فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 43 (زمستان 1395)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 43 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میثم اکبرزاده، مصطفی طوقی، پوریا حاجی علی صفحه 1
    توقف خودروهای سواری در محدوده ایستگاه اتوبوس در معابر دوخطه شهری باعث می شود اتوبوس ها برای عملیات ایستگاهی در باند عبور توقف کنند. این پدیده متداول، باعث ایجاد موج ضربه و تشکیل صف در مقطع منتهی به ایستگاه و تحمیل تاخیر زمانی معناداری بر خودروهای سواری می شود. در این مقاله، تاثیر حرکت ناوگان حمل ونقل همگانی بر تاخیر زمانی خودرو های سواری گذرنده از معابر دوخطه مورد ارزیابی قرار گرفته است. مدل ارائه شده در این مقاله، حساسیت تاخیر زمانی خودروهای در صف را نسبت به تقاضای ایستگاه نشان می دهد. این مقاله، با تحلیل مشاهده های میدانی نشان می دهد که تاخیر خودروهای سواری با مجذور زمان سرانه سوار یا پیاده شدن مسافران و تقاضای ایستگاه، نسبت مستقیم دارد. هم چنین با افزایش تقاضا در یک ایستگاه، زمان سرانه سوار یا پیاده شدن مسافران کاهش می یابد. بر این اساس، اهمیت رفتار صحیح ایستگاهی اتوبوس ها (توقف مناسب در ایستگاه بدون ایجاد مانع برای سایر خودروها) و تاثیر آن بر تردد خودروها و تاخیر ناشی از طول صف به خوبی مشخص می شود. به نظر می رسد علاوه بر فرهنگ سازی، اعمال قانون در این موارد ضروری است. در صورتی که نظارت بر رفتار ایستگاهی اتوبوس و اعمال قانون در همه ایستگاه ها ممکن نباشد، ایستگاه های با حجم بالای سوار و پیاده شدن مسافر در اولویت نظارت خواهند بود و ایستگاه های واقع در معابر پرتردد در رده بعدی اهمیت نظارتی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: معبر دو خطه، عملیات ایستگاهی، صف، موج ضربه، تاخیر
  • محمد باقرپور، نظام هاشمی، سید تیمور حسینی صفحه 17
    اعتقاد برخی کارشناسان بر این است که هم دلی پلیس راهنمایی و رانندگی با کاربران ترافیک می تواند در اصلاح و تغییر رفتار کاربران موثر باشد. رانندگان انتظار دارند که پلیس راهنمایی و رانندگی خود را جای آنان قرار داده و موقعیت را از منظر آنان بررسی کند. از این رو، این تحقیق به دنبال یافتن برخی عوامل موثر بر هم دلی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان راهور تهران بزرگ به تعداد 4000 نفر به علاوه کاربران ترافیک تهران بزرگ با تعداد نامحدود می باشد. اندازه نمونه براساس جدول مورگان برای کارکنان 351نفر و برای کاربران 385نفر در نظرگرفته شده است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش انجام و پردازش اطلاعات، توصیفی از نوع پیمایشی است. به منظور سنجش سرمایه روان شناختی کارکنان، از پرسش نامه استاندارد لوتانز و سنجش هم دلی کارکنان با کاربران و برعکس از پرسش نامه استاندارد هم دلی دیویس استفاده شد. پایایی این پرسش نامه ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ (به ترتیب 0.826 و 0.902) مورد تایید قرار گرفته است. نتایج آزمون های هم بستگی پیرسن و رگرسیون خطی در این پژوهش نشان داد که عوامل اعتماد به نفس و تاب آوری تاثیر معناداری بر هم دلی پلیس راهور و کاربران ترافیک تهران بزرگ ندارند. در حالی که عوامل امیدواری و خوش بینی تاثیر معناداری بر هم دلی دارند. از طرفی با استفاده از آزمون t تک نمونه ای مشخص شد که کارکنان راهور هم دلی متوسطی با کاربران دارند. درحالی که آزمون دوجمله ای نشان داد که هم دلی کاربران ترافیک با پلیس راهور در سطح بالایی قرار دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه های روان شناختی، اعتماد به نفس، امیدواری، تاب آوری، خوش بینی، هم دلی، پلیس راهنمایی و رانندگی، کاربران ترافیک
