فهرست مطالب

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 49 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/02
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سید علی محمد سجادی، مجتبی دماوندی، معصومه جمعه صفحه 13
    حضرت ابراهیم در قرآن مجید به عنوان مسلمانی موحد و یکتاپرست معرفی شده است. او پیامبری است که چندین بار مورد ابتلاء قرار گرفت و هربار سربلند از آزمایش الهی به خداوند تقرب جست تا جایی که به مقام خلیل اللهی نائل آمد. داستان زندگی او در چندین سوره قرآن، به طور پراکنده اما مفصل ذکر شده است. داستان پیامبران در قرآن، این امکان را برای عرفا فراهم می کند تا به شرح احوال و مقامات طریق عرفان بپردازند. از این منظر، عرفا در تفاسیر و کتب عرفانی خود، حضرت ابراهیم را نه در مقام یک پیامبر بلکه به منزله ی الگویی کلی از سالکی روحانی مورد توجه قرار می دهند و با تامل در حوادث زندگانی وی از قبیل «مناظره ابراهیم با بت پرستان و هذا ربی گفتن، درخواست دیدن زنده شدن مردگان، رد کردن مدد جبرئیل و سرد شدن آتش بر وی» مقاماتی چون طلب، جمع و تفرقه، انس، تفرید و تجرید، یقین، توکل، تسلیم و خلت را برای او در نظر می گیرند. از آن جا که میبدی در تفسیر کشف الاسرار بیشترین توجه را به مقامات انبیا داشته است در این مقاله با تکیه بر این تفسیر با بررسی جایگاه حضرت ابراهیم(ع) در متون عرفانی منثور فارسی تا قرن ششم، به جمع بندی نظر عرفا درباره پنج مقام طلب، جمع و تفرقه، توکل، تسلیم و خلت می پردازیم.
    کلیدواژگان: حضرت ابراهیم(ع)، مقام، تسلیم، ابتلاء، خلت
  • حسن قربانی، احمدرضا یلمه ها صفحه 39
    ناسپاسی و ناشکری به معنی نادیدن لطف منعم است و مراتبی دارد که به شکر زبانی اعتراف به نعمت، شکر قلبی دانستن نعمت از خدا، و شکر عملی اطاعت از منعم تقسیم می شود. شکر در حوزه اخلاقیات بررسی می گردد و یکی از مقامات عرفانی است.قاسمی گنابادی لطف حق را سرچشمه فیوضات الهی می داند که باعث می گردد نعمات بر عبد عطا شود. ازاین رو، اگر بنده به ولایت امیرالمومنین که مهم ترین و بزرگترین نعمت الهی است؛ معتقد و ملتزم باشد، و از تکبر و خودبینی، آزار و اذیت دیگران خودداری کند، بصیرت او گشوده گردیده و نعمت منعم را در می یابد. آن هنگام است که شکر ایزد گزارده شده است.از آن جا که ناظم، قاسمی گنابادی، در قرن ده هجری قمری می زیسته و گفتمان غالب جامعه ایدئولوژی شیعی است، رمزگان تشیع محبت امیرالمومنین و اوصیا ایشان در جای جای منظومه بیان شده و از مهم ترین و برجسته ترین و بنیادی ترین نعمات الهی معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: قاسمی گنابادی، مثنوی عمده الاشعار، ناسپاسی و کفران نعمت، محبت امیرالمومنین
  • ناصر گذشته، مژده شریعتمداری صفحه 53
    پژوهش حاضر به بررسی امکان خوانش دیالکتیکی غم و شادی در تجربه های عرفانی دو عارف بلندآوازه فریدالدین عطار و مولانا جلال الدین محمد بلخی پرداخته است. بدین منظور کوشیده ایم تا راهی را برای درک مفهوم دیالکتیک و شهود دیالکتیکی در تجربه های رنگارنگ عطار و مولوی هموار کنیم، و مدعی شویم بیان دیالکتیکی ایشان ازعیان دیالکتیکی شان برآمده است. سپس غم و شادی را درزیست جهان این دو عارف بررسی کرده ایم و نشان داده ایم که اندوه و یا خرسندی آن گاه که روی در دنیا داشته باشند، غم نما و شادی نما هستندوآن گاه که فرد از چنبر زمان و مکان این عالم خود را رها کرد همه گریه و خنده اش، قبض و بسطش، فرح وملالش و غم و شادیش از گونهء دیگری می شود اگر با این رویکرد به این تجربه عطار و مولوی نظر افکنیم، در خواهیم یافت که چگونه غرق شدگی در عشق و زیست در بی کرانگی، انسان را درموقعیت های زیسته متفاوتی قرار می دهد که رنگ و بوی تروتازه به آن خواهد بخشید. به مدد همین نظرگاه است که در می یابیم چرا عطار سراسر دردمندی و اندوه است وهر که راغم دارتراست،مقرب تر می بیند وچرا اساسا مولوی در عشق یکسره سخن ازطرب و دست افشانی دارد.
