فهرست مطالب

نشریه کارآگاه
پیاپی 3 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/06/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ترنم افشار صفحات 6-16
    زبانشناسی قانونی، شاخه ای از زبانشناسی کاربردی است که با تجزه و تحلیل ادله زبانی به پرسشها و ابهام های موجود در فرآند قضایی و به طور خاص در فرآند انجام تحقیقات جنایی پاسخ میدهد. زبانشناسان قانونی با بررسی متون دارای ارزش قضایی مانند دستنوشته های پیش از خودکشی، اسناد و مدارک باقیمانده از جرم، یادداشتهای گروگانگیران و پیامهای تهدیدآمیز و نیز انجام تحلیل گفتمان به منظور تشخیص هوت نویسنده و شناسایی گوینده از روی صدای ضبط شده و ارائه گزارشهای کارشناسی به مراجع پلیسی و قضایی، کارکنان نظام عدالت کیفری را در کشف حقیقت یاری میدهند. آشنایی افسران پلیس، کارشناسان مسایل امنیتی و قضات دادسراها و دادگاه ها با قابلیت ها و کارکردهای ان رویکرد میان رشته ای و کاربرد آن در تکمیل تحقیقات جنایی، میتواند نقش موثری در دستیابی نظام عدالت کیفری به واقعیتهای جنایی ایفا کند.
    کلیدواژگان: زبانشناسی قانونی، ادله زبانی، حقوق و زبانشناسی، تحلیل گفتمان قانونی، اثرانگشت زبانی
  • محمد جواد کاملی صفحات 17-39
    تحولات شتابان، سریع و شگرف کنونی در محیط سازمانها و تلاش آنها به منظور اعمال مدیریت صحیح و کارآمد تغییرات، بیانگر ان مطلب است که برای برخورد درست با چالشهایی که تهدیدی برای بقا سازمان تلقی می شود و تبدیل آنها به فرصتهای رشد و توسعه و افزاش بهره وری سازمانها، به تجهیز سازمانها به دانش و مدیریت درست آن نیاز است تا (امروزه از دانش به تنها مزیت رقابتی ادمیشود)بتوان از مسیر پرپیچ و خم تحولات دنیای کنونی، روند رشد را در سازمان به شکلی مناسب تکامل بخشید، زیرا فقط با سرمایه دانش میتوان سرمایه طبیعی و انسانی را به ثروت تبدیل و با توانمندی های به دست آمده، مسیر توسعه و پیشرفت را هموار کرد. در این مقاله با استفاده از روش تحقیق کتابخانه ای مفهوم دانش، انواع آن، چگونگی ی مدیریت دانش، و برخی مدلهای مربوط به آن و همچنین اهداف و راهبردها و موانع آن، به ویژه در سازمان های دولتی بیان و سپس به نتیجه گیری درباره چگونگی تسهیل ان مسیر پرداخته شده است.در آخر با استفاده از روش مصاحبه و مطالعه اسنادی، به وضعیت موجود در سازمان پلیس پرداخته شده که در سالهای اخیر اقدامات عملی بسیاری درزمینه صورت گرفته و نتایج بسیاری را به دنبال داشته است.
    کلیدواژگان: دانش knowledge، مدیریت دانش Knowledge Managemen، اطلاعات Information، داده Data، دانش صرح و آشکار Explicit Knowledge، دانش نهان و ضمنی Tacit Knowledge، حافظه سازمانی Organizational memory، حافظه فردی Individual memory
  • رضا غنی لو صفحات 40-53
    توسعه صنعتی(صرف نظر از منافع علمی و مادی آن) مسائل جدد اجتماعی را با خود آفرده یی است.ان فرآند در جهان سوم به علت الگو گیری و توسعه نامتوازن بعضا موجب افزاش یا کاهش جرائم شده و یا شکل خاصی به آن داده است. در این مقاله تاثیر جامعه صنعتی شونده با شاخصهای پنچ گانه تمرکز جمعیت در شهرها - ی توسعه تکنولوژی و فرهنگ آن - پول سالاری و مصرف گرائی -فردت گرائی - و تضعیف نقش نظارتی و حمایتی خانواده های سنتی، بر عناصر مادی و معنوی و قانونی جرم بررسی خواهد شد. نتاج تحقیق نشانگر آن است که تاثیر صنعتی شدن بر تغییرات شکلی جرائمی از قبیل جعل ویا کلاه برداری و جرائم سیاسی کاملا موثر بوده، اما تغییرات محتوای معنی داری مشاهده نمیشود، در حالیکه در خصوص تاثیر صنعتی شدن برافزاش جرائمی از قبیل خودکشی - سقط جنین - مصرف مواد مخدر - تصادفات جادهای - طلاق - فرار از منزل نوجوانان ارتباط کاملا معنی داری وجود دارد. همچنین صنعتی شدن در ایجاد جرائمی از قبیل جرائم رایانه ای - مواد مخدر صنعتی پولشوئی کاملا موثر ، اما در خصوص جرم قاچاق انسان ارتباط کمتری دیده میشود. پیشنهاد اصلی تحقیق ان است که نهادی فرابخشی به صورت شورائی پس از احراز جایگاه قانونی به راست مقام محترم ریاست جمهوری یا ریاست محترم قوه قضائیه با دبیری فرماندهی محترم ناجا تشکیل شده و ضمن تدیون سیاست جنائی کشور و مهندسی مجدد سازمان های ذی مدخل در امر مقابله با گسترش جرائم که منبعث از تغییرات اجتماعی است و میتواند به عنوان تهدید امنیت ملی و انسجام اجتماعی عمل نماید اقدام کند. در این راه استفاده از تجربیات مثبت دیگر ملل و مطالعات کارشناسانه با رویکرد پیشگیری و آگاه سازی مردمی با توسل به ابزار مشارکت و اعتماد سازی مردمی و انجام مشاوره و ارائه خدمات اجتماعی در خور به مردم میتواند مشکل گشا باشد.
