فهرست مطالب

پژوهش های نوین روانشناختی - پیاپی 15 (پاییز 1388)

فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی
پیاپی 15 (پاییز 1388)

  • 216 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/09/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رحیم بدری گرگری، ناصر بیرامی صفحه 1
    این پژوهش، نیمرخ انگیزشی دانش آموزان ناشنوا و تفاوت نیمرخ گروه های مختلف را از نظر توانایی های فراشناختی مورد مطالعه قرار داد. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان ناشنوای شهر تبریز بودند. 78 نفر از دانش آموزان (30 دانش آموز دختر و 48 دانش آموز پسر) با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. پرسشنامه های هدف گرایی تحصیلی و ادراک دانش آموزان از توانایی فراشناختی خود به منظور جمع آوری اطلاعات استفاده شد. برای گروه بندی دانش آموزان، روش های آماری تحلیل خوشه ایسلسله مراتبی و تحلیل تابع تشخیص به-کار رفت. نتایج پژوهش سه گروه از دانش-آموزان: (الف) خوشه دانش آموزان هدف گرایی پیشرفت پایین (ب) خوشه دانش آموزان چیرگی- هدف و گرایش- عملکرد متوسط (ج) خوشه اهداف چندگانه را شناسایی کرد. نتایج دیگر پژوهش نشان داد که دانش آموزان ناشنوای خوشه «اهداف چندگانه» از لحاظ توانایی فراشناختی با دو گروه دانش آموزان «هدف پیشرفت پایین» و گروه «چیرگی - هدف و گرایش- عملکرد متوسط» تفاوت معنی داری دارند.
    کلیدواژگان: اهداف پیشرفت، توانایی فراشناختی، دانش آموزان ناشنوا، تحلیل مبتنی بر شخص
  • لیلی برزگری، حمید یعقوبی صفحه 23
    هدف اصلی پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی درمان نوروفیدبک مبتنی بر الکتروآنسفالوگرافی کمی در مقایسه با درمان دارویی در کاهش نشانگان وسواس فکری- عملی است. 12 بیمار (وسواس فکری- عملی) از مرکز آتیه در شهر تهران انتخاب شدند و به صورت تصادفی در 3 موقعیت نوروفیدبک، درمان دارویی و لیست انتطار قرار گرفتند. بیماران با استفاده از پرسشنامه پادوا ارزیابی شدند. این پرسشنامه برای کلیه بیماران به صورت پیش آزمون و پس-آزمون به فاصله 10 هفته اجرا شد.
    نتایج این پژوهش با استفاده از تحلیل آماری کروسکال- والیس تفاضل نشان داد که تفاوت معناداری بین گروه های درمانی وجود دارد. استفاده از تحلیل آماری یو- من ویتنی نیز نشان داد که درمان دارویی و درمان نوروفیدبک در کاهش علائم وسواس فکری و وسواس عملی تاثیر یکسانی دارند. در کل می توان نتیجه گرفت که از نوروفیدبک می توان به عنوان وجه درمانی جدید اختلال وسواس فکری- عملی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نوروفیدبک، دارو (مهار کننده های اختصاصی بازجذب سروتونین)، اختلال وسواس فکری، عملی
  • منصور بیرامی، حسین واحدی، احمد اسمعلی، رسول رضایی صفحه 43
    روانشناسان معتقدند که بین شخصیت، و رفتارهای جنایی و وابستگی به مواد رابطه وجود دارد. هدف این پژوهش بررسی اختلالات شخصیتی مرتبط با رفتارهای جنایی و وابستگی به مواد در افراد مجرم غیروابسته به مواد و افراد مجرم وابسته به مواد و مقایسه آنها با افراد عادی است. یافتن این مساله که آیا ارتباط هایی بین مقیاس های شخصیتی افراد مجرم غیروابسته به مواد و وابسته به مواد وجود دارد و اینکه در صورت وجود، کدام یک از اختلالات را شامل می شود، عواملی است که پژوهش به قصد دستیابی به آنها صورت گرفت. روش این پژوهش از نوع توصیفی مقایسه ای است که در آن نمونه ای شامل 150 نفر از مجرمین زندانی غیروابسته به مواد، مجرم وابسته به مواد در زندان تبریز و یک گروه از افراد عادی (50 نفر در هر گروه) که از نظر ویژگی های جمعیت شناختی با آنها همتاسازی شدند انتخاب گردیدند. داده ها به کمک پرسشنامه