فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 68 (زمستان 1396)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 68 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمد ذاکری*، اسماعیل اسدی، نسرین رستمی، محمد داورزنی صفحات 1-31
    سازمان چابک برای درک و پیش بینی تغییرات محیط کسب و کار طراحی شده و به ساختاربندی خود می پردازد. چابکی یعنی شناسایی موفق مبانی رقابت، انسجام منابع و اقدامات مناسب در محیط کار. این تحقیق با هدف تحلیل تاثیر رفتار شهروندی سازمانی کارکنان بر چابکی سازمانی با نقش میانجی سامانه برنامه ریزی منابع سازمانی در یکی از سازمان های صنعتی حوزه دفاعی انجام شده است. تحقیق حاضر از نظر نتیجه، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها از نوع پیمایشی و از نظر شیوه تحلیل داده ها از نوع معادلات ساختاری است. روایی محتوای ابزار اندازه گیری به وسیله خبرگان تایید شد و ضریب آلفای کرونباخ کلیه متغیرها در پرسش نامه نیز بیش از 70/0 درصد به دست آمد. جامعه آماری تحقیق شامل330 نفر از کارشناسان شاغل در یکی از سازمان های صنعتی حوزه دفاعی بود که 255 نفر از آنها با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. آزمون فرضیه های تحقیق به کمک تحلیل ضرایب مسیر مدل ساختاری، نشان دهنده تاثیر معنی دار و مثبت رفتار شهروندی سازمانی کارکنان بر موفقیت سامانه برنامه ریزی منابع سازمانی و تاثیر معنی دار موفقیت سامانه برنامه ریزی منابع سازمانی بر مولفه های قابلیت چابکی سازمانی(شامل پاسخگویی به تغییرات، شایستگی، انعطاف و سرعت عمل) است. بر اساس نتایج تحقیق، مدیران سازمان های دفاعی، جهت تقویت قابلیت چابکی سازمانی، باید علاوه بر توجه به رفتارهای شهروندی سازمانی کارکنان به ارتقای سطح سامانه برنامه ریزی منابع سازمانی نیز توجه نمایند.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، سامانه برنامه ریزی منابع سازمانی، چابکی سازمانی، پاسخگویی، شایستگی، انعطاف پذیری، سرعت عمل، صنایع دفاعی
  • ناصر عسگری *، صمد بارانی، مهدی ملکی، مهدی آراسته صفحات 32-52
    مدیران و اندیشمندان بسیاری دریافته اند تنها مزیت رقابتی پایدار سازمان برخورداری از منابع انسانی توانمند است. از این رو هدف اصلی این پژوهش شناسایی، رتبه بندی و تبیین عوامل زمینه ای، ساختاری و رفتاری تسهیل گر توانمندسازی روان شناختی است. این پژوهش از نگاه هدف، کاربردی، از نگاه چگونگی گردآوری داده ها توصیفی- همبستگی، از جنبه زمانی، مقطعی و از نگاه نوع داده ها کمی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان یک سازمان نظامی به تعداد 745 نفر است که 270 نفر آنها به عنوان نمونه آماری با روش نمونه گیری احتمالی (تصادفی) برای پیمایش انتخاب شدند. همچنین از تحلیل عاملی تاییدی برای تایید روابط شاخص ها و مولفه ها، از تحلیل مسیر برای بررسی روابط مفروض و از آزمون تی تک نمونه ای برای بررسی وضع موجود پیشایندهای سه گانه توانمندسازی در سازمان مورد مطالعه استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهند هر سه پیشایند مورد بررسی تاثیر قابل توجهی بر توانمندسازی کارکنان مورد مطالعه داشته اند. بر این اساس، به سازی وضعیت موجود این عوامل می تواند به تسهیل و ارتقای توانمندسازی کارکنان مساعدت کند. همچنین وضعیت موجود مولفه های فرهنگ سازمانی، انگیزش، منزلت اجتماعی و آموزش کارکنان در سازمان بررسی شده، نیازمند به سازی است.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، توانمندسازی روان شناختی، پیشایندهای ساختاری، پیشایندهای زمینه ای و پیشایندهای رفتاری
  • علی فرهادی *، علیرضا شیخ صفحات 52-76
