فهرست مطالب

مجله پژوهش های ادب عرفانی (گوهر گویا)
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 32، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی صفایی*، رقیه آلیانی صفحات 1-36
    شاعران عارف برای بیان مفاهیم عمیق عرفانی و عاطفی خود ناگزیر با بالابردن ظرفیت زبانی به هنجارشکنی و استفاده از نماد روی می آورند که نماد حیوانی ازجمله آن است. در این پژوهش نشانه شناسی نماد حیوانی باز در غزلیات شمس بررسی شده است.
    نشانه شناسی مطالعه نظام مند نشانه ها برای دریافت پس زمینه های گوناگون فکری شاعر یا نویسنده است. با بررسی این علم در نماد حیوانی باز، زمینه های گوناگون فکری مولوی را می توان دریافت که از آن جمله، اندیشه بازگشت، خاموشی، سفر و... است. نشانه ها در متون با فرم های گوناگونی مثل کلمات، صداها، بوها، حرکت، مکان و... نمود می یابد. با مطالعه بر شبکه های وابسته در نماد باز، تطابق کارکرد این سمبل با کنش های رنگ، مکان، حرکت و صدا مشاهده می شود. در این پژوهش بخش تقابلی و دگردیسی نمادها نیز بررسی می شود. با بررسی این شناسه ها، نیمه پنهان فکری شاعر و هم چنین الگوهای خاموشی، وحدت گرایی و زیرساخت های ذهنی مولوی نمایان می شود. نکته مهم در بخش روابط تقابلی نه در انتخاب نوع تمایزها، بلکه در شیوه برخورد پویای روابط است. این موضوع گویای روح پرتلاطم مولوی در عشق او به شمس تبریزی یا مضامین عرفانی است. این نوع برخورد در کارکرد میانه بودن دو قطب مثبت و منفی نماد باز، دیدنی است. از سوی دیگر فضای فکری مولوی ازجمله رمزهای فرهنگی آیین بودا و میترا برای تاثیرگذاری فضای دینی بلخ، قونیه و اساطیری، در این گفتار تبیین شده است.
    درمجموع، این مقاله، الگوها، کنش ها، هنجارشکنی، بازی دال ها، شبکه تناسب ها، خاستگاه فکری، تقابل و دگردیسی تقابل ها در نماد حیوانی باز را بررسی و آن را در شواهد غزلیات شمس تحلیل و تبیین می کند.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، نماد باز، مولوی، الگو، مفاهیم
  • محمد ابراهیم مالمیر * صفحات 37-66
    گل در طول تاریخ بشر اهمیت بسیاری در زندگی فردی و اجتماعی انسان ها داشته است. گل تجلی زیبایی است و در باور تاویلی عارفان و صوفیان، مظهر خداشناسی و توحید است؛ همچنین نمادی از معارف باطنی اهل معرفت و حقایق مکشوف روحانی آنان است. در این مقاله معانی تاویلی گل از دیدگاه عارفان و صوفیان بررسی می شود.مبانی معناگرایانه و تاویلی عارفان با عنصر خیال و رویکرد زیباآفرینی می آمیزد و همواره در آیینه ادبیات عرفانی انعکاس می یابد. این مقاله با تمرکز بر تاویل گل ها می کوشد مبانی متون ادبیات عرفانی را تبیین کند و به زوایای تفکر در ادبیات عرفانی دست یابد.
    در این جستار می توان دریافت، گل در باور عارفان یکی از بهترین لطایف عالم عرفان است که همواره به آن نظر داشته اند و برای اظهار اسرار و باورهای پنهان خود در تبیین تجلیات نزولی ظهوری و تجلیات صعودی شهودی، از آن بهره برده اند؛ بنابراین عارفان از گل و انواع آن، تاویل های عرفانی مختلفی برداشت می کنند.
