فهرست مطالب

مجله پژوهش های سیاست اسلامی
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدنساج، سیدمحسن دوازده امامی صفحه 11
    اندیشه سیاسی از آغاز، نقش بسزایی به عناصر غایت شناختی در میان مولفه های تمایزبخش سامانه ها و نظام های سیاسی داده است. تفاوت در غایت ها و در اولویت بخشی آنها به ساخت نظام های سیاسی گوناگون، باعث شده است رابطه بین امنیت، عدالت و الفت (مسئله)، (به عنوان سه غایت بنیادین نظام سیاسی اسلامی) مورد بی توجهی قرار گیرد. از این رو، با این سوال که چه نسبتغایت شناسانه میانالفت و نظام سیاسی در اسلام وجود دارد؟ (سوال) مواجه ایم. نتیجه سیاست ورزی پیامبر اکرمˆ، ایجاد الفت و دوستی در جامعه بوده است و خداوند در قرآن از این امر، به عنوان نعمت یاد می کند. در واقع، مناسبات خونین قبیله ای پیش از اسلام، جای خود را به الفت داد (فرضیه). از همین رو، این نوشتار می کوشد به تبیین غایت شناسانه جایگاه الفت در یک نظام دینی بپردازد (هدف). رویکرد نظری این مقاله، رویکرد تحلیل تاریخی است (روش). مبنای مشارکت سیاسی شهروندان یک جامعه دینی، نه تابعیت از محاسبه عقلانی سود و زیان، که بر الفت و دوستی دو سطحی شهروندان با یکدیگر استوار است. تحقق این غایت، نیازمند سامان دهی مناسبات اجتماعی جامعه ایمانی بر اساس سه رکن برابری، برادری و استفاده تاخیری و حداقلی از خشونت است (یافته).
    کلیدواژگان: الفت، دوستی، مودت، برادری، نظام سیاسی اسلام، دولت نبوی و دولت علوی
  • قربانعلی قربان زاده سوار*، امیرمحمد ایزد صفحه 31
    از مسائل مهم سیاست، مشروعیت حکومت و تلاش برای تایید و تصدیق آن است. این مقاله، در صدد بررسی دیدگاه دو اندیشمند و متکلم بزرگ قرن سیزدهم، توماس آکوئیناس قدیس و خواجه نصیرالدین طوسی درباره مشروعیت حکومت است (مسئله)؛ موضوعی که تاکنون مورد بررسی قرار نگرفته است. با توجه به پرورش آکوئیناس در سنت مسیحی– اروپایی و خواجه نصیرالدین طوسی در سنت اسلامی– ایرانی در پی پاسخ به این پرسش دارد که اندیشه های این دو متکلم در مورد مشروعیت حکومت، چه مبنا و صورتی دارد؟(سوال) این اصطلاح، به واسطه برداشت های مفهومی متضاد در دیدگاه نظریه پردازان مختلف، جلوه ها و معانی متفاوتی یافته است، در نتیجه، این مقاله از نوع اکتشافی بوده و برای آن فرضیه ای ارائه نشده است(فقدان فرضیه). از این رو، مقصد مقاله پیش رو، بررسی برداشت های دو اندیشمند بزرگ دینی، بدون هرگونه ارزشیابی دیدگاه های آنان است(هدف). داده های پژوهش، بر مبنای روش کتابخانه ای و اسنادی،گردآوری شد و در چهارچوب روش تطبیقی به عنوان نتیجه، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت(روش). با وجود مشابهت چشمگیر در مبانی نظری آکوئیناس و خواجه به دلیل مبانی الهی، دیدگاه این دو در قطب مخالف یکدیگر قرار دارد، بنابراین، می توان گفت: مفهوم سازی مشروعیت حکومت وابسته به زمینه ای است که مفهوم سازی در آن رخ میدهد(یافته).
