فهرست مطالب

عرفان اسلامی - پیاپی 40 (تابستان 1393)

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 40 (تابستان 1393)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/05/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مسروره مختاری*، سهیلا صلاحی مقدم صفحه 13
    مقاله حاضر به تاثیرپذیری متون عرفانی از قرآن و نهج البلاغه، در مقوله حیرت (ششمین وادی از وادی های سیر و سلوک عارفانه) می پردازد. قرآن معجزه بزرگ پیامبر اکرم (ص) هم از جنبه خارق العاده بودن و هم از جنبه های لفظی و شیوایی ظاهری و هم زیبایی الفاظ، باعث شگفتی همه ادیان جهان شده است. تصوف و متون عرفانی- اسلامی از کلام الهی نشات می گیرد. حیرت و مصادیق آن نیز از این مقوله مستثنی نیست. این مرحله از عرفان، واپسین گدار سالک در نشئه عبودیست. به عبارت دیگر عاقبت حیرانی، حیرانی است. تجلیات الهی معماهای هستی، شگفتی های آفرینش، زیبایی و... از مصادیق و انگیزه های حیرت محمود، و تفکر در ذات خداوند، جهل و نادانی، دور افتادن از مراتب معنوی و... از مصادیق حیرت مذموم در قرآن و نهج البلاغه است. به علت تعدد متون و کثرت مصادیق، در این جستار به ذکر نمونه هایی از آثار عرفا از قبیل؛ کشف المحجوب هجویری، آثار عطار، مولانا و...بسنده شده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، نهج البلاغه، حیرت، عطار و مولوی
  • حمید جعفری قریه علی* صفحه 35
    آنه ماری شیمل به عنوان واسطه اسلام و غرب، پژوهش های بسیاری در خصوص عرفان و تصوف داشته است. او از دیدگاه انسانی مومن و دانشگاهی به آثار عرفانی می نگریست.
    «هلموت ریتر» با مطالعه و تدبر در نسخ قدیمی و هم چنین پدید آوردن کتاب کم نظیر «دریای جان»، عشق و ارادت خود را به وادی سیر و سلوک عارفانه ایرانی- اسلامی بیان کرده است.
    فریتس مایر نیز با کشف زوایای نهفته و دور از چشم دیگر پژوهشگران، آن چنان از زندگی بهاء ولد پرده بر داشته که او را برای همیشه از سایه پسرش مولانا جلال الدین جدا ساخته و در پژوهشی که مدت ده سال طول کشیده، زندگی و خط سیر فکری و عرفانی ابوسعید ابوالخیر را به جامعه عرفان پژوه تقدیم کرده است.
    کلیدواژگان: توحید، عرفان شیعی، ابن عربی، وحدت شهود، فنا، احدیت
  • فاطمه عسکری*، حسن عبداللهی صفحه 63
    معنای کاربردی مدخل «الخطوه»، و «خطوات الشیطان»، از جمله واژگان و تعابیر قرآنی و روایی است که تاکنون نظریات مختلفی در بیان مفهوم تفسیری آن در بسیاری از روایات و تفاسیر معتبر ارائه شده است، به دلیل وجود پاره ای از آشفتگی در میان نظریات گوناگون پیرامون آن و اختلاف در آن ها، بررسی و تامل درباره معنای لغوی و مفهومی این مدخل حائز اهمیت است، به ویژه آنکه معنای اصطلاحی و مفهومی آن در زمینه ادبیات عرفانی نیز از جایگاه مهم و ارزنده ای برخوردار است. در این پژوهش تلاش شده است تا از منظر ادبیات عرفانی به بررسی و تحقیق در دورترین معنای لغوی افاده شده از مدخل «خطوه» پرداخته، و جایگاه آن را در زمینه ادبیات عرفانی مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد، لذا دو محور اساسی این پژوهش، عبارتند از:- بررسی معنای لغوی و اصطلاحی مدخل «خطوه».
    - پردازش تحلیلی موضوع در پرتو ادبیات اسلامی و عرفانی.
