فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 50 (پاییز 1397)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 50 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن ابوطالبی اصفهانی، علیرضا حیدری صفحه 1
    کارشناسان حمل ونقل، توسعه حمل ونقل عمومی هوشمند را به عنوان راه کار اساسی جهت ساماندهی معضلات ترافیکی، مطرح کرده اند. انتخاب نوع هوشمندسازی با توجه به هزینه های آن برای اجرا و در نظر گرفتن تاثیر بیشتر در بهره برداری، مسئله این پژوهش بوده است. بنابراین هدف اصلی این مطالعه، بررسی وضع موجود اتوبوس های تندرو خط 1 (باقوشخانه-زندان) شهر اصفهان، بررسی تاثیر و اولویت بندی آنها است. با آماربرداری در طول خط، ایستگاه ها، مصاحبه از مسافران، کارشناسان خبره درخصوص مشخصات مسافران، سیستم کنونی سرویس دهی اتوبوس های تندرو و سامانه های هوشمند پیشنهادی، اطلاعات لازم جمع آوری شدند. سامانه های پیشنهادی شامل: چراغ راهنمایی هوشمند، شارژ هوشمند بلیط، نشان گر محل اتوبوس، نشان گر جمعیت داخل اتوبوس و محاسبه عادلانه نرخ کرایه، بودند که باعث کاهش زمان سفر، زمان انتظار، آلودگی، مصرف سوخت، هزینه های اتوبوس رانی و افزایش آسایش مسافران و قابلیت اطمینان و رضایت بیشتر می شود. در ارزیابی سیستم های هوشمند از روش تحلیل سلسه مراتبی و 7 شاخص نظر مردم، نظر مسئولان، سود حاصل، هزینه، درصد افراد ذی نفع هر سیستم، آلودگی و زمان صرفه جویی، استفاده شد. نتایج نشان داد عمده استفاده کنندگان اتوبوس های تندرو، کمتر از 36 سال سن و حداکثر دارای مدرک تحصیلی فوق دیپلم و درآمدی کمتر 5/0 میلیون ریال دارند. هم چنین روش سلسه مراتبی نشان داد چراغ های هوشمند در راس وزن دهی قرار داشته و اطلاع از محل اتوبوس، شارژ هوشمند بلیط، اطلاع از تعداد مسافران و محاسبه عادلانه کرایه، در رده های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: اتوبوس تندرو، حمل ونقل هوشمند، حمل ونقل همگانی، روش سلسله مراتبی، چراغ راهنمایی هوشمند
  • حسین طاهری، اسکندر مومنی، کیانوش جودکی صفحه 31
    یکی از علل اصلی بروز تصادفات جاده ای، تعامل نامناسب میان سازمان های متولی امر است؛ در همین راستا تعامل میان پلیس راه و سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ بنابراین، هدف از انجام این مطالعه، بررسی وضعیت تعامل پلیس راه با سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای استان لرستان در کاهش تصادفات است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی- تحلیلی است. داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته ای جمع آوری شد. با استفاده از جدول مورگان، تعداد 118 نفر به صورت تصادفی طبقه ای از بین جامعه آماری انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته ها نشان می دهد که؛ تعامل پلیس راه با سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای در استان لرستان در سه بعد (1- رفع نواقص و اصلاحات هندسی؛ 2- اجرای قوانین و مقررات و 3- تبادل اطلاعات و تجهیزات) مناسب نبوده و تفاوت معناداری با وضعیت مطلوب دارد.
