فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی
پیاپی 23 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/13
  • تعداد عناوین: 11
|
  • جلیل باباپورخیرالدین*، رحیم داداش زاده، فهیمه طوسی صفحه 7
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه سیستم های فعال ساز و بازداری رفتاری (BAS/BIS) در افراد سیگاری و غیرسیگاری بود. برای این منظور 124 نفر (62 نفر سیگاری و 62 نفر غیرسیگاری) از بین دانشجویان دانشگاه تبریز انتخاب و با استفاده از مقیاس بازداری/فعال ساز رفتاری کارور و وایت مورد بررسی قرار گرفتند. داده-های آماری با به کارگیری آزمون t گروه های مستقل مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد افراد سیگاری و غیرسیگاری در سیستم فعال ساز رفتاری و زیرمقیاس های سائق و پاسخ-دهی به پاداش تفاوت معنی داری باهم ندارند اما در زیرمقیاس جستجوی سرگرمی تفاوت به نفع گروه سیگاری معنی دار است (p<0/05). همچنین نتایج نشان داد دو گروه از نظر سیستم بازداری رفتاری تفاوت معنی داری (p<0/05) دارند. این تفاوت به نفع گروه غیرسیگاری بود.
    کلیدواژگان: سیستم بازداری رفتاری، سیستم فعال ساز رفتاری، افراد سیگاری، افراد غیرسیگاری
  • شهلا پاکدامن*، پریسا سادات سیدموسوی، سعید قنبری، الناز ملحی صفحه 21
    هدف این پژوهش بررسی رابطه کیفیت دلبستگی به مادر و پدر و نشانه های مرضی درونی سازی شده و برونی سازی شده در دوره میانی نوجوانی و مقایسه نقش مادران و پدران در آسیب شناسی روانی احتمالی در نوجوانان و تعیین تفاوت میان رابطه پدر- نوجوان و مادر- نوجوان به-عنوان یک پیش بینی کننده مهم مشکلات رفتاری- هیجانی بود. شرکت کنندگان، شامل 337 دانش آموز دختر و پسر که به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند، پرسشنامه ی دلبستگی به والدین و پرسشنامه ی خودگزارش دهی جوانان (نظام سنجش مبتنی بر تجربه آخنباخ) را تکمیل نمودند. نتایج نشان داد که دلبستگی بیشتر به والدین رابطه ی منفی با نشانه های مرضی درونی سازی شده و برونی سازی شده دارد. همچنین رابطه ی مثبت میان والدین و نوجوانان، شامل اعتماد و ارتباط، رابطه منفی معنادار و بیگانگی از والدین، رابطه ی مثبت معناداری با نشانه های درونی سازی شده و برونی سازی شده داشت. به طور خاص تر، اعتماد به مادر در پسران و دلبستگی به پدر در دختران نیرومندترین پیش بینی کننده نشانه های مرضی درونی سازی شده و بیگانگی از پدر، در هر دو جنس، مهم ترین پیش بینی کننده نشانه های مرضی برونی سازی شده بود. به طور کلی با توجه به یافته های پژوهش به نظر می رسد که نقش پدران در بروز مشکلات رفتاری و هیجانی نوجوانان، به ویژه در زمینه نشانه های مرضی برونی سازی شده مهم بوده و بررسی های بیشتر در خصوص مکانیزم های زیربنایی این تاثیر لازم است.