    کلیدواژگان: گل، گیاه، تاویل، نماد، عرفان و تصوف، ادبیات عرفانی
  • محسن محمدی فشارکی*، مریم شیرانی صفحات 67-90
    الرساله ابوالقاسم قشیری یکی از متون مهم نثر عرفانی، به ویژه در زمینه آداب و تعالیم تصوف است. قشیری این کتاب را در فاصله 437 تا 438 هجری قمری به زبان عربی نوشت. این اثر از همان روزگار تالیف، توجه بسیاری را برانگیخت. الرساله دو بار به فارسی ترجمه شد. سید محمد گیسودراز، یکی از عارفان طریقه چشتیه در سده نهم، برای نخستین بار الرساله را شرح و تفسیر کرد. اهمیت شرح گیسودراز در آن است که نویسنده افزون بر شرح، سخنان قشیری و عارفان دیگر را نیز نقد می کند؛ به عبارت دیگر، او نه همانند یک مرید یا شارح صرف، بلکه با دیدی انتقادی و منتقدگونه به الرساله می نگرد. این پژوهش بر آن است تا با بررسی شرح رساله قشیریه، جنبه های انتقادی این شرح را تبیین و ویژگی های برجسته زبان گیسودراز را آشکار کند. این ویژگی ها می تواند نمایانگر نثر سده هشتم و نهم هجری باشد.
    کلیدواژگان: الرساله القشیریه، گیسودراز، شرح، نقد، ویژگی های زبانی
  • بهمن نزهت * صفحات 91-116
    معارف بهاء ولد به اهتمام بدیع الزمان فروزانفر، با تمرکز بر چهار نسخه خطی برای نخستین بار در سال 1333 شمسی به صورت علمی و انتقادی تصحیح و منتشر شد. مصحح سعی کرده است اجزای سه گانه معارف را به صورت روایتی واحد تصحیح کند؛ اما در این تصحیح از مقابله نسخه چاپی او با دیگر نسخه های کهن و گاه اخیرا شناسایی شده نشانی نیست. این موضوع گویا به سبب نبود فرصت کافی برای شناسایی نسخه های کامل و معتبر کتاب معارف بوده است. از سوی دیگر برخی کاستی ها در مراحل نسخه شناسی، شیوه تصحیح و ویرایش متن، ابهام هایی در متن ایجاد کرده است که خوانش و فهم آن را برای خواننده دشوار می کند. در این پژوهش علاوه بر نقد و بررسی نسخه های خطی معارف، نخست، نسخه های خطی کاربردی فروزانفر به طور کامل معرفی می شود؛ سپس برخی از نواقص و کاستی های این تصحیح با استناد به نسخه کهن ایاصوفیا و نسخه نویافته کتابخانه قونیه بیان خواهد شد.
    کلیدواژگان: بهاءولد، تصحيح انتقادي، معارف، نسخه شناسي، نسخه خطي
  • امیرحسین مدنی* صفحات 117-142
    امیرحسینی هروی از عارفان گمنام قرن هفتم و هشتم هجری است. او با پرسش های هجده گانه خود، شیخ محمود شبستری را به سرایش گلشن راز برانگیخت. از امیرحسینی هروی آثار مهمی بر جای مانده است. بررسی افکار او در مطالعات تاریخی و تطبیقی تصوف اهمیت خاصی دارد. در این مقاله، سه نوع تاثیرپذیری محتوایی آثار هروی از میراث عرفانی کهن بررسی می شود. نخست، تاثیرپذیری از عارف هم عصرش مولانا در مباحثی مثل تشابه آغازین کنزالرموز و مثنوی، اهمیت غفلت، عاشقان ساکن بی قرار، عشق این سری و آن سری و نقد قافیه اندیشی. دوم، تاثیرپذیری از اندیشه های عرفانی کهن و موضوعات پربسامدی مثل جاودانگی معشوق، ترک خودی و انانیت، نکوهش تقلید، مرگ پیش از مرگ و دوگانه عشق و ملامت. سوم، تاثیرپذیری از عارفانی با دیدگاه های خاص مثل ابوسعید، عین القضات و نجم رازی در مضامین ویژه ای همانند تصوف آسیا، نکوهش رسم و عادت و داستان خلقت آدم.
