فهرست مطالب

عرفان اسلامی - پیاپی 53 (پاییز 1396)

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 53 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/30
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمد یوسف نیری *، مژگان اسکندری صفحه 13
    شیخ فخرالدین عراقی یکی از شاعران عارف و خوش ذوق قرن هفتم هجری است. او با روی آوردن به عرفان به ویژه اعتقاد وحدت وجودی محی الدین بن عربی که از طریق زکریای مولتانی به او رسیده و از سوی دیگر توجه ویژه به اندیشه های احمد غزالی و مغانه های سنایی و با پشت پا زدن به ظواهر اجتماعی و اعتقادی عامه، غزلیاتی پرشور و زیبا با شیوه ای متفاوت از شاعران دیگر سرود. مفاهیم عرفانی بن مایه اصلی سخن او را تشکیل می دهد موضوعاتی همچون وحدت وجود، جمال پرستی، قلندریات، ملامتی، عشق درد آمیخته، زهدگریزی و معشوق مذکری محورهای اصلی مکتب آفرین او هستند او در زمره آخرین کسانی است که دستی چیره در غزل داشته. در غزلیات او افزایش بسامد اصطلاحات تصوف دیده می شود اما این بدین معنی یعنی برابر دانستن کلام او با سخنان نظم گونه وابستگان مکتب تعلیمی و مدرسی تصوف نیست در این مقاله، این مولفه ها به عنوان شناسنامه شعری عراقی مورد بررسی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: عراقی، مولفه های فکری، غزلیات، شعر
  • جعفر صدری، عزت ملاابراهیمی * صفحه 35
    شیخ عبدالمحمود جیلی، شاعر معاصر سودانی در قصاید عرفانی خود که موضوع اصلی آنها شور و عشق و دلدادگی به ساحت مقدس ختمی مرتبت است، با استفاده از رموز عرفانی به توصیف و ستایش وجود مقدس پیامبر اکرم(ص) می پردازد. از این رو نویسندگان در صددند تا در این پژوهش به تبیین معانی و مفاهیم پنهان و ظاهری اشعار بپردازند. این پژوهش از نوع کیفی بوده و روش تحقیق اسنادی (کتابخانه ای) را برای بیان موضوع برگزیده است. همچنین نویسندگان از روش تحلیل محتوا نیز به صورت کیفی برای واکاوی اشعار شاعر بهره گرفته اند تا مفاهیمی ماوراء معنای ظاهری اشعار را دریابند. از یافته های تحقیق به دست می آید که شاعر بحث های اسلامی و فنون تصوف را در قصاید خود جای داده و در این گرایش با پایبندی به دیدگاه بزرگانی چون ابن فارض، ابن عربی و... گوی سبقت را از دیگر رقبای زمان خود ربوده است. همچنین باید گفت که جیلی در غزل های خود به شیوه قدما تمسک جسته و با ذکر اطلال و دمن، از سبک های خاص خود نیز بهره برده و مدح را واسطه، معنای شعری خویش قرار داده است.
    کلیدواژگان: غزل، عرفان، شیخ عبدالمحمود جیلی، وجد، عشق
  • مسروره مختاری * صفحه 57
    «شاه داعی شیرازی» یکی از شاعران عارف و از مبلغان اندیشه وحدت وجودی ابن عربی در قرن نهم است که آثار متعددی به نظم و نثر از وی باقی مانده است. یکی از آثار منظوم وی «سته شاه داعی» است. مثنوی «چهارچمن»، چهارمین منظومه از سته شاه داعی شیرازی است که شاعر در سرودن آن به طور ضمنی به آثار پیشین، ازجمله «منطق الطیر» عطار نظر داشته است. از آنجا که درباره این مثنوی و افکار و اندیشه های شاه داعی در آن، تاکنون پژوهشی صورت نگرفته است، در این مقاله با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و کتابخانه ای، تاثیرپذیری سراینده این مثنوی از متقدمان، به ویژه عطار، مطمح نظر قرارگرفتهاست. شاه داعی علاوه بر ساختار اثر (استفاده از شیوه مناظره و قالب داستان منظوم، انتخاب شخصیت های داستان و...) از نظر پرداختن به هفت وادی سلوک و مبحث وحدت وجود از عطار تاثیر پذیرفته است. حاصل سخن این که، پیروی شاه داعی از ابن عربی و بازتاب چشمگیر اندیشه هستی شناختی وی در ساختار اثر، از جمله در بسامد واژه ها و اصطلاحات و همچنین در محتوا قابل تامل است. مثنوی «چهارچمن» با وجود تاثیرپذیری هایی که داشته است، از نظر ساختار هنری و ادبی، اثری ابداعی و مستقل است؛ چرا که سراینده با بهره گیری از قوه تخیل خویش توانسته است، اندیشه های پراکنده پیشینیان را در شیوه شاعری خود ذوب کرده و اثری جاودانه خلق کند
    کلیدواژگان: شاه داعی شیرازی، سته شاه داعی، چهارچمن، عطار، منطق الطیر، هستی شناسی
  • اکرم کشفی، احمدرضا یلمه ها * صفحه 83
    مثنوی المعنویه الخفیه یکی از گنجینه های ادب فارسی و در نوع ادب عرفانی- تعلیمی استکه با وجود تلاش سودمند محققان و پژوهشگران در معرفی و شناخت آثار خطی بزرگان، این اثر تاکنون ناشناخته باقی مانده است. این منظومه، در سال 922 هجری، توسط ابراهیم گلشنی بردعی، در قالب مثنوی سروده شده و با نام عرفانی «المعنویه الخفیه» و درحدود40 هزار بیت قابل بررسی است. این اثر ارزشمند ادبی عرفانی، با اشعاری در وصف نی شروع شده و سپس شاعر به مانند مولانا و به سبک حکایت در حکایت و استفاده از تمثیل و داستان، به شرح و بیان مضامین و مفاهیم عرفانیمورد نظر می پردازد.
