فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 63 (پاییز 1395)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 63 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • فرهاد هادی نژاد، محمد احمدی، مهدی قاسمی* صفحات 1-33
    سیستم ارزیابی اثربخش می تواند مزایای فراوانی در بهبود فرایندهای مختلف دانشگاه ها داشته باشد. ضمن آنکه با توجه به جایگاه، رسالت و حساسیت مشاغلی که در آینده به فارغ التحصیلان دانشگاه افسری امام علی(ع) واگذار خواهد شد، نظام ارزیابی این دانشگاه بایستی با حساسیت ویژه و به طور همه جانبه، تدوین و پیاده سازی گردد. با توجه به مشکلات نظام های ارزیابی سنتی و تاثیرپذیری نتایج از شاخص ها و الگوی ارزیابی، لزوم طراحی الگوی جدید و بهبود مستمر فرایند ارزیابی ضروری به نظر می رسد. برای این منظور و با هدف طراحی نظام ارزیابی عملکرد با رویکرد بازخورد 360 درجه، در این تحقیق در گام نخست ضمن یافتن شاخص ها و معیارها با استفاده از مرور ادبیات و تطبیق آنها با جامعه مورد مطالعه و مصاحبه با خبرگان؛ با کمک پرسشنامه لیکرت، وزن شاخص ها به دست آمده و در قدم دوم، وزن و میزان اهمیت سطوح (منابع) ارزیابی با استفاده از مقایسه های زوجی و روش تحلیل سلسله مراتبی، حاصل شده است. قدم نهایی که در واقع همان رتبه بندی دانشجویان است، با استفاده از تکنیک تاپسیس فازی انجام پذیرفته است. علت بهره گیری از اعداد فازی به این دلیل است که اغلب پاسخ ها، ماهیت ذهنی دارند و با نوعی عدم قطعیت همراه هستند. ضمن آنکه با توجه به اهداف تحقیق از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شده است. مدل ارائه شده در این تحقیق با ارزیابی چندبعدی و جامع (استفاده از چهار سطح ارزیابی) و انتخاب شاخص های دقیق و مناسب محاسنی از قبیل شناسایی دقیق و علمی نقاط قوت و ضعف دانشجویان، روشن ساختن مشکلات و موانع نظام آموزشی و کمک به تدوین برنامه های آموزشی مناسب تر، مشارکت دانشجویان در ارزیابی و در نتیجه افزایش انگیزه آنان در بهبود عملکردشان، کاهش عدم قطعیت قضاوت های ذهنی به علت استفاده از منطق فازی را به همراه دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، ارزیابی 360 درجه، تحلیل سلسله مراتبی، تاپسیس فازی
  • حمیدرضا فلاح لاجیمی*، حمیدرضا قمی، منصور خیرگو صفحات 34-62
    به کارگیری مدل های برنامه ریزی راهبردی در بخش های مختلف دانشگاه ها، به امری رایج تبدیل شده است. هدف از تدوین راهبرد پژوهشی در دانشگاه ها، تسهیل پژوهش و مدیریت آن در دانشگاه است. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت، توصیفی است. هدف از این تحقیق، تدوین و اولویت بندی راهبردهای حوزه پژوهشی یکی از دانشگاه های دولتی ایران است. جامعه آماری پژوهش، کلیه خبرگان آشنا به فرایندهای پژوهشی و محیط داخلی - خارجی موثر بر این حوزه، در دانشگاه مورد مطالعه می باشد. بدین منظور نمونه ای 25 نفره با روش غیر تصادفی انتخاب و پس از آشنا نمودن آنها با تدوین راهبرد، پرسشنامه مربوطه تکمیل گردید. جهت تدوین راهبردهای پژوهشی دانشگاه مورد مطالعه، از مدل SWOT و برای اولویت بندی عوامل موثر بر آن مشتمل بر چهار سطح هدف، معیارها، زیرمعیارها و گزینه های راهبردی، از تحلیل شبکه ای (ANP) استفاده گردیده است. نتایج حاصله بیان گر آنست که راهبردهای SO با بیشترین وزن، با اولویت ترین راهبرد برای اجرا در حوزه پژوهشی دانشگاه می باشند؛ در این حالت، دانشگاه مورد مطالعه، بایستی با استفاده از نقاط قوت خود بکوشد تا از فرصت های پیش رو به بهترین شکل ممکن بهره برداری نماید.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، راهبردهای پژوهشی، تحلیل SWOT-ANP
