فهرست مطالب

مدیریت دولتی - پیاپی 32 (زمستان 1396)

فصلنامه مدیریت دولتی
پیاپی 32 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد مهدی مهدی خواه، جمال خانی جزنی *، سید مجتبی امامی، قاسم رمضان پور نرگسی صفحات 539-568
    تدقیق و تبیین نظری فضای واقعی خط مشی گذاری کشور، به خصوص مشاجره های خط مشی، موضوعی است که کمتر در پژوهش ها بدان پرداخته می شود. یکی از خط مشی هایی که در کشور ما محل اختلاف، فراز و فرودهای متعدد و مشاجره های طولانی واقع شده است، خط مشی خودکفایی است. خط مشی ای که برون دادهای متعددی (از جشن خودکفایی تا رتبه های برتر وارداتی) را به خود دیده است. پژوهش پیش رو با هدف تبیین ریشه های مشاجره خط مشی و در جهت بازفهم مدل رین و شون در یک مطالعه داخلی نگارش شده است. در این خصوص، تمام گفت وگوها، مطلب ها و نقد و نظرهای موجود در زمینه خط مشی خودکفایی احصا شده و در نهایت به تحلیل محتوای حجم عظیمی از اسناد (1398 سند) پرداخته شد تا ریشه های مشاجره در این خط مشی را تبیین کند. این پژوهش بر اساس مدل مختار، بررسی موشکافانه ای روی سه دلیل رویکرد علمی، تضاد منافع و ساختار ذهنی خط مشی گذاران برای تبیین مشاجره خط مشی انجام می دهد و با مطالعه تجربه های جهانی و نمونه های داخلی در خصوص مشاجره خط مشی، به تشریح هریک و سنجش کارآمدی این رویکردها، همراه با آسیب شناسی آن می پردازد.
    کلیدواژگان: خط مشی پژوهی، خط مشی خودکفایی، خودکفایی، ساختار ذهنی خط مشی گذاران، مشاجره خط مشی
  • فرج الله رهنورد * صفحات 569-590
    ادغام سازمان های دولتی نوعی تجدید ساختار در بخش دولتی و یکی از راهبردهای اصلاح نظام اداری در این بخش بوده و هست که تشکیلات جدیدی در بدنه دولتی ایجاد می کند و بر عملکرد سازمان ها تاثیر زیادی می گذارد. مسئله اصلی در این پژوهش، ناکامی در ادغام موفقیت آمیز سازمان های دولتی در ایران است که رفع آن به بررسی علمی با رویکرد مدیریتی نیاز دارد. هدف اصلی تحقیق حاضر شناخت عوامل موثر بر ادغام موفقیت آمیز سازمان های دولتی ایران است. روش تحقیق از نظر هدف، شناختی کاربردی و به لحاظ نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش، سازمان های ادغام شده در بخش دولتی ایران، به تعداد 35 دستگاه است که با توجه به جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه 32 دستگاه انتخاب شده است.داده های مرتبط با متغیرهای پژوهش به روش پرسشنامه ای با مقیاس لیکرت هفت تایی گردآوری شد. یافته های این تحقیق نشان می دهد که ادغام دستگاه های دولتی ایران موفق نیست و «اعتمادسازی و انصاف»، «مدیریت تفاوت ها»، «تعارض و ابهام» و «مدیریت دانش و همگرایی» عوامل موثر بر ادغام موفقیت آمیز در سازمان های ایران به شمار می آیند. یافته های این پژوهش می تواند در خط مشی گذاری ادغام سازمان های دولتی به کار گرفته شود و مدل احصاشده در ارتقای دانش بومی کشور در زمینه ادغام تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: ادغام، اصلاح اداري، اکتساب، رويکرد ادغام، کارت امتياز متوازن
  • محمود اسعدی *، مهربان هادی پیکانی، علی رشیدپور صفحات 591-614
    هدف این پژوهش، رتبه بندی عوامل موثر بر اجرای اثربخش خط مشی های عمومی و ارائه الگویی برای اجرای اثربخش خط مشی های عمومی در گمرک جمهوری اسلامی ایران است. این تحقیق از نظر هدف، اکتشافی و از نظر روش، تلفیقی از روش های کیفی و کمی (آمیخته) است. در مرحله اول، به کمک روش کیفی از نوع تحلیل محتوا، اطلاعات از منابع مکتوب و الکترونیکی در حوزه اجرای خط مشی عمومی جمع آوری شدند و در مرحله دوم، به منظور تعیین ابعاد، مولفه ها و شاخص های اجرای خط مشی عمومی، از تکنیک دلفی استفاده شد. داده های پژوهش نیز، با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مرتبه های اول و دوم و مدل معادلات ساختاری به روش تحلیل عاملی تاییدی مرتبه سوم در نرم افزار SPSS 22 و Smart PLS تجزیه و تحلیل شدند و سازه الگو طبق تجزیه و تحلیل های به عمل آمده، به تایید رسید. در مجموع، این تحقیق الگوی جدیدی برای اجرای اثربخش خط مشی عمومی در گمرک جمهوری اسلامی ایران معرفی کرده است.
