فهرست مطالب

پژوهش های نوین روانشناختی - پیاپی 16 (زمستان 1388)

فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی
پیاپی 16 (زمستان 1388)

  • 260 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/11/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جلیل باباپور خیرالدین، فهیمه طوسی، عیسی حکمتی صفحه 1
    هدف مطالعه حاضر بررسی نقش عوامل تعیین-کننده در سلامت اجتماعی دانشجویان دانشگاه تبریز بود. بدین منظور 384 دانشجو (212 پسر، 172 دختر) از بین دانشجویان دانشگاه تبریز به روش تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده و سپس پرسشنامه سلامت اجتماعی کی-یس را تکمیل نمودند. برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده، از روش تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون t گروه های مستقل استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که بین دانشجویان رشته های مختلف فقط در خرده مقیاس شکوفایی اجتماعی در سطح 0/05>p تفاوت معناداری وجود دارد. بررسی های بیشتر نشان داد که دانشجویان گروه علوم انسانی خودشکوفایی اجتماعی بیشتری از گروه فنی- مهندسی نشان می دهند. نتایج تحلیل داده های مربوط به متغیرهای قومیت، تحصیلات والدین و وضعیت اجتماعی- اقتصادی نشان داد که متغیرهای مذکور تاثیری بر سلامت اجتماعی دانشجویان مورد مطالعه ندارند. همچنین در زمینه متغیر جنسیت، نتایج آزمون t حاکی از آن است که بین دختران و پسران در هیچ یک از خرده مقیاس های سلامت اجتماعی تفاوت وجود ندارد، یعنی جنسیت تاثیری بر سلامت اجتماعی دانشجویان ندارد.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، عوامل تعیین کننده، دانشجویان
  • منصور بیرامی، عیسی حکمتی، محسن سودمند صفحه 21
    علایم و نشانه های اختلال نقص توجه/ بیش فعالی می تواند تعامل والدین و عملکرد خانواده را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از پژوهش حاضر نیز مقایسه عملکرد خانواده های دارای فرزند پسر مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی با گروه کنترل بوده است. بدین منظور 29 نفر از مادران کودکانی که با استفاده از مصاحبه بالینی و پرسشنامه CSI-4 تشخیص نقص توجه/بیش-فعالی دریافت کرده اند، ابزار سنجش خانواده را تکمیل کردند. این کودکان به صورت تصادفی خوشه ایچندمرحله ای از نواحی پنج گانه آموزش و پرورش شهرستان تبریز انتخاب شده بودند. گروه مقایسه نیز شامل مادران کودکان عادی بود که کودکانشان از بین دانش آموزان همان مدارس انتخاب شده و مادران از نظر سن، ابعاد خانواده و تحصیلات با گروه اصلی همتا شده بودند. تحلیل داده های به دست آمده نشان داد که بین عملکرد خانواده در خانواده های دارای کودک مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش-فعالی و گروه کنترل در بعد حل مساله و پاسخدهی عاطفی در سطح 0/05>p، و آمیزش عاطفی در سطح 0/001>p و کنترل در سطح 0/001 تفاوت معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: نقص توجه، بیش فعالی، عملکرد خانواده، مادر
  • حسن پالاهنگ، حمید طاهر نشاط دوست، حسین مولوی صفحه 43
    در این مقاله پرسشنامه 6 عاملی شخصیت HEXACO-PI-R که از مطالعات فرهنگ واژگان ساختار شخصیت در 7 کشور جهان استخراج شده است از نظر ساختار عاملی، پایایی و اعتبار مورد بررسی قرار گرفته است. پرسشنامه ی شخصیتی 6 عاملی HEXACO-PI-R دارای 24 مقیاس صفات است و 6 عامل شخصیتی صداقت- فروتنی (H)، هیجان پذیری (E)، برون گرایی (X)، توافق (A)، وظیفه شناسی (C) و باز بودن به تجربه (O) را در بر می گیرد.