    سراینده با آگاهی از علوم عقلی و نقلی و اصول تصوف و تسلط بر زبان عربی، توانسته است نکات و مفاهیم عرفانی را با زبانی ساده و روان و به دور از تکلفات و صنایع ادبی و آرایه های فنی پیچیده، بیان نماید و به تعلیم آن مبادرت ورزد. این پژوهش سعی بر آن دارد که ضمن معرفی مختصر این دست نوشته ارزشمند ادبی، به تحلیل برخی از مضامین عرفانی آن بپردازد.
    کلیدواژگان: عرفان، گلشنی بردعی، مثنوی معنوی، سده نهم هجری، المعنویه الخفیه
  • علی اکبر افراسیاب پور *، زهرا کاشانیها صفحه 105
    جامی در عرفان اسلامی به نظریه وحدت وجود اعتقاد دارد و از ارادتمندان اهل بیت(ع) در میان طریقت نقشبندیه است که در این نظریه از ابن عربی پیروی می نماید. بر اساس این نظریه حقیقت وجود، یکی است و اصالت با وحدت می باشد. کثرت های ظاهری جهان، اموری اعتباری و جلوه های مختلف آن حقیقت واحد هستند. به بیانی دیگر این کثرت ها از جنس خواب و خیال و یا سایه و تصویرهای داخل آینه اند. هستی کتاب حق تعالی است و موجودات اسماءالله و کلمات الهی هستند. در این مقاله با روش تاریخی یا سندی و بررسی منابع دست اول به موضوع پرداخته می شود و جنبه نوآوری آن معرفی دیدگاه خاص جامی در نظریه وحدت وجود است که پرداخت جدیدی را با دسته بندی خاص خود از موضوع ارائه می دهد و در بیان تمثیل ها در مضمون و در قالب بیانی، از خود ابتکار نشان می دهد
    کلیدواژگان: توحید، وحدت شخصی وجود، تمثیل، تجلی، ابن عربی، عرفان نظری
  • انشاءالله رحمتی * صفحه 123
    در این نوشتار موضوع هویت ایرانی، نه برطبق مبانی نژادی یا جغرافیایی، بلکه برطبق مبانی فرهنگی مورد تامل قرار گرفته است. مفهوم «اسلام ایرانی»، مفهوم مهمی در آثار مختلف هانری کربن است و بدان معناست که اسلام آنگونه که بر ذهن و ضمیر ایرانیان پدیدار شده است، اوصافی مخصوص به خویش دارد؛ البته اینگونه نیست که تحریفی در آن واقع شده باشد، بلکه نبوغ خاص ایرانیان، تاویل آنان، که از صرف تاویل متن بسی فراتی می رود و به تاویل نفس (تاویل خویشتن خویش) می انجامد، آنان را به درک حقیقت دین، حقیقت توحید نزدیک ساخته است. این ویژگی را در گستره ایران زمین، چه ایران پیش از اسلام و چه ایران پس از اسلام، می توان یافت. تاویل به روح ایرانی گشودگی خاصی بخشیده است و به لطف همین دریافته اند که اگر لازم است آدمی راز سپهر آسمان را بجوید، این مهم نه از طریق رفتن به آسمان های ظاهری (آنگونه که در مورد کیکاوس دیده می شود)، بلکه از طریق ره سپردن در آسمان های باطنی، دست می دهد. جستجوی حقیقت از طریق نوعی سیر آفاقی- انفسی دست می دهد و این معنایی است که برطبق تمثیل هایی ایرانی، کیخسرو به آن متحقق بوده است. از این روی، حکیمان اشراقی، حکمت خویش را، حکمت خسروانی می خوانند. در این نوشتار این مضمون در پرتو آثار مختلف هانری کربن، و با مراجعه به منابع حکمت اشراقی و به ویژه نوشته های تمثیلی سهروردی، بررسی شده است.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک (تاویل)، ایران مداری، خسروانیان، دور هرمنوتیکی
  • عبدالرضا ادهمی*، افسانه ادریسی، مهدی عامری صفحه 145
    تجربه عرفانی، یکی از مهم ترین ره آوردها و ارمغان های پالایش روحی است. این نوع تجربه و صیقل درونی، با تمام تلاش های روحی و جسمی انسان ارتباط دارد، یعنی تمام توان انسان را برای کسب معرفت و تجربه معرفتی به خود اختصاص می دهد. تلاش های انسان برای دریافت این نوع تجربه ها بسیار متنوع و گوناگون است. یکی از راه کارهای انسان برای درک حالت های زیبای روحی و ارتباط با حقیقت مطلق، توسل به ائمه، زیارت مکان های متبرکه و تصفیه درونی خویش است. مکان های مقدس و بقاع متبرکه نیز هم در بعد اجتماعی و هم در بعد زمانی، نقش بسیار مهمی در پالایش درونی و روحی انسان دارند. هدف عمده پژوهش، بازخوانی، نقد و تفسر تاثیر و کارکرد سفرهای زیارتی و مکان های متبرک امامزاده صالح تجریش و حرم شاه عبدالعظیم حسنی بر شناخت و مولفه های عرفانی شناخت درونی انسان دارد.
