فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت دولتی
پیاپی 37 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هادی محمدزاده سلطان مرادی، طاهره فیضی*، مسعود گرامی‎پور، مهدی یداللهی صفحات 1-26
    هدف
    هدف این تحقیق تصویرکردن فرایند استفاده از رویکرد مدیریت دولتی نوین در کشور و دلایل ناکارآمدی و پیامدهای آن است.
    روش
    در این پژوهش از راهبرد نظریه‎پردازی داده‎بنیاد و از طرح نظام‎مند استراوس و کوربین اسفاده شده است. برای جمع‎آوری داده‎ها، علاوه‎بر مصاحبه‎های نیمه‎ساختاریافته با خبرگان و متخصصان مدیریت، از منابع دست دوم مانند متن‎ها و مصاحبه‎های آرشیوی بهره برده شده است. در این پژوهش از روش نمونه‎گیری نظری استفاده شده و یافته‎ها در قالب کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شده‎اند.
    یافته‎ها: نتایج تحقیق نشان می‎دهد همگرایی و تقلید خط‎مشی‎های تحول اداری از دلایل عمده به‎کارگیری رویکرد مدیریت دولتی نوین در کشور به‎شمار می‎روند. انتخاب رویکرد مدیریت دولتی نوین در کشور با وجود شرایط عمومی و اختصاصی حاکم بر نظام مدیریتی، به ناکارآمدی بیشتر و افزایش پیامدهای منفی این رویکرد و تشدید چالش‎های اداری (سازمانی)، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی منجر شده است.
    نتیجه‎گیری: در جمع‎بندی کلی می‎توان گفت که مولفه‎های حکمرانی خوب، در واقع تجلی وجود ظرفیت‎های حاکمیتی و غیرحاکمیتی لازم برای اجرای رویکرد مدیریت‎گرایی است. بدون ایجاد چنین ظرفیت‎هایی، به‎کارگیری الگوی مدیریت دولتی نوین در بخش دولتی، به یقین با تبعات منفی بسیار بیشتری همراه خواهد بود.
    کلیدواژگان: پارادایم‎های مدیریت دولتی، آسیب‎شناسی مدیریت دولتی نوین، نظریه‎پردازی داده‎بنیاد
  • فرجاللهرهنورد*، حسین علی پور، فرزین دهدار، حیدر خلیلی صفحات 27-46
    هدف
    نظر به اهمیت رابطه حکومت و مردم به‎عنوان یکی از مباحث کلیدی در گفتمان‎های سیاسی و خلا مطالعات و پژوهش‎‎های نظری مرتبط در نظام جمهوری اسلامی، هدف این پژوهش دستیابی به مدل رابطه حکومت و مردم در ایران با رویکرد نهادی است.
    روش
    این تحقیق به روش کیفی داده‎‎بنیاد انجام شده است. جامعه آماری آن خبرگانی هستند که در زمینه حقوق عمومی و ساختار سیاسی حکومت، از دانش و تجربه عملی برخوردارند. خبرگان به روش نمونه‎گیری گلوله برفی انتخاب شدند و داده‎ها با استفاده از نرم افزار اطلس مدیریت شده است. یافته‎ها: پس از تجزیه وتحلیل متن مصاحبه‎ها، مقوله محوری رابطه حکومت و مردم با عنوان «مردم سالاری دینی» احصا شد که ابعاد اصلی خادمیت، اقتدارگرایی، قانون گرایی الهی و نظارت و هدایت را دربرمی‎گیرد. پس از شناسایی عوامل علی، میانجی و تعدیل کننده، چارچوب نهایی تدوین شد. یافته‎ها نشان داد که تفکر ایدئولوژیک دولت‎مردان، اعتدال گرایی (تساهل و تسامح)، التزام به قانون اساسی و تفکر حاکمیتی حکمرانان، از عوامل موثر بر رابطه حکومت و مردم هستند. در ضمن نوع رابطه حکومت و مردم می‎تواند پیامدهایی مانند اعتماد عمومی، رضایت عمومی، مشروعیت و شکاف اجتماعی را به‎دنبال داشته باشد. نتیجه‎گیری: تنظیم رابطه حکومت و مردم با رویکرد نهاد قانون اساسی، آثار مثبتی مانند رضایت و اعتماد عمومی به همراه دارد و مشروعیت حکومت را میان مردم افزایش داده و زمینه حذف شکاف اجتماعی را فراهم می‎کند.