    کلیدواژگان: کیفیت دلبستگی، نشانه های درونی سازی شده، نشانه های برونی سازی شده
  • حمید پورشریفی*، رضا امانی، امیرهوشنگ مهریار، محمدعلی بشارت، اسدالله رجب صفحه 45
    هدف پژوهش حاضر، مطالعه ی اثربخشی مصاحبه ی انگیزشی گروهی و آموزش گروهی شناختی- رفتاری را در افراد مبتلا به دیابت نوع دو در خصوص شاخص های بهزیستی، کیفیت زندگی و مراقبت از خود بود. از میان مراجعان انجمن دیابت ایران و انستیتو غدد و متابولیسم، 93 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو انتخاب شدند. سنجش در سه مرحله انجام پذیرفت؛ مرحله ی اول، خط پایه یا پیش آزمون، مرحله ی دوم، دو هفته بعد از آخرین جلسه ی مداخله، مرحله ی سوم، 9 هفته بعد از آخرین جلسه ی مداخله. شرکت کنندگان به طور تصادفی به گروه های مصاحبه ی انگیزشی (30 نفر)، آموزش گروهی شناختی رفتاری (26 نفر) و کنترل (37 نفر) اختصاص یافتند. میان گروه های پژوهش از نظر ویژگی های خط پایه (سن، سابقه ی دیابت، جنسیت، آمادگی تغییر، الگوهای شخصی و شاخص های پیامد) تفاوتی دیده نشد. برای هر کدام از مداخله ها، بر اساس راهنمای عمل، چهار جلسه ی گروهی به مدت 90 دقیقه توسط روانشناس واحدی برگزار شد.
    یافته های پژوهش نشان داد در بیماران دیابت نوع دو، مصاحبه ی انگیزشی به شکل گروهی آن می تواند به عنوان مداخله ای موثر، کیفیت زندگی، و مراقبت ازخود (در زمینه ی ورزش)، و آموزش گروهی شناختی رفتاری می تواند به عنوان مداخله ای موثر، شاخص بهزیستی، شاخص کلی مراقبت از خود، و مراقبت از خود (در زمینه ی رژیم غذایی) را بهبود بخشد، و مداخله ی مصاحبه ی انگیزشی گروهی، بهتر از آموزش گروهی شناختی رفتاری، می تواند مراقبت از خود (در زمینه ی رژیم غذایی) را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، مصاحبه ی انگیزشی (MI)، آموزش گروهی شناختی، رفتاری، کیفیت زندگی، بهزیستی، مراقبت از خود
  • یوسف رضاپور* صفحه 67
    هدف مطالعه ی حاضر پیش بینی رضایت شغلی معلمان براساس باورهای دینی و سلامت روانشناختی آنها بود. تعداد 100 نفر از دبیران نواحی پنج گانه ی آموزش و پرورش شهر تبریز به شیوه ی تصادفی خوشه ایانتخاب و با استفاده از پرسشنامه های رضامندی شغلی، باورهای دینی و سلامت روان شناختی داده های مورد نیاز جمع آوری شد. جهت تحلیل داده ها از روش رگرسیون چندگانه استفاده شد. تحلیل نتایج نشان داد که متغیرهای سلامت روانشناختی و باورهای دینی 40 درصد از تغییرات رضامندی شغلی معلمان را پیش بینی می-کنند. در این میان سلامت روان شناختی حائز سهم 27 درصدی و باورهای دینی دارای 13 درصد بود. مبتنی بر این یافته ها می توان عنوان کرد که سلامت روانشناختی و باورهای دینی نقش برجسته در رضامندی شغلی معلمان ایفا می-کنند.