    کلیدواژگان: دیالکتیک، غم، شادی، عطار، مولوی، عشق، زیست جهان
  • مهدیه چراغی، احمد ذاکری صفحه 75
    خواجوی کرمانی، در طریق معرفت گام نهاده، با اقتدا به پیر روشن ضمیر خود، شیخ کازرونی، طریقه ی «مرشدیه» را برگزید و به سان یک سالک، راه «عطار»، «مولوی» و «ابن عربی» در پی گرفته، عشق را از عقل برتر شمرد و شیوه ذوقی و سکری را در پیش گرفت تا به شناخت حق، منجر گردد. هدف نگارنده از نگارش این مقاله به دست دادن مضامین عرفانی شعر خواجو می باشد که وی با پشت سر گذاشتن مقامات و حالات، به هفت وادی سیر و سلوک گام می نهد و طریق مجاهده ی درونی و برونی می سپارد تا حلاوت فناء فی الله و بقاء ب الله بچشد. آن گاه راضی به رضای دوست، تقدیر را بر تدبیرش مقدم می دارد، زهد ریایی را سالوسی بیش نمی شمارد و طریقه ی ملامتی را در عرفان به استخدام می گیرد. وی هم چون دیگر عرفا، معتقد است که به واسطه تجلی نور حق است که عالم هستی به وجود آمده و سرانجام باید به عالم بالا عروج کرده و به اصل خود بازگردیم؛ پس انسانی که پرتوی از نور حق است و در حکم عالم صغیر، شایسته است که وقت، غنیمت شمرده و به معرفت خود- که در مقام خلیفه الهی است- مشغول گردد و مرگ اختیاری برگزیند و به حسن معاد امیدوار باشد و با دیدن هر نقش از نقاش هستی، زنجیره کثرت را در امتداد وحدت شمارد تا به وحدت وجود رسد و در عین حال طریق میانه برگزیند تا مبادا گرفتار تشبیه ناشایست شده و وجود حق را از هر نوع صفتی منزه و مبرا بدارد.
    کلیدواژگان: خواجو، تجلی، وحدت وجود، حالات و مقامات، هفت وادی سیر و سلوک
  • محمود ناصری، علی احمدپور صفحه 95
    هدف بیان و واکاوی معنی و مفهوم ریاضت، اقسام، مراتب و درجات آن است که مهم ترین مسئله برای رسیدن به سعادت در دین مقدس اسلام، تزکیه نفس و پرورش روح است. از منظر اسلام این تزکیه به وسیله مجاهده با نفس که همان مفهوم ریاضت است، صورت می پذیرد. با توجه به هجوم نحله های دروغین عرفانی شرقی و غربی در جامعه امروز، و انحراف از اسلام اصیل، این پژوهش برآن است تا با ارائه نگاهی عمیق از دیدگاه اسلام و تبیین جایگاه ریاضت در آموزه های آن، روش صحیح برای هر گونه اقدامی در این راستا را تشریح کند که ریاضت تنها در محدوده شریعت و در بستر دستورات الهی تضمین شده است و چنین ریاضتی است که می تواند سالک را به مراتب بلند عرفانی برساند.
    در این مقاله سعی شده با رویکرد تحلیلی، نظری و با استفاده از نظرات مفسران و متون دینی، به بررسی مفهوم ریاضت و موانع و آفات آن و پرداخته شود.
    یافته ها نشان داد که برای رسیدن به قرب الهی باید با ریاضت مشروع، جلوی هواهای نفسانی و شیطان را گرفت و مهار و کنترل نفس را با تدبیر و تعقل پیش گرفت تا انسان به فلاح و رستگاری برسد.
