فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 65 (بهار 1396)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 65 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جهانبخش صادقی*، جواد اژه ای، مسعود غلامعلی لواسانی، ناصر عباس زاده صفحات 1-28
    هدف از اجرای این پژوهش پیش بینی پیشرفت تحصیلی دانشجویان بر اساس سبک های تفکر بود. تعداد 705 دانشجوی دانشگاه افسری امام علی(ع) به روش نمونه برداری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای سنجش متغیر سبک های تفکر از پرسش نامه فرم کوتاه سبک های تفکر اشترنبرگ و واگنر (1992) استفاده شد. برای اندازه گیری پیشرفت تحصیلی دانشجویان میانگین کل نمره های آنها در دروس مصوب دانشگاهی محاسبه گردید. نتایج تحقیق نشان داد که سبک های تفکر سلسله مراتبی، کلی، بیرونی، قانون گذاری، قضایی و سبک های تفکر نوع اول با پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت معنی دار، و سبک تفکر درونی با پیشرفت تحصیلی رابطه منفی معنی دار دارند. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که در کل دانشجویان، ضریب همبستگی چندگانه بین سبک های تفکر و پیشرفت تحصیلی 0.19 است و سبک های تفکر قانون گذاری (سبک تفکر نوع اول)، جزئی (سبک تفکر نوع دوم) و بیرونی (سبک تفکر نوع سوم)، 3.7 درصد از واریانس پیشرفت تحصیلی را تبیین کرده اند. در دانشجویان سال اول، ضریب همبستگی چندگانه بین سبک های تفکر و پیشرفت تحصیلی 0.29 است و سبک های تفکر سلسله مراتبی و کلی (سبک های تفکر نوع اول)، 8.2 درصد از واریانس پیشرفت تحصیلی را تبیین کردند. در دانشجویان سال دوم، همبستگی چندگانه 0.28 است و سبک تفکر بیرونی (سبک تفکر نوع سوم) 7.4 درصد از واریانس پیشرفت تحصیلی را تبیین کرده است. بین سبک های تفکر و پیشرفت تحصیلی دانشجویان سال سوم رابطه معنی داری مشاهده نشد. این نتایج در ارتباط با پژوهش های گذشته مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سبک های تفکر، پیشرفت تحصیلی، دانشجوی افسری
  • حسن امیری* صفحات 29-53
    یکی از مهم ترین نیازهای صنایع دفاعی کشورهای در حال توسعه، تصمیم گیری در رابطه با چگونگی سرمایه گذاری در عرصه دانش و فناوری است که با توجه به کمبود منابع از یک سو و هزینه های بالای پژوهش و توسعه فناوری از سوی دیگر، اهمیت روزافزونی یافته است. در صنعت هر سیستم دفاعی وجود یک مدل کارآمد پیش بینی فناوری، به منظور طراحی ساختار تعاملات و زمینه سازی جهت انتخاب های راهبردی الزامی است و عدم وجود چنین ساز و کاری، منجر به ناکامی سیاست های دفاعی در دستیابی به اهداف آن می گردد. مشخصات و ویژگی های الگوی کارآمد پیش بینی فناوری، از عمده مسائل هر مجموعه صنعتی، دفاعی می باشد که در این رابطه سیاستگذاران و برنامه ریزان امور دفاعی با سوالاتی مانند چگونگی طراحی مدل پیش بینی فناوری و شاخص ها و ویژگی هایی که می بایست در طراحی این مدل مورد توجه قرار گرفته و ملاک ارزیابی قرار گیرند، مواجه می باشند. هدف این پژوهش بررسی سایر جنبه های تاثیرگذار بر ارتقای توانمندی سیستم پیش بینی فناوری های دفاعی و دستیابی به الگویی جامع در جهت اجرای راهبردهای دفاعی، از طریق انتخاب و توسعه فناوری های مناسب و موثر می باشد. این پژوهش از طریق انجام مطالعات کتابخانه ای گسترده و تحلیل سیاست های دفاعی کلان ملی و سایر اسناد بالادستی، بهره برداری از مطالعات و الگوهای ارائه شده موجود و نظرسنجی از کارشناسان باتجربه و برنامه ریزان صنایع دفاعی، اقدام به استخراج ویژگی های الگوی پیش بینی فناوری های دفاعی نموده است و ضمن به کارگیری روش تحلیل احتمالات به منظور تشخیص سایر موقعیت های محتمل و ممکن، در زمینه نتایج حاصل از انتخاب و به کارگیری فناوری های دفاعی و تشریح نحوه تحلیل و ارزیابی فناوری ها، میزان تاثیرگذاری هر یک از عوامل تشکیل دهنده الگوی کارآمد پیش بینی فناوری های دفاعی را تعیین می نماید.
