فهرست مطالب

مدیریت دولتی - پیاپی 30 (تابستان 1396)

فصلنامه مدیریت دولتی
پیاپی 30 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد مرادی*، عباس نرگسیان، هانیه اخوان صفحات 193-212
    تحقق پاسخگویی، ضامن سلامت عملکرد دولت حاکم بر کشورهاست. این مقاله در رابطه با بررسی ماهیت پاسخگویی مالی دولت پس از انقلاب اسلامی، به تحلیل نظرهای چند رئیس جمهور با محوریت مسائل اقتصادی از بعد کیفی می پردازد. روش تحقیق، استفاده از مدل تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف بوده و با لحاظ کردن فضای سیاسی، وضعیت اقتصادی روز و نیروهای ایدئولوژیک حاکم بر جامعه، مواضع و چگونگی واکنش هر دولت در برابر عملکرد اقتصادی خویش را مشخص می کند. جامعه اطلاعاتی، گزیده سخنان چاپ شده در روزنامه اطلاعات از روسای جمهور در چهار دوره مختلف است که دوازده متن طی سال های 1360 تا 1392 برای نمونه و بر مبنای روش نمونه گیری اشباع تئوریک انتخاب شده است. نتایج نشان می دهد با توجه به نوع شناسی انواع گفتمان های مطالعه شده، رویکرد هر دولت برای پاسخگویی در قبال عملکرد اقتصادی خود با توجه به وضعیت سیاسی و بافت اجتماعی حاکم در آن دوره، از لحاظ ماهیت متفاوت است، ولی در مجموع روند به نسبت یکنواختی را در حمایت از نتایج اقدامات خود داشته و با نگاهی منتقدانه نسبت به عملکرد دولت های پیشین به مقایسه عملکرد خود با آنها پرداخته است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، پاسخگویی مالی، تحلیل گفتمان انتقادی، دوره ریاست جمهوری، دولت
  • زینب مولوی، رضا طهماسبی *، حسن دانایی فرد، علی حمیدی زاده صفحات 213-234
    در زمینه تصویر منفی مدیریت دولتی و خدمات عمومی میان شهروندان مطالعات متعددی انجام گرفته است که اغلب آنها ناکارآمدی دولت را در نظر گرفته اند و نگاه دوگانه شهروندان به خدمات عمومی در آنها به ندرت بررسی شده است. هدف این مقاله توصیفی همبستگی، مفهوم پردازی و شناسایی بوروکراسی هراسی است. به این منظور ابتدا با تحلیل اطلاعات حاصل از ارزشیابی عملکرد دستگاه های دولتی، بوروکراسی هراسی شناسایی و وجود آن تایید شد. سپس، با پیمایش شهروندان برخی متغیرهای فردی موثر بر پدیده بوروکراسی هراسی شناسایی شدند. جامعه آماری تحقیق کلیه شهروندان 18 تا 70 ساله ای بودند که در یک سال گذشته دست کم یک بار برای دریافت خدمات به یکی از سازمان های عمومی مراجعه کرده اند. ابزار تحقیق، پرسشنامه و اسناد و مدارک بود و داده ها با رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد بی اعتمادی به دولت و کارکنان بخش عمومی فقط با عملکرد خدمات عمومی مرتبط نیست و 29 درصد پاسخگویان بورو کراسی هراس هستند. متغیرهای سن، جنسیت، سطح تحصیلات و دفعات مراجعه برای دریافت خدمات نیز با بوروکراسی هراسی رابطه دارند، اما متغیرهای سطح درآمد و نوع شغل با بوروکراسی هراسی رابطه معناداری ندارند.
