فهرست مطالب

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 9 (پاییز 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/09/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پروفسور سید حسن امین صفحه 13
    سلسله های صوفیه خود را ادامه دهندگان راه بزرگان دین دانسته و بر همین اساس سلسله انساب خود را ثبت نموده که همین اسناد و روایات بخشی مهم از میراث مکتوب صوفیه به شمار می آید و تاکنون کمتر به تحلیل و بررسی آنها پرداخته شده است. در این مقاله یکی از این روایات که مربوط به نقشبندیه بوده معرفی و مطالعه گردیده که در شناسایی شخصیت های این سلسله چون عبدالرحمن جامی و دیگران نقش اساسی داشته و یکی از کلیدهای آشنایی با عرفان و تصوف به شمار می آید. با بررسی منابع اولیه موجود می توان به تاریخ خانقاه و تشکیلات صوفیه نیز پرداخت که بخشی مهم از تاثیر اجتماعی و سیاسی تصوف را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: عرفان، تصوف، سلسله، طریقت، معروفیه، صدیقیه، سلسله الذهب، شجره نامه، ذکر، مراقبه، خرقه
  • علی افراسیاب پور صفحه 27

    دین زرتشت از کهن ترین ادیانی است که حاوی مبانی و مایه های اصیل عرفانی بوده و بر ادیان شرقی و غربی تاثیر شگرف داشته است. در این مقاله کوشش گردیده تا مقدماتی درباره آن مبانی عرفانی ارائه گردد و عناوینی برای تحقیقات مفصل تر پیشنهاد گردد. نظریه «نور و ظلمت» دیدگاهی هستی شناسانه و انسان شناسانه است که از مشترکات این دو عرفان به شمار می آید. شخصیت های اندیشمندی چون ابن یزدانیار ارموی واسطه انتقال اندیشه های عرفان زرتشتی به عرفان اسلامی بوده اند. نور و آتش زرتشتی با عنوان عشق و جمال و خرد و وجود در عرفان اسلامی به حیات خود ادامه می دهد. اساطیر عرفانی نیز یکی از مشترکات عرفان زرتشتی و اسلامی است به ویژه اسطوره سیمرغ که نمونه ای کامل است. خرقه و سدره نیز شاهد دیگری در این زمینه است.

    کلیدواژگان: زرتشت، عرفان، تصوف، امشاسپندان، آتش، نور، وحدت وجود، وهومنه، سیمرغ، عشق، خرقه
  • محمد بقایی ماکان صفحه 51
    مطالعات تطبیقی برای شناسایی اندیشه ها و نحله های فکری جایگاهی اساسی دارد. اندیشه های سهروردی نیز در این مقایسه ها روشن می گردد. یکی از دستاوردهای حکمت اشراق این است که هویتی گم کرده را عیان می سازد وبا از خود رمیدگی مقابله می کند. از جمله اندیشمندانی که به شیخ اشراق ارادت می ورزیدند، قطب الدین شیرازی، جلال الدین دوانی، میرداماد استرآبادی، پیروان آذر کیوان، حاج ملاهادی سبزواری و دیگران بودند که بررسی آثار آنها، خواننده را به اندیشه های سهروردی نزدیک می نماید. همینطور مقایسه سهروردی با هگل ونیچه و فلاسفه دیگر غرب نشان می دهد که شباهت هایی بین آنها وجود دارد. مانند کتاب سفر به شرق از هرمان هسه که شباهت بسیاری با رسالات رمزی شیخ اشراق دارد.
    کلیدواژگان: تحقیقات تطبیقی، نور، فلسفه اشراق، جاویدان خرد، فلسفه یونان، علم حضوری، بهبودگرایی، والایش، زمان الهی و عرفان شیعی
  • محمدرضا کرمی پور صفحه 73
    پژوهش در عرفان جهانی نیازمند درک انگاره های عالی عرفان در مذاهب الهی، ادیان غیر الهی، بررسی عمیق و هم اندیشی ژرف در نظریه های عرفای ربانی، عاشقان الهی، معتقدان مؤمن و اصحاب پیامبران و عرفان طلبان می باشد که می توان منشاء آن را در نقش های تئوریک، و جهت های عالی شناخت جستجو نمود. همین طور که اداره، هدایت و سازماندهی یک نهاد اجتماعی بستگی به علاقه و توانمندی مدیر آن از جهت علمی و اجرائی دارد، سیر عمیق در عرفان جهانی به منظور مقایسه اصول، هدف ها و روش های کشف رموز خلقت، عارفان اندیشمند و سالکان کنکاش گر را می طلبد که راه های شهودی تقرب به حق مطلق را طی کرده و در وادی خودیابی به خدایابی به مسیر درست و سنجیده دست یافته باشند.
