فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 46 (پاییز 1396)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 46 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعلی فیروزی، سمیرا مرادی مفرد صفحات 1-26
    تصادفات جاده ای از عوامل بسیار مهم مرگ ومیر و صدمات شدید جانی و مالی به شمار می آیند و آثار سنگین اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی آن جوامع بشری را به شدت مورد تهدید قرار داده است. از میان عواملی که در بروز تصادفات جاده ای نقش دارند، سهم پدیده های اقلیمی چون لغزندگی در سطح جاده، برف، کولاک، مه، بهمن و یخ بندان کم نیست. هدف از این مطالعه، تحلیل فضایی تصادفات درون شهری و شناسایی عوامل مکانی- فضایی موثر در بروز تصادفات رانندگی شهر زنجان است. پژوهش حاضر به لحاظ نوع، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری، کل تصادفات به وقوع پیوسته در سال 1394 است که در پژوهش از کل جامعه آماری به صورت تمام شمار استفاده شده است و نمونه گیری صورت نگرفته است. روش گردآوری اطلاعات با استفاده از روش کتابخانه ای و روش میدانی بوده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که تنها در ماه بهمن، همبستگی معناداری در سطح 95% با ضریب همبستگی 497% میان درجه حرارت و وقوع سوانح وجود داشته و در سایر ماه ها همبستگی معنادار و مستقیمی میان دما و میزان تصادفات رخ داده، دیده نشده است. نتایج نشان می دهد که با توجه به بیشترین آمار به دست آمده از میزان سوانح که در ماه شهریور بوده و با در نظر گرفتن نقش مهم ترافیک در بروز تصادفات درون شهری در این ماه، می توان گفت عوامل جوی نقش اصلی و تعیین کننده را نداشته و به عنوان عامل درجه دوم محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، تصادفات، حمل و نقل، عناصر جوی
  • نوروزعلی رحمانی، امیررضا ممدوحی صفحات 27-40
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر پیاده روها در تصادفات عابران پیاده در شهر بروجن صورت گرفته است. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کاربردی است که به روش توصیفی- پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری مورد مطالعه آن، کارشناسان راهنمائی و رانندگی و شهرداری شهر بروجن می باشد. به منظور گردآوری داده ها، از 50 پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. در شهر بروجن از سال 1391 تا سال 1394 در مجموع 967 تصادف رخ داده است. 9/49 درصد تصادفات صورت گرفته در شهر بروجن منجر به جرح و 5/2درصد تصادفات منجر به فوت شده است. 5/17درصد تصادفات با عابران پیاده صورت گرفته و از این تعداد، 1/94درصد منجر به جرح و 9/5درصد منجر به فوت عابرپیاده شده است. 4/28درصد مجروحان و 7/41درصد متوفیان از کل تصادفات رخ داده در شهر بروجن مربوط به عابران پیاده است؛ از مجموع 560 نفر مجروح، تعداد 159نفر مربوط به عابران پیاده و از مجموع 24نفر فوت شدگان، تعداد 10 نفر نیز مربوط به عابران پیاده در شهر بروجن است. درواقع 7/41 درصد از فوت شدگان در شهر بروجن همان عابران پیاده هستند؛ در نتیجه شهر بروجن از نظر تصادفات عابران پیاده در وضعیت نامطلوبی به سر می برد. نتایج نشان می دهد که در سطح معناداری 5درصد، عرض پیاده روها، ناهمواری در پیاده روها، توقف وسایل نقلیه و موتورسیکلت ها و اشغال پیاده رو توسط کسبه و مغازه داران در پیاده روها بر بروز تصادف با عابران پیاده نقش دارد، بنابراین پیاده روها در بروز تصادف با عابران پیاده نقش موثری داشته اند.