در دو بخش اطلاعات دموگرافیکی و پرسشنامه شخصیتی میلون، جمع آوری گردید. نتایج حاصل از تحلیل واریانس نشان داد که در مقیاس اسکیزوئید بین گروه زندانی وابسته به مواد و بهنجار و همچنین با زندانی غیروابسته به مواد تفاوت وجود دارد. در مقیاس اجتنابی بین گروه زندانی وابسته به مواد و بهنجار تفاوت وجود دارد. در مقیاس نمایشی بین گروه زندانی غیروابسته به مواد با آزمودنی های بهنجار و همچنین با زندانی وابسته به مواد تفاوت وجود دارد. در مقیاس های خودشیفته، ضداجتماعی، آزارگری، وابسته، منفعل و خودآزارگر بین دو گروه زندانی وابسته به مواد و غیروابسته به مواد با گروه بهنجار تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: اختلالات شخصیت، مجرم، وابستگی به مواد
  • غلامرضا چلبیانلو، محمدعلی گودرزی صفحه 65
    هدف از این پژوهش مقایسه عملکرد افراد مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی پارانوئید با افراد مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی غیرپارانوئید و افراد سالم در حافظه یادآوری و بازشناسی می باشد. به همین منظور، تعداد 14 نفر بیمار اسکیزوفرن پارانوئید، 14 نفر بیمار اسکیزوفرن غیرپارانوئید و 14 نفر از افراد سالم به صورت نمونه گیری دردسترس از بین مردان انتخاب شده و تکلیف کامپیوتری مربوط به حافظه یادآوری و بازشناسی بر روی آنها اجرا شد. نتایج با استفاده از روش آماری علامت یابی و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    تحلیل های آماری گویای تفاوت معنی دار بین افراد سالم و بیماران اسکیزوفرنیک (پارانوئید و غیرپارانوئید) در یادآوری کلی آنها بود. در بین سه گروه، بیماران اسکیزوفرن پارانوئیدی در مقایسه با بیماران اسکیزوفرن غیر پارانوئیدی، لغات دارای بار تهدیدکننده بیشتری را نسبت به لغات خنثی به خاطر آوردند. همچنین بین بیماران و افراد سالم از نظر حساسیت نسبت به بازشناسی، تفاوت معنی داری به دست آمد؛ اما سه گروه از نظر سوگیری پاسخ در بازشناسی، تفاوت معنی-داری با همدیگر نداشتند. هر چند، نمره بالای سوگیری پاسخ بیماران اسکیزوفرن پارانوئیدی نشان داد که این افراد به صورت محافظه-کارانه ای عمل نموده اند.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی پارانوئید، سوگیری حافظه، حافظه یادآوری، حافظه بازشناسی
  • معصومه خسروی، ایمان الله بیگدلی، لیلا خدادادی صفحه 85
    نقاشی به عنوان وسیله ای ارزنده و مهم برای رشد و پرورش استعدادها و خلاقیت و همچنین برای سنجش ابعاد مختلف عاطفی، هیجانی، رفتاری و هوش کودکان مورد توجه قرار گرفته است. از این رو این پژوهش به منظور بررسی رابطه شدت علائم مشکلات هیجانی و مسایل رفتاری با نحوه ترسیم آدمک در گروهی از کودکان پیش دبستانی شهر شیراز انجام گرفت. روش پژوهش از نوع همبستگی بود. گروه نمونه، 100 کودک پنج ساله (50 پسر، 50 دختر) را که در پیش-دبستانی های شهر شیراز آموزش می دیدند شامل می شدند. آنان از طریق نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و بررسی شدند. مربیان آنان پرسشنامه مشکلات هیجانی و رفتاری (SDQ) را تکمیل کردند و هر یک از کودکان مطابق با تست آدمک گودیناف یک آدمک نقاشی کردند. جهت تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و آزمون Z فیشر استفاده گردید. نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها نشان داد که بین نحوه ترسیم آدمک با مشکلات هیجانی و رفتاری کودکان رابطه معنادار و معکوس آماری وجود دارد. نتایج آزمون Z فیشر، تفاوت معنادار این متغیرها را در بین دختران و پسران نشان نداد. لذا اینطور نتیجه گرفته می شود که نقاشی های کودکان می توانند نشان دهنده مشکلات هیجانی و مسایل رفتاری آنان باشند.
