فهرست مطالب

مدیریت دولتی - پیاپی 34 (تابستان 1397)

فصلنامه مدیریت دولتی
پیاپی 34 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه ثقفی *، نور محمد یعقوبی، سعیده انصاری صفحات 187-208
    هدف
    آینده نگاری دولت الکترونیکی در ایران هنوز انجام نشده و در سطح جهان نیز مدل مشخصی برای آن وجود ندارد. هدف محققان از اجرای این پژوهش، ارائه چارچوب آینده نگاری دولت الکترونیکی است.
    روش
    پژوهش بر مبنای تحلیل تطبیقی و ترازیابی تجربه های جهانی به اجرا درآمد. با مرور مطالعات انجام شده در دهه اخیر، 18 پروژه آینده نگاری دولت الکترونیکی شناسایی شد. این پروژه ها با هشت شاخص، شامل روش ها، سطح پروژه، پشتیبانان، مشارکت کنندگان، اهداف پروژه، عوامل تاثیرگذار، عدم قطعیت ها و خروجی ها و نتایج، استخراج و تحلیل شدند. به کمک روش آنتروپی شانون به بررسی پشتیبانی کمی پژوهش ها و پروژه های گذشته از مولفه های هر یک از این شاخص ها پرداخته شده است.
    یافته ها
    برای پروژه های حکومت الکترونیکی، افق زمانی کمتر از 10 سال مناسب است و سطح آینده نگاری ملی، بهترین پشتیبان برای اجرای این پروژه دولت محسوب می شود. همچنین تعداد مشارکت کنندگان مناسب برای این پروژه، بین 51 تا 200 نفر است. روش پانل خبرگان، سناریونگاری و نقشه راه مناسب ترین روش ها هستند. مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر اجرای این پروژه، عوامل فرهنگی اجتماعی شناخته شدند و تدوین سناریو و ارائه چشم انداز مهم ترین خروجی ها بودند.
    نتیجه گیری
    پیاده سازی پروژه های دولت الکترونیکی، به طرح آینده نگارانه و مبتنی بر اجماع ذی نفعان نیاز دارد. برای اجرای این پروژه، تجربه های جمع بندی شده سایر کشورها در این مقاله، راه گشایی برای سیاست گذاران و برنامه ریزان در ایران است.
    کلیدواژگان: آینده نگاری، دولت الکترونیکی، فراترکیب، تحلیل تطبیقی، آنتروپی شانون
  • علی اصغر پورعزت *، علی قربانی، جهان عبدی، فاطمه نجارشمس صفحات 209-226
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بازشناسی انواع رفتارهای سوداگرانه اداری و ارائه دسته بندی دقیق از این نوع رفتارها، اجرا شده است.
    روش
    رهیافت پژوهش کیفی بوده و استراتژی پژوهش مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد است. اطلاعات پژوهش حاضر از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری شد و تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از روش استراوس و کوربین و مدل پارادایمی انجام گرفت. در این پژوهش، نمونه گیری به روش نظری و هدفمند بود که بر مبنای آن، 16 مصاحبه با مدیران، اعضای هیئت علمی و خبرگان سازمانی که در زمینه سوداگری دارای تجربه و دانش بودند، برگزار شد.
    یافته ها
    تحلیل داده های به دست آمده از مصاحبه ها طی فرایند کدگذاری باز، محوری و انتخابی، به طراحی مدل نظریه سوداگری سازمانی بر اساس چهار مفهوم علی، سه مفهوم زمینه ای، چهار مفهوم مداخله گر، سه استراتژی کنش، هفت استراتژی واکنش و سه پیامد منجر شد که با استفاده از روش معادلات ساختاری، مدل یاد شده به تایید رسید.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد سوداگری در سازمان ها، سازوکارهای انسانی، اجتماعی و سازمانی را تحت تاثیر خود قرار داده و به توسعه نیافتگی آنها منجر می شود.
