فهرست مطالب

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 44 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهین پناهی، لیلا آقایانی جاوشی صفحه 13
    «نیت»،مقصود درونی از انجام عمل است. نیت از مفاهیمی است که در سنجش اعتبار و ارزش اعمال، بسیار اهمیت دارد و در قرآن واحادیث بدان اشاره شده و میزان سنجش اعتبار و ارزش اعمال به شمار رفته است. با توجه به اهمیت نقش نیت در انجام اعمال و اهمیتی که در متون دینی برای آن مقرر است، عارفان، فیلسوفان و اندیشمندان الهی نیز در آموزه های خویش بدان پرداخته اند. این نوشتار درصدد بررسی مفهوم نیت و جایگاه آن در متون عرفانی و از منظر عارفان طریق حقیقت است. به این منظور،با توجه به دیدگاه عارفان و ذکر شواهدی از متون عرفانی، به تبیین مفهوم نیت و نسبت نیت با عمل و نقش آن در اعتبار فعل پرداخته شده است. شواهد، نشان گر جایگاه بلندی است که نیت در آموزه های عرفانی دارد. نیت نه تنها از ارکان مهم تحقق فعل است بلکه ارزش عمل در گرو خلوص و راستی نیت است.
    کلیدواژگان: نیت، متون عرفانی، عمل، اخلاص
  • علی دهقان، جواد صدیقی لیقوان صفحه 31
    یکی از جلوه های مهم شعر عرفانی به کار بردن مضامین قلندری و رندی است. این گونه اشعار به طور رسمی با سنایی آغاز می شود. استفاده کردن از مضامین رندانه و مفاهیم قلندرانه در شعر فارسی چنان جایگاهی دارد که پس از سنایی، شاعرانی هم چون عطار، مولوی، سعدی و حافظ آن مضامین را در اشعار خود بسیار به کار برده اند. با بررسی اشعار قلندرانه ی عطار و غزلیات رندانه ی حافظ به عنوان برجسته ترین نمونه های شعر قلندری و رندی، می توان به وجوه اشتراک و شباهت در هویت قلندر و رند در شعر آن دو سخن سرا پی برد. قلندر در شعر عطار جلوه های منفی و مثبتی دارد. قلندر او گاه در صدر می نشیند و گاه خواری می بیند. این خصوصیت در مورد رند حافظ هم مصداق دارد به طرزی که مصاحبت با رند افتخاری بس بزرگ است اما گاهی مراودت با او چیزی جز بدنامی به دنبال ندارد. بررسی این مساله، بحث در ریشه لغوی، مقایسه مفاهیم دو اصطلاح قلندر و رند در شعر عطار و حافظ، شاخصه های اصلی تفکر قلندری و بنیان های اساسی اندیشه رندی را در ادبیات فارسی و متون عرفانی تبیین می کند. این موضوع در مقاله پیش رو بررسی شده است.
    کلیدواژگان: قلندر، رند، عطار، حافظ، شعر عرفانی
  • سید مهدی مسبوق، شهرام دلشاد صفحه 53
    عرفان و ادبیات عرفانی در اندلس اسلامی گسترش فوق العاده ای داشت و شاعران و نویسندگان بسیاری در اندلس پدیدار شدند و آثاری در زمینه تصوف به جای گذاشتند که معمولا با نوآوری هایی در صورت و معنا همراه بوده است. بررسی تصوف اسلامی در اندلس ما را با نحله های مهم فکری ای آشنا می کند که برای فهم تصوف اسلامی بسیار کارساز است. از میان شاخه های ادبیات عرفانی در اندلس، شعر رشد قابل ملاحظه ای داشت و شاعران پرشماری پدید آمدند که بیش تر آنان در ایران ناشناخته مانده اند. از آن جمله است شاعر و عارف بزرگ سده ششم، ابو مدین مغربی که اشعار نغز و شیوایی در مضامین بلند عرفانی و آموزه های عرفان نظری و عملی سروده است. در این پژوهش می کوشیم بارزترین مضامین عرفانی اشعار این شاعر عارف را با روش توصیفی - تحلیلی مورد بررسی و تحلیل قرار دهیم.