  • علی اصغر عباسی اسفجیر، پروانه نظری صفحه 39
    استحکام و انسجام هر جامعه ای توجه به قانون و رعایت آن است و قانون پذیری و قانون گرایی در جامعه به منزله پذیرش منطق قانون است. تحقق این مفهوم نظم روانی و اجتماعی را در جامعه ایجاد می کند و نهادینه شدن آن نیز توسعه اقتصادی و اجتماعی را در جامعه هرچه بیشتر تقویت و پایدار می کند. از این رو قانون گرایی خود به عنوان ابزاری برای یک پارچه سازی توسعه آموزشی، اقتصادی و صنعتی است. هدف این پژوهش، شناسایی عوامل جامعه شناختی موثر بر قانون گریزی در شهر آمل (صنف وانت پیکان) است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش های کمی گردآوری داده ها، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل رانندگان صنف وانت پیکان درون شهری (آمل) تشکیل می دهد که تعداد 130نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و از طریق پرسش نامه محقق ساخته مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که میان متغیرهای مستقل (آگاهی از قانون، میزان نظم و امنیت اجتماعی، آنومی اجتماعی، فردگرایی، وضعیت خانوادگی) و قانون گریزی رابطه معنادار موجود بوده و نظم و امنیت اجتماعی بیشترین تاثیر را بر قانون گریزی دارا می باشد. هم چنین برحسب نرمال و یا غیرنرمال بودن متغیرها، از آزمون اسپیرمن و پیرسون، برای بررسی صحت همبستگی میان گویه های هر یک از ابعاد قانون گریزی استفاده شد که ضریب همبستگی کلی 69/0، نشان دهنده ی همبستگی میان گویه ها می باشد.
    کلیدواژگان: قانون گریزی، فردگرایی، وضعیت خانوادگی، آنومی اجتماعی، نظم و امنیت اجتماعی
  • سیدعلی موسوی مهر، رضا جوادیان، فرزین فولادی، هادی فراست صفحه 57
    موضوع تحقیق حاضر، بررسی عوامل موثر بر میزان تمایل شهروندان خرم آباد از سیستم حمل و نقل عمومی (مورد مطالعه: شهر خرم آباد) است، که با هدف ارزیابی میزان تمایل شهروندان در استفاده از خودروهای عمومی براساس ارزان بودن حمل ونقل عمومی، کاهش ترافیک شهری، میزان وقت شناسی و قابلیت اعتماد به سیستم حمل ونقل عمومی، براساس میزان راحتی سفر با سیستم حمل ونقل عمومی و نیز براساس میزان دسترسی آسان به سیستم حمل ونقل عمومی می باشد. این پژوهش، یک مطالعه کمی مبتنی بر پیمایشی (زمینه یابی) است. جامعه آماری در پژوهش حاضر شامل کلیه خانوارهای مردم شهر خرم آباد به تعداد 470642نفر می باشد. نمونه مورد مطالعه 400 نفر هستند که به روش نمونه گیری خوشه ایی چندمرحله ایی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته است، که با مرور مبانی نظری و تحقیقات انجام شده و با همکاری استاد راهنما و دیگر متخصصان و کارشناسان در حوزه ترافیک طراحی شد. نتایج به دست آمده از تحلیل آزمون t تک نمونه مستقل نشان داد که ارزان بودن حمل ونقل عمومی تاثیر معناداری بر تمایل شهروندان خرم آباد به استفاده از سیستم حمل ونقل عمومی نداشت. در ارتباط با مولفه های کاهش ترافیک شهری، وقت شناسی و قابلیت اعتماد، دسترسی به حمل ونقل عمومی بر میزان تمایل شهروندان به استفاده از سیستم حمل ونقل عمومی تاثیر معناداری داشتند. نتیجه این که با توجه به یافته های پژوهش، می توان نتیجه گرفت که صرف نظر از ارزان بودن وسایل حمل ونقل عمومی، عواملی چون کاهش ترافیک شهری، راحتی سفر، وقت شناسی، قابلیت و میزان دسترسی به حمل ونقل عمومی، بر تمایل شهروندان خرم آباد به استفاده از این سیستم اثرگذار است.
