فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 49 (تابستان 1397)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 49 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن قاسمی*، عابدین صفری کاکرودی، احمد کرمی اسد صفحات 1-21

    واحدهای رسیدگی به تخلفات رانندگی طبق ماده 5 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی تشکیل شده است. در شهر مورد مطالعه این تحقیق (تهران) ، روزانه حدودا 1200 پرونده درخصوص اعتراض مراجعان به تخلفات رانندگی تشکیل می شود که ضمن هزینه بر بودن، مشکلات فراوانی را از نظر آمدوشد و حضور مالکان جهت اعتراض به جرایم ثبت شده در صورت وضعیت آنان، به همراه دارد. هدف از این پژوهش، بررسی علل فراوانی مراجعه های معترضان به واحدهای رسیدگی اعتراض ها به تخلفات راهنمایی و رانندگی در شهر تهران است. خطای عوامل انسانی، وضعیت نامناسب اقتصادی مراجعه کنندگان و… از جمله موارد مدنظر در این تحقیق است. این تحقیق با استفاده از روش کمی از نوع پیمایشی، تکنیک پرسش نامه و حجم نمونه 340 نفر (40 کارشناس، 300 مراجعه کننده) انجام گرفته است. تجزیه و تحلیل داده ها، در سطح آمار توصیفی، در قالب جداول توزیع فراوانی و در سطح آمار استنباطی با استفاده از آزمون t تک نمونه ای انجام گرفته است. براساس یافته ها و نتایج تحقیق، بین تساهل سازمان ها، عوامل تقنینی، وضعیت اقتصادی (ناتوانی مالی) مراجعان، خطای عوامل انسانی، عوامل فرهنگی و فراوانی مراجعه های معترضان به واحدهای رسیدگی، رابطه وجود دارد. نکته قابل توجه این که 70درصد کارشناسان و حدود 60درصد مراجعان معتقدند رابطه عامل خطای انسانی و فراوانی مراجعه ها، زیاد است، هم چنین 50درصد کارشناسان و 76درصد مراجعان رابطه وضعیت اقتصادی با فراوانی مراجعه ها را در حد زیاد، عنوان کرده اند.

    کلیدواژگان: تخلفات رانندگی، اعتراض ها، فراوانی مراجعه ها
  • حشمت الله عسگری*، محمدرضا امیدی، نبی امیدی صفحات 23-34

    حوادث و آسیب های ناشی از ترافیک یکی از علل عمده مرگ ومیر و ناتوانی در کشورهای در حال توسعه است، پیش بینی میزان تلفات تصادفات عاملی مهم در دست مدیران برای اخذ تصمیم های راهبردی است؛ این تحقیق به پیش بینی میزان تلفات در استان خوزستان می پردازد. این تحقیق مقایسه ای، گذشته نگر است که با استفاده از داده های آماری تعداد کشته شدگان حوادث ترافیکی در استان خوزستان بین فروردین 1388 تا اسفند 1395 که به صورت ماهانه از پزشکی قانونی استان خوزستان دریافت شده، به پیش بینی برای آینده می پردازد، برای مقایسه دقت روش پیش بینی از شاخص درصد میانگین قدر مطلق خطا استفاده می شود. در این تحقیق برای پیش بینی تعداد فوت شدگان بر اثر تصادفات از روش شبکه عصبی دینامیک NARX و NAR استفاده می شود. براساس مقادیر پیش بینی شده روند کشته شدن افراد در تصادفات در استان خوزستان در حال کاهش و سیر نزولی است و در سال 1398 به 554 نفر کاهش پیدا می کند. درصد قدر مطلق خطای روش NARX برابر با 102/0 وNAR 178/0 که نشان می دهد، دقت روش NARX از NAR بیشتر است و مقادیر پیش بینی شده با استفاده ازNARX دارای اعتبار بیشتری است. ادامه روند کاهش تلفات جاده ای استان خوزستان نشان از بهبود وضعیت ایمنی رانندگی در این استان است، با توجه به دقت بالای دقت روش NARX بهتر است از این روش برای تخمین تصادفات استفاده شود.

