فهرست مطالب

پژوهش های نوین علوم مهندسی - پیاپی 22 (اسفند 1397)

ماهنامه پژوهش های نوین علوم مهندسی
پیاپی 22 (اسفند 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • بابک صفری چابک، احمد عاشوری *، نادر مرتضوی صفحه 1
    بهره وری انرژی بخشی جدایی ناپذیر از عملیات یک کارخانه صنعتی است. اپراتور کارخانه تمایل به حداکثر رساندن سطح تولید (و در نتیجه درآمد حاصل از آن) در حالی که مصرف انرژی، وقفه در تولید، زباله‏های مواد و هزینه ها حداقل باشد را دارد. اینها بعنوان توابع هدف متضاد عمل می کنند بدین معنا که بهینه سازی یک هدف می تواند منجر به راه حل های غیربهینه برای یک یا چندین هدف دیگر شود. در این مقاله یک مدلسازی ریاضیاتی جدید برای مسئله مدیریت انرژی یک کاخانه صنعتی در حضور منابع تولیدی نظیر فتوولتاییکPV و منابع ذخیره ساز الکتروشیمیای شامل الکترولایزر، تانک هیدروژن و پیل سوختی و مشارکت طرف تقاضا به صورت پاسخ بار DRانجام می شود. توابع هدف شامل درآمدها و هزینه های تولید کالا برای کارخانه صنعتی و قیود فنی شامل تعادل توان برای ایستگاه های کاری، تعادل توان برای قدرت دسترس پذیر از طریق PV، حد بالا برای قدرت دسترس پذیر از طریق شبکه، محدوده عملکرد ذخیره ساز الکتروشیمیایی پیل سوختی، وابستگی تولید در ایستگاه های کاری و مرتبه ناکاملی محصول کارخانه و غیره در نظر گرفته شده است. کدسازی مسئله مذکور درون الگوریتم هوشمند چندین هدفه گرگ خاکستری MOGWO و حل آن تشریح می گردد. مطالعات شبیه‏سازی و آنالیز نتایج عددی به منظور اعتبارسنجی مدل پیشنهادی بر روی یک کارخانه مونتاژ ماشین طی چندین سناریو انجام می شود و نتایج ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت هاب صنعتی، الگوریتم MOGWO، پاسخ بار
  • سحر دلیری، مسعود پیردستان صفحه 17
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین نیازهای شغلی و بهبود فرایند کار در کارکنان بانک صادرات سرپرستی شمال تهران و ارائه چارچوب مفهومی مناسب انجام گرفت. برای پاسخ به پرسش اصلی پژوهش، با بررسی ادبیات موجود در حوزه نیازهای شغلی و بهبود فرایند کار پنج فرضیه با متغیر مستقل نیازهای شغلی که شامل مولفه های (نیازهای فیزیولوژیک، نیازهای ایمنی، نیازهای اجتماعی، نیازهای احترام و نیازهای خودشکوفایی) و وابسته بهبود فرایند کار تدوین شد. این تحقیق با روش توصیفی - همبستگی انجام شد. جامعه آماری این تحقیق تعداد 160 نفر از کارکنان بانک صادرات استان تهران در سال 1397 می باشند. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجی و مورگان 113 نفر بود که این تعداد نمونه به روش نمونه گیری تصادفی – طبقه ای و خوشه ایتعیین شده اند. ابزار گرد آوری اطلاعات شامل دو پرسشنامه، پرسشنامه نیازهای شغلی در قالب 64 سوال بسته پاسخ برای مولفه های نیازهای فیزیولوژیک، نیازهای ایمنی، نیازهای اجتماعی، نیازهای احترام و نیازهای خودشکوفایی و پرسشنامه بهبود فرایند کار که متشکل از 24 سوال بسته می باشد. نتایج حاصل از آزمون ضریب همبستگی پیرسون رابطه مثبت و معناداری را بین متغیرهای مستقل نیازهای شغلی و وابسته بهبود فرایند کار کارکنان نشان داد و از این ارتباط معنادار بودن پرسشنامه بهبود فرآیند کار و با توجه به نظر کارشناسان و مدیران ارشد بانک صادرات، معیارهای این پرسشنامه هم راستای اهداف کلان بانک مرکزی صادرات می باشد. لذا با در نظر گرفتن این اهداف بعنوان گزینه های انتخاب ملاک های اصلی جهت بهبود فرآیند کار، از روشAHP FAZZY اقدام به انتخاب شاخص های این پژوهش جهت سیاست های آتی بانک نموده ایم.