    کلیدواژگان: رضامندی شغلی، سلامت روانشناختی، باورهای دینی
  • فیروزه سپهریان* صفحه 80
    تحقیق حاضر در صدد بر آمده است تا اثربخشی روش های شناخت درمانی، حساسیت زدایی تدریجی و آموزش شیوه های صحیح مطالعه را در کاهش اضطراب امتحان و افزایش عملکرد تحصیلی دانش-آموزان دختر پایه سوم دبیرستان شهر سقز مورد مقایسه قرار دهد. بدین منظور 160 نفر به شیوه ی تصادفی از آموزش و پرورش شهرستان سقز انتخاب شدند. از طریق آزمون اضطراب امتحان اشپیلبرگر و مصاحبه بالینی 43 نفر مضطرب شدید شناخته شدند. سپس40 نفر از این تعداد به شیوه ی تصادفی در گروه های آزمایشی (سه گروه) و کنترل (یک گروه) قرار گرفتند. گروه اول شناخت درمانی، گروه دوم حساسیت-زدایی تدریجی و گروه سوم آموزش شیوه های صحیح مطالعه را به مدت ده جلسه یک و نیم ساعته تجربه کردند و گروه چهارم، گروه کنترل را تشکیل داد. سپس آزمون اضطراب امتحان برای چهار گروه اجرا شد. نتایج تحلیل واریانس یکطرفه بر تفاضل نمرات پیش و پس آزمون و تحلیل کواریانس نشان داد که بین گروه های آزمایشی و کنترل در میزان کاهش اضطراب امتحان تفاوت معنی داری وجود دارد. آزمون تعقیبی توکی نشان داد اضطراب امتحان در گروه های شناخت درمانی و آموزش شیوه های صحیح مطالعه در مقایسه با گروه حساسیت زدائی تدریجی کاهش بیشتری داشته است. همچنین نتایج تحلیل واریانس یکطرفه در پس آزمون عملکرد تحصیلی، تفاوت معنی داری را بین گروه-های آزمایشی و گروه کنترل نشان داد.
    بنابراین می توان نتیجه گرفت که شناخت-درمانی، حساسیت زدایی تدریجی و آموزش شیوه-های صحیح مطالعه روش موثری برای کاهش اضطراب امتحان و افزایش عملکرد تحصیلی دانش-آموزان دختر به حساب می آیند و به نظر می رسد که شناخت درمانی و آموزش شیوه های صحیح مطالعه تاثیر بارزتری دارند.
    کلیدواژگان: اضطراب ام، حان، شناخت درمانی، حساسیت زدایی تدریجی، آموزش مهارت های مطالعه، پیشرفت تحصیلی
  • فرامرز سهرابی، افسر خلیلی* صفحه 100
    پژوهش حاضر به منظور بررسی میزان اثربخشی آموزش مهارت تفکر انتقادی بر تغییر نگرش کلی نسبت به موادمخدر و سنجش میزان پایداری آن در دانش آموزان پسر دبیرستان های شهر یزد طراحی و اجرا شد. روش پژوهش در دو سطح توصیفی - تحلیلی و نیمه تجربی بود. 40 دانش آموز دبیرستانی به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. سپس از بین دانش-آموزان گروه نمونه، نیمی از دانش آموزان برنامه آموزشی مهارت تفکر انتقادی دریافت نمودند. میزان اثربخشی برنامه آموزشی با مقیاس «نگرش نسبت به سوء مصرف مواد» ارزیابی شد. داده های پژوهش به کمک آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون t زوجی تحلیل گردیدند. یافته های این مطالعه نشان داد که برنامه ی آموزشی مهارت تفکر انتقادی، موجب تقویت نگرش منفی نسبت به سوء-مصرف مواد می شود. همچنین نتایج نشان داد که اثر بخشی این برنامه آموزشی به مدت سه ماه پایدار است. نتایج تحقیق حاضر در اثربخشی برنامه ی آموزشی مهارت تفکر انتقادی در تغییر نگرش دانشجویان نسبت به سوء مصرف مواد با نتایج تحقیقات پیشین همسو می باشد و اجرای این برنامه آموزشی به منظور پیشگیری از سوء مصرف مواد در دانش آموزان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: مهارت تفکر انتقادی، نگرش، نگرش نسبت به مواد مخدر، سوء مصرف
