فهرست مطالب

پژوهش های نوین روانشناختی - پیاپی 45 (بهار 1396)

فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی
پیاپی 45 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/02
  • تعداد عناوین: 14
|
  • یوسف ادیب، اکبر سلطانی*، رامین نوظهوری، سیدبهاالدین کریمی صفحات 1-18
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین عمل به باورهای دینی، حمایت اجتماعی و شادمانی با سلامت روانی انجام پذیرفته است. این پژوهش از نوع همبستگی است. جامعه آماری آن شامل کلیه دانشآموزان راهنمایی و متوسطه شهرستان هشترود در سال تحصیلی93-92 بوده است. نمونه پژوهش 356 نفر دانشآموز بودکه بهروش نمونه گیری طبقه ای انتخاب گردیدند. از ابزارهای پژوهش پرسشنامه معبد 2، پرسشنامه شادمانی آکسفورد (OHI)، پرسشنامه حمایت اجتماعی و پرسشنامه سلامت روانی برای گردآوری داده ها استفاده گردید. داده های بهدست آمده در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیونی و همچنین تحلیل الگوسازی معادله ساختاری نشان داد که عمل به باورهای دینی هم بهطور مستقیم و هم از طریق حمایت اجتماعی و شادمانی موجب بهبود سلامت روانی دانشآموزان می گردد.
    کلیدواژگان: عمل به باورهای دینی، حمایت اجتماعی، شادمانی و سلامت روانی
  • الناز حاجی یوسفی، مرضیه علیوندی وفا* صفحات 19-38
    پژوهش نیمه تجربی حاضر با هدف بررسی اثربخشی معنادرمانی گروهی بر کاهش میزان افسردگی و معناداری زندگی در زنان مطلقه شهرستان تبریز انجام پذیرفت. طرح تحقیق آن به صورت دو گروهی (گروه آزمایش و کنترل) و شامل دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه زنان مطلقه بین سنین 30 الی 50 سال مراجعهکننده به سه مرکز خدمات روانشناختی و مشاوره شهرستان تبریز بود. بهروش نمونه گیری در دسترس، نمونه به تعداد 24 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفت. افراد گروه آزمایش مداخله درمانی را در 10 جلسه (90 تا 120 دقیقه ای) به صورت گروهی دریافت کردند و گروه کنترل، مداخله ای دریافت نکرد. هر دو گروه قبل از شروع مداخلات و در پایان جلسات، پرسش نامه افسردگی بک و پرسشنامه معناداری زندگی استگر، فریزر، اویشی و کالر را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که تفاوت معنی داری بین دو گروه در میزان افسردگی و معنای زندگی در مرحله پیش آزمون و پس آزمون وجود دارد (001/0 کلیدواژگان: معنا درمانی گروهی، افسردگی، معنای زندگی
  • احمد حیدرنیا *، اکرم فرزانه، ملاحت امانی صفحات 39-58
    تعهد زناشویی جزء جدایی ناپذیر هر رابطه عاشقانه است و موجب پایدار نگهداشتن رابطه زوجین هنگام مواجهه با مشکلات و شرایط دشوار زندگی میشود. در مقابل، پیمانشکنی در تعهد زناشویی آسیبزنندهترین مشکلی است که تمامی روابط زناشویی را متاثر از خود میسازد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش غنیسازی روابط زوجین بر اساس مدل انریچبر افزایش تعهد زناشویی انجام شد. برای این منظور، از روش نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل استفاده شد. از بین مراجعه کنندگان به مراکز مشاوره تحت نظارت بهزیستی شهر تبریز تعداد 24 زنانکه داوطلب شرکت در کلاسهای آموزش غنیسازی روابط زوجین بودند، انتخاب و بهطور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. سپس گروه آزمایش به مدت 6 جلسه 90 دقیقهای تحت آموزش مدل غنیسازی روابط بر اساس مدل انریچ قرار گرفتند و گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. شرکتکنندگان هر دو گروه قبل و بعد از آموزش، پرسشنامه تعهدزناشویی آدامز و جونز (1997) را تکمیل کردند. نتایج آزمون t نمرات تفاضل پیشآزمون- پسآزمون دو گروه مستقل، نشان داد که جلسات آموزش گروهی غنیسازی روابط بهطور معنی داری باعث افزایش تعهدزناشویی و ابعاد آن (شخصی، اخلاقی، ساختاری) می شود (05/0P<). در تبیین نتایج میتوان به تاثیر آموزش مهارتهای ارتباط زناشویی بر افزایش تعهد زناشویی اشاره نمود.