    کلیدواژگان: حمل ونقل عمومی، ترافیک شهری، راحتی سفر، دسترسی آسان، وقت شناسی
  • شهاب حسن پور، آذرخش سالم، محمد برزگر صفحه 85
    امکانات پارکینگ در شبکه معابر شهری، یکی از ارکان مهم سیستم حمل و نقل است. با توجه به کمبود فضای پارک حاشیه ای در مناطق مرکزی- تجاری شهری، احداث پارکینگ های عمومی می تواند در تامین فضای کافی پارک موثر باشد. محدودیت زمین های در دسترس جهت احداث پارکینگ عمومی از یک سو و ضرورت مطلوبیت پارکینگ از دیدگاه کاربران ازسوی دیگر سبب می شوند تا تعیین مکان مناسب جهت احداث این تسهیلات اهمیت قابل توجهی پیدا کند. مکان یابی پارکینگ ها، متاثر از عوامل متعددی است که بررسی همه جانبه این عوامل در توزیع مناسب پارکینگ در فضاهای شهری ضروری است. پارکینگ ها بایستی به گونه ای مکان یابی شوند که علاوه بر نزدیکی به مراکز جاذب سفر، کمترین تاثیرات منفی را بر سیستم ترافیک شهری ایجاد کنند. بنابراین برای مکان یابی صحیح باید مجموعه ای کامل از معیارها مشخص شود. در این پژوهش به منظور ارائه الگویی مناسب جهت مکان یابی صحیح پارکینگ، پارامترهای ارزیابی در سه سطح مختلف که زیرمجموعه چهار گروه کلی ترافیکی، زیرساخت، دسترسی و اقتصادی هستند، مشخص شده اند. با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی و براساس پرسش نامه های تکمیل شده توسط کارشناسان، وزن پارامترهای تعیین شده در سطوح مختلف مشخص می شود. نتایج نشان می دهد که پارامترهای ترافیکی با وزن 36.1درصد بیشترین اهمیت را در سطح اول پارامترها دارا می باشند. تقاضای پارکینگ با وزن 51.6درصد، تمرکز مراکز جاذب سفر با وزن 35.6، مشخصات زمین با وزن 34درصد و هزینه تملک با وزن 61.3 درصد مهم ترین عوامل اثرگذار بر مکان یابی پارکینگ در سطح دوم محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، پارکینگ، غیرحاشیه ای، روش تحلیل سلسله مراتبی
  • محمدرضا حسین پور، داود دعاگویان، نادر رحمانی صفحه 99
    تحقیق تاثیر سامانه پیامکی نظارت مردمی در کنترل رانندگان اتوبوس محور تهران- شیراز با هدف بهره گیری از ظرفیت پیامک های تلفن همراه مسافران در کاهش رفتارهای پرخطر رانندگان اتوبوس انجام گرفته است. این مهم در جلب مشارکت مردمی برای ارتقای ایمنی ناوگان حمل ونقل عمومی مسافربری موثر است. روش تحقیق توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری کارشناسان کنترل ترافیک پلیس راهور و مسافران اتوبوس های تهران به شیراز به تعداد 1300 نفر و حجم نمونه نیز بر پایه جدول مورگان تعداد 297نفر با شیوه نمونه گیری احتمالی طبقه ای انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته است که قبل از اجرا اعتبار آن از طریق اعتبار صوری و پایایی آن از طریق معادله کوکران با ضریب 901/0 مورد ارزیابی مثبت قرار گرفت. نتایج این تحقیق موید این واقعیت است که استقرار سیستم های هوشمند در سامانه های حمل ونقل عمومی ازجمله ناوگان اتوبوس رانی فوایدی مانند هوشمندسازی ناوگان حمل ونقل شهری، اطلاع از تخلفات احتمالی و در نتیجه کاهش میزان تخلفات و جلوگیری از به خطر افتادن جان مسافران هم خوانی در پی دارد. پیشنهاد می شود که در انتهای مسیر اتوبوس ها، رانندگان به شکلی از پیامک های مسافران مطلع شوند و مشخص شود که نحوه رانندگی او به چه صورت در کاهش هزینه های جاده ای، کاهش تصادفات، کاهش تلفات انسانی، کاهش هزینه های (زمانی و انسانی) پلیس در کنترل رانندگان، جلوگیری از خواب آلودگی راننده در رانندگی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: پیامک، اتوبوس، تخلفات، هوشمندسازی، محور تهران، شیراز، رفتارهای پرخطر
  • رسول امینی، محمدعلی امیرتقوی، محسن حاجی مقصود صفحه 119
    بدون تردید کارایی کارکنان هر سازمان در گرو ثمربخش بودن آموزش هایی است که هر یک از آنها در طول دوره های آموزشی و تحصیلی آموختند و در این بین دروس تخصصی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. دوره کارشناسی راهور دانشگاه علوم انتظامی امین یکی از مهم ترین دوره های تخصصی این دانشگاه و ناجا بوده و به دلیل خاص بودن این رشته در مجموعه رشته های دانشگاهی، نیاز دارد که همواره سطح آموزش علمی و عملی آن مورد بررسی دقیق قرار گیرد. فارغ التحصیلان کارشناسی راهور به مجرد اتمام تحصیل به محیط های کاری خود منتقل گشته و به صورت عملی مشغول فعالیت های اجرایی مربوط به افسران راهور می شوند. تعدد و پیچیدگی وظایف افسران راهور در حوزه های تخلفات رانندگی و بررسی صحنه های تصادف و به کارگیری تدابیر لازم در اجرای قوانین راهنمایی و آموزش مردم در این حوزه، موضوع بررسی کارایی و اثربخشی آموزش دروس تخصصی دانشکده راهور را مطرح می سازد که منجر به انجام این تحقیق شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر، فراگیران دوره کارشناسی تصادفات استان آذربایجان شرقی به تعداد 60نفر و به صورت تمام شمار است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش انجام و پردازش اطلاعات، توصیفی و از شاخه پیمایشی است. به منظور بررسی کارایی تدریس هر یک از دروس از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. پایایی این پرسش نامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ (0.912) مورد تایید قرار گرفته است. نتایج به دست آمده از آمار توصیفی و آزمون t نشان می دهد تمامی دروس تخصصی مورد نظر، از حیث اهداف، محتوا، روش تدریس و ارزیابی از اثربخشی لازم برخوردار بوده اند. هم چنین نتیجه آزمون فریدمن بیان گر آن است که تحقق اهداف در رتبه اول اثربخشی قراردارد.