    کلیدواژگان: رابطه حکومت و مردم، مردم سالاری دینی، نظام سیاسی، نوع حکومت
  • حسین گرجی پور، وحید خاشعی*، علیرضا اسلامبولچی، علی اصغری صارم صفحات 47-72
    هدف
    ارزشیابی فرایند خط‎مشی‎گذاری فرهنگی در نظام جمهوری اسلامی ایران که بر مبنای هویت فرهنگی شناخته می‎شود، به الگوی بومی مبتنی بر فرهنگ دینی جامعه ایرانی نیاز دارد؛ زیراانتقال الگو‎های غیر بومی ارزشیابی خط‎مشی های فرهنگی، نمی‎تواند در این عرصه راهگشا باشد. این پژوهش به‎دنبال آن است که شاخص‎های مطلوبیت را برای ارزشیابی بومی در هر مرحله از فرایند خط‎مشی‎گذاری فرهنگی در نظام جمهوری اسلامی ایران شناسایی و تدوین کند.
    روش
    روش اجرای پژوهش، بررسی کیفی سه سند «نقشه مهندسی فرهنگی کشور»، فصل مرتبط با فرهنگ سند «چشم‎انداز توسعه 1404» و سند «اسلامی‎شدن دانشگاه‎های کشور»، با بهره‎مندی از روش تحلیل مضمون، به عنوان فرایندی برای تحلیل داده‎های متنی است.
    یافته‎ها: شاخص‎های مطلوب در فرایند خط‎مشی‎گذاری فرهنگی در قالب پنج دسته عبارت‎اند از: 1. مرحله شناخت و درک مسئله، شامل بصیریت‎‎افزایی، رشد ‎اجتماعی، هویت‎بخشی و تعمیق اصول و معارف دینی؛ 2. مرحله تهیه و تدوین راه‎حل‎ها، شامل کارآمدی، نوگرایی، اقتضا‎نگری و عقلانی علمی؛ 3. مرحله مشروعیت‎دهی، شامل اقناع‎پذیری و حمایت قانونی؛ 4. مرحله اجرا، شامل تناسب‎سازی زمانی و مکانی، ساختاربندی، بستر‎سازی نرم و سخت و موفقیت در مشروعیت دهی؛ 5. مرحله ارزیابی، شامل نظارت چندسطحی، نظارت مستمر و نظارت هوشمند.
    نتیجه‎گیری: الگوی ارزشیابی در فرایند خط‎مشی‎گذاری فرهنگی، این امکان را در اختیار خط‎مشی‎گذاران، مجریان و ذی‎نفعان قرار می‎دهد که در گام نخست، از بروز آسیب‎های احتمالی در تصمیم گیری ها و اقدام‎های فرهنگی پیشگیری کنند و در گام بعدی، در صورت دست‎نیافتن به اهداف فرهنگی، با رجوع به الگوی ارائه شده، موانع و مشکلات را شناسایی و آنها را حل کنند.
    کلیدواژگان: خط‎‎مشی‎گذاری، فرهنگ، خط‎مشی‎گذاری فرهنگی، ارزشیابی، ارزشیابی خط‎مشی
  • داود حسین پور*، جواد معدنی صفحات 73-98
    هدف
    نظریه خط مشی گذاری تعاملی از جدیدترین نظریه های مطرح در دانش خط مشی گذاری عمومی است. خط مشی گذاری تعاملی فرایندی است که به موجب آن گروه های متعددی فعالانه نقش ایفا می کنند و به‎طور مشترک به یک تصمیم می رسند. با توجه به وضعیت فرایند خط مشی گذاری در جمهوری اسلامی ایران، نیاز به چنین سازوکار هایی دوچندان است تا بتوان با پدیده های شومی همچون پول‎شویی مقابله کرد. پول‎شویی از مصادیق بسیار مهم فساد اداری است که در اغلب کشورهای دنیا صورت می گیرد. هدف پژوهش حاضر استفاده از رویکرد خط مشی‎گذاری تعاملی در تدوین الگوی مبارزه با پول‎شویی است که به‎طور خاص در سیستم بانکداری جمهوری اسلامی ایران تدوین می‎شود.