    کلیدواژگان: ریاضت، مشروع، نامشروع، رهبانیت
  • مهری رحیمی، امیر اسماعیل آذر صفحه 119
    فرقه «اهل حق» یا «یارسان» که در قرن هفتم هجری به وسیله سلطان اسحاق (صحاک) بنیان نهاده شد، از کهن ترین فرقه های تصوف است که از لحاظ تخلیط مذاهب اساطیری و گنوسی کهن نظیر بودایی، برهمایی، مانوی، یزیدی، زروانی، مزدکی، زردشتی، خرمدینی و...با آیین ترسایی و داستان های اسراییلی و صوفیگری و درویشی و عرفان و فتوت و تعالیم باطنی فاطمی و صباحی و فرهنگ دروزی و حروفیگری و نقطویان و بکتاشی و نصیری و غالیگری شیعی، آیینی التقاطی به شمار می رود. تفکر غالب و مشترک آن ها با مذاهب اساطیری و باطنی آن است که در مورد خداوند، قایل به حلول و تجسد هستند و سیر تکامل صعودی و نزولی روح بشر را بعد از مرگ به صورت گردش های متوالی (تناسخی) و هزار و یک گانه در اجساد مختلف انسان و حیوان می دانند که اصطلاحا به آن دونادون می گویند. این فرقه به «علی اللهی» نیز مشهورند چون به الوهیت امام علی(ع) معتقدند و در مراکزی به اسم «جم خانه» طی آداب و رسوم خاصی تشکیل جم می دهند و وجه مشخصه ظاهری آن ها داشتن «شارب» (سبیل) های پرپشت و آویخته روی لب است. مقاله حاضر تلاش دارد فهرستی از کلام ها و کتاب های چاپ و منشر شده اهل حق را به پژوهشگران معرفی نماید.
    کلیدواژگان: اهل حق، یارسان، سروده، کتاب، کلام، دفتر، سرانجام، نسخه خطی، متون
  • سید مهدی مسبوق، مهری قادری بیباک، زهرا نیکو نژاد صفحه 139
    یکی از ارزشمندترین سرمایه های ادبی، میراث مکتوب عرفا است. اغلب عرفا علاوه بر غور در معانی صوفیانه و اشتغال به سیر و سلوک عملی، در علوم دینی و همچنین در عرصه ی ادبیات و شعر نیز دستی داشته اند. آثار عرفانی گاه زبانی پالوده و گاه زبانی پیچیده و دشوار دارند؛ از این رو علاوه بر تحلیل مضامین و شرح نکات عرفانی و لطایف معنوی مندرج در آن ها، بررسی این آثار از لحاظ سبک شناسی و زیبایی شناسی بسیار مهم و حائز اهمیت است. ابن عربی عارف و شاعر بزرگ سده ششم هجری آثار بسیاری از خود بر جای گذاشته است. یکی از آثار برجسته این عارف بزرگ، موشحاتی است که شاعر اندیشه های صوفیانه خود را در آن گنجانده است. موشحات از لحاظ زبان و ساختار پدیده ای نو ظهور بود که در پی عواملی همچون رواج محافل موسیقی وآشنایی ادبای عرب با قالب های شعری نو در پی آمیزش آن ها با بومیان اندلس، پدیدار گشت. از آن جا که موشحات ابن عربی دارای ویژگی های سبکی و ادبی متمایز از قصاید کلاسیک عربی است پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی به بررسی سبک شناختی یکی از موشحات او در دو لایه زبانی و ادبی پرداخته است
    کلیدواژگان: ابن عربی، سبک شناسی، ادبیات عرفانی، موشحات
  • شکوه اسدالهی، جمشید جلالی شیجانی صفحه 159
    شیخ فریدالدین عطار نیشابوری، یکی از شعرا و عارفان نام آور ایران در اواخر قرن ششم و اوایل قرن هفتم هجری قمری است. عطار از عارف شاعرانی است که شیفته قرآن و عرفان بود و به علوم دینی از قبیل تفسیر، حدیث و روایات احاطه کامل داشت. سراسر آثارش مملو از مضامینی ماخوذ از آیات و روایات است و ازین روی در سروده های او که یکسره عرفانی و ایمانی است، بازتاب و تجلی کلام خدا و روایات به فراوانی قابل مشاهده است. وی در خلق آثار خود به شیوه ای بر خلاف گذشتگان خود دست یازیده است. انتخاب زبان ساده و مردمی، بکارگیری داستان و تمثیل، بیان از زبان مردم عادی، بیان از زبان حیوانات و تحریک عواطف و احساسات مردم از روش های وی بوده است. وی در اشعار خود گاه مستقیما آیات را به کار برده، گاهی قسمتی از آن، گاه با تغییرات جزیی و بالاخره از معانی و مفاهیم آن بهره گیری کرده است. در این مقاله با تامل در آثار منظوم وی شامل اسرارنامه، منطق الطیر، مصیبت نامه، الهی نامه، مختارنامه و دیوان قصاید و غزلیات، سعی شده است تاثیرپذیری مستقیم یا غیرمستقیم این آثار عنوان گردد.
