فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 54 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لطف الله فروزنده، حسن دانایی فرد، فرج الله رهنورد آهن، اصغر محمدی فاتح* صفحات 1-28
    ظرفیت به توانایی افراد، سازمان ها، جوامع و دولت ها در رسیدن به اهداف اشاره دارد. ظرفیت در بعد فردی به ویژگی های شخصی فرد تمرکز دارد. این تمرکز در سطح سازمانی، ساختارها، سیستم ها، راهبردها و... را در بر می گیرد. ظرفیت دولت ها و جوامع هم، به مولفه های کلانی همانند سواد، فساد، مالیات، تراز تجاری و... تمرکز دارد. این تحقیق، ظرفیت را در سطح سازمان هدف گرفته است. برای بررسی وضعیت ظرفیت سازمانی دانشگاه امام علی(ع) از الگوی ارزیابی ظرفیت مک کینزی استفاده شده است که شامل 8 حوزه است و با 53 شاخص در قالب پرسشنامه بررسی شده است. روایی پرسشنامه، مورد تایید 3 تن از استادان مدیریت قرار گرفت و پایایی آن 0/95 شد. روش تحقیق مقاله توصیفی و از نوع پیمایشی است. بر اساس نتایج آزمون آماری تی استیودنت، فرضیه اصلی تحقیق یعنی مناسب بودن ظرفیت سازمانی دانشگاه افسری امام علی(ع)، تایید شد. ظرفیت سازمانی دانشگاه امام علی(ع) در 5 حوزه عملیاتی، مدیریتی، فناورانه، آموزشی، منابع انسانی، هیئت رئیسه، مناسب و در سه حوزه برنامه ریزی راهبردی، توسعه طرح ها و ظرفیت مالی، نامناسب بود. بر اساس آزمون فریدمن، ظرفیت هیئت رئیسه، ظرفیت برنامه ریزی عملیاتی و ظرفیت مدیریتی در دانشگاه به ترتیب رتبه های اول تا سوم را کسب کردند. در پایان مقاله، پیشنهادهای کاربردی بر مبنای دو آزمون آماری به همراه نتیجه گیری، آورده شده است.
    کلیدواژگان: ظرفیت، ظرفیت سازی، ظرفیت سازمانی، سیاست گذاری، دانشگاه امام علی(ع)
  • فتح الله رشیدزاده* صفحات 29-70
    در این مقاله با تاکید بر اندیشه سیاسی- دفاعی فرماندهی معظم کل قوا امام خامنه ای (مدظله العالی) که مبتنی بر مبانی الهی پاسخگوی امنیت جمهوری اسلامی در عصر ناامنی های گسترده بوده است؛ امنیت نظامی با طرح چارچوب نظری و با اکتشاف از بیانات و مکتوبات فرماندهی معظم کل قوا ماهیت و رویکرد امنیت نظامی ج. ا. ا مورد بررسی قرار گرفته است و ضمن ارائه نمونه مفهومی و طراحی پرسشنامه برای جامعه آماری، تلاش شده به این سوال که مهمترین عوامل موثر بر امنیت نظامی ج. ا. ا کدام است؟ پاسخ داده شود. نوع پژوهش کاربردی– توسعه ای و جامعه آماری تعداد 65 نفر از فرماندهان و استادان و مسئولان نیروهای مسلح و حوزه امنیت و دفاع بوده اند. در این راستا از آراء تعداد 17 نفر خبره نظامی به روش تمام شماری استفاده گردیده است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که مفهوم امنیت نظامی ناظر بر حصول اطمینان نظام فرماندهی نیروهای مسلح از شکست تهدیدات و عملیات نظامی دشمنان و وصول به برتری نظامی مبتنی بر ایمان، بصیرت دینی، مقاومت، آمادگی های نظامی بازدارنده، و توان رزم موثر تحت تدابیر و فرامین ولی فقیه است. مهمترین مولفه های موثر بر امنیت نظامی ج. ا. ا، به ترتیب مولفه های منابع راهبردی، علم و فناوری، فرهنگ سازمان، توان تحول و نو شدن، مولفه اطلاعات و حفاظت اطلاعات، و مولفه ساختار هستند که در سطوح داخلی و خارجی و ابعاد ذهنی و عینی امنیت نظامی تاثیر دارند و از 20 عامل برتر در ارتقای امنیت نظامی، 10 عامل دارای اولویت گردیده اند که عامل «اقتدار فرماندهی و رهبری ولی امر مسلمین و اطاعت ولایی فرماندهان» در بالاترین درجه اولویت قرار گرفته است؛ این عامل همراه با کار علمی جهادی در کسب دانش و فناوری های نو و تولیدات پیشرفته دفاعی، با وجود نیروی انسانی کارآمد، وفادار و پایدار دشمن ستیز با احساس تکلیف خدایی، تحت آموزه های اسلام و اداره امور بر مبنای فقه شیعی، در جهت تحقق آرمان های حضرت امام خمینی(ره)، با توان بسیج ملی و رابطه تنگاتنگ با مردم، می تواند نقش برتر در تحکیم و ارتقای امنیت نظامی جمهوری اسلامی ایران داشته باشد.