  • سیدعلی عبادی نژاد، بهروز بهرام آبادی* صفحات 63-92
    یکی از شرایط و ضرورت های تامین امنیت در یک کشور، تامین امنیت مرزهای بین المللی پیرامونی آن کشور است. در بین مناطق مرزی شرق کشور، استان خراسان جنوبی ازجمله مناطقی است که بنا به موقعیت خاص ژئوپلیتیکی همواره در مقاطع تاریخی مختلف چهارراه حوادث و ناامنی بوده و در حال حاضر نیز با مسائل عدیده و تهدیدات امنیتی همچون قاچاق مواد مخدر از افغانستان به خاک ایران، فعالیت های تروریستی، حضور کشورهای فرامنطقه ای در مجاور مرزها، وجود تهدید مطالبات قومی و مذهبی و اقامت غیرقانونی برخی از اتباع کشورهای هم جوار به ویژه افغانستان مواجه است. هدف از این تحقیق جانمایی و مکان یابی پاسگاه های نوار مرزی شهرستان نهبندان با کشور افغانستان با تکیه بر شناخت توان واحدهای ژئومورفولوژیکی جهت افزایش توانمندی های دفاعی و عملیاتی کشور، مبارزه با اشرار، مواد مخدر، کالای قاچاق، اقدامات پدافندی و مکان یابی احداث مواضع دفاعی و پاسگاه ها مرزی است. در این پژوهش، ابزارهای تحقیق به چهار دسته اصلی، انواع نقشه ها، عکس های هوایی و تصاویر ماهواره ای، ابزارهای مفهومی (نرم افزارها) و مدل ها تقسیم می شوند. مدل سازی منطقه با استفاده از سیستم استنتاج فازی با مدنظر قرار دادن واحدهای ژئومورفولوژیکی، زمین شناسی، لیتولوژی، کاربری اراضی، دسترسی به سکونت گاه ها، محورهای مواصلاتی، ارتفاع، شیب، جهت شیب، شبکه زهکشی و... صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد مناطق مرزی نهبندان مستعد نفوذ می باشند. بر اساس نقشه های نهایی مکان یابی و برآورد قابلیت ها و محدودیت های واحدهای ژئومورفولوژیکی در مرز نهبندان با کشور افغانستان با جانمایی و احداث 16 پاسگاه و یا موضع دیدبانی، حداکثر استفاده و به کارگیری از این واحدها در مقابله با نفوذ نیروی متخاصم و نفوذ اشرار، کنترل مرز با هدف جلوگیری از قاچاق کالا و مواد مخدر به منطقه پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: سیستم استنتاج فازی، امنیت مرز، مکان یابی، پاسگاه های مرزی، نهبندان
  • اکبر نیازی، یعقوب یوسف وند* صفحات 93-128
    یکی از راهبردهایی که علاوه بر آنکه راه های آسیب رسان به اقتصاد ملی را مسدود می کند، و از طرفی با تهاجمی کردن اقتصاد به جای تدافعی بودن آن، باعث بهبود شاخص فضای کسب وکار و کارآمدی نظام اقتصادی کشور در شرایط تحریم و غیر آن می شود، اقتصاد مقاومتی است؛ به طوری که بر اساس آن می توان نقشه ای جامع و علمی در مدیریت منابع مالی و انسانی تنظیم نمود. یکی از راه های اجرایی نمودن این راهبرد، اصلاح الگوی مصرف یا به عبارتی تغییر روش استفاده از منابع مالی به سمت مصرف بهینه است. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی و تعیین راه های اصلاح الگوی مصرف در حوزه اداری در جهت پیاده سازی اقتصاد مقاومتی در دانشگاه افسری امام علی (ع) است. روش کار پژوهش به صورت پیمایشی و با استفاده از قالب تحلیل آمیخته (کیفی و کمی) بوده و جامعه آماری آن تعداد 80 نفر تمام شمار از کارکنان متخصص، صاحب نظر و باتجربه در حوزه های مختلف دانشگاه می باشد که با استفاده از توزیع پرسشنامه و انجام مصاحبه، یافته های پژوهش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است و با ترکیب شاخص ها و نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل کمی و کیفی، 16 راهکار اصلاح الگوی مصرف مشخص و اولویت بندی شده و پیشنهادهای لازم ارائه گردیده است. نتایج حاکی از آن است که اصلاح الگوی مصرف در حوزه اداری بر اساس راهکارهای به دست آمده، در پیاده سازی اقتصاد مقاومتی تاثیر مستقیم دارد