    کلیدواژگان: خطوه، خطوات الشیطان، ادبیات عرفانی، صدای نفس وسوسه گر، صدای نفس مدرک
  • علی اکبر افراسیاب پور*، میترا فخرایی طهرانی نژاد صفحه 87
    بی شک، مولوی بزرگترین شاعری است که سیر و سلوک باطنی را به سلک نظم درآورده؛ و شعر و تمثیل و حکایت را دست افزاری جهت بیان روش نیل به حقیقت، قرارداده است. کلید گشایش رمزهای مثنوی، دل در اطوار گوناگون است؛ در این پژوهش دل و اطوار آن در آثار برخی معاصران و اسلاف مولوی؛ و به تفصیل در مثنوی مولوی، طرح و بررسی می شود. در مثنوی هفت مفهوم برای اطوار دل یافت شد. سه طورصدر، قلب و شغاف که از رش نور بهره ای ندارند مربوط به جسم دل هستند؛ و مولوی جسم دل را در خور پایه دل نمی داند. نام قلب برای طورهای دیگر دل نیز به کار رفته؛ ولی طور دوم دل فقط با نام قلب مشخص شده است. دل در اطوار فواد، حبه القلب، سویداء و مهجه القلب از رش نور نصیبی دارد. جلال الدین برای طور آخر دل نامی ذکر نکرده است؛ لکن معانیش در مثنوی وجود وتعابیر فراوانی به آن اشاره دارد.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، اطوار دل، صدر، قلب، شغاف، فواد، حبه القلب، سویداء، مهجه القلب
  • بهروز رومیانی*، معصومه بخشی زاده صفحه 111
    عرفان شیعی، بخشی گسترده از عرفان اسلامی محسوب می شود. عمدتا شاهد شکل گیری فرقه ها و سلسله های شیعی در قرون متاخر؛ به ویژه پس از به قدرت رسیدن صفوی ها هستیم. در عرفان شیعی، مانند عرفان اسلامی، مبحث حقیقت محمدیه به عنوان یکی از مباحث اصلی مطرح می شود با این تفاوت که در عرفان شیعی، به واسطه ادغام مبحث ولایت و حقیقت محمدیه، تمایزهای قابل توجهی در طرح این مبحث قابل مشاهده است.
    از آن جا که در نگرش شیعی، ولایت مذهبی، پس از پیامبر (ص) به مولای متقیان (ع) و فرزندان بزرگوار ایشان انتقال می یابد، مفهوم حقیقت محمدیه نیز فرآیندی مشابه را تجربه می کند و بر امام علی (ع) و سایر ائمه اطهار (سلام الله علیهم) اطلاق می شود. مهمترین تمایز طرح مبحث حقیقت محمدیه در عرفان شیعی، علاوه بر تغییر مصادیق، تعدد مصادیق حقیقت محمدیه به صورت همزمان است، توضیح اینکه در عرفان غیر شیعی معمولا یکی از مصادیق متعدد حقیقت محمدیه به کار برده می شود، در حالی که در عرفان شیعی، همه امامان بزرگوار شیعی در کنار نام پیامبر به عنوان مصادیق حقیقت محمدیه مطرح می شوند.
    کلیدواژگان: حقیقت محمدیه، ولایت، عرفان شیعی، پیامبر اسلام (ص)، مولای متقیان
  • عبدالرحیم عناقه*، حمید محمودیان، رقیه صابری زاده صفحه 143
    وابستگی هنرهای مختلف به مباحث عرفانی چنان عمیق و پیچیده است که فرض جدایی آنها از یکدیگر محال می نماید. این همبستگی در بین ادیان الهی و هنر بومی آن کشورها به خصوص شریعت مقدس اسلام آشکارتر است؛ پس آیا عرفان ابزاری موثرتر وسخنگوتر وشارحی برتر از هنر برای معرفی و حضور خود نداشته است و آیا می توان گفت عرفان متعلق به ذات وماهیت تمام ادیان است؟ در این مقاله سعی شده به روش اسنادی اهمیت هنر معنوی و تجلی عرفان در هنر اسلامی مورد بررسی قرارگیرد و زیبایی های فراموش شده، یادآوری گردد ودر نهایت نقش اساسی عرفان در جهت بخشیدن وهدایت هنر و هنرمندان به سوی مقصد الهی شان بیان شود.