    کلیدواژگان: قرآن، روایات، عطار، تصوف، عرفان
  • سمیه اجلی، سحر کاوندی صفحه 183
    معرفت از نگاه ملاصدرا امری وجودی و در راستای کمال نفس است. از نگاه وی غایت معرفت خداگونه شدن و فهم اسماء و صفات الهی به واسطه علم حضوری است. با چنین تبیینی از معرفت، جایگاه وحی و شهود در کنار عقل و استدلال مشخص می شود و مثلث سه ضلعی عقل، وحی و قلب- که معرفت از نگاه ملاصدرا مبتنی بر آن است- ترسیم می شود. قلب مرتبه ای از نفس است که به دلیل ساختار تکوینی خود حالت عرشی و برزخ گونه داشته و از این رو متناسب با عالم مثال است و می تواند مدرکات مثالی از جمله وحی و الهام را دریافت نماید. صدرا طهارت قلبی برای دریافت وحی را تنها منحصر به حضرت رسول(ص)نمی داند، بلکه معتقد است فهم آیات الهی نیز نیازمند طهارت قلبی است. اگر قلب دور از پلیدی های معاصی و ظنون و اوهام فاسده باشد می تواند به دلیل سنخیتی که با عالم مثال دارد، از آن عالم کسب فیض نموده و الهامات رحمانی بر قلب صورت گیرد. از همین روی همواره ملاصدرا پیش از ورود به مباحث نظری و فهم بسیاری از امور علوی، خواننده را به کسب طهارت قلبی دعوت می کند. طهارت قلبی ای که از نگاه وی تنها از مجرای عمل به شریعت مقدس اسلام حاصل می شود.
    کلیدواژگان: قلب، معرفت، کشف، نفس، ملاصدرا، طهارت قلبی
  • مژگان مهین روستا، منیرالسادات پورطولمی، منیره سید مظهری صفحه 197
    شفاعت واعتقاد به آن از جمله ضروریات آموزه های دین اسلام محسوب می شود. حصول شناخت کافی از این ضروری دین ومبانی حکمی و عقلی آن امکان برخورداری از این جریان رحمت الهی را فراهم می آورد. از دیدگاه حکمای اسلامی، شفاعت طبق قاعده امکان اشرف تبیین و در جهت تتمیم قابلیت قابل، مطرح شده است و از دیدگاه عرفای مسلمان از طریق انسان کامل در قوس نزول و صعود و همچنین اسماء حسنای الهی و ارتباط این اسماء با رحمت و غفران الهی و واسطه گری انسان کامل به عنوان مظهریت اسماء الهی در عالم ناسوت به وقوع می پیوندد. اعتقاد به خلیفه اللهی انسان کامل و اشرفیت و ولایت او بر سایر موجودات راه دستیابی به شفاعت را سهل و آسان می نماید. زیرا قلب انسان کامل آینه تجلیات ذاتی و اسمائی حق تعالی است که پس از تجلی بر آن وساطت او بر عالم، تجلی می نماید.
    کلیدواژگان: شفاعت، امکان اشرف، اسمای الهی، انسان کامل
  • ناصر ناصری صفحه 217
    نویسندگان و شاعران عارف و در راس آن ها حضرت مولانا بر اثر حالات خاص عرفانی و واردات غیبی گاهی احساس تقرب به خدا، و گاه احساس دوری از خدا می کنند. زمانی که از موانع وصول به حقیقت؛ یعنی حبسگاه دنیا (عالم کبیر) و زندان تن (عالم صغیر) رهایی می یابند احساس تقرب به خدا می کنند، در چنین حالتی دل و روحشان منبسط و شکوفا می شود. چون «بسط»واردی است که لطف و رحمت حق را در بردارد. ولی به هنگام گرفتاری در حبس گاه جهان مادی و زندان تن، روح و روانشان دچار قبض می شود. برای این که «قبض»واردی است از حق تعالی بر دل عارف، برای تادیب و تربیت وی.و همین عوامل قبض، زمینه ساز شکوفایی بسط در دل سالک می گردد. سالکان طریقت در مقام بسط خود را طایر گلشن قدس، و جایگاهشان را فردوس برین و صدر نشین عالم ملکوت می دانند و در مقام قبض خود را گرفتار دامگه حوادث، و تخته بند زندان تن می دانند. در این مقاله آن دسته از اصطلاحات عرفانی در مثنوی مولانا که به سالک در کشف و شهود و مشاهده ی انوار الهی و الهامات غیبی که در سیر و سلوک دست می دهد و باعث انبساط خاطر وگشادگی دل آنان می گردد مورد نقد و تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مولانا جلال الدین، مثنوی معنوی، عرفان، بسط
  • فاطمه عزیزمحمدی صفحه 243
