فهرست مطالب

عرفان اسلامی - پیاپی 43 (بهار 1394)

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 43 (بهار 1394)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/03/28
  • تعداد عناوین: 11
|
  • احمدرضا یلمه ها، مسلم رجبی صفحه 13
    شعر و عرفان قدمتی دیرینه و پیوندی عمیق و ناگسستنی با هم دارند.حضور خیره کننده ی شعرای عارف در آسمان شعر و ادب فارسی،رشته های ارتباطی ادب و عرفان را بیش از پیش محکم ساخته است.در این میان بوده اند شاعرانی که اگر چه در وادی عرفان کمتر قدم زده اند ولی با نشر و بسط اصطلاحات عرفانی، گرمای وادی عرفان را مضاعف و حلاوت اصطلاحات مربوط به آن را دوچندان ساخته اند. هر کدام از اصطلاحاتی که در میان عرفا متداول و مرسوم بوده،دارای بار معنایی خاص بوده است.یکی از این اصطلاحات عرفانی-ادبی، «سیر سر زانو» است که بسیاری از شاعران زبانو ادب فارسی،در لابه لای اشعار و سخنان خویش،بارها به آن اشاره کرده و بهره ها و ثمرات ارزنده ای برای سالکان پای بند به این سیربرشمرده اند. از قرین گردیدن واژه «سیر» به معنی حرکت و تعالی با «زانو»، می توان به این حقیقت دست یافت که شعرای عارف و دل آگاه،اعتقاد داشته اند که این سیر،مکتبی است که می تواند در تعالی جان و روح سالک الی الله مثمر ثمر باشد. این پژوهش سعی دارد با روش تحلیلی-توصیفی به تبیین جلوه های گوناگون این سیر بپردازد و هم چنین فواید ارزنده ای را که در راستای این مکتب در دیوان های شاعران به آن اشاره شده، تک تک برشمارد.این پژوهش به خاطر بدیع بودن موضوع و نیز اهمیت آن در وادی عرفان می تواند یافته ها و نتایج ارزنده ای را در بر داشته باشد.
    کلیدواژگان: سیر سر زانو، عرفان، شعر فارسی، ترکیبات، فواید
  • رضا حیدری نوری، سید علی محمد سجادی * صفحه 37

    در مکتب عرفان و تصوف، هدف سالک الی الله ، شناخت حقیقت و اتصال به ذات لایزال الهی است، سلوک اهل معرفت بدون ارشاد پیر و مرشد راه دان و آگاه، به سرانجام نمی رسد.
    در اندیشه عارفانه عطار و مولوی، نقش پیر در هدایت سالک خداجو، مهمترین عنصر وصول به حقیقت محسوب می شود. از دیدگاه آن ها، مصاحبت با شیخ و مرشد راز دان، داروی شفا بخش بیماری های جسمانی و روحانی، و اکسیر تحول وجود سالک محسوب می گردد. او، مرید را در سلوک نفسانی، یاری می دهد. تا مسیر طریقت را از مرحله انقطاع از هستی، تا فناء فی الله ، که غایت سیر الی الله است، بپیماید.
    از منظر عطار و مولانا، پیر، کلید باب نجات، سایه حق، تجلی گاه اسماء و صفات الهی، آیینه حقیقت، آگاه از اسرار و رموز هستی، نایب حق، جاسوس دلها، و قادر بر تصرف در عالم بشمار می آید. او، با عنایت حق، به فنای اوصاف و افعال و ذات خود پرداخته است، و آینه صاف وجودش، منعکس کننده انوار الهی، و روشن کننده مسیر سلوک سالکان الی الله است.