    کلیدواژگان: تجربه عرفانی، پالایش درون، تصفیه روح، مولفه های عرفانی شناخت
  • عزیز جوانپور هروی * صفحه 163
    یکی از مهم ترین مکاتب فلسفه قاره ای در قرن بیستم، مکتب اگزیستانسیالیسم است که با توجه عمده خود به مسائلی همچون وجود انسانی، فردیت، اخلاق و ایمان با ادبیات عرفانی و صوفیانه ایرانی، مشابهت های فراوانی دارد. مولانا جلال الدین بلخی، عارف و شاعر بزرگ ایرانی، از جمله نمایندگان مهم ادبیات عرفانی و صوفیانه ایران است که دستگاه فکری و نبوغ و بدعت اندیشه عرفانی و فلسفی ا ش، از جهات بسیاریبا تفکر اگزیستانسیالیستی مشابهت و مطابقت دارد.
    در این مقاله، کوشیده شده است تا همانندی های فکری مولانا با فیلسوفان اگزیستانسیالیست غربی مورد بررسی قرار گیرد. بنابراین ابتدا به معرفی اصول و ویژگی های کلی نحله فلسفی اگزیستانسیالیسم پرداخته شده است و بعد به مختصری از آرای اندیشمندان این مکتب همچون سورن کی یرکگارد، گابریل مارسل، کارل یاسپرس و میگل د.اونامونو و سارتر اشاره خواهد شد و پس از آن، به جنبه هایی از اندیشه مولانا که با نکات برجسته این نحله مناسبت و سازگاری دارد، پرداخته شده است و نشان داده شده است که میان مبانی فکری فیلسوفان اگزیستانسیالیست و تفکرات مولانا چه اشتراکاتی وجود دارد.
    کلیدواژگان: مولانا جلال الدین بلخی، اگزیستانسیالیسم، فردیت، اخلاق و ایمان
  • احمد ذاکری * صفحه 185
    گفتمان امروزه یکی از موضوعات برجسته جوامع گوناگون محسوب می شود،اهمیت آن تا جایی است که جهان بینی های سیاسی، فلسفی و اجتماعی، همه را درگیر خود می سازد.
    زبان شناسان در دوره اخیر کوشیده اند گفتمان را مولفه ای زبان شناسانه معرفی کنند تا از این راه به ژرفای مطالب پنهان در هر گفتمان راه جویند.
    گفتمان را بن مایه هایی همچون قدرت، جهان بینی،ادبیات و زبان شکل می بخشد. در گفتمان عرفانی، به ویژه حافظ برای «حاشیه رانی غیری» و «برجسته سازی خودی» می کوشد تا جای ارزش های مزورانه با ضدارزش های صادقانه جابه جا کند تا بتواند نقاب تزویر و ریا را از چهره «غیری» بدرد. «غیری» از دیدگاه او عبارتنداز: مفتی، فقیه، واعظ، زاهد، قاضی شرع، محتسب، صوفی ریاکار بی صفا. پیش از حافط، خیام کوشیده بود با دیدگاهی فلسفی و زبانی خشک در برابر گروه بالا بایستد و سعدی با زبانی ملایم و خیرخواهانه پرده از چهره ریاکاران بردارد ولی حافظ که مردی عارف و رند است با زبانی طنزآمیز و حتی گاه بسیار تلخ از چهره های منافقان تزویرکار پرده برمی دارد.