    کلیدواژگان: امنیت نظامی، قدرت نظامی، تهدیدات امنیت نظامی
  • غلام رضا عباسیان*، عباس رستم زاده طرقبه صفحات 71-100
    آموزش و پرورش فرایند و پدیده ای است که بخش گسترده ای از منابع مادی و معنوی اغلب جوامع را به خود اختصاص می دهد؛ چرا که اغلب جوامع این نوع هزینه کرد را سرمایه گذاری بلند مدت تلقی می کنند. از این رو ارزیابی مداوم و علمی ماحصل و فرایند نظام آموزشی یک کشور به معنای عام و نهادهای آموزشی و علمی به معنای خاص به اندازه خود نظام آموزشی واجد ارزش و اهمیت است. این پژوهش تلاشی است در جهت ارزیابی برنامه آموزش های علمی دانشگاه افسری امام علی(ع) از منظر استادان و دانشجویان تا با پاسخ به پرسشنامه ای صد سوالی، روایی و پایایی معطوف به 9 متغیر اصلی یک برنامه آموزشی- درسی نظرات خود را بیان کنند.
    در این مقاله در راستای تکمیل مباحث و نتایج مربوط به چهار مولفه اولیه (عباسیان و همکاران، 1392)، به ارزیابی برنامه مذکور از منظر پنج متغیر ثانویه شامل: نظام ارزشیابی، امکانات و فناوری آموزشی، تعاملات درون سازمانی، نظام پذیرش دانشجویی و وضعیت استادان از منظر میزان انطباق با استانداردهای متعارف و روابط متقابل درونی پرداخته شده است. البته در بررسی چهار شاخص اول مورد مطالعه در این مقاله، میزان انطباق و هماهنگی آن ها با برنامه، اهداف و محتوای آموزشی نظام آموزشی نیز مد نظر بوده است، اما متغیر استادان از منظر انتظارات متعارف مورد بررسی قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل کمی داده ها بر اساس ضرایب بسامد انتخاب گزینه های مربوط به متغیرها، تایید کننده رضایت نسبی از نظام ارزشیابی تحصیلی، عدم اتفاق نظر در کیفیت و ماهیت بهره برداری از امکانات و فناوری آموزشی، انقطاع و عدم هماهنگی در تعاملات درون سازمانی، عدم اتفاق نظر و نگرش مثبت تر به شیوه پذیرش دانشجو و در نهایت عدم رضایت بخشی از جایگاه و نحوه تعامل با استادان است. از این رو، برنامه ریزی آموزشی- درسی دانشگاه مستلزم بازنگری و انطباق با معیارها و استانداردهای علمی است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی برنامه آموزشی، فناوری آموزشی، تعامل سازمان، پذیرش دانشجو، استادان دانشگاه
  • داوود آقامحمدی* صفحات 101-129
    در این مقاله با هدف ارائه الگوی مناسب برای سامانه فرماندهی و کنترل رزم زمینی، نخست مطالعات نظری و میدانی لازم مرتبط با مولفه های عملکردی سامانه فوق انجام و سپس با تحلیل آماری، مولفه های عملکردی سامانه فرماندهی و کنترل رزم زمینی با رویکرد تهدیدات ناهمطراز ارائه شده است.