  • سیدموسی کافی، رحیم ملازاده اسفنجانی*، مرتضی نوری، ایرج صالحی صفحه 116
    عود اعتیاد در افراد سم زدایی شده، یکی از معضلات مهم درمانی برای سوء مصرف مواد است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر گروه درمانی به روش تحلیل رفتار متقابل بر سازگاری زناشویی و پیشگیری از عود افراد سم زدایی شده می-باشد. این پژوهش به صورت نیمه آزمایشی با گروه کنترل نابرابر انجام گرفت. با استفاده از نمونه گیری در دسترس و از افراد سم زدایی شده مراجعه کننده به مرکز دولتی درمانی نگهدارنده با متادون شهرستان بجنورد، 24 نفر به دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 12 نفر) تقسیم شدند. هر دو گروه در پیش آزمون، مقیاس سازگاری زناشویی اسپانیر و پیش بینی از بازگشت رایت و همکاران را کامل کردند و پس از انجام گروه درمانی با گروه آزمایش، پس آزمون و پس از 5 ماه، آزمون پیگیری از هر دو گروه گرفته شد. در هنگام تکمیل آزمون پیگیری، مرفین چک نیز انجام گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t مستقل و تحلیل کواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که از لحاظ وسوسه ی مصرف مواد بین دو گروه تفاوت معنی داری در پس آزمون و مرحله پیگیری وجود دارد، اما بین سازگاری زناشویی و احتمال مصرف مواد تفاوت معنی داری مشاهده نشد. طبق نتایج این پژوهش، گروه درمانی به روش تحلیل رفتار متقابل ممکن است از لحاظ وسوسه ی مصرف مواد در افراد سم زدایی شده موثر باشد و می تواند مورد توجه متخصصان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گروه درمانی، تحلیل رفتار متقابل، سازگاری زناشویی، عود، افراد سم، زدایی شده
  • انسی کرامتی*، فاطمه شهادت ده سرخ، حسین خسروی صفحه 138
    عوامل متعددی وجود دارند که می توانند بر میزان خودتنظیمی دانش آموزان اثرگذار باشند. در پژوهش حاضر به بررسی نقش جو یا محیط اجتماعی مدرسه (که حاصل ادراک جمعی افراد از محیط کاری شان می باشد)، در این زمینه پرداخته شده است. همچنین این فرضیه که «جو باز مدرسه پیش بینی کننده سطوح بالاتر خودتنظیمی است» مورد آزمون قرار گرفت. نمونه مورد بررسی 415 نفر از دانش آموزان سال سوم 4 دبیرستان دخترانه در سال تحصیلی 1389-1388 بودند که در دو طبقه دارای موقعیت اجتماعی- اقتصادی بالا و پایین قرار داشتند و به سه پرسشنامه مربوط به «جو اجتماعی مدرسه»، «خودتنظیمی» و «انگیزش تحصیلی»، پاسخ دادند. در این مطالعه که به روش علی- مقایسه ای انجام شد؛ وضعیت اجتماعی- اقتصادی، انگیزش تحصیلی و پیشرفت تحصیلی (نمره معدل دانش آموزان)، مورد کنترل قرار گرفت و تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از روش تحلیل رگرسیون چندگانه با مدل سلسله-مراتبی، جهت بررسی سهم متغیر پیش بین (جو مدرسه) نشان داد که فرضیه مورد پژوهش تایید شده و سه متغیر وضعیت اجتماعی- اقتصادی، انگیزش تحصیلی و جو مدرسه، پیش بینی کننده معناداری برای سطوح بالاتر خودتنظیمی هستند. همچنین متغیر جو مدرسه 6/18% از واریانس متغیر ملاک را در این پژوهش، پیش بینی کرد (0/01>p، 23/38).
