فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت دولتی
پیاپی 36 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هاشم سوداگر، علی نقی امیری *، سید مجتبی امامی صفحات 506-528
    هدف
    فهم ماهیت و جوهره «خط مشی عمومی»، به سهولت تشخیص مصادیق آن نیست. عبارت «خط مشی عمومی»، نه تنها در کلام اتخاذکنندگان خط مشی عمومی رواج دارد، بلکه بین اعضای جامعه علمی نیز بی‎دقت و با تسامح معنایی بسیار استفاده می شود. با این حال، واضح است که فهم جوهره این مفهوم، مقدمه اجتناب‎ناپذیری برای ورود به علوم گوناگون خط مشی همچون فرایند خط مشی عمومی، تحلیل خط مشی عمومی و ارزشیابی خط مشی عمومی است. نوشتار حاضر، گزارشی است از پژوهشی تحلیلی تفسیری که با هدف فهم و تبیین جوهره «خط مشی عمومی» اجرا شده است.
    روش
    نگارندگان این پژوهش کوشیده‎اند که مهم‎ترین تعریف های ارائه شده برای اصطلاح «خط مشی عمومی» در ادبیات را گردآوری کنند و با روش «تحلیل مضمون» به تجزیه و تحلیل و واکاوی معنایی آنها بپردازند.
    یافته‎ها: حاصل این کار، سامان‎دهی به مفاهیم مطرح شده در تعریف های گوناگون «خط مشی عمومی»، در سه شاخه ماهیت، صفات و غایت خط مشی عمومی بود و کوشش شد بر اساس این طبقه بندی سه شاخه ای، دو تعریف از خط مشی عمومی از دو دیدگاه «مخاطب خط مشی» و «تحلیل گر خط مشی» ارائه شود که مجموع اشتراک تعاریف و متمایزکننده تفاوت های اساسی است.
    نتیجه‎گیری: خط مشی عمومی از دیدگاه مخاطب خط مشی می تواند این‎گونه تعریف شود: «منطق عملی نسبتا پایدار از مجموعه تصمیمات، قوانین، مواضع و اقدامات به هم مرتبط یک یا مجموعه ای از بازیگرهای قابل انتساب به حکومت، در قبال مسئله یا امر نگران کننده قابل انتزاع است»؛ در حالی که خط مشی عمومی از دیدگاه تحلیل گر خط مشی را می توان این‎گونه تعریف کرد: «سلسله ای از تصمیمات، قوانین، مواضع و اقدامات به هم مرتبط که بازیگر خط مشی در قبال مسئله یا امر نگران کننده، به‎منظور تخصیص مطلوب ارزش ها در جامعه اتخاذ می‎کند».
    کلیدواژگان: خط مشی، خط مشی عمومی، ماهیت خط مشی عمومی، صفات خط مشی عمومی، غایت خط مشی عمومی
  • حمزه صمدی میارکلایی، ابوالحسن فقیهی *، کرم الله دانش فرد صفحات 529-562
    هدف
    یکی از مباحث مهم مدیریت دولتی، چگونگی اجرای خط‎مشی‎ها و تصمیم های سیاست‎گذاران، توسط مدیران و کارکنان دولتی است، مسئله ای که توجه بسیاری از پژوهشگران عرصه اداره امور ‎عمومی را به خود جلب کرده است. هدف این پژوهش‎، شناخت ارزش‎های‎ اجتماعی و فردی مدیران دولتی است که بر اجرای خط‎مشی‎های مصوب سیاست‎گذاران تاثیرگذار است.
    روش
    در این پژوهش با 20 تن از مدیران میانی که به صورت هدفمند انتخاب شده بودند، در پنج سازمان‎ دولتی مصاحبه‎های نیمه‎ساختاریافته انجام شد. پرسش‎های مصاحبه که از ادبیات پژوهش طراحی و استخراج شده بود، به دو گروه ارزش‎های اجتماعی و فردی تفکیک شده و در فضایی مناسب با مصاحبه‎شوندگان در میان گذاشته شد. تحلیل مصاحبه‎ها با استفاده از روش تحلیل تم صورت گرفت.