    این مطالعه از نوع زمینه یابی بوده و جامعه آماری پژوهش را دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه های وزارت علوم و فناوری تشکیل می دادند. نمونه مورد مطالعه 711 نفر دانشجو (302 نفر مذکر و 409 نفر مونث) از 5 دانشگاه کشور (شهید بهشتی، اصفهان، تبریز، کرمان و شهرکرد) بودند. در این مطالعه همچنین ساختار 6 عاملی پرسشنامه HEXACO-PI-R در دانشجویان ایرانی مورد تایید قرار گرفت. همچنین همه ی مقیاس های پرسشنامه پایایی های درونی بالایی منطبق بر ساختار 6 عامل فرض شده و اعتبار همگرای کافی با متغیرهای خارجی نشان دادند. این مطالعه نشان داد که پرسشنامه 6 عاملی شخصیت HEXACO-PI-R ابراز مناسبی برای سنجش ابعاد مختلف شخصیت در جامعه دانشجویی کشور است. بررسی اعتبار این پرسشنامه در سطح جمعیت عمومی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: هنجاریابی، پرسشنامه HEXACO، PI، R، دانشجویان ایرانی
  • امیر پناه علی، قدسی احقر، عبدالله شفیع آبادی صفحه 63
    هدف از این پژوهش تعیین میزان اثربخشی واقعیت درمانی گروهی بر نگرش نسبت به مصرف سیگار است. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه اول منطقه 2 شهر تبریز است. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتک مرحله ای 48 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی نگرش نسبت به مصرف سیگار استفاده شد و واقعیت درمانی گروهی در بین گروه آزمایشی طی 10 جلسه، هر جلسه به مدت یک ساعت و چهل و پنج دقیقه انجام پذیرفت و جهت تجزیه و-تحلیل داده ها از آزمون t گروه های مستقل و آزمون t گروه های همبسته استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که نگرش نسبت به مصرف سیگار دانش آموزانی که واقعیت درمانی گروهی در بین گروه آزمایشی را دریافت کرده اند به طور معنی-دار و منفی، پایین تر از نگرش دانش آموزانی است که واقعیت درمانی گروهی را دریافت نکرده اند به عبارت دیگر واقعیت درمانی گروهی در کاهش نگرش مثبت بالای دانش آموزان پسر نسبت به مصرف سیگار تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: واقعیت درمانی گروهی، نگرش نسبت به مصرف سیگار
  • زینب خانجانی، فاطمه هداوند خانی صفحه 85
    توانایی نسبت دادن حالت های ذهنی یعنی نیات، احساسات، خواسته ها و باورها به خود و دیگران و درک این که حالات ذهنی دیگران می-تواند متفاوت از حالات ذهنی خود فرد باشد اصطلاحا نظریه ذهن یا اختصاراTOM نامیده می شود. امروزه نظریه ذهن برای اشاره به ظرفیت-شناختی خاصی استفاده می شود. بر پایه رشد این ظرفیت شناختی است که رفتارهای دیگران معنی دار شده و قابل درک می شوند. عنصر اساسی در نظریه ذهن درک عوامل هدفمندی رفتار و جهت دار بودن ادراک دیگران است. خاستگاه تکاملی نظریه ذهن به نخستینی های غیرانسانی برمی گردد. نظریه ذهن احتمالا واکنشی انطباقی به تعاملات اجتماعی اولیه می باشد (پریماک و وودراف، 1978). در سه دهه اخیر پیشرفت ها و پژوهش های گسترده ای در زمینه تحول نظریه ذهن در کودکان نابهنجار، زیربناهای عصبی فیزیولوژیکی آن در مغز و اکتشاف بخش های موثر در این واکنش شناختی و نقش نورون های آیینه ای، هم چنین بررسی هایی در مورد نظریه-های مختلف در این حیطه مهم تحولی صورت گرفته است. به دنبال تحقیقات گسترده در زمینه تحول بهنجار نظریه ذهن، بخش آسیب-شناسی نظریه ذهن نیز به سرعت رو به گسترش بوده و هر روز با نتایج چشم گیری در مورد نقص های نظریه ذهن در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی، اختلالات شخصیتی، کودکان اتیستیک، سندرم آسپرگر و غیره مواجه هستیم. در این مقاله تلاش شده است بیشتر به بررسی تاریخچه نظریه ذهن، نظریه ذهن به عنوان ابزاری برای سازگاری با پیچیدگی های اجتماعی، رویکردهای نظری مختلف در زمینه نظریه ذهن، مراحل مختلف تحول نظریه ذهن در کودکان بهنجار، مکانیزم های مغزی نظریه ذهن، ارتباط نظریه ذهن با سایر توانایی ها پرداخته شود.
