فهرست مطالب

پژوهش های ادب عرفانی (گوهر گویا) - سال دهم شماره 2 (پیاپی 31، پای ی ز و زمستان 1395)

مجله پژوهش های ادب عرفانی (گوهر گویا)
سال دهم شماره 2 (پیاپی 31، پای ی ز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • تقی پورنامداریان، علی قیدی* صفحات 1-18
    مولانا در سیر رشد خود همواره یار و همدمی در کنار خود داشته است. هریک از این همدمان، نقش خاص و متفاوتی در تعالی و تربیت او داشته اند. در مثنوی، نقش حسام الدین، آخرین همراه مولانا، با ستایش های اغراق آمیز مولوی همراه می شود؛ به همین سبب شناخت چگونگی نقش چلبی در ارتقای روحی مولوی دشواری هایی دارد. در این مقاله با توجه به آثار مولانا و زندگی نامه های او، می توان دریافت که حسام الدین با قابلیت های فردی خود، توانسته است مولانا را از سطح عارفی اهل وجد و سکر به مقام شیخ و مرادی کامل برساند.
    کلیدواژگان: حسام الدین، رشد، محرمیت، مولانا
  • میثم احمدی*، مهدی شریفیان صفحات 19-42
    ظهور افکار ساختارشکنانه محیی الدین ابن عربی، بستری مناسب برای گفتمان معرفت شناسانه در فضای تصوف اسلا می فراهم کرد و دریچه تازه ای از تحقیق را بر اهل معرفت و معنا، به خصوص نهان گرایان مسلمان گشود. نشر عقاید بی باکانه او در جهان اسلام، طیف متنوع و گسترده مخالفان و پیروان را بر آن داشت که به نقد، نکوهش یا ستایش او بپردازند. منتقدان شیخ اکبر بیشتر از طایفه فقها و علمای ظاهر بودند تا از سالکان و صوفیان معنانگر؛ اما در کسوت اهل تصوف نیز کسانی همچون علاءالدوله سمنانی، در برخی عقاید او به دقت تامل و آنها را نقد کردند. ابن عربی هیچ گاه در بین متصوفه، منتقدی بزرگ تر و برجسته تر از شیخ احمد سرهندی نداشت. شیخ سرهندی با تدوین و تبیین نظریه وحدت شهود در برابر وحدت وجود ابن عربی، شالوده های نظریه وحدت شهود را پی ریزی و استوار کرد. محققان ایرانی نیز بیشتر او را با همین نظریه می شناسند؛ اما در واقع اختلاف او با شیخ اکبر تنها به این موضوع محدود نیست و در موضوع های مهم دیگر عرفانی و شناخت اسلا می نظیر ولایت و نبوت، رویت حق تعالی، اسما و صفات خداوند، ایجاب در افعال حق تعالی، خلود عذاب در حق کافران و دیگر مباحث، شیخ اکبر را به چالش می کشد. این مقاله می کوشد تا به اختصار تفاوت دیدگاه های این دو عارف بانفوذ و صاحب تاثیر را بررسی کند.
    کلیدواژگان: ابن عربی، امام ربانی، وحدت شهود، وحدت وجود
  • آرزو ابراهیمی دینانی*، محمدکاظم یوسف پور صفحات 43-64
    زبان از مهم ترین ویژگی های بیانگر باورهای عارف است و به همین سبب اهمیت ویژه ای دارد. حلاج از عرفایی است که رمزهای زبانی آثار و سخنان او، زبان وی را از زبان معمول متمایز می کند. دستیابی به رویکردهای فکری و تجربیات او مرهون تحلیل و تفسیر این رمزها است. این نوشتار پس از توضیح رمز و رابطه مستقیم آن با تجربه عرفانی و تبیین دیدگاه حلاج درباره زبان رمزی، رموز زبانی حلاج را در سه بخش حروف، کلمات و تصاویر، با روش توصیفی تحلیلی بررسی می کند. در این مقاله نقش رمز در زبان حلاج، ارتباط زبان رمزی حلاج با تجربه های روحانی او و نقش آن در شناخت تجربه ها و باورهای وی بررسی می شود. با توجه به تفاوت ظریف شطح و رمز، کشف رموز زبان حلاج، می تواند نوع تجارب و حقیقت باورهای او را آشکار کند. رمز و شطح، اصلی ترین و پراهمیت ترین بخش سخنان حلاج است و در زبان او بسیار به شطحیات توجه شده است؛ به همین سبب بررسی و تحلیل انواع رمز در سخنان او ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: تجربه، حلاج، رمز، کلمه
  • سمیه اسدی*، عظیم حمزئیان صفحات 65-90
    شناسایی حجاب های سلوک و راه های گذر از آنها، از مباحث مهم عرفان عملی است که عارفان در سیر و سلوک، بسیار به آن توجه داشته اند. حجاب های عرفانی از موضوعات اساسی مدنظر ابوعبدالله نفری، عارف شیعی قرن چهارم است؛ در آیات قرآن کریم و روایات امامان نیز در این باره نکاتی مطرح شده است. نفری در المواقف و المخاطبات، ضمن تمرکز بر حجاب و انواع آن، دیدگاه های ویژه ای را بیان می کند که برخی از آنها برای نخستین بار مطرح می شود.