    کلیدواژگان: عرفان، تصوف، پیر، سلوک، سالک، حق، آفاق، انفس، هدایت، طریقت
  • محمودرضا اسفندیار*، فائزه رحمان صفحه 63
    ابن عربی بی شک یکی از مهمترین شخصیت ها در تاریخ تصوف و عرفان اسلامی به شمار می رود. شاید کمتر شخصیتی را در تاریخ فرهنگ اسلامی بتوان سراغ گرفت که تا این اندازه دایره موافقان و مخالفان او گسترده باشد. اندیشه او به هر کجای جهان اسلام راه یافت، مناقشه برانگیز شد؛ هم مریدان و تابعان وفاداری یافت و هم منتقدان و مخالفان سرسختی پیدا کرد. در دیگر نقاط جهان اسلام از جمله جهان مالایی نیز کمابیش چنین وضعی حاکم بوده است. مردمان این منطقه دور از ام القرای اسلام، از اسلامی عارفانه تبعیت می کرده اند. اساسا صوفیان و طریقه های تصوف نقش اصلی در اسلامی شدن این منطقه ایفا کرده بودند. شماری از این طریقه ها (مانند قادریه) بسیار تحت تاثیر مکتب ابن عربی خصوصا نظریه «وحدت وجود» او قرار داشتند. در تصوف جهان مالایی نیز وحدت وجود بسیار موثر واقع شد و موافقان و مخالفان فراوانی یافت. از شخصیت ها و عارفان تاثیرگذار در عرفان و تصوف جهان مالایی که از جمله موافقان و منتقدان ابن عربی به شمار می روند، باید از حمزه فنصوری، شمس الدین سوماترانی، عبدالصمد پالمبانی، نورالدین رانیری و عبدالرئوف سینگکیلی یاد کرد
    کلیدواژگان: جهان مالایی، عرفان و تصوف، ابن عربی، وحدت وجود، انسان کامل
  • یوسف جعفرزاده صفحه 79
    از دیدگاه عرفان عاشقانه، صیرورت «انسانیت»به عنوان تجلی صفات خداوندی در انسانها در سه مرحله صورت می گیرد: نفس بیدار نشده (آدم معصوم قبل از گناه)، نفس بیدار شده (آدم بعد از گناه) و عشق (آدم عاشق به خدا). در این نگاه، فرشته نماد مرحله بیدار نشدگی نفس وشیطان نماد مرحله بیدار شدگی نفس و انسان نماد مرحله عشق است و از این رو انسان جامع صفات فرشته و شیطان است. بعد از رخداد گناه ازلی، انسان از مرحله فرشتگی و ناآگاهی به مرحله بیدار شدگی و آگاهی قدم می گذارد و در واقع شیطان سبب ورود او به این مرحله می شود، اما این مرحله خود پنجره ای است برای ورود به صحنه معاشقه انسان با خداوند در متن تجلیات صفات جلالی و جمالی خداوند در این دنیا. بدین ترتیب در این نگاه، عشق فرا رفتن از رابطه مبتنی بر قواعد حقوقی و اخلاقی به رابطه کاملا شخصی شده مبتنی بر ناز معشوق و نیاز عاشق است و در مرکز معنای زندگی این عالم قرار دارد.مقاله حاضر مقدمه ای است بر پدیدارشناسی عرفان عاشقانه در عرفان مولوی و حافظ.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، ساختار توحیدی، عرفان اسلامی، عرفان عاشقانه، مولوی، حافظ
  • تورج عقدایی صفحه 99
    خواجه عبدالله انصاری، عارفی متشرع و نویسنده یی با ذوق و تواناست. از وی آثار متعددی در حوزه عرفان و تصوف به جای مانده که همگی از تجربه های عرفانی او حکایت دارد. یکی از این آثار رساله کم حجم «محبت نامه» است.
    پیر هرات در این رساله به معرفی یکی از اصطلاحات پایه یی و پرکاربرد عرفان اسلامی؛ یعنی محبت می پردازد. نگاهی به این اثر خواجه نشان می دهد که او به این موضوع عام از منظری خاص نگریسته و از غالب مفاهیمی که می توانند گوشه های ناشناخته ی آن را روشن کنند، استفاده کرده است.
    تامل بر این رساله نه تنها از آگاهی بسیار خواجه در باب مسایل عرفانی خبر می دهد؛ بلکه از روی راز و رمزهای کلام زیبا، پخته و کارآمدی هم که حاصل و انتقال دهنده این آگاهی است، پرده برمی دارد. خواجه برای انتقال معنا از تقابل های دوگانه و زبان منطقی و نیز از برخی ابزارهای تصویرآفرین استفاده و بدین ترتیب میان معنا و زبان تعاملی شایسته برقرار می کند. پرداختن به این پیوند و نشان دادن ابعاد آن، هدف اصلی نگارنده در این مقاله است.