    کلیدواژگان: نظریه ی ذهن، تحول بهنجار کودک، رویکردهای نظری
  • علی خدایی، امید شکری صفحه 117
    هدف پژوهش حاضر بررسی روابط بین صفات شخصیت، سبک های مقابله و بهزیستی ذهنی در دانشجویان دختر و پسر بود. 446 دانشجو (167 پسر و 279 دختر) به فهرست پنج عامل (BFI؛ جان، دوناهو و کنتل، 1991)، نسخه کوتاه فهرست مقابله با موقعیت های تنیدگی زا (CISS؛ اندلر و پارکر، 1990) و مقیاس های بهزیستی ذهنی پاسخ دادند. به منظور بررسی تفاوت های جنسیتی در صفات شخصیت، سبک های مقابله با تنیدگی و مقیاس های بهزیستی ذهنی از تحلیل واریانس چندمتغیری و به منظور ارزیابی روابط بین متغیرهای مکنون و اندازه گیری شده در الگوی مفهومی، از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج MANOVA نشان داد که به طور کلی، بین دو جنس از نظر عامل های برون گرایی و روان رنجورخویی، سبک های مقابله مساله مدار، هیجان مدار و اجتنابی و مقیاس های عاطفه مثبت، عاطفه منفی و رضایت از زندگی تفاوت معنادار بود. نتایج SEM نشان داد که بهزیستی ذهنی بالا از طریق نمرات بالا در عامل برون گرایی و نمرات پایین در عامل روان رنجورخویی و سبک مقابله هیجان مدار، پیش بینی شد. همچنین، نتایج نشان داد که رابطه بین عامل های برون گرایی و روان رنجورخویی تنها از طریق سبک مقابله هیجان-مدار میانجی گری شد. در این الگو، تمام وزن های رگرسیونی از نظر آماری معنادار بوده و متغیرهای پیش بینی کننده الگو، 0/85 از واریانس بهزیستی ذهنی را تبیین کردند. نتایج پژوهش حاضر، ضرورت بازشناسی نقش ویژگی های شخصیتی و متغیر جمعیت شناختی جنسیت را در پیش بینی بهزیستی ذهنی دانشجویان مورد تاکید قرار می دهد. تلویحات یافته های پژوهش حاضر برای روان شناسان سلامت بحث می شود.