    کلیدواژگان: مشکلات هیجانی، مسایل رفتاری، کودکان پیش دبستانی، نحوه ترسیم آدمک
  • حسین داداشی زاده، رخساره یزداندوست، بنفشه غرایی، علی اصغر اصغرنژاد صفحه 103
    هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان شناختی- رفتاری گروهی و مواجهه درمانی در کاهش شدت علایم اختلال اضطراب اجتماعی و بررسی تاثیر این دو روش درمانی در کاهش میزان اضطراب کلی و افسردگی همراه این اختلال می باشد. در قالب یک طرح تجربی پیش-آزمون -پس آزمون با گروه کنترل، آزمودنی های پژوهش شامل 24 نفر دانشجوی دوره ی کارشناسی رشته های مختلف دانشکده ی بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران بودند که تشخیص اختلال اضطراب اجتماعی داشتند و ابتدا به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به روش تصادفی به سه گروه 8 نفری (درمان شناختی- رفتاری گروهی، مواجهه درمانی، و گروه کنترل لیست انتظار) اختصاص داده شدند. درمان شناختی- رفتاری گروهی و مواجهه درمانی به مدت 12 جلسه و مطابق کتابچه ی راهنمای استاندارد برای آزمودنی ها اجرا شد و گروه لیست انتظار هیچ نوع درمان دریافت نکردند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه فوبی اجتماعی (SPIN)، پرسشنامه اضطراب بک (BAI)، و پرسشنامه افسردگی بک- نسخه 2 (BDI-II) جمع آوری شدند و برای تحلیل داده ها از فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار و تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که درمان شناختی- رفتاری گروهی از لحاظ اثر بخشی بر کاهش شدت اختلال اضطراب اجتماعی تفاوت معنی داری با مواجهه درمانی ندارد (0/84=P). همچنین نتایج نشان داد درمان شناختی- رفتاری گروهی و مواجهه درمانی، هر دو در مقایسه با گروه کنترل لیست انتظار به طور معنی داری منجر به کاهش میزان اضطراب کلی در اختلال اضطراب اجتماعی می شوند (0/002=P). معلوم شد این دو روش درمانی میزان افسردگی افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی را در مقایسه با گروه کنترل لیست انتظار کاهش می دهند (به ترتیب 0/001=P و 0/013=P)، اما در مقایسه با همدیگر تفاوت معنی داری ندارند (0/84=P). درمان شناختی- رفتاری گروهی و مواجهه درمانی از لحاظ اثربخشی کلی در اختلال اضطراب اجتماعی تفاوت معنی داری با هم ندارند، و در اثر این دو درمان از میزان اضطراب و افسردگی افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی کاسته می شود.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، درمان شناختی رفتاری گروهی، مواجهه درمانی، اضطراب کلی، افسردگی
  • سیاوش طالع پسند، ایمان الله بیگدلی، مهران جوکار صفحه 133
    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه ارزیابی دانشجویان از تدریس اثربخش بود. در کل600 دانشجوی دانشگاه سمنان (294 پسر و 306 دختر) در این مطالعه شرکت نموده و پرسشنامه ارزیابی دانشجویان از تدریس اثربخش را تکمیل نمودند. تحلیل اعتبار، همبستگی سوال- نمره کل و تحلیل عاملی اکتشافی اجرا شد. تحلیل عاملی اکتشافی ساختار عاملی ابزار را برای اساتید کارآمد شامل عامل های یادگیری، علاقه مندی استاد، سازماندهی مطالب، تعامل گروهی، رابطه استاد دانشجو، جامعیت مطلب و تکالیف نشان داد. اما برای اساتید ناکارآمد ساختارعاملی تا اندازه ای متفاوت بود. هماهنگی درونی پرسشنامه ارزیابی دانشجویان از تدریس اثربخش بالا بود (آلفای کرنباخ برای اساتید کارآمد و ناکارآمد به ترتیب 0/93 و 0/95 بود). تمامی گویه ها توانایی تمیز اساتید کارآمد از ناکارآمد را داشتند. تلویحات کاربردی یافته ها مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: ارزیابی، دانشجویان، تدریس اثربخش
  • میرتقی گروسی فرشی، مجید محمودعلیلو، کیومرث ارجمند قجور صفحه 153