    کلیدواژگان: اجرای خط مشی عمومی، خط مشی گذاری عمومی، رویکردهای اجرا، عوامل موثر بر اجرای اثربخش خط مشی، نسل های اجرا
  • احمد ابوالحسنی رنجبر *، کرم الله دانش فرد، ابوالحسن فقیهی صفحات 615-640
    این پژوهش با هدف ارائه الگوی دستور کار خط مشی های اصلاح نظام اداری در ایران و با استفاده از نظریه داده بنیاد اجرا شده است. در این پژوهش 16 مصاحبه با خبرگان نظام اداری به عمل آمد. داده ها توسط کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شده و قضایای پژوهش ارائه شدند. نتایج نشان داد شرایط علی اثرگذار بر دستور کار خط مشی های اصلاح نظام اداری شامل حوزه های ساختاری و سازماندهی، بهره وری، سرمایه انسانی، مدیریتی، قوانین و مقررات و ارتباطات بین المللی است. عوامل مداخله گر نیز دربردارنده شبکه های اجتماعی، کانون های تفکر، عدم تخصیص بهینه بودجه و بی انگیزگی و تعهد نامستمر مدیران و کارگزاران است که با توجه به عوامل زمینه ای شامل جریان های سیاسی، اجتماعی فرهنگی، اقتصادی فناوری، بین المللی و سازمانی اداری بر دستور کار خط مشی های اصلاح نظام اداری تاثیرگذارند. همچنین راهبردهای ارائه شده شامل انطباق قابلیت ها، ظرفیت ها و توانایی های نظام اداری با نقش و وظایف یک دولت ایده آل و مطلوب و فرهنگ سازی برای ایجاد تحول و اصلاح در نظام اداری هستند که به پیامدهای مثبت اصلاح نظام اداری منجر می شوند.