    کلیدواژگان: اصلاح الگوی مصرف، اقتصاد مقاومتی، حوزه اداری، دانشگاه افسری امام علی(ع)
  • سید علی موسوی *، سید عبدالرحیم موسوی صفحات 129-151
    ارتقاء آمادگی رزمی مهم ترین دغدغه سازمان های نظامی در راستای انجام شایسته ماموریت های محوله است. آموزش و به ویژه آموزش عالی یکی از مهم ترین عوامل ارتقاء آمادگی رزمی است. آموزش عالی به شرطی موفقیت آمیز و مفید خواهد بود که واجد ویژگی هایی چون به روز بودن، کارایی و آینده نگری باشد. برای رسیدن به آموزش عالی با این ویژگی نیاز به برنامه ریزی و برای برنامه ریزی نیاز به شناخت شایستگی های موجود و مطلوب است. این پژوهش با ترکیب روش کیفی و کمی ضمن سوال از خبرگان آموزش عالی سازمان مورد نظر و سپس آزمون نتایج حاصل، اقدام به شناسایی و برشمردن شایستگی های موجود و شایستگی های آتی و چالش برانگیز فراروی آموزش عالی سازمان نموده است. بر اساس نتایج این پژوهش، سازمان شایستگی های ویژه ای دارد که مهم ترین منبع برتری رقابتی آن هستند و برای حفظ آنها باید برنامه ریزی نمود. شایستگی هایی چون تاکید بر اخلاقیات یا نظم پذیری بالا از این جمله هستند. در خصوص شایستگی های مطلوب آینده نیز یافته ها نشان می دهند تبدیل وضع سنتی به سازمان یادگیرنده، تنظیم محتوای آموزش ها بر اساس افزایش توانایی حل مسئله، ایجاد کدهای مالی متناسب با مجموعه آموزش، استفاده از خدمات نیروی انسانی پیمانکار، به روز کردن تجهیزات و وسایل، ایجاد بخش فناوری اطلاعات، استفاده از سامانه آموزش مجازی و تجهیز کلیه کلاس ها به وسایل سمعی و بصری از موارد قابل توجه در این رابطه هستند.
    کلیدواژگان: سازمان نظامی، آموزش عالی، شایستگی، توانایی حل مسئله، سازمان یادگیرنده
  • حسین مسلمی*، عباس مشرفی زنوزی صفحات 152-181
    هدف اصلی تحقیق دستیابی به چگونگی اثربخش نمودن خدمات مشاوره ای حسابرسی داخلی آجا با رویکرد اقتصاد مقاومتی است. اهداف فرعی تحقیق، شناسایی عوامل موثر در اثربخشی خدمات مشاوره ای حسابرسی داخلی آجا با رویکرد اقتصاد مقاومتی و تعیین میزان تاثیر عوامل خدمات مشاوره ای حسابرسی داخلی با رویکرد اقتصاد مقاومتی می باشد. سوال اصلی تحقیق، چگونگی اثربخشی خدمات مشاوره ای حسابرسی داخلی آجا در رویکرد اقتصاد مقاومتی است. سوال های فرعی تحقیق نیز عبارت اند از: در رویکرد اقتصاد مقاومتی، عوامل اثربخشی خدمات مشاوره ای حسابرسی داخلی آجا کدم اند و به چه میزان تاثیر می گذارند؟ نوع تحقیق کاربردی و روش پژوهش توصیفی با رویکرد آمیخته است. داده های تحقیق به روش میدانی و کتابخانه ای تهیه شده است. جامعه آماری تحقیق 130 نفر از کارشناسان ارشد در سازمان حسابرسی آجا و مشاغل کنترولر و امور مالی آجا است که با استفاده از روش کوکران 60 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین گردیدند. داده های کیفی با استفاده از روش تحلیل محتوا و داده های کمی نیز با استفاده از آزمون های خی ناپارامتریک، کولموگروف- اسمیرنوف، ویلکاکسون و پی ولیو تحلیل و دو نتیجه تحقیق عبارت اند از: 1- در اقتصاد مقاومتی عوامل توسعه جمع آوری اطلاعات برای تصمیم گیری، تشخیص مشکل و ارائه آن در گزارش ها، ارائه پیشنهاد راه حل برای رفع مشکلات و پیگیری های حسابرسی برای افزایش بهبود فرایند عوامل خدمات مشاوره ای حسابرسی داخلی موثر در آجا هستند. 2- تاثیر عوامل بالا در اثربخشی حسابرسی داخلی آجا در اقتصاد مقاومتی بیشتر از 70 درصد است.