    کلیدواژگان: آموزش غنی سازی روابط زوجین، مدل انریچ، تعهد زناشویی
  • جواد عبدلی، فاطمه ذکیانی* صفحات 59-79
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه فرهنگ مدرسه و از خودبیگانگی تحصیلی با توجه به نقش واسطهای خودکارآمدی تحصیلی در قالب الگوی علی بود. بدین منظور، 300 نفر از دانشآموزان پسر سال اول دوره متوسطه شهرستان ارومیه با استفاده از روش نمونه گیری خوشهای انتخاب شده و به پرسشنامه های فرهنگ مدرسه، خودکارآمدی تحصلی و از خودبیگانگی تحصیلی پاسخ دادند. برای تحلیل داده از تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج تحلیل نشان داد که خودکارآمدی تحصیلی نقش واسطهای در ارتباط فرهنگ مدرسه با از خودبیگانگی تحصیلی دارد. همچنین خودکارآمدی تحصیلی اثر منفی و معنی داری بر از خودبیگانگی تحصیلی دارد. از بین ابعاد فرهنگ مدرسه (روابط دانشآموزان، روابط دانشآموزان-معلمان، انتظارات هنجاری و فرصتهای آموزشی)، اثرات ابعاد روابط دانش آموزان و روابط دانشآموزان و معلمان و فرصتهای آموزشی بر خودکارآمدی تحصیلی، مثبت و معنیدار میباشند. اما انتظارات هنجاری اثر معنی داری بر این متغیر ندارد. بهطور کلی مدل آزمون از برازش مناسبی برخوردار است و 18 درصد از تغییرات از خودبیگانگی تحصیلی را تبیین میکند.
    کلیدواژگان: از خودبیگانگی تحصیلی، خودکارآمدی، فرهنگ مدرسه، الگوهای علی
  • مهدی رسولی، عسگر چوبداری*، الهام حکیمی راد صفحات 81-103
    مطالعه حاضر با هدف نشان دادن تاثیر آموزش بازداری پاسخ بر میزان توجه انتخابی و بهبود مهارتهای حرکتی دانشآموزان با اختلال نارسایی توجه/ بیشفعالی صورت گرفته است. پژوهش حاضر از نوع شبهآزمایشی بود که در آن از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه استفاده شده است. نمونه مورد بررسی در این مطالعه 40 کودک مبتلا به اختلال نارسایی توجه/بیشفعالی بود که بهطور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند (هر گروه 20 کودک). گروه آزمایش طی ده جلسه 1 ساعته برنامه آموزش بازداری پاسخ دریافت کردند. به منظور ارزیابی شدت اختلال از مقیاس درجه بندی کانرز فرم والدین (1978) و نیز مصاحبه بالینی با استفاده از فهرست تشخیصی اختلال نارسایی توجه/بیشفعالی بر اساس نسخه پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی فرم والدین (انجمن روانپزشکی آمریکا، 2013) استفاده شده است. داده های این پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که نمره توجه انتخابی و مهارتهای حرکتی در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه در مرحله پسآزمون بعد از گذراندن جلسات آموزشی به طور معناداری بهبود یافته است. با توجه به نتایج میتوان گفت که این برنامه درمانی در بهبود توجه انتخابی و مهارتهای حرکتی دانشآموزان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/بیشفعالی موثر واقع شده است. پیشنهاد می شود که متخصصان با اجرای برنامه آموزشی بازداری پاسخ در موقعیتهای بالینی، توجه انتخابی و مهارتهای حرکتی دانشآموزان با اختلال نارسایی توجه/بیشفعالی را ارتقاء بخشند.
    کلیدواژگان: آموزش بازداری پاسخ، توجه انتخابی، مهارت های حرکتی، اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی
  • مهدی رضایی*، فیروزه غضنفری، فاطمه رضایی صفحات 105-129
    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش مستقیم و میانجی طرحواره های هیجانی، نشخوار فکری و اجتناب تجربی در افسردگی بود. آزمودنی های این پژوهش مقطعی-توصیفی، 463 دانشجوی زن (96 نفر دارای افسردگی اساسی فعلی، 367 نفر دارای سابقه افسردگی اساسی در 12 ماه گذشته) از شش واحد دانشگاهی پیام نور استان تهران بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این مطالعه، مصاحبه ساختاریافته برای اختلالات محور یک و دو (SCID؛ مافی و همکاران، 1997)، مقیاس طرحواره های هیجانی لیهی (LESS؛ لهی، 2002)، مقیاس پاسخ های نشخواری (RSS؛ نالن هاکسما، 1991)، پرسشنامه پذیرش و عمل (AAQ-II؛ بوند و همکاران، 2011) و پرسشنامه افسردگی بک-دو (BDI-II، بک و همکاران، 2000) مورد استفاده قرار گرفت. یافته ها نشان داد که مدل پیشنهادی بهخوبی برازش شده است (05/0P). در نهایت در مدل ارائه شده طرحواره های هیجانی با میانجی گری اجتناب تجربی افسردگی را پیش بینی کرد. مطالعه حاضر پیشنهاد می کند که در درمان افسردگی بر طرحواره های هیجانی، نشخوار فکری و اجتناب تجربی توجه شود.