    کلیدواژگان: تحول اداری، خط مشی گذاری، دستورکار، نظام اداری، نظریه پردازی داده بنیاد
  • میثم چگین *، رضا واعظی، حسین اصلی پور صفحات 641-664
    گردشگری سلامت به عنوان یکی از بخش های رو به رشد و شایان توجه حوزه گردشگری، با عطف نظر به شاخص های مهمی از جمله اشتغال، کارآفرینی، رشد اقتصادی، بهبود فضای کسب وکار، کاهش وابستگی بودجه دولت به نفت و جذب سرمایه های داخلی و خارجی، می تواند از زیربناهای مهم تحقق اقتصاد مقاومتی در کشور باشد. هدف پژوهش، پاسخ به این پرسش است که بر اساس راهبردهای اقتصاد مقاومتی، خط مشی گردشگری سلامت در توسعه اقتصادی و اجتماعی چه جایگاهی دارد؟ در چارچوب پاسخ به این سوال، از تلفیق روش های کیفی تحلیل مضمون و الگوسازی ساختاری تفسیری استفاده شده است. روش تحلیل مضمون از طریق کدگذاری مصاحبه ها و اسناد مکتوب به شکل گیری 10 مضمون فراگیر مشترک (عدالت اجتماعی، گفتمان سازی، الگوی بومی، درون زایی، خط مشی گذاری کلان، تثبیت سهم بازار، محوریت کارآفرینی، دانش محوری، برون نگری، مردم محوری) منجر شد. در نهایت این مضامین پس از طی مراحل مد نظر در الگوسازی ساختاری تفسیری و برقراری ارتباطات زوجی در چهار سطح از وابسته ترین و در عین حال مهم ترین مضامین تا مستقل ترین مضامین، سطح بندی شدند.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی، خط مشی گذاری، گردشگری سلامت
  • سمیرا کلبه داری، محمدحسین صبحیه *، سید نصرالله ابراهیمی صفحات 665-686
    سیستم حکمرانی در پروژه های بزرگ مقیاس که به منظور اجرای آن، شرکت های متنوعی با عنوان قرارداد مشارکت حضور پیدا می کنند، می تواند بر عملکرد مشارکت تاثیرگذار باشد. با بررسی ادبیات موضوع در این زمینه و به منظور پرکردن شکاف تحقیقاتی، الزام به شناسایی مولفه ها و اصول حکمرانی مطلوب در بستر مشارکت پروژه های بزرگ مقیاس مشخص شد. هدف این پژوهش درک عمیق تاثیرگذاری حکمرانی بر پروژه های بزرگ مقیاس چندسازمانه مشارکت مدنی و اصول مطلوبیت است. به کمک روش تحقیق کیفی و اکتشافی، مطالعه ای روی شش مورد مشارکت بالادستی پارس جنوبی انجام گرفت و به منظور تحلیل داده ها و یافتن روابط میان آنها، از روش گراندد تئوری استفاده شد. در نخستین گام، مولفه های حکمرانی موجود و پیامدهای آن شناسایی شدند. پس از تکرار مصاحبه با جامعه تحقیق، مولفه های حکمرانی مطلوب متشکل از ساختار، فرایند و سازوکار حکمرانی به دست آمد و در انتها، مدل حکمرانی مطلوب بر اساس اصول حکمرانی مطلوب و رعایت منافع تمامی ذی نفعان در پروژه طراحی شد.
    کلیدواژگان: پروژه بزرگ مقیاس چندسازمانه، حکمرانی مطلوب، سازوکارهای حکمرانی، سیستم حکمرانی، مشارکت مدنی
  • محسن عارف نژاد، رضا سپهوند * صفحات 687-708
    در دنیایی که پدیده شغل زدایی به سرعت در حال گسترش است، تمایل به مسیر شغلی متنوع که در سرمایه های انسانی، اجتماعی و روان شناختی افراد به سرمایه گذاری های مداوم نیاز دارد، می تواند موجب افزایش قابلیت استخدام آنان شود. این پژوهش به بررسی تاثیر جهت گیری مسیر شغلی متنوع بر قابلیت استخدام ترخیص کاران گمرک بندر شهید رجایی با تاکید بر متغیر میانجی سرمایه مسیر شغلی می پردازد. جامعه آماری پژوهش 250 نفر از مدیران عامل شرکت های ترخیص کار گمرک شهید رجایی بود که بر اساس جدول مورگان حجم نمونه 152 نفر به روش تصادفی ساده و با استفاده از جدول اعداد تصادفی انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه مسیر شغلی متنوع بریسکو و همکاران (2006)، پرسشنامه قابلیت استخدامی دیووس و سونز (2008) و پرسشنامه سرمایه مسیر شغلی لوتانز و همکاران (2007) استفاده شده است. پایایی پرسشنامه ها با روش آلفای کرونباخ به تایید رسید و برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار PLS استفاده شد. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که جهت گیری مسیر شغلی متنوع هم به صورت مستقیم و هم از طریق متغیر میانجی سرمایه مسیر شغلی، قابلیت استخدام ترخیص کاران گمرک را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: ترخيص کاران گمرک شهيد رجايي، جهت گيري مسير شغلي متنوع، سرمايه مسير شغلي، قابليت استخدام
|
  • Momahmadmahdi Mahdikhah, Jamal Khanijazani *, Seyedmojtaba Emami, Ghasem Nargesi Pages 539-568
    There is the lack of sufficient attention to theoretical identification of real-life policy making strategies in Iran. The policy describes a strategy for coming prescriptions. One of the most controversial policies in our country is the self-sufficiency policy; a policy that has faced with different interpretations and preferences in each era and has led to several outcomes. There are several justifications for political differences in the policymaking literature (the researchers reviewed all the speeches, critiques and related contents regarding self-sufficiency policy consisting of 1398 documents to identify the origins of the policy making controversies) and in this paper by enumerating the most important items according to Rein and Schon’s theory, we will explain those items (scientific approach, competing interests among the parties and policy controversies as frame conflict) and we will measure their effectiveness in the study of research topic.