    این تاثیرپذیری های سه گانه، تا حد بسیاری بر غنای فکری و فرهنگی آثار هروی افزوده و عرفان و گزاره های عرفانی او را به اندیشه های اصیل عرفانی سده های نخستین نزدیک کرده است. از سوی دیگر هروی در حد یک مقلد صرف نیست و با طرح مضامینی مثل عقل و عشق، نفس توسن و کثرت گرایی دینی، صاحب فکر و نوآوری است. در قسمت پایانی مقاله به این موضوع پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: امیرحسینی هروی، مثنوی های عرفانی، میراث عرفانی، مولانا
  • محمدرضا متقی نیا *، حسنعلی ویس کرمی، مصطفی محمدزاده صفحات 143-158
    داستان های مثنوی معنوی به صورت چندبعدی بیان شده است؛ به گونه ای که یک داستان آن را از چندین بعد می توان تحلیل کرد. یکی از این داستان ها، حکایت مشهور پادشاه و کنیزک است. این داستان تاکنون از جوانب مختلفی مانند اخلاق پزشکی و عشق بررسی شده؛ اما به بعد مهم درمان روان شناسانه داستان کمتر توجه شده است. به همین سبب در این پژوهش، نگارندگان با بررسی داستان پادشاه و کنیزک، سعی کرده اند تا روش های درمان کنیزک را با رویکردهای روان درمانی معاصر، تطبیق دهند. تحلیل روان شناسانه داستان پادشاه و کنیزک نشان می دهد این داستان آمیزه ای از رویکردهای روان شناسی مشاوره ای، شرطی سازی، تداعی گرایی، روان تحلیلی و نظریه های عشق است و در آن روش های درمانی حساسیت زدایی منظم، سطح آستانه و عشق درمانی به طور هدفمند در هم آمیخته است. یافته های پژوهش گویای نبوغ مولوی در تلفیق رویکردهای مختلف روان درمانی و ایجاد روشی یکپارچه برای درمان است که می تواند برای استفاده متخصصان روان درمان سودمند باشد.
    کلیدواژگان: مولوی، مثنوی، داستان پادشاه و کنیزک، روان درمانی
|
  • Ali Safaei *, Raghayeh Aliyani Pages 1-36
    In order to express their profound mystical and emotional concepts¡ mystic poets inevitably resort to using symbols and breaking norms through raising linguistic capacities. In this study¡ the animal symbol of hawk in Ghazaliyat of Shams has been analyzed from a semiotic perspective.
    Semiotics is the systematic study of signs in order to gain insights into the various intellectual backgrounds of a poet or an author. By examining the animal symbol of hawk via this branch of science¡ one can understand various intellectual layers of Rumi including the concept of return¡ quiescence¡ journey¡ etc. Signs in various texts are represented through various forms including words¡ sounds¡ smells¡ movement¡ location¡ etc. Through studying the dependent networks in the symbol of hawk¡ one can observe the match of the function of this symbol with different acts of color¡ location¡ movement¡ and sound. In this study¡ the binary oppositions and the transformation of the symbols are also examined. The investigation of these identifiers allows us to unveil the hidden intellectual layer of the poet along with the patterns of quiescence¡ unity¡ and intellectual infrastructures of Rumi. The important point in the binary oppositions is not the selection of the type of oppositions but the dynamic way of addressing the relations. This issue is indicative of the turbulent spirit of Rumi in his love for Shams Tabrizi or mystical themes. This way of treatment is noteworthy in the medial function of the positive and negative poles of hawk symbol. On the other hand¡ the mental space of Rumi including the cultural codes of Buddhism and Mithraism influencing the religious atmosphere of Balkh and Konya¡ and the mythical atmosphere has been explained. In sum¡ this paper has examined the patterns¡ acts¡ norm-breaking¡ the play of signifiers¡ the network of matches¡ and the transformation of the oppositions in the animal symbol of hawk and has analyzed and elucidated them in the samples of Ghazaliyat of Shams.
    Keywords: Semiotics, hawk symbol, Rumi, pattern, concepts
  • Mohammadibrahim Maalmir * Pages 37-66
    Flowers during human history had a great importance in the individual and social life of humans. Flower is not only the symbol of manifestation of beauty¡ but also it is the symbol of theology and monotheism in the interpretive beliefs of the mystics and sufis; It is also a symbol of the inner knowledge of the gnostics and their spiritual discoveries. In this article¡ the interpretive meanings of the flower are examined from the perspective of the mystics and the Sufis.
    The semantic and interpretive foundations of the mystics come with the element of imagination and the beautiful creation and are always reflected in the mystical literature. This article with focuses on the interpretation of the flowers¡ tries to explain the foundations of the texts of mystical literature and to reach the angles of thinking in mystical literature.
    In this essay can be received the flowers in the beliefs of the mystics one of the best subtleties of the mystic world That They have always looked at it. And used it to express their secrets and hidden beliefs in explaining the appearance descending manifestations and intuitive ascensions manifestations; therefore¡ the mystics take a variety of mystical interpretations of flowers and its variants.