    کلیدواژگان: هنر عرفانی، رمزگرایی، جمال خداوندی، عالم خیال، آرامگاه
  • حسین آریان*، لیلی عباسی منتظری صفحه 169
    همان طور که می دانیم اصل جهان بینی مولانا بر محور وحدت وجود است؛ اینکه ذات حق به جلوه های گوناگون در کثرات و تعینات تجلی کرده و آن ها را آینه تمام نمای حق نموده است. با توجه به تاثر شبستری از مکتب مولانا، این مفهوم در ایدئولوژی عرفانی وی نیز وارد شده است. در این مقاله برآنیم تا به بررسی تطبیقی مفهوم «تجلی» که یکی از مفاهیم اساسی در مبحث وحدت مطلق است بپردازیم. هدف عمده ما در مطالعه حاضر، در اصل بررسی شباهت ها و تفاوت های دیدگاهی مولانا و شبستری نسبت به مساله تجلی ذات حق در کثرات و تعینات است.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، تجلی، مولانا، شبستری، وجود و عدم
  • شهریار حسن زاده*، محمدرضا شادمنامن، لطفعلی بی غم علی بابالو صفحه 191
    عشق از مهم ترین مسائل بنیادین تصوف و عرفان اسلامی است، به گونه ای که نمی توان بدون آن به حوزه عرفان و تصوف و مفاهیم اساسی آن وارد شد. در تعریف عشق سخنان زیادی بیان کرده اند و هر کس به اقتضای درک و فهم خود از عشق و عاشقی سخن گفته است. از طرفی تعدادی از شاعران و نویسندگان، حکیمان و فیلسوفان نیز دریافت و برداشتی از عشق ارائه کرده اند، که هر کدام در کلیت خود و در مقایسه با هم جنبه هایی از عشق را به تصویر کشیده اند. در این میان روزبهان بقلی معروف به «شیخ شطاح» و «شطاح فارس» و سرسلسله روزبهانیان، در عرصه عرفان و ادب فارسی نیز به تعریف و توصیف عشق پرداخته است که دیدگاه او متناسب با مقصود مورد نظر خود و بیان تجربیات عرفانی، مفاهیم اخلاقی، موضوعات مختلف حکمی و تعلیمی و در نهایت برای بیان رموز عشق و شور و شوق عاشقانه قابل تامل و بررسی است. در پژوهش حاضر خلاصه ای از دیدگاه های شیخ شطاح در خصوص عشق و انواع آن، توصیف، تعریف و در کل جایگاه عشق در چارچوب فکری آنان مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: عشق، عرفان، روزبهان، عشق حقیقی، عشق مجازی
  • فلور ولی پور چهارده چریک*، رضا الهی منش صفحه 219
    در بررسی دیدگاه سنایی درباره نظریه «وحدت وجود» به جایگاه خدا، جهان و انسان در نگرش سنایی پرداخته شده است. خداوند ذات یگانه ای است که دوئیت بردار نیست. انسان از نظر سنایی، زبده و خلاصه تمامی عوالم هستی و در برگیرنده قوس نزول و صعود بوده، که هدف از آفرینش او معرفت خداوند می باشد. او از عالم اعیان (عدم) پای به عرصه جهان نهاده تا در سایه عشق الهی و فنای خویش و ماسوی الله به وادی معرفت و وحدت با حق و بقاء ب الله نائل گردد. جهان هستی نیز تجلی جمال الهی و ظل و سایه حق است.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، قوس نزول، قوس صعود، عدم، عالم اعیان، فنا، بقا، عشق
|
  • Masroreh Mokhtari*, Soheila Salahi Moqddam Page 13
    The effects of the Holy quran and Nahjolbalaghah on Mistic texts on astonishment (Heirat)This article tries to invest how the Holy quran and Nahgolbalagha affect the mistic texts on the issue of astonishment (Heirat which, the sixth step in mistic behavior). The Holy quran which is the miracle of the great prophet has wondered all religions because of its wonderfulness, its formal fluency,its literal aspects and because of beauty of vocabulary used in it.Because this book is not written by any person and because the creator of all existance has sent it down to the heart of the holly prophet, this book has unlimited aspects and meanings.Mysticism and Islamic mistic books, are affected by Divine words. The doctrine of mistics has roots in Quran and tradition (sonnah) and informationt. Sometimes these sources have affected it. Astonishment (Heirat) and its meanings are not excepted from this subject.This step of mysticism,is the last place for those who follow the spiritual path in drunken state of slavery. Mistic,in all of the steps of behaviour is endowed with slavery qualities and until he lives in this mortal world,is astonished in the endless beauty of the creator.in other words. the end of Astonishment is Astonishment. Apearances of Allah, puzzles of existance, wonders of creation, beauty and are aspects and meanings of praiseworthy astonishment:Thinking about essence of Allah, ignorance, to be thrown away of spirit paths, that effects on mystic contexts, are aspects and meanings of blameworthy astonishment: Islamic mistic books are affected by all these aspects.Because of plurality of contexts and books,we have mentioned only afew samples like “kashfolmahjoob” of “hojviri” and literary works of “Attar” and Moulana.