    کلیدواژگان: جو مدرسه، خودتنظیمی، انگیزش تحصیلی، وضعیت اجتماعی، اقتصادی
  • شهرام محمدخانی*، نگار صادقی، ولی الله فرزاد صفحه 159
    پژوهش حاضر به منظور بررسی روابط مستقیم و غیرمستقیم متغیرهای شناختی باورهای بنیادی، باورهای مرتبط با مواد، عقاید وسوسه انگیز، هیجان منفی و توانایی تنظیم هیجان با برگشت به مصرف مواد در قالب یک مدل علی انجام شد. 300 نفر از معتادان خود معرف به مراکز درمان اعتیاد شهرستان جهرم از طریق نمونه-گیری در دسترس انتخاب و با استفاده از مقیاس های نگرش ناکارآمد، باورهای مرتبط با مواد، پرسشنامه افسردگی- اضطراب- استرس، پرسشنامه عقاید وسوسه انگیز، و خرده مقیاس تنظیم هیجان پرسشنامه هوش هیجانی شات مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل مسیر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که مدل فرضی بازگشت به مصرف مواد از برازش مناسبی برخوردار است و واریانس معناداری از بازگشت به مصرف مواد را تبیین می کند. بر اساس این مدل، مجموعه ای از متغیرهای شناختی شامل باورهای مرکزی، عقاید مرتبط با مواد و عقاید وسوسه انگیز و راهبردهای تنظیم هیجان در رابطه بین هیجان های منفی و بازگشت به مصرف مواد میانجی گری می کنند. استفاده از تکنیک های شناختی رفتاری برای شناسایی و تغییر باورهای مرکزی، باورهای مرتبط با مواد و آموزش راهبردهای انطباقی مقابله با وسوسه و تنظیم هیجان، باید بخش مهم برنامه درمان سوء مصرف مواد باشد.
    کلیدواژگان: باورهای مرکزی، باورهای مرتبط با مواد، وسوسه، هیجان منفی، تنظیم هیجان، بازگشت به مصرف مواد
  • میرمحمود میرنسب*، منصور بیرامی، بصیره زندکریمی صفحه 186
    پژوهش حاضر یک مطالعه از نوع علی مقایسه ای بوده که به مطالعه عوامل شخصیتی در میان دانش آموزان دختر سال سوم دبیرستان در دو گروه پرخاشگر و غیرپرخاشگر پرداخته است. حجم نمونه مورد مطالعه 150 نفر بوده است (75 دانش آموز پرخاشگر و 75 دانش آموز غیرپرخاشگر) که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایو از طریق سرند کردن انتخاب شده اند. داده های این پژوهش، با اجرای پرسشنامه های پرخاشگری و آزمون شخصیتی نئو جمع آوری گردید. یافته های مطالعه حاکی از آن بود که دو گروه پرخاشگر و غیرپرخاشگر از نظر عامل های شخصیتی با یکدیگر تفاوت معنادار دارند، به این ترتیب که گروه پرخاشگر از نظر عامل های N و E میانگین بالاتری نسبت به گروه غیرپرخاشگر و گروه غیرپرخاشگر از نظر عامل های O، A و C میانگین بالاتری نسبت به گروه پرخاشگر دارند. نتایج پژوهش در راستای معدود پژوهش-های صورت گرفته در این زمینه بوده و این یافته ها، می توانند در زمینه ی شناسایی و کشف عوامل موثر در رفتار پرخاشگرانه نوجوانان، شناخت دانش آموزان با زمینه پرخاشگری و پیشگیری از بروز یا تشدید این رفتارها کاربرد داشته باشند.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، عوامل شخصیتی
  • حمید یعقوبی*، مجید برادران صفحه 204
    طی دهه های اخیر مسائل مربوط به بهداشت روانی دانشجویان بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته و مطالعات متعددی به بررسی عوامل موثر بر سلامت روانی، نحوه ی سازگاری دانشجویان با محیط جدید و چگونگی شکل گیری آسیب های روانی شایع در آنها پرداخته اند. در این راستا هدف اساسی پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی سازه های ورزش، شادکامی و هوش هیجانی با سلامت روانشناختی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی دانشجویان نخبه ایرانی در سال تحصیلی 88-1387 تشکیل می دهند که 160 نفر به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه سلامت عمومی فهرست شادکامی آکسفورد و مقیاس هوش هیجانی پاسخ دادند. در مطالعه حاضر علاوه بر استفاده از شاخص های توصیفی، از همبستگی پیرسون، رگرسیون و آزمون آماری t گروه های مستقل استفاده شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که شادکامی، ورزش و هوش هیجانی با سلامت روانشناختی همبستگی مثبت معناداری دارد. همچنین یافته ها بیانگر این مطلب است که این مولفه ها به طور معناداری قادر به پیش بینی سلامت روانشناختی دانشجویان می باشند. سرانجام اینکه نتایج حاکی از این نکته بودند که بین دو گروه ورزشکار و غیرورزشکار در سازه های شادکامی، هوش هیجانی و سلامت روانشناختی تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، شادکامی، هوش هیجانی و ورزش
|
  • J. Babapour Kheiroddin*, R. Dadashzadeh, F. Tousi Page 7
    This research was aimed to compare the brain / behavioral systems (BIS/BAS) of smokers and nonsmokers. For this respect, 124 students (62 smokers and 62 nonsmokers) of Tabriz University were selected and then responded to Carver and White’s BIS/BAS scale. Data were analyzed by independent samples t test. The results revealed no differences in BAS as a whole, and subscales of drive and rewarding responses, but there were differences in subscale of fun seeking (pro smokers) and BIS (pro nonsmokers).
