فهرست مطالب

عرفان اسلامی - پیاپی 41 (پاییز 1393)

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 41 (پاییز 1393)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/09/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مصطفی سالاری، سید احمد حسینی کازرونی صفحه 13
    در عرفان اسلامی، همواره شاهد ارائه سیمای ناخوشایند و فریبکار از دنیا هستیم. این نگرش، با آن چه در دیگر مکتب های عرفانی مشاهده می شود، همسو است؛ اما آن چه مخاطب را به بازنگری این نگرش فرا می خواند، همسویی غیر قابل انکاری است که دیدگاه مطرح شده در عرفان اسلامی را به نحوه ی مطرح شدن دنیا در برخی از متون اسلامی پیوند می زند.
    در این راستا، شاهد تلاش عرفا جهت ایجاد ارتباط میان مصداق دنیا و مفاهیم خاصی هستیم که در نهایت مبین جنبه ظلمانی دنیا است؛ نظیر فریبکاری، دشمنی و...؛ علاوه بر این، شیطان، بیشترین ارتباط را با دنیا برقرار می کند. از آن جا که دیگر عناصر شیطانی که با هم یاری خویش، عامل اخراج آدم از بهشت شدند، در کنار شیطان با دنیا در ارتباطند؛ می توان به این نتیجه رسید که مبحث مذکور، برگرفته از تعالیم و معارف اسلامی است؛ چرا که این بن مایه ماخوذ از قرآن است؛ همچنان که وجود پاره ای شواهد در آیات و احادیث بر این نظریه تاکید می کند.
    کلیدواژگان: عالم ظلمت، عالم نور، سیمای دنیا، عرفان اسلامی، نماد
  • سید نادر محمدزاده صفحه 35
    آراء آیت الله شاه آبادی(ره) در زمینه های گوناگون با نگاهی عرفانی بیان شده است. از منظر ایشان انسان از دو بعد ظاهری و باطنی تشکیل شده است؛ جنبه باطنی انسان مراتب هفتگانه دارد که در طول هم اند و در فطرت انسان باالقوه اند. همه معارف الهی در آن سرشته است که معصوم و فراگیر است؛ اما با حجاب هایی پوشیده می شوند و با التزام به شریعت و خردورزی می توان به آن فطرت اولیه بازگشت. عرفان نیز سیر در این موانع به همین فطرت و حقیقت وجود انسان و تحقق آنهاست که انسان را آیینه تمام عوالم هستی و به تعبیر دقیق تر آیینه تمام نمای خدا می کند.
    شاه آبادی با اعتقاد خود در مورد فطرت اولیه انسان به بیان عرفان برای همه گرایش داشت، تا هر کس به اندازه خود از آن استفاده کند. راه رسیدن به همه مراتب عرفانی تهذیب نفس با شریعت است. از مباحث این پژوهش این نتیجه حاصل می شود که دین ابعاد گوناگونی دارد که در بطن هم هستند و حقیقت آنها عرفان است. ضرورت معرفی جنبه باطنی دین از این جاست که تشنگی معرفت و حق امری حقیقی و درونی انسان است و این امر موجب رجوع تشنگان به آن و پویایی و زنده بودن نیز می شود.
    کلیدواژگان: فطرت، انسان، شریعت، سلوک، عرفان
  • حشمت الله آذرمکان، مرضیه ربیعی صفحه 61
    نوستالژی که آن را غم غربت و حسرت و دلتنگی برای گذشته معنا کرده اند یکی از بنمایه های رایج درادبیات عرفانی است. ادبیات عرفانی با توجه به مضمون و محتوای خود، قابلیت ذاتی تحلیل نوستالژیک را دارد و از آن جا که نگاه حسرت بار به گذشته در تصوف و عرفان اسلامی در دوره هایی تشدید می شود و تبلور تجلی این نگرش، در متون عرفانی نیز تاثیر گذار بوده است، بررسی این مفهوممی تواند گامی نو در شناخت بیشتر اندیشه ی نویسندگان این آثار باشد.در پژوهش حاضر سعی بر آن است که میزان و چگونگی بهره مندی رساله های فارسی شهاب الدین سهروردی از عاطفه ی نوستالژیک نمایش داده شود.