    در دنیای پیچیده امروز مفهوم کیفیت زندگی کاری به عنوان یکی از متغیرهای مهم مدیریت، مورد توجه متخصصان منابع انسانی قرار گرفته و بهبود شاخص های این حوزه موجب افزایش رضایت شغلی، تعهد سازمانی، رشد و پیشرفت کارکنان و کاهش غیبت و جابجایی و ترک خدمت کارکنان گردیده و در نهایت منجر به بهبود عملکرد و افزایش توانایی های سازمان در ارائه خدمات مناسب به ذی نفعان می گردد؛ از این رو این تحقیق با هدف بررسی کیفیت زندگی کاری کارکنان سازمان های نظامی و ارتباط آن با توسعه دفاعی انجام پذیرفته است که بر مبنای دستاوردها، از نوع کاربردی بوده و بر مبنای اهداف از نوع تحقیقات توصیفی می باشد که با روش پیمایشی داده های لازم جمع آوری شده است. جامعه آماری این تحقیق کارکنان ستادی یکی از سازمان های نظامی می باشند که با استفاده از جدول مورگان و به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب، تعداد 140 نفر انتخاب و داده های لازم با استفاده از ابزار پرسش نامه جمع آوری و با آزمون های آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های تحقیق حاکی از آن است که ویژگی های محیط شغلی با میانگین 236/3 و سطح معنی داری کمتر از 05/0 (05/0>000/0 P=) از وضعیت مناسبی برخوردار می باشد و ویژگی های شغلی با میانگین 807/2 و سطح معنی داری کمتر از 05/0(05/0>000/0 P=) با میانگین مطلوب تفاوت معناداری دارد و از وضعیت مناسبی برخوردار نمی باشد و در بین گروه های مختلف تحصیلی، تفاوت معناداری وجود دارد و همچنین بین کیفیت زندگی کاری کارکنان و توسعه دفاعی همبستگی مثبت وجود دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، ویژگی های شغل، ویژگی های محیط شغل، توسعه دفاعی، کارکنان سازمان های نظامی
  • سید علیرضا قاضی میرسعید *، حمیدرضا فرتوک زاده، حسین ولیوند زمانی، سید اصغر جعفری، ابوالفضل باقری صفحات 77-100
    با پیچیده تر شدن نظام امنیتی جهان و ظهور بازیگران جدید در عرصه تهدیدات نظامی، تغییر رویکرد دفاعی از تهدیدمحور به قابلیت محور از طریق ایجاد آمادگی های بنیادی و استحکام ساخت درونی در قدرت دفاعی کشور در مقابل تهدیدات و جنگ های احتمالی آینده نسبت به گذشته ضرورت بیشتری یافته است. فرماندهی معظم کل قوا،همواره با رصد دقیق رویدادها وتحولات منطقه ای و فرامنطقه ای، دربیانات و رهنمودهایشان، در مراسم و مناسبت های مختلف، ابعاد و زوایای پیدا و پنهان تهدیدها و جنگ های آینده را به صورتی موشکافانه بیان و تحلیل نموده اند. این پژوهش باهدف تبیین ساخت درونی قدرت نیروهای مسلح برای جنگ های آینده با استفاده از فرمایش های فرماندهی معظم کل قوا انجام شده است. در این تحقیق که با رویکرد کیفی انجام گرفته، با استفاده از روش شبکه مضامین از روش های تحلیل مضمون، چهار مضمون قابلیت سازی در فناوری و نیروی انسانی، عزم راسخ و اتحاد ملی، قدرت نظامی دانش محور و قدرت معنوی ولایت محور به عنوان مضامین فراگیر ساخت درونی قدرت نیروهای مسلح برای جنگ های آینده ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل مضمون، جنگ های آینده، ساخت درونی قدرت، بیانات فرماندهی معظم کل قوا
  • علی محمدپور *، پرویز آقایی صفحات 101-127
    یکی از مباحث محوری در حوزه جغرافیای نظامی، قابلیت دفاع از سرزمین و حفظ تمامیت ارضی کشور در زمان بروز بحران یا جنگ است. تاریخ کشور نشان می دهد که همواره باید شرایط دفاعی کشور را رصد کرد و در مقابل بحران های منطقه ای و جهانی آمادگی دفاع از خاک کشور را داشت. استان کردستان از جمله مناطقی است که در طول چهل سال گذشته دستخوش بحران های مختلفی بوده است و احزاب و گروهک های تروریستی ضد انقلاب اسلامی سعی کرده اند با شیوه های مختلفی از جمله جنگ نرم، حملات چریکی، اختلاف افکنی بین طوایف کردزبان و سایر موارد این استان را به منطقه ای پرتنش تبدیل نمایند. در این راستا، این پژوهش با هدف شناسایی مهمترین چالش ها و فرصت های استان کردستان درصدد ارائه راهبردهای مقتضی است تا با طبقه بندی آنها، از چالش های منطقه در حوزه دفاعی- امنیتی کاسته شود. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و از لحاظ هدف کاربردی-توسعه ای می باشد. داده ها به صورت کتابخانه ای (اسناد و مدارک) گردآوری شده است. یافته های پژوهش بر اساس SWOT و QSPM حاکی از آن است که استان کردستان دارای موقعیتی تهاجمی است. موقعیت تهاجمی به معنای وضعیت مطلوب منطقه و تسلط نقاط قوت و فرصت بر چالش های آن است؛ یعنی می توان با استفاده از قابلیت های فراوان استان کردستان چالش های موجود را برطرف کرد. در انتهای این پژوهش، راهبردها و راهکارهایی بر مبنای وضعیت موجود منطقه برای از بین بردن چالش های کنونی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: چالش ها و فرصت ها، راهبرد، استان کردستان، مدل های SWOT و QSPM
  • فرهاد هادی نژاد *، علی رمزی، مصطفی خواجه صفحات 128-163