    خواجه پیش از هر چیز از دشواری بیان برخی از دریافته هایش سخن می گوید و با آن که می کوشد موضوع رساله را به درست برای مخاطبان توضیح دهد، درمی یابد که زبان ارجاعی قادر به گزارش تمام تجربه های او نیست و ناگزیر باید از زبان عاطفی، کمک بگیرد. بنابراین او زبان عاطفی را نه برای آراستن کلام؛ بلکه برای انتقال بهتر معنا و اندیشه، استخدام کرده است.
    کلیدواژگان: محبت، زبان عبارت و اشارت، تقابل دوگانه، زبان تصویری
  • وحیده فخار نوغانی* صفحه 121
    در عرفان اسلامی با استناد به آیه شریفه «سنریهم آیاتنا فی الآفاق و فی انفسهم حتی یتبین لهم انه الحق» سفر به دو مرتبه «سفر آفاقی» و «سفر انفسی» تقسیم شده است. سفر آفاقی عبارت از سفری است که طی آن مسافر و سالک به سیر و سلوک در عوالم ظاهری و مراتب بیرون از نفس انسان می پردازد. در مقابل این سفر ظاهری، سفر باطنی است که در آن انسان سالک به سیر و سلوک در مراتب نفس خویش می پردازد و از آن جا که تمامی مراحل این سفر در نفس سالک و نه بیرون از آن محقق می گردد از آن به سیر انفسی تعبیر می گردد.
    از منظر برخی از عرفا، سفر آفاقی به دلیل تقدم وجود مرتبه آفاق بر انفس و ظهور تفصیلی آیات حضرت حق در مرتبه آفاق، بر سفر انفسی تقدم دارد. هر چند در نگاه اولیه، رایج ترین معنایی که از سیر در آفاق در متون عرفانی مطرح شده است، سیر و سفر در شهرها و مناطق مختلف است اما به نظر می رسد که معانی دقیق تر و عمیق تری از سیر در آفاق در عرفان اسلامی قابل طرح است. در این مقاله ضمن بیان معنای رایج و متداول از سیر آفاقی و اشاره به دستاوردهای آن در مسیر سلوک معنوی، تلاش شده است تا با استناد به مبانی هستی شناسانه در عرفان اسلامی و نیز توجه به معانی عمیق تری که آیه شریفه بدان اشاره دارد، مراتب دیگری از سیر آفاقی در عرفان اسلامی مطرح شود.
    کلیدواژگان: سیر در آفاق، سیر در انفس، عالم صغیر، عالم کبیر، ظهور تفصیلی، ظهور اجمالی، حقیقت محمدیه
  • منیره سید مظهری صفحه 143
    ابن سینا، رئیس فیلسوفان عالم اسلام، با اینکه در قرون وسطی زندگی می کرد، ولی هرگز روحیه و اندیشه قرون وسطایی نداشته است. او همچون فیلسوفان دوره تجدید حیات علمی و فرهنگی، مخالف هر نوع تحجر و تقلید بود و سند درستی هر امری را عقل و تجربه می شناخته و برای انکار چیزی تا دلیل و برهان روشنی نمی یافته، آن را در بوته امکان می نهاده است. این عالم بزرگ، شهود عرفا و کرامات اولیا را از نگاه عقل ممکن می دانسته و در برخی از رسالات و کتاب هایش به توجیه فلسفی آن ها پرداخته است. با این وجود از مطالعه احوال و آثار وی بر می آید که او هرگز به سیر و سلوک نپرداخته و راه و روش صوفیان را در پیش نگرفته است.