    امرسون یکی از شاعران آمریکایی است که در قرن بیستم بسیار از وی نقل قول شده و کارهای هنری وی به ده ها زبان خارجی ترجمه شده است. حتی کسانی که هرگز نام او را نشنیده اند، آرمان های آمریکایی که وی در ایجاد آن ها کمک کرده را ستایش و تحسین می کنند. آرمان هایی چون موفقیت شخصی، شخصیت سازی و زندگی اخلاقی. فلسفه ماوراءالطبیعه امرسون جهان ادبی را با یک مفهوم کلی رو به رو کرد. مفهومی که بیان می دارد حقایق عارفانه ای فراتر از سختی ها و رنج های عادی و روزمره زندگی وجود دارد. در عین حال نگارش وی هرگز بدون لمسی از پراگماتیسم واقع گرایانه نبوده است. امرسون انسان گرایی یا اومانیسم کلاسیک باستان را با متافیزیک شرقی ترکیب نمود تا وحدت خداوندی فلسفی خویش را به تصویب رساند. وی آن چه را که با عرفان فارسی و مذهب هندو در والاترین میزان بیان شد به زبان فرهنگ مدرن و امروزی ترجمه می کند، وی زندگی تازه و جدیدی را در ایمان قدیمی ما استنشاق می کند. ثبات و پیشرفت آن را با ترکیب سایر حقایق با آن تضمین می سازد. حقایقی که با چشم انداز فکری و اخلاقی عمیق تر روح مدرن آشکار شده و شهرت یافته است. امرسون نه تنها توسط دانشمندان شرقی و غربی روزگار مدرن به عنوان یکی از بزرگترین نویسندگان جهان شناخته شده است بلکه به عنوان نخستین فرد تاثیرگذار در توسعه جهان روشنفکری آمریکای شمالی به سوی بردباری مذهبی، منافع روانی و دغدغه های اخلاقی در نظر گرفته می شود. از آن جا که اشعار امرسون پر از نشانه های عرفان فارسی و مذهب هندو است، این مطالعه تلاش می کند که این نشانه ها را در فلسفه ماوراء الطبیعه امرسون آشکار سازد.
    کلیدواژگان: ادبیات، شعر، فلسفه ماوراء الطبیعه، عرفان فارسی، مذهب هندو
  • فرهاد کاکه رش، هیرو خاتونی صفحه 259
    مولوی، بزرگ ترین شاعر و نویسنده عارف قرن هفتم و در تاریخ زبان و ادب فارسی، شخصیتی دوران ساز و تاثیرگذار در تحولات ادبی فرهنگی بوده است. آثار مولوی، تاکنون هدف رویکردهای مختلف پژوهشی قرار گرفته است. در پژوهش حاضر، تلاش شده از منظری دیگر بر آفرینش های ادبی و فکری آثار مولوی نگریسته و جلوه های از تربیت چندفرهنگی در آن ها باز نموده شود. هدف کلی این پژوهش، بررسی جلوه هایی از تربیت چندفرهنگی و میزان مصداق آن در آثار مولوی بوده و جهت بازشناسی و استخراج مولفه های تربیت چندفرهنگی، به مثنوی مولوی توجه شده است. بدین منظور ابتدا مبانی نظری آموزش و پرروش چندفرهنگی مطالعه و 10 مقوله از مهم ترین مولفه های آن مشخص شده و، الگوهایی از مثنوی مولوی بر اساس این مولفه ها تحلیل شده اند. روش تحقیق در این پژوهش در اساس مطالعه کتابخانه ای و تحلیل محتوا و واحد تحلیل، مضمون حکایات یا آموزه ها بوده است، اما به لحاظ ماهیت و روش در شمار تحقیقات توصیفی- تحلیلی قرار می گیرد. جامعه آماری آموزه های از مثنوی مولوی تشکیل می -دهدنتایج نشان می دهد که توجه به رویکرد تربیت چندفرهنگی در مثنوی مولوی در همه مولفه های ده گانه مذکور در این پژوهش و تربیت چندفرهنگی، نمود فراوان داشته و این مقوله ها به فراوانی مورد تاکید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تربیت چندفرهنگی، مولفه های چندفرهنگی، مثنوی
|
  • Seyyed Ali Mohammad Sajjadi Mojtaba Damavandi, Masoumeh Jomeh Page 13
    Abraham is introduced as a Muslim monotheist in the Quran. He was a prophet that was tested by God several times and each time aftre each proud of God test getting closer to God until he was achieved Khalilullah attitude. His detail story is mentioned in several suras of the Quran sporadically.The stories of the Prophets in the Quran provide the possibility of paying attention to moods and attitudes for Mystics. In this view. Mystics by thinking about Abraham life events such as "Abraham and idolators debate and saying Haza Rabbi, asking God to watch reviving dead creatures and cold fire", consider some attitudes such as "to seek God, SnugglewithGod and Separation from God, Fondness, oneness and philosophy, belief, trust, surrender and haunt" for him. Since Meybodi in the interpretation of Kashf al-Asrar the most attention have been prophets Attitudes This paper presents the proof of five attitides of Abraham contains "to seek God, SnugglewithGod and Separation from God, trust, surrender and haunt" according to study of Abraham position in the Persian prose mystical texts until sixth century with emphasis onKashf al-Asrar commentary.