    نوع تحقیق کاربردی و روش تحقیق موردی– زمینه ای است. جامعه آماری حدود 135 نفر و با استفاده از فرمول کوکران نمونه آماری برآورد شده است. همچنین با تعداد 30 نفر از صاحب نظران مصاحبه حضوری به عمل آمده است. اطلاعات مورد نیاز برای انجام این پژوهش عمدتا از روش کتابخانه ای و میدانی گرد آوری شده است. ابزار گردآوری اطلاعات عبارتست از: مصاحبه با صاحب نظران، بررسی اسناد و مدارک، ارسال پرسشنامه، پانل خبرگان. روایی ابزار تحقیق به روش روایی صوری و کسب نظر خبرگان صورت گرفته و برای پایایی ابزار تحقیق از آلفای کرونباخ استفاده شده است. یافته های تحقیق مبین 12 مولفه عملکردی سامانه فرماندهی و کنترل است که در ارتقای قابلیت چابکی رزم زمینی بیشترین تاثیر را دارند.
    کلیدواژگان: سامانه، فرماندهی و کنترل، رزم زمینی، ناهمطراز
  • مهدی خیراندیش* صفحات 130-154
    ارتباط نامناسب، یکی از معضلات سازمانی در سازمان است. ارتباطات نقش مهمی در بالندگی سازمان ها دارد و مدیران باید در سطوح مختلف با اشخاص زیردست، بالادست یا همطراز خود ارتباط برقرار کنند. ارتباط غیراثربخش مانع دستیابی سازمان به اهداف می گردد. بر این اساس، درک موانع و آسیب های ارتباطی به وظیفه مهم مدیران در سازمان ها تبدیل شده است. پژوهش حاضر به بررسی مهمترین آسیب های فرا روی ارتباطات سازمانی در سه شاخه ساختاری، رفتاری و زمینه ای می پردازد. این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افسران دانشگاه هوایی شهید ستاری است و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 125 نفر انتخاب گردید. پس از طراحی و تعیین روایی و پایایی ابزار سنجش، به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون اسمیرنوف و کولموگروف، آزمونT و آزمون F استفاده شد. بر اساس یافته های تحقیق، اولویت آسیب های ارتباطی عبارتند از: 1- عوامل ساختاری شامل رسمی بودن، پیچیدگی و تمرکز؛ 2- عوامل رفتاری شامل عوامل ادراکی و عوامل انسانی و 3- عوامل زمینه ای شامل موانع فنی و موانع ناشی از محیط ارتباطی.
    کلیدواژگان: ارتباطات سازمانی، آسیب شناسی، آسیب های ساختاری، آسیب های رفتاری، آسیب های زمینه ای
  • علی حنفی *، جواد خوشحال دستجردی صفحات 155-178
    آب و هوا در تمام فعالیت های انسان از جمله عملیات نظامی تاثیر عمده دارد و در هر نوع عملیات نظامی بایستی به طور دقیق بررسی شود. این بدان معنی است که از اصول و مفاهیم آب و هوا در چارچوب کاربردی استفاده گردد. یکی از دغدغه های فرماندهان راهبردی که برای درازمدت برنامه ریزی میکنند، به دست آوردن مناسب ترین مکان و زمان برای عملیات نظامی است. در این تحقیق شاخصی با عنوان «شاخص اقلیم نظامی» (MCI) ارائه گردیده است که با استفاده از آن میتوان تقویم اقلیم نظامی را در ماه های مختلف برآورد کرد. این شاخص با استفاده از 8 متغیر اقلیمی (تعداد روزهای یخبندان، تعداد روزهای با دمای بالای 30 درجه، تعداد روزهای بارانی، تعداد روزهای برفی، تعداد روزهای با دید کمتر از 2 کیلومتر، تعداد روزهای همراه با گرد و غبار، رطوبت نسبی و سرعت باد) تاثیرگذار بر عملیات نظامی به دست آمده است. به منظور به دست آوردن تقویم زمانی اقلیمی برای انجام عملیات نظامی در مناطق مرزی همجوار با کشور عراق، داده های مربوط به متغیرهای اقلیمی مذکور برای 19 ایستگاه هم دید منطقه از سایت سازمان هواشناسی دریافت و با استفاده از شاخص اقلیم نظامی، مطلوبیت اقلیم نظامی ماه های مختلف سال در طول مناطق همجوار با کشور عراق مشخص گردید. در پایان نتایج به دست آمده از شاخص اقلیم نظامی در ماه های مختلف سال در محیط GIS پهنه بندی گردید و نقشه اقلیم نظامی منطقه در ماه های مختلف سال به دست آمد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که در ماه های سرد سال (دی، بهمن، آذر و اسفند) مطلوبیت اقلیم نظامی در مناطق جنوبی (خوزستان و ایلام) بیشتر از مناطق شمالی (کردستان و آذربایجان) است. اما در ماه های گرم سال (خرداد، تیر، مرداد و شهریور) مطلوبیت اقلیم نظامی در مناطق شمالی (کردستان و آذربایجان) بیشتر از مناطق جنوبی (ایلام و خوزستان) است.