    یکی از بحث های نظری عمده در رابطه با سوءمصرف و وابستگی به مواد افیونی، سوگیری توجه نسبت به محرک های مربوط به مواد افیونی میباشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین مدت مصرف و ترک در سوگیری توجه نسبت به محرک های وسوسه انگیز مربوط به مواد افیونی در دو گروه از افراد وابسته به مواد افیونی و ترک کرده بود. طرح پژوهش حاضر از نوع علی مقایسه ای می باشد. بدین منظور، 30 فرد وابسته به مواد افیونی و 30 فرد ترک کرده انتخاب شدند و هر دو گروه از لحاظ متغیرهای جمعیت شناختی همتاسازی شده و توسط آزمایه ی «پروب دات» مورد ارزیابی قرارگرفتند. نتایج براساس ضریب همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که بین مدت مصرف و ترک مواد و سوگیری توجه نسبت به محرک های مربوط به مواد در حالت ارایه ی کلمات به مدت 500 هزارم ثانیه، رابطه وجود دارد، طوری که با افزایش مدت مصرف، افراد وابسته به مواد افیونی، سوگیری توجه بیشتری نشان می دهند و زمان واکنش در آن ها بیشتر است و بالعکس با افزایش مدت ترک در افراد ترک کرده از میزان سوگیری توجه کاسته می شود و زمان واکنش در آن ها کمتر از گروه وابسته به مواد افیونی می باشد.
    کلیدواژگان: وابستگی به مواد، سوگیری توجه
  • محمدرضا نایینیان، جلیل باباپور، محمدرضا شعیری، رضا رستمی صفحه 175
    هدف اساسی پژوهش کنونی بررسی تاثیر آموزش نوروفیدبک بر کاهش نشانه های اختلال اضطراب فراگیر و سطح کیفیت زندگی بیماران بوده است. بدین منظور 16 نفر از مراجعه کنندگان به یکی از کلینیک های روانپزشکی شهر تهران که براساس مصاحبه روانپزشک و ملاک های تشخیصی متن تجدیدنظر شده راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی- ویرایش چهارم(DSM-IV-TR)(انجمن روانپزشکی آمریکا، 2000)، تشخیص اختلال اضطراب فراگیر دریافت کرده و فاقد ابتلاء به اختلالات دیگر روان شناختی بودند (8 نفر در گروه آموزش نوروفیدبک و 8 نفر در گروه کنترل) مورد مطالعه قرار گرفتند. بیماران هر دو گروه در مرحله پیش آزمون و پس-آزمون از طریق مقیاس 7 سوالی اضطراب فراگیر (GAD-7) و پرسشنامه کیفیت زندگی (PWI-A) مورد سنجش قرار گرفتند. به گروه دریافت کننده آموزش نوروفیدبک (گروه درمان) طبق پروتکل درمانی پانزده جلسه 30 دقیقه ای آموزش نوروفیدبک افزایش موج آلفا داده شد و گروه کنترل هی چگونه مداخله ای دریافت نکرد. ثبت و آموزش فعالیت موج آلفا در ناحیه O1 یا O2 انجام گرفت و بیماران برای افزایش دامنه آلفای بالاتر از آستانه تعیین شده، فیدبک صوتی دریافت می کردند. برای تحلیل داده ها از روش توصیفی، آزمون های ویلکاکسون و یومن ویتنی استفاده گردید. یافته های پژوهش بیانگر آن است که آموزش نوروفیدبک به مبتلایان اختلال اضطراب فراگیر، باعث افزایش موج آلفای EEG و کاهش نشانه های اختلال اضطراب فراگیر در گروه درمان گردید، اما چنین تغییری در گروه کنترل مشاهده نشد. نتایج به دست آمده همچنین نشان داد که به دنبال افزایش موج آلفا در گروه درمان، شاخص کیفیت زندگی آنان در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنادار پیدا نکرد.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، نوروفیدبک، کیفیت زندگی
|
  • R. Badri Gargari, N. Beyrami Page 1
    This research was conducted to study achievement goal profiles of deaf students in Tabriz exceptional high schools. 78 deaf students (48 male and 30 female) were selected through stratified random sampling method. The instruments including Academic Goal Orientation Questionnaire and Students’ Motivational Metacognitive Competencies Questionnaire were administered. Hierarchical cluster analysis method, discriminantanalysis were used to determine the optimal cluster structure of deaf students. The results revealed three profiles: (a) deaf students with low levels of achievement goals (b) deaf students with moderate levels of mastery - goal and approach - performanceorientation, (c) deaf students with multiple goals orientation. In addition, it was found that deaf students in the multiple goals orientation group reported the highest degree of meta cognitive competencies.