    یافته‎ها: یافته‎های پژوهش در بعد ارزش‎های اجتماعی عبارت اند از خیرخواهی، همدردی و دلسوزی، تعهد به نفع جامعه، فداکاری، آگاهی‎بخشی و خدمت‎گزاری و در بعد ارزش‎های فردی عبارت اند از توفیق‎طلبی، وظیفه‎شناسی، تکریم ارباب ‎رجوع، انعطاف‎پذیری، شهروندی سازمانی، عدالت و انصاف در ارائه خدمات، مذهبی و تربیتی، اقتصادی و منفعت‎طلبانه، حرفه‎گرایی و قانون‎گرایی.
    نتیجه‎گیری: این پژوهش، به دنبال ایجاد ارزش‎های اخلاقی، کدهای رفتاری و اخلاقی یا ایده‎آل‎های ارزشی بخش دولتی نبوده، بلکه چیزی را مطالعه کرده که در واقعیت توسط مستخدمان و مدیران ‎دولتی استفاده می‎شد و بر تصمیم‎ها، رفتار و عملکرد آنها اثرگذار بوده است. در پایان، برای پژوهش‎های آتی بحث و پیشنهادهایی ارائه می‎شود.
    کلیدواژگان: بوروکراسی، کنترل سیاسی، ارزش‎های مدیران، سازمان‎های دولتی ایران
  • بهزاد محمدیان، حسن زارعی متین *، جبار باباشاهی، حمیدرضا یزدانی صفحات 563-582
    هدف
    تواضع جزء فضیلت‎های بنیادینی است که در اغلب متون فلسفی، دینی و علمی به آن اشاره شده و اخیرا به ‎‎عنوان مادر فضائل، در مطالعات سازمان و مدیریت نیز جایگاه خاصی کسب کرده است. این پژوهش به‎منظور شناخت مفهوم تواضع در محتوای سازمان و مدیریت اجرا شده است.
    روش
    برای شناخت مفهوم از رویکرد آمیخته اکتشافی و استراتژی پژوهشی داده‎بنیاد (GT) استفاده شد و برای تایید شاخص‎های آن، استراتژی پیمایش مد نظر قرار گرفت. برای رسیدن به این هدف با 12 نفر از مدیران منابع انسانی شاغل در بانک‎های کشور مصاحبه شده و از طریق فن کدگذاری به تحلیل و شناسایی مفاهیم اصلی و دسته‎بندی آنها اقدام شده است.
    یافته‎ها: پدیده تواضع سازمانی در سه بعد اصلی شناختی ناظر به هستی‎شناسی دانشی، عاطفی ناظر به معرفت‎شناسی نگرشی و رفتاری ناظر به روش‎شناسی عملگرایی مدل‎سازی و ارائه شد. مدل پژوهش از طریق استراتژی پیمایش و با ارائه ابزار پرسشنامه به 200 نفر از کارکنان بانکی و تحلیل داده‎های گردآوری شده از طریق تحلیل عاملی تاییدی نیز بررسی شد.
    نتیجه‎گیری: نتایج به‎دست‎آمده، ضمن تایید اعتبار ابزار نشان داد که فهم مدیران بانکی از پدیده تواضع به وسیله نظریه‎های حمایتی و نظریه در عمل پشتیبانی می‎شود، اما موانع معرفتی و محتوایی مانع استفاده حداکثری از این شایستگی شده است.
