فهرست مطالب

عرفان اسلامی - پیاپی 46 (زمستان 1394)

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 46 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/18
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهدی رضا کمالی بانیانی، عباسعلی وفایی* صفحه 13
    در عرفان، دیدن و دیده و بیینده، در وجود انسان به یگانگی می رسند و شعله یکتای عشق، در دو آیینه عاشق و معشوق به ازل و ابد می پیوندند. آیینه در ادب عرفانی، از رازهای تو در توی عشق، در طول سده های رفته، پرده ها برداشته است که شاید یکی از ژرف ترین شان، یگانگی بودی دوگانه های نمودی است. عارفان ما، به مدد این ابزار، مجاز انسان را در مجاز جهانضرب کرده و در نهایت شگفتی، حقیقت حق را حاصل آورده اند و حاصل ضرب منفی در منفی همیشه مثبت خواهد بود. ازین رو تا دل، همچون آب و آیینه و جام پاک و صافی نشود، در خور نور و آتش تجلی نخواهد گشت. صائب تبریزی نیز یکی از شاعرانی است که با گرایشات عرفانی ای که در اشعارش دارد، سیر تحول سالک را از آیینه داری تا آینگی را به تصویر کشیده است. در این مقاله، به شاخصه ها و مراحل این روند پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: آینگی، آیینه داری، خداجویی و خدا خویی، صائب تبریزی
  • عبدالرضا مظاهری* صفحه 35
    جوامع غربی در دهکده جهانی، برای جلوگیری از تقابل فرهنگ ها و ادیان، کثرت گرایی دینی ولیبرالیسم سیاسی را مطرح می نمایند ولی در متون عرفانی ما با ورود عشق به عرفان اسلامی بحث صلح طلبی و محبت به خلق مطرح می شود و پدیده های متضاد عالم تکوین نیز رو به سوی صلح و دوستی دارند و قرآن کریم سفارش به صلح بین مومنان دارد. و علت تسامح عرفا بزرگی خلقت و کوچکی تفکر انسان در برابر آن است. و این تساهل به معنای بی بندوباری نسبت به قوانین شریعت نیست، بلکه اعتماد به صفات عفو و ستاریت خداوند است که پس از ظرفیت جذب مسلمانان گناهکار به سراغ اهل ادیان دیگر مانند جهود و ترسایان می رود و ظرفیت تحمل آنها را نیز در جامعه فراهم می کند تا مرزهای جغرافیایی و رنگ و نژاد را در نظر نگرفته و درد و آلام بشریت را التیام بخشد و درد خلق داشته و بار مردم را به دوش کشد و راه نجات را برای اهل ادیان دیگر هم باز نگه می دارد و با این محبت به خلق و دوستی به غیر، عامل صلح و آرامش و گسترش اسلام در کشورهای دیگر مانند هند و آفریقا می گردد.
    کلیدواژگان: صلح طلبی، محبت، تساهل، خلق، عارف، مدارا
  • محمدتقی قندی، جلیل تجلیل* صفحه 55

    سلمان ساوجی در سنت عرفان عاشقانه، تحت تاثیر اندیشه های عرفانی شخصیت های برجسته ای چون ابن عربی، مولوی و حافظ است. جلوه های مختلف عرفان در اشکال مختلف در اشعار وی موج می زند. غزلیات سلمان آکنده از حقایق عرفانی و تلمیحات عارفانه است و قصایدش، اگرچه در مدح ممدوحانش نگاشته شده، همچون غزلیاتش مملو از آموزه های عرفانی است.
    توجه به زیبایی ها و عواطف پرشور در اشعار سلمان آن چنان برجسته است که نظیرآن را در شاهکارهای سعدی و حافظ مشاهده می کنیم.
    سلمان ساوجی وحدت وجودی و اشراقی است. او مخالف زهد ریایی است و رندی و عیاری از ویژگی های اشعار اوست. عشق و وحدت وجود از درون مایه های اصلی اشعار سلمان و گوهر تلمیحات اوست. او طربناک و سرمست،حقیقت زندگی را در عشق می جوید. در غزلیات و قصاید مدحی سلمان احساسات عمیق عاشقانه و جهان بینی عارفانه چنان به هم درمی پیچند که بیان کننده نوعی شیوه زندگی و نگاه به عالم و آدم است. از این حیث سلمان وارث واقعی سنت عرفانی اسلاف وحدت وجودی خویش است.