    این مقاله می کوشد تا از راه تحلیل و توصیف متن عرفانی چند غزل حافظ از دیدگاه زبان شناسی اقدام کند.
    کلیدواژگان: گفتمان انتقادی، عرفان، حافظ، قدرت، جهان بینی، زبان، تبیین و تفسیر
  • معصومه روحانی فرد، مهدی ماحوزی *، شهین اوجاق علی زاده صفحه 201
    داستان رمزی پیرزن و ملک الب ارسلان در مصیبت نامه عطار، ظرفیت های بسیاری برای انواع خوانش های رمزگشایانه دارد. داستان پیرزن و ملکشاه را می‏توان مبتنی بر آرای کمبل بررسی کرد. یکی از شیوه های مناسب برای درکساختار رمزی این داستان، کهن الگوی سفر قهرمان کمپبل است. قهرمان داستان با ندای فراخوان به سرزمین دیگری کشیده می شود و سفرش را آغاز می کند. او در جریان سیر در آفاق تنها داشته معیشت خود را از دست می دهد و در نبردی متهورانه در مقابل ملکشاه می ایستد و او را به باز پس دادن حق رعیت تذکار می دهد و در ادامه او را از خوف گذر از پل و رویارویی با هیبت و ابهت نیروی الهی می ترساند؛ در پایان در حالی که به حق خود دست یافته است؛ در پیشگاه الهی تضرع و دعا می کند که از قصور شاه در گذرد تا او به نوعی کمال و پختگی دست یابد، ملکشاه در اثر خواب متحول می شود و به مقام پیشین خویش باز می گردد، در حالی که اکسیر حیات را نیز به همراه دارد تا افاضه رعایا و یاران کند. در این سفر ها، سالک قهرمان با اجابت ندای فراخوان ییر زال برای نجات رعیت ایران، پای در سفری پر مخاطره و دشوار می‏نهد و با گذر از مراحل نبرد، ضمن توفیق در ماموریت خود و کسب مواهب مادی، به نوعی خودشناسی و کمال معنوی نائل می‏شود که این امر، علاوه بر خویشکاری قهرمان اصلی؛ مطابق با آرای کمبل درباره کهن الگوی «سفر قهرمان» با دعا وکرنش در مقابل ایزد و استعانت از حضرتش، به تحول حاکمیت سرزمین خود نایل می گردد.
    کلیدواژگان: توبه، مصیبت نامه، عطار، پیرزن و ملکشاه، سفر قهرمان، کمپبل
  • خسرو ظفرنوایی * صفحه 231
    مساله زیبایی در نهاد همه انسان ها به ودیعه نهاده شده است، بنابراین تشخیص زیبایی و رفتن به دنبال زیبایی ریشه در روح ما دارد، و در حقیقت انسان نیاز دارد که در ارتباط با زیبایی باشد. بنابراین بدون زیبایی روح در تاریکی و خشونت ماده و در سیطره کمیت ها باقی می ماند، کار زیبایی با انسان در حقیقت جلب نظر اوست در جهت گسیختن از کمیات و پرداختن به کیفیات تا حیات او طراوت و معنا پیدا کند. و در واقع رابطه ای که بین حقیقت و معنا با زیبایی وجود دارد از این جهت تبیین می گردد که زیبایی نمودی است از کمال و یا حقیقت. در مقاله حاضر سعی شده است از روش تحلیلی و توصیفی و مطالعات کتابخانه ای به تعریف حقیقت و زیبایی و ارتباط بین این دو از دیدگاه اندیشمندان اسلامی پرداخته شود و در نهایت نمود این مفاهیم و در واقع تجلی محتوا و حقیقت در کالبد معماری دوران اسلامی مورد بررسی قرار گیرد. با دقت در یک اثر زیبا علاوه بر این که حس زیبایی جویی انسان اشباع می شود به دریافت کمال نیز نائل می گردد. که این امر در معماری دوران اسلامی با وجود گذشت سالیان دراز از خلق آنها به دلیل پیوند عمیق هنرمند با معانی و حقایق ازلی مشهود است. بنابراین هر قدر رابطه بین سه مفهوم (حقیقت، زیبایی و هنر)، بیشتر و عمیق تر باشد درک بهتر و مفید تری از زیبایی و کمال به وجود می آید و انسان هنر مفید و انسانی را زیبا تلقی خواهد کرد و همچنین توانایی در خلق آثاری زیبا و کمال گرا و در بردارنده حقیقت مطلق را خواهد داشت.