    کلیدواژگان: اجتناب تجربی، افسردگی، طرحواره های هیجانی، نشخوار فکری
  • رضا عبدی*، غلامرضا چلبیانلو صفحات 131-154
    هدف پژوهش حاضر مطالعه انطباق، معرفی و بررسی ویژگی های روانسنجی فرم کوتاه نسخه بزرگسالان پرسشنامه شخصیت DSM-5 (PID-5)در جمعیت ایرانی بود. بدین منظور تعداد 336 نفر (159 زن و 177 مرد) از بین دانشجویان دانشگاه های تبریز و شهید مدنی آذربایجان به شیوه نمونه گیری خوشهای انتخاب شدند. این پرسشنامه پس از مراحل ترجمه و انطباق نسخه انگلیسی پرسشنامه به زبان فارسی بههمراه پرسشنامه شخصیتی پنج عاملی نئو (NEO-FFI) توسط دانشجویان تکمیل گردید. پایایی پرسشنامه بهروش همسانی درونی دامنه آلفای کرونباخ 83/0 تا 89/0 و ضرایب بازآزمایی77/0 تا 87/0 را برای خردهآزمونها حاکی از پایایی مطلوب نسخه فارسی این پرسشنامه بود. وجود الگوهای خاص ضرایب همبستگی خردهمقیاسهای این پرسشنامه با پرسشنامه شخصیتی پنج عاملی نئو حاکی از اعتبار ملاکی خوب این مقیاس بود. به علاوه، برای بررسی اعتبار پرسشنامه نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی علاوه بر حمایت از الگوی پنج عاملی این پرسشنامه، نشان داد که این پرسشنامه از اعتبار مطلوبی برخوردار است. بهطور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که فرم کوتاه فارسی نسخه بزرگسالان پرسشنامه شخصیت DSM-5 ساختار عاملی، اعتبار و پایایی مناسبی در جامعه ایران دارد.
    کلیدواژگان: شخصیت، مدل پنج عاملی، فرم کوتاه پرسشنامه شخصیت DSM، 5
  • سوسن علیزاده فرد * صفحات 155-174
    با توجه به تعریف چندبعدی سلامت، مطالعه عوامل موثر بر سلامت اجتماعی، مستلزم رویکردی بین‏رشته‏ای و تلفیق دیدگاه های روان‏شناختی، اجتماعی و معنوی است. چشم انداز زمان از جمله دیدگاه هایی روان‏شناختی است که افراد را بر حسب تمرکز شناختی نسبت به زمان، دارای ویژگی ها و ابعاد مختلفی قلمداد می‏کند. از‏ این‏رو هدف از پژوهش حاضر مطالعه ارتباط دو بعد گذشته خوب و گذشته بد با سلامت اجتماعی؛ و بررسی نقش تعدیل‏کنندگی جهت‏گیری مذهبی بین آنها است. به این‏ منظور نمونه‏ای شامل 104 زن و مرد دانشجو از دانشگاه های شهر تهران با روش نمونه‏گیری خوشه‏ای چندمرحله‏ای انتخاب شده و توسط پرسش‏نامه چشم‏انداز زمان (زیمباردو و بوید، 1999)، پرسش‏نامه سلامت اجتماعی (کیز و شاپیرو، 2004) و پرسش‏نامه جهت‏گیری مذهبی (بهرامی احسان، 1380) مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام‏به‏گام استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد که ابعاد گذشته خوب و بد چشم‏انداز زمان بهترتیب به صورت مثبت و منفی تبیین‏کننده سلامت اجتماعی بوده و متغیر جهت‏گیری مذهبی در این ارتباط نقش تعدیل‏کننده و میانجی دارد. این یافته دارای تلویحات کاربردی در تدوین مداخلات ارتقای سلامت اجتماعی خواهد بود.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، چشم انداز زمان، جهت گیری مذهبی
  • اسکندر فتحی آذر*، شهرام واحدی، سکینه رسول زاده صفحات 175-199
    برخلاف ترسهای طبیعی دوران کودکی، هراسهای خاص بیانگر ترسهای شدیدی هستند که به اجتناب از شی ترسناک منجر میشوند، پایدار و سازش نایافتهاند و توسط کودک به صورت غیرقابل کنترل ادراک میشوند. ممکن است هراسهای رایج در کودکی شامل ترسهای شدید از حیوانات، طوفانها، آمپول و مکانهای بسته یا بلند باشد. این مطالعه با هدف تاثیر نمایش عروسکی بر کاهش فوبی خاص دانشآموزان ابتدایی شهر تبریز انجام یافته است. پژوهش حاضر بر روی 4 کودک دارای فوبی خاص به صورت طرح تک آزمودنی همراه با خطوط خط پایه چندگانه پلکانی طی 12 جلسه نمایش عروسکی و پیگیری 3 هفتهای انجام شده است. جهت اندازهگیری متغیر وابسته از چکلیست محقق ساخته براساس معیارهای تشخیصی DSM-4 استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل دیداری نمودارها، درصد تمامی داده های غیرهمپوش و اندازه اثر استفاده شده است. نتایج بهدست آمده نشاندهنده تغییرات معنادار در شرکتکنندگان بود. لذا میتوان نتیجه گرفت که روش نمایش عروسکی میتواند در کاهش فوبی خاص دانشآموزان ابتدایی موثر است.