    کلیدواژگان: اعتماد عمومی، بوروکراسی، بوروکراسی هراسی، خدمات عمومی، رضایت از خدمات دولت
  • امیر رضا نریمانی *، رضا واعظی صفحات 235-262
    امروزه دانشگاه ها در راستای تجاری سازی نتایج تحقیقات، نقشی نوینی بر عهده دارند و از آنجا که اهمیت نوآوری و توسعه کسب وکار روز به روز بیشتر می شود، می توانند در نوآوری و تجاری سازی پژوهش های دانشگاهی نقش بیشتری ایفا کنند. در همین رابطه فعالیت های تجاری سازی بیشتر با محور علوم و مهندسی انجام شده و به تحقیقات علوم انسانی و به خصوص مدیریت دولتی توجهی نشده است. هدف این مطالعه، شناسایی عوامل تسهیلگر تجاری سازی پژوهش های مدیریت دولتی است. برای تحقق این هدف، از روش تحقیق کیفی تحلیل مضمون بهره برده ایم. در این پژوهش برای انتخاب نمونه ها، از رویکرد گلوله برفی و به عنوان استانداردی برای پایان نمونه گیری، از روش اشباع مضامین استفاده شده است که مضامین با استفاده از دو منبع ادبیات نظری و مصاحبه نیمه ساختاریافته، احصا شد. روایی مصاحبه ها با نظر 14 خبره به تایید رسید و برای تایید پایایی مصاحبه ها، از روش باز آزمایی استفاده شد که در نهایت عوامل موثر بر تجاری سازی پژوهش های مدیریت دولتی در قالب 26 مضمون فراگیر و 3 مقوله فردی، سازمانی، محیطی، شناسایی و تحلیل شدند. در پایان بر مبنای نتایج، پیشنهادهایی در این حوزه ارائه شد.
    کلیدواژگان: پژوهش دانشگاهی، پژوهش مدیریت دولتی، تجاری سازی، تجاری سازی مدیریت دولتی، تحلیل مضمون
  • محمد ابویی اردکان، حمید کاظمی، فردین حسینی * صفحات 263-282
    مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور، سازمانی دولتی دانشگاهی و وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) بوده که در حال حاضر به دنبال عملیاتی کردن استراتژی ها و ایجاد ارتباط میان برنامه استراتژیک و برنامه های وظیفه ای سازمان، همچون برنامه مالی و بودجه ای سازمان است. هدف از تحقیق مطالعه چگونگی پیاده سازی بودجه ریزی بر مبنای عملکرد با استفاده از روش کارت امتیازی متوازن، در این مرکز است. برای جمع آوری اطلاعات از روش مشاهده، مصاحبه و بررسی اسناد کتابخانه ای و آرشیوی استفاده شده است. استراتژی اصلی پژوهش، اقدام پژوهی است که در فرایند تحقیق حاضر با هدف تثبیت یادگیری حاصل از پژوهش، چرخه اقدام پژوهی دو بار تکرار شده است. جامعه آماری تحقیق کارشناسان اداری و مالی دبیرخانه شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری، مدیران و کارشناسان مرکز، کارشناسان دفتر مرکزی هیئت امنای وزارت عتف و کارشناسان سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور بودند. برای نمونه گیری از روش نمونه برداری قضاوتی استفاده شده است. این پژوهش کاربردی بوده و در آن از رویکرد کیفی استفاده شده است. در بخش نتایج پژوهش، ابعاد پیاده سازی بودجه ریزی بر مبنای عملکرد، چگونگی اجرا و در نهایت نحوه توزیع بودجه مرکز طی برنامه استراتژیک و به ترتیب موضوعات راهبردی مرکز مشخص شده است.