    Keywords: Behavioral inhibition system, Behavioral activation system, Smokers, Nonsmokers
  • Sh. Pakdaman*, P. Seyed Mousavi, S. Gahnbari, E. Melhi Page 21
    This study aimed to study the relationships between quality of attachment to mother and father, and symptoms of internalizing and externalizing during middle adolescence; to compare the father’s and mother’s roles in possible psychopathology in adolescents and to examine differences between the motheradolescent and father-adolescent relationships as an important predictor for behavioral-emotional problems. Participants including 337 students selected by multiphasic cluster sampling completed inventory of parent attachment (IPPA) and the Youth Self-Report (Achenbach System of Empirically Based Assessment). Results showed that more attachment to parents was negatively related to internalizing as well as externalizing symptoms. Also the positive relationship between adolescents and their parents, trust and communication, were negatively related and alienation was positively related to internalizing and externalizing symptoms. More specifically, trust to mother in boys and attachment to father in girls were strongest predictors of internalizing symptoms and alienation of father was most important predictor of externalizing symptoms in both Sex. In total, in attention to findings it seems the role of fathers in incidence of behavioral and emotional problems in adolescents, specially externalizing symptoms, is important and more investigations about the underlying mechanisms of this influence are needed.
    Keywords: quality of attachment, internalizing symptoms, externalizing symptoms
  • H. Poursharifi*, R. Zamani, A.H. Mehryar, M.A. Besharat, A. Rajab Page 45
    This study was aimed to study the effectiveness of group motivational interviewing and group cognitive-behavior training in improving the outcomes of well being, quality of life, and self care among adults with type 2 diabetes. From people being referred to Iranian diabetes association and Institute of gland and metabolism, 93 patients with type 2 diabetes were selected. They were assessed across three stages: first stage or baseline (pretest), second stage-2 weeks after the last session of intervention, and third stage-9 weeks after the last session of intervention. Participants were assigned into 3 groups (motivational interviewing: 30ss, group cognitive-behavior training: 26ss, and control: 37ss). There weren’t differences between groups in age, diabetes history, gender, readiness to change, personal patterns and outcome indices. For each intervention, four 90-minutes group session were fulfilled through a same psychologist. Findings revealed that group motivational interviewing could improve quality of life and self- care (exercise substrate)and group cognitive-behavior raining could improve well being, self-care, and total self-care indices (diet substrate). Meanwhile, group motivational interviewing could improve the self-care better than group cognitive-behavior training.