    کلیدواژگان: خدا، عشق، تلمیح، عقل، عرفان، وحدت وجود، سلمان ساوجی، ابن عربی
  • قربان علمی*، فاطمه بابابیگلو صفحه 77
    هدف نوشتار حاضر پژوهشی تحلیلی درباره «وارستگی» از دیدگاه اکهارت و مولوی،دو عارف بزرگ مسیحی و مسلمان است؛ که با استفاده از منابع کتابخانه ای، مفهوم و ویژگی های وارستگی مورد بررسی قرار گرفته است.
    وارستگی یکی از محوری ترین آموزه های عرفان در میان همه عرفا و مکاتب عرفانی است. وارستگی در نظر اکهارت و مولوی چنان منزلتی دارد که همگان را به این راه دعوت می کنند. وارستگیدر نزد اکهارت و مولوی عبارت است از عدم تعلق، حریت و ترک؛ حالتی که فرد کاملا از خویش و همه چیز بیرون رفته و به اتحاد با خدا نایل می شود. حالتی است که فرد کاملا ازخویش و همه چیز بیرون می رود. هیچ ندانستن، هیچ نداشتن و هیچ نخواستن سه پیشنهاد اکهارت برای رسیدن به وارستگی است، به همان ترتیب ترک علم، ترک تعلق و ترک اراده برای رسیدن به وارستگی از دیدگاه مولوی ضروری است.
    کلیدواژگان: اکهارت، مولوی، وارستگی، نیستی، وحدت
  • فریبا پات*، پروانه عروج نیا صفحه 103
    متون حکمی کهن ایران جهان بینی ای را ترسیم می کند که در آن راستی و نیکی در پندار و گفتار و کردار، خردورزانه، و جهان عرضه نبرد با ناراستی و بدی تلقی می گردد.از این رو این حکمت انسان هایی را می پروراند که با پیروی از نظام اخلاقی جوانمردانه و پهلوانانه سعی در بهبود اوضاع جهان و زندگی خود دارند. در این مقاله کوشش بر این است تا به کمک شواهد تاریخی و ادبی قبل و پس از اسلام حضور و نفوذ این حکمت و ارتباط آن با نظام اخلاقی جوانمردی (آیین جوانمردی) روشن شود.
    کلیدواژگان: حکمت، خرد، آیین جوانمردی، آیین پهلوانی، فتوت
  • مهناز توکلی*، مرضیه پیوندی صفحه 127
    در سلوک انسان به سوی خداوند هرگونه گناه و نافرمانی از امر محبوب- خدا- خود گناهی تلقی می شود که به دنبال آن عذاب خواهد بود. حجاب از قرب الهی و نزدیکی به خداوند، از نگاه عرفا عین عذاب است و جهنم همان بعد و محروم بودن از قرب الهی است. هر نوع گناهی،مراتبی از بعد را به همراه دارد که این بعد عین عذاب است. چنان که عذاب منافقین، کفار و... بر اساس میزان بعدشان با یکدیگر متفاوت است. در واقع جهنم و نار، مفاهیم کلی هستند که تمامی ابعاد گوناگون عذاب را در خود جای می دهند. ابن عربی ماهیت عذاب را تغییرپذیر و ناپایدار و در نتیجه امری نسبی می داند که متناسب با استعداد قوابل و ذائقه افراد متفاوت است. در حقیقت درنظرابن عربی این فهم و دریافت و ادراک شخص معذب است که نسبت به مساله عذاب دگرگون می شود و دیگر درد و الم را احساس نمی کند و عذابش پایان می پذیرد. آنچه از متون عرفانی به دست می آید این است که عذاب در حقیقت خود نوعی تجلی رحمت الهی است که خداوند با عذاب گناهکاران، از بار گناه آنان می کاهد و با این نعمت، ذات گناهکار را از آلودگی و خبث گناه پاک می نماید. پژوهش حاضر می کوشد با استفاده از آیات قرآن و کلام عرفا به روش توصیفی و تحلیلی، ابعاد گوناگون موضوع عذاب، حقیقت عذاب و انواع آن را روشن نماید.