    کلیدواژگان: برون گرایی، روان رنجور خویی، سبک های مقابله، بهزیستی ذهنی، مدل یابی معادلات ساختاری
  • رضا خجسته مهر، غلامرضا رجبی، امین کرایی صفحه 155
    هدف پژوهش حاضر، پیشنهاد مدلی از پیشایندها و پیامدهای مهم گذشت در جهت شناخت بهتر و کامل تر مفهوم گذشت می باشد. نمونه مورد مطالعه در این پژوهش شامل 245 نفر مرد و 247 نفر زن بودند که از بین والدین دانش آموزان دبیرستانی شهر اهواز با روش تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس گذشت صفت (TFS)، مقیاس اسناد ارتباطی (RAM)، شاخص کیفیت ازدواج (QMI)، مقیاس صفات همدلی باتسون (BEA)، خرده مقیاس نگرش مذهبی پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (ENRICH)، پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ) و خرده-مقیاس خشم فهرست تجدیدنظر شده ی علائم روانی R-90SCL می باشند. برای ارزیابی مدل پیشنهادی از روش الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و بر اساس نرم افزار AMOS ویرایش 7 استفاده شد. مدل ارزیابی شده از شاخص های برازندگی خوبی برخوردار بود. بر اساس نتایج مدل معادلات ساختاری کیفیت مثبت زناشویی هم به صورت مستقیم و هم غیرمستقیم از طریق اسنادهای علی و مسوولیت پذیری باعث افزایش گذشت می شود. اسنادهای علی نیز به صورت غیرمستقیم و از طریق اسنادهای مسوولیت و همدلی موجب ارتقای گذشت می شود. اسنادهای مسوولیت نیز به صورت مستقیم و غیرمستقیم به واسطه ی همدلی باعث افزایش گذشت می شود. همدلی نیز به صورت مستقیم باعث افزایش گذشت می شود. نگرش های مذهبی نیز به-صورت مستقیم و غیرمستقیم از طریق اسنادهای مسوولیت باعث ارتقای گذشت می شود. گذشت نیز باعث افزایش سلامت روانی و کاهش پرخاشگری در میان همسران می شود. مضامین درمانی و آموزشی نتایج و مدل ارائه شده توسط پژوهش حاضر به تفصیل مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: گذشت، کیفیت زناشویی، همدلی، نگرش مذهبی، پرخاشگری و ازدواج
  • اکبر رضایی صفحه 185
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین باورهای معرفت شناختی، سبک های تفکر و راهبردهای یادگیری با عملکرد تحصیلی دانشجویان علوم انسانی دانشگاه پیام نور اجرا شد. به همین منظور تعداد 231 نفر از دانشجویان روانشناسی، علوم تربیتی و علوم اجتماعی دانشگاه پیام نور مرکز تبریز با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتک مرحله ای به شیوه تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری مورد استفاده در این پژوهش عبارتند از: (1) پرسشنامه باورهای معرفت شناختی (شومر، 1990)، (2) پرسشنامه سبک های تفکر (استرنبرگ، 1997)، و (3) پرسشنامه راهبردهای یادگیری (پینتریچ و دی گروت، 1990). در این پژوهش معدل دانشجویان به عنوان شاخص عملکرد تحصیلی در نظر گرفته شد و تحلیل رگرسیون چندگانه و آزمون همبستگی پیرسون برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که دو متغیر باورهای معرفت شناختی دانش ساده/ قطعی و راهبردهای یادگیری خودنظم دهی پیش بینی کننده های معنی داری برای عملکرد تحصیلی هستند. از این دو متغیر، باورهای معرفت شناختی دانش ساده/ قطعی ارزش بتای بالاتری در مقایسه با راهبرد های یادگیری خود نظم دهی داشت. بقیه متغیرها پیش بینی-کننده معنی داری نبودند. هر چند که برخی متغیرها، از جمله باورهای معرفت شناختی یادگیری سریع/ثابت و سبک تفکر قانونگذارانه ارتباط منفی معنی داری با عملکرد تحصیلی داشتتند. با این حال، وارد معادله رگرسیون نشدند. این احتمال وجود دارد که این متغیرها به طور غیرمستقیم از طریق تاثیرگذاری بر سایر متغیرها عملکرد تحصیلی را تحت تاثیر قرار می دهند.