  • L. Barzegari, H. Yagoubi Page 23
    The main purpose of this research is to determine the effectiveness of QEEG- Guided Neurofeedback therapy in comparing with drug therapy in decreasing the symptoms ofobsessive-compulsive disorder. 12 patients were selected from «Atiyeh» institution in Tehran city then were assigned randomly in 3 situations including neurofeedback, drug therapy and waiting list. Patients were assessed using Padua Inventory. This inventorywas administered for all patients as pre- test and post- test in 10 weeks. The results of this research using kuruskal-Walliss statistic analysis indicated that there is a significant difference between therapeutic groups. Using U- Mann whitney indicated thatneurofeedback and drug therapy have the same effect on decreasing obsession and compulsion symptom. Generally, it can be concluded that neurofeedback can be used as a new therapeutic modality for obsessive- compulsive disorder.
  • M. Bayrami, H. Vahedi, A. Esmaeili, R. Rezaee Page 43
    Psychologists believed that there are relations among personality, criminal behaviors and dependency. The aim of this study was investigation of personality disorders related to criminal behaviors and dependency in addicted, nondependency prisoners and normal subjects. The method of this research was descriptive-comparative, in which 150 dependency prisoners, nondependency prisoners and normal subjects (50 in each groups) were matched by demographic characteristics and investigated by Millon ClinicalMultiaxial Inventory-II (MCMI-II). Analysis of variance indicated that in Schizoid scale there is difference between dependency prisoners with nondependency and with normal subjects. In Avoidance scale there is difference between dependency prisoners with normal subjects. In Hysterionic scale there are differences between nondependency prisoners with dependency and with normal subjects. In Narcissistic, Antisocial,Sadistic, Dependence,Passive-aggressive, Masochistic scales there are differences between dependency prisoners and nondependency prisoners with normal subjects.
  • G. Chalabianloo, A. Goodarzi Page 65
    In order to comparison of patients with paranoid, non-paranoid schizophrenia and normal individuals in recall and recognition memory performance, 14 patients with paranoid schizophrenia,14 patients with non paranoid schizophrenia and 14 normal participants with the male gender selected and computerized memory task were executed. Data analyzed by signal detection and ANOVA with repeated measures methods.Results indicated that there are significant differences between groups in general recalls. Patients with paranoid schizophrenia in comparison with non-paranoids recalled morethreat-related words than neutral words. Also, there is a significant difference between patients and normal participants in response sensitivity, but there are no significant differences in recognition bias among three groups although the high scores ofparanoids revealed more conservative style in performance.
  • M. Khosravi, I. Bigdeli, L. Khodadadi Page 85
    Drawing is important instrument for increasing creativity and aptitude in children and can be useful tool for assessment of emotional-behavioral problems in children. This study was done to find if there is relation between drawing and emotionalbehavioral problems in preschool children. Research method was correlation study. 100 preschool children with 5 years old in Shiraz (50 girls, 50 boys) were selected randomly. Behavioralemotionalproblems questionnaire (SDQ) was used for collecting data from children’s trainers, and each child drew a manikin. Pearson correlation and Z fisher test used for analyzing data.Results showed that there is negative significant relationship between kind of drawing and emotional-behavioral problems. But differences ware not found between boys and girls. So, children’s drawings can reveal behavioral and emotional problems in children.