    کلیدواژگان: زیبایی، حقیقت، هنر، معماری دوران اسلامی، جهان بینی اسلامی
  • سهیلا لویمی * صفحه 253
    تناسخ واژه ای است عربی که ریشه آن نسخ می باشد و به معنی انتقال نفس انسان از بدنی به بدن دیگر، سپس از متلاشی شدن بدن اول که این انتقال بدون حصول فاصله میان آن دو صورت می گیرد، می باشد. نظریه تناسخ از قدیم مطرح بوده است اما در ادیان الهی رایج نبوده و یکی از مهم ترین اصول مشترک تمامی گرایش های دین هندویی و نیز مکاتب فلسفی هند است. از نظر اسلام تناسخ ملکی (بازگشت روح به دنیا باطل است) و در آیات و روایات بسیاری نیز رد شده است. به طور کلی با مبانی عرفان اسلامی سازگار نمی باشد و بزرگان عرفان و تصوف اسلامی در رد آن دلایل را بیان نموده اند و تناسخ ملکوتی را با استفاده از آیات و روایات اثبات می کنند.
    کلیدواژگان: تناسخ، تناسخ ملکی، تناسخ ملکوتی، تاریخچه تناسخ، عرفان
  • غلامرضا رحمانی * صفحه 265
    آنچه ورای وجود و برتر از آن و مقدم بر همه چیز است و در فراسوی همه هستی- اعم از حقیقی، واسطه و ظاهری- است قابل شناخت حصولی و شناسایی برهانی توسط ذهن آدمی نیست، به این معنا که ذهن و عقل آدمی هرگز نخواهد توانست به حقیقت و کنه ذات مطلق و بسیط و فوق مالایتناهی ذات واحد نخستین که فوق هستی است پی ببرد، به عبارت دیگر ذات فوق هستی با علم حصولی و براهین عقلی و قیاسات منطقی معلوم ذهن و عقل آدمی نخواهد شد، زیرا چیزی که برتر از وجود و در فراسوی هستی و مقدم بر همه چیز و فوق مالایتناهی است بالضروره برتر از شناخت و در فراسوی شناسایی قرار دارد، یعنی از ذهن و شناخت حصولی و معرفت برهانی می گریزد. فقط هستی و وجود است که می تواند موضوع و متعلق شناسایی و معرفت آدمی قرار گیرد و ذات واحد نخستین به دلیل آن که فراسوی هستی و برتر از وجود است مبرا از معرفت اکتسابی و منزه از شناسایی حصولی است. پس شناخت و شناسایی در قلمرو ذات شیء مرکب یعنی هستی اعم از واحد کثر یعنی عقل کلی، واحد و کثیر یعنی روح کلی و کثیر محض یعنی محسوسات است نه در ذاتی که بسیط محض بل بسیط الحقیقه و فوق مالایتناهی است.
    کلیدواژگان: کشف و شهود، نور، زهد، مطلق، شناخت، هستی، فوق هستی، بسیط، علم، عقل، محسوسات، معقولات
  • ناصر کاظم خانلو، علی آزادی * صفحه 285
    فلسفه اسلامی پیش از سهروردی نمایندگان بزرگی مانند فارابی و ابن سینا داشت ولی با انتقادات بزرگانی همچون غزالی و فخر رازی روبه زوال و افول گذاشته بود که با ظهور حکمت اشراق جان تازه ای گرفت. سهروردی با وارد کردن کشف و شهود به وادی حکمت اسلامی و ناکافی دانستن استدلال و برهان عقلی و با بهره گیری از حکمای ایران باستان و حکمای الهی یونان، فلسفه را به عرفان نزدیک کرد و موسس مکتبی فلسفی شد که سیر حکمت در جهان اسلام را تحت تاثیر جدی خود قرار داد به طوری که حکمت متعالیه تلفیق حکمت مشاء و حکمت اشراق می باشد.
    در این مقاله سعی شده است ضمن معرفی اجمالی جریان های فکری زمان سهروردی، جایگاه کشف و شهود در میان عرفا و فلاسفه قبل از سهروردی بررسی شده و ضمن تعریف کشف و شهود، با تحقیق درباره مبادی و سرچشمه های فلسفه اشراق جایگاه کشف و شهود در آنها تبیین شود و همچنین در ادامه مقام کشف و شهود در روش فلسفی حکمت اشراق بررسی می گردد.