    نوستالژی زمان و مکان، غم دوری از وطن و اشتیاق آرمان شهر، نوستالژیاحوال خاصاز مولفه های نوستالژیک در رساله های سهروردی به شمار میرود. در این میان، حسرت و دلتنگی برای زادگاه و موطن اصلی، پر بسامد ترین مصداق می باشد.
    کلیدواژگان: نوستالژی، عرفان، شهاب الدین سهروردی، عالم مثال، ناکجاآباد
  • ناهید جعفری صفحه 85
    شیخ فرید الدین عطار، پیر نیشابور، شاعری عارف و عارفی شاعر و شوریده ایی معنی آفرین است؛ البته مهارت او تنها به فن گویندگی خلاصه نمی شود؛ چرا که وی در میدان نویسندگی نیز گامی بس استوار دارد. عظمت اندیشه عطار تا بدان جاست که پرده هایی از حقیقت وجود آدمی بر می دارد و خواننده را از خویشتن خویش رها می کند و به افق بی کران اندیشه های الهی می کشاند. عطار صاحب آثاری است که اغلب آنها نتیجه ژرف نگری های عرفانی و ادبی اوست که از آن جمله است: مثنوی «الهی نامه». این سروده که عطار خود آن را «گنج الهی» معرفی می نماید و سخنانش را درآن «توحید پاک» می داند، منظومه ای است روحانی و عرفانی و در عین حال رمزی، که در برگیرنده حکایات و قصه های فراوانی است و از آن جایی که در سخنان عطار همواره احوال روح را باید جست، این اثر نیز نمایان گر جدال بی امان روح است، روحی که طایر عالم ملکوت است و تعلق بدین جهان خاکی ندارد و عطار درصدد آن است که با همت والای خویش این ودیعه افلاکی را پاک و بی آلایش به موطن حقیقی خود برساند؛ پس روح که در این منظومه نقش خلیفه و صاحب شش فرزند است با هر عامل بازدارنده ای به مبارزه می پردازد.
    کلیدواژگان: عطار نیشابوری، الهی نامه، پدر، فرزند، روح، نفس
  • اکبر اسدعلیزاده صفحه 109
    آنچه از متون عرفان و ادبی بر می آید انسان در عالم آخرت بر اساس اعمال و عقاید خویش هویتی متناسب با آن را پیدا کرده و تمام رفتارها، کردارها، صفات و ملکات نفسانی خوب و بد ایشان تجسم می یابد.اگر خصوصیات درندگان و وحوش بر او غلبه نماید، صورت و شکلی مانند وحوش و حیوانات درنده به خود خواهد گرفت، و اگر ویژگی های چرندگان و بهائم بر او چیره شود، صورت انسانی وی به شکل همان حیوانات مبدل خواهد گشت.و آن کسی که پیوسته در شهوت و هوای نفس غوطه ور باشد، به شکل حیوانات در می آید. و اگر مومن از دنیا برود و امر خداوند را خوب به جا بیاورد به صورتی زیبا، نظیف و خوشبو در می آید. اگر انسان چشم بصیرت داشته باشد می تواند در همین دنیا، هویت خود و دیگران را مشخص کند، هر کس با چشم بصیرت باطن خود را نظاره کند آن را پر از انواع موذی ها و درندگان؛ همچون شهوت، غضب، مکر، حسد، حقد، عجب و ریا خواهد دید، ولی اکثر مردم از مشاهده آن حقیقت محجوب اند. آن هنگام که حجاب برداشته شد و او در قبر گذاشتند، آنها را بالعیان، در حالی که آنها به صور و اشکال مناسب با معانی آن متمثل شده اند مشاهده خواهد کرد.