    Keywords: Abraham, Attitude, Surrender, A test, Haunt
  • Hossein Ghorbani, Ahmad Reza Yalameha Page 39
    Ingratitude, and thanklessness means Mun is invisible thanks to the blessing of having that confession Sugar, Sugar heart knowing God's blessings, and thank beneficent act of obedience to split. Sugar in the field of ethics is checked, and one of the mystical divine blessings Ast.qasmy GONABADI thanks to the source of the blessings that will be given to Abdul. Therefore, if I am ill province is the biggest blessing of God; believe and be committed, and of arrogance, refuses to harass others, opened his intuition and finds beneficent blessings. and most fundamental is Allah's blessings.
    Keywords: Ghasemi GONABADI, major Masnavi mentioned, ungrateful Vkfran blessings, love Ali
  • Naser Gozashteh, Mojdeh Shariatmadari Page 53
    This study investigates the possibility of dialectical readings of Attar and Rumi's experience of sadness and happiness. To this end, we had an effort to pave the way to understand the meaning of dialectic and dialectical intuition in Attar and Rumi's works, and claimed that their dialectical declaration came from their own dialectical worldview.
    Then we studied sadness and happiness in their living world and figured out that when grief and gladness are directed toward the material world they turn out to be false sadness and happiness, and also whenever one releases his or her self from worldly and temporal attachments, all his cry and laugh, contraction and expansion, jolly and boredom and finally his sadness and happiness become a different type.
    If we look at Attar and Rumi's experience dialectically, we will understand how drowning in love and living in infinity can put man in another form of life which has new flavor. With the help of this dialectic viewpoint we can find out why Attar's world is full of grief and sadness while for Rumi it is overall cheerfulness and dance.
    Keywords: dialectic, sadness, happiness, Attar, Rumi, love, existential experience
  • Mahdieh Cheraghi, Ahmad Zakeri Page 75
    KhajooKermani was a scholar whose poetry dealt with ethical issues. He was influenced by his master, Sheikh Kazerooni, and adopted the school of Morshediyeh-the school in which the followers believed in ethical values. He followed the school of ethics such as other contemporary scholars including Attar, Molavi, and Ibn-Al-Arabi. They believed love is superior to logic and wisdom. He developed his conception of ethics to arrive at the knowledge of absolute fact-God. The purpose of this study was to review the Khajoo’s poems to discover the ethical concepts he reflected in his poetry. His poems showed that he passed the seven theological steps towards God and reached God’s knowledge which helped him merged with the absolute familiarity with God. This was made through efforts and exercises that any religious person should pass to make God satisfy. Hypocrisy and showing off could be the main obstacles of arriving at this position. He then followed the style of ethical meditation in which he merged in God. He believed that the universe was created based on the God’s love and the Holy Spirit. Thus we should try to follow ethical values in the world and with training and meditation leave the earthly world through seven stages of spiritual journey and settle in the spiritual world. This is the ultimate goal of human beings created by God. Therefore the follower may choose his own death and leave his earthly life to meet God’s throne and refer to the first place in which he dwelled before coming to this Earth. Human beings are carrying the God’s spirit and this can help them to return to their origin. They should cleanse their sprits through meditation and then go to the unity in which they become one again in front of God.
    Keywords: Khajoo Kermani, epiphany, God's unity, ethical processes, seven stages of spiritual journey
  • Mahmoud Naseri, Ali Ahmadpour Page 95
    The stated purpose and to explore the meaning of austerity, kind of, the grades that the most important issue for happiness in Islam, purification of the soul and nurturing the soul For Islam, the purification of the soul by the struggle with the concept of austerity, done. According to the influx of eastern mysticism and western false beliefs in today's society and deviation from true Islam, this paper aims to provide depth look at Islam and Clarify the role of abstinence in its teachings, the correct procedure for any action in this regard explained that Austerity only within the law and within the context of divine commands is guaranteed. And such austerity that can bring long-mystical seeker far In this article Try using an analytical approach, such as using commentators and religious texts, the concept of austerity and obstacles and pests and paid it. The results showed that divine revelation must austerity to achieve the legitimate desires and Satan was front and took inhibition and self-control with tact and wisdom to man's salvation and redemption.