    کلیدواژگان: تعامل، پلیس، سازمان راهداری، حمل ونقل جاده ای، استان لرستان، تصادفات
  • محمد مهدی خبیری، سید جواد طباطبایی، حسن محمدی انایی صفحه 55
    بسیاری از جوامع روستایی در اطراف بزرگراه ها یا مسیرهای اتصال روستاها توسعه یافته اند، درنتیجه معابر داخلی در کالبد روستایی کوچک اغلب بخشی از مسیرهای اصلی بین روستایی با سرعت بالا هستند. بنابراین؛ سرعت در این نوع معابر باید کنترل و کاهش یابد. میدان های با شعاع کم (میدان کوچک) معمولا از راه کارهای آرام سازی جریان ترافیک شناخته می شوند که در تقاطع های روستایی با حجم ترافیک کم باید موردتوجه قرار گیرند. در این مطالعه به یک نمونه موردی از مشخصات فنی طرح یک تقاطع روستایی پرداخته و مناسب ترین روش در محل تقاطع یعنی طراحی و پیاده سازی میدان کوچک را به صورت موردی ارزیابی می کند. برای تحلیل داده ها و هم چنین، برآورد ظرفیت میدان و اولویت بندی عوامل مهم تاثیرگذار بر ظرفیت میدان از شبکه عصبی مصنوعی استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که در حجم های ترافیکی کم مانند معابر روستایی، مطالعات دقیق و جامعی در زمینه های طرح هندسی صورت نگرفته و اغلب آئین نامه ها برای رفع مشکلات ایمنی و حرکت در نقاط پرتراکم ترافیکی تدوین و توصیه شده اند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که میدان در فضاهای روستایی به عنوان عرصه ی ارتباطی و کالبدی برای افزایش ایمنی ترافیک در معابر کم حجم روستایی و مهم تر از آن برای رفع نیازهای اساسی در مطالعات جدید طرح های روستایی توجیه پذیر بوده و قابل تامل است.
    کلیدواژگان: ایمنی در حمل ونقل، معابر کم حجم، تقاطع های روستایی، تقاطع های میدانی، شبکه عصبی مصنوعی
  • شهریار افندی زاده، شکوفه تنکابنی صفحه 77
    تحلیل های سنتی ایمنی ترافیک عمدتا بر پایه تاریخچه ثبت تصادفات به عنوان منبع اصلی اطلاعات، انجام می گیرد. دلایل متعددی وجود دارد که نشان می دهد استفاده از آمار تصادفات، ابزار چندان مناسبی جهت ارزیابی ایمنی نیست. تکنیک های تداخل ترافیکی رویکردی پیشگیرانه و مکمل برای تجزیه و تحلیل ایمنی تردد است. با وجود این مزایای زیاد این تکنیک، بالا بودن هزینه های مشاهده های میدانی مانع ترویج گسترده آن شده است. از این رو در این پژوهش تلاش شده تا در جهت استفاده از دیدگاه کامپیوتری برای استخراج شاخص های تداخل ترافیکی مورد نیاز و کاهش وابستگی به ناظر گام کوچکی برداشته شود. هدف این پژوهش، مدل سازی ریسک برخورد عابر و خودرو در تقاطع با تکیه بر شاخص های تکنیک تداخل ترافیکی است. با توجه به این که ریسک برخورد، ترکیبی از احتمال برخورد و شدت پیامد ناشی از آن است، نیاز به استفاده از شاخص هایی است که هر دو جنبه را لحاظ کند. در مطالعات گذشته، برای هر شاخص ارائه شده در زمینه این تکنیک، آستانه ای برای بحرانی بودن رویداد تداخلی معرفی شده است؛ اما کمتر پژوهشی به آستانه بحرانی رویداد تداخلی با در نظرگیری هم زمان چند شاخص تداخلی پرداخته است. با مدل ارائه شده در این پژوهش که بر پایه تکنیک DEA-DA است، می توان قرارگیری رویداد تداخلی در خوشه ریسک مناسب را پیش بینی کرد تا از آن در زمینه مطالعات ایمنی قبل و بعد بهره برد.
    کلیدواژگان: ایمنی، ریسک، تکنیک تداخلات ترافیکی، شبکه عصبی خودسازمان ده (SOM)، تکنیک DEA-DA
  • احسان لطفی، رضا شیخ صفحه 103
    شناسایی وضعیت به هنگام ترافیک برای برنامه ریزی حمل ونقل شهری، کنترل و مدیریت ترافیک مهم است. به منظور رعایت الزامات گردآوری داده های ترافیکی و ارائه اطلاعات جامع، داده های دقیق همراه با فناوری ترکیب داده ها در تخمین وضعیت ترافیکی زمان واقعی (به هنگام) به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. مدل ارائه شده در این مقاله مشکل شناسایی و پیش بینی وضعیت ترافیک را با درجه دقت قابل قبولی با استفاده از اطلاعات ترافیکی زمان واقعی ممکن می سازد. به منظور برآورده ساختن ملزومات روش ترکیب داده های ترافیکی برای تخمین به هنگام وضعیت ترافیک شهری، نوع جدیدی از مدل ساختار ترکیبی در این مقاله ارائه شده است. این مدل تلفیقی از هر دو روش ترکیب فضایی و موقت است. ابتدا عمل گر میانگین گیری را برای ترکیب فضایی به کار می بریم؛ سپس الگوریتم همبستگی زمانی مبتنی بر فشرده سازی داده ها را براساس الگوریتم رگرسیون خطی مقطعی پیشنهاد می کنیم. شاخصه کار ما، استفاده از مقطع زمانی و تفکیک دوره های زمانی است. بسط نتایج شبیه سازی، ارزیابی و مقایسه روش پیشنهادی ما نشان دهنده ی اثربخشی و دقت مناسب و نیز برتری الگوریتم همبستگی موقت مبتنی بر فشرده سازی داده ها نسبت به رگرسیون خطی مقطعی از نظر عملکرد کلی است.