    کلیدواژگان: تواضع، سازمان متواضع، تواضع مدیریتی، رهبری متواضعانه، شایستگی
  • رضا سپهوند*، محسن عارف نژاد، مسعود سپه وند، فریبرز فتحی چگنی صفحات 583-604
    هدف
    مبارزه با فساد اداری و کاهش آن، دغدغه همیشگی حکمرانان بوده که برای دستیابی به این هدف از ابزارهای مختلفی بهره گرفته شده است. با اینکه اغلب راه حل ها بر مبارزه با معلول و کنترل پس نگر متمرکزند، رویکردهای نوین بر طراحی سیستم ها، قوانین و مقررات پیش نگر که به سرمایه ساختاری معروف‎اند، تاکید می کنند. این پژوهش به بررسی تاثیر سرمایه ساختاری بر کاهش فساد اداری با نقش میانجی انگیزه های فردی در اداره های دولتی استان کرمان می پردازد.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف، پژوهشی کاربردی است که در زمره پژوهش های توصیفی پیمایشی قرار می گیرد، از نظر فلسفه پژوهشی قیاسی است که بر مبنای پارادایم اثبات گرایی انجام شده و از نظر شاخص زمانی از پژوهش های مقطعی به‎شمار می آید. متغیرهای پژوهش به‎کمک پرسشنامه‎های سرمایه ساختاری بچینی (2015)، فساد اداری افضلی (1390) و انگیزه های فردی همدمی خطبه‎سرا (1383) سنجیده شده و برای تحلیل داده های پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار PLS استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش 1817 نفر از کارکنان ستادی اداره های کل استان کرمان است که بر اساس جدول مورگان از میان آنها نمونه ای به حجم 317 نفر به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شد.
    یافته‎ها: یافته های پژوهش نشان می دهد سرمایه ساختاری بر کاهش فساد اداری و انگیزه های فردی ارتکاب فساد، تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    نتیجه‎گیری: نتایج پژوهش نشان می‎دهد که سرمایه ساختاری هم به صورت مستقیم و هم از طریق انگیزه های فردی بر کاهش فساد اداری در دستگاه های دولتی تاثیر می گذارد.
  • عباس عباس پور*، حمید رحیمیان، سعید غیاثی ندوشن، جواد نرگسیان صفحات 605-628
    هدف
    سیستم انتخاب شامل روش‎هایی است که در آن تصمیم گیرندگان تلاش می کنند با پردازش اطلاعاتی، کسی را انتخاب کنند که ویژگی هایش موجب بالاترین احتمال موفقیت در شغل می‎شود. هدف از این تحقیق کیفی ارائه مدل انتخاب کارکنان مستعد در سازمان های دولتی (دانشگاه ها و موسسه های آموزش عالی) شهر تهران است.
    روش
    برای استخراج مولفه های اصلی انتخاب کارکنان مستعد از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شده و با 18 نفر از خبرگان جذب و استخدام در حوزه آموزش عالی مصاحبه های عمیقی انجام شده است. افراد مورد مطالعه این تحقیق را خبرگان جذب و استخدام در حوزه آموزش عالی تشکیل دادند که مشارکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از نوع نمونه گیری نظری انتخاب شدند.
    یافته‎ها: در این تحقیق با استفاده از روش داده بنیاد کوربین و استراوس در مرحله کدگذاری باز 15 مقوله و 47 مفهوم استخراج شد. در مرحله کد گذاری محوری بر اساس مفاهیم مقوله محوری، شرایط علی، راهبرد، بستر، شرایط مداخله گر و پیامدها، مدل پارادایمی ارائه شد و در مرحله کدگذاری انتخابی مدل نظری برخاسته از یافته های تحقیق معرفی و تشریح شد.
    نتیجه‎گیری: برای انتخاب کارکنان مستعد، پیشنهاد می شود به نیازهای استخدامی سازمان با کیفیت مطلوب، در زمان مناسب و با هزینه معقول و اقتصادی توجه شده و انتخاب یک فرد به یک رابطه برد برد منجر شود، به این معنا که هم نیازهای سازمان را به بهترین نحو ممکن تامین کند و هم با نیازها و خواسته های کارکنان همراه و منطبق بوده و بهترین تناسب ممکن بین شخص و شغل برقرار شود.