    کلیدواژگان: عملیات نظامی، شاخص اقلیم نظامی، جغرافیای نظامی، مرز ایران و عراق
|
  • Lotfollah Foroozandeh, Hassan Danaei, Fard, Farajollah Rahnavard, Ahan, Asghar Mohammadi, Fateh* Pages 1-28
    Capacity refers to the ability of individuals, organizations, communities, and states in meeting certain objectives. Individually, it focuses on the personal characteristics of a person, while organizationally it covers structures, systems, strategies, etc. At the state and community levels, capacity concentrates on macro parameters such as literacy, corruption, tax, trade balance, etc. This study primarily deals with the notion of capacity at the organizational level to investigate its status at Imam Ali University based on McKinney’s model, accommodating eight areas in 53 indices represented in a questionnaire. The validity of the respective instrument was checked in panel of three experts in the field and the reliability was estimated statistically as %90. As a descriptive and field study in design, this research entailed in the support of the research hypothesis indicating appropriateness of the University’s organizational capacity in five areas including the operational, managerial, technological, educational, human sources, directorial board, while inappropriate in three areas such as strategic planning, program development, and financial capacity. Friedman Test revealed an order of priority rank for three variables including directorial board, operational planning, and managerial capacity, respectively. The paper concludes with certain practical suggestions based on the results as to the respective hypotheses.
    Keywords: Capacity, Capacity, building, Organizational Capacity, Policy, making, Imam Ali University
  • Fatollah Rashidzadeh* Pages 29-70
    Focusing on the political-defensive ideas of Imam Khamenei (the Supreme Commander-in-Chief, may His shadow extend), rooted in the divine sources explaining the security of the I. R. of Iran in the era of intensified insecurities, this study attempted to investigate the nature of and approach to the military security of the I.R. of Iran in light of a theoretical framework and the oral and written discourses of the Supreme Commander-in-Chief. Having offered a conceptual sample and developed a questionnaire for data collection, the researcher tried to investigate the main factors affecting the military security of the I.R of Iran. As an applied-developmental research in design, the study involved 65 participants as the including commanders, university professors, and officials involved in the fields of military, security, and defense. Ideas of 17 military experts were also incorporated. The findings revealed that the military security, conceptually, refers to assurance of the Supreme Commander-in-Chief of the military forces of defending all threats and military operations organized by the enemy and achieving military superiority in light of religious belief and insight, resistance, deterring military preparedness, and effective combat power framed based on the will and orders of the Velayat (Jurisdiction). Main parameters of the military security of the I. R of Iran are, respectively, strategic resources, science and technology, organization culture, development and generation capability, intelligence, and organizational structure which are determining at the internal and external levels, and abstract and concrete dimensions of the military security. Out of the 20 parameters promoting the military security, 10 were recognized as prior characterized by “the Authority of the Supreme Commander-in-Chief and Muslims’ Leadership and Velayat-based Submission of the Commanders” at the top of the priority list, followed, orderly, by jihad-scientific efforts in achieving knowledge and accessing new technologies and sophisticated defensive equipment that can play a crucial role in strengthening and enhancing the military security of the I.R of Iran given the availability of the efficient, faithful, and resistant human resources fighting the enemy based on feeling divine function in light of Islamic teachings and managing the affairs based on ShiitesJurisprudence in line with meeting the ideals of Imam Khomeini [may His grave be holy] through relying on national mobilization and close ties the with the nation.