    پژوهشگر در این مقاله ضمن بررسی ریشه های تئوریک عرفان حقیقی نظیر جهت گیری آرمانی و آموزه های خداگرائی، مکاتب عرفان الهی را مورد بررسی قرار داده، آن ها را از نحل خداگریزی ومادیگرائی محض مجزا نموده، مفاهیم، فلسفه و اصولی که آثار آفرینش را به آفریدگار ارتباط می دهد با عرفان های عملی تطبیق نموده، عرفان های منطقی را از عرفان های خرافاتی و دور از حقیقت جدا ساخته است. در پایان به کند و کاو در اندیشه ها و آثار عرفانی دو تن از عرفای بزرگ مسیحی در قرن های 15 و 19 پرداخته است.
    کلیدواژگان: عرفان نظری، عرفان عملی، مبانی تئوریک، روشنفکری، حقیقت، درون گرائی، برون گرائی، ایصال به حق، توحید شناسی، ریاضت، عشق
  • منیرالسادات پورطولمی صفحه 93
    مشیت الهی و ارتباط آن با مسئله هدایت و ضلالت آدمیان از جمله مهمترین مسائلی است که اذهان اندیشمندان دینی را به خود متوجه نموده است. پژوهش حاضر جستاری است در اندیشه های عرفانی محیی الدین ابن عربی عارف نامدار قرن هفتم هجری جهت یافتن پاسخ این مسئله براساس اصول ومبانی فکری عقیدتی او. در این تحقیق پس از تعریف اعیان ثابته، اهمیت و نقش آن در مشیت الهی بیان گردیده و مسئله تابعیت مشیت خداوند از علم او و در نهایت اعیان ثابته و احدیه التعلق بودن مشیت الهی تبیین و تحلیل گردیده است و سپس به این نتیجه می رسد که آنچه در عالم وجود حاصل است برحسب عین ثابت ممکنات می باشد و هر عینی را استعدادی است ذاتی و لایتغیر. همه ممکنات مطیع نظام تکوین و مشیت الهی هستند و اراده و مشیت الهی نیز تنها به خواست و استعداد ذاتی ممکن تعلق می گیرد.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، اعیان ثابته، مشیت، اراده، سر قدر، اسماء، صفات
  • علی شیخ الاسلامی، رحمت الله معظمی گودرزی صفحه 109
    این مقاله در صدد ارائه دیدگاهی نو درباره نسبت میان «وحدت شخصی وجود» در حوزه عرفان و «وحدت تشکیکی وجود» در حوزه فلسفه است. در همین راستا با تکیه بر ادبیات، قواعد و روش های مختلف آنها، این دو دیدگاه وحدت گرا را نه در طول و عرض هم که در دو حوزه مختلف معرفتی و متناظر بر یکدیگر می داند. بر همین اساس این دو موضوع را در کتب فیلسوف شهیر مشرق زمین جناب صدرالمتالهین دنبال کرده و با ارائه تقدم و تاخر آثار ایشان بر پذیرش توامان این دو رویکردهستی شناسانه در آثار ایشان تاکید می ورزد.