    کلیدواژگان: سوداگری، سیستم تاراج نوین، منافع ملی، فساد اداری، عملکرد
  • هاشم آقازاده *، حسن ابوالملوکی صفحات 227-250
    هدف
    هدف اصلی تحقیق حاضر، ارائه مدل آسیب شناسی نظام مدیریت استراتژیک بر اساس تحلیل شکاف در سازمان های عمومی است. بر خلاف مطالعات پیشین در حوزه آسیب شناسی سازمانی، در این مطالعه به طور مشخص نظام مدیریت استراتژیک سازمان تحلیل و عارضه یابی می شود.
    روش
    رویکرد پژوهش ترکیبی است و از هر دو نوع شیوه کمی و کیفی برای جمع آوری و تحلیل داده ها استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج مورد انتظار تحقیق در بخش مفهومی به ارائه مدل آسیب شناسی نظام مدیریت استراتژیک در سازمان های عمومی منجر شد و در بعد عملی، بر اساس نتایج پژوهش مشخص شد که این سازمان در قسمت تدوین در محدوده شکاف کم بوده و در قسمت های مدل، اجرا و کنترل، در حوزه شکاف زیاد قرار گرفته است.
    نتیجه گیری
    . نتایج این پژوهش در ارائه هر چه بهتر نظام مدیریت استراتژیک پنج ساله دوم این سازمان به کار برده شده است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی سازمانی، آسیب شناسی نظام مدیریت استراتژیک، تحلیل شکاف، سازمان عمومی
  • سید مهدی شریفی *، بیتا مرزبان، سمیه لبافی صفحات 251-268
    هدف
    هدف پژوهش حاضر شناخت و بررسی آسیب های فرایند سیاست گذاری نظارت بر مدیریت تولید محتوا در فضای مجازی ایران است.
    روش
    این پژوهش با استفاده از رویکرد کیفی اجرا شده و داده های آن از طریق برگزاری مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 10 نفر از خبرگان حوزه قوانین و مقررات فضای مجازی که دست کم پنج سال سابقه فعالیت در این حوزه را داشتند، جمع آوری شده است. همچنین روش نمونه گیری، گلوله برفی بوده است.
    یافته ها
    با استفاده از روش تجزیه و تحلیل مضمون متن مصاحبه ها، آسیب های فرایند سیاست گذاری مدیریت و نظارت بر تولید محتوا در فضای مجازی، شناسایی شد و در هفت دسته کلی قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    آسیب های شناسایی شده که به هفت طبقه دسته بندی شدند، عبارت اند از: آسیب های سیستم نظارتی، سیاست های تولید محتوا، حمایت از تولید محتوا، امنیت و حریم خصوصی، عوامل و زیرساخت های فرهنگی، ضعف در تصمیم گیری و زیرساخت های فنی.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، سیاست گذاری، فضای مجازی، قوانین و مقررات، مدیریت تولید محتوا
  • حمید شجاعی *، علیرضا موغلی، محمد جواد حضوری، رضا رسولی صفحات 269-288
    هدف
    در پژوهش حاضر، تلاش شده است که مدلی برای پذیرش سازمان های مردم نهاد از نگاه شهروندان طراحی شود. این پژوهش از نظر هدف بنیادین کاربردی به شمار می رود و از لحاظ ماهیت از دسته پژوهش های اکتشافی است.
    روش
    در این پژوهش با استفاده از روش تحقیق کیفی و استراتژی نظریه پردازی داده بنیاد، به منظور کشف موضوع، مصاحبه های عمیقی با 20 نفر از خبرگان و آگاهان کلیدی به روش نمونه گیری هدفمند انجام گرفت و از این طریق داده های پژوهش گردآوری شدند. در ادامه با استفاده از فرایند کدگذاری باز، محوری و گزینشی، به دسته بندی مولفه ها پرداخته و مدل نهایی پیکربندی شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش مبین آن است که «پذیرش» سازمان های مردم نهاد نتیجه کنش ها و تاثیر عوامل مختلف سازمانی، اجتماعی، محیطی و فردی است. در این مدل عوامل سازمانی و عوامل اجتماعی، شرایط علی محسوب می شوند؛ سودمندی و نفع عامه، مقوله محوری هستند؛ نگرش شامل احساسات مثبت و منفی، راهبرد مدل مد نظر قرار می گیرد و قصد رفتاری، پیامد پذیرش/ عدم پذیرش سازمان شناخته می شوند. دو بعد محیط فعالیت و اخلاقیات فردی به عنوان شرایط مداخله گر، بر نگرش شهروندان در پذیرش سازمان های مردم نهاد تاثیرگذار است.