    کلیدواژگان: عرفان، ابو مدین، عرفان نظری، عرفان عملی
  • شهین قاسمی صفحه 79
    در آثار عارفان بزرگ، هدف نهایی از ارائه داستان ها و تمثیلات چیزی جز بیان و توجیه صفات ارزشمند انسان کامل نیست. عارفان بزرگ به درستی انسان را «عالم اکبر» می دانند، عالمی که خداوند در سرنوشت او استعداد های شگفت به ودیعت نهاده است. انسان می تواند به مدد اراده و کوشش خویش راه تکامل وعروج معنوی را طی کند. عطار به عنوان یکی از قله های رفیع عرفان اسلامی، محور آثار خویش را انسان و سعادت او قرار داده و همواره در سراسر مثنوی هایش سیر ترقی انسان را تا مرتبه کمال و رسیدن به مرحله انسان کامل به تصویر کشیده است.آثارعطار همانند بسیاری از شعرای پارسی گوی دیگر سرشار از مضامینی است که می توان سیمای انسان آرمانی را از طریق آن ترسیم نمود. بررسی اشعار عطار نشان می دهد که آثار او آکنده از مفاهیم مذهبی و عرفانی است که می توان با بررسی آن مفاهیم دیدگاه عطار درباره انسان آرمانی را استنباط کرد.در این مقاله بر آنیم با بررسی مفهوم انسان آرمانی و جایگاه آن در اشعار و اندیشه های شبه آن پی ببریم.
    کلیدواژگان: انسان آرمانی و کامل، عرفان، عرفان اسلامی، اندیشه، عطار نیشابوری
  • علی اکبر افراسیاب پور صفحه 109
    سید میرزا حسن زنوزی (1225-1172 ق) دیوانی موسوم به «گنج الله » دارد که در آن با دیدگاهی عرفانی به شخصیت امام علی (ع) نگریسته است. آن امام همام پیشوای عارفان و سرچشمه آموزه های آنان به شمار می آید که این امر در دیوان فانی خویی به خوبی جلوه گر شده است، یعنی موضوع اصلی سروده های او آموزه های عرفان اسلامی است و تکیه اصلی او در این مضامین به تفسیر باطن گرایانه و عرفانی از جایگاه مولای متقیان در حوزه معنویت می باشد. اشعاری که درباره آن پیشوای الهی سروده در دو نکته ایمان حقیقی و خلوص باطنی و عمل صالح و مراحل خودسازی و در نهایت تربیت انسان کامل قابل مطالعه است، در مجموع این آموزه ها را جهت الگوگیری مطرح می نماید و به تحلیل های دقیقی از حقایق معنوی ایشان اشاره می نماید.
    کلیدواژگان: ولایت، تشیع، عرفان، گنج الله، امام حسین (ع)، امام علی (ع)، فنا و بقا
  • ماه نظری صفحه 129
    مولانا هوشمندانه به معانی و ویژگی های رحمت الهی نگریسته است. گاه به جلوه رحمت در آفرینش موجودات، از کتم عدم اشارت داشته وهمه موجودات را درپرتورحمت عام الهی قرار داده است که بیش از استحقاق در پوشش عطا، کافر ومومن را در بر گرفته.همچنین تجلی واحد حق،در صور موجودات عینی یا «عالم خارجی» را ناشی از رحمت می داند، زیرا با رحمت الهی است که خدا هستی را به هر موجودی می بخشد یا به هر موجودی شیئیت خاص آن را عطا می کند.به نظر مولوی دراین افاضه رحمت، منع وتوقفی وجود ندارد ورحمت خاص او(رحمت وجوب) اختصاص به انبیا، اولیا ونیکوکاران دارد ورحمت عام او همه موجودات را شامل می گردد. مسئله مهمی که در بررسی رحمت الهی، درمثنوی مد نظر قرار می گیرد این است که آیا رحمت خداوند درهمه وقت شامل حال خاصان در گاه عبودیت اوست یا عامه را هم در بر می گیرد؟ همچنین عوامل جذب رحمت ودفع رحمت الهی از دیدگاه مولاناکدامند.
    کلیدواژگان: مولوی، رحمت، لطف، غضب، قهر
  • زکیه رشیدآبادی صفحه 167
    عشق در سنت عرفانی مولانا جایگاهی مبنایی دارد.مثنوی او با حکایت عشق و اشتیاق نی آغاز می شود و به عشق نیز پایان می پذیرد. هدف این پژوهش جستجو درباره جایگاه عشق از منظر مولوی به صورت عام نیست زیرا تمام شش دفتر مثنوی عشق است.مبنای این پژوهش بررسی وجوه عشق در مثنوی با توجه به خاصیت درمانگری عشق است.