    کلیدواژگان: توماس آکوئیناس، خواجه نصیرالدین، مشروعیت، حکومت، مفهوم و سیاست
  • محمد صادق حمیدزاده*، حسن ملکی، سعید بهشتی صفحه 49
    تربیت سیاسی در جامعه دینی ایران، همواره مستلزم توجه کیفی به مبانی قرآنی بوده است؛ اما در فضای دینی معاصر، به ابعاد وابستگی برنامه درسی تربیت سیاسی به معرفت شناسی دین مدارانه توجه جدی نشده است (مسئله)؛ و نیز، این موضوع، در عرصه علمی، مورد بررسی موشکافانه قرار نگرفته است؛ از این رو و در این راستا، با پرسش«مبانی قرآنی معرفت شناسی برنامه درسی تربیت سیاسی کدام است؟ (سوال) مواجه ایم. گمانه مقاله آن است که:وجود ظرفیت و اختصاص معرفت شناسی قرآن کریم به حوزه تربیت سیاسی انسان، در صورت شناخت و شیوه کارآمد تحصیل آن می تواند به برنامه ریزان درسی کمک کند تا مسیر تصمیمات خود را برای تربیت سیاسی بر مبانی و شناخت حقیقی استوار نمایند(فرضیه). از این رو مقاله پیش رو، به قصد» تبیین مبانی معرفت شناسی برنامه درسی برای تربیت سیاسی«(هدف) به شیوه کیفی (تحلیلی و استنتاجی) مبتنی بر قرآن پژوهی(روش) تدوین یافت. در فرآیند پاسخ گویی به مسئله یاد شده، با اتکا به آموزه های قرآنی، نتایج شامل:استخراج ابعاد مضامین، مولفه ها و شاخص های مبانی معرفت شناسی، آثار و دلالت های راهبردی آن برای کیفیت بخشی به تصمیمات برنامه ریزان و کارشناسان برای تربیت سیاسی ارایه گردید (یافته).
    کلیدواژگان: قرآن، ایران، مبانی، معرفت شناسی، برنامه درسی و تربیت سیاسی
  • علی اکبر جعفری*، سید محمد جواد قربی صفحه 75
    قدرت نرم، با این که در حوزه عمل، دارای دیرینه زیادی است، اما در دو دهه اخیر، در محیط آکادمیک مطرح شده است، شاید از این رو، در ایران، تبیین مولفه های منابع قدرت نرم و کاربست آن، جهت نیل به جایگاه اول اقتصادی و سیاسی منطقه، با ابهاماتی مواجه است، (مسئله) موضوعی که در آثار بر جای مانده از قدرت نرم در ایران، مورد توجه جدی قرار نگرفته است، بنابراین، پرسش آن است که منابع سیاسی قدرت نرم جامعه ایرانی در سند چشم انداز بیست ساله، شامل چه مولفه هایی می شوند؟ (سوال) به نظر می رسد مولفه های منابع سیاسی قدرت نرم،بیش از ابعاد بیرونی، بر وجوه درونی استوار است (فرضیه). در نتیجه، مقاله سعی دارد به تبیین عناصر سازنده منابع سیاسی قدرت نرم ایران در افق سند چشم انداز بپردازد (هدف). مقاله برای تجزیه و تحلیل داده های سند چشم انداز و پاسخ به سوال، از روش تحلیلی-توصیفی و جمع آوری داده های کتابخانه ای مناسب استفاده می کند (روش). بررسی ها نشان می دهند که مولفه های سیاسی قدرت نرم، شامل فرهنگ راهبردی پایداری، برخورداری از امنیت،سازگاری ملی، سرمایه های اجتماعی و نظایر آن است (یافته).
    کلیدواژگان: قدرت نرم، سند چشم انداز، سازگاری اجتماعی، جامعه امن و منابع سیاسی
  • قاسم شبان نیا* صفحه 95
    با آمدن اسلام و پس از آن، مذاکره، اهمیت خود را در حل منازعه با مخالفان نشان داد،اما همواره درباره توانایی مذاکره، در رفع منازعات، اختلاف بود،(مسئله) موضوعی که به دلیل عدم توجه جدی به شاخصه های مذاکره مطلوب اسلامی، همچنان به مثابه مسئله ای قابل توجه، باقی ماند. از این رو، با این پرسش مواجه ایم:اسلام برای نیل به اهداف و آرمان های الهی-انسانی، چه شاخصه هایی برای مذاکره، میان دولت اسلامی و دول دیگر قرار داد؟(سوال) گمان بر آن است:کاربست این شاخصه ها، تنها به منظور رفع اختلافات و یا نیل به توافق نیست؛ بلکه همه کشورها می توانند براساس آن، به اهداف دست یابند(فرضیه). این مقاله در پی آن است با استخراج شاخصه های مذاکره مطلوب اسلامی اولا کارگزاران در فرایند مذاکرات با دولت ها، آن را مطمح نظر قرار دهند؛ و ثانیا شهروندان مسلمان بتوانند قضاوت منصفانه ای از مذاکرات داشته باشند (هدف). نیل به این هدف، با روش توصیفی تحلیلی و با استنباط از منابع معتبر اسلامی صورت می گیرد (روش). نتایج تحقیق نشان می دهد: این شاخصه های ایجابی یا سلبی به تامین آرمان ها می انجامند در نتیجه، می توان آن ها را در عزت طلبی، حکمت ورزی و مصلحت گرایی، و در نهایت، عدالت طلبی خلاصه کرد (یافته).