    کلیدواژگان: فوبی خاص، دانش آموزان ابتدایی، نمایش عروسکی، طرح چند خط پایه ای
  • علی قره داغی*، مهدی زمستانی، جعفر محمودی صفحات 201-219
    پژوهش حاضر بهمنظور بررسی رابطه ساده و چندگانه ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه مادران با سرمایه روانشناختی و خلاقیت فرزندان آنها انجام شد. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی رشته های علوم انسانی دانشگاه آزاد مرند بود (415N=)، که از این جامعه آماری تعداد 200 نفر بهعنوان حجم نمونه از طریق روش نمونه گیری تصادفی خوشهای و با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی میباشد. ابزارهای جمعآوری اطلاعات شامل پرسشنامه سنجش ویژگی های شخصیتی کارآفرینی، پرسشنامه سرمایه روانشناختی و آزمون خلاقیت بودند که بهترتیب دارای ضریب پایایی 92/.، 89/. و 87/. میباشند. برای تحلیل داده ها علاوه بر روش های توصیفی میانگین و انحراف معیار از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه برای آزمون فرضیه ها استفاده شد. نتایج به دست آمده از پژوهش نشان داد که: بین ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه مادران با سرمایه روانشناختی و خلاقیت دختران رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد؛ در حالیکه رابطه میان ویژگی های شخصیتی کارآفرینانه مادران با سرمایه روانشناختی و خلاقیت پسران معنیدار نبود. همچنین نتایج بهدست آمده از تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که؛ از ویژگی های شخصیتی کارآفرینی، مولفه های تحمل ابهام (1/18)، ریسکپذیری (8/15) و توفیقطلبی (3/11) درصد واریانس متغیر خلاقیت را تبیین کردهاند. در نهایت مولفه های مرکز کنترل درونی و خلاقیت از ویژگی های صفات کارآفرینی رابطه معنی داری با سرمایه روانشناختی داشتند و مولفه توفیق طلبی بیشترین رابطه را با سرمایه روانشناختی داشته است (310=β). یافته های پژوهش حاضر تلویحاتی را به همراه دارد که در مقاله به آنها اشاره شده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کار آفرین، ویژگی های شخصیتی، سرمایه روانشناختی، خلاقیت
  • ولی الله کاشانی*، محمدعلی سلطانیان، فاطمه نجاری اردستانی صفحات 221-253
    هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی و هنجار یابی نسخه فارسی مقیاس خودگفتاری بود. به این منظور، 384 ورزشکار مرد و زن در سه سطح مهارتی و در 10 رشته ورزشی (تیمی و انفرادی) به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب و نسخه فارسی مقیاس خودگفتاری را تکمیل کردند. روش اجرا بدین صورت بود که ابتدا با استفاده از روش باز ترجمه، صحت ترجمه ابزار مورد تایید قرار گرفت. جهت بررسی روایی سازه عاملی از تحلیل عاملی تاییدی و جهت بررسی همسانی درونی از ضریب آلفای کرونباخ و جهت بررسی پایایی زمانی از ضریب همبستگی درون طبقه ای استفاده شد. نتایج پژوهش نشان دهنده برازش مطلوب مدل نسخه فارسی مقیاس خودگفتاری 16 سوالی بود، بهطوری که شاخص های برازندگی (RMSEA، 055/0؛ CFI، 98/0 و TLI، 97/0)، همسانی درونی (خود انتقادی 91/0، خود تقویتی، خودمدیریتی، ارزیابی اجتماعی 90/0 و کل مقیاس 91/0) و پایایی زمانی (خود انتقادی 91/0، خودتقویتی 95/0، خود مدیریتی 94/0، ارزیابی اجتماعی 93/0 و کل مقیاس 92/0) بیانگر روایی و پایایی مطلوب نسخه فارسی مقیاس خودگفتاری می باشد. یافته های پژوهش حاضر نشان میدهد که نسخه فارسی مقیاس خودگفتاری می تواند بهعنوان یک ابزار مناسب جهت مطالعه و ارزیابی خودگفتاری زنان و مردان ورزشکار ایرانی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خود تقویتی، خودانتقادی، خودمدیریتی، ارزیابی
  • فاطمه نعمتی سوگلی تپه* صفحات 255-280
    هدف تحقیق حاضر بررسی نقش افسردگی، اختلال شخصیت مرزی، دینداری، حمایت اجتماعی و راهبردهای مقابله ای در پیشبینی افکار خودکشی در بین دانشجویان بود. در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 361 دانشجوی دختر (165) و پسر (196) ساکن خوابگاه های دانشجویی دانشگاه تبریز با روش نمونه گیری خوشهای چندمرحلهای انتخاب شده و با استفاده از مقیاس اندیشهپردازی خودکشی (SIS)، پرسشنامه افسردگی بک (BDI)، پرسشنامه بالینی چندمحوری میلون- 3، مقیاس سنجش دینداری، مقیاس چندوجهی حمایت اجتماعی اداراک شده و پرسشنامه راه های مقابله (WCQ) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه (همزمان) مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد بین افسردگی، اختلال شخصیت مرزی و سبک مقابله هیجانمدار با افکار خودکشی، رابطه مثبت و معنیدار و بین دینداری، حمایت اجتماعی و سبک مقابله مسالهمدار با افکار خودکشی، همبستگی منفی و معنیدار وجود دارد. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که افسردگی، اختلال شخصیت مرزی، دینداری، حمایت اجتماعی و راهبرد مقابله ای هیجانمدار توانستند 67/0 از تغییرات افکار خودکشی دانشجویان را تبیین کنند. افسردگی بیشترین قدرت پیشبینیکنندگی را در مورد افکار خودکشی داشت.