    این پژوهش بر آن است که به این پرسش پاسخ دهد که وجوه عشق از نظر مولانا کدام است؟ آیا عشق مورد نظر مولانا در دنیای مدرن کنونی می تواند درمانگر باشد یا خیر؟ نتایج نشان می دهد مولانا از شخصیت های فرا زمانی و فرامکانی است که همواره بر مسائل بنیادین بشر نظیر عشق که هیچ گاه کهنه نمی شود، تکیه و تاکید می کند.رهایی از خود مطلوب ترین فرآورده عشق و آرزوی تکوینی انسان است؛زیرا شخص در پرتو آن در دنیای کنونی از رنج های آمیخته به خود رهایی می یابد و به مطلوبیت فطری خود خواهد رسید.پس عشق مورد نظرمولانا می تواند چراغی باشد برای کشف نیاز های معنوی عمیقی که در درون انسان قرار دارد.
    کلیدواژگان: عشق، مولوی، دنیای مدرن، درمانگری عشق
  • فاطمه حیدری، مریم کیانی صفحه 181
    غالبا صوفیه، سه مقوله شریعت، طریقت و حقیقت را مقوله ای واحد، تفکیک ناپذیرو به منزله چراغ راه تلقی کرده ومدعی بودند که طریقت، جز مجاهده در تزکیه نفس و مانع آمدن آن از تعلق خاطر به «ماسوی الله » نیست. ایشان سرآغاز ورود به مرحله حقیقت را شریعت می دانند و طریقت و حقیقت را بدون شریعت از باب زندقه و الحاد می شمارند. مولانا جلال الدین محمد بلخی عارف قرن هفتم، شریعت را بسان شمعی می داند که بی نور آن، سلوک در طریقت و رسیدن به حقیقت امکان پذیر نمی تواند بود. وی در آثار خود درباره ی عدم مغایرت این سه مقوله و وجوب انجام و رعایت آداب و معتقدات و معاملات شریعت و طریقت و حقیقت تاکید دارد. نگارندگان در این مقاله کوشیده اند پس از تفکیک نظرات وی در زمینه باورداشت های او درباره آداب شریعت و لب و معنای آن ها در مقوله طریقت و حقیقت بررسی اجمالی داشته باشند.
    کلیدواژگان: مولانا، شریعت، طریقت، حقیقت، نماز
  • جمشید صدری، ناهید ژیانی صفحه 213
    هدف غایی درتعالیم وآموزه های تربیتی صوفیه،تربیت انسان جهت نیل به کمال است،در این راستا علاوه بر بعد فردی به ابعادفرهنگی و اجتماعی نیز توجه وتاکیدشده است. تاانسان بتواند با آگاهی به موقعیت حقیقی خویش در عالم هستی به صفات و اعمال نیک آراسته و بهترین راه را برای انسانی زیستن بیابد.و با آگاهی به اینکه نفس انسان در هر لحظه منحصر به فرد است قدر لحظات را بداند. و چون در گذشته متوقف نیست کینه و دشمنی، حسد و نفرت،غیبت و تهمت و دیگر رذایل اخلاقی مجالی برای ظهور پیدا نکند. مقاله حاضر درصدد است تا دستاوردهای اخلاقی واجتماعی آموزش صوفیان مورد بررسی و تحلیل قرارداده و در ضمن آن بتواند به این چالش که آیا عرفان و تصوف اسلامی موجب انزواو جدایی فرد از جامعه است،پاسخ دهد.
    کلیدواژگان: تربیت، عرفان و تصوف، اخلاق، جامعه
  • فاطمه عباسی صفحه 233
    عماء در برگیرنده تمامی اشکال هستی است، همچون ملائک مقرب، انواع و گونه های افراد؛ پس این ظهور اولیه تمامی عالم را در برمی گیرد. بدین ترتیب عماء را می توان وجود منبسط انگاشت که تمامی عالم را از جبروت تا ناسوت همچون یک واحد مشتمل و کل گرا در برمی گیرد. عماء همچون نفس رحمانی حق، که وابسته و همبسته به خود اوست،[1] در دو سطح می تواند به کار گرفته شود: یکی به عنوان وجود منبسط یعنی یک واحد کل گرا که از جبروت تا ناسوت را دربردارد و دیگر اینکه در سطحی بالاتر از ملکوت یعنی به قولی احدیت و یا واحدیت. به همین دلیل است که عده ای آن را به احدیت و عده ای آن را به واحدیت نسبت داده اند. البته به این دلیل است که عماء چون به ابر نازک تعبیر شده است؛ بعضی آن را مقام احدیت گفته اند، زیرا مقام احدیت در حجاب عزت و سماء رفعت است؛ و بعضی آن را مقام واحدیت گفته اند؛ زیرا مقام واحدیت واسطه بین سماء اطلاق و ارض تقیید است، همانطوری که ابر واسطه بین سماء و ارض است.