    Keywords: Type 2 diabetes_Group motivational interviewing_Group cognitive_behavior training_Quality of life_Well being_Self_care
  • Y. Rezapour* Page 67
    The present study aimed to predict the teachers’ occupational satisfaction based on their religious believes and psychological health. Therefore, using a random cluster method, 100 teachers were selected from five areas of Tabriz Education District. They were assessed by occupational satisfaction inventory, religious and psychological health questionnaires. Data wee analyzed by multiple regression method. Findings demonstrated that psychological health and religious belief could predict 40% of the changes observed in teachers’ occupational satisfaction. In addition, the results revealed that both psychological health and religious belief share 27% and 13% the obtained changes, respectively. In sum, the target paper suggests that psychological health and religious play a substantial role in the prediction of teachers’ occupational satisfaction.
    Keywords: Occupational satisfaction, Psychological health, Religious belief
  • F. Sepehrian* Page 80
    The purpose of this study was to compare the efficacy of cognitive therapy, systematic desensitization and study skill training on decreasing the level of test anxiety and improving academic achievement of Saggez high school female students for this respect, 160 grade 3 subjects, were randomly selected from Saggez high schools. First, the Spielberger test anxiety scale was administered to subjects. Result the questionnaires relating to test anxiety and interview showed that 43 subjects had highly test anxiety. Then, 40 students were assigned to experimental and control groups (3 experimental & 1 Control group). Experimental groups then participated in cognitive therapy (group1), systematic desensitization (group2), and study skill trainnigin (group3), for 10 sessions of 1/30 hours. Finally the Speliberger test anxiety scale was administrated to 4 groups again. One-way analysis of variance on the difference between pre-and post-test scores and analysis of covariance showed there was significant differences among the control vs, experimental groups as for as the level of anxiety was decreased. Furthere analysis through the Tuekey test showed that the level of anxiety significantly decreased in cognitive therapy and study skill training groups compared to the Systematic desensitization group. Further more, one way ANOVA results indicated significant differences between experimental and control groups as for as academic achievement was involved. Cognitive therapy, systematic desensitization and study skill training are effective therapy on decreasing the level of test anxiety and improving academic achievement of high school female students and this effect is more obvious for Cognitive therapy and study skill training.
    Keywords: Test anxiety, Cognetive therapy, Systematic desensitization, Academic achievement, Study skill training
  • F. Sohrabi, A. Khalili* Page 100
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of critical thinking training on attitude change towards substance use in Yazd city high school boys. This research was carried out by two methods of descriptive - analytic and quasi experimental design. From all high school students in Yazd city, 40 students were selected through of Randomized cluster sampling. Then, half of the students received the skill of critical thinking training program. The effectiveness of this program was evaluated by the scale of “attitude towards substance abuse”. The data was analyzed by the analysis of covariance and paired sample t-test. The result of this research indicated that skill of critical thinking training program develops the negative attitude towards substance abuse. Also, this program was effective on the attitude for 3 mounth. The result of the study indicating the effectiveness of skill of critical thinking training program in changing the attitude of students towards substance abuse is compatible with previous studies. Therefore the implication of this program in order to prevent substance abuse is recommended.
    Keywords: Skill of critical thinking, Attitude, Attitude towards substance, Drug abuse
  • S.M. Kafi, R. Mollazadeh*, M. Nori, I. Salehi Page 116
    Relapse phenomenon among detoxified people is an important therapeutic problem for substance abuse. The aim of this research was the study of effectiveness of transactional behavior analytic group therapy on the marital adjustment and prevention of relapse in detoxified people. The research design was quasi experimental with witness group. By using of available sampling of detoxified people who referred to government centers for maintenance therapy with methadone, 24 subjects that divided to two experimental and witness groups (12 subjects for each group) selected of Bojnord city. Each subjects completed the marital adjustment scale of Spanier and Wright's & et al relapse prediction scale as Pretest. Post test administered after group therapy and after 5 months a follow- up test administered among two groups. Morphine test has done with follow up test simultaneously. Independent samples t- test and covariance analysis has run for analyzing of data. The results showed that tempting of substance use was significantly differed in post test and follow up, but there was no significant difference in the marital adjustment and probability of substance use. Finding of this research showed, the transactional behavior analytic group therapy may be effective in temptation of substance use among detoxified people and it can considered by specialists.