    کلیدواژگان: افکار خودکشی، افسردگی، اختلال شخصیت مرزی، دینداری، حمایت اجتماعی و راهبردهای مقابله ای
  • زینب نمکی بیدگلی*، فریبرز صدیقی ارفعی صفحات 281-301
    اهمالکاری تحصیلی از مشکلات شایع و رایج بین دانشجویان است که پیامدهای منفی زیادی بههمراه دارد. لذا بهمنظور مقابله با چنین رفتاری، تعیین علل و همبسته های آن لازم و ضروری است. در این راستا هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی رابطه ذهن آگاهی و تابآوری با اهمالکاری تحصیلی در دانشجویان میباشد. بدین منظور نمونهای مشتمل بر 357 نفر از دانشجویان دانشکده های علوم انسانی، مهندسی و پردیس دانشگاه کاشان در سال تحصیلی 1394 بهشیوه نمونه گیری طبقهای متناسب با حجم انتخاب گردید. در ادامه بهمنظور جمعآوری اطلاعات، از پرسشنامه های تاب آوری کانر و دیویدسون (2003)، پرسشنامه پنجوجهی ذهنآگاهی بائر، اسمیت، هاپکینز و تونی (2006)، پرسشنامه اهمال کاری تحصیلی سولومون و راث بلوم (1984) استفاده بهعمل آمد. برای تحلیل داده ها از روش رگرسیون چندمتغیره به روش گام به گام استفاده شد که در نهایت، مشخص گردید، بین ذهنآگاهی و تابآوری با اهمالکاری تحصیلی در دانشجویان دانشگاه کاشان رابطه معناداراست. از سوی دیگر، بین ذهنآگاهی و اهمال کاری تحصیلی نیز رابطه معنادار مشاهده شد و نیز بین اهمال کاری و تابآوری و همچنین، بین ذهنآگاهی و تابآوری همسو با دیگر پژوهشها، ارتباط معنادار مشاهده شد.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تاب آوری، اهمال کاری تحصیلی، عملکرد تحصیلی
  • علی یعقوبی *، عبدلله معتمدی، فرامرز سهرابی صفحات 303-319
    هدف پژوهش حاضر تعیینکردن اثرات واسطهای خوشبینی در رابطه با الگوهای شخصیتی، باورهای مذهبی، علاقه اجتماعی و سلامت روان بود. جامعه آماری شامل تمامی کارمندان دانشگاه علامه طباطبایی بود. از طریق نمونه گیری خوشهای تصادفی 157 آزمودنی انتخاب شدند. تمامی این کارکنان به مقیاس علاقه اجتماعی کراندال، پرسشنامه سلامت روانی (GHQ-28)، مقیاس الگوهای رفتاری (تیپA)، پرسشنامه تجدیدنظر شده جهت گیری زندگی (LOT-R) و عمل به باورهای دینی (معبد) پاسخ دادند. الگوی معادلات ساختاری جهت ارزیابی اثرات واسطهای خوشبینی در رابطه بین الگوهای شخصیت، عقاید مذهبی، علاقه اجتماعی و سلامت روان مورد استفاده قرار گرفت و داده ها با نرم افزار AMOS تحلیل شد. رویهمرفته یافته های پژوهش برازنده بودن مدل را نمایان میسازند. در مدل کلی نتایج همچنین نشان میدهد که رابطه بین الگوهای شخصیتی، عقاید مذهبی، علاقه اجتماعی و سلامت روان توسط خوشبینی میانجی شده بود.
    کلیدواژگان: علاقه اجتماعی، سلامت روان، الگوهای شخصیت، خوش بینی، باورهای مذهبی
  • |
    • Yosef Adib, Akbar Soltani *, Ramin Nozohouri, Seyyed Bahaeddin Karimi Pages 1-18
      This study aimed to investigate the relationship between the practice of religious beliefs, social support and mental health and happiness. This survey is correlation. The population included all guidance school and high school students in 1014- 1015 Hashtrud. The sample consisted of 653 students selected through stratified random sampling method. Data were collected by two questionnaires, the Oxford Happiness Inventory (OHI), the Social Support Questionnaire and the General Health Questionnaire. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics. The results of the regression analysis and structural equation modeling showed that the practice of religious beliefs both directly and through social support and happiness could improve the mental health of students.