    کلیدواژگان: تصادفات، پیش بینی، شبکه عصبی، حمل ونقل، حوادث ترافیکی
  • حیدر ندریان*، حسن محمودی صفحات 35-68

    گسترش شهرنشینی و به طبع آن استفاده روزافزون از اتومبیل شخصی و محدودیت توسعه شبکه های ارتباطی و متناسب نبودن زیرساخت ها و توان تجهیز فضاهای شهری منجر به ازدحام ترافیکی در شهرهای بزرگ ایران شده است. هدف از مطالعه حاضر، توضیح علل ازدحام ترافیک شهر سنندج با تمرکز بر علل مدیریتی و زیرساختی از دیدگاه ساکنان شهر و مطلعان کلیدی بود. این مطالعه به صورت کیفی و به روش تحلیل محتوای قراردادی انجام شد. شرکت کنندگان در پژوهش 22 نفر از ساکنان شهر و 8 نفر مطلع کلیدی بودند که به ترتیب در جلسات مصاحبه گروهی متمرکز (4 جلسه) و مصاحبه عمیق فردی مورد مصاحبه قرار گرفتند. روش نمونه گیری مبتنی بر هدف بود. جهت مدیریت داده ها از نرم افزار مکس کیودی 10 استفاده شد. علل ازدحام ترافیک شهری از دید شرکت کنندگان در سنندج مشتمل بر علل زیرساختی (علل زیرساختی فیزیکی شهر، وضعیت اجتماعی- اقتصادی و وضعیت جمعیت شناختی) و علل مدیریتی (تصمیم گیری مسئولان در سطح کلان، برنامه ریزی و سیاست ها، اقدام های مسئولان در سطح خرد و اجرایی و سیستم حمل ونقل عمومی) بود. لحاظ کردن عوامل ساختاری و مدیریتی مرتبط با ترافیک و حمل ونقل شهری سنندج در برنامه ریزی های کلان و مدیریتی بسیار ضروری است. اقدامات فرااستانی، استانی و درون شهری جهت حل مشکلات مربوط به ازدحام ترافیک شهری سنندج لازم است. اقدامات کارکردگرایانه جهت کاهش ترافیک مانند کارآمد کردن سیستم حمل ونقل عمومی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ترافیک، حمل ونقل درون شهری، تعیین کننده های اجتماعی سلامت، مطالعه کیفی
  • اصغر آقایی*، سید احمد میرسید صفحات 69-94

    جلوگیری از تصادفات در رانندگی امری محتمل به نظر می رسد ولی تقلیل این امر و کاهش صدمات حاصل از آن با رعایت مقررات و دستورالعمل های راهنمایی و رانندگی و دستورالعمل های صادره در ناجا امکان پذیر است. در این راستا تحقیق حاضر با هدف تعیین الزامات رانندگی تدافعی در ماموریت های ناجا، به بررسی و عوامل موثر بر الزامات رانندگی تدافعی در سازمان می پردازد. روش تحقیق از نوع توصیفی- پیماشی بود در جامعه آماری پژوهش شامل 264 نفر ار کارکنان پلیس راهور و معاونت آماد و پشتیبانی ناجا و شیوه جمع آوری اطلاعات از طریق پرسش نامه محقق ساخته است. با استفاده از رابطه کوکران و روش نمونه گیری تصادفی ساده حجم نمونه به دست آمده و از دو روش کتابخانه ای و میدانی برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که ابعاد الزامات رانندگی تدافعی مبتنی بر آموزش رانندگی، طراحی مناسب جاده و راه، رعایت قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی، تعمیرات به موقع وسایل نقلیه و مهارت رانندگان در کاهش خسارت به وسیله نقلیه سازمانی از دیدگاه کارکنان پلیس راهور و معاونت آماد و پشتیبانی ناجا، در وضعیت مطلوب اختلاف معناداری وجود دارد. نتایج به دست آمده از یافته های تحقیق بیان گر آن است رانندگی تدافعی در کاهش تصادفات ناوگان خودرویی ناجا یکی از مواردی است که تا پایین ترین رده ناجا (کوپ) نفوذ داشته و برای این که در سطح ناجا نهادینه شود باید توسط مدیران و فرماندهان، درون سازی شود. مسئولان و مدیران راهور و آماد در سطح ناجا با توجه به یافته های این تحقیق دارای اهمیت زیادی هستند و می توانند برای کاهش تصادفات با رانندگی تدافعی ناوگان خودرویی ناجا اقدام کنند.