    Keywords: Frame reflection, Policy controversy, Policy studies, Self, sufficiency, Self, sufficiency policy
  • Farajollah Rahnavard * Pages 569-590
    Merger of state organizations is a kind of restructuring and an administrative reform strategy in Iran public sector which results in a new organization in the body of the government which has a great impact on organizational performances. The main concern of this research is the failure of merging of public sector organizations in Iran which requires its scientific review with managerial approach. This study aims at developing structural equation model for merger in Iranian public sector. In other words, in this study, we tried to identify factors affecting the successful merger of state organizations in Iran. Research methodology is applied in terms of purpose, and descriptive survey in terms of data collection. The statistical population of this study consists of 35 merger organizations in Iranian public sector. A sample size of 32 organizations were selected using Morgan table, and data associated with the variables of merger performance and factors influencing successful merging were gathered using a seven-point Likert scale survey questionnaire. The results of structural equation modeling using PLS method confirmed that the merging of state organizations in Iran has not been successful so far. In addition, there are some factors affecting successful merger of state organizations in Iran including “trust making and fairness”, “management of the differences”, “conflict and ambiguity”, and “knowledge management and integration”. The findings of this research can be implemented in policy making, and the proposed model is effective in promoting domestic knowledge in the field of merger.
    Keywords: Acquisition, Administrative reform, Balanced Scorecard, Merger approach, Merger
  • Mahmoud Asadi *, Mehraban Hadi Peykani, Ali Rashidpur Pages 591-614
    The present study aims to rank the affective factors on the effective implementation of Public Policies and to design and propose an Effective Public Policy Implementation model based on the dimensions and parameters in the Islamic Republic of Iran Customs Administration. This study is exploratory in nature and uses a combination of qualitative and quantitative methods (mixed-method). Initially, qualitative and, more specifically, categorical (inductive) content analysis methods were utilized to collect data purposefully from the hard copy and electronic resources in the field of public policy implementation. Then, in the second phase, a researcher-made questionnaire was used to determine the dimensions, indices and parameters of public policy implementation using Delphi technique. Later on, the model was evaluated through confirmatory factor analysis. Data analysis was conducted within two descriptive levels using statistical indices of mean and standard deviation and one inferential level using LISREL and SPSS22 computer software. Confirmatory factor analysis and structural equation modeling were applied as well. The proposed model was confirmed and its absolute fit index was calculated to be 0.58. This value confirms that the fit index of the proposed model was approved. In conclusion, the present study introduces a new model for effective implementation of public policy in the Customs Administration of Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Factors Affecting Effective Policy Implementation, Implementation generations, Implementation perspectives, Public Policy Implementation, Public Policy
  • Ahmad Abolhasani *, Karamollah Daneshfard, Abolhasan Faghihi Pages 615-640
    This research was conducted with the aim of presenting an agenda for the reformation of the policies of administrative system in Iran using data-based theory. 16 interviews were conducted with the experts in administrative system. The data were analyzed using selective, open coding step and then research themes were presented. The results showed that causal conditions affecting the agenda for the reformation of policies of administrative system include structural and organizational areas, productivity, human capital, management, laws and regulations, and international relations. Intervening factors include: social networks, think tanks, lack of optimal budget allocations, and lack of motivation and continuous commitment of the managers and agents, which will affect the agenda for the reformation of policies of administrative system according to background factors such as political, socio-cultural, economic-technological, international and organizational- administrative trends. Moreover, the proposed strategies namely adaptation of capabilities, capacities, and capabilities of the administrative system with the role and tasks of an ideal and desirable government, as well as developing culture for an evolution and reform in administrative system, can result in positive consequences to administrative system reforms.