    در دنیای پر تنش و پرآشوب امروزی، وجود نیروی نظامی قوی و کارآمد از سرمایه های راهبردی هر ملت محسوب می شود. در این میان، طراحی و به روزرسانی تجهیزات نظامی و افزایش قابلیت اطمینان و ماندگاری آنها اهمیت ویژه ای دارد. مدل ریاضی بهینه سازی تجهیزات نظامی در مرحله طراحی، از یک سو به دلیل پیچیدگی و حجم بالای محاسبات در گروه مسائل Np-hard قرار داشته و برای حل نیازمند روش های فرا ابتکاری است و از سوی دیگر در گروه مسائل چندهدفه قرار داشته، در نتیجه مستلزم بهره گیری از روش های چندهدفه است. اما توسعه روزافزون و تنوع زیاد روش های فرا ابتکاری چندهدفه، انتخاب الگوریتم مناسب را در حل مدل مذکور با چالش مواجه کرده است. لذا تحقیق حاضر تلاش دارد ضمن مرور الگوریتم های مدرن و پرکاربرد، با کمک نمونه مطالعاتی روشی مناسب برای حل مسئله بهینه سازی تجهیزات نظامی ارائه دهد. بنابراین ضرورت مدل سازی ریاضی در مسئله بهینه سازی طراحی تجهیزات نظامی و بررسی و انتخاب روش حل مناسب، انگیزه و هدف اصلی این تحقیق را شکل می دهد. تحقیق حاضر از منظر هدف در گروه تحقیقات کاربردی و از منظر روش در گروه تحقیقات آزمایشی قرار دارد. در این پژوهش چهار الگوریتم: NSGA-II، MOPSO، PESA-II و MALO بررسی شد و با کمک شش شاخص مختلف به تحلیل و ارزیابی نتایج پرداخته شده است. ضمن آنکه برای وزن دهی شاخص ها از رویکرد ترکیبی فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و آنتروپی (AHP-Entropy) و برای ارزیابی الگوریتم ها از روش پرامیتی (PROMETHEE) استفاده شده است. نتایج حاصل ضمن تاکید بر اهمیت بالای شاخص های «زمان اجرا» و «تعداد پاسخ های پارتو»، بر اولویت الگوریتم «MOPSO» در حل مسئله تحقیق تاکید دارد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، روش های فرا ابتکاری، طراحی تجهیزات نظامی، قابلیت اطمینان
|
  • Mohammad Zakeri *, Esmaeel Asadi, Nasrin Rostami, Mohammad Davarzani Pages 1-31
    The agile organization is designed to understand and anticipate changes in the business environment; it focuses on its own structure. Agility means successful identification of the basics of competition, coherence of resources and appropriate measures in the workplace. This research aims to analyze the effect of organizational citizenship behavior of employees on organizational agility and mediating the role of organizational resource planning system in one of the industrial organizations in defense field. In this applied-survey study, data analyze through structural equation model. 255 participants randomly selected from among 330 experts (based on Cochran formula) working in one of the industrial organizations in defense field. The content validity of the instrument was confirmed by the experts, and the Cronbach's alpha coefficient of all variables in the questionnaire was more than 70%. Hypotheses of the research through analyzing the coefficients of the structural model path show that the organizational citizenship behavior has a significant and positive effect on the success of the organizational resource planning system. Also, success of the organizational resource planning system has a significant effect on the components of organizational agility capability (including responsiveness to changes, competence, flexibility, and operational speed). It is concluded that managers of defense organizations, in order to enhance organizational agility, should pay attention to the enhancement of organizational resource planning system as well as organizational citizenship behaviors of employees.
  • Naser Asgari *, Samad Barani, Mahdi Maleki, Mahdi Arasteh Pages 32-52