    کلیدواژگان: سهروردی، حکمت اشراق، فلسفه، کشف و شهود، عرفان
|
  • Mohammadyusef Nayyeri *, Mojgan Eskandari Page 13
    Sheikh Fakhruddin Ibrahim Iraqi is one of the mystic poets of 7th century AH. By inclining toward mysticism, especially MohiuddinArabi’ pantheism, which was given to him through ZakariaMultani, and one the other hand, paying attention to the thoughts of Ahmad Ghazali and Sanaee’smoghane, as well as disregarding social superficialities and public beliefs, he composed ambitious and beautiful sonnets quite different from other poets. The research shows that some of these thoughts as unity in the sonnets have at least attendance and in Lumaat and al-Targi`at and tarkībāt with more intensity has been mentioned. However, love or essence that Iraqi by it and its Paraphernalia (paramour and minion) express relationship between absolute essence with creatures in dimension of feeling and emotion and not in form has been mentioned in Lumaat make the structure and the main framework of the sonnets of Iraqi In the end it should be mentioned that based on the intent of Calandarian and Kharabatian that roguish and love, poverty and mortality and existence and Naught has been mixed, Iraqi is a sort of kharabati and Calandar. In addition, this intention and secttion are extracted from his sonnets
    Keywords: Iraqi, Sonnets, intellectual components
  • Jafar Sadri, Ezat Mola Ebrahimi * Page 35
    Sheikh Abdul-Mahmoud Gilly, the Sudanese contemporary poet, in his mystical poems whose main themes are the passion and love to the holy Prophet (PBUH) praises himusing the mystical secrets. Therefore, the author intends to explain the hidden and clear meanings and concepts of the poems in this study. This isaqualitative research that addresses the issue through library method. The author has also used the qualitative content analysis method to analyze the poems in order to find out the concepts beyond the literal meaning. The research findings show that the poet has used Islamic issues and mysticism techniques, and with this trend as well as the adherence to the views of scholars like IbnFarez and IbnArabi has been ahead of other poets of his time. It should also be mentioned that Gilly has resorted to the old methodsin his sonnets and with the Atlal and Daman, has also benefited from his particular style and made the meanings and concepts of his poem through eulogy.
    Keywords: Sonnets, mysticism, Sheikh Abdul, Mahmoud Gilly, joy, love
  • Masroreh Mokhtari * Page 57
    “Shah DaeiShirazi” is one of the mystic poets and missionaries of IbnArabi’s pantheism in 9th century and there are several works of him left in verse and prose. One of his verses is titled “Shah Daei’s Six Collections”. “ChaharChaman” couplet is his fourth verse, in which the poet has considered implicitly his earlier works such as Attar’s “MantequlTeyr”. Since no study has ever been conducted on this couplet and that of Shah Daei’s thoughts, the present study is an attempt to study how the earlier poets influenced the poet, especially Attar, using descriptive- analytic and library method. In addition to the structure (debate within versified story and characters), Shah Daei is influenced by Attar concerning seven valleys of spirituality and pantheism. The fact that Shah Daei followed IbnArabi with the obvious reflection of his ideology on the work including the frequency of terms and the content make up the center of his attention. Despite the influences, “ChaharChaman” couplet is an innovative work regarding artistic and literary structure because the poet was able to melt up the scattered thoughts of his earlier poets in his own style using the imagination and create an eternal work of art.
    Keywords: Shah DaeiShirazi, Shah Daei's six collections, ChaharChaman, Attar, MantequlTeyr, ideology
  • Ahmadreza Yalameha * Page 83
    MasnaviyalMa’naviyalKhafiyah is one of the treasures in Persian literature typically known to be educational and mystical, that despite the efforts done by researchers to introduce and appreciate the written works of great scholars, it remains unknown as of now. In 922 AH, Ibrahim GolshaniBardeyee composed it in couplet titled as Ma’naviyalKhafiyah as long as 40 thousand lines. This literary mystical work of art begins with some lines expressing cane, and just like Rumi using consequent tales and simile and fables, the poet explains his desired mystical themes and concepts.
    Beign aware of rational and quoted science as well as sufi principles and a good command of Arabic language, the poet has been able to explain and teach mysticism in simple fluent language far from figures of speech and complicated jargons. This paper tries to briefly introduce this handwritten work of art, analysing a few of mystical themes
    Keywords: Mysticism, GolshaniBaradeyee, MasnaviManavi, 9th century AH, ManaviyalKhafiyah
  • Ali Akbar Afrasiabpour *, Zahra Kashaniha Page 105
    In Islamic mysticism,Jami believes inthe theory of pantheism, and He is a lover of Ahlal-Bayt (Family members of religious Imams') among the Naqshbanditariqa, which follows the IbnArabi's theory. Accordingly, the theory of truth is the only one, and that originality comes from unity. The apparent plurality in the world is somethingaccredited that makes up the manifestation of the unified truth. In other words, these pluralities are made of a dream or a shadow and just like an image inside a mirror. Existence is the God’s book and the creatures are God’s names and divine words. This paper explores first hand sourcesthrough historical or documentary methods, in which the aspects of innovation is Jami's theory of pantheism that brings about a new aspect of investigation with its ownspecial categorization and puts forward an innovation in explaining allegories in the context and a verbal format.
