فهرست مطالب

پژوهش های نوین روانشناختی - پیاپی 51 (پاییز 1397)

فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی
پیاپی 51 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی رستمی، نادره سعادتی، فریدون اسلامی* صفحات 1-21
    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی واقعیت درمانی گروهی بر کاهش سهل انگاری و افزایش مسئولیت پذیری در دانشجویان دختر اجرا شد. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان کارشناسی دانشگاه علامه طباطبایی بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایدانشکده های حقوق و علوم اجتماعی انتخاب و سپس از بین دانشجویان مقطع کارشناسی این دو دانشکده 100 نفر که در فاصله سنی 19 تا 24 سال بودند انتخاب شدند. پرسشنامه های سهل انگاری و مسئولیت پذیری در مورد این 100 دانشجوی دختر مقطع کارشناسی اجرا و در نهایت تعداد 24 نفر از دانشجویانی که بالاترین نمره را از پرسشنامه سهل انگاری و پائین ترین نمره را از پرسشنامه مسئولیت پذیری کسب کرده بودند به طور تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل که تعداد هر گروه 12 نفر بود جایگزین شدند. برای اندازه گیری مسئولیت پذیری و سهل انگاری اعضای نمونه از پرسشنامه های سهل انگاری تاکمن (1995) و مسئولیت پذیری کردلو (1389) استفاده شد. پس از اجرای پرسشنامه ها روی هر دو گروه کنترل و آزمایش، اعضای گروه آزمایش به مدت 8 جلسه و هر جلسه به مدت 90 دقیقه در جلسات واقعیت درمانی شرکت کردند، هیچ یک از اعضای گروه کنترل در جلسات واقعیت درمانی شرکت نداشتند. پس از اتمام دوره واقعیت درمانی، پرسشنامه ها مجددا در مورد هر دو گروه اجرا شد. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزار Spss-23 تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش واقعیت درمانی، سهل انگاری را در دانشجویان کاهش و مسئولیت پذیری را در آنان افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، سهل انگاری، مسئولیت پذیری
  • منصور بیرامی، تورج هاشمی، حمید پورشریفی، مرتضی عندلیب کورایم * صفحات 23-47
    هدف پژوهش حاضر برازش روابط علی ساختاری اجبار والدینی و اسنادهای علی با بزهکاری با واسطه گری خود کنترلی در بین مددجویان مراکز اصلاح و تربیت می باشد. بدین منظور در یک طرح پژوهشی توصیفی همبستگی گذشته نگر، از بین مددجویان کانون اصلاح و تربیت تهران تعداد 258 مددجو با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان آزمودنی انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه خود گزارشی فرزندپروری آلاباما نسخه فرزند (APQ) ، پرسشنامه خود کنترلی تانجی (SCS) ، پرسشنامه اسناد خطا گودجانسون (GBAI) و مقیاس جرم و خشونت (CVS) گردآوری شد. اطلاعات گردآوری شده توسط روش مدلسازی معادلات ساختاری (SEM) با استفاده از نرم افزار AMOS-Graphic تحلیل گردید. نتایج حاصل نشان داد که برازش مدل مفهومی پیشنهادی بعد از اصلاح، مورد تایید قرار گفت. بررسی مسیرهای مستقیم ارتباط متغیرهای مورد بررسی نشان داد که مسیر مستقیم متغیر اجبار والدینی به صورت مثبت و متغیر اسناد خطا و خود کنترلی به - صورت منفی با بزهکاری معنیدار میباشد. بهمنظور بررسی معنی داری مسیرهای غیرمستقیم از روش بوت استراپ استفاده شد و نتایج نشان داد که خود کنترلی بین اجبار والدینی و اسناد خطا با - بزهکاری به صورت جزئی میانجیگری میکند. پژوهش حاضر نقش برخی از پیشایندهای تاثیرگذار بر بزهکاری را بررسی کرده و در درک بهتر علل پدیده بزهکاری شواهد تجربی بهدست آورده است.  یافته های حاصل از پژوهش حاضر میتواند مورد استفاده روانشناسان جنایی، جرمشناسان و سایر متخصصان مرتبط قرار گرفته و در جهت پیشگیری از جرم نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: بزهکاری، اجبار والدینی، اسناد خطا، خود کنترلی
  • سمیه تکلوی *، رویا زارع صفحات 49-62
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش هیجانات خودآگاه (شرم و گناه) و تئوری ذهن در پیش بینی توجیه روابط فرازناشویی افراد متاهل و روش پژوهش همبستگی بود. در راستای هدف فوق، از جامعه زنان و مردان متاهل ساکن شهر اردبیل در سال1395، تعداد 140 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه هیجان خودآگاه تانگنی و همکاران، ذهن خوانی از طریق تصویر چشم بارن و کوه ، و توجیه روابط فرازناشویی گلس استفاده شد. داده های پژوهش با روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد تئوری ذهن (r=0/67) با توجیه روابط فرازناشویی رابطه مثبت و معنی دار، احسا شرم (r=0/82) با توجیه روابط فرازناشویی رابطه منفی معنی دار دارند و ای دو متغیر در مجموع قادر به پیش بینی 73 درصد از واریانس توجیه روابط فرا زناشویی هستند. همچنین نتایج نشان داد که بین احساس گناه و توجیه روابط فرا زناشویی رابطه معنی داری وجود ندارد و ای متغیر توانایی پیش بینی توجیه روابط فرا زناشویی را ندارد. بنابرای یافته های تحقیق حاضر بر اهمیت توجه به احساس شرم و تئوری ذهن در مداخلات خیانت های زناشویی وشناسایی افراد در معرض روابط فرازناشویی تایید دارد.