    Many managers and scholars have found that the availability of capable human resources is the only sustainable competitive advantage of the organization. Therefore, the main purpose of this research is to identify, rank and explain the contextual, structural and behavioral factors facilitating psychological empowerment. In this applied, descriptive and correlational study 270 participants selected from among 745 employees of a military organization randomly. Data analyzed through a confirmatory factor analysis to confirm the relationship between indices and components. Path analysis examines the assumed relationships, and one-sample T test examines the status quo of empowerment triple determinants in the aforementioned organization. Findings reveal that all three determinants have a significant effect on the empowerment of the staff. Accordingly, improving the status quo of these factors can help to facilitate the empowerment of staff. Also, the status quo of components of organizational culture, motivation, social dignity and employee training needs improvement in the organization
    Keywords: Empowerment, Psychological Empowerment, Structural Determinant, Contextual Determinant, Behavioral Determinant
  • Ali Farhadi *, Alireza Sheikh Pages 52-76
    In today's complex world, concept of quality of working life as one of the important variables in management has attracted attention of human resources specialists. Improvement of the indices of this area has increased job satisfaction, organizational commitment, development and growth of staff, as well as has reduced absenteeism, displacement and job quit of staff. It also leads to improving the performance and ability of organization to provide appropriate services to stakeholders; therefore, this research aims to examine the quality of working life of military organization's staff and its relationship with defense development. In this descriptive-applied study in purpose and survey in terms of data collection, a questionnaire was administered among 140 staff clerks of a military organization selected based on stratified sampling. Research data analyzed through descriptive and inferential statistical methods. Findings reveal that the characteristics of the occupational environment with an average of 3.236 (P = 0.000
    Keywords: Quality of Working Life, Occupational Characteristics, Occupational Environment Characteristics, Defense Development, Military Organization's Staff
  • Sayyed Alireza Ghazi Mirsaeed *, Hamidreza Fartoukzadeh, Hossein Valivand Zamani, Sayyed Asghar Jafari, Abolfazl Bagheri Pages 77-100
    Due to the complexity of the world's security system and the emergence of new actors in the field of military threats, changing the defensive approach from the threat-based to the capability-based through the establishment of basic preparation and internal construction strength in the country's defense capabilities against future threats and possible future wars is found more urgent in compare to the past. The Supreme Commander in chief, at various occasions, has always scrutinized and analyzed the hidden and obvious dimensions and angles of threats and future wars, by carefully observing events and regional and trans-regional developments. This research aims to explain the internal construction of the Armed Forces power for future wars from the point of view of the Supreme Commander in Chief (May Extend his Shadow). In this qualitative research by using the method of the thematic network, as one of methods in thematic analysis, four themes of empowerment in technology and manpower; firm commitment and national unity; knowledge-based military power, and velayat-based spiritual power as comprehensive themes of the internal construction of the Armed Forces power for future wars are presented.