    نتیجه گیری
    پیامد اصلی مدل در حوزه رفتاری پذیرش سازمان های مردم نهاد توسط شهروندان، نگاه سیستمی به موضوع و در نظر گرفتن عوامل سازمانی، محیطی و فردی است.
    کلیدواژگان: پذیرش، سازمان های غیردولتی (مردم نهاد)، شهروندان، مدیریت سازمان های مردم نهاد، بهبود اجتماعی
  • عباس نرگسیان *، قاسمعلی جمالی، مسعود هراتی، حسین آذری صفحات 289-310
    هدف
    برای دستیابی یه یک جامعه مطلوب و آرمانی، توجه به فساد، شفافیت، اعتماد و رضایت شهروندان در اولویت قرار دارند که هدف اساسی این پژوهش نیز بررسی این عوامل است.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی است، از لحاظ چگونگی گردآوری داده ها از نوع پژوهش های توصیفی (غیرآزمایشی) و از شاخه مطالعات میدانی محسوب می شود و از نظر ارتباط بین متغیرهای پژوهش از نوع علی است. روش اجرای پژوهش نیز پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل شهروندان محترم منطقه 8 شهر تهران می شود. نمونه گیری آن به روش تصادفی خوشه ایصورت گرفته است و داده ها نیز به کمک ابزار پرسشنامه گردآوری و تجزیه و تحلیل شده اند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد شفافیت بر اعتماد و رضایت شهروند و همچنین اعتماد بر رضایت شهروند، تاثیری مثبت و معناداری دارد. در عین حال شفافیت بر بروز فساد و بروز فساد بر اعتماد و رضایت شهروندی، اثر معکوس و معناداری را نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    دولت ایده آل باید با شفافیت بیشتر، مسئله کاهش فساد را در سطح جامعه دنبال کند و با تحقق آن، رضایت و اعتماد شهروندان دست یافتنی خواهد شد.
    کلیدواژگان: اعتماد، حکمرانی خوب، رضایت شهروند، شفافیت، فساد
  • غلامعلی طبرسا، سجاد شکوهیار، محمد الفت * صفحات 311-332
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش متناقض رضایت شغلی در اثرگذاری بر آوای مخرب کارکنان با توجه به نقش میانجی گری شبکه های اجتماعی و تعهد سازمانی است.
    روش
    در این پژوهش 240 نفر از کارکنان شرکت آسیاتک پیمایش شده اند. برای اعتبارسنجی فرضیه ها، روش حداقل مربعات جزئی مد نظر قرار گرفته است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که شبکه های اجتماعی به تقویت آوای مخرب کارکنان منجر می شود. افرادی که رضایت شغلی و تعهد سازمانی بالاتری دارند، از شبکه های اجتماعی برای برقراری ارتباط با همکاران خود بیشتر استفاده می کنند. تعهد سازمانی به کاهش آوای مخرب منجر شده و رضایت شغلی به طور مستقیم به افزایش آن منجر می شود.
    نتیجه گیری
    سهم افزایی نظری در این پژوهش آن است که نشان می دهد شبکه های اجتماعی علی رغم مزایای بسیاری که در محیط کار به ارمغان می آورند، با تهدیدهای اجتناب ناپذیری مانند تقویت آوای مخرب همراه هستند.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی عمومی، شبکه های اجتماعی سازمانی، آوای مخرب کارکنان، رضایت شغلی، تعهد سازمانی
|
  • Fatemeh Saghafi *, Nour Mohammad Yaghoubi, Saeideh Ansari Pages 187-208
    Objective
    In Iran, E-government foresight project hasn’t been done yet, and we couldn’t find a specific model for it in the world. The aim of this research is presenting an e-government foresight framework based on comparative analysis and benchmarkingin the world.