    کلیدواژگان: فناوری دفاعی، پیش بینی فناوری، تحلیل احتمالات، راهبردهای دفاعی
  • فرامرز فتح نژاد، مهدی بصیری* صفحات 54-65
    مدیریت مالی فرایند های پژوهش های نظری در مراکز مطالعاتی و پژوهشی دفاعی، با توجه به محدودیت های مربوط به اعتبارات پژوهشی و گستردگی این مراکز و نیز وجود اولویت های پژوهشی و سطح بندی آنها، همواره از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و چالش هایی را برای تصمیم گیران این حوزه ایجاد نموده است. هدف مقاله پیش رو شناسایی معیارهای مناسب مدیریت مالی فرایندهای پژوهشی در مراکز دفاعی (مطالعه موردی ارتش ج. ا. ا) و طراحی الگوی واگذاری بهینه آن به کمک سیستم هوشمند شبکه عصبی مصنوعی می باشد. در ابتدا با مراجعه به دستورالعمل ها و آیین نامه های پژوهشی آجا معیارهای واگذاری اعتبار تعیین و سپس از طریق پرسشنامه در مراکز پژوهشی مورد نظر معیارهای تعیین شده بررسی و مورد تایید قرار گرفت. در ادامه الگوی واگذاری اعتبارات پژوهشی با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی هاپفیلد و توسط نرم افزار متلب طراحی گردید. با مشخص شدن ماهیت ورودی و خروجی واگذاری اعتبارات پژوهشی سه حالت تخصیص اعتبار بر اساس شبکه عصبی مصنوعی ارائه گردید. یافته های پژوهش بیانگر آن است که از بین بیست و پنج شاخص شناسایی شده تعداد سه شاخص مورد تایید قرار نگرفته و شاخص های چاپ کتاب، نوآوری در پژوهش و ارائه نظریه بالاترین اولویت را دارا می باشند. همچنین از بین سه الگوی وارد شده به شبکه الگوی اول بیشترین هم گرایی را با جواب شبکه که ارتقای دانش نظامی است، دارا می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت مالی، فرایندهای پژوهشی، شبکه عصبی مصنوعی، مراکز مطالعات دفاعی آجا، شبکه هاپفیلد
  • محسن رسولیان* صفحات 74-105
    هدف از انجام این تحقیق مطالعه وضعیت معیشتی بازنشستگان ن.م، مقایسه وضعیت معیشتی بازنشستگان ن.م با خط کم توانی مالی، تخمین و برآورد خط کم توانی مالی و درآمد بازنشستگان ن.م در افق 1404 می باشد. جامعه هدف این تحقیق از سه گروه وظیفه بگیران، مستمری بگیران و بازنشستگان ن.م و شامل 756841 نفر که خود دربرگیرنده 111604 نفر وظیفه بگیر، 502279 نفر بازنشسته و 142958 نفر مستمری بگیر می باشد. مواد و داده های مورد نیاز این پژوهش در حوزه نظری با استفاده از نظریه های مرتبط با معیشت و سطح زندگی و در حوزه میدانی با استفاده از اطلاعات مستند خروجی از بانک مرکزی و مرکز آمار ایران و همچنین گردآوری داده های میدانی حقیقی مربوط به جامعه بازنشستگان نیروهای مسلح انجام پذیرفته است. در این تحقیق وضعیت مستمری بازنشستگان ن.م به هفت گروه تقسیم شده و میزان رشد آن تا سال 1404 بر اساس همین روال جاری کشور تخمین زده شد. در انتها مقایسه هایی بین خط کم توانی مالی و وضعیت درآمدی بازنشستگان ن.م تا سال 1404 برای هر یک از گروه ها انجام گرفت. نتایج نشان می دهد که در صورت استمرار وضع موجود، گروه های اول تا چهارم از بازنشستگان که حدود 90 درصد بازنشستگان را تشکیل می دهند، از توانمندی مالی مناسبی در قیاس با هزینه های زندگی برخوردار نخواهند بود.