    کلیدواژگان: باروهای معرفت شناسی، سبک های تفکر، راهبردهای یادگیری، عملکرد تحصیلی، دانشجویان
  • حمیدرضا عریضی، فلور خیاطان صفحه 203
    مطالعه تاثیر القاء شده غم، خشم و شادی بر نظام اسنادی افراد موضوع پژوهش حاضر می باشد. تصور می شود که خلق مثبت بیش از خلق منفی سبب ایجاد اسنادهای مثبت و خشم بیش از خلق منفی سبب اسنادهای شخصی می گردد. 120 نفر از دانشجویان که به صورت طبقه ای متناسب با حجم از دانشکده های مختلف دانشگاه اصفهان انتخاب گردیده بودند در جلسات القاء خلق شامل ترکیبی از فیلم و یادآوری خاطرات شرکت کرده و سپس به پرسشنامه مقیاس بعد اسنادی تجدیدنظر شده (مک اولی، دوکان و راسل، 1992) پاسخ دادند. برای تحلیل یافته ها از t گروهای مستقل، تحلیل واریانس چندمتغیره و تک متغیره و ضرائب همبستگی درونی ابزارها استفاده گردید. یافته ها نشان داد که افراد در حال خوش قضاوت مثبت تری راجع به افراد هدف می انجامد و در حال ناخوش به ملامت رفتارهای نامطلوب افراد هدف می پردازند که با این حال کمتر از خشم به اسناد شخصی می-انجامد. یافته های پژوهش حاضر را می توان در جهت رد نظریه پالایش روانی فروید مورد استفاده قرار داد زیرا خشم نه به پالایش بلکه به ویرانی و فروپاشی اسنادهای مثبت می-انجامد که به صورت مارپیچی باعث تزاید خشم می گردد.
    کلیدواژگان: خشم، غم، شادی، اسنادهای ملی
  • لادن فتی، فرشته موتابی، کاوه ضیایی، رضا مولودی، دکرت کیت دابسون صفحه 227
    هدف اصلی مطالعه ی حاضر بررسی روایی سازه نسخه ایرانی پرسشنامه طرحواره یانگ- فرم 232 ماده ای می باشد. 824 دانشجوی مقطع کارشناسی به پرسشنامه طرحواره یانگ پاسخ دادند. 671 نفر از این دانشجویان، پرسشنامه افسردگی بک، پرسشنامه ی اضطراب بک و پرسشنامه سلامت روانی را نیز کامل کردند. تحلیل مولفه های اصلی با چرخش ابلیمین، 13 عامل قابل تفسیر را نشان دادند. این 13 عامل از همسانی درونی و پایایی آزمون - بازآزمون رضایت بخشی برخوردار بودند. همچنین، عامل های استخراج شده به طور مستقیم و معنی داری با نمرات افسردگی، اضطراب و سلامت روانی ارتباط داشتند که حاکی از روایی همگرایی پرسشنامه ی طرحواره ی یانگ است. نتایج این مطالعه شواهد اولیه را در مورد روایی و پایایی رضایت بخش پرسشنامه ی طرحواره ی یانگ در جمعیت غیربالینی فراهم می-کند. اما، مطالعات آینده باید ویژگی های روانسنجی این پرسشنامه را در جمعیت بالینی مورد بررسی قرار دهند.
    کلیدواژگان: طرحواره، ساختار عاملی، روایی، پایایی
|
  • J. Babapour Kheiroddin, F. Toosi, I. Hekmati Page 1
    The purpose of present study was to study student's social wellbeing and role of its determinant factors. To this purpose 384 students (212 boys and 172 girls) wereselected from Tabriz University by multi stage cluster sampling and completed Keyes social well-being questionnaire. One-way analysis of variance and independent t-test were used for data analysis.Results showed that there is significant difference between human sciences and technical science students in social selfactualization and not in other subscales of social well-being.Other findings showed that there is no difference between student’s races, parent education and socio-economic status in total social well-being and its subscales. Also results showed that there is not significant difference between boys and girls intotal social well-being and its subscales.
  • M. Beyrami, I. Hekmati, M. Soudmand Page 21
    ADHD symptoms may affect parent interaction and family function. The purpose present study was to compare family functioning in mothers with and without ADHD children. Tothis aim, mothers of 29 ADHD children that have diagnosed by clinical interview and CSI-4 questionere, completed Family Assessment Device (FAD). Children were selected by cluster random sampling from Tabriz education organization. Comparison group was including Non-ADHD children mothers that matched with ADHD mothers group in age, family dimension (number of family member) and education level.Results showed that there are significant differences between family functioning of ADHD and non-ADHD mothers in problem solving, affective responsiveness, affective involvement and control dimension.