    کلیدواژگان: هیجانات خودآگاه، تئوری ذهن، روابط فرازناشویی
  • الهه جعفری، اکرم دهقانی * صفحات 63-83
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تابآوری و رضایت زناشویی همسران جانبازان مرد شهرستان نجفآباد در سال 1394 بود. این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. به منظور اجرای پژوهش 30 نفر از همسران جانبازان مرد بالای 25 درصد و به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور کاملا تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش گمارش شدند. بر روی هر دو گروه، پرسشنامه تاب آوری کونور و دیویدسون (1979) و رضایت زناشویی اسلامی (1388) اجرا گردید. گروه آزمایشی طی 10 جلسه به مدت 90 دقیقه مورد مداخله قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفتند. پس از اتمام جلسات در گروه آزمایش، پس آزمون در دو گروه اجرا شد. نتایج تحلیل مانکوا نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قابلیت افزایش تاب آوری (p<0/05) و رضایت زناشویی (p<0/05) همسران جانبازان مرد را داشت. همچنین نتایج بیانگر تفاوت معنادار دو گروه در ابعاد ارتباط کلامی، حل تعارض، مدیریت مالی و اوقات فراغت بود، و در سایر زیرمقیاس ها تفاوت معناداری مشاهده نشد. با توجه به نتایج میتوان استنباط نمود که از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به منظور افزایش تاب آوری و رضایت زناشویی همسران جانبازان مرد می توان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تاب آوری، رضایت زناشویی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، همسران جانبازان
  • فائزه جعفری سیاوشانی، احمد برجعلی *، علیرضا کیامنش صفحات 85-112
    پژوهش حاضر با هدف ارائه مدل جهت پیش بینی احساس تنهایی بر اساس سبک های دلبستگی مادران با واسطه گری مشکلات تنظیم هیجانی دختران نوجوان دبیرستانی انجام شد. طرح پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی بود. در این پژوهش جامعه آماری را دانش آموزان پایه نهم (و مادرانشان) در سال تحصیلی 1395-96 تشکیل داده اند که در مجموع 278 دانش آموز دختر و مادرانشان (556 نفر) مورد مطالعه قرار گرفتند. روش نمونه گیری پژوهش، روش نمونه گیری خوشه ایبود. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های احساس تنهایی راسل، سبک دلبستگی کولینز و مقیاس دشواری های تنظیم هیجانی گراتز و رومر استفاده شد. همچنین به منظور طراحی یک مدل مناسب از تحلیل مسیر برای پیش بینی احساس تنهایی در دانش آموزان استفاده شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که با افزایش سبک دلبستگی اضطرابی مادران و مشکلات تنظیم هیجانی، احساس تنهایی دختران افزایش یافته است و با افزایش سبک دلبستگی نزدیکی، احساس تنهایی کاهش یافته است. در واقع بین سبک های دلبستگی و مشکلات تنظیم هیجانی با احساس تنهایی رابطه وجود دارد و تنها رابطه بین سبک دلبستگی وابستگی و احساس تنهایی معنی دار نبود. در نتیجه می توان گفت که یافته های این پژوهش نشان داد که مدل پیشنهادی احساس تنهایی از برازش خوبی برخوردار است و تاثیر این ارتباط بدین اندازه است که زمینه رشد مطلوب و یا آماده سازی بستر نامطلوب برای ایجاد احساس تنهایی را در زندگی نوجوان فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: احساس تنهایی، سبک دلبستگی، مشکلات تنظیم هیجانی
  • علی شریفی ریگی *، نسرین سادات حسینی رمقانی، سیده خدیجه مرادیانی گیزه رود صفحات 113-136