    کلیدواژگان: اعمال، تجسم ملکات، ملکات نفس، صفات نفسانی، صور اخروی، صفت راسخ، صورت باطنی
  • شهریار حسن زاده صفحه 131
    انسان جستجو گر همواره در پی شناخت اصل و جایگاه نخستین خود بوده و در آرزوی بازگشت به آنجا به سر می برد و زندگی شکوهمند خود را با همین نگرش شکل می دهد. بررسی متون عرفانی از گرایش ذاتی و فطری انسان به سوی وطن اصلی پرده برمی دارد و ادبیات در بررسی موضوعی با نام نوستالژی که از مباحث علم روان شناسی است در مفهوم بازگشت به سرزمینی که یادش را در دل دارد با حسرت و درد در هبوط و صعود خلاصه می کند. می توان گفت نوستالژی و مسئله بازگشت به اصل و موطن اصلی مفهومی بس درخشان است که نظر بسیاری از عرفا را به خود جلب کرده است. اندیشه بازگشت به موطن اصلی از نظر عرفانی صعود از خود بیگانگی نفس و رسیدن به منشا اصلی انسانی است.
    مولانا جلال الدین بلخی توجه خاص به مسئله نوستالژی (آرزوی بازگشت به موطن اصلی) داشته و در مثنوی، حزن غربت را به حلاوت بازگشت گره می زند و سلطان ولد فرزند بزرگ مولانا نیز در رباب نامه با بهره گیری از مضامین روح مثنوی به طور طبیعی در این راه گام برداشته است. مقاله حاضر بر آن است نشان دهد که در فضای غریبی نی و رباب یک اندیشه واحد نهفته است.
    کلیدواژگان: نوستالژی، وطن، روح، زندان، مولوی، سلطان ولد
  • علی زرینی، رقیه کاردل ایلواری صفحه 159
    ذخیره ها و میراث فرهنگی جوامع متمدن، قوای دفاعی معنوی در مقابل هجوم بیماری های فرهنگی و معنوی است. اعتقادات و آیین های هر ملتی در صورت بروز بحران، می توانند جامعه را از آسیب ها و بیماری های اجتماعی و فرهنگی مصون بدارند. بویژه در شرایطی که مجموع نظام ارزشی کهن در حال بی اعتبار شدن و نظام ارزشی جدید بیگانه در حال استقرار و جایگزینی می باشد. این ذخائر فرهنگی و اخلاقی که به صورت رسوم عرفی و آداب قدیمی در بطن جامعه و لایه های درونی آن وجود دارد با تجلی خود و به وسیله افزایش قدرت اعتقادی و باورهای معنوی و اخلاقی افراد جامعه می تواند ضایعات اخلاقی و اجتماعی را کاهش دهد. از جمله آثاری که در رابطه با آیین فتوت و جوانمردی نوشته شده، دو اثر (سمک عیار و فتوت نامه سلطانی) سراسر سرشار از اندیشه ی فتوت و آیین جوانمردی است. در این پژوهش سعی شد تا به پنجاه و یک آیین مشترک بین دو اثر پرداخته شود و مورد بررسی و تحلیل قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آیین فتوت، سمک عیار، فتوت نامه سلطانی، جوانمردی، تصوف
  • ملیحه جعفری لنگرودی، احمد ذاکری صفحه 197
    یکی از مباحث پیچیده عرفان، بحث نور خاص نور سیاه است که در مشرب برخی از صوفیان پذیرفته شده است و مطالب فراوانی پیرامون آن بیان کرده اند. هدف از بیان این مساله، معرفی نور سیاه در سلوک عرفانی بوده، نکته مهم آن است که این باور چگونه و با چه تعاریفی مورد پذیرش برخی از عرفا خاص اسیری لاهیجی قرار گرفته است؛ چنان که آن را در معانی: نور ابلیس، ظلمانی دانستن نور صفات جلالی، کثرات و تعینات، حجاب دیدن انوار و به ویژه کنایه از نور ذات حق به کار برده اند.این مقاله با فیش برداری از آثار عرفا و به روش توصیفی – اسنادی تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: نور سیاه، ذات حق، فنا، بقا و تجلی صفاتی
  • سید حسن سید ترابی، رقیه کاملی صفحه 215
    عرفان - شناخت خالق هستی- مناسبترین و کوتاه ترین راه ممکن برای وصول به حق است. پدیده ای نافذ، پرجذبه و مبهم که حالات در واقع تغیراتی را سبب می شود که از نگاه دیگران سوال برانگیز است. این تحولات آنچنان موثر و مداوم است که زبان و کلام عارف نیز از آن تاثیر می پذیرد و در وجوه مختلف از زبان عمومی دور می شودو البته این بیگانگی لذت بخش را بیش از همه مدیون به کارگیری استعاره است. استعاره را می توان از مهم ترین عوامل ابهام سازی در متون عرفانی دانست؛ لفظی که در معنای اصلی خود به کار نرفته است و بالتبع می تواند برداشت های چندگانه ای به ذهن پویای خواننده القا کند. اما براستی استعاره در متون عرفانی چه کارکردی دارد و عرفا چگونه از آن در کلام خود بهره گرفته اند؟ در مقاله حاضر نگارنده سعی دارد جایگاه این آرایه و شیوه به کارگیری آن را در زبان و متون عرفانی مورد بررسی و نقد قرار دهد و به نقش آن در این متون و اصول و کاربرد این شیوه ی بیانی در این گونه آثار بپردازد.
