فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 70 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حکمتاللهاحسان بخش، سجاد محمد یاری صفحات 1-27
    گذراندن دوره های سخت، یکی از اصلی ترین بخش های آموزش نظامیان است. در حال حاضر اطلاع دقیقی از میزان اثرگذاری دوره تکاور و رزم در کوهستان بر شاخص های آمادگی جسمانی و شاخص توده بدنی دانشجویان افسری وجود ندارد؛ به همین دلیل مطالعه حاضر باهدف بررسی تاثیر دوره تکاور و رزم در کوهستان بر آمادگی جسمانی و شاخص توده دانشجویان افسری طراحی و اجرا شد.
    در این مطالعه 75 دانشجوی افسری به صورت تصادفی به دو گروه تجربی (25 نفر در گروه تمرینات تکاور و 25 نفر در گروه تمرینات رزم در کوهستان) و گروه کنترل (25 نفر) تقسیم شدند و در دو مرحله ی پیش و پس آزمون مورد مقایسه قرار گرفتند. آزمودنی های دو گروه در یک دوره برنامه های تمرین دوره تکاور و رزم در کوهستان به مدت هشت هفته، شامل 6 روز در هفته، شرکت کردند. از آزمودنی ها آزمون های دوی1. 6 مایل برای سنجش عملکرد هوازی، آزمون دوی رفت وبرگشت برای سنجش چابکی و آزمون دراز و نشست و کشش از بارفیکس برای سنجش استقامت عضلانی به عمل آمد. نمایه توده بدنی نیز از تقسیم وزن به کیلوگرم بر مجذور قد به متر به دست آمد.
    هر دو گروه افزایش معنا داری در قدرت و استقامت عضلات کمربند شانه ای، قدرت و استقامت عضلات شکم، انعطاف پذیری، چابکی و کاهش معناداری در وزن، نمایه توده ی بدن را نسبت به گروه کنترل نشان دادند. هیچ تفاوت معنا داری در تغییرات میانگین های درون گروهی و میان گروهی بین گروه تمرینات تکاور و گروه تمرینات رزم در کوهستان وجود نداشت.
    یافته های این مطالعه نشان داد؛ هشت هفته تمرین دوره تکاور و و رزم در کوهستان موجب بهبود عملکرد هوازی، چابکی و استقامت عضلانی و شاخص توده بدنی دانشجویان افسری شد.
    کلیدواژگان: فناوری دفاعی، پیش بینی فناوری، تحلیل احتمالات، راهبردهای دفاعی
  • صادق شهبازی، علی بزرگی امیری صفحات 28-52
    در مراکز تحقیق و توسعه دفاعی با توجه به محدودیت منابع، امکان انجام همه پروژه های توسعه محصول جدید دفاعی وجود ندارد، لذا اولویت بندی این پروژه ها ضروری است. از روش هایی که می توان در این خصوص بکار گرفت، تصمیم گیری چند شاخصه است. یکی از پیش نیازهای اساسی برای استفاده از این روش، شناسایی شاخص های مناسب با در نظر گرفتن رویکرد دفاعی، دسته بندی آن ها و درنهایت وزن دهی به آن شاخص ها می باشد که در این پژوهش موردبررسی قرارگرفته است. روش پژوهش حاضر ازنظر گردآوری داده ها، از نوع توصیفی- پیمایشی و ازنظر هدف با توجه به آنکه از نتایج یافته ها برای حل مسئله موجود در سازمان استفاده می شود کاربردی می باشد. جامعه آماری این تحقیق، صنایع دفاعی، و خبرگان مورداستفاده در این تحقیق مدیران و کارشناسان مراکز تحقیق و توسعه و مدیران پروژه های طراحی محصول هستند. در این مقاله پس از مصاحبه میدانی گسترده با متخصصان مراکز تحقیق، شاخص های موردبررسی جهت اولویت بندی پروژه های توسعه محصول جدید دفاعی در 5 حوزه دفاعی، سازمانی و استراتژی، دانشی و فنی، ریسک و بازار استخراج گردید؛ چون تعداد شاخص های شناسایی شده گسترده بودند، این امر درنهایت خطای انتخاب پروژه را افزایش می داد؛ بنابراین به منظور کاهش شاخص ها از تکنیک داده کاوی شاخص ها با روش تحلیل مولفه های اصلی استفاده گردید. این روش بر روی 42 شاخص شناسایی شده، با کمک امتیاز های داده شده بر روی 21 پروژه، انجام گرفت و درنهایت تعداد شاخص ها به 25 شاخص در 5 حوزه بیان شده کاهش یافت و با توجه به خوشه بندی شاخص ها عناوین مرتبط با هر خوشه تعیین گردید. همچنین پس از وزن دهی با روند برآورد نسبت، حوزه دفاعی با وزن 0. 29، بیشترین اهمیت و حوزه بازار با وزن 0. 09 ، پایین ترین اولویت را کسب نمودند.