    کلیدواژگان: عذاب، عرفان، ابن عربی، سلوک
  • محمودرضا اسفندیار* صفحه 143
    مثنوی بی شک یکی از مهم ترین منابع معارف دینی و عرفانی در فرهنگ اسلامی به شمار می رود. از این روست که از این اثر شروح و گزیده های متعددی در اقصی نقاط جهان اسلام به زبان های گوناگون فراهم آمده است. از جمله این گزیده ها نصاب مولوی از آن اسماعیل انقروی، شارح شهیر مثنوی و از مشایخ طریقه مولویه است. انقروی در این گزیده با الهام از آثار عرفانی مهمی مانند منازل السائرین خواجه عبدالله انصاری و مصباح الهدایه عزالدین محمود کاشانی اهم مقامات و موضوعات عرفانی را در سه قسم طریقت، شریعت و حقیقت تنظیم کرده است. مولف پس از ارائه تعریفی مختصر از مفاهیم و موضوعات عرفانی پیشگفته- که اغلب از دو اثر فوق الذکر اقتباس شده- به تناسب، ابیاتی را از دفاتر مختلف مثنوی نقل کرده است. در پایان مقاله نسخه های خطی نصاب مولوی که در کتابخانه های مختلف ترکیه و ایران نگهداری می شود، معرفی شده است.
    کلیدواژگان: مثنوی، گزیده، مولویه، انقروی، نصاب مولوی
  • زهره ولیخانی، اکبر شعبانی* صفحه 159
    شعر آسمانی حضرت حافظ پیوندی تنگاتنگ با عرفان دارد، از این رهگذر آبشخورمهمی برای دیگر شاعران از جمله غالب دهلوی گردیده است، که باوجود فاصله زمانی پانصدساله وتفاوت سرزمین وفرهنگ، دارای وجوه اشتراک بسیار هستند.
    غالب ازشاعران نامدارقرن سیزدهم هجری است که باوجودنابسامانی اوضاع ادب پارسی، شعروی افزون بردرون مایه های ادبی، اخلاقی، اجتماعی وحکمی، مضامین بلند عرفانی دارد وبه دلیل کمبود تحقیق دراین زمینه، هنوز سزاوار بررسی است.دراین مقاله تاثیرپذیری غالب از خواجه شیراز در ابعاد مختلف عرفانی با روش تحلیل مقایسه ای مورد واکاوی و ارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: حافظ، غالب دهلوی، غزل، عرفان
  • شهربانو صحابی، خلیل حدیدی*، سعیدالله قره بیگلو صفحه 183
    آیا پیدایش تصوف وعرفان اسلامی در ادبیات صوفیانه، یک پدیده ناگهانی بود، یا تحت تاثیر سیر تاریخی تحولات اجتماعی وسیاسی ملل مختلف دنیای باستان و جهان اسلام بوده است؟گرچه اندیشه های عرفانی و تصوف به مفهوم عام در تاریخ جوامع بشری قدمت دارد، اما جز تعداد معدودی تصویر های مبهم بر دیواره کوه ها و یا اساطیر که بعد از اختراع خط به پیشینیان نسبت داده شده، از اندیشه مردمان گذشته، چیز دیگری در دست نداریم.حتی پس از اختراع خط که اندیشه ها بر روی سنگ ها و چرم حیوانات و پوست درختان نقش بست، بخش بسیار ناچیزی از آن آثار توانست ازگزند حوادث روزگار جان سالم به در برد و به دست ما برسد. شناخت پدیده تصوف و تاثیر آن بر جوامع اسلامی و تمدن های غیراسلامی، همین محدودیت ها را دارد. تلاش نگارنده بر این است که از خلال کتاب ها و منابع به بررسی سیر تاریخی رواج صوفیگری و ادبیات مربوط به آن در دوران اولیه ومیانی اسلامی بپردازد وبه این سوال اساسی پاسخ داده شود که چه عوامل سیاسی در بستر واقعیات جامعه اسلامی منجر به گسترش صوفیگری و انزواطلبی در میان برخی از پارسایان شد.