    کلیدواژگان: اقدام پژوهی، برنامه ریزی استراتژیک، بودجه ریزی بر مبنای عملکرد، کارت امتیازی متوازن، مدیریت عملکرد
  • سیدمهدی الوانی، وجه الله قربانی زاده، مهدی اسلام پناه * صفحات 283-306
    تحقیق حاضر با هدف رتبه بندی معیارهای تاثیرگذار بر بازدارندگی فساد اداری با اتکا به رهنمودهای اسلامی اجرا شده است. روش تحقیق به کارگرفته شده آمیخته (کیفی کمی) از نوع اکتشافی است. جامعه آماری شامل 55 نفر از متخصصان و کارشناسان پیشگیری از تخلف های اداری وزارت صنعت، معدن و تجارت بودند. نمونه آماری شامل 30 نفر از متخصصان و خبرگان حوزوی و همچنین کارشناسان و متخصصان تخلف های اداری وزارت صنعت، معدن و تجارت بودند که به صورت تصادفی انتخاب شدند. روش تعیین معیارها و زیرمعیارهای تاثیرگذار بر فساد به صورت کیفی و با استفاده از تحلیل مضمون مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته با خبرگان و کتاب نهج البلاغه، انجام گرفت. معیارها و زیرمعیارهای تعیین شده با استفاده از ماتریس مقایسه های زوجی و به کمک تکنیک تحلیل سلسله مراتبی AHP اولویت بندی شدند. معیارهای اصلی به ترتیب اولویت سطوح تعالی بخشی، پیشگیری و مواجهه (درمان) بودند و زیرمعیارها نیز به ترتیب اولویت تعالی بخش فضایل اخلاقی و معنوی (365/0)، سازوکارهای نظارتی و ارزشیابی (270/0)، مردمداری و حسن معاشرت اجتماعی (134/0)، سازوکارهای گزینشی تخصصی (081/0)، پرهیز از ویژه خواهی (063/0)، سازوکارهای ساختاری (060/0) و سازوکارهای حل کننده ( 027/0) تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: تعالی بخشی، رهنمودهای اسلامی، فساد اداری، مدیریت اسلامی، نهج البلاغه
  • رحمان غفاری*، یحیی رستم نیا صفحات 307-332
    پژوهش حاضر با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری، به دنبال بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی بوروکراتیک بر اینرسی سازمانی با توجه به نقش میانجی تنبلی اجتماعی است. جامعه آماری این پژوهش شامل 210 نفر از کارکنان استانداری ایلام است که 140 نفر برای نمونه آماری انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده های پژوهش، از سه پرسشنامه استاندارد فرهنگ بوروکراتیک، اینرسی سازمانی و تنبلی اجتماعی استفاده شده است. تحلیل داده ها به کمک مدل سازی معادلات ساختاری با روش حداقل مربعات جزئی و از طریق نرم افزار PLS انجام شد. نتایج نشان داد علاوه بر تایید مدل پیشنهاد شده، مولفه فرهنگ بوروکراتیک بر اینرسی شناختی، رفتاری، شناختی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی تاثیر مثبت و معناداری دارد و متغیرهای ویژگی های کار، ویژگی های گروه و ادراک فرد نیز در رابطه بین فرهنگ بوروکراتیک و اینرسی سازمانی نقش میانجی را ایفا می کنند. پیشنهاد می شود به منظور مشارکت بهتر کارکنان در امور سازمان و افزایش تعهد و تلاش آنها برای دستیابی به اهداف سازمان، فرهنگ مشارکتی در استانداری ایلام تشویق و ترغیب شود. همچنین مدیران با افزایش مشارکت کارکنان و دخالت آنها در تصمیم گیری های مهم سازمانی زمینه کاهش تنبلی اجتماعی و اینرسی سازمانی را فراهم کنند.
    کلیدواژگان: اینرسی اقتصادی، اینرسی سازمانی، اینرسی سیاسی، تنبلی اجتماعی، فرهنگ بوروکراتیک
  • فریبرز رحیم نیا*، سعید نصرتی، قاسم اسلامی صفحات 333-357
    هدف از این پژوهش بررسی نقش واسط درهم تنیدگی شغلی در رابطه بین امنیت و استقلال شغلی درک شده با تمایل به ترک خدمت کارکنان سازمان های دولتی شهر مشهد است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش انجام کار، از نوع پیمایشی است. جامعه آماری شامل کارکنان 10 سازمان دولتی در سطح شهر مشهد است که از آمادگی لازم برای همکاری و شرکت در پژوهش برخوردار بودند. به منظور جمع آوری داده ها از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی استفاده شد. حداقل حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 433 نفر به دست آمد که در نهایت 450 پرسشنامه جمع آوری و تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد امنیت و استقلال شغلی درک شده بر درهم تنیدگی شغلی تاثیر مثبتی دارد. از نتایج دیگر اینکه اثر درهم تنیدگی شغلی، استقلال و امنیت، بر تمایل به ترک خدمت کارکنان معنادار است. علاوه بر این نقش واسط درهم تنیدگی شغلی نیز به تایید رسید.