    کلیدواژگان: راننده، رانندگی تدافعی، تصادفات، وسیله نقلیه سازمانی
  • محمدحسن یزدانی، ابراهیم علی پور*، امیرحسام دشتی صفحات 95-113

    یکی از عوامل مهم در بروز تصادفات، عامل سرعت است. امروزه برای کنترل سرعت و حجم ترافیک از روش های آرام سازی استفاده می شود. هدف اصلی این مطالعه، اولویت بندی سطح کارایی شاخص های آرام سازی در معابر شهری است. این مطالعه از لحاظ تحقیقی، کاربردی و با استفاده از پرسش نامه به جمع آوری داده ها پرداخته شد و علاوه بر این، در مرحله بعد با استفاده از نظرات کارشناسان و نیز با به کارگیری مدل تحلیل سلسله مراتبی داده ها اقدام به وزن دهی شاخص های آرام سازی کرده و درنهایت در قالب مدل تاپسیس میزان کارایی روش های مختلف آرام سازی مورد ارزیابی قرار گرفته است. براساس داده های آماری شاخص های مختلف در خصوص روش های آرام سازی ترافیک شهری، به ترتیب روش های افزایش سخت گیری بر اجرای قوانین با میزان ضریب Ci* 435/0 در رتبه اول و نمایش گرهای متغیر سرعت با میزان ضریب 434/0 در رتبه دوم و نیز در رتبه های پایانی شیوه های راه بند و نیمه راه بند هرکدام با میزان ضریب 152/0 قرار گرفتند. با توجه به نتیجه رتبه بندی مبنی بر ارجحیت سخت گیری بر اجرای قانون، اهمیت نظارت و هم چنین آگاه سازی شهروندان بر شیوه های صحیح رانندگی بیش از پیش مهم به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سیستم حمل ونقل، آرام سازی، کارآیی، تاپسیس، تحلیل سلسله مراتبی داده ها
  • اسماعیل پیری*، ناهیده عبدی قروچای، آرام کریمی صفحات 115-136

    یکی از مهم ترین مولفه های توسعه فضایی پایدار در کشور، توسعه متعادل و متوازن حمل ونقل در شهرستان های هر استان است. حمل ونقل پایدار باعث پیوند سایر ابعاد خدماتی و بازرگانی در سطوح مختلف ملی و بین المللی است و به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر سایر بخش ها تاثیر به سزایی دارد. هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی سطح توسعه یافتگی پایداری حمل ونقل در شهرستان های استان تهران است. روش تحقیق این پژوهش از نظر هدف تحقیق، کاربردی و از نظر گردآوری داده ها از نوع توصیفی- تحلیلی است. در این پژوهش، جهت تعیین وزن شاخص ها از روش پنل متخصصان و با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در نرم افزار Expert Choice به مقایسه زوجی شاخص ها پرداخته شد و برای تعیین رتبه شهرستان های استان تهران از مدل VIKOR بهره گرفته شد. نتیجه پژوهش نشان داد که شاخص های حمل ونقل در شهرستان های استان تهران به طور متعادل توزیع نشده است و شهرستان های تهران، ملارد و رباط کریم دارای بالاترین سطح برخورداری شاخص های حمل ونقل در استان تهران هستند و شهرستان های پاکدشت، اسلام شهر، قدس و بهارستان دارای کم ترین سطح برخورداری از شاخص های حمل ونقلی هستند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، حمل ونقل، شهرستان های استان تهران، VIKOR، AHP
  • رضا انتخابی، علی قربانی * صفحات 137-155

    بیشتر حوادث جاده ای در ایران ناشی از رفتارهای پرخطر، عدم آگاهی، فقر فرهنگی و عدم آموزش های لازم است. هدف این تحقیق، بررسی تاثیر پیام ها و آگهی های تبلیغاتی تلوزیونی در تغییر رفتار رانندگان و کاهش تصادفات جاده ای است. این پژوهش از نظر نحوه گردآوری داده ها، کتابخانه ای و از نظر هدف، کاربردی است و از نظر شیوه نگرش به مسئله، توصیفی-تحلیلی به شمار می رود. جامعه آماری، 2000 نفر از رانندگان مسافری جاده ای در شهر تبریز بوده و حجم نمونه براساس فرمول نمونه گیری کوکران، 322 نفر است. برای جمع آوری از روش میدانی و از طریق توزیع پرسش نامه ها بین رانندگان اقدام شده است. برای سنجش پایایی پرسش نامه از آزمون آلفای کرونباخ و روایی صوری و خبرگان استفاده شده است. برای آزمون فرضیه ها از آزمون تک نمونه ای T استفاده شد و برای رتبه بندی عوامل از آزمون تحلیل واریانس فریدمن استفاده شده است. نتایج نشان می دهد آگهی های تلوزیونی بر کاهش تصادفات جاده ای موثر است. هم چنین براساس نتایج، آگهی های تلوزیونی به ترتیب در اصلاح رفتارهای ناصحیح رانندگی، متقاعدکردن برای رانندگی ایمن و اقدام به رانندگی تدافعی تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: پیام بازرگانی، حواس پرتی، تصادف رانندگی، رانندگی تهاجمی، رفتار رانندگی
|
  • Mohsen Ghasemi*, Abedin Safari Kakroodi, Ahmad Karami Asad Pages 1-21