    کلیدواژگان: پیدایش تصوف، اختلافات فرقه ای، جوامع اسلامی، ادبیات عرفانی
  • ابراهیم ابراهیم تبار* صفحه 199
    مساله ابلیس، یکی از پرمخاطره آمیزترین موضوعاتی است که در طول سیزده قرن تاریخ تصوف اسلامی مورد توجه صوفیان صفا بوده و تاکنون در باب تمرد و توحد آن به تلویح و تفسیر سخنان بسیاری گفته و نوشته شده است. در این میان، گروهی از قله های تصوف به ستایش از ابلیس پرداختند و گروهی از علما و حکما، که ربقه شریعت بر طاعت دارند، به طرد و نکوهش ابلیس اقدام نمودند. مولوی، خداوندگار عرفان، از جمله قلل تصوف اسلامی به شمار می رود که در خصوص اهمیت بنیادین این رویداد مهم قرآنی، حقایق زیادی را در باب عصیان و نافرمانی ابلیس در آثارش بیان کرده است. وی ابلیس را در کسوت یک قربانی اندوه بار غم انگیز به تصویر می کشد که علاوه بر تکبر و تمرد، راه کینه توزی را اختیار کرده و با حیله گری خاص، دام های ظریف و متلونش را برای انسان می گسترد تا مانع کارهای خوب گردد و آن ها را به سوی فساد و تباهی رهنمون سازد. از این رو به علت ذات بد شیطان، توبه فرجامین او پذیرفته نیست و هیچ امکانی برای اعاده حیثیت این نیروی شریر بدخواه وجود ندارد، این مقاله به روش تحلیلی و توصیفی دیدگاه مولوی را در باب تمرد و تقرب ابلیس بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: خدا، آدم، ابلیس، مولوی
  • هاتف سیاه کوهیان صفحه 223
|
  • Mehdi Reza Kamali Baniyani, Abbas Ali Vafaie * Page 13
    Mysticism, and the observed and the observer, the man come to the unity and oneness of the flame of love, the two true lovers to join eternity and forever. Mirror in the mystical literature, the secrets inside of you, in love, in centuries gone by, has revealed that perhaps one of the most profound, is a manifestation of the unity of the two. Our mystics, thanks to this tool allowed the man to beat in virtual world and surprisingly, have attained the truth and we all know that a negative multiplied by a negative is always positive. The heart, like a goblet mirror clean and filter water and stop the manifestation of light and fire will not fit. Saeb Tabrizi is one of the poets whose poems are mystical tendencies, the mystic evolution from mirror to mirror the relationship has portrayed. In this paper, the characteristics and stages of this process are discussed.
    Keywords: mirror, mirror is there, seeking, saving God, Saeb Tabrizi
  • Abdolreza Mazaheri* Page 35
    To prevent the cultures and religions conflicts, western societies have raised religious pluralism and political liberalism in global village whereas n mystical texts with "love" entering the Islamic mysticism, the discussion of peace and love of people is raised. And also, contradictory phenomena of the developing world are prone to the peace and hospitality; also, the Holly Quran recommends peace among believers. The reason for the Tolerance of Mystics is the magnitude of the creation and the diminutiveness of the human thinking against it. This tolerance does not mean disorganization against Sharia; Rather, it is a trust for divine forgiveness and covering protection that after building the absorption capacity for guilty Muslims, He turns to other religious disciples such as Jews and Christians and provides the capacity for their reception in society so that the geographic, skin color and racial boundaries are not considered and the sufferings and pain of humanity are healed, and there comes a concern over public affairs and an exodus for other religious disciples are kept open, and thus, such a compassion for public and hospitality to becomes a reason for peace and calmness and the development of Islam in other countries like India and Africa.