    کلیدواژگان: انتخاب کارکنان مستعد، سازمان های دولتی، شایسته گزینی، منابع انسانی
  • ظهیر علی مرادی*، عبد الحمید شمس، علی جهانگیری صفحات 629-650
    هدف
    تمرکزگرایی و سازماندهی نامتراکم‎ استان‎ها به‎دلیل گستردگی کشور، تنوع قومی و مذهبی و حجم زیاد خدمات عمومی، جمهوری اسلامی ایران را با کاهش بهره وری، تضعیف حاکمیت محلی و اشاعه ملی گرایی قومی و مذهبی مواجه است. هدف از اجرای این پژوهش، شناسایی شاخص‎های حکومت خودگردان محلی، به‎عنوان یکی از انواع حکومت‎های محلی نامترکز است.
    روش
    مدل این پژوهش با استفاده از روش آمیخته طراحی شده است. به‎دلیل کامل نبودن پژوهش‎های پیشین و همچنین موقعیت متفاوت ایران از نظر تنش‎های قومی و اقلیمی، موقعیت جغرافیایی سیاسی و اقتصاد دولتی، در مرحله اول، طراحی الگوی ارزیابی خودگردانی محلی با استفاده از روش تحلیل محتوای جهت‎دار و مصاحبه با 16 خبره، انجام گرفت. در ادامه از طریق مدل‎سازی معادلات ساختاری، الگوی اولیه آزمون شد.
    یافته‎ها: پس از تحلیل نتیجه مصاحبه‎ها، عناصر هویت قانونی، مردم‎سالاری، وظایف حکومتی، اختیارات تصمیم‎گیری و سازمان‎های عمومی، از 567 کد اولیه، 150 مفهوم و 22 مقوله استخراج شدند. همچنین نتیجه آزمون کمی الگوی اولیه، حکایت از تایید کلیه مقوله‎ها و مفهوم‎های مدل غیر از مقوله تحزب‎گرایی داشت. در نهایت به ارزیابی وضعیت خودگردانی استان‎ها از طریق این مدل، پرداخته شد.
    نتیجه‎گیری: از آنجا ‎که تاکنون مدلی برای ارزیابی خودگردانی استان‎ها طراحی نشده ‎است، نتایج این پژوهش می‎تواند برای تمرکززدایی استان‎ها استفاده شود. نتایج نشان‎ داد که استان‎های تهران، خراسان ‎رضوی و اصفهان، در خودگردانی وضعیت بهتری دارند، در مقابل استان‎های سیستان‎ و ‎بلوچستان، کردستان، لرستان، ایلام و خراسان‎‎های ‎شمالی و جنوبی، وضعیت مطلوبی در خودگردانی ندارند که می‎تواند شکاف توسعه‎ای میان این استان‎ها را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: تمرکززدایی، حکومت‎ خودگردان محلی، حکومت‎ محلی، سازماندهی ‎نامتراکم
  • غلامرضا ملک زاده*، مرضیه ادیب زاده، محمد غلامی صفحات 651-677
    هدف
    برای دستیابی به سازمانی که حداقل خطا را داشته باشد، می‎توان با به‎کارگیری نظریه مدیریت خطا و ایجاد جو مناسب مدیریت خطا، خطاهای سازمانی را کاهش داد و عملکرد و رفتارهای یادگیری را بهبود بخشید. به همین دلیل هدف اساسی پژوهش حاضر، بررسی این اثر در سازما‎ن‎های بهداشت و درمان است.
    روش
    پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش اجرا، پیمایشی است. جامعه آماری آن شامل 1800 پرستار از دو بیمارستان قائم (عج) و امام رضا (ع) در مشهد است. حداقل حجم نمونه 467 نفر تعیین شد. از این رو 500 پرسش نامه در اختیار پرستاران این دو سازمان قرار گرفت و در نهایت 474 پرسش نامه جمع آوری شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از مدل‎یابی معادله ساختاری برای بررسی برازش الگوی معادله ساختاری استفاده شده است.