    Keywords: Monotheism, Personal pantheism, Allegory, Manifestation, IbnArabi, Theoretical Mysticism
  • Inshaallah Rahmati * Page 123
    In this paper, the Iranian identity is examined on the basis of culture rather than just race or geography. The concept of "Iranian Islam" is an important one in the works of Henry Corbin, meaning that the way Islam has appeared on the mind and heart of Iranians owns its particular features. It doesnt mean that Islam has been distorted; rather, the specific ingenuity of Iranians and their interpretation of the matter which exceeds the interpreting the context and leads to that of the self – self interpretation – has made them get closer to understanding the truth about religion and monotheism. This feature could be found all across the Iranian territory both before and after the Islamic era. Interpretation has generated a special relief to the Iranian spirit for which it is realized that if it is necessary for human being to explore the secret of heaven in the universe, there is no need to ascend to the apparent sky, as seen in case of Keikaboos in Shahnameh, but it can be gained from the heavens within the self. Seeking truth occurs through some sort of a world of within and without, in which according to the Iranian allegories, Keikhusro was searching about. Accordingly, revelation philosophers (eshraghioon) call their philosophy as Khosravani. This concept in this paper is investigated through various works by Henry Corbin and with reference to Eshraghi, i.e. revelation, philosophy, especially those allegories by Suhrevardi.
    Keywords: Hermeneutics, Iran orientation, Khosravanis, hermeneutic round
  • Abdurreza Adhami *, Afsaneh Edrisi, Mehdi Ameri Page 145
    Mystical experience is one of the most significant achievements and outcomes of spiritual purification. Such an experience and internal polishing is interconnected with the overall spiritual and physical strives of human being. In other words, it dedicates the total potentialities of mankind to gain and experience knowledge to itself. The human endeavor to gain this type of experience is versatile and diverse. One of the things for human being to understand the beautiful spiritual mood and get connected with absolute truth is resorting to holy places and internal purification of the self. Holy places and sacred mausoleums play a very important role in refining inner souls of human beings both socially and chronologically. The main purpose of this study is rereading, criticizing, and commenting on the impact and functions of pilgrimage and sacred places of Saleh Shrine in Tajrish and Shah Abdulazim Shrine, Tehran, and mystical components of inner understanding of human being.
    Keywords: Mystical experience, inner refinery, soul purgation, mystical components of knowledge
  • Aziz Javanpuor Heravi * Page 163
    One of the important schools of continental philosophy in the 20th century is Existentialism that with due cares for such issues as humanexistence, individuality, ethics, and faith it has a lot of similarities with Iranian mystical and Sufi literature.Jalāl ad-Dīn Muhammad Rūmī, the great mystic and poet of Iran, is among the important representatives of the mystical and Sufi literature of Iran that his system of initiative and innovative ingenuity of his mystical and philosophic thinking is similar to that ofexistentialist thinking
    In this paper, it isendeavored to investigate the similarity of Jalāl ad-Dīn Muhammad Rūmī's way of thinking with western existentialist philosophers. Thus, at first, general properties and principals of Philosophical Theory of existentialism are studied.Then,a summary ofof thinker's views at this school, includingSorenKierkegard, Gabriel Garcia Marquez, Karl Jaspers, Miguel de Unamuno, and Sartre, will be pointed out.Afterwards,some aspects of Rūmī'sthoughts that are consistent with the outstanding points of this theory are investigated, and thenthe common grounds aredepictedbetweenthinking principals of existentialist philosophers and thoseof Jalāl ad-Dīn Muhammad Rūmī
    Keywords: Jal?l ad, D?n Muhammad R?m?, Existentialism, Individuality, Ethics, faith
  • Ahmad Zakeri * Page 185
    Today, discourse is one of the prominent issues in various communities and is so important that it involves all political, philosophical and social worldviews. Linguists of recent era thrived to introduce the discourse as a linguistic component for attaining to the depth of hidden subjects in any discourse
    Discourse in formed by components such as power, worldview, literature and language. Western linguists sush asFerklaf, Yourgeness, Van Dick, and sociologists such as Fuko Smith, conducted many researches in the field of critical discourse and power. Consequently, the people interested in this component in Iran, by writing some books and papers about discourse has made their views
    This paper will analyze and investigate Hafez’s discourse in the critical view according to western linguistics; by analyzing the text, they interpret and explain the hidden layers of the meaning
    Keywords: Explaining, interpreting, worldview, Hafez, language, power, discourse
  • Masoome Rouhanifard, Mehdi Mahouzi *, Shahin Ojaqalizade Page 201
    The mysterious tale of the Old Woman and the Kingdom of AlbArslan in Attar’s MosibatNameh(Tragic Tales in Persian) has a great capacity for various decoding readings. The tale of the Old Woman and Malek Shah can be studied based on Campbell’s theories. One of the appropriate methods for understanding the mysterious structure of this tale is Campbell’s archetype of the hero’s journey. The hero is evoked to another land and thus starts his journey. In the course of his journey through the world he loses the only property in his life and stands against Malek Shah in an audacious fight and urges him to return the righteous properties of the peasants and finally frightens him of passing the bridge and encountering the grandeur of God. Eventually when the hero attains his rights he prays to God that Malek Shah is forgiven so that he could achieve perfection and maturity. Malek Shah is changed in sleep and returns to his previous status while carrying the Elixir of Life with him so that he could impart it on peasants and friends. In these journeys the trudging hero sets foot on a dangerous journey by answering the call of the albino dean of the kingdom to save the peasants of Iran. After passing various stages of battle, the hero not only succeeds in his mission and gains material blessings, but also attains a kind of self-recognition and spiritual perfection that in addition to being the function of the hero is based on Campbell’s theories on “the hero’s journey” that leads to a change in his land through praying and obeisance to God and by asking for God’s help.