    در این مقاله با تمرکز بر المواقف و المخاطبات و جستجو در دیگر متون عرفانی، ضمن بیان نظریه های متقدمین صوفیه و عرفا، دیدگاه های نفری درباره انواع حجاب و مهم ترین آنها، علل ایجاد کننده آنها و درنهایت رفع حجاب، بررسی می شود. این مقاله با توجه به نگارش و سبک متفاوت نفری نسبت به سایر عرفای مسلمان، جایگاه حجاب های سلوک را از دیدگاه او تبیین می کند. او مفاهیم و تقسیم بندی های متفاوتی در این باره مطرح کرده است؛ برخی از این حجاب ها ابداع اوست؛ نفری به بعضی از حجاب ها اولویت و اهمیت بیشتری می دهد و ازآراء رایج در این باره نیز بهره می برد. در مقاله حاضر با توضیح و تشریح متن نمادین و دشوار المواقف و المخاطبات، دیدگاه های نفری درباره حجاب های عرفانی تبیین می شود.
    کلیدواژگان: حجاب ظلمانی، حجاب عرفانی، حجاب نورانی، رفع حجاب، نفری
  • مسروره مختاری* صفحات 91-120
    سوانح العشاق و لمعات، بر اساس دو رویکرد متفاوت عرفانی نوشته شده اند. تفاوت های نسبی مبانی فکری مولفان، تاثیر بسزایی در درک آنها از مفاهیم و اصطلاحات عرفانی دارد. مفهوم معرفت و انواع و مراتب آن با جهان بینی عرفانی و مشرب فکری نویسندگان، ارتباط نزدیکی دارد؛ به همین سبب در این مقاله با تاکید بر این دو اثر عرفانی، ارکان معرفت و مباحث مرتبط با آن بررسی می شود. با تامل در ارکان معرفت در سنت اول عرفانی (انسان، خدا) و سنت دوم (انسان، خدا، هستی)، می توان دریافت که مفهوم معرفت در این دو اثر مانند برخی دیگر از اصطلاحات عرفانی، شباهت ها و اختلاف هایی دارد. انسان و معرفت او که نقطه مشترک در دو سنت عرفانی است رسیدن به مراتب دیگر معرفت را آسان می کند. در سنت دوم عرفانی معرفت هستی با تمرکز بر اندیشه وحدت وجود و با استمداد از نیروی کشف و شهود، معرفت خداوند را ممکن می کند. به سبب مطلق بودن خداوند، امتناع صمدیت و تحقق ربوبیت، همچنین محدودیت و تقیید ممکنات، معرفت ذات احدیت ممکن نیست؛ بنابراین با اسماء و صفات می توان به شناخت حق و وحدانیت او دست یافت.
    کلیدواژگان: سنت اول و دوم عرفانی، سوانح العشاق، لمعات، معرفت
  • نفیسه ایرانی*، میلاد جعفرپور صفحات 121-134
    هجویری در کشف المحجوب بزرگ زاده ای دین ورز، پشمینه پوشی بی خرقه و صوفی آزاد از رسوم است. داوری های او درباره مشایخ گذشته و هم روزگارش با تامل و شناخت همراه است. یکی از این مشایخ، حسین بن منصور حلاج است که به گواهی تاریخ، وابستگان دستگاه خلافت عباسی مخالف او بوده اند. پیروان حلاج در طول تاریخ از مجازات ایمن نبود هاند. بزرگان تصوف نیز به مقتضای زمان، پوشیده و به اشاره در باب او سخن گفته اند. برخی متصوفه مثل سراج طوسی و قشیری با ذکر سخنان حلاج به دنبال راهی برای جلوگیری از حذف کامل او از فهرست مشایخ اهل تصوف بوده اند. عملکرد هجویری تا اندازه ای ظریف تر و رندانه تر است؛ زیرا با ذکر احوال او در باب «فی ذکر ائمتهم من اتباع التابعین»، به مناسبت و احتیاط، دین و اعتقاد او را تایید می کند؛ هجویری حتی ذکر نکردن نام حلاج را در کتاب خلاف رسم امانتداری می داند. این پژوهش تاملی در تحلیل نگاه هجویری به حسین بن منصور حلاج بر پایه اشارات او در کشف المحجوب است. با بررسی و تحلیل شواهد، ساختار پژوهش در نه بخش تنظیم شد: سابقه آشنایی هجویری با حلاج، رویکرد هجویری به آرای موافقان و مخالفان حلاج، ارتباط حلاج با مشایخ عصر خود و دلیل رانده شدن حلاج، انگیزه طرح حلاجی دیگر، حلاج و ملامتیه، رد احتمال اعتقاد حلاج به حلول، رد اتهام ساحری و اثبات کرامت حلاج و ناپذیرفتنی های حلاج.