    کلیدواژگان: پیاده رو، تصادف، عابران پیاده، اشغال پیاده روها، عرض پیاده رو، ناهمواری پیاده رو، تردد و توقف وسایل نقلیه
  • علی محمدی، ابوالقاسم ابراهیمی، زیبا یوسفی صفحات 41-60
    گسترش شهرها باعث افزایش تقاضای سفر در ساعات اوج کار و تحصیل شده است. پاسخ گویی به نیاز انجام سفرهای روزانه جمعیت شهرها، به ویژه در شهرهای بزرگ از عهده وسایل غیرجمعی ساخته نیست. لذا روی آوردن به سمت استفاده از انواع سامانه های حمل ونقل عمومی و در راس آن اتوبوس های تندرو، جهت جابه جایی مردم در شهرها امری بدیهی و اجتناب ناپذیر است. در این پژوهش، هدف اصلی، سنجش رضایت مسافران از خطوط ویژه اتوبوس رانی در شهر شیراز است. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش های آماری کولموگروف- اسمیرنف، روش رگرسیون چندمتغیره، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاکی از آن است که معیارهای امنیت، ایمنی، قابلیت اطمینان، دسترسی، ظاهر و امکانات رفاهی بر رضایت مسافران موثر بوده است و میانگین رضایت کل با مقدار 90/1 بیان گر عدم رضایت مسافران از این سامانه حمل ونقلی است.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، کیفیت خدمات، مسافر، حمل ونقل عمومی، اتوبوس تندرو
  • صادق تقی لو، سید فاطمه هاشمی، جهانبخش چهارمحالی صفحات 61-86
    هدف از پژوهش حاضر، پیش بینی هیجان خواهی موتورسواران براساس صفات شخصیت و چشم انداز زمان بود. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری در این پژوهش کلیه موتورسواران شهر تهران است. به منظور توزیع یکنواخت نمونه، از مناطق طبقه بندی شده شهر تهران، 4 منطقه با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شد. در هر یک از مناطق، پرترددترین میدان ها برای جمع آوری اطلاعات انتخاب شد و در هر میدان 30 نفر موتورسوار به طور تصادفی انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند، در نهایت تعداد 120 نفر موتورسوار به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، مقیاس هیجان خواهی زاکرمن (1992)، پرسش نامه سنجش صفات پنج گانه شخصیتی نئو (1985) و پرسش نامه چشم انداز زمانی زیمباردو (1999) بودند. نتایج نشان داد از عوامل شخصیت، عامل برون گرایی و گشودگی با هیجان خواهی در سطح 5درصد رابطه معنادار دارند و مثبت بودن این ضرایب در واقع نشان دهنده این است که با افزایش این عوامل، میزان هیجان خواهی نیز افزایش می یابد. هم چنین چشم انداز زمان با هیجان خواهی رابطه منفی معنادار دارد. منفی بودن این ضریب درواقع نشان دهنده این است که با افزایش این عامل، میزان هیجان خواهی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: هیجان خواهی، صفات شخصیت، چشم انداز زمان، موتورسواران
  • خدر فرجی راد، محمدرضا سلیمی سبحان، حسین صیفی صفحات 87-116
    با توجه به مسائل مختلف ترافیکی داخل شهرها و تغییرات لحظه ای در وضعیت عبور و مرور خودروها همواره مشکلات خاص تردد برای خودروهای پلیس که زمان رسیدن به محل وقوع جرم برای آنها نقش حیاتی را دارا است، وجود دارد. بنابراین، هدف از این پژوهش، طراحی سامانه ای هوشمند برای کنترل و مدیریت بهینه خودروهای پلیس است. در این پژوهش، ابتدا عوامل تاثیرگذار در رفتار حرکتی خودروهای پلیس شناسایی شده، سپس، به منظور دست یابی به سامانه موردنظر، این عوامل در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی و از طریق قابلیت تحلیل شبکه مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد که سامانه مدیریت هوشمند خودروهای پلیس، در زمینه هایی هم چون ارجاع نزدیک ترین خودرو پلیس به محل حادثه، ارجاع در دسترس ترین خودرو پلیس به محل حادثه با توجه به ترافیک، ارجاع چندین خودرو پلیس به محل حادثه با توجه به ترافیک، اعمال محدودیت های رفت و آمد در ارجاع خودروهای پلیس، ارجاع هم زمان خودروهای پلیس به محل وقوع چندین حادثه به صورت هم زمان و شناسایی مناطق تحت پوشش هر خودروی پلیس از کارآیی لازم برخوردار است. با توجه به کارآیی سامانه در زمینه های فوق الذکر، ایجاد پایگاه داده گسترده در داخل کشور جزو الزامات استقرار این سامانه است. هم چنین، با توجه به پیچیدگی شبکه معابر شهری و تغییرات لحظه ای که در وضعیت خیابان ها و معابر رخ می دهد، می بایست بستری فراهم شود تا اطلاعات معابر در یک پایگاه داده یک پارچه گردآوری شود.