    Keywords: austerity, legitimate, illegitimate, frock
  • Mehri Rahimi, Amir Esmail Azar Page 119
    Ahle Hagh" sect, "Yarsan", in the seventh century by Sultan Isaac (Sshhak) was founded, is the oldest Sufi sects in ancient Gnostic mythological and religious combine such as Buddhist, Brahmin, Manichaean, Yazidi, Zarvani, MAZDAK, Zoroastrian, Christian rituals and stories Khorramdin and ... the Israelis and Sufism and mysticism and Sufism and the esoteric teachings of the Fatimid and Sabahi and culture of generosity and Druze and Shiite Hrufygary and Noqtavyan and Bektashi and Nasiri and overblown, is eclectic ritual .
    human and animal Mygvynd.ayn Donadoni knows that the so-called cult "Ali Allah," also known as the divinity of Imam Ali (aS) said in centers called "house Jam" jam formed during certain rituals, and characteristic appearance they have a "whisker" (mustache) thick and hung on the lips. The congregation instead of thirty days, only three days, fasting during the fall and instead have specific prayer needs Mydhnd.bkhsh the first study to explore and introduce the cult manuscripts devoted a large collection of "words" and "office" old line of discourse their great Gorani Kurdish language is the most important letter "eventually" or "the word of the treasury" is called. This paper attempts to print a list of words and books published by researchers from the right to introduce.
    Keywords: AhleHaghSaying, Notes, ManuscriptGuraniKurdish, Scripts
  • Seyyed Mehdi Masboogh, Mehri Ghaderi Bibak, Zahra Niko Neghad Page 139
    One of the most valuable literary assets is mystic's written heritage. More Mystics In addition to reflecting on the meanings of Sufi and employment practice spiritual journey, in seminary as well as in the field of literature and poetry have also qualified. Sometimes mystical works simply, and sometimes have a difficult language; Thus, in addition to content analysis and description of the mystical meaningsand delicacies spiritual, check this works in terms of style and aesthetics is too important. Ibn Arabic mystic and poet of the sixth century AD have left many of his works. One of the highlights of this great mysticis his mystical muwashahs. Muwashahs in terms of language and structure was a new phenomenon. Since muwashahs by Ibn Arabic has its own characteristics and literary style. This paper, based on Analytical method paid attention to the study of stylistics one of his muwashahs in both linguistic and literary. As a result article show That muwashahs Ibn Arabic is full of songs and music and the poet to increase his music poetry benefited from literary industry and the old vocabulary and language Rkayyk And the features of the muwashahs is use of simile and metaphor.
    Keywords: Ibn Arabic, Stylistics, Gnostic literature, Muwashahs
  • Shokouh Assadollahi, Jamshid Jalali Sheejani Page 159
    Sheykh Farīd ud-Dīn Aṭṭār Neyshabooriwas one of the famous Persian poets and theosophists who lived during the late sixth to the early seventh Hijra centuries. He was among the theosophist poets who were enamored to Quran and Gnosticism. He also had thorough knowledge of religious sciences such as interpretation, Haddith or narrations so that all his works were replete with some contexts originated from verses and narrations. Hence, in his poems, being fully gnostic and religious, reflection and manifestation of the God’s discourse (speech) and narrations can abundantly be observed.
    In contrast with his ancestors, he resorted to a different method to create his poems. Relying on to simple language and common parlance, giving different parables and allegories, giving fables on behalf of ordinary people and animals and excitement of emotions were among the methods he used to create his works.
    He sometimes used Quranic verses directly and sometimes he partially pointed out to them. Moreover, he gave some trivial changes in such verses and gave an overall meaning of them in his works.
    Focusing on his works such as Asrarnameh, Mantegholteir, Mosibatnameh, Elahinameh, Mokhtarnameh and his odes and sonnets, in this paper, we are trying to investigate whether his works have directly (or indirectly) been impacted (by other sources and factors).
    Keywords: Quran, Narrations, Attar, Gnosticism, Sufism
  • Somayyeh Ajalli, Sahar Kavandi Page 183
    Recognition in Sadra's view is an existential subject and is a way for perfection of soul. In his view, the end of episteme is becoming Godly and perceiving the name and recipes of god with presence knowledge. With this explanation of episteme shown the position of revelation intuition inside of intellect and also drawn revelation, intuition and intellects triangle that is the Sadra’s base for episteme. Heart is the phase of soul that homogenize with transition world because of that genetic structure. And can receive inspiration and revelation. Sadra doesn’t limit heart purity for revelation perceiving just for prophet Mohammad, but he believes that revelation understanding also needs heart purity. Just if heart be far from sin, guilt and evil surmise, can gain inspiration and oracle. So mollasadra invites reader to achieving heart purity before inter to theoretical and perceiving divine and sacred affair. That purity achieved just by understanding to low.