    کلیدواژگان: عرفان، تصوف، استعاره، تجربه، زبان
  • کریم شاکر صفحه 235
    ارتباط قالب و معنی در شعر دوره رودکی آهسته آهسته کامل شده است. هنوز در عهد سامانیان قالب موضوع را معین می کرد و موضوع قالب خود را دریافته بود مانند قالب «قطعه» عموما برای ترویج اخلاق و پند و اندرز و حکمت به کار رفته است. قالب «قصیده» بیشتر برای توصیف طبیعت، مدح و ستایش بزرگان و همچنین مباحث حکمی در نظر بوده است. قالب «تغزل» برای بیان احساسات، عواطف شاعرانه و عاشقانه استفاده می شده است. از این روی با عنایت به اشعار رودکی سمرقندی دریافته می شود که او در بیان حکمت و مباحث فلسفی و گونه ای از عرفان مبتدی پیش قدم بوده است. او در همه قالب های رایج آن دوره شعر گفته که از جمله موضوعات طرح شده در این قالب ها، نوعی از شناخت حقیقت و بیان معنویت است. گرچه او در آغاز راه است اما بی تردید موضوعاتی چون مرگ اندیشی، بحث های فلسفی، انسانی و... از سوی رودکی مورد توجه شاعران پس از وی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: رودکی، اخلاق، پند و حکمت، اندیشه های عرفانی
|
  • Mostafa Salari, Seyed Ahmad Hosseini Kazerooni Page 13
    In this regard, we can witness that the mystic's attempts to establish a link between certain concepts and some evidences on the world which eventually represents the gloomy side of the world, such as deception, hostility, and so on. In addition, the devil makes the most possible relation with the world. Because the evil elements that with their assistance together made the dismissal of Adam from heaven are along with the devil in relation with the world, one can come to the conclusion that the argument arrived at are derived from Islamic teachings because the motif is derived from the Koran, just as there are some verses and traditions as the evidence emphasizing on this theory.
    Keywords: Islamic mysticism, symbol, World, zolmat universe
  • Seyyed Nader Mohammadzadeh Page 35
    Ayatollah Shahabadi’s views in terms of various issues are expressed through mystical perspectives. In his views, mankind is made up of two dimensions: internal and external. The internal aspect is of seven layers, all parallel together and potential in human instincts. The overall divine recognition is intertwined in it which is impeccable and inclusive. However, they are veiled by covers but through Shariah and wisdom one can return to the primary instinct. Mysticism is also just travelling through the obstacles out of the human’s instinct and reality and their realization that makes human being the mirror to the whole universe and in an accurate interpretation he is the all-around mirror of God himself. Believing in the primary instinct of human being, Shahabadi was prone to explaining mysticism to everyone so that anyone could make the best out of it to whatever extent. The path toward every stage of mysticism is soul refinement through Shariah. It can be concluded out of the study that religion is multifaceted present internally and their truth is mysticism. The necessity of introducing the internal aspect of religion is out of the fact that recognition thirst of the truth is something real and internal to human being so that it causes the return of thirsty persons to that as well as the dynamism and livelihood.