    کلیدواژگان: کم توانی مالی، خط فقر، درآمد، معیشت، بازنشستگان نیروهای مسلح
  • محمدرضا ولوی، محمدرضا موحدی صفت*، ایمان باقری کوشالشاه صفحات 106-130
    فناوری اطلاعات و ارتباطات دارای تاثیر مستقیم در همه بخش های یک سازمان است. رایانش ابری به عنوان یک فناوری نوظهور توانسته با به اشتراک گذاری منابع و برنامه های کاربردی میان کاربران، محیط انعطاف پذیرو قدرتمندی را در سازمان ها ایجاد نماید. امروزه اغلب سازمان های دنیا ازجمله سازمان های دفاعی در حال برنامه ریزی برای مهاجرت به محیط رایانش ابری می باشند. با وجود همه مزایای استفاده از رایانش ابری در سازمان های دفاعی، باید به مسئله امنیت به عنوان مهم ترین چالش توجه ویژه شود. تحقیق حاضر که به شیوه توصیفی – پیمایشی است، به ارائه الگوی راهبردی برای نحوه مهاجرت سازمان های دفاعی به محیط رایانش ابری پرداخته است. جامعه آماری این تحقیق فرماندهان، مدیران و کارشناسان ارشد سازمان های فناوری اطلاعات نیروهای مسلح و دانشجویان دوره های دکتری مدیریت راهبردی فضای سایبر می باشند که به عنوان خبرگان تحقیق در نظر گرفته شده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که شناسایی زیرساخت های جاری سازمان های دفاعی در حوزه های مختلف و ایجاد الگو برای مهاجرت به محیط رایانش ابری به عنوان مهم ترین راهبردها باید مد نظر قرار گیرند. همچنین اقدامات مرتبط با هر راهبرد نیز به عنوان نتایج تحقیق آورده شده است.
    کلیدواژگان: رایانش ابری، سازمان های دفاعی، امنیت فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • مسلم ایران مهر* صفحات 131-147
    ازجمله مشکلاتی که گریبانگیر مسئولان امر در خدمت سربازی می باشد، ناسازگاری برخی از سربازان است. مشاوره گروهی راه حل محور ازجمله رویکردهای جدید است که به دلایلی همچون ساده بودن، کوتاه مدت بودن و تاکید بر شناخت افراد، کاربرد آن در محیط های نظامی و سربازی که آموزش و حتی زندگی افراد به صورت گروهی است، مقرون به صرفه است. بنابراین هدف از این پژوهش «بررسی اثربخشی مشاوره گروهی راه حل محور بر سازگاری سربازان وظیفه آسایشگاه بخواب» بود. روش پژوهش حاضر آزمایشی و با استفاده از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری کلیه سربازان آسایشگاه بخواب قرارگاه سربازی ستاد نیروی هوایی در سال 1394 بودند. نمونه پژوهش تعداد 28 نفر از سربازان آسایشگاه بخواب بودند که بر مبنای نتایج آزمون سازگاری نمره آن ها پایین تر از حد میانگین بود و داوطلب شرکت در این پژوهش بودند. این تعداد به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه سازگاری 60 ماده ای سینحا و سینگ (1997) بود. ده جلسه 80 دقیقه ای مشاوره گروهی راه حل محور با گروه آزمایش تشکیل شد. نتایج به دست آمده نشان دهنده این است که مشاوره گروهی راه حل محور به طور معناداری موجب افزایش سازگاری کلی، اجتماعی، عاطفی و آموزشی سربازان وظیفه آسایشگاه بخواب می شود. ولی در مورد سازگاری آموزشی این تاثیر در جهت مثبت معنادار نیست. با توجه به یافته های پژوهش، می توان نتیجه گرفت که مشاوره گروهی راه حل محور در افزایش سازگاری سربازان وظیفه موثر است و از این رویکرد می توان برای کاهش ناسازگاری سربازان وظیفه استفاده نمود.