    Keywords: Mollasadra, episteme, heart, soul, unveiling, intuition
  • Mojgan Mahinroosta, Monirossadat Pourtolami, Monireh Sayyidmazhari Page 197
    Intercession and having faith in it is one of the essential teachings in Islam. Obtaining enough knowledge about this essential principle of religion and its rational and theosophical principles provides the condition for taking benefit from this diving grace. From the point of view of Muslim theosophists, Intercession is suggested according to the principle of higher possibility and perfecting the capability of the recipient .From the point of view of Muslim theosophists Intercession is realized by the perfect man in the arc of descent and ascent ,by God’s Most Beautiful Names and the relation between these Names with divine grace and forgiveness and mediation of Perfect Man as a manifestation of divine Name in the sphere of humanity .Having faith in Perfect Man’s role as the vicegerent of God on the earth and his superiority and guardianship over other creatures facilitates accession to intercession .This is on account of the fact that the Perfect Man‘s heart is the mirror of God’s Names and His essential self- manifestation which is going to manifest in the world by being manifested in him.
    Keywords: Intercession, higher possibility, God's Most Beautiful Names, Perfect Man
  • Naser Naseri Page 217
    Spiritual scholars under the influence of special spiritual inspiration and heavenly devotion gain favor with God and sometimes they are separated from God. While seeking God's favor, they add to the gaiety of their souls and hearts. "Expansion" or gaiety is the state that involves Ultimate's blessing and this state is being relegated to the constriction when there is separation from their divine origin. "Constriction" is the state that God imposes on Sufis and by this way they have been chastised and enlightened. Studying the best known materials and books seems necessary in order to we gain more familiarity with the spiritual and mystical states and terms that have grounded the development of two basic terms, "expansion" and "constriction". For this purposes in this study we will consider the concepts of expansion and constriction in .0, which is the most valuable and most influential exposition in verse written by Mulavi in seventh century. To this end this article incorporates a variety of definitions related to those terms that are categorized under the general topics of expansion and constriction. There are also some examples, explanations and interpretations that extracted from other scholar's detailed commentaries and anecdotes illustrating their rich propositions. This study focuses on those states that help Sufis gain insight into their spiritual path as well as their evolution in this journey towards the Ultimate.
    Keywords: Mulavi_Masnavi e Manavi_mysticism_expansion_constriction
  • Fatemeh Azizmohammadi Page 243
    Emerson is one of the American poets that have been much quoted in the twentieth century and his works have been translated into dozens of foreign languages. Even those who have never heard of his name praised the American ideologies that he has helped to create. These Ideologies include personal achievement, enhancing personality, and moral life. Emerson's transcendentalism made literary world face a universal concept. This concept states that there is a spiritual truth beyond the trials and tribulations of daily life. Meanwhile, his writing was never without a touch of realistic pragmatism. Emerson combined ancient classical humanism with Eastern metaphysics in order to approve his philosophical unity of God. He translates what has been expressed in Persian mysticism and Hindu religion into language of modern culture. He revives a new life and new faith in our old commitment. He ensures stability and progress in combining with other facts; the facts that have been revealed and known with intellectual and moral perspectives of modern spirit. Not only has Emerson been known as one of the greatest writers of the world, but also he has been regarded as the first effective person in developing intellectuality of Northern America towards religious patience, mental resources and moral concerns. Since Emerson's poetry is filled with signs of Persian mysticism and Hindu religion, this study attempts to reveal the signs in the transcendentalism of Emerson.
    Keywords: Literature, Poetry, Transcendentalism, Persian mysticism, Hindu Religion
  • Farhad Kakarash, Hero Khatooni Page 259
    Molavi, the greatest poet and writer in the 7th century in Persian language and literature, has been an effective character in literal and cultural changes. His works have been the focus of many different research approaches. In the present study, I have tried to concentrate on Molavi’s intellectual and literal works from a different point of view and reflect some aspects of his multicultural training. The general aim of this research is the study of some aspects of multicultural training and the level of their applicability in Molavi’s works. In order to recognize and elicit multicultural training components, I have paid much attention to Masnavi. So I tried to study the theoretical foundations of multicultural training and then identify ten opponents from the most important ones and analyze some samples of Masnavi-e-Ma’anavi according to these opponents. The library research based on content-analysis method along with using the anecdotes and trainings have been used in the current study, but due to the nature and method of the research, it can be considered a kind of descriptive-analytic research as well. The statistical society is the teachings of Molavi. The result shows that paying attention of multicultural training approach in Masnavi-e-Ma’anavi is appeared in all of the ten opponents mentioned in multicultural training and research and they have been emphasized frequently.
    Keywords: multi, cultural training, multicultural opponents, Masnavi