    کلیدواژگان: اهداف، محتوا، تدریس، ارزیابی، اثربخشی، کارشناسی راهور
|
  • Meisam Akbarzadeh, Mostafa Toghi, Pooria Hajiali Page 1
    Parking violations in two-lane urban roads are frequently observed in Iranian cities. Occupying bus stops by cars makes buses to stop in the adjacent lane for boarding and alighting. This common phenomenon causes a shock wave obliging the following cars to stand in a queue which incurs delay. In this paper, the impact of movement of bus on cars passing through two-lane roads has been investigated. The model presented in this paper depicts time delay sensitivity of vehicles in the queue versus the station demand. Analyzing field observations, this article concludes that the delay of passenger cars is directly proportional to the square delay time of getting on/off of passengers and demand of the station. Also increased demand in a station reduces getting/off time of passengers. Therefore, importance of manners of buses by bus drivers (stopping aptly at the station without obstructing other vehicles’ driveways), its impact on the traffic flow and subsequent delays are well observed. It seems that in addition to cultural training, law enforcement in these cases is beneficial. If monitoring and legislation is not practical in all stations simultaneously, observing high-capacity stations will be the first priority. Stations locating at junctions of high traffic flow will be the next important cases.
    Keywords: Two-lane roads, practices at stations, queue, shock wave, delay
  • Mohammad Bagherpour, Nezam Hashemi, Seyyed Teymoor Hoseini Page 17
    Some experts believe that empathy of traffic police with users can be effective in modifying and changing user behavior. Drivers expect that the traffic police see the occurrences from their point of view. Hence, this study is trying to find out some factors affecting empathy. The target population included all 4000 employees of Tehran's traffic police as well as unlimited number of traffic users. According to Morgan table, sample sizes are 351 and 385 for staff and users respectively. The present study is practical in terms of target and is descriptive in terms of method and data processing. In order to measure employee's psychological capital and staff empathy with users, Luthans standard questionnaire and Davis questionnaire were used respectively. The reliability of the questionnaire has been approved through Cronbach's alpha coefficient (0.826 and 0.902 respectively). The results of Pearson correlation and linear regression showed that confidence and resiliency factors have no significant effect on empathy of Tehran traffic police with users. So, hopefulness and the sanguine have a significant effect on empathy. The one-sample t test showed that traffic police staff has an average-level empathy with the users. While binomial test showed that empathy of traffic users with traffic police is on high level.
    Keywords: Psychological capital, Self Confidence, Hope, Resiliency, Optimism, Sympathy, Traffic police, Traffic users
  • Ali Asghar Abbasi Esfajir, Parvaneh Nazari Page 39
    Social robustness of societies depends on quality of respecting laws and norms. This parameter will develop socio-economic growth. In this study, social and sociological factors affecting the illegality in Amol (by Paykan pickup drivers) has been studied. The research method was a questionnaire survey and interviews with 130 drivers of Paykan pickup of this city to collect data. In this paper, using statistical-inference methods, regression analysis and SPSS software, the relationship between the independent variables including knowledge of the law, the public order and security, social anomie, individualism and family situation of illegality has been investigated. The results indicated that a significant correlation existed between these variables and illegality as well as social security; and discipline had the greatest impact on illegality. Also, based on normal and abnormal variables, Pearson and Spearman test have been used to investigate the correlation between sub-criteria of each of illegality. The overall correlation coefficient was 0.69 suggesting correlation between the sub-criteria.