    Keywords: Military Security, Military Might, Threats against Military Security
  • Gholam, Reza Abbasian*, Abbas Rostamzadeh, Torghabeh Pages 71-100
    Education is a process and phenomenon to which major parts of material and intellectual resources of most societies are allocated to, since most of them consider such an expense as a long-term investment. So, continuous and academic evaluation of both process and product a country's educational program in general, and their educational and academic institution in particular, is of paramount significance alike the educational program itself. To this end, this study is an attempt to evaluate the educational program of Imam Ali University from the perspectives of its academic staff members (i.e., professors) and students, who expressed their perceptions and beliefs through a 100-item valid and reliable questionnaire accommodating nine main variables of an educational program. As a complementary effort to the study done on the primary parameters (Abbasian, et al. 2013), this paper addresses the program from the five secondary variables (including evaluation system, educational technology and aids, inter-organizational interactions, admission system, and status of the academicians) in terms of compatibility with the common standards. Both quantitative and qualitative analyses of the data confirmed relative satisfaction of the participants with the program evaluation system, but there exist lack of consensus between the two groups as to the quality and nature of the educational technology and aids, lack of coordination in inter-organizational interactions, lack of consensus and expression of negative look towards the student admission system and ultimately dissatisfaction with the status and the nature of interactions with the academic staff members. Therefore, the educational program requires reconsiderations so that it can meet the common scientific, academic criteria and standards.
    Keywords: Educational Program Evaluation, Educational Technology, Organizational Interactions, Student Admission, Academic Staff Members
  • Davood Aghamohammadi* Pages 101-129
    Aimed at suggesting a sound model for lightening ground combat command and control system, this study first reviewed the theoretical and empirical backgrounds of the command and control system. To conduct the study, this applied and case-field research involved 135 participants as the sample population along with 30 experts who attended an interview. Mechanisms such as an interview, literature and document reviews, an expert panel, and a questionnaire were all incorporated for the conduct of the study. The findings revealed 12 performance parameters for the command and control system claimed to highly enhance capability of the ground combat. Ultimately, the findings entailed an introduction of the effective parameters given the possible asymmetric threats.
    Keywords: System, Command, Control, Ground Combat, Asymmetric
  • Mehdi Kheirandish* Pages 130-154
    Inappropriate interactions is one of the major organizational concerns as it has a significant role to play in the growth of any organization, and the respective managers are required to interact with officials of various ranks including their subordinates, super-ordinates and counterparts. Any ineffective interactions may halter achieving the organization objectives. So, an understanding of the interaction obstacles and damage has turned into a major function of the managers. To investigate this issue empirically at three structural, behavioral and field areas, this descriptive-filed study was designed. The research sample population representing all officers from Martyr Sattari Air Force University represented by 125 officers was selected based on random sampling method. Following the development and validation of a questionnaire used for data collection procedure, the collected data were exposed to Kolmogorov-Smirnov, T-test and ANOVA for statistical analyses. The findings orderly revealed the following variables as the interaction damage:1) Organizational factors including formality, complexity, and concentration; 2) behavioral factors such as perceptual and humane factors; and 3) field factors including technical and contextual issues.
    Keywords: Organizational Interactions, Pathology, Structural, Behavioral, Field Damage
  • Ali Hanaf*, Javad Khoshhal Dastjerd Pages 155-178
    Climate affects all human activities including military operations, which should be carefully evaluated for every military operation. This means that climatic principles and concepts should be put into practice. One of the main concerns of the strategic commanders panning for long-term issues is accessing the most suitable time and place for their military operations. To this end, this study suggested an index called Military Climatic Index (MCI) thereby military climatic calendar could be measured. The suggested MCI accommodates eight indices (i.e., number of frozen, +30 degrees, rainy, snowy, -2km sight, and foggy days, relative humidity and wind speed) affecting any military operations. To meet the objectives of the study, data on the climatic variables were collected from 19 stations affiliated to the Iranian Meteorological Organization, and then their military appropriateness in terms of various months of the year along the Iran-Iraq border lines was investigated. The results were distributed in GIS context which resulted in a military climatic map throughout various months. The findings revealed that during the cold months (i.e., December, January, February and March) southern regions (e.g., Ilam and Khozestan provinces) are more appropriate in terms of military climate than the northern regions (e.g., Kordestan and Azerbaijan provinces). While, during the hot months (i.e., June, July, august, and September) the opposite trend holds true.
    Keywords: Military Operations, MIC, Military Geography, Iran, Iraq Border Lines