    Keywords: peacefulness, kindness, tolerance, creation, mystic, compromise
  • Mohammad Taghi Ghandi, Jalil Tajlil * Page 55

    An analytic Study through the Divan-e- Salman-e- Saveji reveals the fact that in love mysticism, he is greetely influenced by the distinguished figures such as Ibn-e- Arabi, Moulavi and Hafez. Going through his poems, the presence of mysticism in various forms is vividly understood. Like his sonnets, the odes, written to give his compliments to those who have been admired by him however, is full of mystical lessons. Beauties and affections have been so highlited in Salman’s poems that they can be valued the same as masterpices left by Hafez and Sa’di. Salman is one of the followers of pantheism and illumination. His poems are characterized to be against hypocritical asceticism, but in favor of roguishness. Love and pantheism have been known to be the main themes of his poems and the core of his allusions. From his joyful point of view, the reality of life can be found in true love. In the appraisal sonnets and odes, a mixture of romantic deep feelings and a mystical look upon the universe, forms Salman’s attitude and life style. From this aspect, Salman has inherited his ancestors’ mystical tradition and pantheism.

    Keywords: God, Love, Allusion, reason, mysticism, Pantheism, Salman, e, Saveji, Ibn, Arabi
  • Ghorban Elmi *, Fatemeh Bababeygloo Page 77
    The purpose of this paper is an analysis of "Detachment" from the perspective of Eckhart and Rumi, the great Sufi, Christian and Muslim, which uses library resources to study the concept and characteristics of "Detachment". One of the pivotal teachings of Gnostic philosophy among all mystics and mystical schools is "Detachment". Its dignity is so that Eckhart and the Rumi intends to invite everyone to gain it. From the perspective of Eckhart and Rumi, "Detachment" is the lack of belonging, freedom and leave; in this state, the mystic leaves the whole of his person and everything and achieves into the union with God is. From Eckhart’s view, without knowing, without possession and without desiring, one achieves "Detachment". In the same way, Rumi says that leaving of knowledge, belonging and will is necessary to achieves "Detachment".
    Keywords: Eckhart, Rumi, Detachment, non, being, unity
  • Fariba Pat*, Parvane Orujnia Page 103
    Iranian ancient wisdom ( Hikmat) literature , mostly appearing in Avesta and some of Andarz-namehs, represents a Weltanschaung which encourages righteousness and goodness in thought, speech and conduct and also depicts the world as a battlefield between good and evil. This world-view fosters those who try to improve their own conditions as well as the one of the world by following the morality of jawanmardi (Fairness)/Pahlavani (chivarly). The present article tries to clarify the antiquity and influence of this world-view and its relationship with the chivalrous morality(ayeen jawanmardi) through historical and literary evidence before and after Islam.
    Keywords: Hikmat, wisdom, Jawanmardi, Pahlavani, Futuwwat
  • Mahnaz Tavakoli *, Marziyeh Peyvandi Page 127
    In Spiritual wayfaring toward The Great Lord, any sin and disobedience from the order of the dearest -The Lord- in itself will be deemed a sin that will be followed by torment. The veil of divine revelation and closeness to God, in the mystics’ point of view, is the evidence of torment and so is hell with the same level and deprivation of divine closeness. Any kinds of sin include stages of the same dimension which per se is torment so that the punishment of hypocrites and infidels and the rest will be different according to their levels. In fact, Hell and Naar are general concepts which cover all different aspects of punishment by themselves. Ibn-Arabi believes that the nature of torment is changeable and unstable, therefore it is a relative issue that fits with talent and taste in different recipients. In fact, in Ibn-Arabi’s point of view it is the understanding, impression and knowledge of the suffering man that would evolve towards to the issue of torment and thereby feels no pain and agony, and his torment finally ends up. What comes out of mystical texts would be that the punishment is in fact a manifestation of divine mercy indeed, which is used by God to reduce the burden of his sin by tormenting the guilty ones by means of which this mercy clears the nature of the guilty ones from turpitude and vice. This study attempts to use the verses and the words of mystics in a descriptive and analytical way to make clear the different aspects of the idea of torment, its reality and different kinds.