      Keywords: Practice, Religious beliefs, Social support, Happiness, mental health
    • Elnaz Haji Yousefi, Marzieyeh Alivandi Vafa * Pages 19-38
      The present study aimed to examine the effectiveness of logo group therapy in depression and the meaning in life in divorced women in Tabriz city. This research was a semi-experimental pretest-posttest design and a control group. The population consisted of all divorced women whose age ranged between 60 and 50 years and voluntarily attended three psychological and counseling centers in Tabriz. Being selected through the convenience sampling procedure, the sample was comprised of 14 participants who where randomly divided into experimental and control groups. The experimental group received a 10-session group therapy treatment that lasted for 00 to 110 minutes while the control group did not receive the treatment. Both groups were administered the Beck depression inventory and the Meaning in Life Questionnaire (MLW). The obtained data were analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA). Findings showed that there was a significant difference between two groups in depression and the meaning of life scores at posttest (p
      Keywords: Logo group therapy, Depression, Meaning of life
    • Ahmad Heydarnia *, Akram Farzaneh, Malahat Amani Pages 39-58
      Marital commitment is an inseparable part of each romantic relationship that makes couple's relationship be stable, while confronting problems and life's difficult situation. In contrast, breach of promise in the marital commitment is the most disturbing problem which affects whole marital relationship. The present research aimed to investigate the effect of the couple's relationship enrichment’s training in base of Enrich Model on marital commitment. Therefore, the semi-experimental method was used with the pretest-posttest design and control group. Among the clients who refereed to counseling centers under the supervision of Welfare Center in Tabriz in 1015, women who were volunteer for taking part in couple’s relationship enrichment training classes, 14 women with inclusion criteria were selected and placed in the two experimental and control groups. The experimental group received relationship enrichment model training in 3 sessions for 00 minutes, and the control group received no training. The participants of both groups completed Adams and Jone's Marital Commitment Questionnaire 44-Question Form (1001) before and after training. The results of the independent t test showed that the relationship enrichment group training sessions significantly increased the marital commitment and its dimensions (personal, moral and structural) (P
      Keywords: Couple's relationship enrichment training, Enrich model, Marital commitment
    • Javad Abdoli, Fatemeh Zakiani * Pages 59-79
      The aim of current research was to investigate the relationship between school culture and academic alienation considering mediating role of academic self-efficacy. 600 first grade high school male students in Urmia city were selected using stratified sampling method and completed to school culture, academic self efficacy and academic alienation questionnaires. Path analysis was used for data analysis. Findings revealed that academic self efficacy had a mediating role in relationship between school culture and academic alienation. Also, academic self efficacy had negative and significant effect on academic alienation. Among dimensions of school culture (student's relations, students-teachers relations, normative expectations and educational opportunities), the effects of students and students-teachers relations and educational opportunities on academic self efficacy were positive and significant. But the normative expectations did not have significant effects on this variable. Consequently, tested model fit well and predicted 181 of variance in academic alienation.
      Keywords: Academic alienation, Academic self-efficacy, School culture
    • Mahdi Rasuli, Asgar Choobdary *, Elham Hakimirad Pages 81-103
      The present study aimed to show the effect of response inhibition training on selective attention and improvement of motor skills in students with attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD). This study wassemi-Experimental with pre test- posttest and control group. Sample of this study was 40
      students with ADHD that randomly assigned into two groups experimental and control (every group 10 student). Experimental group received 10 hours response inhibition training. Conner’s Parent Rating Scale (1018) and clinical interview by questionnaire of attention deficit / hyperactivity disorder based on Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5-1016) were used to measure student’s ADHD disorder severity. Findings were analyzed with Multivariate Analyze of Covariance. Data showed that selective attention and motor skills in experimental group increased in post test after receiving response inhibition training. Accordingly, we suggest that practitioners to use response inhibition training program in clinical situation with the aim of promoting selective attention and motor skills in children with ADHD.
      Keywords: Executive functions, Response inhibition, Selective attention, motor skills, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder
    • Mahdi Rezaee *, Firozeh Ghazanfari, Fatemeh Rezaee Pages 105-129
      The objective of the present study was to determine the direct and mediating role of the emotional schemas (ES), rumination and experimental avoidance (EA) on depression. The subjects of this descriptive-cross-sectional research were 436 female college students (whit current MDD=03, whit history of MDD in last 11 month=631) from six different branches of Payam-e-Noor University in Tehran that were selected via convenience sampling method. In this study Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I & II (SCID), Leahy Emotional Schemas Scale (LESS), Ruminative Response Scale (RSS; Nolen-Hoeksema, 1001), Acceptance and Action Questionnaire (AAQ-II), and the Beck Depression Inventory-II (BDI-II; Beck et al, 1000) was used. Results indicated that the proposed model fit well (X1= 6051; p>0005). Emotional schemas (ES), rumination and experimental avoidance had direct and significant effect on depression. Finally, results indicated that emotional schemas had an indirect effect on depression that was mediated by experimental avoidance. This study suggests that it is better to attend of emotional schemas, rumination and experimental avoidance in treating depression.