    روش
    روش تحقیق، ترکیبی یا آمیخته (شامل دو مطالعه کیفی کمی) است که با استفاده از رویکرد متوالی اکتشافی، ابتدا به تحلیل داده های کیفی با استفاده از روش تحلیل مضمون می‎پردازد و پس از آن، داده های کمی را جمع آوری و تحلیل می کند.
    یافته ها: با بررسی مصاحبه ها و ادبیات داخلی و بین المللی، 285 شاخص استخراج شد که از میان این شاخص ها، 59 مضمون اساسی، 16 مضمون سازمان‎دهنده و 5 مضمون فراگیر شناسایی شد.
    نتیجه گیری: کاربرد رویکرد خط مشی‎گذاری تعاملی در تدوین الگوی مبارزه با پول‎شویی، فراهم کننده تدابیر مشارکت‎جویانه و مدیریتی ای است که با اشراف اطلاعاتی و بهره‎مندی از مشارکت های تعاملانه بازیگران موثر، می تواند در مبارزه با پول‎شویی مثمرثمر باشد.
    کلیدواژگان: خط مشی، خط مشی گذاری تعاملی، پول‎شویی، مبارزه با پول‎شویی
  • اعظم میرزمانی*، محمدحسین رحمتی، حمیدرضا یزدانی، محمد مرادی صفحات 99-122
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش، فهم پاسخ‏گویی غیررسمی مدیران دولتی در شبکه بین سازمان های دولتی است؛ به بیان ساده‎تر، هنجارها، انتظارها، تعامل‎های غیررسمی و رفتارهای بین شخصی میان مدیران دولتی ایران، چگونه به‎صورت پاسخ‏گویی غیررسمی آشکار می‎شوند؟
    روش
    این پژوهش بر اساس پارادایم تفسیرگرایی، رویکرد کیفی و استراتژی مطالعه موردی اجرا شده است. شورای برنامه ریزی و توسعه استان زنجان برای مورد مطالعه مدنظر قرار گرفت و به روش نمونه گیری گلوله برفی با 22 نفر از مدیران دولتی مصاحبه های عمیق برگزار شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی در نرم‎افزار مکس‏کیودا تحلیل شده‎اند. یافته ها: این پژوهش نشان داد که پاسخ‏گویی غیررسمی در تعامل‎های غیررسمی و در قالب فعالیت‎های اختیاری اعضای شورا نمایان می‏شود. منافع فردی، خدمتگزاری به مردم، اخلاق و ارزش‏ها، شخصیت و سبک رهبری مدیران و متغیرهای زمینه ای، عواملی هستند که بر مدیریت موثر تعامل‎های غیررسمی اثر می گذارند. اعضای شورا تلاش می کنند که در تعامل‎های غیررسمی، یکدیگر را در قبال هنجارها و قوانین نانوشته، پاسخ‏گو نگه دارند و تنها ابزار آنها برای تحقق این مهم، فشارها و حمایت هایی است که نسبت به یکدیگر اعمال می کنند. نتیجه گیری: پژوهش حاضر چارچوب نظری ارائه شده توسط رامزک و همکارانش (2012 و 2013) درباره پاسخ‏گویی غیررسمی در شبکه بین سازمان های غیرانتفاعی را به بخش عمومی و بین مدیران میانی توسعه داد و مشخص شد که ناکارآمدی نظام اداری، سیستم نامناسب انتخاب و انتصاب مدیران و فشارهای مقامات سیاسی، از دغدغه های بسیار مهم و به اشتراک گذاری اطلاعات و فرهنگ قانون‎مداری، فرصت های مهم پیش روی مدیران دولتی در پاسخ‏گویی غیررسمی هستند.