    کلیدواژگان: رویکرد راه حل محور، مشاوره گروهی راه حل محور، سازگاری، سربازان وظیفه، خدمت سربازی
|
  • Jahanbakhsh Sadeghi, Javad Ejei, Masoud Gholamali Lavasani, Naser Abaszadeh Pages 1-28
    This study was an attempt to predict the academic achievement of the students of Imam Ali Military University students based on thinking styles. For this purpose and also in an attempt to assess the thinking styles, the study was conducted through administering Sternberg and Wagner thinking styles questionnaire among a sample of 705 students affiliated to the Imam Ali Military University who were selected based on stratified random sampling method. To conduct this study, in terms of making measurement of the students’ academic achievement, data collection procedures were run through utilizing correlation coefficient and stepwise multiple regression methods. The findings revealed that in terms of thinking styles including hierarchical, global, external, legislative, and judicial, there is a significant positive relationship among thinking styles, type I thinking styles and the students’ academic achievement. Meanwhile, there is a significant negative relationship between internal thinking styles and students’ academic achievement. Furthermore, the findings of stepwise regression analysis revealed that the correlation coefficient of multiple regression between thinking styles and students’ academic achievement releasing 0.19. Moreover, in terms of academic achievement variance, the thinking styles including legislative (type I), local (type II) and external (type III) releasing 3.7% of academic achievement variance. The findings of data analysis of freshman and sophomore also revealed that the correlation coefficient of multiple regressions between thinking styles and students’ academic achievement releasing 0.29 and 0.28 respectively. Moreover, in terms of the academic achievement variance of freshman and sophomore, the thinking styles including global and hierarchical releasing 8.2% and external thinking style releasing 7.4% respectively. Meanwhile in juniors, there was no significant relationship between thinking styles and academic achievement.
    Keywords: Thinking Styles, Academic Achievement, Military Students
  • Hassan Amiree* Pages 29-53
    Making decisions as to how to make an investment in modern technologies is taken as the crucial necessities of defensive industries in developing countries and this phenomenon attracted a great deal of significance due to the chronic shortage of funds and also huge expenditure on research and technological developments. Moreover, proposing an effective model of technological forecasting is among the main requirements for any structure of defense system and is also identified as a contributing factor especially in designing interactional structures as well as laying the foundation for strategic choices. Meanwhile, a deficient model could lead into the total failure of defensive policies in achieving the pre-identified goals. building Specifications of an effective model of technological forecasting received a great deal of attention in many industrial centers in defense sector and in an attempt to identify these specifications, policy makers and planners have encountered serious questions including how to propose an effective model for technological forecasting and how to identify its specifications. This study was an attempt to identify the effective factors enhancing the capabilities of technological forecasting in defense sector and is also aimed at proposing a comprehensive model for implementing defensive strategies through selecting and developing appropriate and effective technologies. The study was also conducted through library study including analyzing the national policies in defense sectors, exploiting the potential of studies conducted to identify an effective model and also investigating the experienced expert’s consultation and elite interview. Then, some specifications of an effective model for technological forecasting were emerged as a result of library study and expert consultation. Thereupon, in a bid to identify probable result of selecting and applying technological forecasting model, probability analysis was also run in this study. At the final stage of investigation, the effects of the effective components building an effective model of technological forecasting were identified through running probability analysis.
    Keywords: Defensive Technology, Technological Forecasting, Probability Analysis, Defensive Strategies
  • Faramarz Fathnejad, Mahdi Basiri* Pages 54-65
    Due to the limitations imposed on financial resource allocation to research projects and also prioritization done in research processes, financial management of theoretical research processes not only presents challenges to the decision makers at defensive studies centers, but also received a lot of attention and have a wider significance for all experts. This study was an attempt to identify the appropriate criteria for financial management at Iranian army defensive centers and is also aimed at proposing a model for allocating resources to financial management through utilizing artificial neural networks. For this purpose and also in an attempt to conduct this study, at the early stages of investigation, criteria for allocating financial resources were emerged as a result of investigating the guidelines and instructions on financial resource allocation in Iranian army. To prove the selected criteria, the study was also conducted through administering a questionnaire among experts affiliated to the Iranian army research centers. Having collected the data, an appropriate model for allocating financial resources was designed in Matlab environment through applying hapfield neural networks. Having investigated the inputs and the outputs of the proposed models for financial resources allocation, three models were emerged through running artificial neural networks. The findings revealed that from among 25 identified criteria for allocating financial resources, 3 criteria were rejected and the criteria including book publication, research innovation and theory development stood at the top of prioritization. The findings also revealed that from among 3 models designed through ANN, the first model stood at the top of ranking with emphasis on military knowledge enhancement.