  • H. Dadashzadeh, R. Yazdandoost, B. Gharraee, A.A. Asgharnejad Page 103
    The purpose of this study is to compare the effectiveness of cognitive- behavioral group therapy and exposure therapy on reduction of social anxiety disorder symptoms and also to compare the effect of these two therapeutic methods on reduction of general anxiety and depression in this disorder. In a pre-post test experimental design with control group, 24 students studying at B.S level in health school of Iran university of medical sciences with diagnosis of social anxiety disorder were selected by convenience sampling and then in a complete randomly method all of the subjects allocated to three groups of8- subject groups (cognitive- behavioral group therapy, exposure therapy, and waiting list control group). Twelve sessions of cognitive- behavioral group therapy and exposure therapy were carried out according to a standard manual of therapy, and waiting list control group did not receive any kind of treatment. Data were gathered through administration of Social Phobia Inventory (SPIN), BECK Anxiety Inventory (BAI) and BeckDepression Inventory-II (BDI-II). For data analysis statistical methods such as frequency, percentage, mean, standard deviation, and covariance were used. Findings indicated thatthere is no significant difference between cognitive- behavioral group therapy and exposure therapy in reduction of intensity on social anxiety disorder (P= 0.84). In addition, result indicated that both cognitive- behavioral group therapy and exposuretherapy reduced intensity of general anxiety in comparison with waiting list control group (P=0.002) significantly. Results also indicated that both of these therapeutic methods reduced intensity of depression in socially anxious subjects in comparison with waiting list control group (P=0.001 & P=0.01), significantly. Cognitive- behavioral group therapy and exposure therapy do not differ from each other considering their global efficacy in social anxiety disorder, and due to these therapy methods the general anxiety and depression will be reduced.
  • S. Taleepasand, I. Beigdeli, M. Jowkar Page 133
    The objective of current study was to examine the psychometric properties of the Student's Evaluations of Educational Quality questionnaire. A total of 600 Iranian students of Semnan University participated in the study (294 men & 306 women).Participants completed a Persian version of the Student's Evaluations of Educational Quality questionnaire (PSEEQ; Marsh, 1977). Exploratory factor analysis, item-total correlation, and reliability analyses were undertaken to assess the psychometric properties of the PSEEQ. Exploratory factor analyses showed a seven-factor model for efficient faculties that included learning, enthusiasm, organization, group interaction, individual rapport, breadth & assignment. The factor model was different for inefficient faculties. The internal consistency of the PSEEQ was high (\=0.93 and \=0.95 for efficient andinefficient faculties, respectively). All of items could discriminate efficient and inefficient faculties. Applied implications of results were discussed.
  • M.T. Garousi Farshi, M.M. Aliloo, K. Ardjomand Ghujur Page 153
    According to recent addiction theories, attentional biases to drug related with stimuli have an important role in relapse and initiation of substance use. The aim of this study was assessment of consumption influence and leaving in attentional bias relatedwith opiate drug tempting stimulies. To do so, 30 opiate drug dependent men and 30 abstinent men were selected. Both groups were matched according to age, education and using substance, and assessed by “prob dot task”. Results, analyzed throughpearson correlation coefficient indicated that there is relationsship between consumption, leaving and attentional bias to drug related with stimuli; so that with increasing theconsumption, dependent peoples showed more attentional bias, on the contrary with increasing the leaving time the attentional bias reduces in independents. Also drug dependents in comparison with independents showed a short reaction time about 500 milliseconds in case of presented words, that is an attentional bias evidence in this peoples.
  • M.R. Naeinian, J. Babapour, M.R. Shaeiri, R. Rostami Page 175
    The aim of present study was to investigate the effect of neurofeedback training on decrement of symptoms in patients with generalized anxiety disorder (GAD) and their quality of life. 16 patients suffering from GAD, referring to a psychiatric clinic in Tehran who met including criteria for this study were selected. 8 patients assigned to the neurofeedback group and 8 patients to the control group. Before to start therapy, all theparticipants were assessed by GAD-7 and PWI-A questionnaire to have their pre-test scores. Neurofeedback training group received 30 minutes training sessions per week, and no treatment intervention were applied for control group. Recordings for alphawave were done on Q1 and Q2 area and the patients were given sound feedback for passing threshold. To analyze the results, statistical descriptive as well as inferential methods (Wilcoxon - test Mann-Whitney U-test) were used. To go for some moredeep analysis of results other additional statistical methods such as, percentaile change, reliable change estimate / clinical significance, effect size were employed. Research findings were as follow: neurofeedback training to the neurofeedback groupled to the increment of alpha wave, and decrement of anxiety symptoms in this group. While no change were observed in control. While neurofeedback training improved anxietysymptoms in experimental group, but it did not change patients quality of life.