    کلیدواژگان: اسلام، شاخصه، مذاکره مطلوب، دولت اسلامی و منازعه
  • مرتضی علویان*، رضا گرشاسبی صفحه 115
    بذرهای افراط گرایی در اسلام، از آغازین سال های آن و با ظهور گروه هایی همچون خوارج، افشانده شد و به مرور، بارورتر گشت. امروزه، گروه های تکفیری با اقدامات خشونت بار گسترده، به نماد افراط گرایی تهدیدآفرین در سطح جهانی تبدیل شده اند و به وحشت همگانی از طریق ترور کم سابقه دامن زده اند؛ به گونه ای که در این راستا، اغلب افراد و گروه ها را از دم تیغ می گذرانند(مسئله)؛ موضوعی که نیازمند پژوهش های بیشتری است. این نوشتار درصدد پاسخ به این پرسش است: «بر اساس تحلیل گفتمان، تاثیر دستگاه استنباطی گروه های تکفیری بر عملکردشان چیست؟(سوال) فرض بر این است: برداشت ظاهرگرایانه و گزینشی از نصوص،مولد عملکرد افراطی این گروه هاست(فرضیه)؛ از این رو، تبیین دلایل و ریشه های خشونت ورزی آن ها،مقصدی درخور توجه است(هدف). مقاله حاضر درصد است با تحلیلی گفتمانی (روش) توضیح دهد این نوع برداشت، منجر به غیریت سازی و غیریت پروری دوگانه موحد و مشرک می گردد. غیر و دیگری، سبب ایجاد جامعه و نظام ناسالم شده و در نتیجه، این گروه ها ادعا می کنند که در پی ایجاد نظام و جامعه ای پاک (خلافت اسلامی به سبک اسلاف) به عنوان دال مرکزی غایب و هژمون کردن آن از طریق جهاد علیه دیگری و طرد آن ها هستند؛ امری که در بطن خود،خشونت را به مثابه امری گریزناپذیر، تولید و بازتولید می کند(یافته).
    کلیدواژگان: دستگاه فکری، گروه های تکفیری، گفتمان، توحید، شرک و جهاد
  • حبیب زمانی محجوب* صفحه 135
    طی 150 سال گذشته، برپایی تمدن اسلامی از دغدغه های بسیار مهمی بوده است که در ذهن و اندیشه برخی از اندیشمندان و رهبران جهان اسلام تبلور یافته، با این که هر یک و از جمله امام خمینیŠ، مباحثی را در این باره طرح کرده و مولفه هایی را برای آن برشمرده اند، اما هنوز بایسته های سیاسی آن مبهم باقی مانده است،(مسئله) موضوعی که تاکنون نشده و از این رو، مقاله پیش رو در پی پاسخ به این پرسش است: بایسته های سیاسی تمدن نوین اسلامی از دیدگاه امام خمینیŠ چیست؟(سوال) گمان مقاله آن است که امام خمینیŠ در چارچوب الگوی حکومت اسلامی خویش به این موضوع پرداخته است(فرضیه). مقاله در پی بررسی دیدگاه معظم له درباره بایسته های سیاسی تمدن اسلامی(هدف) با استفاده از شیوه تحلیل محتوا است(روش). مقاله نشان داده امام خمینیŠ با در نظر گرفتن ابعاد مادی و معنوی برای تمدن، تمدن اسلامی را جامع ترین تمدن ها دانسته و بر ضرورت توجه به دین اسلام، پیوند بین دیانت و سیاست، تشکیل حکومت اسلامی بر مبنای ولایت فقیه، استقلال و نفی سلطه بیگانگان، نقد تمدن غرب و... به عنوان بایسته های سیاسی تمدن نوین اسلامی، تاکید دارد (یافته).