    کلیدواژگان: شبکه های بین سازمانی، ارتباطات و تعاملات غیررسمی، هنجارها یا قوانین نانوشته، پاسخ‏گویی مدیران دولتی، پاسخ‏گویی غیررسمی
  • محمد سعید تسلیمی، میثم علی پور* صفحات 123-150
    هدف
    خط مشی های کشور در امور نخبگان با هدف به کارگیری نخبگان در راستای حل مسائل کشور تدوین و به اجرا گذارده شده اند. قلمرو نظری متناسب با این خط‎مشی ها، مطالعات استعدادپژوهی است که در آنها ماهیت استعدادها و چگونگی بهره برداری از استعدادها بررسی می شوند. آگاهی از اینکه خط‎مشی های نخبگانی کشور با کدام رویکردهای استعدادپژوهی قرابت و تناسب بیشتری دارند، هدف اصلی این پژوهش بوده است.
    روش
    در این پژوهش از راهبرد تحلیل محتوای کیفی با رویکرد قیاسی در چارچوب پژوهشی اسنادی استفاده شده است. همچنین، تدوین چارچوب کدگذاری مناسب برای اجرای تحلیل محتوای کیفی با روش فراترکیب انجام شده است.
    یافته ها: فراترکیب انجام شده، هفت رویکرد به استعدادپژوهی را نشان می دهد: «کلی فلسفی»، «تک عامله»، «چندعامله»، «شخص نگر»، «شاخص نگر»، «عام گرا» و «دامنه مبنا». با استفاده از چارچوب هفت مقوله ای فوق، تحلیل محتوای قیاسی و مطالعات پشتیبان خط مشی ها انجام شد و غلبه رویکردهای «عام گرا» و «شخص نگر» در آنها شناسایی شد.
    نتیجه گیری: یافته های این پژوهش بر غلبه «عام گرایی» و «شخص نگری» در خط مشی های نخبگانی کشور دلالت دارند. عام گرایی با تاریخ سیاسی و فرهنگ عمومی کشور سازگار است و در آن، فرد مستعد در قلمرو می تواند به منزله فردی مستعد در همه قلمروهای دیگر تصور شود. هرچند، تبیین غلبه شخص نگری با نوعی پیچیدگی همراه است؛ زیرا برنامه های گوناگون شناسایی، پرورش، حمایت و نگهداری از استعدادهای برتر در کشور از رویکردهای به هنجارسازی، استانداردسازی و عینیت گرایی متاثرند. ملاک های عینی‎ای برای شناسایی استعدادهای برتر تعریف شده اند. این تعارض بین محتوای خط مشی ها و واقعیت جاری، مانند تعارض بین آرمان ها و چشم اندازها و وضع موجود است؛ تعارض بین «آنچه می خواهیم» و «آنچه هستیم»! افزون بر این، تعارض های درون متنی دیگری نیز در این خط مشی ها وجود دارند که برآمده از جمع بین رویکردهای متضاد در آنها هستند. این تعارض ها به دلیل نبود نظریه مبنای منسجم در تدوین خط مشی های نخبگانی پدید آمده اند.
    کلیدواژگان: استعدادپژوهی، هوش، بنیاد ملی نخبگان، خط مشی نخبگانی، مدیریت استعداد
  • رحمت الله قلی پور*، محمد مهدی درویش زاده، علی پیران نژاد صفحات 151-178
    هدف
    مدیریت امور شهرها با درآمدهای پایدار و ناپایدار رقم می‎خورد و در ایران، بالاترین آمار درآمدهای پایدار، به حدود 30 درصد کل درآمدها می‎رسد. از این رو در ایران، دغدغه دستیابی به درآمدهای پایدار برای حکمرانی های محلی اهمیت بسزایی دارد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی روش ها، منبع‎ها و مانع‎های دستیابی به درآمد پایدار شهری در شهرداری ارومیه اجرا شده است.