  • A. Panahali, A. Shafiabadi, G. Ahghar Page 43
    The study aim is investigating the effectiveness of group reality therapy on attitude toward smoking among male students. Population includes male students in first year of high schools in Tabriz, area 2.48 person were selected as samples via mono stage cluster sampling. In order to collect data, attitude toward smoking questionair was used. Experiment group received group realiting therapy one session every week, for one hour and Forty-five minutes for ten weeks. independendent and paired test were applied to analyze data. Results showed that the attitude of students who received groupreality therapy is significantly lower than the students who didn’t receive group reality therapy. Group reality therapy has effection attitude toward cigarette smoking in male students and it leads to reduce high positive attitude toward smoking.
  • H. Palahang, H. Neshatdoost, H. Moolavi Page 63
    In this paper, the validity, reliability and structure of Revised HEXACO personality inventory questionnaire which derived from seven worlds lexical studies of personality have been studied. The Revised HEXACO Personality Inventory (HEXACO-PI-R) consists of 24 personality trait scales that define the six personality factors named Honesty-Humility(H), Emotionality(E), Extraversion(X), Agreeableness (A), Conscientiousness (C), and Openness to Experience(O). This study was cross-sectional and involved a sample of 711 (302 men, 409 women) undergraduate students, from five universities includingShahid Beheshti, Isfahan, Tabriz, Kerman and Shahr Kord. All HEXACO-PI-R scales showed high internal consistency reliabilities confirmed to the hypothesized six-factor structure and showed adequate convergent validities with external variables. Also this studyshowed that the HEXACO-PI-R is valid tool for measuring different dimensions of personality in Iranian students. We recommend validity study of HEXACO-PI-R in general population.
  • Z. Khanjani, F. Hadavand Khani Page 85
    The ability to attribute mental states such as beliefs, intentions, desires, and emotions to self and others, and to understand that other's mental states can be different from own mental states is called theory of mind or TOM. Other's behavior will be significant andunderstandable on the basis of development of this cognitive capacity. The basic element in theory of mind is perceiving intentionality of behavior and directedness of other's perception. The evolutionary origin of theory of mind is traced to primates. Theory of mind is probably an adaptive reaction to early social interactions (premack & Woodruff, 1978). In three last decades, many researches was conducted on the theory of mind development in normal children, neurophysiology of theory of mind in the brain and discovering involving regions in this cognitive action, the role of mirror neurons, and theoretical approaches. After broad investigations on the normal development of theory of mind, now psychopathology of TOM became centre of attention in disorders such as schizophrenia, personality disorders, autism spectrum disorders, Asperger syndrome,and so on. In this paper, history of TOM, theory of mind as an adaptive behavior in response to complexity of social life, theoretical approaches, stages of Tom development in intact children, cortical mechanisms of TOM, relationship between TOM and other cognitive abilities are discussed.
  • A. Khodaei, O. Shokri Page 117
    The purpose of this study was to examine the relationships among extraversion, neuroticism, coping styles and subjective well-being. 419 students (167 male 279 female) completed the Big Five Inventory (BFI, John, Donahue & Kentle, 1991), the Coping Inventory for Stressful Situations (CISS, Endler, & Parker, 1990) and the Scales ofSubjective Well-being. Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) and Structural Equation Modeling (SEM) were used to assess the gender differences in personality traits, coping styles and subjective well-being and the relationships among latent and measuredvariables in the conceptual model, respectively. MANOVA results indicated that significant gender differences were found on personality traits, coping styles and subjective well-being. SEM Results indicated that higher levels of subjective well-being were predicted by higher scores of extraversion and lower scores of neuroticism factor and scores of emotion oriented coping style. Results also indicated that the relationship between extraversion and neuroticism factors and subjective well-being by emotion oriented coping styles is mediated. All of the regression weights in the model were statisticallysignificant, and model's predictors accounted for 85% of the variance in subjective well-being. The findings emphasize the need to recognize the role of personality traits and gender differences in predicting subjective well-being. Implications of these results arediscussed for health psychologists.
