فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 71 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد عسکری*، برات ابراهیمی، پرویز پارسا، حسین فاندیز صفحات 1-30
    سازمان ها با ایجاد روابط و نظم داخلی جهت جامه عمل پوشاندن به ماموریت ذاتی خود اقدام به طراحی ساختار می نمایند. با توجه به پیچیدگی و عدم اطمینان محیطی عوامل متعددی هستند که به عنوان پیشران های مهم بر تحول ساختار سازمان های نظامی تاثیر می گذارند و هدف از انجام این پژوهش شناسایی و تحلیل عوامل مهم بر ساختار سازمان های نظامی به جهت ایجاد درک و تصویر کلی ، تبیین و پیش بینی متغیر های ایجادکننده تحول، جهت نظم دهی و ساختاردهی مناسب و افزایش قابلیت سازمانی می باشد . جامعه آماری شامل سازمان های نظامی ارتش و حجم نمونه شامل 200 نفر از خبرگان این حوزه، روایی پرسش نامه توسط اساتید مدیریت نظامی مورد تایید و پایایی نیز با محاسبه آلفای کرونباخ 0.84 به دست آمد. برای این تحقیق بامطالعه و بررسی بیش از 100 منبع مختلف تعداد 28 شاخص به صورت اکتشافی جمع آوری گردید که این 28 شاخص با انجام و استفاده از تکنیک نگاشت شناختی و تحلیل عاملی به 24 شاخص اصلی تقلیل یافت و در چهار عامل پنهان به ترتیب بیشترین واریانس، شامل: ارکان جهت ساز ، محیط بین المللی ، قابلیت های موردنیاز و محیط عمومی دسته بندی شدند و در ادامه با آزمون فریدمن رتبه بندی شاخص ها انجام گردید. برابر این رتبه بندی اولین شاخص مهم « تنوع تهدیدها » و آخرین شاخص « بیماری های عفونی، بلایای طبیعی و گرم شدن زمین » به دست آمد.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، تحول، عوامل و شاخص های موثر
  • اکبر رحیمی*، عباس راد، اکبر عالم تبریز، علیرضا موتمنی صفحات 31-70
    با توجه به اهمیت زنجیره تامین در کسب مزیت رقابتی، گفته می شود رقابت بین سازمان ها با رقابت بین زنجیره های تامین آن ها جایگزین گردیده است. بنابراین مدیریت موثر زنجیره تامین، عاملی اساسی در موفقیت سازمان ها محسوب می گردد. اختلالات به عنوان نتایج رویدادهای غیرمنتظره، جزء غیرقابل تفکیک از زنجیره های تامین سازمان های امروزی است که در شرایط عدم اطمینان به فعالیت می پردازند. رویکرد تاب آوری در مدیریت زنجیره تامین برای مقابله با این رویدادهای غیرمنتظره در زنجیره تامین و بهبود سریع و بازگشت آن به حالت اولیه و قبل از وقوع رویداد، معرفی گردیده است. نقش محصولات دفاعی در ارتقاء توان بازدارندگی در مقابل تهدیدات نظامی، اهمیت و ضرورت به کارگیری رویکرد تاب آوری در مدیریت زنجیره تامین صنایع دفاعی را به خوبی نشان می دهد. این تحقیق باهدف تدوین مدل تاب آوری زنجیره تامین صنایع دفاعی، ابتدا به شناسایی مهم ترین اقدامات تاب آور زنجیره تامین پرداخته، سپس با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، آن ها را دسته بندی نموده و در ادامه با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری(ISM) به ارائه مدلی که روابط بین این اقدامات را نشان می دهد، می پردازد. قدرت نفوذ و وابستگی اقدامات نیز با استفاده از تکنیک MICMAC، تحلیل گردیده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که از مجموع37 اقدام معرفی شده در تحقیقات پیشین برای زنجیره تامین تاب آور، 19اقدام در تاب آور سازی زنجیره تامین صنایع دفاعی موثرند که در قالب 5دسته و شامل ارتباط با تامین کننده، انعطاف پذیری، چابکی، افزونگی و امنیت می باشند. ارتباط با تامین کننده به عنوان پایه ای ترین و محرک ترین اقدام و اقدامات افزونگی، چابکی و امنیت به عنوان وابسته ترین و تحت تاثیرترین اقدامات برای تاب آوری زنجیره تامین صنایع دفاعی معرفی شدند. بنابراین مدیران قبل از هر چیز، می بایست بر برقراری ارتباط موثر با تامین کنندگان جهت ارتقاء تاب آوری زنجیره تامین متمرکز گردند.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، رویکرد تاب آوری، مدل سازی ساختاری تفسیری، صنایع دفاعی
  • داریوش مهری، محمود ابوالقاسمی*، محمد قهرمانی، حسن محجوب صفحات 71-101