    Keywords: Administrative System, Administrative transformation, Agenda setting, Grounded theory, Policy making
  • Maysam Chegin *, Reza Vaezi, Hossein Aslipour Pages 641-664
    Health tourism as one of the most important sectors in the tourism can be of high importance in research area of resistance economy in the country in view of important indicators such as employment, entrepreneurship, economic growth, improving the business environment, reducing dependency of the state budget on oil and attracting domestic and foreign capital. The aim of the research is to explain the role of health tourism policies in the development of a resistance economy. For this purpose, a combination of qualitative methods of thematic analysis and Interpretive Structural Modeling (ISM) has been used. The thematic analysis was conducted through coding of the interviews and other written documents resulted in the formation of 10 common themes (social justice, discourse, indigenous patterns, endogenous, macro policy, market share consolidation, entrepreneurship focus, knowledge-based, outsourcing, people-centered) Eventually, having undergone the stages in Interpretive Structural Modeling and the establishment of paired relationships, these themes were ranked in four levels from the most dependent and, at the same time, the most important themes to the most independent themes.
    Keywords: Economical development, Health tourism, Moqawamat Economy, Policy making, Social development
  • Samira Kolbehdari, Mohamadhossein Sobhiyah *, Seyed Nasrollah Ebrahimi Pages 665-686
    The system of governance in multi-firm projects that requires implementing a variety of companies under the consortium agreement can affect the performance of the consortium. According to the literature review and the recognition of the research gap, the researchers found it necessary to identify the components and criteria of good governance in the context of mega multi-firm projects in a consortium. The purpose of this study is to grasp the deep-seated influence of governance on mega multi-firm projects in a consortium and an understanding of utility criteria. Using qualitative and exploratory research methods, six upstream consortium of South Pars Project were investigated. Grounded theory was used to analyze the data and find any probable relationships between them. In the first step, the components of the existing governance and its consequences were identified; then, by repeating the interviews with the research community, the components of the good governance consisting of the structure, process, and governance mechanism were introduced. Finally, an optimum governance model was proposed based on the criteria of good governance and observing the interests of all the stakeholders in the project.
    Keywords: Consortium, Good Governance, Governance mechanism, Governance system, Mega multi, firm projects
  • Reza Sepahvnda * Pages 687-708
    Provided that job vacillation is growing rapidly all over the world, the desire for a diverse career path that requires constant investment in human, social, and psychological capital of individuals can increase their employability. This study investigates the effectiveness of diverse career path orientation on the recruitment capability of customs clearance officers in Shahid Rajaee port with an emphasis on the capital intermediary variable of the business path. The statistical population of this study consists of 250 managers of Shahid Rajaee customs clearance companies. Then, a sample size of 152 people were selected randomly according to Morgan's table. To measure the variables of the research, Briscoe et al. (2006)’ diverse career path questionnaire, Davos and Svens (2008)’s employability questionnaire and Abbey and Lutans's (2007) career path capital questionnaire have been used. The reliability of the questionnaires was confirmed using Cronbach's alpha index, and structural equation modeling and PLS software were used to analyze the data. The results of the study showed that the orientation of a diverse career path, both directly and through the intermediating variable of the capital investment pathway, can increase the employability of custom's clearance officers.
    Keywords: Job Orientation, Recruitment Capacity, Shahid Rajaee Customs Clearance, Variable Job Path