    کلیدواژگان: استقلال شغلی درک شده، امنیت شغلی درک شده، تمایل به ترک خدمت، درهم تنیدگی شغلی
|
  • Mohammad Moradi *, Abbas Nargesian, Hanieh Akhavan Pages 193-212
    The accountability ensures the health of the governments in countries. This paper is the qualitative analysis of Comments Presidents about macroeconomic issues to explore financial accountability of governments after the Islamic Revolution. Method research is based on the Fairclough's critical discourse analysis model considering the political and economic conditions and the ruling ideological forces on the community to distinguish positions governments for the economic performance and their reactions to the results obtained. The Statistical population is the president's comments in four different presidencies which are published in the Etelaat newspaper. 12 texts were selected over the years 1360 to 1392, as samples that based on theoretical saturation method of sampling. The results show according to the discourse types which studied, government's accountability for economic performance had substantial differences with regard to requirements of the political and social fabric of its time, but they have had steady process in support of conditions and the results obtained from their actions also critical view to the previous governments performance compared their performance with them.
    Keywords: critical discourse analysis, financial accountability, presidency
  • Zeinab Molavi, Reza Tahmaseb *, Hasan Danaeefard, Ali Hamidizadeh Pages 213-234
    Several studies have been conducted on the negative image of public administration among citizens. Most of these studies have considered the government's inefficiency, and rarely has study the ambivalent look of citizens to public services. The purpose of this descriptive-correlational study is to conceptualize and identify it, was conducted in two stages. Initially, bureauphobia was verified by analyzing the information obtained from the evaluation of the performance of governmental organizations. In the next step, by survey the citizens, some of the individual variables that were effective on the bureauphobia were identified. The statistical population of the survey was all citizens 18 to 70. The research instrument was questionnaire and documents. Logistic regression was conducted. The results showed that distrust of the government and public sector's employees were not necessarily related to the performance of public services. The results showed that 29 percent of respondents were bureauphobia. Also, the results indicated that age, gender, education level, and times of referrals are related to bureauphobia, but income and type of occupation with bureauphobia are not significant.
    Keywords: Bureaucracy, Bureauphobia, public service satisfaction, Public trust
  • Amir Reza Narimani *, Reza Vaezi Pages 235-262
    Nowadays universities to commercialize research results, play a new role. Because of the importance of innovation and business development is increasingly becoming; Universities can play a greater role in innovation and commercialization of academic research. In this regard, more activities commercialization conducted with an emphasis on science and engineering, but human sciences research, particularly public administration has not been significant. In this study, the aim is to identify factors to commercialization of public administration research by exploratory analysis of theme-based approach carried out semi-structured interviews. The validity of the interviews was confirmed by the opinion of 14 experts and the retest method was used to confirm the reliability of the interviews. The results indicated that a total of 26 influential factors obtained in the three main themes: individual, organizational and environment were identified. In the end, based on the results, suggestions were presented in this area.