    صاحب نظران اهمیت فرهنگ سازمانی را در ارتباط با توسعه مورد تاکید قرار می دهند و استدلال می کنند که فرهنگ پایه و اساسی است که در بستر آن توسعه استعدادهای انسانی در سازمان اتفاق می افتد. مطالعه حاضر باهدف بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی بر توسعه استعداد کارکنان انجام شد. روش تحقیق توصیفی- پیمایشی و از حیث ارتباط بین متغیرهای تحقیق از نوع همبستگی و مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری تحقیق دانش آموختگان مستعد دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری در رشته مهندسی هوافضا بودند که تعداد200 نفر از آن ها به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. گردآوری داده ها از طریق دو پرسش نامه فرهنگ سازمانی و توسعه استعداد بر اساس مقیاس پنج گزینه ای لیکرت انجام گرفت. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار لیزرل استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که فرهنگ سازمانی تاثیر مثبت معنی داری بر توسعه استعداد کارکنان دارد؛ از بین ابعاد فرهنگ سازمانی، مولفه های حمایت مدیریت، خلاقیت فردی و سیستم پاداش به ترتیب دارای بیشترین تاثیر بر توسعه استعدادها می باشند. مولفه نظارت و کنترل تاثیر منفی معنی داری بر توسعه استعدادها داشته است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، استعداد، مدیریت استعداد، توسعه استعداد
  • مهدی دیهیم پور*، حسن دولتی، ابوطالب مطلبی صفحات 103-131
    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر پدیده روایتگری سازمانی بر نهادینه سازی فرهنگ سازمانی انجام پذیرفته که از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را 571 نفر از کارکنان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی(ره) تشکیل داده اند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و بر اساس جدول مورگان 230 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه های محقق ساخته روایتگری سازمانی و پرسش نامه فرهنگ سازمانی دنیسون (2000) بود که بر اساس طیف لیکرت تنظیم شده است. برای محاسبه روایی پرسش نامه از طریق تحلیل عاملی و استفاده از نظرات خبرگان و برای محاسبه پایایی پرسش نامه ها از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که ضریب مذکور 85/0 و 88/0 به دست آمد. برای تحلیل داده ها از اطلاعات جمعیت شناختی (آمار توصیفی) و در بخش استنباطی نیز برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و LISREL استفاده شد. نتایج تحقیق حاکی از آن بود که بین مولفه های روایتگری سازمانی و نهادینه سازی فرهنگ سازمانی، رابطه معنی داری وجود دارد و سهم تاثیرگذاری هر یک از این عوامل متفاوت است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، روایتگری سازمانی، سازمان روایتگر
  • سید مسعود رضا زواره*، علی مبینی دهکردی صفحات 132-158
    هدف این پژوهش شناسایی موانع مدیریت نظام نوآوری فناورانه دفاعی می باشد. مساله این تحقیق شناسایی موانع مدیریت نظام نوآوری فناورانه دفاعی است. به منظور تحلیل و بررسی عوامل تاثیر گذار بر نوآوری دفاعی، لازم است موانع پیش رو مورد توجه قرار گیرد. جامعه آماری پژوهش حاضر، پژوهشگران، اساتید، متخصصان و صاحب نظران فناوری نظامی بودند که تعداد 100 نفر از آنها شناسایی شدند و 80 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود. برای اطمینان از روایی پرسش نامه، ازنظرات و پیشنهاد های صاحب نظران در مورد سوالات پرسش نامه و نیز ترتیب قرار گرفتن سوالات استفاده گردید. همچنین روایی پرسشنامه با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی تایید شد. مقدار آلفای کرونباخ برای کل پرسش نامه 89/. بود. نتایج پژوهش نشان داد که سیاست گذاری های ابلاغی دفاعی، ظرفیت نوآوری، بعد عملیاتی نوآوری و دانش، فناوری، راهکنش و نظریه های دفاعی از پیش نیازهای اصلی نظام نوآوری فناورانه دفاعی هستند. نتایج نشان داد که موانع سیاست گذاری ، موانع ظرفیت نوآوری، ، موانع بعد عملیاتی نوآوری، موانع دانش، فناوری ،راهکنش و نظریه های دفاعی، موانع نوآوری، موانع حس سازی، موانع طراحی ، موانع فناوری و موانع مرزشکنی دانش از اصلی ترین ابعاد موانع مدیریت نظام نوآوری فناورانه دفاعی می باشند.