    روش
    با توجه به موضوع، روش تحقیق کیفی از طریق خبره‎سنجی در دستور کار قرار گرفت. با 12 نفر از خبرگان علمی و اجرایی که به روش گلوله برفی انتخاب شدند، مصاحبه های باز و عمیقی صورت گرفت و نتایج مصاحبه بر اساس تکنیک تحلیل تم تجزیه و تحلیل شد. شایان ذکر است که خبرگان پژوهش ضمن تسلط کافی به مفهوم درآمد پایدار شهری، در مسئولیت های خود با ابعاد مختلف اتکا به این نوع درآمد آشنا بودند.
    یافته ها: 10 تم سرمایه گذاری، برون سپاری، مدیریت مالی، فناوری اطلاعات، ارزیابی سازمان، پژوهش، واگذاری اختیارات دولتی، نیروی انسانی، ارتباطات و متفرقه برای روش‎ها؛ 6 تم عوارض، زمین و ساختمان، مدیریت هزینه، اوراق، تبلیغات و متفرقه برای منابع و 8 تم نیروی انسانی، حق‎خوری، شفافیت، ضعف عملکرد، فساد، قانون، مردم و متفرقه برای موانع دستیابی به درآمد پایدار شهری، به‎دست آمد.
    نتیجه گیری: در این پژوهش روش‎ها، منبع‎ها و مانع‎های دستیابی به درآمدهای پایدار در شهرداری ارومیه شناسایی شدند و پیشنهادهایی برای افزایش این نوع درآمدها ارائه شد. به‎طور خلاصه باید گفت که شهرداری ارومیه زمانی به سطح مناسبی از درآمدهای پایدار دست می‎یابد که بتواند بسته پیشنهادی ارائه شده در این پژوهش را در کانون توجه قرار دهد.
    کلیدواژگان: ارومیه، درآمد پایدار، درآمد ناپایدار، شهر، شهرداری
|
  • Hadi Mohammadzadeh Soltanmoradi, Tahereh Feizy *, Masoud Geramipour, Mehdi Yadollahi Pages 1-26
    Objective
    The purpose of this study is to illustrate the process of applying the “new public management” approach in the country, the reasons for its inefficiencies, as well as its consequences.
    Methods
    In this research, “grounded theory” and the systematic design proposed by Strauss and Corbin were used. For collecting data, in addition to semi-structured interviews with experts and management specialists, secondary resources such as texts and archived interviews were used. In this research, purposive and theoretical sampling methods were used and the data were analyzed in the form of open, axial and selective coding.
    Results
    The results of the research showed that convergence and mimicry of administrative transformation policies are among the main reasons to implement the “new public management” approach in the country. The choice of the “new public management” approach in the country considering the general and specific conditions governing the management system, has led to more inefficiency and increased negative outcomes of this approach. In addition, administrative, organizational, economic, social and political challenges have increased respectively.
    Conclusion
    In a general conclusion, it can be said that the components of good governance are, in fact, the manifestation of the existence of the governance and non-governance capacities needed to implement a managerialism approach in a country. Without developing such capacities, the use of the new public management model in the public sector would surely end in far more negative consequences.
    Keywords: Public management paradigms, Pathology of New public management, grounded theory
  • Farajollah Rahnavard *, Hossein Alipour, Farzin Dehdar, Heidar Khalili Pages 27-46
    Objective
    Given the importance of the relationship between government and people as one of the key issues in political discourse, and the shortage of relevant theoretical studies and research in the Islamic Republic of Iran, the purpose of this study is to develop a model of the relationship between government and people in Iran with an institutional approach.
    Methods
    This research has been carried out using qualitative Grounded Theory method. The statistical population includes the experts who have practical knowledge and experience in the fields of public law and political structure of the government. These experts were selected using snowball sampling method and the data were analyzed using Atlas software.