    کلیدواژگان: توسعه محصول جدید، دفاعی، سنجش مولفه های اصلی، داده کاوی
  • اصغر افتخاری، محمد علی زرگرزاده ، مهدی شمشیری صفحات 53-87
    هدف این تحقیق، تبیین مولفه های مدیریت جهادی، برگرفته از بیانات عالمانه مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و ارائه به جامعه مدیریتی کشور به منظور ترویج، به کارگیری و اجرایی کردن رهنمودهای ایشان در جامعه اسلامی است. پس از انقلاب اسلامی، به ویژه در سال های دفاع مقدس، یکی از شیوه های مدیریت که به طور خاص مورد توجه مقام معظم رهبری (مدظله العالی) قرار گرفته است، «مدیریت جهادی» نام دارد. مدیریت جهادی برگرفته از تعالیم اسلامی و بهره گیری از انرژی و توانمندی منابع انسانی است که با تکیه بر ارزش ها و اعتقادات معنوی صورت می گیرد. مدیریت جهادی در واقع سبکی برخاسته از تفکر بومی و متناسب با مقتضیات فرهنگی و اجتماعی جمهوری اسلامی ایران است. در این پژوهش تلاش شده است، مولفه های مدیریت جهادی در بیانات امام خامنه ای (مدظله العالی) مورد بررسی قرار گیرد. سوال تحقیق این است که مولفه های جهاد فرهنگی از منظر مقام معظم رهبری (مدظله العالی) کدامند؟ بنابراین چون در این تحقیق به این سوال پاسخ داده خواهد شد، فرضیه نیز وجود ندارد. نوع تحقیق (کاربردی-توسعه ای) که با استفاده از روش کیفی و گردآوری اطلاعات با بررسی سوابق موجود و مطالعات کتابخانه‏ای انجام شده است. در پایان، 18 گزاره، 4 مولفه و 32 زیرمولفه به شرح زیر احصاء گردید: مفهوم مدیریت جهادی با 3 زیرمولفه؛ الزامات مدیریت جهادی با 10 زیرمولفه؛ ویژگی های مدیریت جهادی با 6 زیرمولفه؛ دستاوردهای مدیریت جهادی با 13 زیرمولفه.