    کلیدواژگان: نظام نوآوری، مدیریت نوآوری فناورانه، نظام نوآوری دفاعی
  • علی عباسی رایی، حمید فرورش، عیسی نخعی کمال آبادی* صفحات 159-181
    نیروهای مسلح هر کشور، همواره باید آمادگی مقابله با تهاجم احتمالی دشمن را داشته باشند. به همین دلیل آنها باید با انجام تمرین های نظامی مداوم، همواره آمادگی رزمی خود را حفظ کنند. برگزاری رزمایش های نظامی بهترین نوع تمرین نظامی برای مواجهه با شرایط جنگی است که سالانه توسط بخش های مختلف نیروهای مسلح به صورت تک نیرویی یا مشترک برگزار می شود. یک رزمایش نظامی طی فرآیندی مشخص و با حضور یگان های نظامی مختلف در یک محدوده سرزمینی خاص برگزار می شود. هدف از برگزاری رزمایش، دستیابی به اهداف آموزشی با حضور حداکثری انواع نیروهای نظامی است. در این پژوهش به مسئله مکان یابی یگان های نظامی در زمین برگزاری رزمایش و مسئله حمل ونقل استقرار و ضداستقرار آنها در قالب برنامه ریزی ریاضی دوسطحی پرداخته شده است. در این پژوهش قرارگاه منطقه ای به عنوان سطح اول (رهبر) و یگان های شرکت کننده در رزمایش به عنوان سطح دوم (پیرو) در نظر گرفته می شوند که با توجه به این که یقینا بیش از یک یگان در رزمایش شرکت می کند، با مسئله چند پیرویی سر و کار داریم. نتایج حاصل از مدل سازی و حل مدل نشان داد که در صورت استفاده از اصول مطرح شده در این مقاله، انتخاب مکان مناسب برای رزمایش و انتخاب مکان مناسب برای هر یگان شرکت کننده در رزمایش به شکل مطلوب تر و علمی تری انجام گرفته و همچنین استقرار و ضداستقرار عده ها و عده ها با کنترل بهتر و مدیریت زمان و در صورت لزوم با برونسپاری صورت خواهد گرفت. لذا استفاده از راهکارهای علمی در برنامه ریزی لجستیک رزمایش ها پیشنهاد می گردد
    کلیدواژگان: رزمایش، استقرار و ضد استقرار، برنامه ریزی ریاضی دوسطحی، عده
|
  • Ahmad Askari *, Barat Ebrahimi, Parviz Parsa, Hosain Fandiz Pages 1-30
    Organizations are designing structures by creating internal relationships and order to fulfill their intrinsic mission. Regarding the complexity and environmental uncertainty, there are several factors that influence the development of the structure of military organizations as important proponents. The purpose of this research is to identify and analyze the important factors on the structure of military organizations for understanding And the overall picture, explanation and prediction of the changing variables, for proper structuring and structure, and enhancement of organizational capability. The statistical population consisted of military military organizations and a sample of 200 experts from this field. The validity of the questionnaire was obtained by approved military management professors and reliability was calculated by calculating Cronbach's alpha of 0.84. For this research, with the study of more than 100 different sources, 28 indicators were extracted exploratively. These 28 indicators were reduced by using the mapping and factor analysis technique to 24 main indexes and were classified into 4 hidden factors respectively The most variances, including the orientation element, the international environment, the required capabilities and the general environment, were categorized and Friedman test ranked the indexes. Against this ranking, the first major indicator of "threat diversity" and the latest indicator of "infectious diseases, natural disasters and global warming" was achieved.
    Keywords: : Organizational Structure, transformation, Effective Factors, Indicators
  • Akbar Rahimi *, Abbas Raad, Akbar Alamtabriz, Alireza Motameni Pages 31-70
    Given the importance of the supply chain for gaining competitive advantage, competition between organizations is said to have been replaced by competition between supply chains. Therefore, supply chain Effective management is a key factor in the success of the organization. Disruptions as the outcome of unexpected events are an inseparable part of the supply chain of today's organizations operating in conditions of uncertainty. A resiliency approach in supply chain management has been introduced to deal with these unexpected events in the supply chain and to improve it quickly and return it to its original state before the occurrence of the event. The role of defense products in enhancing deterrence against military threats, well shows up the importance and necessity of applying a resilient approach to supply chain management of defense industries. In this paper, with the aim of developing a defense industry supply chain resonance model, we first identified the most important supply chain resilience practices, then classified them using exploratory and confirmatory factor analysis, and then, using interpretive structural modeling (ISM) provides a model that illustrates the relationship between these actions. The power of driving and dependence of practices are also analyzed using the MICMAC technique. The results of the research show that out of a total of 37 practices introduced in the previous research for the resilient supply chain, 19 practices are effective in the resilient supply chain of defense industries. It consists of 5 categories and includes: Relationship with the suppliers, Flexibility, Agility, Redundancy and Security. Relationship with the suppliers as the most basic and most driving practice and Agility, Redundancy and Security are the most dependent practices of the defense industries resilient supply chain. Therefore, managers first of all should focus on effectively communicating with suppliers in order to enhance supply chain resilience.