    کلیدواژگان: سامانه، خودروهای پلیس، سامانه اطلاعات جغرافیایی، تحلیل شبکه، مسیر بهینه
  • پیمان کرمی، جواد تن زاده، سید محمد سادات حسینی صفحات 117-136
    یکی از مهم ترین نکات در عرصه عابران پیاده ایجاد ایمنی هرچه بیشتر ناشی از تاثیر موانع دید جانبی اطراف راه برای عابرپیاده در هنگام عبور از گذرگاه ها و جلوگیری از تصادف عابران با وسایل نقلیه عبوری است. هدف این پژوهش، ارزیابی مدل پیش بینی تصادفات عابرپیاده ناشی از تاثیر موانع دید جانبی اطراف راه است. روش تحقیق از نوع میدانی، پیمایشی و برای جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسش نامه استفاده شده است. جامعه آماری مورد مطالعه، کارشناسان راهور شهرستان کرمانشاه است و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، حجم نمونه به دست آمده برابر 85 نفر است و از داده های جمع آوری شده با استفاده از فرم کام کروکی های تصادفات بهره گیری شده است. یافته های تحیقق نشان می دهد با توجه به تایید فرضیات پژوهش بین ارزیابی مدل پیش بینی تصادفات عابرپیاده ناشی از تاثیر موانع دید جانبی راه شامل پیچ، موانع دید ثابت و متحرک، رفوژ میانی و... رابطه معناداری وجود دارد که باعث کاهش قابل ملاحظه ای در تصادفات عابران پیاده می شود. عابران پیاده در کیان کاربران جاده ای به عنوان آسیب پذیرترین گروه در معرض خطرات محسوب می شوند؛ فلذا با ایجاد تجهیزات ایمنی و اجرای راه کارهای موثر در گذرگاه های عرضی و کاهش رویایی عابر با وسیله نقلیه موجبات افزایش ایمن این کاربران شد.
    کلیدواژگان: تصادفات، عابرپیاده، موانع دید، مشخصات و ویژگی های جاده، شبکه حمل ونقل
  • بابک شیرازی * صفحات 137-170
    یکی از مهم ترین گونه های مدل سازی سامانه های حمل ونقل، تحلیل و طراحی حرکت اتوبوس های تندروی شهری در شرایط مختلف ترافیکی است. با توجه به این که برای مسافران سفرهای سریع درون شهری مدنظر است و ازسوی دیگر نیز سفرهای سریع همراه با کاهش ترافیک، مدنظر کارشناسان امر است، در نتیجه متخصصان باید به دنبال راه حلی باشند که هم زمان با ایجاد امکان سفرهای سریع و با قابلیت اطمینان بالا به کاهش ترافیک هم کمک کند. در این مطالعه، برای بررسی عملکرد سامانه اتوبوس های تندرو، سناریوهای مختلف اثرات اجرای سیستم اولویت دهی در تقاطع ها، سناریو امکان و اثرات تنظیم زمان بندی چراغ های راهنمایی و زمان بندی حرکت اتوبوس ها و سناریو استفاده از خطوط سریع السیر با شرایط توقف محدود با استفاده از شبیه سازی مورد بررسی قرار گرفت. استفاده از شبیه سازی ترافیکی برای تحلیل تصمیم گیری سامانه های حمل ونقل، به سرعت در حال توسعه است. نتایج بررسی سناریوهای پژوهش نشان می دهد که روش هماهنگ کردن چراغ های راهنمایی، عملکرد بهتری نسبت به سیستم اولویت دهی در تقاطع ها را دارد و ایجاد یک خط توقف محدود با تعداد محدودی مکان سبقت گرفتن، باعث بهبود قابل ملاحظه زمان سفر و قابلیت اطمینان در سیستم می شود. هم چنین این مطالعه نشان می دهد نتایج پیاده سازی روش های مختلف به شدت به شرایط خاص هر خط وابسته است. ارائه یک الگوی شبیه سازی چند سناریویی، برای زمان بندی چراغ های راهنمایی همراه با یک سیستم اولویت دهی و قابلیت تفکیک اتوبوس ها به صورت یک پارچه می تواند به حداقل کردن زمان توقف اتوبوس ها، زمان انتظار ایستگاه ها در سرفاصله های زمانی و افزایش مطلوبیت و قابلیت اطمینان سفر کمک کند.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری حمل ونقل، اتوبوس های تندرو، شبیه سازی چند سناریویی، تقاطع های خطوط سریع السیر، شرایط توقف محدود
|
  • Mohammad Ali Firoozi, Samira Moradi-Monfared Pages 1-26
    Road accidents are one of the most important causes of mortality and severe physical and financial damage, and severely threaten the social, cultural and economic aspects of human societies. Among the factors involved in road accidents, the contribution of climatic phenomena such as slipperiness on road surface, snow, blizzard, mist, avalanche, and freezing is clear. The purpose of this study was to investigate the spatial analysis of intra-city crashes and identify spatial factors affecting traffic accidents in Zanjan. The present research is applied from a type perspective and of a descriptive-analytical nature. The statistical population is the total number of accidents occurring in 2015, which has been used in a full-scale study, and no sampling has been carried out. The method of data collection was using library method and field method. The results of the research indicate that there was a significant correlation at a level of 95% with a correlation of 497% between the temperature and accident occurrence in March alone, and in other months, no significant and direct correlation was seen between the temperature and the accident rate. The results show that due to the highest accident rate in September and considering the important role of traffic in the occurrence of internal traffic accidents this month, it can be said that the factors of the atmosphere have no major and determining role. It is considered as a second-rate factor.