    کلیدواژگان: تمدن اسلامی، امام خمینی، جهان اسلام و حکومت اسلامی
|
  • Hamid Nassaj, Sayyid Mohsen Davazdah Emami Page 11
    Political thought, from the beginning, has given an important role to teleological elements among distinguishing components of political systems. Difference in purposes and giving priority to them in the structure of various political systems has caused the relationship between security, justice, and affection (Problem) as the three fundamental purposes of the Islamic political system to be ignored. Therefore, we face the following question: What is the teleological relationship between affection and political system in Islam? (Question) The result of the holy Prophet (PBUH)’s policy was establishment of affection and friendship in the society and God has mentioned this issue as a blessing the holy Quran. In fact, bloody relations between tribes before Islam were replaced by affection. (Hypothesis) Thus, the present paper tries to present a teleological explanation of the position of affection in a religious system. (Objective) The theoretical approach of the present paper is historical analysis. (Methodology) The basis of the political participation of citizens in a religious society is not observing the logical calculation of gain and loss; rather it is based on mutual affection and friendship of citizens with each other. Realization of this purpose requires organizing social relations of the religious society based on three principles of equality, brotherhood and decreasing violence to a minimum. (Finding).
    Keywords: Affection, Friendship, Amiability, Brotherhood, Political System of Islam, Nabawi (The Prophets) and
  • Ghorbanali Ghorbanzadeh Savar*, Amir Mohammad Izadi Page 31
    Legitimacy of government and trying to approve it is one of the important issues in politics. The present paper seeks to investigate the viewpoints of two great thinkers of the 13th century, Thomas Aquinas and Khwajah Nasir al-Din al-Tusi, regarding the legitimacy of government; (Problem) an issue which has not been investigated so far. Since Aquinas was brought up in a Christian-European tradition and Khwajah Nasir al-Din al-Tusi in an Islamic-Iranian one, the present paper tries to answer this question: What are the basis and forms of the thoughts of these two thinkers regarding legitimacy of government? (Question) This term, because of conflicting conceptual interpretations in the viewpoint of different theorizers, has gained different meanings and forms, as a result, the present article is an exploratory one and there is no hypothesis presented for it. (No Hypothesis) Therefore, the purpose of this article is investigating the interpretations of these two great religious thinkers without any evaluation of their viewpoints. (Objective) Research data are collected using library documentary methods and are analyzed in the framework of comparative method. (Methodology) Despite the significant similarity in the theoretical principles of Aquinas and Khwajah, because of divine principles, these two viewpoints are in opposing poles, thus, it can be said that conceptualization of the legitimacy of government depends on the ground on which conceptualization takes place. (Finding)
    Keywords: Thomas Aquinas, Khwajah Nasir al Din, Legitimacy, Government, Concept, Politics
  • Mohammad Sadegh Hamidzade*, Hasan Maleki, Saeid Beheshti Page 49
    In the religious society of Iran, political training has always required qualitative attention to Quranic principles; However, in the contemporary religious atmosphere, dimensions of the dependence of political training on religious-based epistemology have not been seriously considered; (Problem) Also, this issue has not been placed under scientific scrutiny; Therefore, we face this question: “What are the Quranic principles of the epistemology of political training curriculum? (Question) The present article assumes that the existence of the capacity and dedication of the epistemology of the Holy Quran to political training of humans, if identified and acquired effectively, can help curriculum planners in order to set their decisions on political training based on real recognition. (Hypothesis) Thus, the present paper has been written to “explain the principles of the epistemology of curriculum for political training” (Objective) using qualitative method (analytical and interpretive) based on Quran studies. (Methodology) In the process of answering the mentioned question, relying on Quranic teachings, the results including the elicitation of the dimensions of concepts, components, and criteria of the principles of epistemology, its strategic outcomes and implications in increasing the quality the decisions of planners and experts for political training are presented. (Finding)
    Keywords: Quran, Iran, Religion, Epistemology, Curriculum, Political Training
  • Ali Akbar Jafari*, Sayyid Mohammad Javad Ghorbi Page 75