    کلیدواژگان: حسابرسی داخلی، کنترل داخلی، اقتصاد مقاومتی
|
  • M. Ghasemi *, F. Hadinejad, M. Ahmadi Pages 1-33
    The efficient use of assessment system is highly beneficial to the improvement carried out in different academic process of universities. The performance assessment should be implemented with remarkable sensitivity due to the crucial role of job sensitivity that will be carried by the graduates from Imam Ali military university. Proposing and also designing a new model of performance assessment is of crucial significance due to the problems created by traditional models of performance assessment. In an attempt to propose a new model of performance assessment through utilizing 360 degree feedback, the precise indicators of performance assessment were explained and also identified at the early stage of investigation. Having identified the indicators and also adjusting it to statistical population, the indictors of performance assessment were emerged and then weighted as a result of administering a Likert questionnaire and also consulting with elites and experts. Thereupon, the weight and the significance of assessment resources were emerged as a result of paired test and AHP analysis. Moreover, fuzzy TOPSIS method was also run to rank the students of Imam Ali military university at the final stage of investigation. Greater exploitation of fuzzy data is due to the conceptual and intellectual inner nature of outcomes. Moreover, in terms of consistency of research purposes and statistical population, the study was conducted through utilizing purposive sampling method. In this study, the precise and the appropriate indicators of performance assessment were identified through proposing a comprehensive and multi-dimensional assessment system. The findings revealed that the indicators of performance assessment including identifying the student's strength and weaknesses precisely and academically, identifying the problems and the obstacles ahead of education system as well as providing assistance in developing appropriate curriculum planning, participating the students in assessment process which contribute to the enhancement of their motivation and also improving their performance and finally reducing the fuzzy uncertainty about judgments and outcomes.
    Keywords: Performance Assessment, 360 Degree Feedback, Analytical Hierarchy Process (AHP)
  • Dr Hr Falah Lajimi*, Hr Qomi, Dr M. Kheyrgoo Pages 34-62
    Utilization of strategic planning models is taken as the prevalent action among different departments of university. As an applied and descriptive study, this research aims at explaining and also prioritizing the research strategies at Iranian state university and is also aimed at facilitating the research affairs and managerial issues of university. For this purpose and in terms of statistical population, from among all research elites and experts affiliated to the case study university, 25 participants were selected as a sample population. This study was also conducted through administering a questionnaire among participants in order to collect required data for data analysis. To delve into this issue in this study and also in an attempt to explain research strategies at Iranian state university, SWOT model were run at the early stage of investigation. Thereupon, ANP analysis was also run to prioritize the enhancing factors affecting the research strategies including aims, criteria, sub-criteria and strategic options. The findings revealed that in terms of implementing strategic planning, SO strategies stood at the top of prioritization. Finally, in terms of enjoying the exploitation of upcoming opportunities, universities are expected to make their attempts to identify and also utilize their potential strengths.
    Keywords: Strategic Planning, Research Strategies, SWOT, ANP Analysis
  • Dr S. A Ebadinejad_B. Bahramabadi * Pages 63-92
    The security of international borderlines among countries is identified as a crucial factor in providing national security. Among borderlands of Iran, in different historical junctures, the south of Khorasan province is always very prone to incidents and insecurity due to its geopolitical position. Moreover, this area is now threatened with numerous threats to national security including drug trafficking from Afghanistan to Iran, terrorist activities, the presence of extra-regional countries and forces in proximity of Iranian borderlines, the threat of ethnic and religious demands and illegal residence of people from some neighboring countries particularly Afghanistan. This study was an attempt to identify and also select appropriate sites of border military posts in Nehbandan- Afghanistan borderlines through relying on the capabilities of geomorphological units. This study was also aimed at enhancing the operational and defensive capabilities to fight against insurgents, drug trafficking and goods smuggling and also aimed at taking defensive measures on the borderlands. In terms of research data collection procedures, the study was conducted through utilizing the variety of geological maps, aerial photographs, satellite images as well as conceptual tools including software and models. Thereupon, area modeling were emerged as a result of utilizing fuzzy inference system and also investigating the factors including geomorphological units, geology, lithology, land utilities, easy access to the settlements, transportation routes, height, slope and finally drainage networks. The findings revealed that borderlands of Nehbandan are prone to penetrate. The findings also revealed that the drug trafficking, goods smuggling and insurgents’ penetration can be eradicated through suggestions including investigating the geological maps of military site selection, identifying the capabilities and limitations of geomorphological units in Nehbandan- Afghanistan borderlines, establishing 16 military posts on the borderlines and finally utilizing these units to fight against insurgents.