    کلیدواژگان: ابن سینا، عرفان، عقل و استدلال، شهود عرفانی، کرامات و مقامات عرفا، عشق الهی
  • زهرا سادات موسوی، عبدالحسین فرزاد * صفحه 165

    در قرآن مجید، بخش زیادی از مفاهیم در قالب نماد و تمثیل بیان شده است. وجود این تمثیل ها در حقیقت نزدیک کننده هر چه بیشتر مفهوم به ذهن مخاطب است. داستان های عرفانی نیز که غالبا صورتی تمثیلی یا تاویلی دارند، از این سبک قرآن به ویژه در تاویل داستان های قرآنی بهره برده اند. یکی از داستان های رمزی در قرآن کریم، داستان حضرت آدم (ع) است که عرفا در آثار خویش به اشارات آن توجه کرده اند و به طور صریح یا غیر صریح به رمز گشایی از آن پرداخته اند. هدف اصلی این مقاله، پژوهش پیرامون تجلی اشارات عرفانی حضرت آدم در آثار عطار است. دراین پژوهش به داستان آدم (ع) در قرآن و تورات پرداخته ایم؛ همچنین چگونگی این داستان در مقولاتی چون آفرینش آدم، کارنامه شیطان، میوهممنوع، و توبه آدم همراه با شواهد شعری بررسی شده است. تحلیل داده های پژوهش نشان داده است که آدم رمز عقل کل و حوا رمز نفس کل است و در این داستان مار، شیطان و طاوس از موانع سیر و سلوک اند که به تفصیل بدان پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: قرآن، آدم، حوا، گندم، مار، ابلیس، توبه، عطار
  • مهدی جباری، فرهاد طهماسبی صفحه 185
    آداب ورسوم صوفیه نشانگر مبانی فکری واعتقادی آنان است.صحبت وخلوت به عنوان آداب تصوف اسلامی،نقشی موثر در زندگی فردی واجتماعی اهل تصوف اسلامی وسیر وسلوک آنان در جهت نیل به حقیقت داشته اند. به طوری که صحبت، مجالی برای بروز دادن و صفات برجسته صوفیان همچون ایثار و از خودگذشتگی فراهم می کرده است وتبتل و خلوت، ضمن پالایش صفات مذموم از آن ها روح وضمیرشان را برای تجلی انوار الهی مستعد می ساخته است.برخی از صوفیان کسب رضای خداوندی رابه واسطه ی صحبت با خلق وتسامح با آنان طلب می کردند وبرخی با التزام به خلوت وانصراف از ماسوی الله و تزکیه ی باطن، درپی وصول بی واسطه به حق بوده اند. در این مقاله به بیان ماهیت صحبت وخلوت، نزد اهل طریقت، وبررسی دلایل رویکرد متمایزآنان نسبت به مصاحبت با خلق یا اختیار عزلت، در سه گروه مختلفپرداخته می شود و تشابه وپیوند باطنی صحبت وخلوت صوفیانه در جهت وصول به هدفی مشترک،علی رغم وجود تفاوت ظاهریشان، مورد واکاوی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تصوف، آداب صحبت، آداب خلوت، وصال حق
  • علی اکبری چناری، محسن شرفایی صفحه 207
    جلال الدین سیوطی (849911 ه. ق)، فقیه، محدث و مفسر بزرگ اهل سنت در سده دهم هجری، به دلیل جامعیت علمی اش دارای آثار گران بهایی در علوم مختلف اسلامی است. گرچه مهمترین و بیشترین آثار وی درباره قرآن، حدیث تاریخ، فقه و ادبیات عرب است، اما با نوشتن آثاری همچون تایید الحقیقه العلیه و تشیید الحقیقه الشاذلیه گرایش خود را به صوفیان و تصوف نشان داده و در عین انتقاد از صوفی نماها به دفاع از صوفیان برخواسته است. وی در آثار صوفیانه خود در صدد بیان آراء و اندیشه جدیدی برنیامده است و بیشتر مطالب بزرگان صوفیه را نقل کرده است. اگرچه او از کمال الدین محمد بن محمد بن عبدالرحمن شافعی معروف به «ابن امام الکاملیه» و از شمس الدین محمد بن عبدالدائم صوفی خرفه گرفته است و از این طریق به سه سلسله احمدیه، قادریه و سهروردیه می رسد، اما قرائنی نیز دال بر ارتباط او با سلسله شاذلیه وجود دارد.
