فهرست مطالب

نشریه قلم
پیاپی 25 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فریده علوی، افسانه پورمظاهری صفحه 6
    سفرنامه یا سیاحت نامه، به دلیل برخورداری از ساختار ناهمگون و این که به خواننده تا میزان زیادی به دید شریک گفته پرداز می نگرد، عرصه مناسبی است برای تحلیل جنبه های تخاطبی روایت (متکلم/مستمع) میان نویسنده و خواننده. این گفت وگو زمینه را برای هم دلی یا هم سخنی فراهم می آورد و خواننده را وامی دارد تا دیدگاه های خویش را در این باره آشکار کند و نسبت به پرسش و خطاب متکلم واکنش نشان دهد. این پژوهش، با پیروی از روش های شارودو و برونکارت، تلاش دارد تا تاثیرات پدیده خطاب کردن و نیز، مطالعه کارکرد کنشی و مسئله کارکردنمایی را در روایت سفر تحلیل کند. از آنجایی که جهانگردان، با تکیه بر فنون بلاغی و کاربرد مجاز وجه خبررسانی عملی، از ارایه پاره ای از داده ها اجتناب، یا آن ها را پنهان می کنند، پژوهش حاضر به بررسی مفاهیم آرایه های معنوی غیربیانی، قانون اطلاع دهندگی و، سرانجام، مسئله تلویح (از انواع کنایه) از دیدگاه دوکرو می پردازد. بدین منظور، پنج سفرنامه را برگزیده ایم که جهانگردان فرانسوی، به هنگام اقامت خود در ایران، در نیمه نخست قرن نوزدهم، نگاشته اند.
    کلیدواژگان: سفرنامه، کارکرد کنشی، خطاب، کارکرد نمایی، مجاز، خبر رسانی
  • مهسا هاشمی، ژاله کهنمویی پور صفحه 33
    مالارمه بر این باور است که برخی از شاعران را باید مبهم یا پیچیده نامید؛ شاعرانی که ابیات برایشان، بیش از آن که وسیله ای باشد برای ابراز احساسات، روشی است برای القای مفهوم. رنه شار و احمد شاملو را می توان از شمار این دست شاعران دانست. این دو که در آغاز به سورئالیسم گرایش داشتند، بعدها موفق به تولید جلوه جدیدی از شعر شدند که، در آن، چشم انداز، همچون مضمونی ذهنی و بیناذهنی در گفتمان شعری پدیدار گشت. شار و شاملو چشم اندازهای ذهنی خویش را بر پایه خاطرات کودکی و همچنین سایر رخدادهای گذشته ساخته و توصیف کرده و در این بین، به جایگاه زبان، زمان و فضاسازی توجه ویژه ای نشان داده اند. برای این دو، فاصله، شرط لازم برای حفظ اشتیاق است و این اندیشه نیز، به نوبه خود، به بروز نوعی ذهنیت منجر می شود. آن ها تلاش می کنند این فاصله را با چشم اندازی پر کنند که همواره بین من شاعر، جهان و کلمات، در آمدوشد است. این در حالی است که، با وجود تمامی این شباهت ها از حیث سبک، هر کدام، چشم اندازها و مضامین ویژه فرهنگ و جامعه خود را بازنمایی می کند.
    کلیدواژگان: چشم انداز، ذهن، شعر، شار، شاملو
  • کریم حیایی آشتیانی، سمانه سادات میرعابدی شیرازانی صفحه 51
    درک آثار فیلیپ سولرس بدون داشتن اطلاعات کافی از مبانی هنری ممکن نیست. در مقاله پیش رو، به بررسی عناصر ساختاری در آثار این نویسنده معاصر فرانسوی می پردازیم و نشان خواهیم داد که در آن ها تنها چند درون مایه ادبی مشخص مشاهده می شود که همواره تکراری است. افزون بر این، در آثار این نویسنده، نه نشانی از پیرنگ پیوسته می بینیم و نه ردی از درون مایه های ادبی متنوع ومرتبط با هم. به تعبیر دیگر، زیربنای نوشته های سولرس بر هیچیک از این دو استوار نیست. پرسشی هایی که مطرح می شود این است: شاکله های بنیادین آفرینش ادبی سولرس را چه چیزهایی می سازند و در این بین، بارزه های ساختاری از چه جایگاهی برخوردارند؟ آیا حضور این شاکله ها برای تبیین و شکل گیری آثار او کفایت می کند؟ هدف این پژوهش، نخست، مطالعه طبقه بندی انواع ادبی در آثار سولرس و، در ادامه، بررسی تاثیر حضور پررنگ عناصر ساختاری، مانند بینامتنیت، چند صدایی و موسیقایی و همچنین نقش سرعت، در شکل گیری نوشته های اوست.