    Keywords: glorious Quran, nhjolbalaghah, hojviri, Attar, moulavi
  • Hamid Jafari Qariyeh Ali* Page 35
    The present study investigates the works of some contemporary orientalists who have conducted broad scientific evidentiary studies on mysticism. As a mediator between Islam and the West, Annemarie Schimmel did extensive studies on mysticism, looking through the lens of a believer and an academician. Hellmut Ritter’s studies on old manuscripts and the collection of Daryaye Jan are an indication of his devotion to and love of Iranian-Islamic mysticism. Fritz Meier revealed the hidden aspects of Baha Valad’s life and released him from being overshadowed by his son, Molana Jalaluddin. A decade of research on the life and thought of Abu-Saeed Abolkheir was his invaluable contribution to mystic studies. The elaborative and refinery studies of theses researchers, along with their exemplary knowledge and scientific courage, introduced to the world a great part of Persian mysticism and literary treasure.
    Keywords: mysticism, Annemarie Schimmel, Hellmut Ritter, Fritz Meier
  • Fatemeh Askari*, Hasan Abdollahi Page 63
    Human has contrary bilateral mental sounds, most of human’s faults are results of conflict between these two sounds which have involved him. It has been inferred to for several times in the religious texts such as Quran, Nahjo Al Balgheh …. There have been the various interpretations to made human avoid such damages of devil. The conceptual term “Al Khotvat” and “Satan’s Khotovat” are one of these interpretations.Which have been explained in Quran for several times, for example: “to chase a person”, “to follow a person”, “Evil’s effects and signs”, “progress”, “libido”, “Evil’s temptations”, they are all important to be considered. This study is to examine the vocabulary concept of the word “Al Khotvat” in the light of mystical literature. There are two axes in this study including:1- Preface about conceptual meaning and term of “Al Kohtvat” and general study.2- Analytical study of subject in the light of mystical, mystical literature.
    Keywords: Al Khotvat, Evil's Khotvat, mystical literature, libido, the sound of temptation, narration, verse
  • Ali Akbar Afrasiyabpour*, Mitra Fakhraie Tehraninejad Page 87
    Undoubtedly, Molavi is the biggest poet who turns the spiritual evolution in to poetry version and he uses poem, allegory and story as a means of attaining the reality. The key opening of Mathnavi secrets is 'heart''s various statuses. In this research, the 'heart' and its various statuses and its evolutionary development in Molavi’s Mathnavi (couplet poems) in details in comparison to the works of his contemporary poets and predecessors, is introduced and discussed meticulously. Seven different concepts are found in mathnavi for evolutionary development of heart. Three different statuses such as 'Sadr', 'Ghalb' and 'Shaghaf' are not flourished with gleam of light, are related to physics of heart; Molavi thinks that the physics of heart does not deserve be considered to be the basics of the 'heart'. The name of 'Ghalb' has been used for other various statuses of 'haert'. Yet, the second status, only has been recognized as with the name of 'Ghalb'. 'Heart' in the staus of ''Foaad', 'Habbat-ol-Ghalb', 'Soveyda' and 'Mohjat-ol-ghalb', are flourished with the gleam of light. Jalaleddin doesnt mention any name for the last status of the 'heart'; But its concept flows out through Mathnavi work, by means of many interpretation and implications.