    کلیدواژگان: بهبود فرآیند کار، نیازهای فیزیولوژیک، نیازهای ایمنی، نیازهای اجتماعی، نیازهای احترام و نیازهای خودشکوفایی
  • محمدرضا مرکی صفحه 33
    کاربید تنگستن-کبالت با توجه به دارا بودن خواصی مانند مقاومت در برابر ساییدگی و حفظ استحکام در دماهای بالا یکی از موادی است که برای ساخت ابزارهای ماشینکاری در صنعت به طور معمول استفاده می شود. بدین منظور ماشینکاری این مواد توسط فرایند های ماشینکاری سنتی مشکل، پر هزینه و یا غیر ممکن می باشد. فرایند تخلیه الکتریکی یکی از فرایندهای غیر سنتی است که توسط آن می توان فلزاتی با سختی بالا و حتی بعد از عملیات سختکاری را نیز ماشینکاری کرد. بدین منظور در این مطالعه فرایند تخلیه الکتریکی کاربید تنگستن-کبالت (WC/6%Co) مورد مطالعه قرار گرفت. در این پژوهش مدل فازی برای مدلسازی پارامترهای نرخ براده برداری، نرخ فرسایش ابزار و زبری سطح پیاده سازی گردید و با استفاده از نتایج تجربی، مدل مورد صحت سنجی قرار گرفته و خطای آن در پیش بینی پارامترها بدست آمد. مقدار خطای مدل فازی در پیش بینی نرخ براده برداری 58/1 درصد، در پیش بینی نرخ فرسایش ابزار 49/0 درصد و در پیش بینی زبری سطح 74/7 درصد به دست آمد که در مقایسه با روش پاسخ سطح درصد خطای کمتری دارد. سپس با استفاده از الگوریتم MOPSO پارامترهای مورد نظر بهینه سازی گردید که نشان داد با انتخاب پارامترهای صحیح فرآیند، امکان بهبود پارامترها وجود دارد. مقدار بهینه به دست آمده برای زبری سطح برابر با (μm) 854/2 و برای نرخ براده برداری برابر با (mm3/min) 378/0 و نرخ سایش ابزار (mm3/min) 0049/0 می باشد که از بهترین مقدار به دست آمده توسط آزمایش های تجربی بهتر می باشند.
    کلیدواژگان: ماشینکاری تخلیه الکتریکی (EDM)، مدلسازی فازی، کاربید تنگستن، کبالت (WC، 6%Co، نرخ براده برداری(MRR)، نرخ فرسایش ابزار (TWR)، زبری سطح (Ra)، MOPSO
  • نادر مرتضوی *، بهنام علیزاده، علیرضا سحاب، مازیار میرحسینی مقدم صفحه 41
    هدف اصلی برای طراحی سیستمهای تولید میکروشبکه هایبرید ایجاد یک منبع تغذیه مطمئن برای بار تحت تغییرات شرایط آب و هوایی با حداقل هزینه و بیشترین قابلیت اطمینان می باشد. در این مقاله، طراحی یک سیستم میکروگرید هایبرید توربین بادی-فتوولتاییک با حضور منابع ذخیره ساز الکتریکی باتری و الکتروشیمیایی الکترولایزر، تانک هیدروژن و پیل سوختی برای بهره برداری طی 20 سال آینده با رشد بار 10% به طور سالیانه پیشنهاد می شود. در نظر گرفتن عدم قطعیت مربوط به انرژی های تجدیدپذیر شامل خرابی های توربین های بادی و منابع خورشیدی تا پنج خروج به طور همزمان علاوه بر خروجی متغیر توربین بادی وابسته به شرایط آب و هوایی و همچنین خرابی اینورتر برای ارزیابی قابلیت اطمینان میکروشبکه با بکارگیری مدل درخت احتمال مورد بررسی قرار گرفته است. از الگوریتم چندین هدفه ژنتیک رتبه بندی نامغلوب NSGA-II برای کمینه سازی سه هدف هزینه سالیانه سیستم، بار از دست رفته و انرژی تامین نشده انتظاری استفاده می شود. هزینه های سیستم شامل سرمایه گذاری، جایگزینی و هزینه تعمیرات-نگهداری تجهیزات می شود. به منظور اعتبارسنجی و تایید کارایی مدل پیشنهادی، مطالعات شبیه سازی برای حل بهینه مسئله سایزینگ تجهیزات به کار گرفته می شود.
    کلیدواژگان: شرایط جوی، ذخیره سازهای الکتریکی و الکتروشیمیایی، عدم قطعیت و ارزیابی قابلیت اطمینان، سایزینگ منابع میکروشبکه، الگوریتم چندین هدفه ژنتیک رتبه بندی نامغلوب NSGA-II
  • فاطمه زارع، بیژن هنرور صفحه 57
    در این مطالعه بررسی و مدلسازی راکتور لوله ای با ترکیب پلاسما جهت تولید آمونیاک پرداخته شده است. منبع تغذیه تولید کننده محیط پلاسما، ولتاژ بالای جریان مستقیم برق است که سبب بر انگیخته شدن ذرات بسیار فعالی از جمله الکترونها، یونها، اتمها، رادیکالها و مولکولها می شود.این امر سبب ایجاد یک بستر مناسب برای انجام انواع مختلف واکنشها شد. در این کار معادلات مورد بررسی شامل روابط جرم، انرژی و سرعت واکنش آمونیاک در شرایط پلاسما می باشد. معادلات مربوطه با استفاده از روش عددی تفاضل محدود بسط داده شده و در نرم افزار متلب به صورت همزمان حل گردیده است. به منظور بررسی صحت مدلسازی با داده های آزمایشگاهی موجود در مقالات دیگر مقایسه شد، نتایج نشان می دهد که مدل دارای صحت کافی و مناسبی می باشد. سپس تاثیر شرایط عملیاتی مختلف مانند طول، فشار، دمای ورودی و شار مولی خوراک بر پارامترهای خروجی مورد بررسی قرار گرفت. با افزایش فشار دمای خروجی راکتور افزایش میابد و باعث تولید بیشتر محصول می گردد.
    کلیدواژگان: آمونیاک پلاسما، مدلسازی عددی، موازنه جرم و انرژی، بازدهی راکتور