    Keywords: supply chain, Resilient Approach, Interpretative Structural Modeling, Defense Industries
  • Dariush Mehri, Mahmoud Abolghasemi *, Mohammad Ghahremani, Hassan Mahjub Pages 71-101
    Experts emphasize the importance of organizational culture in relation to development and they argue that culture is the foundation underlying the development of human talent in the organization. The present study aimed to investigate the effect of organizational culture on the development of staff talent. The research method is descriptive-survey using structural equation modeling. The graduates of shahid sattari- Aeronautical University who Majored in Aerospace Engineering were The population From Which 250 were Randomly Selected for this article. Data collection was done through two organizational culture and talent development questionnaires based on five- point Likert scale using Lisrel software. The results showed that Organizational culture has a significant positive effect on the development of employee talent. From the dimensions of organizational culture, the components of management support, individual creativity and reward system the most impact on talent development, respectively. The monitoring and control component has had a significant and negative impact on talent development.
    Keywords: Organizational Culture, Talent, Talent management, Talent Development
  • Mehdi Deyhim Pour *, Hasan Dolati, Abutaleb Motallebi Pages 103-131
    This research aim to investigate the effect of the factors causing an organizational narration on the turnover of military personnel, This research regarding its goal is practical and regarding method descriptive-survey. Statistical population of the employees of Imam Khomeini Naval Sciences University is  571 people, volume of sample is determined on the basis of Krejcie and Morgan and is 230 people. Sampling was done randomly. Tools of gathering data is questionary was a researcher made questionnaire and Denison (2000), The data gathering is questionnaire and data analysis is done by LISREL and SPSS. Findings show that there is a relationship between the dimensions of organizational Narration factors and Military employees, and the contribution of each of these factors is different.
    Keywords: Organizational Culture, narration, Organizational Narration
  • Sayedmasudreza Zevareh *, Ali Mobini Dehkordi Pages 132-158
    The purpose of this research is to identify barriers of defensive technological innovative system managment. The present study population consisted of researchers, faculty members, experts and experts in military technology. 100 of them were identified and 80 were selected by simple random sampling method. The research instrument was a researcher-made questionnaire. In order to ensure the validity of the questionnaire, experts suggestion and recommendation were used for the questionnaires' and the ordering of the questions. Cronbach's alpha for the whole questionnaire was 0.98. The results of one-dimensional t-test showed that defensive notification policies, innovation capacity, operational dimension of innovation, and knowledge, tactics and defense theories are the main prerequisites for defensive technological innovative system managment. The results showed that barriers of policies, barriers of innovation capacity, barriers of operational dimension of innovation, and knowledge, tactics and defense theories barriers of innovation, barriers of sensemaking, barriers of design ,barriers of technology &,barriers of knowledge breakthrough are the most important dimensions and main variables of the identifying barriers of defensive technological innovative system management.
    Keywords: Innovation system, technological innovative management, defensive innovative system
  • Ali Abbasi Raei Abbasi Raei, Hamid Farvaresh Farvaresh, Isa Nakhai Kamalabadi * Pages 159-181
    The armed forces of each country, must always be prepared to deal with the enemy's invasion. For this reason, they must maintain their combat readiness by conducting military exercises. Military exercises are the best military exercises to deal with war conditions. A military exercise is conducted in a specific process and with presence of various military units in a specific territorial area. The goal of military exercises is to achieve educational goals at high levels with the maximum presence of all types of military forces. In this research, the problem of locating military units in the ground of exercise and the problem of deployment and counter-deployment in format of bi-level mathematical program are discussed. In this research, the Regional Headquarters is considered as the first level (leader) and the participating units (brigades) in exercise as the second level (follower), regarding that more than one unit is participating in the exercise, we deal with a multi-follower problem. The results of modeling and solving the model showed that if the principles used in this paper were used, selecting the appropriate place to conduct and selecting the appropriate place for each participant in the resume was done more desirable and more scientifically. Also, deployment and counter-deployment of the military equipment and military forces will be done With better control and time management, and if necessary, outsourcing will take place. Therefore, the use of scientific solutions in logistics planning is recommended.
    Keywords: military exercise, Deployment, counter-deployment, bi-level mathematical programming, military equipment, military forces