    کلیدواژگان: توسعه صنعتی، تغییرات اجتماعی، جرم، شهرنشینی
  • مهدی کرمی دهباغی صفحات 54-68
    هدف از ان پژوهش مقایسه نیمرخ روانی قاتلین عمدی(20تا40ساله)شهر تهران باجمعیت عادی است که به روش علی مقایسه ای بر روی 120 نفر انجام گرفته است. یافته های بدست آمده نشان میدهد بین قاتلین عمدی با جمعت عادی درتمام 24 خرده مقاس آزمون ملون تفاوت معنی دار است. در 22 مقیاس میانگین نمرات گروه قاتل به طور معنی داری بیشتر از گروه عادی است و در دو مقیاس اختلال شخصت نمایشی و خود شیفته میانگین نمرات گروه عادی بیشتر از گروه قاتل است از نظر جنسیت بین زنان و مردان در مقیاسهای اختلال شخصت وابسته، افسرده، دیگر آزار، خود آزار، اسکزو تایپال، مرزی، پارانوئید، اختلال اضطرابی، افسرده خویی، استرس پس از ضربه و شبه جسمی بین دو گروه تفاوت معنی دار است ومیانگین نمرات گروه زنان بیشتر از مردان است، و در خرده مقیاس وابستگی به موادنیز بین گروه زنان و مردان تفاوت معنا دار و میانگین نمرات مردان بیشتر از زنان است درسایرخرده مقیاسها شامل اختلال شخصیت اسکیزوئد، دوری گزین، نمایشی، خود شیفته، ضد اجتمایی، وسواسی، منفی گرا، اختلال مانیک، وابستگی به الکل، تفکر، افسردگی اساسی و هذیانی بین زنان و مردان تفاوت معنادار نبوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج میتوان گفت که قاتلین از وضعت سلامت روانی مطلوبی نسبت به جمعیت عادی برخوردار نیستند ودربین قاتلین، زنان نابهنجاری های روانی بیشتری دارند، به نحوی که تمام آنها حداقل از یک نوع اختلال روانی رنج میبرند.
    کلیدواژگان: نیمرخ روانی، قتل عمد، شهر تهران
  • علیرضا وطن پور صفحات 69-93
    امنیت از ابتدا تاکنون جزو اساسی ترین نیازهای حیات اجتماعی بشر بوده است. کسب وحفظ امنت ملی از وظایف اصلی حکومتها و مهم ترین اولویت در سیاست داخلی و خارجی دولتهاست. امروزه قلمرو مفهومی امنیت ملی و به تبع آن دامنه تهدیدهای ملی و فراملی گسترش یافته است. تامن امنیت درابعادمتنوع سیاسی، نظامی، اقتصادی، اجتماعی وفرهنگی در گرو توجه همه انواع خطرها در عرصه های داخلی و خارجی است.یکی از این تهدیدها در کشورما، که تمام ان ابعاد به ویژه بعداقتصادی آن را تحت تاثیرقرارمیدهد، قاچاق کالاست.هرچند بسیاری ازتلاشهای مطالعاتی داخلی، متمرکز بر تجزیه و تحلیل آثار رفاه ی و اقتصادی کوتاه مدت قاچاق بوده، اما به پیامدهای بلندمدت آن و رابطه مستقیم با امنیت اقتصادی کمتر توجه شده است.دراین مقاله- که به روش توصیفی، تحلیلی تهیه شده- سعی برآن بوده تاضمن جهت گیری دررفع این نقیصه، برخی از آثار و عوارض منفی آن برامنیت اقتصادی کشور ا به عبارت دیگر تاثیرات اقتصادی آن با هدف کمک به سیاستگذاری های مرتبط با امر مبارزه باقاچاق مورد کاوش وبررسی قرارگیرد. از آنجا که کی از الزامات سند چشم انداز20 ساله اقتصادی تقوت یی تولید است، مشخص می شود که: در راه اجرای راهبرد توسعه اقتصادی، تهدیدهای اقتصادی به طوراعم- که شکننده تر ازهرزمان دیگراست- و قاچاق کالا به طوراخص، میتواند به عنوان یک تهدید تمام عار اقتصادی، نظام حاکم را از دستیابی به این اهداف باز داشته یا با مشکل مواجه کنند ودرنهایت قدرت اقتصادی رابه عنوان یکی ازمولفه های اثرگذاربرامنیت ملی به ضعف بکشانند.