    Methods
    having reviewed the related literature, 18 e-government foresight projects were identified all around the world among which 8 indicators were extracted. They include Methods, Project territory, Sponsors, Participants, Project Objectives, Influential factors, Uncertainties, and Outputs and Outcomes. Shannon entropy was used to determine these indicators among the pervious related literature.
    Results
    The results showed that the best indicators for e-government foresight project are: time horizon for less than 10 years, Project territory: national, and the government as the important sponsor, participants: between 51 to 200 people. To do so, Expert Panel, Scenario Writing and Roadmap are considered as the suitable methods Cultural-Social factors are claimed to be the most important factors, and designing scenarios and providing vision are the most important Outputs.
    Conclusion
    At the end, some suggestions are presented for e-government foresight project that address policy makers and planners in Iran. The implementation of e-government projects requires a futuristic plan based on stakeholder consensus. In order to implement this project, the experiences of other countries are discussed in this paper can be used as guidelines for policymakers and planners in Iran.
    Keywords: Foresight, E-government, Metasynthesis, Comparative analysis, Shannon entropy
  • Ali Asghar Pourezzat*, Ali Ghorbani, Jahan Abdi, Fatemeh Najjar Shams Pages 209-226
    Objective
    The purpose of this study is to identify the types of administrative speculative behaviors and provide a precise classification of these behaviors.
    Methods
    The research ýapproach is qualitative and the strategy applied in this research is based on the grounded theory. Semi-structured ýinterviews were used to collect the data and they were then analyzed using Strauss and Corbin ýmethods and the Paradigm model. Based on judgmental and snowball sampling 16 managers, faculty members and organizational experts with expertise in the related field of study were selected
    Results
    Analysis of the data from the interviews resulted in the designing of a model of ýorganizational negotiation through ýopen, axial and selective coding process. The model was developed based on four causality concepts, three ýconceptual concepts, four meddlesome concepts, three ýaction strategies, seven response strategies and three consequences. Then, using the structural equation method, the model was ýapproved.
    Conclusion
    The results showed that commercialization in the ýorganizations can affect human, social and organizational ýmechanisms and lead to a self-sustaining and immature organization.
    Keywords: Traders, Plunder, National interests, Administrative corruption, Performance
  • Hashem Aghazade *, Hassan Abolmolouki Pages 227-250
    Objective
    The main concern of this paper is to present a customized method for diagnosing the strategic management status of a given company based on the gap analysis. Unlike the previous studies in organizational diagnosis (OD), current research specifically investigates the strategic management framework (SMF) within the public organizations.
    Methods
    This study is conducted based on multi-method approach through which both quantitative and qualitative data were gathered and analyzed. The needed data were collected from key managers and executives involved in strategic management of the intended organization and also the related high level documents, open interviews, questionnaire and group discussions. The collected data were primarily analyzed using required calculative techniques and finalized in focus groups including the selected key managers and the consulting team.
    Results
    The conceptual finding of this study is the exclusive model of SMFD that could be practiced in other similar organizations and the practical findings indicate a small gap in developing strategies and the presence of a significant gap in other phases of strategic management framework (SMF) in the case organization such as model, implementation, and control.
    Conclusion
    The outcomes of this research served better strategic management formulation to be implemented for the next 5-year plan in the intended organization.
    Keywords: Organizational diagnosis (OD), Strategic management framework diagnosis (SMFD), Gap analysis, Public Organization
  • Seyyed Mahdi Sharifi *, Bita Marzban, Somaye Labafi Pages 251-268
    Objective
    The purpose of this study was to identify and investigate the problems of the policy-making process of monitoring content production management in cyberspace in Iran.
    Methods
    This research was carried out using a qualitative approach by conducting semi-structured interviews with ten experts in the domain of cyberspace laws and regulations that have had an experience of at least five years of activity in this area. The snowball sampling method was used to decide over the participants of this study.