      Keywords: Depression, Emotional schemas, Experimental avoidance, Rumination
    • Reza Abdi *, Golamreza Chalabianlou Pages 131-154
      The aim of the present study was to adapt and develop a Persian adult version of Personality Inventory for DSM-5—Brief Form (PID-5-BF) and to examine its psychometric characteristic in the Iranian society. For this purpose, 663 subjects (111 males and 150 females) selected by cluster sampling method. After the translation and adaptation phases, the all subjects complete Persian version of this questionnaire along with short form NEO Five-Factor Inventory. The reliability for sub-scales of questionnaire via internal consistency method Cronbach’s alphas was range (0086 to 0080) and via test-retest method correlations was (0011 to 0081) suggested good reliability of the Persian version of this questionnaire. Existence of special correlation patterns between subscales of this questionnaire and NEO Five-Factor Inventory indicated good criterion validity of the scale. In addition, the validity of the scale was investigated by using confirmatory and explanatory factor analysis that supported the original five factor model and indicated adequate validity of questionnaire. Generally, the results of this research showed that the Persian adult version of Personality Inventory for DSM-5—Brief Form (PID-5-BF) had suitable factor structure, reliability and validity in the Iranian society.
      Keywords: Personality, Five Factor Model, PID-5-BF
    • Sosan Alizadeh Fard * Pages 155-174
      According to the multi-dimensional definition of health and wellbeing, the study of factors that affecting on social wellbeing, requires an interdisciplinary approach and incorporate of the psychological, social and spiritual views. Time perspective is a one of the psychological insights that identifies people adjust on the cognitive focusing of time, with different characters. The aim of this study was to investigate the moderating role of religious orientation on the relation between social wellbeing, and positive/negative past dimensions of time perspective. Subjects of this study were 104 male and female students of Tehran's universities that were selected through multistage clustering method. Research instrument was 63 question forms of Time Perspective Inventory, social wellbeing questionnaire (Keys and Shapiro, 1004) and religious orientation questionnaire. To evaluate the relations among latent variables Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis were used. The results showed that the social wellbeing could be predicted by positive and negative past dimensions of time perspective, and also religious orientation variable has moderating role between them. This finding has practical implications in the development of interventions to improving social wellbeing.
      Keywords: Social wellbeing, Time perspective, Religious orientation
    • Eskandar Fathiazar *, Shahram Vahedi, Sakineh Rasoolzadeh Pages 175-199
      Unlike normal fears during childhood, specific phobias cause children avoidance of feared objects. The fears are undetected stable and uncontrollable. Common phobias include severe fears from object such as animals, storms and indoor shots stage childhood. This study examines the impact of puppet show on reducing specific phobia in elementary students at Tabriz city. This treatment was done on 4 children with specific phobia. The study designed based on multiple baseline single subjects in which 11 sessions with 1 weeks follow up. Data were analyzed by visual analysis of data point and percentage of all non-overlapping effect size. The results indicate a significant reduction of the participant fears. Thus, it can be concluded that the puppet show could be an effective method for reducing phobia.
      Keywords: Art therapy, Elementary students, Multiple-baseline design, Puppet show, Specific phobia
    • Ali Gharadaghi *, Mahdi Zemestani, Jaefar Mahmoudi Pages 201-219
      The present study investigated the relationship between simple and multiple personality and creativity, entrepreneurial mothers; their children are designed with psychological capital. The population studied included all undergraduate students of humanities majors were Azad University of Marand (N=415), the statistical population of 100 as the sample size through random cluster sampling method was chosen using Cochran formula. The study was descriptive - correlation. Data were collected through questionnaire of personality traits entrepreneur, investor questionnaires and psychological tests that creativity has a reliability coefficient of the order of ./01, ./80 and ./81
      Requirements. Data were analyzed by descriptive statistics and regression method. The results showed that: the entrepreneurial personality characteristics of mother's psychological capital and creative girls there was a significant positive relationship and the relationship of the ./001 Meaningful. While the relationship between personality traits and creativity, entrepreneurial mothers with son's psychological capital is not significant. The results of the stepwise regression analysis showed that, of the entrepreneurial personality characteristics, components, tolerance of ambiguity (1881), risk taking (1588) and the success of the quest (1186), the percentage of variance explained Creativity have been explained in the amount of ./001 Meaningful. And the components of internal control and creativity of entrepreneurial traits and characteristics were significantly associated with psychological capital seeking the highest correlation with the equity component of success is psychological (β=610). These findings have some implications which they are mentioned in the article.
      Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneur, Personality, Psychological capital, Creativity
    • Valiallah Kashani *, Mohammad Ali Soltanian, Fatemeh Najjari Ardestani Pages 221-253
      The purpose of this study was to investigate the Psychometric Properties and validation of Persian Version Self Talk scale.
      Therefore, 684 men and women athletes in three skills level from two filed (team sport and individual) girls were chosen by random cluster sampling and completed the scales. At first data was confirmed with use of back translation, for translation accuracy methods. Confirmatory factor analysis (CFA) based on structural equations was used for Construct validity, cronbach alpha coefficient was used for validation of internal consistency of questionnaire, and intra-class correlation coefficient under test-retest method with 1-week interval was used to study temporal reliability of items. The results show that the model fit index (RMSEA, 00055; CFI, 0008 & TLI, 0001), Internal consistency (self-reinforcement 0000, self-management 0000, self-criticism 0001, and social-assessment 0000 whole 0001) and temporal stability (self-reinforcement 0005, self-management 0004, self-criticism 0001, social-assessment 0006, and whole 0001) showed Persian Version Self Talk scale have good reliability and validity. These findings indicated the Persian version of Self Talk scale could be applied as a tool to study and evaluate the Self Talk of Iranian men and women athletes.
      Keywords: Self-reinforcement, Self-management, Self-criticism, Social-assessment
    • Fatemeh Nemati Sogolitappeh* Pages 255-280
      The purpose of the present study was to examine the role of depression, borderline personality disorder, religiosity, social support and coping strategies in predicting students’ suicidal thoughts. In this descriptive cross-sectional study, girls () and boys () residing in the Tabriz University’s student dormitory were selected by multi-level cluster sampling method and then administered by Suicide Ideation Scale (SIS), Beck Depression Inventory (BDI), Millon Clinical Multiaxial Inventory-III, Multidimensional Scale of Perceived Social Support and Ways of Coping Questionnaire (WCQ). Data were analyzed with using Pearson correlation coefficients and multiple regression analysis (Simultaneous). The statistical data analysis showed that there was positive significant correlation between depression, borderline personality disorder and emotional- focused coping strategy with suicidal thoughts, and negative significant correlation between religiosity, social support and problem- focused coping strategy with suicidal thoughts. In addition, the result of regression analysis showed that depression, borderline personality disorder, religiosity, social support and emotional- focused coping strategy account for 0831 percent of the variance in students’ suicidal thoughts. Depression has the strongest predictive power of suicidal thoughts.
      Keywords: Suicidal thoughts, Depression, Borderline personality disorder, Religiosity, Social support, Coping strategies
    • Zeynab Namaki Bidgholi *, Fariborz Sadighi Arfaee Pages 281-301
      Common problems and common academic procrastination among students, which is associated with many negative consequences. In order to deal with such behavior, it is necessary to determine the causes and correlates. In this context, the aim of this study was to investigate the relationship between mindfulness and resiliency with academic procrastination in students. The sample consisted of 651 students of humanities, engineering and Kashan University campus in the academic year 1604, stratified sampling method was chosen. Data were cikkected through questionnaire-in resiliency Connor and Davidson (1006), and five-fold mindfulness Baer, Smith, Hopkins and Tony (1003), academic procrastination questionnaire Solomon and Ruth Bloom (1084) used Came. Alpha coefficient obtained in this study for academic procrastination variables, mindfulness and resiliency, respectively 00130, 00166 and 00853, as well as for components of Mindflulness: observation, description, along with the knowledge, lack of judgment and the lack of reaction, respectively, 00113, 00331, 00801, 00114 and 00316
      respectively. For data analysis, stepwise multiple regression methods were used, which ultimately revealed, between mindfulness and resiliency with academic procrastination in Kashan University is a significant relationship. On the other hand, the relationship between mindfulness and academic procrastination was observed, as well as between procrastination and resiliency, as well as between mindfulness and resilience in Kashan University there was a significant relationship. The results of this study are consistent with other studies.
      Keywords: Mindfulness, Resilience, Academic procrastination, Academic achievement
    • Ali Yaghobi *, Abdollah Motamedi, Faramarz Sohrabi Pages 303-319
      Aim of this study was to determine mediating effects of optimism on the relation of personality types, religious beliefs, social interest and mental health. The study population consisted of all employees at Allameh Tabataba’i University. Through random cluster sampling, 151 subjects were selected. All these employees responded to Crandalls social interest scale, Mental Health Questionnaire (GHQ-18), Behavioral Patterns scale (type A), Life Orientation Questionnaire revised (LOT-R) and operation to religious beliefs (Mabad). Structural equation modeling was used to assess the mediating effects of optimism on the relationship between personality types, religious beliefs, social interest and mental health and data analyzed with (AMOS). Findings indicated whole model fit. In the global model, results also indicated that the relationship between personality types, religious beliefs, social interest and mental health was mediated by optimism.
      Keywords: Social interest, Mental health, Personality types, optimism, Religious beliefs