    کلیدواژگان: جلال الدین سیوطی، تصوف، تایید الحقیقه العلیه و تشیید الطریقه الشاذلیه، سلسله شاذلیه
  • عبدالله نصرتی، هما هوشیار صفحه 223
|
  • Ahmadreza Yalameh, Moslem Rajabi Page 13
    Poetry and mysticism have long history with Together and deep and unbreakable’sbond. Mystic poets in the sky of Persian literature and poetry cause link of literature and mysticism to more tightly. Among these are Poets that Although they are not mystic. But with the publication and development of mystical terms, mysticism heat have doubled and And have used more mystical terms. Each of the terms that were common among the mystics, has a specific meaning. One of the mystical-literari’s terms is "the process of the knee" that Many poets of the Persian language and literature, often in his poems and speeches referred and Stated that htis school has many benefits for the seeker and the mystic and his followers. Because process and knees come together this fact can be reached that the Sufi poets and the conscious have believed that this process In fact can lead to higher authority Followers and leishmaniasis. This study attempts to explain the various manifestations of this school with analytical-descriptive metod. Because this is a new research and this research and And in the valley mysticism is important Can include valuable findings.
    Keywords: Process of Knee's school, mysticism, Persian poetry, ingredients, benefits
  • Reza Heydari Nouri, Seyyed Ali Mohammad Sajjadi Page 37

    In the mystic and Sufism school, the purpose of the devotee conducts towards Allah, the recognition of the truth, the union with the eternal essence of divinity, hence the legitimacy of the people of wisdom would not be accomplished without the principal guidance of the aware and wise monk and the religious teacher. In the mystic thought of Attar and Molavi, the role of the monk is observed on the guidance of the devotee of the divinity, which is the most important element of the enlightenment. In respect to their viewpoints, the dialogue with the literal Sheikh and religious teacher, which could be the alleviation of the physical and spiritual diseases and the evolution elixir for the presence of the devotee? The religious teacher helps the devotee in the mystic sensual conduct, so that the devotee may pace his/her path towards Allah. In the viewpoint of Attar and Molana (Molavi), the monk is the key of rescue, shadow of truth, realization of heavens and holy attributes, awareness of secrets and existential enigma, associate of divinity, emissary of hearts, and able to acquire in the universe. The monk relies on the divinity and the impoverishment of the his or her situations, acts, and nature and his/her pure existential mirror reflects the holy glow and radiates the mystic spirituality path of the devotees towards Allah.

    Keywords: mysticism, spirituality, monk, mystic conduct, devotee, truth, reflections, nature, guidance, path
  • Mahmoodreza Esfandiar*, Faezeh Rahman Page 63
    No doubt Ibn-i Arabi is considered, one of the most prominent figures in history of Islamic thought and mysticism. Perhaps less character in the history of Islamic culture can be traced back to the circle of supporters and opponents widespread. His thought was spread to anywhere in the Muslim world was controversial, both disciples and followers were loyal and tough opponents and critics found. In other parts of the Islamic world, such as Malay world also has been more or less in these circumstances. The people of this area of far from Islam homeland have been followed mystical Islam. Basically Sufis and Sufi orders had played a major role in the Islamization of the region.Some of these orders (such Qaderieh) very impressed by the school of Ibn-i Arabi, especially his theory of "unity of being". In the Malay world Sufism The unity of being also was very effective and found a lot of pros and cons. Hamzah Fnsuri, Shams Alddin Sumatrani, Abdulsamad Palimbani, Abdul Rauf Singkili and Raniri that were The influential personalities and sufis in the mysticism of Malay world, are considered proponents and critics of Ibn Arabi`s school.
    Keywords: Malay world, Sufism, Mysticism, Ibn Arabi, unity of being, Perfect man
  • Yusof Jafarzadeh Page 79
    In the view of Love mysticism، becoming of "humanity" as a manifestation of Divine attributes in the human occur in three stages: not awakened soul (Adam innocent of sin), awakened soul (Adam after sin) and love (lover Adam to God). According to this view، angel is symbol of not awakened soul، and devil is symbol of awakened soul، and human is a symbol of the love stage. Thus،human is comprehensive of angel and devil attributes. After the events of primordial sin, human stepped from the stage of angelic and the lack of awareness to the stage of awakening and awareness. In fact, the devil makes his entrance into this stage, but this stage is a window to enter the love scene of human and God in the context manifestations of God's Attributes glory and beauty in this world. Thus, in this sense, love transcending from relationship based on legal and moral rules to personalized relationship based on coquetry and need of lovers،and put in the center of meaning of this world life. This article is an introduction of the phenomenology of love- mysticism in the mysticism of Molavi and Hafiz.