    Though having a long history in practice, soft power, in the last two decades, has been raised in academic environments, perhaps this is why in Iran explaining the components of soft power and applying them to reach the best political and economic position of the region has faced ambiguities, (Problem) an issue which has not been paid serious attention regarding the outcomes of soft power in Iran, therefore, the question is: What are the components of political sources of soft power of Iranian society in the 20-year perspective document? (Question) It seems that the components of political sources of softy power are based on internal aspects more than external dimensions. (Hypothesis) As a result, the present paper tries to explain the elements of political sources of soft power of Iran in the perspective document. (Objective) The article uses analytical-descriptive method and proper library data collection to analyze the data of the perspective document and answer the research question. (Methodology) Investigations show that the political components of soft power include strategic culture of resistance, enjoying security, national adaptability, social capital and the like. (Finding)
    Keywords: Soft Power, Perspective Document, Social Adaptability, Secure Society, Political Sources
  • Ghasem Shabannia* Page 95
    With the emergence of Islam and after that, negotiation showed its importance in solving conflicts with opponents, however; there have always been disagreements about the capability of negotiation in settling down conflicts, (Problem) an issue which has remained significant due to the lack of attention to the criteria of a desired Islamic negotiation. Thus, we face this question: What criteria did Islam assign for negotiation between Islamic government and other governments in order to reach divine-human goals and ideals? (Question) It is assumed that: applying these criteria is not just for solving disputes or reaching an agreement; rather all countries can reach their goals based on it. (Hypothesis) The present article seeks to extract the criteria of the desired Islamic negotiation, so that, first, government officials consider them in the process of negotiating with other governments; and second, Muslim citizens be able to have a fair judgment about negotiations. (Objective) Reaching this goal is done through using descriptive-analytical method and interpreting authentic Islamic sources. (Methodology) The results show that these affirmative (Ijabi) and privative (Salbi) criteria result in the fulfillment of ideals and as a result they can be summarized in seeking honor, being wise, pragmatism, and finally, seeking justice. (Finding)
    Keywords: Islam, Criterion, Desired Negotiation, Islamic Government, Conflict
  • Morteza Alavian, Reza Garshasbi Page 115
    The seeds of Extremism in Islam were planted from their early years and with the emergence of groups like Khawarij, and gradually flourished. Nowadays, Takfiri groups, with extensive violent actions, have turned into the symbol of threatening extremism in the world and have created public horror through unprecedented terrorism; in such a way that in this regard, they kill most individuals and groups; (Problem) an issue which needs more research and investigations. The present paper seeks to answer the following questions: Based on discourse analysis, what is the impact of the interpretive system of Takfiri groups on their function? (Question) It is assumed that: superficial and selective interpretation of texts is the cause of the extremist function of these groups; (Hypothesis) therefore, explaining the reasons and roots of their violence merits attention. (Objective) The present paper, using discourse analysis (Methodology), seeks to explain that this kind of interpretation results in dual antagonism of the monotheist and polytheist. Antagonism results in corrupted society and system and consequently, these groups claim that they are after a pure society and system (Islamic Caliphate in style of predecessors) as the absent nodal point and hegemonize it through jihad against others and rejecting them; an issue which within itself creates violence as an inevitable issue. (Finding)
    Keywords: Intellectual System, Takfiri Groups, Discourse, Monotheism, Polytheism, Jihad
  • Habib Zamani Mahjoub* Page 135
    During the last 150 years, establishing the Islamic civilization has been a very important concern in the mind and thought of some thinkers and leaders of the Islamic world, although each of them including Imam Khomeini (R.A) has presented some issues in this regard and has enumerated some components for it, still its political necessities are vague, (Problem) an issue which has not been discussed yet and thus, the present paper seeks to answer the following question: What are the political necessities of the new Islamic civilization from the viewpoint of Imam Khomeini (R.A)? (Question) The present paper assumes that Imam Khomeini (R.A) has dealt with this issue in his framework of the pattern of Islamic government. (Hypothesis) This article tries to investigate his viewpoint regarding the political necessities of the Islamic civilization (Objective) using content analysis method. (Methodology) The paper shows that Imam Khomeini (R.A), considering material and spiritual dimensions of civilization, regards the Islamic civilization as the most comprehensive civilization and emphasizes the necessity of paying attention to Islam, the connection between religion and politics, establishing the Islamic government based on Wilayat al-Faqih, independence and rejecting the dominance of aliens, criticizing the western civilization and so on as the political necessities of the new Islamic civilization. (Finding)
    Keywords: Politics, Islamic Civilization, Imam Khomeini, Islamic World, Islamic Government