    Keywords: Group therapy, Transactional behavior analytic, Marital Adjustment, Relapse, detoxified people
  • E. Karmati*, F. Shahamat Dehsorkh, H. Khosravi Page 138
    There are diverse influential factors affecting students’ level of self-regulation. In the current study, the role of school social environment in students’ degree of self-regulation was examined. Furthermore, this hypothesis was tested that ‘open climate in school can anticipate the higher levels of self- regulation’. The participants were 415 junior female students at four high schools in 2009-2010 academic years belonging to two socio-economic classes (low and high) of society. They were required to answer three questionnaires assessing school social climate, self-regulation and academic motivation. In the present study which was conducted via a casual-comparative method, socio-economic situation, academic motivation and academic achievement (the students’ GPAs) were controlled. The findings of multiple regression analysis with hierarchical model supported the examined hypothesis and three variables of socio- economic situation, academic motivation and school climate were found to be the significant predictors of the higher levels of self- regulation. It was also found that 18.6% of the variation in students’ selfregulation can be explained by taking school climate into account (F4,410 = 23.38, (p<0/01).
    Keywords: School Climate, Self, Regulation, Academic Motivation, Socio, Economic Situation
  • S. Mohammadkhani*, N. Sadegi, V. Farzad Page 159
    The purpose of this study was to test the direct and indirect relationships of negative emotion, core beliefs, substance-related beliefs, craving, and emotion regulation with relapse of substance abuse. A sample of 300 addicts in Jahrom city were selected by available sampling and completed depression- anxiety- stress scale, dysfunctional attitude scale, substance-related beliefs questionnaire, craving beliefs, negative emotion and emotion regulation scales. The collected data were analyzed by path analysis method. The results indicated that the hypothetical model had a good fitness and explain significant variance of substance abuse relapse. According to this model a set of cognitive variable such as core beliefs, substancerelated beliefs, craving beliefs and emotion regulation strategies mediated in relationship between negative emotion and substance relapse. Use of the cognitive techniques to identify and modifying of core beliefs and substance-related beliefs and training of adaptive coping with craving and emotion regulation strategies should be an important part of prevention and treatment programs.
    Keywords: Negative emotions, Core beliefs, Substance, related Beliefs, Craving, Relapse
  • M.M. Mirnasab*, M. Bairami, B. Zandekarimi Page 186
    The purpose of this causal-comparative research was to compare the personality factors among the junior high school female students in two groups (aggressive and nonaggressive). A total of 75 aggressive students and 75 nonaggressive students were selected by cluster random sampling and screening methods. NEO-PI-R and General Aggression Questionnaires were administered for gathering dada. The results indicated that aggressive and nonaggressive students were significantly different in personality factors. The Aggressive group did have a higher mean in E and N factors than non- aggressive ones. The non-aggressive students were significantly higher than aggressive students in C, A and O factors. The findings were supported by few studies that have been conducted in the field. The findings have some implications in recognizing effective personality factors in relation to adolescents’ aggressive behavior, identifying at risk students and preventing aggressive behaviors.
    Keywords: Aggression, Personality factors
  • H. Yagoobi*, M. Baradaran Page 204
    In the recent decades, attention has been raised to the mental health problems of college students and important factors that influence their psychological well-being. In this regard, the main goal of present study was to study the relationship between sport, emotional intelligence and happiness with the mental health. The Oxford Happiness Inventory, GHQ-28, and the Emotional Intelligence Scale were completed by a sample of 160 elite university students. Data were analyzed by, person correlation; regression and independent t-test. Results showed that there is positive correlation between sport, emotional intelligence and happiness with mental health. Also result indicated that these factors predicted elite University student’s mental health, significantly and showed that there are significant differences between sportsmen and non sportsmen college students in mental health, emotional intelligence, and happiness.
    Keywords: Mental Health, Happiness, Emotional Intelligence, Sport