    Keywords: Molavi, Mathnavi, Heart, Evolutionary development
  • Behrooz Roomiyani*, Masoumeh Bakhshizadeh Page 111
    Shia mysticism count extended part of Islamic mysticism. Mainly, we see formation of Shia religious group and chain on recently century, in particular after Safavie be in power. On Shia mysticism, like Islamic mysticism topic of Haqiqat-e Mohammadie projected as one of main topic with difference that on Shia mysticism. We see considerable differences on project this topic.On Shia view, religious province after prophet translates to Imam Ali and other his natives, same this method happened on mysticism about Haqiqat-e mohammadie topic, so this topic translate by prophet to Imam Ali and other natives.Most of differences of project topic of Haqiqat-e mohammadie are change of symbols and project all of them on unit time.On un-shia mysticism, we usually see that one of them project on a especial time. This process is influence of merge two topic; Haqiqat-e mohammadie and Velayat (province).
    Keywords: Haqiqat, e mohammadie, province, Shia mysticism, Islam prophet, Imam Ali
  • Abdolrahim Annagheh*, Hamid Mahmoodian, Roghaye Saberizade Page 143
    The relation between different arts and theosophical discussion is so deep and complex that their separation seems impossible. This relationship among divine religions - especially holy religion of Islam - and local arts of their countries is more obvious; so, can we say theosophy belongs to nature of all religions? And have not religions found more effective and representative tools than arts to introduce itself yet? This study through documentary research has tried to investigate the importance of conceptual arts and manifestation of theosophy in Islamic art, remind forgotten beauties and finally represent fundamental role of theosophy in order to lead arts and artists to divine destinations.
    Keywords: theosophical art, mysticism, glory of the Lord, the visible world
  • Hossein Arian*, Leili Abbassi Montazeri Page 169
    As we know, Rumi's worldview is based on monism; the fact that the nature of the almighty has manifested in various forms in objects and creatures, has made them the overall mirror of the almighty. Because of the impression of Rumi's school of thought on Shabestari, this concept has entered in his mystical ideology as well. This paper tries to make a comparative study on the concept of 'manifestation', one of the basic concepts on the issue of absolute unity. Our major goal at present and in general is the study of the comparative and contrastive ideas of Rumi and Shabestari against the manifestation of the almighty in objects and creatures.
    Keywords: Monism, manifestation, Rumi, Shabestari, existence, non, existen
  • Shahriyar Hasanzadeh*, Mohammadreza Shadmanamen, Lotfali Bigham Alibabaloo Page 191
    Love is one of the main subjects of Islamic mysticism and theosophy, in a way that we cannot enter to these areas without love. There are many definitions for love, and everyone defines it from his point of view and with regard to their capacity. Moreover some poets, authors, scientists, and philosophers have presented their perception of love, each of which in its universality and in comparison to each other has portrait different aspects of love. In this regard Roozbahan Begholi, known as “Sheikh of Shattah” and “Shattah of Fars” and the head of all Roozbahans, has also defined love from the viewpoint of Persian literature and mysticism; and his viewpoint is related to his purpose and is proportionate to express his mystical experiences, ethical concepts, different didactic issues, and finally to express secrets of love and its delight. At the present research we present summary of viewpoints related to sheikh of Shattah about love and its kinds, description, definition, and generally the position of love, then we study and analyze it.
    Keywords: love, mysticism, Roozbahan, real love, figurative love
  • Felor Valipour Chahardah Cherik*, Reza Elahimanesh Page 219
    In investigating viewpoint of Sanaee about "Unity of Existence", locality of God, World & Human in perspective of Sanaee are considered. God is unique Essence that is not dualism- bearer. By view point of Sanaee. He is outstanding, summary of all Existence – worlds and containing ascending & descending arch that target of his creation is the insight of God.He entered from transcendental world (non- existence) to arena of world to reach to insight desert and unity with Right and survival by God. World of Existence also is manifestation Divine glory and shadow of Right (God).
    Keywords: Unity of Existence_Ascending arch_Descending arch_Non – existence_transcendental world_annihilation_survival_love