    Keywords: phenomenology, monotheism structure, Islamic mysticism, lovemysticism, Molavi, Hafez
  • Tooraj Aghdayee Page 99
    Khajeh Abdullah Ansari was a Shariah oriented and a competent and tasteful writer. There are numerous works in the field of mysticism and Sufism left from him all of which reflect mystical experiences. One of the works is a low volume book titled “Letter of Affection”. This old man from Herat, in his book, introduces a basic and most applicable expression used in Islamic mysticism, namely affection. A glimpse of his work reveals that he has a specific perspective toward thisgeneral subject using most concepts that can clarify the unknown angles. Reflecting on the book unveils not only the very great awareness by Khajeh in terms of mystical issues, but also the mysteries of beautiful, well made, and efficient discourse that are the outcome of and transferring such awareness. To convey the meaning, Khajeh has used dual interactions and logical language as well as some image making tools, thus making a decent interaction between language and meaning. As a result, dealing with this kind of link and its dimensions make up the objective of this paper. Prior to anything else, Khajeh discusses the difficulty of explaining some of his findings, though he endeavors to explain the topic of his book accurately to the readers. He found out that the transferring language is not able to convey his overall experiences, consequently he has to use emotional language. Therefore, he has employed emotional language not only for decorating discourse but also to better convey the meaning and thought.
    Keywords: Affection, phrasal, indicative language, dual interaction, image language
  • Vahideh Fakhar Noghani* Page 121
    According to the verse «We will show our signs to them in the horizons of the external world and within themselves, until it becomes clear to them that it's the truth», journey in Islamic mysticism is divided into extrovertive and introvertive journey. Extrovertive journey is a journey in which the traveler and the seeker explore the external world far beyond human soul. The opposite of the outward journey is inner journey in which the seeker explores his own soul. Since all stages of the travel are realized in the soul of the seeker, not out of it, this travel is interpreted as introvertive travel. For some mystics, extrovertive journey takes precedence over introvertive journey because of pre-existence of the world and also due to the detailed advent of the Holy Quran in the world level. Although at first glance, the concept extrovertive journey in mystical texts means travelling in different cities and areas, it seems that closer and deeper meanings can be offered for it. In this paper, we point out to the common sense of extrovertive journey and its achievements in spiritual track. Then, based on the ontological foundations of Islamic mysticism, and also according to the deeper meanings that the verse refers to, it is attempted to offer another level for extrovertive journey in Islamic mysticism. These levels that include "travelling in the longitudinal levels of the world" and "the perfect man's travelling in different levels of the world" are various ends and achievements of the first level.
    Keywords: Extrovertive journery, introvertive journey, small world, Great world, Non, detailed advent, detailed advent, Mohammadian reality
  • Monireh Seyed Mazhari* Page 143
    Avicenna, can be regarded as the most prominent of Islamic philosophers. Despite the fact that he lived in the medieval era, he did not follow the medieval line of thought. He was rather like Renaissance thinkers in opposing any sort of narrow-minded dogmatism and blind imitation of the ancients as well as in relying on reason and experiment as the only touchstone of truth and never rejected a belief before he found conclusive evidence in its refutation and meanwhile regarded it as possible. That is why he considered the intuitive findings of mystics and the miracles of saints as logically possible and in some of his works sought to provide philosophical justifications for them. However drawing on evidence from Avicenna's life, we will to show that he never set foot on the path of mystic quest and neither did he adopt a Sufi's life style.