    Keywords: Thematic Analysis, future wars, Internal Construction of Power, Statements of the Supreme Commander in Chief
  • Ali Mohammadpour *, Parviz Aghaee Pages 101-127
    One of the main issues in the field of military geography is the ability to defend the homeland and maintain territorial integrity in times of crisis or war. The history of the country shows that it must always observe the defensive conditions of the country and prepare itself for defense of the country in the face of regional and global crises. Kurdistan province is one of the areas that has witnessed various crises over the past 40 years, and the counterrevolutionary terrorist parties and groups have tried to use various methods, including soft war, guerrilla attacks, running disputes among Kurdish tribes and so on, to turn the province into a tense region. In this regard, this research aims to identify the most important challenges and opportunities in Kurdistan province, provide appropriate strategies, and classify them to reduce the region's challenges in defense- security field. In this descriptive- analytic research in method and applied-developmental research in purpose, data collected in a library and via documents. Findings based on SWOT and QSPM indicate that Kurdistan province has offensive positioning. It means the desirable situation of the region and the domination of the power and opportunity points on its challenges. By utilizing the abundant abilities of the Kurdistan, it eliminates existing challenges. At the end of this research, strategies and solutions based on the status quo of the region are presented to eliminate the current challenges
    Keywords: Challenges, Opportunities, Strategy, Kurdistan Province, SWOT Models, QSPM
  • Farhad Hadinejad*, Ali Ramzi, Mostafa Khajeh Pages 128-163
    In today's tense world, the existence of a strong and effective military force is considered as the strategic asset of every nation. Meanwhile, designing and updating military equipment and increasing their reliability and durability are particularly important. On the one hand, the mathematical model of optimization of military equipment at the design stage, due to the complexity and high volume of computing is in the Np-hard problems group, and requires meta-innovative methods for solving, and on the other hand it is in the multi-objective problem group, thus requiring the use of multi-objective methods. But the growing development and variety of multi-objective meta-innovative methods have challenged the choice of the appropriate algorithm in solving the aforementioned model. Therefore, the present study aims to review the modern algorithms, as well as provide a suitable method for solving the problem of military equipment optimization with the help of the sample. Thus, the necessity of mathematical modeling in optimizing the design of military equipment problem and the study and selection of the appropriate solution are the main goal of this research. In this applied- experimental study four algorithms (NSGA-II, MOPSO, PESA-II and MALO) were investigated and results with the help of six different indices were analyzed and evaluated. Meanwhile, combination of Hierarchical Process and Entropy Analysis (AHP-Entropy) approach were used to weigh the indices and the PROMETHEE method was used to evaluate the algorithms. The results emphasize the importance of the "Runtime" and "Pareto Response number" indicators on the priority of the MOPSO algorithm in solving the research problem.
    Keywords: Optimization, Meta-Innovative Methods, Military Equipment Design, Reliability