    یافته‎ها: یافته‎های پژوهش نشان می‎دهد جو مدیریت خطا بر رفتار یادگیری و عملکرد فردی تاثیر مثبت و سکوت‎گرایی اجتنابی اثر منفی و معناداری می‎گذارد. از یافته‎های دیگر، تاثیر منفی سکوت‎گرایی اجتنابی بر رفتار یادگیری و عملکرد فردی است. همچنین، یافته‎ها بر نقش واسط سکوت‎گرایی اجتنابی تاکید دارند.
    نتیجه‎گیری: مدیران و سرپرستان واحدهای گوناگون سازمان های بهداشت و سلامت، باید بپذیرند که وجود خطا در سازمان ها اجتناب ناپذیر است، اما برای کاهش آن باید بر تسهیم دانش و یادگیری از خطاهای گذشته تمرکز کنند. آنها می توانند با ایجاد جو مناسب مدیریت خطا از طریق مشوق های مادی و غیرمادی، نظارت به موقع، تجزیه وتحلیل عمیق و ارتباطات باز و مطالبه بازخورد، بستر کشف خطاهای گوناگون را فراهم آورده و از بروز سکوت‎گرایی اجتنابی میان کارکنان جلوگیری کنند.
    کلیدواژگان: جو مدیریت خطا، رفتار یادگیری، سکوت‎گرایی اجتنابی، عملکرد فردی
|
  • Hashem Sodagar, Ali naghi Amiri*, Seyed Mojtaba Emami Pages 506-528
    Objective
    Understanding the nature of "public policy" is not as straightforward as discerning its instances. The term "public policy" is utilized in an imprecise manner not only by public policy adopters but also by academic society. However, it is obvious that comprehending the essence of this concept is an inevitable prerequisite to various policy sciences, such as policy process, policy analysis, and policy evaluation. The present paper reports an analytical-interpretive research that aims to recognize and explain the essence of "public policy".
    Methods
    In this research, the most significant definitions of "public policy" in the literature were to be analyzed applying thematic analysis.
    Results
    The conclusion puts those concepts existing in the definitions in the three branches: nature, traits, and ending of “public policy”; furthermore, based on this three-dimensional classification, two definitions of “public policy” according two perspectives, “policy audience” and “policy analyst”, are proposed, being comprehensive in representing commons and in distinguishing fundamental differences of definitions.
    Conclusion
    The public policy from the perspective of policy audience could be defined as: “a relatively stable course of action that can be abstracted from a set of interrelated decisions, laws, positions, and actions of one or set of actors ascribing to administration, in dealing with a problem or a matter of concern”; while public policy from the perspective of policy analyst could be defined as: “a set of interrelated decisions, laws, positions, and actions adopted by a policy actor, in dealing with a problem or matter of concern to allocate values desirably in society”.
    Keywords: policy, Public policy, Public policy’s nature, Public policy’s traits, Public policy’s ending
  • Hamzeh Samadi, Miarkolaei, Abolhassan Faghihi*, Karamollah Daneshfard Pages 529-562
    Objective
    The purpose of this research is to understand the personal and social values of public administrators affecting on the implementation process of approved policies. How the administrators and public servants affect the policies and decisions of policy-makers is a critical issue in public administration; the issue that has attracted the attention of many researchers in the field of Public Administration.
    Methods
    In this research, we conducted semi-structured interviews with twenty middle managers in five state organizations. The managers were selected through a purposive sampling method. The interview questions, which were extracted from reviewing the related literature, were divided into two groups of personal and social values. Finally, theme analysis was used to analyze the interviews.
    Results
    The research findings on the social values dimension are: Benevolence, Compassion, Commitment to the Public Interest, Sacrifice, Awakening, and Serving, and on the personal values dimension are: Need for Achievement, Deontology, Citizens' Dignity, Flexibility, Organizational Citizenship, Fair and Just Delivery of Public Service, Religious and training issues, Profitability, Lawfulness, and Professionalism.