    Keywords: Financial Management, Research Processes, Artificial Neural Networks, Iranian Army Defensive Studies Centers, Hapfield Networks
  • Mohsen Rasoliyan* Pages 74-105
    As an extracted study from the comprehensive research conducted in the year 2016, this study was an attempt to investigate and also estimate the livelihood level of the retirees of Iranian armed forces and is also aimed at comparing the retirees’ livelihood level and income with affordability line in the prospect for 2025. For this purpose and also in terms of statistical population, the study was conducted through engaging the population of 111604 annuitant, 5022279 retirees of Iranian armed forces and also 14258 pensioners. As a quantitative field study and in terms of data collection procedures, the required data was collected through investigating the theories about livelihood level of retirees as well as utilizing the data obtained from Iranian official statistic center and Iranian central bank. Having analyzed the data, retirees’ pension of Iranian armed forces are classified as seven groups and the growth of retirees’ pension is also estimated in the prospect of 2025. Thereupon, as a prospect for 2025, the study made a comparison between low affordability line and the retirees’ income in each identified groups. The findings revealed that in terms of comparing appropriate affordability of retirees with life expenses, 90 percent of retirees including groups 1 to 4 will fail to afford life expenses, if current situation continues.
    Keywords: Low Affordability Line, Poverty Line, Income, Livelihood, Retirees of Iranian Armed Forces
  • Mohammad-Reza Valavi, Mohammad-Reza Movahedi Sefat*, Iman Bagheri Koshalshah Pages 106-130
    Information technologies have a significant impact on all parts of an organization. Cloud computing is identified as a new technology which creates flexibility and robustness in an organization through sharing applied applications and resources among users in an organization. Moreover, most organizations throughout the world, especially defensive organizations are planning to migrate to cloud computing environment. Despite all the advantages of utilizing cloud computing environment in defensive organizations, security is taken as the most crucial challenges posed by cloud computing environment. As an applied and descriptive field study, this research aims at proposing a strategic model for transference of the defensive organizations in cloud computing environment. For this purpose, the study was also conducted through engaging the statistical population of commanders, managers and IT experts affiliated to the information technology organizations of the Iranian armed forces. Additionally, as research experts and elites, PhD candidates who pursued cyberspace strategic managements also participated in this study. The findings revealed that indentifying the infrastructure of defensive organizations in various sphere as well as proposing a strategic model for migrating in cloud computing environment are among the determining strategies investigated in this study. Finally, in terms of research findings, the measures associated with each strategy are also explicated in this study.
    Keywords: Cloud Computing, Defensive Organizations, Information Technology Security
  • Moslem Iranmehr* Pages 131-147
    maladjustment of some Soldiers is causing enduring concern among commanders in military context. In line with this, solution-focused group counseling is identified as a modern approach in reducing maladjustment of soldiers. This approach is of crucial significance due to the factors including simplicity, short-term treatment, and emphasis on the identification of soldiers as well as utilization of group counseling in group training in military context. As an experimental study including Pretest-Treatment and Posttest, This research aims at investigating the effectiveness of the short-term group counseling on increasing the adjustment of soldiers residing in barracks through utilizing solution-focused approach. For this purpose and also in terms of statistical population, the study was conducted through engaging sample population of 28 soldiers residing in one of the barracks of Iranian armed forces who were selected based on simple random sampling method creating two groups including experimental and control group. Thereupon, adjustment test was administered among participants and they were scored below the average level. For data collection procedures, this study was also conducted through administering Sinha and Singh adjustment questionnaire including 60 components among statistical population. Moreover, the experimental group enjoyed ten eighty-minute sessions of solution-focused group counseling treatment. The findings revealed that solution-focused group counseling can significantly improve the adjustment level including social, emotional and educational adjustment in soldiers residing in the barracks. The findings also revealed that solution-focused group counseling is an effective way of increasing the adjustment level in soldiers. However, soldiers’ maladjustment can be reduced and also prevented in the light of utilizing solution-focused group counseling approach.
    Keywords: Solution-Focused Approach, Solution-Focused Group Counseling, Adjustment, Soldiers, Military Service