    کلیدواژگان: مدیریت، جهاد، مدیریت جهادی، مدیریت اسلامی، مقام معظم رهبری(مدظله العالی)
  • پرویز ضیغمی نژاد ، علیرضا الهامی، مجید رجب پور صفحات 88-116
    ارزیابی تصمیم، بر بازنگری و سنجش به صورت جامع و نظام مند دلالت دارد و از طریق اجرا و مقایسه تصمیم با استانداردها و معیارهای تعریف شده به دست می آید. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها در زمره پژوهش های توصیفی- پیمایشی به شمار می رود. این تحقیق در پاسخ به این سوال که عوامل موثر بر ارزیابی تصمیم در سامانه C4I کدامند؟ و با هدف بررسی عوامل موثر بر ارزیابی تصمیم در سامانه C4I انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارکنان شبکه یکپارچه پدافند هوایی کشور که در سال 1393 در استان تهران مشغول به خدمت بوده اند (N=327) و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی، تعداد 94 نفر انتخاب شده است (n=94). جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته که روایی آن به وسیله متخصصان امر مورد تایید و محاسبه ضریب آلفای کرون باخ برابر 86%، مبین پایایی بالای پرسشنامه است. تحلیل داده ها، از روش تحلیل عاملی استفاده شده است. بر اساس نتایج حاصل، این عوامل در پنج عامل عمده دسته بندی شدند. عامل نخست، عامل «فرآیندی تصمیم» نام گرفت که با تبیین 46/15 درصد از واریانس به عنوان مهمترین عامل معرفی و این عامل همراه با عوامل اطلاعاتی، فناوری و ارتباطات، محیطی و عوامل فردی در مجموع 71/50 درصد از واریانس را تبیین نمودند. در پایان با توجه به نتایج، چرخه ارزیابی تصمیم، جهت ارزیابی در سامانه C4I پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، تصمیم، صحنه عملیات، سامانه C4I
  • امیر والافر ، ، محمد تقی امینی، ، محمود غلامی صفحات 117-145
    با نگاه به قرن بیست و یکم می توان فهمید که تضمین بقا و موفقیت، روزبه روز سخت تر می شود. در شرایطی که محیط هر روز به طور سریع تری نسبت به دهه های قبل دچار تغییرات در فناوری، بازار و نیازهای مشتریان می گردد، بسیاری از سازمان ها برای اینکه از رقبای خود عقب نمانند، باید با چابک کردن سازمان خود در این فضای رقابتی، هوشمندانه عمل نمایند. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط هوشمندی رقابتی و چابکی سازمانی انجام شده است. در این تحقیق شاخص های هوشمندی رقابتی بر اساس مطالعه دشامز و نایاک و چابکی سازمانی بر اساس الگوی شریفی و ژانگ استخراج شده است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش از نوع تحقیقات همبستگی است.
    برای گردآوری اطلاعات به صورت میدانی نمونه آماری 81 نفری از کارکنان دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری به صورت طبقه ای تصادفی انتخاب و پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن تایید شده بود، بین آنها توزیع گردید. برای آزمون فرضیه های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون، برای تحلیل دیدگاه کارکنان بر اساس تاهل از آزمون تی مستقل؛ برای مقایسه نظر پاسخ دهندگان بر اساس سن، تحصیلات و سابقه از آزمون تحلیل واریانس تک عاملی و توکی استفاده شد. نتایج بیانگر تایید فرضیه اصلی پژوهش مبنی بر وجود ارتباط مثبت و معناداری بین هوشمندی رقابتی و چابکی سازمانی با ضریب همبستگی 0. 803 است. در همین رابطه، فرضیه های فرعی نیز که به دنبال بررسی ارتباط میان مولفه های دو متغیر اصلی بودند، تایید گردید؛ در ضمن نظرات کارکنان با توجه به مدرک تحصیلی دارای تفاوت معناداری است.
    کلیدواژگان: هوشمندی رقابتی، چابکی سازمانی، دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری
  • محمد عباسیان ، جواد شیرمحمدی، مهدی عزیزی، امید میلانی صفحات 146-180
    تحقیق حاضر با هدف «ارزیابی عملکرد دانش آموختگان یک دانشگاه نظامی» صورت گرفته است. این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی بوده و به روش توصیفی-پیمایشی انجام شده است. جامعه تحقیق، کلیه کاربرانی (متشکل از فرماندهان گردان های عملیاتی، آموزشی و یگان های هم طراز) هستند که تماس کاری مستقیم با دانش آموختگان دانشگاه داشته اند. نمونه آماری تحقیق شامل 240 نفر از آنان است که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند، و طی آن تعداد 134 پرسشنامه تکمیل گردید. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه سنجش توانایی های دانش آموختگان است. این پرسشنامه برگرفته از الگو یا چارچوب رشیدزاده (1391) است که شامل ابعاد شش گانه توانایی های دانش آموختگان در حوزه های علمی-شناختی، روحی، نظامی-پرورشی، اجتماعی، فکری و جسمانی و از منظر کاربران است. روایی پرسشنامه با استفاده از نظر خبرگان تایید شد؛ همچنین پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ میزان 86/0 بدست آمد. برای برازش مدل از نرم افزار LISREL و برای تجزیه وتحلیل سوالات از شاخص های آمار توصیفی شامل فراوانی، درصد، میانگین و انحراف استاندارد و از شاخص های آمار استنباطی شامل آزمون t استودنت تک گروهی و آزمون فریدمن، با بهره مندی از نرم افزار آماری SPSS استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که میزان عملکرد دانش آموختگان دانشگاه، به طور معناداری بالاتر از میانگین و در وضعیت مطلوبی قرار دارد. همچنین رتبه بندی توانایی های شش گانه عملکردی نشان داد که توانایی های جسمی دانش آموختگان دانشگاه، دارای بالاترین رتبه و توانایی های علمی-شناختی دارای پایین ترین رتبه در میان توانایی های شاخص های عملکردی آنها می باشند.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، شایستگی، دانش آموختگان دانشگاه نظامی، یگان های عملیاتی
|
  • Hekmatollah Ehsanbakhsh Ehsanbakhsh email , Sajad Mohammadyari Pages 1-27