    کلیدواژگان: سولرس، ساختار گرایی، بینامتنیت، چند صدایی، باز پس نگری، ضرباهنگ، سرعت
  • فرزانه کریمیان، مینا اعلایی صفحه 65
    جامعه شناسی ادبیات را رویکردی می شناسند که در تولیدات ادبی، در پی یافتن نشانی از تحولات اجتماعی است. این رویکرد که در پژوهش های فلسفی افلاطون و ارسطو ریشه دارد، در مطالعات نظریه پردازانی همچون لوکاچ و گلدمن گسترش یافته و دگرگون و کامل شده است. هدف نقد جامعه شناسانه، بررسی سهم امر اجتماعی در متن است و، بدین منظور، بر پژوهش های سراسر ساختاری نظریه پردازانی تکیه دارد که، به باورشان، محتوا، جهانبینی و همچنین مفهوم، از شکل بیان و زبان جدایی ناپذیرند. ثریا در اغما، رمان مشهور نویسنده معاصر ایرانی، اسماعیل فصیح است که در آن، ساخت معنی، با تکیه بر زمینه های صوری انجام می گیرد. در این مقاله، با استفاده از این رویکرد و با هدف آشکارسازی مفهوم، به مثابه ثمره شرایط تاریخی اجتماعی معاصر، تلاش خواهیم کرد تا عناصر سازنده ساختار این رمان را بیابیم.
    کلیدواژگان: نقد جامعه شناسانه، ساختار، امر اجتماعی، اسماعیل فصیح، ثریا در اغما
  • رویا لطافتی، پرناز راستی صفحه 89
    در آموزش زبان فرانسه، به ویژه در گستره خوانش متن، گونه ای ضعف تجربی نزد پاره ای از فراگیرندگان مشاهده می شود که می تواند سد راه خوانش با کیفیت آن ها باشد. چنانچه بپذیریم که خوانش هر متن خارجی، نیازمند تجربه است و مترادف گذر از مرزی فرهنگی و ورود به جهان دیگر، این کاستی در نزد فراگیرندگان زبان خارجی نمایان تر جلوه می کند. در این مقاله، خوانش دانشجویان را از متن یکی از رمان های املی نوتومب، با عنوان بهت ها و لرزش ها برخواهیم رسید و پس از معرفی روشی برای تولید و تحلیل داده های مستخرج از کار میدانی، برداشت دانشجویان را از پدیده دیگربودگی، آن گونه که در متن مستتر است، ارائه می دهیم. هدف از روش شناسی این تحقیق کیفی، نشان دادن گوناگونی رفتارهای روانی/عاطفی و اجتماعی/فرهنگی خوانندگان، در رویارویی با دیگریست. به بیان بهتر، برخی از خوانندگان در فهم متن با مشکلاتی مواجه می شوند که در دریافت نادرست شان از دیگری، در زندگی واقعی ریشه دارد.
    کلیدواژگان: ادبیات، خوانش، خوانش گر، هویت، دیگری، آموزش زبان
  • مریم شیبانیان، طاهره خامنه باقری، سعیده حسین زاده صفحه 107
    لوکلزیو و میشل تورنیه، به ترتیب در آثار خود، بیابان (1980) و جمعه یا کرانه های اقیانوس آرام (1976)، قهرمانان داستان را از زندگی مدرن دور می کنند و به دل طبیعت می برند تا، در آنجا، هم با مفهوم زندگی آشنا شوند و هم با جایگاه خود. اینگونه است که سفر مادی، اندک اندک، به سفری درونی تبدیل می شود که ارتباط شخصیت ها در آن، با دنیای بیرون متحول، و به دگرگونی درونی منجر می شود. در این پژوهش، با توجه به اهمیت سفر مادی و نقش آن در تحول شخصیت ها، تلاش خواهیم کرد تا به پرسش های زیر پاسخ دهیم: چه ارتباطی بین سفر مادی و سفر درونی شخصیت ها وجود دارد؟ سفر درونی به چه شکل در هریک از دو رمان نمود می یابد و چه عواملی در پدیداری آن سهیم اند؟
    کلیدواژگان: تورنیه، لوکلزیو، سفر، سفر درونی، طبیعت
|
  • Alavi Farideh, Pourmazaheri Afsaneh Page 6
    Fundamentally heterogeneous and highly involving potential or actual reader as co-utterer, the travel story provides a fertile ground for the analysis of dialogical aspects (speaker / hearer) of the text. The interlocutor dialogue conducted between the author and the reader facilitates the phatic function and brings the reader to make judgments and to react following the issue or the speaker’s interpellation. In this study, the issues of the phenomenon of interpellation are considered using the approaches proposed by Bronckart and Charaudeau. Also, the conative function and the question of performativity in the travel story will be studied. Knowing that the tropic and pragmatic rhetoric of the statement are part of the tricks used by travelers to circumvent or disguise the informativeness of some pragmatic reference data, our study treats the question based on the concepts of " illocutionary trope " and " informativeness law" and the issue of preterition developed by Ducrot . Our corpus covers the five stories of French travelers (randomly selected) written during their stay in Iran in the first half of the nineteenth century.