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش فرزندپروری مبتنی بر ذهن آگاهی بر اضطراب، تعارض والد- فرزند و خوداثرمندی والدگری مادران دارای کودک مبتلا به اختلال بیش فعالی کمبود توجه بود. -طرح پژوهش به صورت نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. بدین منظور 28 نفر از مادران دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی مبتلا به اختلال بیش فعالی کمبود توجه به صورت تصادفی به دو گروه آزمایشی و گواه (در هر گروه 14 نفر) تقسیم شدند. از مقیاس کانرز والدین، پرسشنامه های اضطراب بک، پرسشنامه خوداثرمندی والدگری و مقیاس راهبردهای تعارض برای گردآوری داده ها استفاده شد. برنامه آموزش فرزندپروری مبتنی بر ذهن آگاهی، به مدت 8 جلسه 2 ساعته بر روی گروه آزمایشی اعمال گردید. داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری (مانکوا) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که آموزش فرزندپروری مبتنی بر ذهن آگاهی منجر به تفاوت معنادار آمار (p<0/001) بین مراحل پیش و پس آزمون در نمره کلی اضطراب، تعارض والد فرزند و خوداثرمندی والدگری در گروه آزمایش شد. با - توجه به اثربخش بودن استفاده از برنامه فرزندپروری مبتنی بر ذهن آگاهی در کاهش علایم اضطراب، تعارض والد- فرزند، و افزایش خوداثرمندی والدگری در مادران دارای کودک مبتلا به اختلال بیش فعالی کمبود - توجه، آموزش این برنامه در راستای کاهش فشار روانی و بهبود سلامت عمومی این گروه از افراد جامعه پیشنهاد میشود.
    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی کمبود توجه، فرزندپروری مبتنی بر ذهن آگاهی، اضطراب، تعارض، خوداثرمندی
  • مهدی عباسی *، محمد مسعودی نیا صفحات 137-162
    روان شناسی سیاسی حوزه مطالعاتی بینا رشته ای برای درک رفتار سیاسی و شخصیت سیاستمداران از دیدگاه روان شناختی است. رابطه دو سویه حاکم بر سیاست و روان شناسی بیانگر درک سیاست از منظر روان شناسی و درک روان شناسی از منظر سیاست است. به عبارتی، روان شناسی سیاسی و رویکردهای آن به زمینه های گسترده نظیر نقش رهبری و کیش شخصیتی در رفتارهای سیاسی تعلق دارد. تبیین ماهیت ، شخصیت و رفتار سیاسی رهبری امام خمینی(ره) و علت تاثیرگذاری عمیق وی در تحولات اجتماعی و فرهنگی سیاسی هدف نوشتار حاضر است و سوال اصلی این چه تعاملاتی میان شخصیت و سبک رهبری امام خمینی (ره) و رعایت اخلاق سیاسی و « است که انسانی وجود داشته است؟ و مولفه های رفتار سیاسی امام خمینی(ره )در جذب افراد در جریان انقلاب اسلامی چه بوده است؟ یافته های این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی اسنادی و - کتابخانه ای، نشانگر تعامل شخصیت و شیوه رهبری امام خمینی( ره) بر پایه نقش سیاسی منحصربه فرد او در جذب افراد در فرآیند انقلاب اسلامی بوده و اساسا تعامل امام با نخبگان و علما و سبک زندگی خاص که همواره ساده زیستی را سرلوحه زندگی قرار داده در ماندگاری وی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، روانشناسی سیاسی، زبان سیاسی، رفتار سیاسی، اخلاق سیاسی، شخصیت شناسی
  • مصطفی کرمی، پروین کدیور *، افسانه قنبری پناه، مهناز استکی صفحات 163-183
  • عبدالزهرا نعامی، نسرین زمانی فروشانی *، مینا خلجی پیربلوطی، فهیمه رستم زاده رنانی صفحات 185-206
  • سهیلا هاشمی، عباس اکبری *، رویا عباسی اصل، رویا اردشیری آلاشتی صفحات 251-272
|