    Results
    Content analysis was used to identify the problems of the policy-making management process and monitoring the content production in cyberspace. Then, the results were classified into seven general categories.
    Conclusion
    These seven categories include problems of the regulatory system, content production policies, supporting content generation, security and privacy, cultural factors and infrastructures, weaknesses in decision making and technical infrastructure.
    Keywords: Content generation, Cyberspace, Policy making, Laws, regulations, Diagnosis
  • Hamid Shojaei *, Alireza Mooghali, Mohammad Javad Hozoori, Reza Rasoulei Pages 269-288
    Objective
    The present study seeks to design a model for Acceptance of Non-Governmental Organizations (NGOs) by the Citizens. This research is fundamental and practical in purpose and is exploratory in nature.
    Methods
    Qualitative method and Grounded Theory strategy were used to help design the study. 20 key experts were selected sing using judgmental purposive sampling, and then the researchers conducted deep interviews with them. Afterwards, the components were classified using the process of open, axial and selective coding and the final model was configured.
    Results
    The results of the research showed that the “acceptance” of NGO can be affected by many different factors like organizational, sociological, environmental and personal elements. In the proposedmodel, organizational and social elements are the causal elements; public gain and profitably are the axial categories; the attitudes include positive or negative emotions which are considered as the model Strategy. Eventually, behavioral intent which is the consequence of acceptance or non-acceptance of NGOs were identified. Activity environment and individual morality had significant effects on public attitudes of citizen toward NGOs.
    Conclusion
    The main outcome of this model in the behavioral field is the acceptanceof NGOs by the Citizens, based onsystematic perspective to the subject and considering organizational, environmental, and individual factors.
    Keywords: Acceptance, Non-government organization, Citizen, Non–governmental Organizations management, Social welfare
  • Abas Nargesian *, Ghasemali Jamali, Masoud Harati, Hosein Azari Pages 289-310
    Objective
    Focusing on corruption, transparency, trust, and satisfaction of citizens is a priority in order to achieve a desirable and ideal society. The main objective of this research is to study these factors.
    Methods
    This study is a practical field study in which the data are collected according to the premises of descriptive studies. This survey research relates the variables based on causal relationships. Research Population consists of Tehran citizens in district #8 where random cluster sampling method has been applied. The data were collected and analyzed in a form of a questionnaire.
    Results
    The results show that clarity has a significantly positive effect on citizens’ trust and satisfaction; besides, trust has a significantly positive effect on citizens’ satisfaction. At the same time, transparency has a significantly negaitive effect on corruption and corruption has a significantly negaitive effect on citizens’ trust and satisfaction.
    Conclusion
    An ideal government should pursue more transparency in the reduction of corruption at the community level and, with this; citizen's satisfaction and trust will be achieved.
    Keywords: Trust, good governance, Citizen satisfaction, Transparency, Corruption
  • Gholam Ali Tabarsa, Sajjad Shokouhyar, Mohammad Olfat * Pages 311-332
    Objective
    This study aims to investigate the paradoxical influence of job satisfaction on destructive employees’ voice behavior considering the mediating role of using social networking sites (SNSs) and organizational commitment.
    Methods
    240 employees of Asia-tech Company have been surveyed in this regard. PLS algorithm has been used to evaluate the validity of the hypothesis. To do so, the WarpPls software has been used.
    Results
    The results of the study showed that employee's social networking sites utilization can lead to an increase in destructive employees’ voice. The employees with higher level of job satisfaction and organizational commitment take more advantage of SNSs in order to keep in touch with their colleagues. Job satisfaction leads to an increase in level of both employees’ voice and organizational commitment. The employees with higher level of organizational commitment show less destructive voice than others.
    Conclusion
    The main contribution of this study is to show the fact that in spite of many advantages that can be considered for SNSs in the workplace, they can have some detrimental effects such as increasing destructive voice among employees.
    Keywords: Public social networks, Enterprise social networks, Destructive employee voice, Organizational commitment, Job satisfaction