    کلیدواژگان: ساختار تلفیقی، تخمین وضعیت ترافیک، مدل همبستگی زمانی، الگوریتم فشرده سازی داده ها، عمل گر میانگین گیری
  • جلال رضایی نور، منصوره یاری ایلی، یعقوب فرجامی صفحه 121
    شبکه های بین خودرویی، زیرمجموعه ای از شبکه های ادهاک موبایل هستند که اخیرا به عنوان یک حوزه پژوهشی و کاربردی ظهور کرده اند. شبکه های بین خودرویی کاربردهای بسیار زیادی در حوزه های مختلف ازجمله: ایمنی، امنیت، مدیریت ترافیک و… دارند و به خصوص در برخی کشورهای توسعه یافته مورد توجه واقع شده است. این کاربردها می توانند روزانه جان هزاران نفر را نجات داده و یا موجبات راحتی در سفر را برای کاربران فراهم آورند. ونت گرچه زیرمجموعه ای از منت است، با این حال تحرک بالا و محدودیت وسایل نقلیه چالش های جدیدی را برای ارتباطات داده ها ایجاد می کند. شاید بتوان گفت عمده ترین چالش در ونت مسائل مربوط به مسیریابی و مشارکت بین گره هاست. حتی بهترین پروتکل مسیریابی زمانی که گره در ارسال داده ها شرکت نمی کند، مفید نخواهد بود. این مقاله با هدف ارائه بهتر این مفاهیم و راه حل ممکن برای یک مکانیزم هماهنگی بهتر در ونت به بررسی سیستماتیک پروتکل های ونت و چالش های ارتباطی شان و نیز مقایسه بین پروتکل های رایج در تحقیقات می پردازد. علاوه براین چالش های پیاده سازی و سازوکارهای مشارکت گره ها طبقه بندی و بررسی جامع خواهند شد. در نهایت باید گفت چالش های تحقیقاتی زیادی در زمینه های مختلف وجود دارد که هنوز حل نشده اند و نیاز به پیاده سازی واقعی دارند زیرا نوآوری به شدت به پذیرش ازجانب فن آوری بستگی دارد.
    کلیدواژگان: شبکه های بین خودرویی، پروتکول ارتباطی، سازوکارهای مشارکتی گره ها، مطالعه مروری
  • صابر تقی پور، فیروز رازنهان صفحه 167
    مقوله ترافیک و حوادث جاده ای، یکی از مشکلات اجتماعی در جوامع امروزی و در شهرهای بزرگ محسوب می شود که خود ناشی از عوامل مختلفی است. شاید سرمنشا مشکلات کنونی، زمینه تاریخی ایجاد شبکه معابر و رانندگی در ایران باشند. جهت رفع این مشکل، نیاز به قانون، سیاست گذاری و توسعه راه ها است. یکی از این عوامل اثرگذار در کنترل و مدیریت حوادث جاده ای، توجه به رویکردهای ایمنی است. به گفته سازمان های مربوط به امر حمل ونقل، نزدیک به 80 درصد از سوانح رانندگی، ناشی از خطا های فردی رانندگان در جاده ها قلمداد می شود که این آمارها لزوم توجه بیش از پیش به بحث رفتارهای ناایمن و نهادینه کردن رعایت قوانین و ضوابط کار و یافتن راه هایی مناسب برای کنترل یا کاهش این رفتارها را خواستار است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی مفاهیم سوانح جاده ای، رفتارهای ناایمن و نقش این رفتارها در بروز سوانح شغلی با تکیه بر ادبیات داخلی و خارجی موجود و در نهایت ایجاد درکی جامع درخصوص رویکرد ایمنی مبتنی بر رفتار ایمن و فرهنگ ایمنی به عنوان رویکردی اساسی در جهت نهادینه کردن قوانین و ضوابط موجود در راستای کنترل یا کاهش این قبیل سوانح است. بررسی های انجام شده در این حوزه نشان داد که تصمیم گیرندگان سازمان با اتخاذ رویکردهای ایمنی بر پایه رفتار ایمن و فرهنگ ایمنی در محیط های جاده ای به بهترین نحو خواهند توانست در راستای کاهش نرخ بروز این قبیل سوانح گام بردارند.