  • R. Khojasteh, Mehr, A. Koraei, G. Rajabi Page 155
    The purpose of this study was to test the proposed model for some precedents and outcomes of forgiveness in marriage. The subjects of the study were 492 parents of high school students (husbands= 245; wives= 247) in Ahvaz. Participants completed Trait Forgivingness Scale (TFS), Relationship Attribution Measurement (RAM), Qualityof Marriage Index (QMI), Batson Empathy Adjectives (BEA), religious attitude subscale of Enriching and Nurturing Relationship Issue, Communication and Happiness (ENRICH), General Health Questionnaire (GHQ) And Symptom Checklist 90- Revised (SCL-90).Amos-7 project software was applied for Structural Equation Modeling (SEM). The tested model had a good fit. Based on the tested structural equation modeling positive marital quality was predictive of forgiveness both directly and indirectly through responsibility andcausal attributions. Moreover, causal attribution predicted forgiveness indirectly through responsibility attributions and empathy. Also responsibility attributions facilitated forgiveness both directly and indirectly through empathy. Besides, empathy directly predicted more forgiveness. Religious attitude were predictive of forgiveness bothdirectly and indirectly through responsibility attributions. Likewise forgiveness was predictive of mental health and aggression directly. The results obtained and the models presented in this study are discussed in terms of their therapeutic and educational implications on forgiveness.
  • A. Rezaei Page 185
    The aim of this research is to study the relationship between epistemological beliefs, thinking styles, learning strategies with academic performance of Payame Noor University students of humanities. 231 psychology, education and social science studentswere selected randomly as a sample via monostage cluster sampling. Instruments included epistemological beliefs questionnaire (Schommer, 1990), thinking styles inventory (Sternberg, 1997), learning strategies questionnaire (Pintrich, & De Groot, 1990).Students average was used as dependent measure. Multiple regression analysis and Pierson correlation was carried out to analyze data. The results showed that epistemological beliefs simplicity/ certainty knowledge and self regulated learning strategies were the meaningful predictors factors of student academic performance. Compared to selfregulating learning strategies, epistemological beliefs of simplicity/certainty knowledge had higher beta value. Other variables were not meaningful predictors. Even though, some of the variables such as epistemological beliefs of Fixed/ quick learning and legislative thinking style did have negative and meaningful correlation with academic performance, but they excluded from regression equation.There is a possibility that these variables indirectly affect academic performance through affecting other variables.
  • H. Arizi, F. Khayatan Page 203
    The aim of the current research was to study the effect of sad, anger and happy-induced treatment on attributional system of persons.It is hypothesized that positive mood cause more positive attributions than negative mood and anger cause more personal attribution than negative mood. 120 under graduate students were selected via stratiied random sampling from differentfaculties of Isfahan University and participated in mood-induced sessions included film and memorials. Then they were administered to Causal Dimension Scale (II) (Mc Auley,Duncan & Russel, 1992). To analyze data t-test for independent groups, Multivariate and univariate analysis of variance and inter correlations among variables were used. Hypothesises were confirmed. Findings indicated that people with good mood havemore positive Judgment about targets while in disappointed state they criticize unfavorable behaviors of targets, but even in this state they use less personal attribution rather than anger. Findings could be used to refute catharsis theory of freud,because anger lead to destruction of positive attributions (not catharsis) that enhance anger in spiral form.
  • L. Fata, F. Mootabi, K. Dobson, R. Moludi, K. Zeaee Page 227
    The purpose of the current study was to determine the psychometric properties of Young Schema Questionnaire (YSQ)-long form, in a non-clinical sample. 824 undergraduate students completed Young Schema Questionnaire. 671 studentsalso completed BDI-II, BAI, and GHQ. Principal component analysis with oblimin rotation revealed 13 components. Test-retest and internal consistency validity scoreswere acceptable. All 13 components were significantly correlated with BDI-II, BAI, and GHQ. The results of the current study are congruent with schema theory and also withstudies indicating that YSQ is suitable for measuring early maladaptive schemas. Farsi version of YSQ is applicable in nonclinical sample. Further studies are necessary to determine the psychometric properties of YSQ in clinical population.