    Keywords: Instinct, human being, shariah, spiritual journey, mysticism
  • Heshmatollah Azarmakan, Marzieh Rabiyee Page 61
    Nostalgia which is described as homesickness, regret and affection for the past is one of the common motifs in mystical literature. Considering its context and content, mystical literature is inherently able to analyze nostalgia, and since looking regretfully to the past is intensified in some periods of Islamic Sufism and mysticism and manifestation of this attitude has been influential in the mystical texts, investigation of this concept could be considered as a novel step towards further understanding of the thoughts of the authors of the works. Therefore, in this study attempts are made to show to what extent and how Shahabeddin Sohrevardi’s Persian treatises benefit from nostalgic sentiments. Nostalgia of time and place, homesickness and eagerness toward Utopia are deemed as specific nostalgia out of nostalgic components within Sohrevardi’s treatises. Meanwhile, regretting and missing the original birthplace and homeland are the most frequent examples.
    Keywords: nostalgia, mysticism, Shahabeddin Sohrevardis, the exemplary world, Utopia
  • Nahid Jafari Page 85
    Sheikh Farid Aldin Attar, Neyshabour's master, is considered a Sufi poet, a mystic poet and a signification creator. His rhetoric cant be accounted as his mere skill, he is persistence in writing should also be thought of. The significance of his thoughts is heightened in that they reveal the authentic instincts of human beings and the reader is freed from himself and he is attracted to definitive horizons of God's thoughts. Attar's works release his contemplations on mysticism and literature as in Elahi Nameh. This book, in his words, a "Devine Treasure" and his words are "Pure Monotheism" is poem which reflects spiritual and mystical along with mysterious points. This collection is replete with stories and fables. Since attar's works mainly converse about soul, this book is also highlighting the relentless struggle of soul, the soul which belongs to the divine world and not the earth. Attar makes all attempts to return this divine gift safely to its real land. Therefore; soul plays the role of a Caliph with six children. This Caliph fights against any deterrents such as lust, greed, magnanimity, etc since they are born by self and treated as their children and they prevent his travel from temporal world to the divine world.
    Keywords: Attar Neyshabouri, Elahi Namhe, father, children, soul, self
  • Akbar Asadalizadeh Page 109
    According to mysticism and literary contexts, in the life after death, human beings would acquire an identity that is appropriate with their deeds and beliefs that leads to embodiment of their behavior, attributes and all goodness and badness of their soul faculties. If the attributes of predatory animals and savages overcome them and they used to get absorbed in lust and soul desires, they would obtain the form of predatory animals and savages. However, if they leave life with believing and obeying God’s commands, they would get into fairness, purity and sweet smelling. Anyone having insight would be able to observe the identity of his or her own and others. However, most persons are not able to do so. Once the veil of truth is removed and everyone is buried, all can be observed with insight while everyone is in proper features and shapes. Light and fairness of scorpions and serpents that surrounds them, in fact, are all the faculties and attributes that will be revealed in the world after life.
    Keywords: Embodiment of deeds, faculties, soul faculties, forms of after life, firm attribute, inside form
  • Shahriar Hassan, Zadeh Page 131
    The explorer man has always been in quest of recognizing his origin and his primitive status and has desired to return there so that it is through this attitude that he has formed his glorious life. Investigation on mystical texts discloses the man's inherent tendency to his original homeland. Literature, in a topical comparison, with the name of nostalgia which is of the psychology discussions, in the sense of returning to a land where man has left behind his memoirs, summarizes it with yearning and pain in his ups and downs of his life. It can be said that nostalgia and the problem of returning to the original homeland has a luminous sense which has attracted the attention of the mystics. From the point of view of mysticism, the speculation of reunification to original homeland is the alienation from self and joining the main origin of humanity.Maulana Jalaloddin Balkhi had special attention to the problem of nostalgia (desire to return to the homeland), and in the Masnavi he ties the grief of the homesickness with the sweetness of returning. Soltanwalad, Maulana's eldest son, in the Robab Nameh, by utilizing the themes of Masnavi's soul, has set normal steps forward in this case.The aim of the present essay is to show, as far as possible, the strange nostalgic atmosphere which becomes hidden in the clamor of music and robab.