    The units for driving offenses are set up in accordance with Article 5 of the Law on driving offenses. In the study city of Tehran, approximately 1,200 lawsuits are filed in regard to driving offenders that cost much and leads to many problems as people frequent the units said for filing their protests. The purpose of this research is to investigate the causes of frequent visits of protesters to the units for protests against traffic violations (Tehran city case study). Human error, inadequate economic status of visitors, etc. are among the issues considered in this research. This study was conducted using quantitative survey method, questionnaire technique and sample size of 340 people (40 experts, 300 visitors). At descriptive statistics level, data analysis was performed in the form of frequency distribution tables and in inferential statistics using one-sample t-test. Based on findings and research findings, there is a relationship between organizational tolerance, regulatory factors, financial status of clients, human factor errors, cultural factors, and the frequency of visiotrs' appearances. It is noteworthy that 70% of experts and about 60% of clients believe that there is a high correlation between human error factor and frequency of visits, as well as 50% of experts and 76% of respondents refer to the relationship between economic situation and frequency of referrals.

    Keywords: Driving Violations, Protests, Frequency of Visits
  • Heshmatolaah Asgari*, MohammadReza Omidi, Nabi Omidi Pages 23-34

    Traffic accidents and injuries are one of the major causes of mortality and disability in developing countries. The prediction of casualties is an important factor for managers to take strategic decisions. The study investigates the prediction of casualties in Khuzestan province. This is a comparative, retrospective study that uses statistical data to estimate the number of road traffic deaths in Khuzestan province between April 2008 and March 2016, which is received monthly from the forensic medicine department of Khuzestan province, and predicts the future. In order to compare the accuracy of the prediction method, the mean percentage index of absolute error was used. In this research, NARX and NAR dynamic networking methods are used to predict the number of deaths due to accidents. According to the figures, the trend of people's deaths in crashes in Khuzestan province is decreasing and decreasing, and in 2019 it will decrease to 554 people. The absolute percentage error of the NARX method is 0.102 and 0.178 NAR, which indicates that the accuracy of the NARX method is greater than the NAR, and the predicted values are more validated using NARX. Continuing the process of reducing road deaths in Khuzestan province is indicative of improving the driving safety situation in this province. Due to the high accuracy of the NARX method, it is better to use this method to estimate accidents.

    Keywords: Accidents, Forecast, Neural Network, Transportation, Traffic Accidents
  • Haidar Nadrian *, Hassan Mahmoodi Pages 35-68

    The expansion of urbanization and, consequently, the increasing use of personal cars and the limitation of the development of communication networks and the lack of infrastructure and the ability to equip urban spaces have led to traffic congestion in major cities of Iran. The purpose of this study was to explain the causes of traffic congestion in Sanandaj City, focusing on managerial and infrastructural causes, from the perspective of residents and key informants. This study was conducted qualitatively and by using conventional content analysis. The participants in the study were 22 residents of the city and 8 key informants who were interviewed in central interviewing sessions (4 sessions) and via in-depth interviews. A purpose-based sampling method was used. To manage the data, Max Kiddy 10 was used. The causes of urban traffic congestion from the participants' point of view in Sanandaj include infrastructure causes (city physical infrastructure, socioeconomic status and demographic situation), and management causes (macro level decision makers, planning and policies, actions at micro and executive levels, and systems and Public transportation). Considering the structural and management factors associated with urban traffic and urban transportation in Sanandaj is very important in macro and management planning. Actions at trans-provincial and inter-city levels are needed to solve the problems of urban traffic congestion in Sanandaj. Functional measures are proposed to reduce traffic such as the efficiency of the public transportation system.