    کلیدواژگان: ترافیک، حوادث رانندگی، رفتار ناایمن، فرهنگ ایمنی، مدیریت حوادث جاده ای
|
  • Mohsen Aboutalebi Esfahani , Ali Reza Heidari Page 1
    Transportation experts have proposed the development of intelligent public transport as an essential tool for traffic management. The choice of the type of intelligence with regard to its cost to implement and considering the greater impact on exploitation, the issue of this research has been. Therefore, the main objective of this study is to investigate the status of the high-speed buses line 1 (Baghoshkhan-Prison) in Isfahan, studying their impact and prioritizing them. The required information was collected by line-by-line statistics, stations, interviews with travelers, expert experts on the characteristics of the passengers, the current system of servicing the buses and the proposed smart systems. Proposed systems include smart direction lights, smart ticketing, bus location indicator, bus traffic indicator and fair fare calculation, which reduce travel time, waiting time, pollution, fuel consumption, bus costs, and increased passenger comfort. And more reliability and satisfaction. In evaluating smart systems, hierarchical analysis method and seven indicators of public opinion, the opinion of authorities, profit and cost, percentage of beneficiaries of each system, pollution and time saving were used. The results showed that the majority of users of hardline buses are younger than 36 years of age and have a maximum diploma and income of less than 0.5 million rials. The hierarchy of data analysis also revealed that smart lights are at the top of the line and are aware of the location of the bus, the smart charge of the ticket, the number of passengers and the fair calculation of fares, are in the next category.
    Keywords: Radar Buses, Intelligent Transportation, Public Transportation, Hierarchical Analysis of Data, Intelligent Guidance Lights
  • Hossein Taheri , Eskandar Momeni , Kianoush Jodaki Page 31
    One of the main causes of road accidents is inappropriate interaction among the caretaker organizations. In this regard, the interaction between the traffic police and the road and rail organization is of great importance. Therefore, the purpose of this study was to investigate the status of police traffic interactions with the road and rail organization of the province Lorestan is in reduction of accidents. This research is applied in terms of purpose and in terms of descriptive-analytical nature. Data were collected using a researcher-made questionnaire. Using a Morgan table, 118 individuals were selected randomly from the statistical community. The results show that the traffic police interactions with the road and transportation organization in Lorestan province in three dimensions (1- defect and geometric correction, 2 - the implementation of laws and regulations and - the exchange of information and equipment) are not appropriate and have a significant difference with the desired situation.
    Keywords: Interaction, Police, Organization of Roads, Lorestan Province, Accidents
  • Mohammad Mehdi Khabiri , Seyed Javad Tabatabaea , Hasan Mohamadi, Anaea Page 55
    Many rural communities have developed around highways or connecting villages; as a result, inland rural roads are often part of the main routes between high-speed rural areas; therefore, the speed at this type of road should be controlled and reduced. Fields with low radius (small field) are commonly known as traffic flow relaxation solutions, which should be considered at low-traffic inlets at rural intersections. The main objective of this study is to recognize this type of intersection with rural authorities and police forces in order to create order and promote safety for policy-making. In this research, based on library studies and the achievements of research and scientific resources, it has been tried to identify suitable patterns for intersections in low volume and, most appropriately, to be considered as small fields, to be used in case design. This study is a case study of the technical characteristics of a rural intersection design and evaluates the most appropriate method at the intersection, namely, the design and implementation of a small field in a case study. For analyzing the data, as well as estimating the field capacity and prioritizing the important factors influencing the field capacity of the artificial neural network were used. The results of this study show that in low traffic volumes, such as rural pedestrians, precise and comprehensive studies have not been conducted in the field of geometric design, and most of the regulations have been developed to address the safety and movement issues of traffic jams.