    کلیدواژگان: عماء، خیال مطلق، حقیقت وجود، بخارعام، نفس رحمانی
  • محبوبه مسلمی زاده صفحه 257
  • حسین آریان، تورج عقدایی، جلیل تجلیل، سید علی محمد سجادی صفحه 287
|
  • Mahin Panahi, Leila Aghayanichavoshi Page 13
    Intention (niyyah) is the inner purpose of each deed. Intention is an important criterion for evaluating the acts and its importance has been reported in Quran and Hadith. Given the importance of intention in religious texts, mystics and theologians have teachings on the subject. This paper seeks to examine the concept of intention and its position in mystical texts and in Sufi's words and teachings. So besides explaining the concept of intention and its role in the truth fulfillment and value of an act, the opinion of famous mystics on the subject is presented in this paper. This study indicates the importance of intention in mystical teachings. Not only the intention is one of the important requirements of an act but also the value of an act depends on that.
    Keywords: intention (niyyah), mystical texts, act, sincerity
  • Ali Dehghan, Javad Seddighi Lighvan Page 31
    One of the main manifestations of the mystical poetry is usage of the bohemian (Kalandar) and profligacy contents. This kind of the poetry was begun officially with Sanaei. Usage of the profligacy and bohemian contents has outstanding place in the Persian poetry so that after Sanaei, the poets such as Attar, Molavi, Saadi and Hafez employed these contents in their poems. By survey on the bohemian poems of Attar and sonnets on profligacy by Hafez, as outstanding examples of profligacy and bohemian poems, the similarities and differences in the identity of bohemians and profligates can be investigated in their poems. Bohemian has positive and negative aspects in the poems of Attar. His bohemian sometimes is placed in the higher rank and sometimes he is in the lower rank. This characteristic is true about the profligate of Hafez so that accompaniment by profligate is a great honor, but sometimes it denotes disgrace. Research on this subject matter and decision on the lexical roots and comparison of the concepts of bohemian and profligate in the poems of Attar and Hafez explain the main indictors of bohemian and profligacy as fundamental thoughts in the Persian Literature and mystical texts. This article tries to investigate bohemian and profligacy in the poems of Attar and Hafez.
    Keywords: bohemian, profligate, Attar, Hafez, mystical poem
  • Seyyed Mehdi Masboogh*, Shahram Delshad Page 53
    Mysticism andMystical literature at the Islamic Andalusia was Theextraordinaryexpansion andmanypoets and writersemergedinAndalusia and createdworksonsufism which is usually associated with innovation in form and meaning. with study ofislamicsufisminAndalusia we arefamiliarwith theintellectualtrends that forunderstanding ofislamicsufism isveryeffective.Among the branches of mystical literature in Andalusia, poetryhad significantgrowth Andnumerouspoetsemerged that most of whomareunknownin Iran.Among them is a great poet and mystic of the sixth century,Abu Midian Occidental Thatbeautiful poetryandeloquent in themysticalthemes andtheoretical and practicalteachings ofsufismis written. In this study,we try toanalyze the mostmysticalthemes this poetspoems based on descriptive–analysis.
    Keywords: Mystic, Abu Midian, Theoretical mysticism, Practical mysticism
  • Shahin Ghasemi Page 79
    All the works of the great mystics are directed towards the representation of the perfect man. Great mystics, rightfully, call man, The Macrocosm, the worlds in which God has endowed man with magnanimous aptitudes. Through this word, man can traverse the way to spiritual perfection. Attar, as a great Persian mystic, also posits a pivotal status for man and his welfare. A great number of themes in his works are replete with the presentation of man in his perfection. A study of his works indicates that through revision of his religious and mystic conceptions, one can imply his ideas about the perfect man. This research, through the study of ideal man and his position, seeks to find out Attar’s conceptions and attitudes regarding the ideal man.
    Keywords: Ideal Man, Islamic Mysticism, Mysticism, Attar
  • Ali Akbar Afrasiabpour Page 109
    Seyyed Mirza Hassan Zenouzi, 1172-1225 AH, owns a divan called “Ganjallah” in which the character of Imam Ali is viewed mystically. That prominent Imam is assumed to be the leader of mysticism and the source of its trainings, which per se it is well illustrated in FaaniKhoyee’s divan. In other words, the major subject of his compositions include his Islamic mystical teachings. And his essential reliance in this theme in an interisical and mystical comment on the status of the Imam is on spirituality. The poems composed on him are worth studying on two aspects of real faith and internal purity and good action and self-making stages, and finally breeding perfect man. In general, these kinds of teachings are referred for the purpose of role modelling and to make an accurate analysis of his spiritual realities.