    Keywords: Academic Research, Commercialization, Public Administration Commercialization, Thematic Analysis
  • Mohammad Aboyee Ardakan, Hamid Kazemi, Fardin Hoseini * Pages 263-282
    Science Policy Research Center¡ As an academic- public organization is subsidiary of the Ministry of Science, Research and Technology; which has attempted to develop a strategic plan. The next step in the operationalization of the strategic plan will be, its relationship with the duty applications, such as financial programming and the budget. Performance based budgeting is the budgeting system used for this purpose. The purpose of the study is how to implement performance based budgeting in order to communicate the annual budget with strategic plan with using the Balanced Scorecard in the Science Policy Research Center of the country. To collect information observation, interviews and review documents and archival library have been used. The research method is action research which two-cycle action have been taken during this study. Statistical Society of research is administrative and financial experts of Secretariat of SRT , managers and experts of STRC and expert of MPO that for sampling we used judgment one. This study is applied one and used a qualitative approach. Results of research will be dimension of Implementation of performance-based budgeting, how to implement and the distribution of the budget during the strategic plan in order to strategic issues.
    Keywords: budgeting based on performance, strategic planning, Balanced score card
  • Sayedmahdi Alvani, Vajhallah Ghorbanizadeh, Mahdi Eslampanah * Pages 283-306
    The present study aims to rank the factors affecting the deterrence of corruption by relying on the teachings of Islam. The research method used in mixed (qualitative-quantitative) of exploration. The population consisted of experts of Administrative Offenses Prevention Department Samat to 79 people. The sample consisted of 30 experts and regional experts as well as experts of Administrative Offenses were selected. Method of determining the criteria and sub criteria are qualitative semi-structured interviews with experts as well as the book Nahj al-Balagha, respectively. Criteria and sub criteria using pairwise comparison matrix and hierarchical analysis technique was ranked AHP. Rating factors as levels of excellence, prevention and exposure (treatment), and the moral virtues and intellectual elite (0.365), monitoring and evaluation mechanisms (0.270), people care and social good companionship (0.134), a selective-specialized mechanisms (0.081), particularly avoiding want (0.063), structural mechanics (0.060) and mechanisms solver (0.027), respectively.
    Keywords: corruption, Islamic teachings, excellence part, to prevent exposure
  • Rahman Ghaffari *, Yahya Rostamniya Pages 307-332
    This study aims to identify the impact of organizational culture of bureaucratic inertia, is an organization with the role of social laziness. The population of this study included 210 people from all employees Ilam Governor Of these, 140 were selected as sample. Three questionnaires were used to collect data from standard bureaucratic culture (Tanya, 2006), organizational inertia (The Hague, 2014) and social laziness (Ground, 1393) was used. Analysis of data from structural equation modeling with partial least square method through software PLS is done, showed that the research proposals approved and in the cultural component of bureaucratic inertia, cognitive, behavioral, cognitive - social, economic and political impact is positive and also features the work of variables, features group and individual perception, the relationship between the culture of bureaucratic and organizational inertia play the role of mediator. It is suggested that the governor of Ilam, corporate culture in order to better participate in the organization and increase employee commitment and their efforts to achieve the goals of the organization, is encouraging. The managers increase employee participation and involvement in important corporate decisions to reduce social laziness and inertia to provide the enterprise.
    Keywords: Organizational Inertia, Social Laziness, bureaucratic culture
  • Fariborz Rahimnia *, Saeid Nosrati, Ghasem Eslami Pages 333-357
    The purpose of this study was to investigate the mediating role of job embeddedness in relation between perceived job security and autonomy with intention to quit among employees of governmental organizations in Mashhad. The present research is applied in terms of the purpose and in terms of the method of doing the work is a survey type. The statistical population consisted of employees of 10 Public Organizations in Mashhad who were prepared to cooperate. A random stratified sampling method was used to collect data from these organizations. The minimum size of the sample was determined according to the Cochran formula of 433 people. Finally, 450 questionnaires were collected and analyzed. Findings showed that perceived job security and autonomy had a positive effect on job embeddedness. Also, the effect of job embeddedness, perceived job autonomy and security on the intention to quit among employees was also meaningful. In addition, the mediating role of job embeddedness was confirmed.
    Keywords: intention to quit, job embeddedness, perceived job autonomy, perceived job security