    Keywords: repentance, MosibatNameh(Tragic Tales in Persian), the Old Woman, Malek Shah, the hero's journey, Campbell
  • Khosrozafarnavaei * Page 231
    The beauty issue has been incorporated into the foundation of all human beings, so the recognition of beauty and the pursuit of beauty is rooted in our soul, and in fact, man needs to be in relation to beauty. Therefore, without the beauty of the soul, it remains in the darkness and the violence of matter and in the domination of the quantities, the work of beauty with humanity is in fact attracting his attention. He is refreshed and meaningful in order to break down from quantity and to deal with qualities until his life. And in fact, the relationship between truth and meaning with beauty is explained in this way, because beauty is an expression of perfection or truth. In this article, we try to use the analytical and descriptive method and library studies to define the truth and beauty and the relation between two of the views of Islamic thinkers. Finally, the expression of these concepts and, in fact, the manifestation of content and truth in the body of Islamic architecture Check in. It is also possible to achieve perfection with care in a beautiful work, in addition to the fact that the sensation of human aesthetic is saturated. This is evident in the architecture of the Islamic era despite the long years of their creation due to the deep link between the artist and the eternal meanings and facts. Therefore, as far as the relationship between the three concepts (truth, beauty and art) goes further and deeper, a better and more useful understanding of beauty and perfection will arise, making the human a beautiful and humane art, as well as the ability to create works Beautiful and perfectionist, containing absolute truth.
    Keywords: Beauty, truth, art, Islamic architecture, Islamic worldview
  • Soheila Loveimi * Page 253
    Reincarnation is an Arabic word that is rooted from Naskh, meaning the transfer of the human spirit from one body to another, while the former has been decayed and the transition process occurs without any lapse of time between the two. The theory of reincarnation has risen since the past but it was not promoted in divine religions; however, it is one of the most important principles commonly practiced among all of the faiths of Hinduism and also the philosophical schools in India. From Islamic point of view, Molki reincarnation, in which the return of spirit back to the world is forbidden, has also been rejected in many verses and traditions. In general, it is not consistent with the principles of Islamic mysticism, nor have the elders of the Islamic Theosophy and mysticism proposed some reasons in accepting it, trying to prove Malakouti reincarnation instead via using verses and traditions.
    Keywords: Reincarnation, Molki reincarnation, Malakouti reincarnation, mysticism, Theosophy
  • Gholamreza Rahmani * Page 265
    What is beyond existence, and superior to everything, and beyond all Being - Whether the true, the intermediate, and the apparent - is not recognizable by the acquired knowledge and the argumentative identification of the human mind, In the sense that the mind and the wisdom of man will never be able to acquire or understand the truth, and the essence of the absolute and supernatural nature of the first unit that is above being. In other words, the essence beyond being is not acquired by the knowledge and the logical analogies of human reason. It is only the being that can be the subject of the knowledge of mankind and the essence of the first unit, due to being beyond being and superior to being or existence, is free from the acquired knowledge. Therefore, knowledge is in the realm of the essence of the compound object, rather than in the essence of what is purely extensive or truthful and beyond the infinite
    Keywords: Intuition, light, asceticism, absoluteness, cognition, existence, metaphysics, extensiveness, knowledge, wisdom, sensations, rationalities
  • Naser Kazemkhanloo, Ali Azadi * Page 285
    Before the era of Suhrevardi,Islamic philosophy had great Philosophers like Farabi and Avicenna, but it declined and impairedafter the criticism byGhazali and Fakhr-e-Razi.Later, it revived with the emergence of Eshragh philosophy. Through incorporating revelation into Islamic philosophy, assuming inadequacy of reasoning and rational arguments and benefitting from the philosophers of ancient Iranian and Greek theologians, Suhrevardi drew Philosophy near mysticism founding a philosophical school which seriously affected the philosophy of Islam. In short, Transcendental Philosophy is the combination of Mashae and Eshragh
    This paper is not only a brief introduction of the currents of thought during the time of Suhrevardi, but also an investigation of revelation between Mystics and philosophers prior to that era. Additionally, it clarifies the definition of revelation, determines the position of revelation by researching the principles and origins of Eshragh philosophy, investigating the position of revelation in philosophical method withinEshragh philosophy
    Keywords: Suhrevardi, Eshragh Philosophy, revelation, philosophy, mysticism