    Keywords: Safety in Transportation, Low Passageways, Rural Intersections, Field Intersections, Artificial Neural Network
  • Shahriar Afandi Zadeh , Shokoufeh Tonkaboni Page 77
    Safety is the main theme of this research as well as the main pillar of an optimal transportation system. Recent studies have shown that the cost of accidents and accidents is a huge part of the cost of traffic. Traffic interference techniques are supported as a preventive and complementary approach to road-based road safety analysis. However, the cost of field tracking of traffic conflicts with observer nature has limited the acceptance of these techniques. This research supports the use of a computer vision for automated and targeted traffic analysis. Video data in this cross-sectional study were collected in Babol city of Mazandaran province. The real coordinates of the users were extracted with calibration. After tracking road users, various time and space time measurements were used as a criterion for the risk of interference. Then using the artificial neural network, the risk of collision of pedestrians and cars was classified into 3 clusters; then, with the model presented in this study, new interference in a proportional risk cluster could be introduced using the hierarchical data analysis technique He anticipated using it in the field of safety studies before and after.
    Keywords: Safety, Risk, Traffic Interaction Technique, Self-organized Neural Network, Data Envelopment Analysis Technique, Confidential Analysis
  • Ehsan Lotfi , Reza Sheikh Page 103
    A new type of hybrid structure model is presented by meeting the requirements for combining traffic data to estimate the traffic situation in urban areas. This model is a combination of both spatial and temporary combinations. We first use the averaging operator for spatial composition, and then we propose a temporary correlation algorithm based on data compression based on the linear regression algorithm. The extension of the simulation results indicates the effectiveness and accuracy of the temporary correlation algorithm based on data compression as well as the temporary correlation superiority based on data compression relative to linear cross-sectional regression in terms of overall performance.
    Keywords: Consolidation, Traffic Estimation, Time Correlation Model, Data Compression Algorithm, Measurement Operator
  • Jalal Rezaei Nour , Mansoureh Yari Eli , Yaghoub Farjami Page 121
    Inter-car networks are a subset of temporary mobile networks that have recently emerged as a research and applied field. Inter-car networks have many applications in many areas, including safety, security, traffic management, etc., especially in some developed countries. These applications can save lives for thousands of people every day or make travel easier for users. Inter-car networks Although the subset of mobile networks is temporary, however, high mobility and vehicle constraints create new challenges for data communications. Perhaps the biggest challenge in inter-car networks is the routing issues and the partnership between nodes. Even the best routing protocol will not be useful when the node does not participate in sending data. In this paper, inter-automobile networks will be examined based on their communication challenges, the protocol of this type of network and the comparison between common protocols in the research. Then we will have a detailed discussion on the categorization of different vehicle-to-vehicle applications and implementation challenges. In addition, the nodes' participation mechanisms are categorized and comprehensive.
    Keywords: Inter-vehicle networks, Temporary cellular communication protocols, Collaborative nodes, Overview of the study
  • Saber Taghipur , Firouz Raznahan Page 167
    The topic of traffic and road accidents is one of the social problems in today's societies and in large cities, which is due to various factors. Perhaps the root of the current problems is the historical context of creating a network of roads and driving in Iran. To solve this problem, there has been a need for law, policy making and development of roads. One of these factors in controlling and managing road accidents is paying attention to safety approaches. According to transportation agencies, about 80 percent of road accidents are caused by road user personal errors, which require more attention to discuss unsafe and institutionalized behaviors It requires the observance of the rules and regulations of work and finding the right ways to control or reduce these behaviors. The main objective of this study was to investigate the implications of road accidents, unsafe behaviors and the role of these behaviors in occupational accidents, based on existing internal and external literature, and ultimately creating a comprehensive understanding of the safety approach based on safe behavior and safety culture as a fundamental approach. In order to institutionalize the laws and regulations in place to control or reduce such accidents. Studies in this area showed that the decision-makers of the organization, by adopting safety-based approaches based on safe behavior and safety culture in road environments would be able to best manage to reduce the incidence rate of such accidents.
    Keywords: Commercial Message, Distraction, Driving Accident, Defensive Driving, Driving Behavior