    Passing the hard courses is one of the most important parts of military education. At present, there is no accurate information about the impact of Ranger and Commando courses on physical readiness indexes and body composition index of the cadets. Therefore, this study aimed to examine the effect of Ranger and Commando courses on physical readiness indexes and body composition index of the cadets at Military University. In this study, 75 cadets were selected randomly and divided into three groups: Ranger training group (25) and Commando training group (25) and a control group (25). Then they were compared in two stages of pre-test and post-test. The participants of the two groups took part in courses of Ranger and Commando for eight weeks, including 6 days a week. They were tested with a 1.6-mile running test for aerobic performance, a two-way running for agility measurement, and a sit up and pull up to measure muscular endurance. Body composition index was also obtained by dividing the weight into kilograms by height to meter. Both groups showed a significant increase in strength and endurance of shoulder girdle muscle, abdominal muscles, flexibility and agility and showed significant reduction in weight, body composition index in compare to control group. There was no significant difference in intra-group and inter-group variations between the Ranger and Commando training groups. The findings of this study showed that eight weeks of Ranger and Commando training improved aerobic performance, agility and muscular endurance, and body composition index of cadets.
    Keywords: Physical Readiness, Body Composition, Ranger, Cadets
  • Sadegh Shahbazi, Ali Bozorgi, Amiri Pages 28-52
    In Defensive R & D centers due to resource constraints, there is no possibility for development of all new defensive products projects, so prioritizing these projects is considered as a necessity. Multi-dimensional decision making is one of the methods that can be used in this regard. To apply this method, one of the basic prerequisites for identifying the appropriate indicators, by taking into account the defense approach, is categorizing and eventually weighing them. In this applied study in terms of purpose, data collected through descriptive-survey method. The statistical population of this research were selected from among the directors and experts of the R&D centers in Defense Industry as well as managers of the product design projects. In this paper, the indices used to prioritize development projects for new defense products explored after reviewing the background of the research and extensive field interview with experts from R&D centers of several Defense Industries in five areas of defense, organization and strategy, knowledge and technology, risk and market. Since the number of identified indicators was widespread, this eventually increased the error of project selection. Therefore, in order to reduce the indicators, the Data Mining technique was used by the Main Component Analysis method. This method was applied on 42 identified indicators, with the help of scores given on 21 projects. Finally the number of indicators was reduced to 25 in 5 areas. Then the title of each cluster was determined according to clustering of the indicators. Also, after weighing, the defensive zone with the weight of 0.29, and the market area with a weight of 0.09, received the highest and lowest priority, respectively.
    Keywords: New Product Development, Defense, Main Components Analysis, Data Mining
  • Asghar Eftekhari, Mohammad Ali Zargarzadeh , Mahdi Shamshiri Pages 53-87
    This research aimed to define the components of Jihad Administration based on the scholarly statements of the Supreme Leader (May Extend his Shadow) and provide them to the administration community of the country to implement and utilize his guidelines in the Islamic society. After the Islamic Revolution, especially in the years of the Holy Defense and at present, one of the administration practices specifically addressed by the Supreme Leader (May Extend his Shadow) has been the "Jihad Administration". The jihad administration derived from Islamic teachings and utilized the energy and potential of human resources, which is based on the spiritual values ​​and beliefs. In this administration method, regardless of odd formalities, Managers try to align their capabilities with their subordinates' potential power to achieve defined goals quickly. In fact Jihad administration is a style derived from indigenous thinking and in accordance with the cultural and social requirements of the Islamic Republic of Iran. This study examined the components of jihad management in the statements of Imam Khamenei (May Extend his Shadow). In this applied-developmental research, data collected by examining the existing records (in his website) and through library studies. In the case of Jihad administration, 18 statements, 4 components and 32 sub-components were considered as: The concept of jihad administration with 3 sub-components; Requirements for Jihad administration with 10 sub-components; Features of Jihad administration with 6 sub-components; Achievements of jihad administration with 13 sub-components.