    کلیدواژگان: حلاج، رویکرد هجویری، مشایخ صوفیه، کشف المحجوب، ملامتیه
  • مهدی عرب جعفری محمدآبادی* صفحات 135-158
    سپهری از شاعران بنام معاصر است. درباره شعر و اندیشه های عرفانی او دیدگاه های فراوانی مطرح شده است. برخی مبانی شعر او را برگرفته از عرفان ایرانی اسلامی و یا عرفان هندی و شرقی دانسته اند و البته برخی نیز شعر او را تهی از عرفان می دانند. تاکنون پژوهشی به مقایسه کاربرد مفاهیم و اصطلاحات عرفانی در شعر سپهری و گفتار عارفان مسلمان نپرداخته است. گزینش واژگان، مدخلی بر طرز تفکر شاعران است؛ به همین سبب پژوهنده یکی از راه های شناخت عرفان سپهری را گزینش اصطلاحات و مفاهیم عرفانی در سروده های او می داند. این مقاله برای روشن شدن چیستی و چگونگی عرفان سپهری، مفهوم عرفانی عشق را از میان مفاهیم و اصطلاحات فراوان نهفته در شعر او برگزیده است و می کوشد این مفهوم را در مقایسه با کاربرد آن نزد عارفان مسلمان بررسی کند. با بررسی ویژگی های عشق در سروده های سپهری و سخنان عارفان مسلمان می توان دریافت عرفان سپهری به عرفان شرقی بسیار نزدیک تر از عرفان ایرانی اسلامی است؛ اما تفاوت هایی نیز با دیدگاه شرقی دارد که نشان می دهد سپهری رگه هایی کمرنگ از عرفان ایرانی اسلامی را با عرفان شرقی آمیخته است؛ به بیان دیگر، او عرفان خود را دارد و عرفانش با عرفان مکتب های دیگر متفاوت است.
    کلیدواژگان: سپهری، عارفان مسلمان، عرفان، عشق، مفاهیم عرفانی
|
  • Taghi Pournamdarian, Ali Gheidi * Pages 1-18
    Rumi, in the course of his development, had always had a companion beside him. Each of these partners had a major and specific role in his educational elevation. Among these influences, the role ofHusam al-Din Chalabias his last companion has been always concealed behind the veil of Rumi's exaggerated praise of him in Masnavi, thus making Husam's contribution to Rumi's spiritual exaltation very difficult to trace.
    This article seeks through an analysis of Husam's characteristics and personality traits, to elucidate his special relationship with Rumi and consequently reveal the impact of Husam's presence on Rumi.
    Keywords: Husam al Din, Rumi, development, supervision, closeness
  • Meysam Ahmadi * Pages 19-42
    The appearance of deconstructive thoughts and notions of Ibn Arabi made a suitable field for epistemological discourse in Islamic Sufism and opened a new point of view for the seekers of meanings specially Muslim Occulticism. The scatter of his audacious notions in the world of Islam made the different groups of his followers and opposes to criticize his notions and appreciated or rejected them. The critics of Sheikh Akbar were mostly belonged to juristic rather than Sufism, yet in the Sufism person like Alaodole Semnani criticized and scrutinized his notions, but in Sufism no one criticized Ibn Arabi more than Sheikh Ahmed Sarhendi. Sarhendi raised the idea of “unity intuition” oppose to Ibn Arabi’s “unity of existence” and crenellated the pillars of this theory. Researchers in Iran knows him mostly of this notion, but his opposition to Sheikh Akbar is not merely about this notion and it includes the attitudes like curatorship and prophecy, the seeing of God, the Names and Qualification of God, the causation of God’s actions, eternal suffering of kaffirs and other argumentative issues seriously challenged Sheikh Akbar. This article tries to investigate the differences of the notions of these two effective and prominent figures.