    Keywords: Avicenna, mysticism, reason, logic, mystic intuition, the miracles, spiritual states of mystics, Divine love
  • Zahrasadat Mousavi, Abdolhossein Farzad Page 165

    In Holy Quran, many of the concepts are expressed in the form of symbols and allegories. The allegories actually make the concept clearer to the audience's mind. Mystical stories which often are interpretive and allegorical have benefited from this style of Quran especially in the light of interpretation of the Quran stories. One of the allegorical stories in Quran is the story of Adam (peace be upon him) that mystics have focused on its implications in their works and explicitly or implicitly decoded it. The main objective of this paper is to study the expression of mystical allusions of Adam in the works of Attar. In this research, we have studied the story of Adam in Quran and Torah; also this story has been reviewed in terms of the creation of Adam, Mephistopheles records, forbidden fruit, and Adam’s repentance with poetic evidence. The data analysis reveals that Adam indicates the divine wisdom and Eve indicates the whole self and in this story, the serpent, the devil, and the peacock are considered as obstacles of evolution that have been studied in detail.

    Keywords: Quran, Adam, Eve, Wheat, Serpent, Mephistopheles, Repentance, Attar
  • Mehdi Jabbari, Farhad Tahmasebi Page 185
    Customs and traditions of Sofia indicate their mental and doctrinal principles. Their companionship and solitude as the Islamic Sufi rituals, has an effective role in individual and social life of Islamic Sufis and their Seir and Suluk in order to accomplish the truth. So that the companionship, has provided an opportunity for displaying the outstanding characteristics of the Sufis like dedication and devotion, and solitude in addition to refining the condemned from them, have disposed their mind and spirit. Some Sufis were demanding God’s satisfaction through talking to people and leniency and some of them with commitment to solitude and withdrawing from other than Allah were searching to achieve to Allah without any intermediaries. In this paper the nature of companionship and solitude, besides Sufi, and studying the reasons of their distinctive approach toward companionship with the people or taking the hermitage in three different groups have been discussed; and the similarity and intrinsic links of Sufi’s companionship and solitude to reaching a common goal, despite their apparent differences have analyzed.
    Keywords: Sufism, Speaking Customs, Solitude Customs, Achieving to Allah
  • Ali Akbari Chenari, Mohsen Sharfaei Page 207
    Jalal Al-Din Suyūti(849 -911A.H) is Sunnite great Jurisconsult, translator and commentator. He has wrote various works about Islamic sciences. Although, majority of his works are referring to the holy Quran, narrative (Hadith), history, Islamic Jurisprudence, and Arabic literature, other ones such as Tayid Al-HaqiqahAl- aliyyahand Tashyid Al-Al-Tariqah Al- Shazliyyah show his Sufi tendencies. He at the same time criticizes those persons that claim allegedly are Sufi and defends real ones. Jalal Al-Din in his Sufi works has not offered new Ideas and opinions, but rather has tried to transmit other Sufi Mentor’s thoughts. He has received his Sufi cloak from Kamal Al-Din, the so called Ibn Imam Al-Kameliyah, and Shams Al- Din Mouhammad, and because of this he can be attached to Ahmadiyyah, Qaderiyyah, and Suhrawardiyyah orders. But there are some indications which refer to his relation with Shazliyyah order.
    Keywords: Jalal Al Din Suyūti, Sufism, Tayid Al Haqiqah Al aliyyah, Tashyid Al Tariqah Al Shazliyyah, ShazliyyahOrder
  • Abdullah Nosrati, Homa Hooshyar Page 223
    This article titled by "Comparative study on mystical themes in Masnavi and Saeb's Divan "is review with detailed comparative analysis of the fivethemes such as: oneness, unity, perdition, love and devotion in these two books. At beginning writer try to give a mystical definition for each theme, then, studying mentioned contentsin theMasnavi andSaeb's Divan comparatively. Since the Saeb's Divan has not quoted anecdotes and themes are presented in the form of single bits, whileMasnavi is full story; so researcher has tried to generally accommodate the Masnavicontent without relying on anecdotes.Surly the mystic Rumi's worldview is not comparable with Saeb's worldview because Saeb is poet and Rumi is mystic. However, in poetry of Saeb can be seen wisdom and mysticism that it is undoubtedly influenced by Rumi and Hafiz. The aim of this study is to examine common themes in the Masnavi and the Saeb's Divan.
    Keywords: Masnavi, Saeb's Divan, Common mystical themes in Masnavi, Saeb's Divan