    Keywords: Spatial Analysis, Accidents, Transportation, Atmospheric Elements
  • Noorzali Rahmani, Amir Reza Mamdouhi Pages 27-40
    The aim of this study was to investigate the effect of sidewalks on pedestrian accidents in Borujen city. The present research is a descriptive-surveyed study. The statistical population of this study is Traffic and Driving Experts and the Municipality of Borujen. In order to collect data, 50 researcher-made questionnaires were used. A total of 967 accidents occurred in Borujen from 2012 to 2015. 9.49% of accidents occurred in Borujen city and 2.5% of accidents resulted in death. 5.17 % of accidents involved pedestrians, of which 1.94% resulted in death and 9.5% of pedestrians died. 4.28% of the wounded and 7.41% of the dead were from pedestrians in the total number of accidents in the city of Boroujen; out of a total of 560 injured, 159 were pedestrians and from 24 dead, 10 were pedestrians in Borujen city. In fact, 7.41% of the dead in the city of Boroujen are pedestrians; as a result, the city of Boroujen suffers from adverse pedestrian traffic accidents. The results show that the width of pavement, roughness in pavements, stopping of vehicles and motorcycles, and occupation of pavement by merchants and shopkeepers on pavements, have effects on the occurrence of road accidents with pedestrians at a significant level of 5%. Therefore, sidewalks have played an important role in pedestrian traffic accident.
    Keywords: Pedestrian, Accident, Pedestrians, Occupation of Pedestrians, Pedestrian Width, Pedestrian Rotation, Traffic, Vehicle Stops
  • Ali Mohammadi, Abolqasem Ebrahimi, Ziba Yousefi Pages 41-60
    The expansion of cities has increased travel demand during peak hours of work and education. Responses to the need for daily travel of urban populations, especially in large cities, are not the responsibility of non-profit organizations. So moving towards the use of a variety of public transportation systems, on top of which, high speed buses, is obvious and inevitable in order to move people in cities. In this research, the main objective is to measure passenger's satisfaction with the bus lines in Shiraz. Collected data was analyzed using Kolmogorov-Smirnov statistical methods, multivariate regression method. The results indicate that safety, reliability, accessibility, appearance and amenities have been effective on passenger satisfaction, and the mean total satisfaction of 1.90 points out the lack of satisfaction of passengers with this transportation system.
    Keywords: Tisfaction, Quality of Service, Passenger, Public Transportation, High Speed Bus
  • Sadegh Taghilou, Seyyed Fatemeh Hashemi, Jahanbakhsh Chaharmahali Pages 61-86
    The purpose of this study was to predict motorcyclist's sensation-seeking based on personality traits and time perspective. The research method is descriptive co relational. The statistical population of this research is all motorcyclists in Tehran. In order to uniformly distribute the samples, four regions were selected Tehran's categorized areas via cluster sampling. In each of the areas, the most frequent fields were selected for data collection. In each field, 30 motorcyclists were randomly selected and examined. Finally, 120 motorcyclists were selected as the sample group. The tools used in this research were Zuckerman's emotional scales (1992), Neo's Five Personality Traits (1985) and Zimbardo Time Spell (1999). The results showed that there is a significant relationship between personality factors, extroversion and openness with sensation-seeking at the level of 5%, and the positivity of these coefficients actually indicates that with increasing these factors, the level of sensation-seeking also increases. Also, the time perspective has a significant negative relationship with emotion. The negativity of this factor actually indicates that with increasing this factor, the amount of sensation-seeking decreases.