    Results
    Content analysis of the interviews resulted in introduction of "religious democracy" as the central issue of the relationship between the government and the people, which includes the main dimensions of benefits for the people, authoritarianism, divine rule and supervision and guidance. Besides, causative, mediating and moderating elements were identified and the final framework was developed. The findings showed that the ideological thinking of the statesmen, moderation, constitutional commitment, and domination of the rulers are the factors influencing the relationship between government and people. In addition, the type of the relationship between government and people can lead to consequences such as public trust, public satisfaction, legitimacy and social cleavage.
    Conclusion
    Establishing a relationship between government and people based on the constitutional institution has positive effects such as satisfaction and public trust, and increases the legitimacy of the government among the people and provides the basis for the removal of the social cleavage.
    Keywords: Political system, Relation of government, people, Religious democracy, Type of government
  • Hossein Gorjipour, Vahid Khashei *, Alireza Eslambolchi, Ali Asghari Sarem Pages 47-72
    Objective
    Evaluation of cultural policy- making process in Islamic Republic of Iran which is identified based on cultural identity- needs a native pattern according to the religious culture of the Iranian community,because transmission of non-native evaluative patterns of cultural policy cannot be the gateway to this field.This research aims at identifying and forming utility indexes on each stage of the cultural policy-making process in Islamic Republic of Iran.
    Methods
    Research is conducted based on qualitative analysis of the three documents, cultural engineering map of the country, culture-related chapter of “the development prospects (1404)” and “Islamization of the country's universities”, using theme analysis as a process for analyzing text data.
    Results
    Utility indexes on the cultural policy-making process are as follows: The understanding and realization of the problem stage includingawareness and cognition, social growth, identity and deepening of the principles and religious education; The formulation of solution stage including efficiency, innovation, need-based and rational scientific issues; The legitimation stage including persuading and legal support; The implementation stage including synchronizing the time and place, structuring, soft and hard supplying and succeeding in legitimacy; and The evaluation stage including multi-level monitoring, continuous monitoring and intelligent monitoring.
    Conclusion
    Evaluative model in the cultural policy-making process helps policy makers and enforcers and stakeholders, at the first step, to prevent potential damage in decisions and cultural activities. In the next step, if it fails to reach cultural goals, by referring to the proposed model, they could identify the obstacles and problems and tend to solve them.
    Keywords: Policy making, Culture, Cultural policies‌‌, Evaluation, Policy evaluation
  • Davood Hossein Poor *, Javad Madani Pages 73-98
    Objective
    Interactive policy-making theory is one of the most recent theories in the field of public policy-making. An interactive policy is a process in which several groups are actively involved and jointly make a decision. Regarding the status of the policy-making process in the Islamic Republic of Iran, there is a strong need for such mechanisms so that they can act against the infamous phenomena such as money laundering. Money laundering is one of the most significant examples of administrative corruption that occurs in most of the countries of the world. The purpose of the present research is to use an interactive policy approach to formulate a model to resist money laundering that is developed exclusively in the Islamic Republic of Iran banking system.
    Methods
    The mixed research method is applied in this research (comprising both qualitative-quantitative and qualitative research methods) that uses exploratory sequential approach to collect qualitative data and then uses theme analysis to collect quantitative data.
    Results
    According to the research findings, 285 indicators were extracted from interviews and local and international literature. Among these indicators, 59 main themes, 16 organizing themes and 5 inclusive themes were identified.
    Conclusion
    Based on the results of the research, the application of interactive policy-making approach in formulating an anti-money laundering model provides a participatory and managerial approach that can be influential in combating money laundering based on knowledge and using participatory interactions of effective players.
    Keywords: Policy, Interactive policy making, Money laundering, Anti- money laundering
  • Azam Mirzamani *, Mohammad Hossin Rahmati, Hamid Reza Yazdani, Mohammad Moradi Pages 99-122
    Objective
    The main purpose of this study was to understand the informal accountability of governmental executives in inter-organizational network i.e. to understand how norms, expectations, informal interactions and interpersonal behaviors among Iranian governmental executives reveal themselves as informal accountability?