    Keywords: Unity of existence, Unity of intuition, Ibn Arabi, Imam rabbani
  • Arezoo Ebrahimi * Pages 43-64
    Contemplation on language as the main indicator of ideas and mystic beliefs is so important. Hallaj is one of the mystics whose lingual symbols in his works and words has distinct his language from common language. It is needed to be analyzed due to find his mental and experimental approaches. This paper seeks to survey Hallaj’s lingual symbols in three parts: letters, words and pictures in a descriptive-analytic way; and before that, it will explain the symbols and its direct relationship with Hallaj's mystical experience. The role of symbol in Hallaj’s language, relation of his symbolic language with his spiritual experiences and its role on recognition of his experiences and thoughts will be analyzed in this paper. According to the subtle differences between Shat’h and symbol, discovering Hallaj’s lingual symbols reveal the kind of his experiences and beliefs. Shath and symbol in language are the main and most significant part of Hallaj’s words and Shat’hiat has been considered in his languages more, so analyzing the symbols in his words is necessary.
    Keywords: Hallaj, symbol, experience, word
  • Somaye Asadi *, Azim Hamzeiiyan Pages 65-90
    The issue of veils concerned in the way to perfection, its identification, and the ways to surpass it is among the significant subjects in practical Gnosticism and gnoticists has a special view on that on their way to perfection. The issue of gnostic veils is one of the essential subjects that Abo Abdolah Nafri, a Shia gnosticist, was concerned. Koranic verses and Imams sayings include some points on this as well. Nafri, while focusing on the subjects of veil and its kinds has mentioned his especial views on it in “Almamavaghef o Almokhatebat”.
    In this article attempt is made to elaborates Nafri’s views and ideas on different kinds of veils and the main ones, along with the main causes and finally the resolutions with reference to his book and other gnostic scripts. With regard to Nafari’s unique style of writing, the present study explain the position of veils on the way to perfection from this scholar viewpoint. Nafri offers different concepts and classification on this issue. Some of the veils is his creation and for some, he paid more attention. He also used current contemplation of his time for his work on veil.
    Keywords: Nafri, gnostic veils, uncovering veil, illuminated veils, devil veil
  • Masrore Mokhtari * Pages 91-120
    Savanehol-oshag and lamaat belong to the theses which have been composed based on two different Gnostic approaches. The relative differences in the author's mental bases, their regard to Gnostic concepts and terms, have influenced their works to high degrees. Since the concept "insight" and its types and ranks has a strong relationship with author's Gnostic ideology and mental disposition, insight elements and the related issues were studied in this research emphasizing two above mentioned works. Reflection on the concept of "human" and "God" insight as insight pillars in the first Gnostic tradition and "human", "existence", and "God" insight in the second Gnostic tradition indicated that "insight" like other Gnostic terms has common points and discrepancies considering the concept in two studied works. The human and his insight as a common point in both Gnostic traditions is a master key which facilitates the achievement to further stages of insight and existence insight makes the achievement of god insight possible relying on thought of unitism and intuition force. In conclusion, the insight into unity nature is not possible because of God absolute, eternity refusal, lordship certainty, and possibility constraints and the insight into righteousness, the knowledge of God's unity and praise, can be accomplished successfully through names and attributes.
    Keywords: the first, second Gnostic tradition, insight, Savanehol, oshag, lamaat
  • Nafise Irani *, Milad Jafarpuor Pages 121-134
    This study is a meditation in Hojviri’s Apparoch about Hallaj that based on his implicit Comments. By analysis of evidences, research structure was offered in nine part: acquaintance history between Hojviri and Hallaj, Hojviri’s apparoch to agree and disagree views about Hallaj, Hallaj relationship with suifis and the reason of their denial, Motivation plan of another Hallaj, Hallaj and Mlamtyh, Rejection of Hallaj Transduction Belief, Rejection of Hallaj magic accusation, Proofing dignity of Hallaj, unacceptable opinions of Hallaj.
    Keywords: Kashf al Mahjoub, Hallaj, Hojviri's apparoch, Mlamtyh, suifis, opinions Analysis
  • Mahdi Arabjafari * Pages 135-158
    Sepehri is one of famous contemporary poets that It has been said a lat about his poems, especially about his mystical thoughts. There are several views about his poems sush as: whit persian Islamic mystical principles, whit Hindi and Eastern mystical principles, or without any Mysticism. No study has particalary dealt with comparative analysis of mystical terms and concepts in Sepehri s poems compared With Muslim mystics ones. Word selection is a way toward poet s manner of Thinking, Therefore, the researcher belives that selecting mystical terms and concepts in Sepehri s poems is a suitable way analyze his mysticism. In order to lighten the nature and quality of his Mysticism, this study selects mystical concept of Love from among so mony mystical terms and concepts in his poem. It also tries to express It real meaning compared with the use of this concept by Muslim mystics. This study tries to show the origin of Sepehri s mysticism by analyzing the differences of Love between his poems and Mysticism of Muslim mystics.
    Keywords: Mystical terms. Love. Muslim mystics. Sepehri