    کلیدواژگان: وحدت شخصی و تشکیکی، ملاصدرا، فلسفه، عرفان
  • حسین آریان صفحه 121
    عشق و محبت و زیبایی؛ یکی از دغدغه های همیشگی بشر بوده و درگیری های دنیایی و فکری با آن داشته است. این موضوعات اساسی، در عرفان نیز تبلور خاصی یافته اند تا آنجا که به عنوان یکی از بحث های عرفان در شاخه های گوناگون آن مطرح گردیده اند. عشق به معشوق، مستغرق شدن در جمال بی پایان نگار ازلی و سر کشیدن جرعه ای شراب نام محبت یار، حالتی به عاشق می دهد که او را از وادی عقل وهوشیاری به صحرای بی کران جنون و سرگشتگی می کشاند و به اصطلاح متصوفه، او را از «صحو» به «سکر» رهنمون می گردد و در بیخودی و مستی و دیوانگی از اثر می ناب وحدت، خود را بیگانه می یابد و رفتار و کرداری از او سر می زند که از عقل بشری و هوشیاری دنیوی به دور است و به حالات مجانین نزدیک تر است و همین امر، باعث به وجود آمدن حالات و کرداری می شود که بیشتر کاویده خواهد شد. این مجانین و مستان الهی در پناه این بیخودی و جنونشان، به زیباترین و ناب ترین ارتباط معنوی و درونی با معشوق یکتای ازلی شان می رسند و چنان به پختگی می رسند که از خودی خودشان اثری نمی ماند و آنچه برجا می ماند فقط «او»ست و لاغیر....
    کلیدواژگان: جنون، عقل، عشق، محبت، صحو، سکر، عرفان، تصوف، وجد، حال، شور، مستی، هوشیاری، جمال، محبوب، معشوق، جانان، سودا، عاشق
  • علی اعظم رفیع نژاد صفحه 149
    جوامع انسانی در قرن های گذشته با استفاده از شرایع دینی به پاکسازی فرد و جامعه از انحرافات و به از بین بردن بزهکاری و مبارزه با جرائم اقدام می کرده اند، اما با پیشرفت های اخیر در زمینه های فن آوری و علوم مختلف، چون آن شریعت ها نوسازی نمی گردید و متناسب با نیازهای روز به پیش نمی آمد، دیدگاه مادی و منفعت طلبانه انسان مداری، براساس کسب سود و لذت بیشتر بر رشته های مختلف حقوق تفوق یافت. در جامعه امروز بشری که به عرفان گرایش پیدا شده و انسان ها به باطن و قلب دین تمایل یافته اند باید از این انرژی در زمینه های مختلف حقوقی و به ویژه برای پیشگیری از جرائم و آسیب های اجتماعی بهره گیری نمود و راهکارهای لازم را ارائه داد.
    کلیدواژگان: حقوق، جرم، مجازات، عرفان، اصالت انسان، فلسفه حقوق، بحران مدرنیته
  • صفحه 161
|
  • Professor Sayyed Hassan Amin Page 13
    Sufis dynasties recognize themselves as the disciples of religious leaders, as for which they have registered their kinship dynasty. The relevant documents and narrations are considered to be a significant part of the written inheritance of Sufism ans so far little has there been any ananlysis on them. The current paper endeavors to deal with one of the narrations related to Naghshbandineh, having a fundamental role in identifying personages of the dynasty such as Abdur Rahman Jami and others as well as being regarded as the keys to explore mysticism ans Sufism. Studyng the available primary resources can lead us to the date of extablishment of Khanghah-Sufis temple- and Sufis establishments as well, depiciting an important part of social and political Sufism.
  • Dr .Ali Akbar Afrasiabpour Page 27

    Zaroastrianism is one of the most ancient religions that contain the principle and pure mystical beliefs having an enormaous impact on eastern and western religions. This article endeavors to both present fundamentals of mystical beliefs and recommend some titles for more extensive studies respectively. The theory on Light and Darkness is from an existential and anthropological perspective assumed to be derived out of the commonalities of the above mentioned mysticism. Intellectual persons such as Ibn Yazdaniar Ormavy were conveyers of Zoroastrian mystical beliefs to Islamic mysticism. Zoroastrian light and fire known as love, beauty, and wisdom conlinue their lives. Mystical myths are also other sommonalities exising between Zoroastrian mysticism and that of Islam, especially Simorgh myth that is a perfect example. Khergheh and Sedreh are other evidences in this regard.

  • Mohammad Baghayee Makan Page 51
    Comparative studies to identify minds and thinking bases are of prime position. Sohrevardi s beliefs emerges in the comparison. One of the achievements of Illumination philosophy is that it depicts lost identities and refrains from self-arousal. Out of those scholars devoted to Illumination Sheikh are Qotboddin Shirazi, Jalaleddin Davani, Mirdamad Asterabadi, followers of Azar Kyevan, Haj Molla Hadi Sabzevari, and others whose works if studied make the reader get closer to Sohrevardis beliefs. The same is true with comparing Sohrevardi with Hege. Niche, and other Western philosophers, showing the existing the existing similarities available. Just like the book titled Journey to East by Herman Hesse that is of great simillarity with Secret Treatises of Illumination Sheikh.