    Keywords: Sensation-Seeking, Personality Traits, Time Perspective, Motorcyclists
  • Khedr Faraji-Rad, Mohammad Reza Salimi Sobhan, Hossein Saifi Pages 87-116
    Due to the various traffic problems in the cities and the momentary changes in the traffic situation, there are always specific traffic problems for the police cars that are critical for the time of arrival of the crime. Therefore, the purpose of this research is to design intelligent systems for optimal control and management of police cars. In this research, firstly, the factors influencing the motor behavior of the police cars were identified, then, in order to reach the desired system, these factors were analyzed in the GIS environment through the network analysis capability. Research findings show that the Intelligent Police Vehicle Management System is quite efficient in areas such as referring the nearest police car to the accident site, referring the most trusted police car to the accident site with regard to traffic, referring several police cars to the accident site with regard to traffic, imposing travel restrictions in the referral of police cars, the simultaneous referral of police cars to the location of several incidents, and the identification of the areas covered by each police car. Considering the system's efficiency in the aforementioned areas, the establishment of a wide database within the country is one of the requirements for the establishment of this system. Also, due to the complexity of the urban road network and the momentary changes that occur in the streets, it is necessary to provide passage information in an integrated database.
    Keywords: System, Police vehicles, Geographic Information System, Network Analysis, Optimal Route
  • Peyman Karami, Javad Tanzadeh, Seyyed Mohammad Sadat Hosseini Pages 117-136
    One of the most important points in the field of pedestrian crossings is the creation of safety as a result of the impact of obstacles on the sidewalk around the road for pedestrians crossing passageways and preventing accidents involving pedestrians with passing vehicles. The purpose of this study was to evaluate the prediction model of pedestrian accidents due to the effect of obstacles on the side view around the road. The research method was field survey, survey and data collection tool was used. The statistical population of this study is the experts of the Traffic in Kermanshah city. Using random sampling method, the sample size is 85 people and the data collected were used using the accident sketch forms. Findings of the research show that considering the confirmation of the research hypothesis, there is a significant relationship between the estimation of the prediction model of pedestrian crashes due to the impact of lateral approach obstacles, including screws, fixed and moving obstacles, intermediate retrogression, leading to a significant reduction in pedestrian traffic accidents. Passersby are considered to be the most vulnerable in the group; hence, by increasing the safety of these users through the creation of safety equipment and the implementation of effective transverse passageways and car accidents will decline.
    Keywords: Accident, Pedestrian, Obstacle, Road Characteristics, Transportation Network
  • Babak Shirazi * Pages 137-170
    One of the most important types of transport system modeling is the analysis and design of urban high speed buses in different traffic conditions. Due to the fact that it is intended for travelers to travel fast within the city and on the other hand, fast travel along with reduced traffic is the opinion of the experts, therefore, specialists should seek a solution that simultaneously makes it possible to travel fast and with high reliability to reduce traffic. In this study, in order to investigate the performance of the high speed bus system, different scenarios of the effects of implementing the prioritizing system at the intersections, the scenario of the possibility and effects of scheduling traffic lights and timing of bus movements, and the scenario of the use of high-speed lines with limited stop conditions using simulation were studied. The use of traffic simulation for analyzing transport system decisions is rapidly developing. The results of the survey of the research scenarios show that the method of coordination of traffic lights is better than the prioritizing system at the intersections, and the creation of a limited stop line with a limited number of overtaking positions can significantly improve the travel time and reliability of the system. The study also shows that the results of implementing different methods are strongly dependent on the specific conditions of each line. Providing a multi-scenario simulation model for the timing of traffic lights combined with a priority system and the ability to separate the buses seamlessly can help minimize stopping times for buses, waiting time for stations in time spots and increase the utility and reliability of travel.
    Keywords: Transport Decisions, High Speed Buses, Multi-Scenario Simulation, Intersections of High-Speed Lines, Restricted Stoppage Conditions