    Conclusion
    This research did not aim at proposing ethical and behavioral values or codes in the governmental section, yet its purpose was to study the reality of what the administrators and public servants actually do, and the ways they influence the policy makers policies and decisions. Finally, some recommendations
    Keywords: Bureaucracy, Political control, Administrators' values, Iranian state organizations
  • Behzad Mohammadian, Hasan Zareie Matin*, Jabbar Babashahi, Hamid reza Yazdani Pages 563-582
    Objective
    Humility is one of the fundamental virtues mentioned in most philosophical, religious, and, scientific texts. Recently, as the base of virtue, it has also gained a special place in organizational and management studies. The purpose of this research is to provide a comprehensive view of the concept of humility in the content of organization and management.
    Methods
    In this exploratory mixed-method research, in order to understand the concept of humility, in the content of organization and management, the researchers used grounded theory strategy (GT) and to validate the indicators and concept, survey strategy was used. For this purpose, 12 human resources managers working in the banking industry in Iran were interviewed. Through coding techniques, the key concepts were identified and categorized. Data collection was done through distributing questionnaires to 200 employees and the collected data were analyzed using confirming factor analysis.
    Results
    Finally, the organizational humility was modeled within three areas: cognitive aspect related to knowledge and ontology, affective aspect related to attitude and epistemology, and behavioral aspect related to observing the pragmatism methodology.
    Conclusion
    The results of the study, confirming the validity of the instrument, showed that the understanding of the bank's managers of humility is supported by espoused theories and theory in use, but the epistemic and content barriers prevented the maximum use of this competence.
    Keywords: Humility, Humble organization, Executive humility, Humble leadership, Competency
  • Reza Sepahvand*, Mohsen Aref Negad, Masood Sepahvand, FARIBORZ FATHI CHGNI Pages 583-604
    Objective
    Combating and reducing governmental corruption is a permanent concern of the rulers and a variety of approaches and instruments have been used to achieve this goal. While the majority of solutions are focused on the consequences and post-control, the new approaches emphasize the designing of pre-control and controlling systems and laws that are known as structural capital. This research studies the effect of structural capital on reducing corruption with the mediating role of individual motivations in governmental departments of Kerman province in Iran.
    Methods
    The present descriptive-exploratory research is applied in terms of purpose and is based on the deductive research and positivism paradigm in term of philosophy. The statistical population of the study was 1817 employees of different governmental departments of Kerman province. Based on the Morgan table, a sample of 317 employees was selected based on stratified random sampling. In order to measure the variables of the research, Bechini’s structural capitalization questionnaire (2015), Afzali’s corruption (2011) and the individual motivations of Khotbe Sara's companion (2004) have been used. The reliability of the questionnaires was confirmed by Cronbach's alpha and for data analysis, structural equation modeling and PLS software were used.
    Results
    Findings of the research show that structural capital has a significantly positive effect on reducing corruption and personal incentives in committing corruption.
    Conclusion
    The results showed that structural capital affects both directly and also through individual motivations on the reduction of administrative corruption in governmental agencies.
    Keywords: Individual motivations, Structural capital, Administrative corruption, Corruption, Government agencies
  • Abbas Abbas Pour*, Hamid Rahimian, Saeed Ghiasi Nodooshan, Javad Nargesian Pages 605-628
    Objective
    The selection system involves the ways in which decision makers try to select those whose characteristics are more likely to be successful in the job. The purpose of this qualitative research is to provide a model for selection of prestigious staff in governmental organizations (universities and higher education institutions) in Tehran.
    Methods
    In order to extract the main components of the selection of prone employees, a semi-structured interview was conducted. To do so, 18 recruiting and recruiting experts in the field of higher education were interviewed. The subjects studied in this study were experts in recruiting and recruiting in the field of higher education who were selected through a theoretical purposeful sampling method.