    Keywords: Administration, Jihad, Jihad Administration, Islamic Administration, Supreme Leader (May Extend his Shadow)
  • Parviz zeaghami nezhad , Alireza Elhami, Majid Rajabpour Pages 88-116
    The assessment of the decision implies a comprehensive and systematic review and evaluation. It is achieved through the implementation and comparison of the decision with the defined standards and criteria. This study aimed to investigate the effective factors in assessment of decision in C4I system. As an applied research in purpose and descriptive-survey research in terms of data collection, 94 participants selected from among all employees of the Air Defense Integrated Network of the Country who served in Tehran Province in 2014 (N = 327) randomly by using the Cochran formula. The data were collected through a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by the experts. Reliability of the instrument was estimated based Cronbach alpha formula (r=86%). Data analysis was run using factor analysis method. Findings revealed, these factors were classified into five major groups. The first and the most important factor was the "decision process" by explaining 15.46% of the variance. This factor along with information, technology, communication, environment and individual factors explained totally, 50/71% of the variance. Finally, according to the results, the assessment of decision cycle is proposed for assessment in C4I system.
    Keywords: Assessment, Decision, the Scene of Operation, C4I SystemReferences
  • Amir Valafar , Mohammad, Taghi Amini, Mahmood Gholami Pages 117-145
    The assessment of the decision implies a comprehensive and systematic review and evaluation. It is achieved through the implementation and comparison of the decision with the defined standards and criteria. This study aimed to investigate the effective factors in assessment of decision in C4I system. As an applied research in purpose and descriptive-survey research in terms of data collection, 94 participants selected from among all employees of the Air Defense Integrated Network of the Country who served in Tehran Province in 2014 (N = 327) randomly by using the Cochran formula. The data were collected through a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by the experts. Reliability of the instrument was estimated based Cronbach alpha formula (r=86%). Data analysis was run using factor analysis method. Findings revealed, these factors were classified into five major groups. The first and the most important factor was the "decision process" by explaining 15.46% of the variance. This factor along with information, technology, communication, environment and individual factors explained totally, 50/71% of the variance. Finally, according to the results, the assessment of decision cycle is proposed for assessment in C4I system.
    Keywords: Assessment, Decision, the Scene of Operation, C4I System
  • Mohammad Abbasian email , Javad Shirmohammadi, Mahdi Azizi, Omid Milani Pages 146-180
    This study aimed to "assess the performance of graduates of a military university". In this applied and descriptive-survey study, 134 participants selected from among 240 users of the university (consisting of commanders of operational and educational battalions and parallel units) who have direct contact with university graduates through random cluster sampling. The data collection tool is a graduates' abilities assessment questionnaire. This questionnaire is based on Rashidzadeh's (1391) model that includes six dimensions of graduates' abilities in scientific-cognitive, spiritual, military-educational, social, intellectual and physical areas from the perspective of users. Validity of the questionnaire was confirmed by experts and its reliability was 0.86 using Cronbach's alpha coefficient. For fitting the model, LISREL software was used; and for analyzing the questions, Descriptive statistics including frequency, percentage, mean and standard deviation, and inferential statistics including one-way student t-test and Friedman test were used by SPSS software. The results of this research show that the performance of university graduates is significantly higher than the average and in a favorable situation. Also, the ranking of functional six-dimension abilities showed that the physical abilities and scientific-cognitive abilities have the highest and lowest rank among the abilities of their performance indicators, respectively.
    Keywords: Performance Assessment, competency, Military University Graduates, Operational Units