    Keywords: Travel Story, Conative Function, Interpellation, Performativity
  • Hashemi Mahsa, Kahnamouipour Jaleh Page 33
    There are poets whom according to the expression of Mallarme, are part of the "obscure poets" or "compicated authors”; Poets to whom the verse, has always been less a means of expressing themselves than a way of suggesting; and it takes its true meaning and significance only in the intellectual contact it creates. It is safe to say that René Char and Ahmad Shamlou, two poets of different nationalities and cultures, can be considered as this kind of poets. These two poets, beginning their approach to Surrealism, succeeded in producing a new demonstration of poetry in which “landscape” has been presented as a subjective and intersubjective motive in poetic discourse. They construct and describe their subjective landscapes according to their childhood memories or past events. They also pay attention to the status of language, temporalization and spatialization. For the two poets studied, "distance" appears as a necessary condition for the maintenance of "desire," which gives them a kind of subjectivism. They try to fill this distance with a landscape that is always in a back and forth between the poet's ego, the world and the words. Despite all resemblances in style, they introduce specific landscapes and themes which characterize their culture and their society.
    Keywords: Landscape, Subjective, Poetry, Char, Shamlou
  • Hayati Ashtiani Karim, Mirabedi Shirazani Samanehsadat Page 51
    Reading literary elevations of Sollers requires extensive recognition of myths, literature, music and art, so understanding his works becomes difficult and sometimes impossible without them. To clarify this issue, in this present paper we have studied structural principles of the works of Philippe Sollers, the French contemporary writer, the coordinator of Tel Quel magazine and the founder of L’infini magazine. We have indicated that this writer regards structure as the most important function in creating his literary works. His novels do not follow a consistent plot and only some precise themes are always repeat in them; it means that in each novel we cannot see a new theme. We do not see a coherent plot and any different and various themes in his books. Philippe Sollers emphasizes in his novels just on one, two or at most three themes. In fact, the presence of these plots and themes plays no important role in the creation of his literary works. So, the question we can ask ourselves is that which elements are placed on the top of literary creations of Philippe Sollers and which position could be considered for structural elements? Is the presence of these structural elements, it is sufficient to define and to form these books. The purpose of this research is at first the study on the classification of genres of literary works of Sollers and in the next step, the impact of strong presence of structural elements such as intersexuality and polyphony on his literary works. Afterward we will continue to study rhythm and speed as undeniable structural elements in the foundation of his works.
    Keywords: Structuralism, Inter-Textuality, Polyphony, Retrospective, Rhythm, Speed, Sollers
  • Karimian Farzaneh, Alaei Mina Page 65
    Sociology of literature is considered as an approach which seeks a trace of social transformations in literary works. This approach has roots in Plato and Aristotle’s philosophical research and has been developed and completed by Lukác's and Goldmann’s studies.The sociological critique has been thoroughly based on structural studies of the theoreticians who believe that content, ideology, and meaning are inseparable from expression and language. The purpose of this kind of critique is to study the role of sociality in the context.
    Sorayya in coma is the famous novel of Esmaeel Fassih, the contemporary Iranian novelist, in which the structure of semantic is achieved through formal platforms. Based on the method proposed by Zima et Duchet, we aimed to find the constitutive elements of this novel in order to reveal the meaning, which is the result of the socio-historical conditions of the time of this work.
    Keywords: Sociological Critique, Structure, Sociality, Esmaeel Fassih, Sorayya in Coma
  • Letafati Roya, Rasti Parnaz Page 89
    To date few studies have reported the effect of lived experiences of otherness throughout reading activity by learners as readers, especially in the field of learning/teaching French as a foreign language. We will concentrate on reading practices of the novel “Fear and trembling” by Amélie Nothomb which Iranian students have done. Once describing the methods of yielding and analyzing of data issued from our research field, we’ll present examples of Iranians student’s discourses having experienced situations of encountering with the other in this novel. Our qualitative methodology is intended to promote understanding of identity construction paths of theses readers using data gathered through classroom observations, student’s texts and interviews. The results of the analysis demonstrate diversity of psycho-affective and sociocultural attitudes of readers facing otherness experiences. Some students have difficulties to understand the text because of their negative perception of the otherness in real life.
    Keywords: Literature, Reading, Reader, Identity, Otherness, FFL
  • Sheibanian Maryam, Khameneh Bagheri Tahereh, Hosseinzadeh Saeedeh Page 107
    Michel Tournier and Jean-Marie Gustave Le Clézio in their respective works, Friday, or, The Other Island (1967) and Desert (1980), lead their protagonists in nature, away from the material domination of the modern world, where they start not only the quest of life but a journey of self-discovery. Thus, the physical journey gradually takes another form, into the inner journey. What is noteworthy in both novels is that the trip is physically first, before turning into inner quest. In other words, it is thanks to the geographical shift that the world view of character's changes. In this perspective, we tried to find out how the geographical shift can make the characters follow an initiatory journey and what the elements that transform a simple shift are in an initiatory journey.
    Keywords: Physical Journey, Inner Journey, Nature, Initiatory Quest, Modern Life