    Keywords: Providence, shiah, mysticism, Ganjallah, Imam Hussein, Imam Ali, Fatality, survival
  • Mah Nazari Page 129
    Rumi issometimesseen asameans ofGod's mercy.Sometimesrefers to the manifestation of the mercy of God in creation, creatures, how not science, can be created.God's mercy is for all creatures. What is the religion of no religion and what they are good or bad? For thegraceof God,there is nonon-stop. Masnavi is the mercy of God, or general or specific, a special grace of God, the prophets and saints to be good humans. Is Godmercy in all time, including the specific people? Is God's mercyalsoisgeneral public? According toRumi, is the adsorption and desorption of mercy.
    Keywords: Rumi's Masnavi, mercy, grace, wrath
  • Zakie Rashidabadi Page 167
    Love and infatuation are the ethics of Molana and basic concepts of hisSufism school. His Masnavi begins with the love story of straw and ends with love. The aim of this article is not to investigate about the role of love from Rumi’s perspective in general form since all his six books are about love, but the aim of this article is to investigate the place of love in the Masnavi regarding the developments in the modern world of today. The present article aims to answer this question that where is the place of love from the view point of Rumi? Whether his desired love has any place in the modern world of today.The results show that the Rumi’s characteristic goes beyond the time and space and always emphasizes on fundamental human issues such as love which never grow old. The genetic wish of human being is to get free from his own which is the most desirable product of love; since today in its light human being can get rid of his pains and achieve his innate desires. Thus the desired love of Rumi, as a light can explore the deep spiritual needs located within the human being.
    Keywords: Love, Molana, modern world, Love Therapy
  • Fatemeh Heydari, Maryam Kiyani Page 181
    Sufism who often considers three categories of sharia, spirituality and truth as a single and indivisible concept believe that the sharia is beginning to enter the law and; they also count spirituality and truth without sharia as heterodoxy and atheism. Moreover, Sufism regards sharia as a guidance, piety and reliance on Allah, without which one cannot attain the spiritual goals. Molana Jalaledin Mohammad Balkhi is mystic of seventh century that likens the sharia to a candle without the light of which, it is impossible to conduct spirituality and get the truth. He insists in his writings about the discrepancies in these three categories and the obligatory of performance and observance of sharia principles, beliefs and transactions of sharia, spirituality and truth. The present paper aims to separate his comments in context of his belief and also have an overview on the tenets of sharia and favorite and their mean.
    Keywords: Molana, sharia, spirituality, truth, prayer
  • Jamshid Sadri, Nahid Jiani Page 213
    The ultimate goal of the Sufi’s educational teachings and doctrines is to train human to achieve perfection. In addition to the individual dimension, in this regard, the social and cultural dimensions are also emphasized. Thus, people can know their true position in the universe, adorn with good attributes and deeds, and find the best way for good living. Recognizing that the human soul is unique in every moment, he/ she will respect time. Because man has not stopped in the past, the hatred and enmity, envy, hatred, gossip, slander, and other moral vices will not have the opportunity to emerge. This study aimed to investigate the Sufis teachings’ social achievements such as self-purification based on moral teachings and time situation, socialization, public service, cooperation and altruism, philosophy and freedom education, business, and etc. Also, this study answered to this question: whether Islamic mysticism leads to isolation and separation of the individual from society?
    Keywords: Sofia Educational teachings, philosophy, freedom, spiritual, moral doctrine, socialization
  • Fatemeh Abbasi Page 233
    AMa’includes all forms of life, such as proximate angels, types and kinds of people, so it takes the appearance of the whole world. AMa’ so Voujod_al_monbaset thatall of the Gabarout to the Nasoot as a holistic unit and covers included. AMa’ such as the right to Nafas al-Rahmani, depending on his own, can be used at two levels: An expansive as the one kolgera which includes of the Gabarou to the Nasoot, and that the higher level of the Malakout that the promise Ahadyat or Vahedyat. That is whysome people it Ahadyat and some have attributed it to Vahedyat. Itis for this reason that AMa’ interpreted as a thin cloud, some Ahadyat officials have said it, because as Ahadyat the veil of dignity and sublimity Sama, and some Vahedyat officials have said it, because as an intermediary between Sama refers Vahedyat and Tqyyd arz, as the cloud is the intermediary between Sama and Arz.
    Keywords: AMa', khiyal al motlagh, truth Voujood, Bokhare, ame, Nafas, al, Rahmani