  • Dr. Mohammad Reza Karamipour Page 73
    Research on global Mysticism requires understanding sublime manifests of mysticism within divine religions, non-divine religions, profound study and reflections on divine mystical theories, divine lovers, faithful followers, Propher s disciples, and mystical followers that one can trace their origin in theorical roles and higher directions of cognition. As the management, direction and organization of a social institution depends on interest and capability of its manager in terms of knowledge and administration, profound survey of global mysticism requires intellectual mystics and striving discipless who heve gone through evident means of approach to Almighty and in the field of self-recognition towards recognizing God, they have achieved measured and right track.Further to studyng the theoretical roots of real mysticism such as utopian positioning and Godly learning, the researcher has investigated the divine mystical schools, and has separated them from atheism ans pure materialism, has combined the concepts, philosophy and principless relating the creation signs with the creator, with practical mysticism, and has differentiated logical mysticism from superstitious and unreal ones. In the end, the writer has dealt with scrutinizing mystical beliefs and signs of two of the great Christian mystics in 15 and 19 centuries.
  • Dr. Monirossadat Pourtolamy Page 93
    Divine will and its relation with guidance and deviation of mankind are the most important issues that have occupied the mind of religious intellectuals. The present study seeks into the mystical mind of Mohyeddin Ibn Arabi, the well-known mystic of seventi century A.H. to find out the answer of the above mentioned issues according to his ideologcal principles. In the stydy, after defining the fixed substances, the importance and the role of it will be discussed in the divine will, and the matter of dependency of God s will out of His knowledge and in the end proved dignitaries and oneness dependency of divune will has been explained. Then, it is included that what is obtained in the universe is possible due to the fixed substances, and every substance owns a property instictively and invariably. All the possibilities follow the existence rules and the divine will. The will of God also belongs to the will and instinctive property of possibilities.
  • Rahmatollah Moazzemi Goodarzi Page 109
    This paper seeks to present a novel perspective about the relativity between Personal Unity of Existence in mysticism and Dubious Unity of Existence in philosophy. To this end, relying on literature, principles and relevant different approaches, these two unity-oriented perspectives are considered not across one another but within two various insightful overlapping fields. Accordingly, these two subject matters are traces in the book written by the oriental well-known philosopher Mr. Sadrolmoteahhelin, and by presenting the beginning and the final works of him the writer underscores the equal acceptance of the above mentioned cosmological approach in his works.
  • Hossein Aryan Page 121
    Love, affection, and beauty have been some of the everlasting concerns of mankind who have been engaged with it globally and mentally. These essential matters have special reflection in mysticism insofar as they have been proposed as one of the mystical debates in its various branches. Loving the beloved, drowing in the infinite beauty of the eternal image of God, and having a sip of His affectionate wine make lover a sensation that take him her away from consciousness and reasoning to the bowndless desert of craziness and bewilderement, and as Sufis claim, drive anyone from sobriety to intoxication, and in his inebriation and craziness, he will alienate himself by having a pure wine of unity, behaving in a queer and strange way different from human reasoning and wordly intelligence quite close to insane people, thus it causes a sort of behavior that will be explored later in the paper. These insane and divinely intoxicated people in their impersonal intoxication achieve one of the most beautiful and uncontaminated spiritual and internal relation with their eternally mere beloved, getting so much ripened that nothing remains from their egos except Him and nothing else.
  • Ali Azam Rafi-Nejad Page 149
    In the past centuries, human communities utilized religious laws to purify persons and people out of deviation and to remove delinquencies and to fight against crimes. But with the latest development in technology and sciences, since laws were not renovated and didn’t get along with everyday needs, the human orented materialistic and benefit-seeking viewpoints based on gaining more and further enjoyment overcome various majors of law. In today society, the one who is prone to mysticism and people are inclined toward the core and heart of religion should use the energy for different fields of law, especially preventin crime and other social vulnerabilities and offering necessary solution.