    Methods
    The present research is a case study based on interpretativism using qualitative approach. The planning and development council of Zanjan province was selected as the case to study. Then, based on snowball sampling and to collect data, in-depth interviews with a sample of 22 government executives were conducted. Qualitative content analysis through MAXQDA software was used to analyze the data.
    Results
    This research showed that informal accountability can be elicited within informal interactions through discretionary activities of council members. Individual interests, being beneficent to people, ethics and values, personality and leadership style of managers, and background variables are factors influencing the effective management of informal interactions. Council members are trying to keep each other accountable for unwritten norms and laws during the course of informal interactions, and their only means of enforcing this issue are the pressure and support that they apply to each other.
    Conclusion
    The present research extended the theoretical framework provided by Ramesz et al. (2012, 2013) on informal accountability in the network between private organizations and the public sector and among intermediate managers. This study also identified the ineffectiveness of the administrative system, the inappropriate selection system and appointment of managers and the pressures of political officials as the most important challenges, and the sharing of information and regulatory culture as the most important opportunities for governmental executives to take on informal accountability
    Keywords: Inter-organizational networks, Informal communications, interactions, Unwritten norms or rules, Accountability of public managers, Informal accountability
  • Mohammad Saied Taslimi, Meysam Alipour * Pages 123-150
    Objective
    Iran's talent-related policies have been formulated and implemented to solve the public problems of the country by taking advantage of the talents. In fact, these policies are associated with the theoretical domain of talent research studies that examines the nature of the talent and how to use those talents. Therefore, this paper sets out to identify the prevailing talent research approaches in I. R. Iran's talent policies and to identify the nature of the relationship between these two issues.
    Methods
    This paper is conducted based on the archival research approach using comparative method for identifying talent research approaches as a coding framework for the qualitative content analysis strategy using meta-synthesis approach.
    Results
    We have identified seven approaches in talent research studies: "philosophical", "single factorial", "multi factorial", "subjective", "objective", "generalistic" and "domain-based". Then, we analyzed the content of talent policies and related policy research studies accordingly. This paper reveals that the dominant approaches are the "generalistic" and the "subjective" approaches.
    Conclusion
    Surprisingly, we found out that the lack of a comprehensive talent management theory in designing talent policies has led to a combination of opposing approaches.
    Keywords: Intelligence, Iranian National elites foundation, Talent management, Talent policies, Talent research
  • Rahmatollah Gholipor *, Mohammadmahdi Darvishzadeh, Ali Pirannejad Pages 151-178
    Objective
    The management of city affairs is done through sustainable and unsustainable incomes, and in Iran, the highest rate of sustainable incomes make up about 30% of the total incomes. Therefore, in Iran, the challenge of achieving sustainable incomes for local government is of great importance. The present study aimed to identify methods, resources and barriers to achieving sustainable urban income in Urmia municipality.
    Methods
    According to the subject, the method of qualitative research was carried out through completing a checklist on the agenda with 12 scientific and executive experts who had been selected through the snowball sampling method. They had sufficient control over the concept of sustainable urban income and relied on this type of income in their responsibilities while they are familiar with different dimensions. Open and deep interviews were conducted and the results of the interviews were analyzed based on the theme analysis technique.
    Results
    Based on the results of the study, the following 10 themes were identified as
    methods
    “investment”, “outsourcing”, “financial management”, “information technology”, “organizational assessment”, “research”, “delegating governmental authority”, “human resources”, “communications” and “miscellaneous”. There were also 6 themes identified for resources: “tolls”, “Land and buildings”, “cost management”, “bonds”, “advertising” and “miscellaneous” and finally the following 8 themes were identified as barriers to sustainable urban incomes: “manpower”, ”injustice”, “transparency”, “performance weakness”, “corruption”, “law”, “people” and “miscellaneous” were identified.
    Conclusion
    In this research, the methods, resources and barriers to achieving sustainable incomes in Urmia municipality were presented as well as suggestions for increasing this type of income. In short, it should be stated that the Urmia municipality will attain a decent level of sustainable incomes, if it will be able to consider the proposed ideas in this study.
    Keywords: Urmia, Sustainable income, Unsustainable income, City, Municipality