    Keywords: flower, plant, interpretation, symbol, mysticism, sufism, mystical literature
  • Mohsen Mohammadi E. Fesharaki *, Maryam Shirani Pages 67-90
    «Al-Resale» by A. Qushayri is one of the most important texts in mystical prose¡ especially in the field of customs and teachings of Sufism¡. Qushayri wrote the book in between 437 to 438 AD in Arabic. Al-Resale was noted as far back as written and was translated into Persian twice. M. Gisu Deraz is one of the mystics comprised Chishti Order in the ninth century. He was described Al-Resale for the first time. What is important about this is that Gisu Deraz criticized words of Qushayri and other mystics¡ as well as Al-Resale. On the other hand¡ his look is the look of a critic to a commentator or a disciple. This article attempts to study description to Al-Resale¡ explain the critical aspects of this description and reveal the outstanding characteristics of Gisu Deraz''s Language that prose represents the eighth and ninth centuries.
    Keywords: Qushayri s Alresale_Gisu Deraz_description_Criticizing_Language features
  • Bahman Nozhat* Pages 91-116
    Maāref of Bahâ-e Walad corrected and published the scientific and critical by Badi''o-zzaman Foruzanfar''s efforts to base on four manuscripts for the first time in 1333 . Editor tried to correct components of three of Maāref into a single narrative¡ But he did not have the opportunity to identify the version of the complete and valid of Maāref For this reason his printed version dose not compare completely with other versions valid which has recently been identified. The current edition of this book have not been edited fully respecting the principles. On the other hand some shortcomings in the process of revision¡ correction and editing the text style that caused an ambiguity in the text. For this reason¡ it is difficult to read and understand this great work. In this research¡ in addition to critique and review of the manuscripts of Maāref¡ the first manuscripts of the applied Foruzanfar are fully introduced¡ then some of the defects of this correction will be expressed by reference to the old version of Ayasophia and the copy of the library of the Konya.
    Keywords: Bahâ, e Walad, Critical edition, Codicology, Maarif, manuscript
  • Amir Hoseyn Madani Pages 117-142
    Amirhossein Heravi is one of the distinguished¡ yet lesser-known¡ theosophists in the 8th and 9th centuries. Posing his 18 questions¡ he encouraged Sheikh Mahmoud Shabestari to compose Golshan E Raz. In addition¡ he has authored several seminal works reflecting his thoughts and beliefs¡ and examining them is of utmost importance in historical and comparative studies of mysticism. The present study aims to explore how Heravi’s works were thematically influenced by ancient theosophical heritage; first¡ by Movlana¡ his contemporary¡ in similarities between the beginning of Kanz-o-Romuz and Masnavi¡ the importance of earthly life negligence¡ calm but exited lovers¡ earthly and unearthly love¡ inattention to rhyme; second¡ by frequent issues such as beloved’s immortality¡ rejection of self¡ reproval of imitation¡ death before death¡ binary of love and remonstration; and finally¡ by theosophists with special attitudes like Abū-Sa''īd Abul-Khayr¡ Ayn al-Quzat Hamadani¡ and Najm al-Din Razi¡ in mill theosophy¡ reproval of traditions and habits¡ and the story of Adam creation.
    These influences have significantly improved the cultural and intellectual richness of his works¡ making his theosophy and theosophical statements closer to the original theosophical thoughts of the first centuries. However¡ he has not merely been an imitator. Instead¡ Heravi has proposed several key¡ original themes such as reason and love¡ the disobedient self¡ and religious pluralism¡ all of which are discussed in the final section of this article.
    Keywords: Amirhosseini Hervai, theosophical Masnavi, theosophical heritage, Mowlavi
  • Mahammadreza Motaghiniya *, Hasanali Veys E. Karami, Mastafa Mohammadzadeh Pages 143-158
    Stories of the Masnavi Manavi have expressed multidimensionly so that each of stories could be analyzed from multidimentions. The famous “king and bondwoman’ story” is one of these stories. The story has investigated from various dimensions such as medic moral and love but there had less attention to psychotherapeutic aspect - the important dimension in the story. Hence¡ the authors in the study have attempted to adjust bondwoman treating methods with current psychotherapeutic approaches -with review king and bondwoman'' story. Psychological analysis of king and bondwoman'' story showed that the story was made from counseling¡ conditioning¡ associationism and psychoanalysis approaches and also love theories integrated intended systematic desensitization¡ threshold level and love therapy methods. Results of the study demonstrating ingenuity of Molana in assimilating various psychotherapeutic approaches and creating integrated therapeutic method that could have applied for psychotherapeutic specialists.
    Keywords: Molana, Masnavi, Manavi, story of king, bondwoman, psychotherapy