    Keywords: Illegality, pickup, individualism, family status, religious beliefs, law, order, security
  • Seyyed Ali Mousavimehr, Reza Javadian, Farzin Foladi, Hadi Ferasat Page 57
    The present study investigated the factors affecting Khorramabad citizen's willingness to utilize public transport system considering easy access to public transport. This research is a quantitative survey-based study. The study population consisted of all households in the city of Khorramabad consisting of 470642 people. The sample size was 400 people selected by multi-stage cluster sampling method. The questionnaire was designed to collect information by reviewing theoretical foundations and research conducted by the supervisor and other traffic experts. The results of independent samples t-test analysis showed that the low cost of public transport has a significant effect on the willingness of citizens to use it in Khorramabad. In relation to reducing urban traffic, punctuality and reliability, access to public transport had significant effect on willingness of citizens to use the public transport system. In conclusion, according to the research findings, it can be resulted that despite the low cost of public transport other factors subsuming reducing urban traffic, travel comfort, punctuality and level of access to public transport affect the willingness of Khorramabad citizens to capitalize on this system.
    Keywords: Public Transport, Traffic, Travel Convenience, Accessibility, Punctuality
  • Shahab Hassanpour, Azarakhsh Salem, Mohammad Barzegar Page 85
    Parking facilities in urban road network is one of the important parts of transportation system. Due to the shortage of on-street parking in CBD of cities, constructing parking lots could be effective in providing enough space for parking demand. Limitation of the available lands for parking in one hand and necessity of parking utility in users’ view on the other hand, leads to the importance of proper locating of parking. Site selection for parking is affected by different factors overall evaluating of which is necessary in urban areas. Parking must be located in the vicinity of trip attraction centers and also should make the least negative effects on urban traffic system. Therefore for selecting a suitable site there must be a collection of factors. In this paper in the first step, the evaluating factors have been determined. For weighting the parameters we have used the results of questionnaires designed for this purpose. The questionnaires have been responded by traffic experts. By using AHP method every parameter was weighted. The results show that traffic parameters with weight of 36.1% are the most significant parameters among the others in the first level parameters. The next parameters in the second level include parking demand, concentration of travel attraction centers, land characteristics, and ownership cost with 51.6%, 35.6%, 34%, and 61.3% weights respectively.
    Keywords: parking site-selection, AHP method, locating
  • Mohammad Reza Hoseinpour, Davood Doagoyan, Nader Rahmani Page 99
    This paper investigates the Impact of people’s supervision via SMS system on controlling bus drivers’ risky behaviors in Tehran-shiraz Axis. This will be important in enhancing safety management of public transport system. The research method is descriptive survey; statistical community is traffic control police experts and 1300Shiraz-Tehran bus passengers. Sample volume is 297 based on Morgan table and possible sampling method. Data gathering ts validity and reliability was approved through Cochrane equation with a factor of 0.901. The results of the research indicates that using such a system will bring benefits including reducing illegalities, preventing endangering passengers and becoming aware of potential crimes to the fore. It is suggested that the drivers become aware of the impact of their driving on reduction of accidents, costs, injuries, deaths as well as influence of people’s SMSs on their performance.
    Keywords: SMS, Buses, Violations, Intelligent, Shiraz-Tehran Road, Risky Behaviors
  • Rasool Amini, Mohammad Ali Amir Taghavi, Mohsen Hagimaghsoud Page 119
    Undoubtedly, the staffs’ efficacy in any organization depends on effectiveness of the trainings they have received in educational courses, and hence, professional courses are very important. Bachelor of accidents course is one of the important courses in NAJA, and due to specificity of this course, its practical and academic education requires investigation. The traffic police officers are appointed in their working place at the end of this course, and they begin their operational activities practically. Multiplicity and complexity of their duties in the driving violations, investigation of the accident scenes, and employment of necessary measures to enforce traffic laws, and education of the public in this area lead to consideration of the efficacy of this professional course. In this regard, this research was conducted taking into account the whole population of 60 students of bachelor of accidents students in Eastern Azerbaijan province. This research is practical from the objective point of view and descriptive from the processing point of view. In order to study the efficacy of each lesson, the author-designed questionnaire was used. Also, the reliability of the questionnaire was confirmed via Cronbach's alpha coefficient (0.912). The descriptive statistics and t-test results showed that all the discussed professional lessons had required efficacy in terms of goals, content, teaching method and assessment. Also, the Freedman test results proved that the realization of the goals is in the first grade of effectiveness.
    Keywords: Goals, Content, Teaching Method, Assessment, Efficacy, Traffic Bachelor Degree