    Keywords: Traffic, Intra-city Transportation, Social Determinants of Health, Qualitative Study
  • Asghar Aghaei*, Seyed Ahmad Mir Seyed Pages 69-94

    Preventing accidents in driving is likely, but it is possible to reduce this and reduce the damage caused by complying with regulations and driving directions and instructions issued by the I.R.I. Police. In this regard, the present study aimed to determine the requirements for defensive driving in the I.R.I. Police's missions and the factors affecting the requirements for defensive driving in the organization. The research method was descriptive-survey method. In the statistical population of the study, 264 people were from Traffic police and the I.R.I. Police and support staff, and the data collection method was a researcher-made questionnaire. The reliability of the questionnaire was calculated and confirmed by Cronbach's alpha method for defensive driving requirements dimensions at 0.89. The validity of the questionnaire was also calculated and confirmed by 92%. The methods used to test and analyze the findings of the present study were done by using SPSS software and descriptive statistics were used to describe the variables of type of employment, age and education status. The Kolmogorov Smirnov (k-s) test was applied to confirm the normalcy of data and to confirm or reject the hypotheses, and also paired t-test was used. The results indicated that the dimensions of driving requirements based on driving instruction, proper road and road design, compliance with traffic regulations and regulations, timely repairs of vehicles and driver skills in reducing vehicle organizational damage saw a significant difference from the viewpoint of the Traffic police and the support and logistics staff.

    Keywords: Driver, Defensive Driving, Accidents, Organizational Vehicle
  • MohammadHassan Yazdani, Ebrahim Alipour*, AmirHesam Dashti Pages 95-113

    An important factor in accidents is the speed factor. Today, relaxation methods are used to control the speed and volume of traffic. In this paper, by introducing new and different methods of relaxation, we first studied the problem, and in the next step, using expert opinions, and also applying Ahp model, we weighed the indexes of relaxation and eventually in the form of the Topsis model, the effectiveness of various relaxation methods was evaluated. Data were collected through library studies and fieldwork. According to the statistical data of various indicators about urban traffic relaxation methods, the methods of increasing the stringency of implementing rules with the coefficient 0.435 Ci were in the first rank and monitors of the variable of speed with a coefficient of 0.434 were in the second rank and also in the final ranks, laid road-block and semi-road block methods, each with a coefficient of 0.152. Given the ranking of the preference for enforcing law enforcement, the importance of monitoring as well as informing citizens about the right driving methods seems more important.

    Keywords: Transportation System, Relaxation, Prioritization, Topsis
  • asmail Piri*, nahid Abdi Ghorochai, Aram karimi Pages 115-136

    One of the most important components of sustainable development in the country is balanced development of transportation in the cities of each province. Sustained transportation links other dimensions of services and trade at various national and international levels and directly or indirectly affects other sectors. The purpose of this study was to assess the level of sustainable transport development in the cities of Tehran province. In this research, the research method is applied in terms of the purpose of the research and from the point of view of data collection; it is a descriptive-analytical type. In this study, we used a panel analysis method to determine the weight of the indices using Analytic Hierarchy Process (AHP) process in Expert Choice software. The VIKOR model was used to determine the rank of cities in Tehran province. The results of the study showed that transport indicators in the cities of Tehran province have not been distributed equally, and the cities of Tehran, Malard and Robat Karim have the highest level of transport indicators in Tehran province, and Pakdasht, Islamshahr, Qods and Baharestan have the lowest level of transportation indicators.

    Keywords: Sustainable Development, Transportation, Tehran Province, VIKOR, AHP
  • Reza Entekhabi, Ali Ghorbani* Pages 137-155

    Road accidents are one of the social phenomena and challenges that annihilate thousands of people every year. According to the latest statistics from the World Health Organization, road casualties in our country are overwhelmingly more than the standard levekl and higher than the intermediate level across worldwide and are considered as the second cause of death. Road accidents and road deaths impose irreparable damage to the country from the economic, social, cultural and political dimensions, with human role playing a key part in more than 90% of road accidents. The level of awareness of the people of the community leads to the development of countries and the improvement of social and cultural disadvantages. Unfortunately, most of the road accidents in our country are caused by high-risk behaviors, lack of awareness, cultural poverty and lack of training. Among them, the role of the media and TV commercials have become effective in public awareness and the development of community culture and can have an impact on all aspects of people's lives. The implementation of educational programs and promotions in the community is very influential in the development of a driving culture. Therefore, the purpose of the research is to determine the influences of the messages and advertisements of television in informing the community about the consequences of road accidents and correcting the errors and driving behavior in order to reduce accidents and casualties.

    Keywords: Commercial Message, Distraction, Driving Accident, Defensive Driving, Driving Behavior