    کلیدواژگان: اقتصاد، Economic، قاچاق کالا، Good Smuggling، امنت اقتصادی، security Economic
  • زین العابدین عابدینی صفحات 94-107
    مجرمان و بوژه مجرمان خطرناک دارای چه ویژگی های شخصیتی هستند؟ روان شناسان مجرمان را مریض روانی یا دارای اختلالات شخصیتی به شمار میآورند. جامعه شناسان و آسیب شناسان اجتماعی عمده مسئولیت جرم و جنات را ناشی از روابط اجتماعی، اقتصادی و... میدانند.امروزه مطالعه تک عاملی در شناسایی ویژگی های شخصیتی کارکرد خود را از دست داده است و برای کنترل و مهار جرائم در جامعه نیاز به مطالعه بین رشته ای می باشد که البته در ان راه پیشرفتهای نیز حاصل شده است به طوری که صاحبنظران متعدد درخصوص تاثیر عوامل ژنتیکی، روانی و اجتماعی در ارتکاب جرائم و شکلگیری شخصیت مجرمان با هم اظهارنظر کرده اند. در یکی از تازه ترن دیدگاه ها به دو فرآیند تقسیم بندی و ضد انسان پنداری در مورد مجرمین خطرناک نیز اشاره می شود.
    کلیدواژگان: شخصیت(Personality)، منش (Character)، شخصیت ضداجتماعی (Antisocial)تقسیم بندی (Compartmentalization)، ضد انسان پنداری (Dehumanization)تیپ مجرمانCriminals Types
  • غلامحسین بیابانی صفحات 108-129
    آگاهی از شیوه اجرای جرم مجرمان و روش های آنها همواره اولین ابزار در کار کارآگاهی خواهد بود زیرا شناخت شگرد مجرم کمک شایانی به کشف جرم و دستگیری مجرم میکند. بسیاری از مجرمان یک شیوه اجرای جرم مخصوص به خود دارند که شامل روش خاص آنها در ارتکاب جرم است. شیوه اجرای جرم مجرمان متشکل از رفتارهای آموخته شده آنان است که در طول زمان تحول و تکامل میابد. این روش میتواند همچنان که مجرم باتجربه تر میشود، پالایش شده و پخته تر و قابل اعتمادتر شود. همچنین این روش میتواند به علت کاهش توانایی های ذهنی یا افزایش مصرف موادمخدر، حاوی مهارت کمتری شود، اما به طور کلی میتوان گفت شگرد و روش ارتکاب جرم هر مجرم ماهیتا کاربردی است. در مقاله حاضر که پیرامون مباحث شیوه ها و رفتار مجرمانه سارقین منزل تدوین شده است، حاصل مطالعه پرونده ها، رایزنی و گفتگو با کارآگاهان و افراد خبره میباشد که پیرامون جرائم و شگردهایی که مجرمین در ارتکاب جرم سرقت منزل بدان پرداخته اند، تدوین شده است.
    کلیدواژگان: شیوه ارتکاب جرم، شیوه های مجرمین، مجرمین حرفه ای، سرقت منزل، شگرد ورود، شگرد جمع آوری، مالخر، رفتار جنایی
  • محمد سلطانی فر صفحات 130-140
    تجربیات آموزش رسانه ای نشان داده است که مشکلات اجتماعی پایدار از جمله تهدید امنیت اجتماعی را می توان از طریق آموزش عمومی رسانه ها برطرف کرد.مقاله حاضر به بررسی راهبردها و تاکتیکهای آموزش موثر رسانه ها در راه تامین و حفظ امنیت اجتماعی می پردازد، با این دیدگاه که از راهبردها و تاکتیکهای یادشده می توان برای متقاعد کردن مردم، ترغیب آنان به تامین و حفظ امنیت اجتماعی، متوقف کردن جرائم، کاهش بزهکاری و... استفاده کرد. دیدگاه مقاله حاضر آنست که برای دستیابی به آموزشهای موثر رسانه ای در حوزه امنیت اجتماعی، تاکید بر اصولی است که مخاطب را از حالت انفعال خارج سازد و با مشارکت او روندی را طی کند که در نهایت به توانمندی و قدرت انتخاب او بینجامد.
    کلیدواژگان: آموزش رسانه ای، امنیت اجتماعی، تاکتیکهای آموزش رسانه ها، نیروی انتظامی و پلیس