    Results
    In this study, using Corbin and Strauss grounded theory methods in open coding, 15 categories and 47 concepts were extracted. In the axial coding stage, based on the issue-oriented concepts, the causal circumstances, the strategy, the context, the interventional conditions and the consequences, a paradigm model was presented. In the selective coding stage, the choice of the theoretical model derived from the research findings was introduced.
    Conclusion
    In order to select prudent employees, it is suggested to pay attention to the recruiting needs of an organization of decent quality at an appropriate time and at a reasonable cost. We can also conclude that choosing a person should lead to a win-win relationship, which means both the needs of the organization as well as the needs of the staff are met and the best possible harmony should be applied between the person and the job.
    Keywords: Talented employee selection, Governmental organizations, Human resources, Selection of competent
  • zahir Alimorai*, Abdolhamid Shams, Ali Jahangiri Pages 629-650
    Objective
    The de-concentrated organizing of provinces along with the expanse of country, ethnic and religious diversity and the massive volume of public services, have confronted Islamic Republic of Iran with various problemssuch as reducing productivity, undermining of local sovereignty and promoting ethnic and religious nationalism. The purpose of this research is to identify indicators of local self-government as an example of decentralized local government.
    Methods
    The model in this research was designed using mixed–method approach. In the first phase, due to the lack of ample previous researches on indicators of local self-government evaluation, and also due to the consideration of ethnic and climatic stresses and geographical-political situations of Iran, the initial evaluation pattern of local self-government was designed through the Directed Content Analysis method. In this section, 16 experts were interviewed. Finally, the initial evaluation pattern was tested using Structural Modeling Equation.
    Results
    Analyzing the results of the interviews, in the qualitative section, legal identity, democracy, government duties, decision-making powers, and public organizations elements were extracted from 567 indications, 150 concepts and 22 categories. The results of the quantitative test indicated the confirmation of all categories and concepts, except for the partisanship concept. Finally, the self-government conditions of the provinces have been evaluated using proposed local self-government evaluation model.
    Conclusion
    Since no evaluative model for self-government conditions of the provinces has not been designed so far, the results of this research can be used to decentralize the provinces. The provinces of Tehran, Khorasan-e-Razavi and Isfahan showed better status in all of the self-government indicators. In contrast, the provinces of Sistan-o-Balochestan, Kordestan, Ilam and northern and southern Khorasan showed lower status in self-government, which can lead to an increase in the developmental gap between these provinces.
    Keywords: Decentralization, De-concentrated organizing, Local government, Local self-government
  • Gholamreza Malekzadeh*, Marzieyh Adibzadeh, Mohammad Gholami Pages 651-677
    Objective
    To achieve an organization with the least error, one can reduce the organizational error and improve the efficiency of learning behavior and performance by employing error management theory and creating an error management climate. For this reason, the main objective of the present study is to examine such effects in healthcare organizations.
    Methods
    The present study is practical in nature and is a survey in terms of methodology. The statistical population under study includes 1800 nurses from Qaem and Imam Reza (PBUH) hospitals of Mashhad. The minimum sample size was 467 people; therefore, about 500 questionnaires were distributed to these organizations, which, in the end, 474 questionnaires were collected. In order to analyze the data, the structural equation modeling was used to investigate the appropriateness of structural modeling pattern.
    Results
    The results of the study showed that error management atmosphere has positive effects on learning behavior and individual performance whereas MUM avoidance has a significantly negative impact. In addition, we can conclude that MUM avoidance has negative effects on learning behavior and individual performance. Also, the findings assert the mediating role of MUM avoidance.
    Conclusion
    managers and supervisors of various departments of health organizations, first of all, should accept that errors in organizations are inevitable and we should focus on minimizing errors by relying on knowledge sharing and learning from past errors. They can provide a ground for discovering various errors and preventing MUM avoidance among employees by creating error management climate through material and non-promotional incentives, timely monitoring, deep analysis, open communication, and asking for feedback.
    Keywords: Error management climate, Individual performance, Learning behavior, MUM avoidance