    Keywords: Nostalgia, homeland, soul, prison, Maulavi, Soltan Walad
  • Ali Zarini, Roqieh Kardel Aylvari Page 159
    Cultural heritage and reserves of civilized societies are spiritual defense forces against outbreak of cultural and spiritual illnesses. Beliefs and rituals of every nation can protect society from social and cultural diseases. Especially under conditions that the total ancient value system become invalid and new foreign value system are being established. The moral and cultural repertoires that prevalent old customs and traditions in the heart of the society and its internal layers there with his expression and by increasing the powers of the faith and spiritual and moral beliefs community waste can reduce the moral and social. Two letters about generosity and chivalry, (Samake-Ayyar and Fotovvatnamehe-Soltani) are full of generosity thought and chivalry. This survey was trying to study and analysis 51 ordinances of generosity between these letters. Common features of them were undeniable superiority ethics and their content is a tool for promoting and fixing fair character on peoples.
    Keywords: Rituals generosity, Samake, Ayyar, Fotovvatname, Soltani, chivalry, Sufism
  • Maliheh Jafari Langroudi, Ahmad Zakeri Page 197
    One of the sophisticated subjects of mysticism is the subject of light, particularly black light that has been accepted in the disposition of some of the mystics and in this regard, abundant points have been expressed. The aim of expressing this issue is the introduction of black light in the mystical conduct. The important point here is that how and with what definitions such a belief has been admitted by some mystics, particularly Asiri Lahiji, so that it has been used with the following meanings: Satan's light, darkly perception of the glorious light, pluralities and incarnations, seeing the lights under the veil and especially as the irony of the light of God’s essence. This paper has been assimilated by index-making from the works of mystics and with the documentary descriptive method.
    Keywords: Black light, epithetical manifestation, God's essence, immortality, mortality
  • Seyyed Hassan Seyyed Torabi, Roghaieh Kameli Page 215
    Gnosticism knowledge of creator is the most suitable and shortest possible way to access to Right. It is a pervasive, full of charisma and ambiguous phenomenon which in fact cause some states and changes that is questionable in others point of view. The transformation is so effective and consistent that influenced by the mystic language and words and in various aspects is far from public speaking. Of course, this pleasurable alienation, above all, thanks to the use of metaphor. Metaphor can be considered as the most important factors of making ambiguity in mystical texts. It is a term that is not used in its original meaning and naturally can induce multiple deductions into dynamic mind of the reader. But what really works is the metaphor in mystical texts and how the mystics have taken advantage of it in their own words? In this paper, the author tries to review the position this array and how to use it in mystical language and literature and deal with its role in the context of the principles and texts and the application of the rhetorical style in such works.
    Keywords: Gnosticism, Mysticism, Metaphor, experience, language
  • Karim Shaker Page 235
    The relationship between form and content in poetry during Roodaki's period was completed step by step. Still during Samanid era, the form determined content while the subject has found its form, such as strophe that was used to promote ethics and advice plus admonitions and wisdom. The form of ode was used mostly to describe nature, eulogy of prominent people, as well as philosophical issues. The lyrical form was used for expressing sentiments, poetic and lovely emotions. Therefore, in terms of Roodaki's poetry it is implied that he had been pioneer in explaining philosophical issues and a type of early mysticism. He had been able to compose poems in the available forms of that era including those forms dealing with reality recognition and explaining spirituality. Although he was at the very beginning of the road, there was no doubt that issues like morbidity, philosophical and humane issues, etc. by Roodaki was attended by the following poets.
    Keywords: Roodaki, ethics, advice, philosophy, mystical thoughts