    Keywords: torment, mysticism, Ibn, Arabi, spiritual wayfaring
  • Mahmoodreza Esfandiar* Page 143
    Mathnawi is undoubtedly one of the most important sources of religious and mystical knowledge in Islamic culture. That is why the commentaries and excerpts from this work in many parts of the Muslim world in various languages are available; one of which is nisab -i Mawlawi, a selection of Ismaeil Anqarwi, the famous commentator of Mathnawi and the master of Mowlavi Tariqa. Anqarwi in this excerpt, inspired by the great mystical works such as Manazil al-saeirin of Khwaja Abdullah Ansari and Misbah al-hidayah of Izzoddin Mahmoud Kashani, has laid out the most important mystical issues in three types of Tariqat, Shariat and haqiqt. The author then has provided a brief definition of mystical concepts and topics that is often derived from the two works mentioned above - and then has quoted some verses from Mathnavi. At the end of the paper, the manuscripts of Nisab -i Mawlawi kept in different libraries in Turkey and Iran are introduced.
    Keywords: Mathnawi, Selection, Rumi, Anqrvi, nisab, i Mawlawi
  • Zohre Valikhani, Akbar Shabani * Page 159
    A influential works often speak Srayany Hafez after his sonnets arena have taken a step forward , we can see clearly . Breadth and depth of the impact on the Indian subcontinent , has a long history and is famous poets of Shiraz Rnd style of speaking Hindi more or less affected . Affect the stability and depth of language and culture in the Indian subcontinent to the last poet of the country 's mostDehlavi studied classics because most proud to have been a student of the great Iranian poet , especially his willingness to draw inspiration from the works Iranian poet has revealed . Celestial Poems Hafez is closely linked with mysticism , thereby watering are important for other poets , including Ghalb Dehlavi , in this paper, the influence of Khwaj Shiraz dominant in many aspects of mystical analyzed using comparative analysis and evaluation has been .
    Keywords: Hafez, Ghaleb Dehlavi, Ghazal, Sufi
  • Shahrbano Sahabi, Khalil Hadidi *, Saeedullah Qarabeygloo Page 183
    Is the appearance of Sufism in its modern meaning and in turn Sufism literature an abrupt event or a result of historical processes and evolution of social trends which led to such an extensive phenomenon? Though it is true that gnostic thoughts and also Sufism in its general meaning date back to the beginning of the human history, but except for a few ambiguous images on the cave walls and/or myth stories attributed to the ancient people after invention of writing systems, nothing has remained from the vast sea of the ancient people thoughts and ideas. Identification of Sufism phenomenon and its effects on the Islamic societies and also on the non-Islamic ones in later times is subject to the same above-mentioned constraints and limitations. Acknowledging the inevitable deficiencies, the author tries to present a picture of the appearance of Sufism and some examples of its various influences on the society based on the remaining relevant books and literature as accurate as possible.
    Keywords: appearance of Sufism, influence, Islamic societies, Sufi literature
  • Ebrahim Ebrahimtabar* Page 199
    The issue of the devil has been one of the thirteen centuries of Islamic mysticism topics that interest Sufis and have fun at the insurgence and oneness of it implicitly and has been interpreted by many words, both spoken and written; in the meantime, a group of peaked Sufism began to praise the devil, and a group of scholars and philosophers, who are obedient to Sharia, began to blame and expel Satan; Rumi, as a lord of mysticism, is deemed to be among the Islamic Sufism peaks, the fundamental importance of which is especially important in the Quran, a lot of truth on rebellion and disobedience of Satan, in his expression, he was a victim of Satan and illustrates the arrogance and contempt. In addition, it chose revenge and in a specially crafty and subtle way drives humans to nasty and dishonest way so as to prevent them from spreading good deeds and lead them to corruption and waste, hence, because of the nature of Satan, its repentance is not accepted and there is no possibility to restore its reputation and this malevolent forces of evil, this paper is the analytical and descriptive study of Rumi's defiance the devil.
    Keywords: God, Man, Devil, Rumi