    Keywords: Fuzzy Inference Systems, Border Security, Site Selection, Border Military Post, Nehbandan
  • A. Niyazi, Y. Yuosefvand * Pages 93-128
    Resistive economy is identified as an offensive economic measure against severe damage to the national economy caused by foreign sanctions and is also aimed at improving the economic indicators as well as making attempts to pull the economy out of sanction and recession. Resistive economy is also taken as the means of implementing academic and comprehensive plan for financial and human resources management. Moreover, making improvements to consumption model not only could lead to the implementation of resistive economy but also could optimize the consumption model through improving the use of available financial resources. This study was an attempt to identify the different ways of making improvements to consumption model in administrative affairs for implementing resistive economy at Imam Ali military university. As a field study and mixed method including both qualitative and quantitative methods, the study was conducted through engaging the statistical population of 80 skilful and experienced staff and experts affiliated to the different departments of Imam Ali military university. To collect the research required data and for data collection and analysis, a questionnaire was administered among statistical population. Thereupon, 16 components of improvements in consumption model were emerged and then prioritized as a result of qualitative and quantitative data analysis. The findings revealed that making improvements to consumption model for administrative affaires have a direct effect on implementing resistive economy at Imam Ali military university.
    Keywords: Improvements in Consumption Model, Resistive Economy, Administrative Affairs, Imam Ali Military University
  • S. A Mosavi *_Dr S. Ar Mosavi Pages 129-151
    Enhancement of combat preparedness is among the most organizational concerns at military organizations, especially in carrying out the organizational missions. Similarly, higher education is among the most crucial parameters in enhancing the combat preparedness and its success and promotion is influenced by many factors including updating, competency and futuristic point of view. To address this issue and also in a bid to achieve the appropriate higher education, planning and identification of the competencies are highly required and are of crucial significance. As a mixed method including both qualitative and quantitative methods, the study was conducted through administering a questionnaire among higher military education elites and experts. Thereupon, data collection procedures and analysis were also run in this study. This study was an attempt to identify and also explain the competencies of higher military education in defense sector. In this study, the challenges and the obstacles ahead of higher education is also investigated. The findings revealed that the competitive superiority of an organization is among the most crucial competency of an organization and its preservation also requires precise planning. Moreover, these competencies including emphasizing on human morality as well as maintaining discipline and order. The findings also revealed that the appropriate futuristic competencies including changing traditional ear to learning organization, developing the contents of education system through increasing competencies of problem-solving skills, setting the financial codes based on education system, using the services provided by manpower, updating the equipment, establishing the information technology centers, using the distance learning as well as equipping the classes with audio and video equipment.
    Keywords: Military Organization, Higher Education, Competencies, Problem-Solving Skills, Learning Organization
  • Dr H. Moslemi * Pages 152-181
    This study was an attempt to investigate the efficiency of the consultative services of the Iranian army internal auditing system in light of resistive economy. The study is also aimed at identifying the effective factors enhancing the efficiency of the consultative services of Iranian army internal auditing system through investigating resistive economy. As an applied and descriptive study and also in terms of research primary and secondary Questions, this research not only tries to investigate the efficiency of consultative services of internal auditing system but also make an attempt to identify the factors affecting its effectiveness. In this study, research required data was collected through field and library study. For this purpose and in terms of statistical population, the participants were selected from among those officials and experts who are engaged in financial affairs including controllers, finance and monetary affairs. To this end, 60 participants were randomly selected out of a population of 130 experts based on Cochran formula. To analyze the data, content analysis was run to analyze the quantitative data and in terms of analyzing qualitative data, non-parametric test, Kolmogorov-Smirnov test, Wilcoxon test and P-value were also run in this study. The findings revealed that developing data collection and mining for decision-making, identifying the problems as well as providing written reports, offering solutions to problems and also improving the internal auditing system are among the most effective factors enhancing the consultative services of Iranian army internal auditing system in light of resistive economy.
    Keywords: Internal Auditing System, Internal Control System, Resistive Economy