فهرست مطالب

مدیریت دولتی - پیاپی 35 (پاییز 1397)

فصلنامه مدیریت دولتی
پیاپی 35 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • معین پوراحمدی، مجید مختاریان پور *، طهمورث حسنقلی پور یاسوری صفحات 333-356
    هدف
    خصوصی‎سازی یکی از مهم‎ترین مولفه‎های مدیریت دولتی نوین به‎شمار می‎رود و موافقان و مخالفانی دارد که هر یک استدلال‎های خود را در این زمینه ارائه می‎دهد. اما فارغ از این موضوع، خصوصی‎سازی به‎منزله یک خط‎مشی، در کلیت نظام سیاسی و اقتصادی ایران پذیرفته شده و به اجرا درآمده است؛ اما موانع و کژکارکردهای اجرای خصوصی‎سازی باعث شده است از اثربخشی و کارایی آن در حل مسائل کشور کاسته شود. به‎منظور پرداختن به این مسئله، مقاله پیش رو به‎دنبال شناسایی موانع اجرای موفق خصوصی‎سازی در ایران بوده است.
    روش
    این تحقیق با استفاده از روش تحلیل مضمونی انجام شده است. داده‎های آن از طریق مصاحبه‎های نیمه‎ساخت‎یافته با صاحب‎نظران، مدیران و کارشناسان عرصه خصوصی‎سازی که به کمک روش نمونه‎گیری گلوله برفی انتخاب شده بودند، گردآوری شده است. یافته‎ها: تجزیه و تحلیل داده‎ها به شکل‎گیری 218 کد اولیه، 94 مضمون فرعی و 15 مضمون اصلی شامل سازوکار ناکارآمد و غیراصولی واگذاری، ضعف ساختاری و قدرت و انگیزه کم بخش خصوصی، سازوکار نامناسب عرضه و تقاضای سهام، سازوکار ضعیف ارزیابی، نداشتن دیدگاه آینده‎نگرانه، ضعف های فرهنگی، ضعف های روان‎شناختی، حاکمیت منطق کاپیتالیستی، حمایت و پشتیبانی مالی ضعیف از بخش خصوصی، بی‎انضباطی سیاست های مالی دولت، فعالیت و سیطره شبه دولتی ها در اقتصاد، محیط غیررقابتی اقتصاد ملی، دخالت بیش از اندازه دولت در اقتصاد، تدوین و اجرای نامناسب قوانین و مقررات، هم‎راستایی اندک تصمیم‎ها و اقدام‎های مربوط به نهادهای مسئول انجامید. نتیجه‎گیری: اجرای ناقص، غیرعلمی و سیاست‎زده خصوصی‎سازی در ایران، سبب شده است که با وجود تلاش‎های بسیار، از مزایای آن برای کشور کاسته شده و مضررات آن نیز تشدید شود.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، اصل 44 قانون اساسی، خصوصی‎سازی، ارزیابی خط‎مشی، تحلیل مضمونی، سازمان خصوصی‎سازی
  • پیمان محمدی، حسن دانایی فرد، محمد مهدی ذوالفقار زاده * صفحات 357-386
    هدف
    هدف این پژوهش احصای دلالت های واقع گرایی انتقادی به عنوان یکی از سنت های پژوهشی متاخر در حوزه علوم اجتماعی برای خط‎مشی‎گذاری علم، فناوری و نوآوری است، اگرچه کانون تمرکز آن با توجه به مراحل مختلف چرخه خط مشی گذاری و گستردگی عوامل دخیل در آن، بر مرحله «ارزشیابی خط‎مشی» استوار است.
    روش
    این پژوهش با اتکا به روش‎شناسی مطالعات دلالت‎پژوهی صورت گرفته است. در مطالعات دلالت‎پژوهی که در حوزه علوم اجتماعی متداول است، پژوهشگران دلالت‎هایی را از یک فلسفه اجتماعی، چارچوب، نظریه یا مدل برای رشته تخصصی خود می‎یابند. بر این اساس، نویسندگان ابتدا عناصر واقع‎گرایی انتقادی بسکار را استخراج کرده و برای صحه‎ گذاشتن، در اختیار خبرگان علوم اجتماعی و فلسفه قرار دادند؛ سپس دلالت‎های این عناصر برای مرحله ارزشیابی خط‎مشی علم، فناوری و نوآوری احصا شده و به تایید خبرگان بین رشته ای مرتبط رسید. یافته‎ها: دلالت یابی های پژوهش نشان داد واقع گرایی انتقادی هم در بخش ارزشیابی های پیشین کاربرد دارد که بررسی های خلاف واقع در آن نمی تواند بر اساس قیاس و استقرا پیش رود و هم در بخش ارزشیابی های پسین که تحلیل نسبت ارتباطی هدف ابزار نیازمند تحول با تاکید بر نهادهایی همچون نظام معانی است. علاوه بر این، واقع گرایی انتقادی در تکمیل بخش تجویزی رویکردهای متاخر خط مشی گذاری علم، فناوری و نوآوری همچون نظام نوآوری که بیشتر چارچوب مفهومی و توصیفی هستند نیز، موثر است. نتیجه‎گیری: رویکرد واقع گرایی انتقادی می تواند هم‎زمان به جنبه های «تبیینی» و «تجویزی» نظام نوآوری کمک کند. بخش اخیر از آن رو حائز اهمیت بیشتری است که به گفته برخی نظریه پردازان، نظام نوآوری دارای خلاهایی جدی در این زمینه است.
    کلیدواژگان: پارادایم‎های علم اجتماعی، رویکردهای شناخت‎شناسانه، سنت‎های پژوهشی، خط‎مشی‎گذاری علم، فناوری و نوآوری، واقع‎گرایی انتقادی
  • علی اصغر پورعزت، حسین ایمانی *، امیرحسین عبدالله زاده صفحات 387-414
    هدف
    در تحقیق حاضر به دنبال تحلیل محتوای مقالات فصلنامه مدیریت دولتی دانشگاه تهران به عنوان یکی از نشریه‎های معتبر در رشته مدیریت دولتی در ایران هستیم.
    روش
    پژوهش حاضر مبتنی بر روش تحلیل محتواست و جامعه آماری شامل 291 مقاله منتشر شده در سال‎های 1387 تا بهار 1397 در نشریه مدیریت دولتی دانشگاه تهران است. در این پژوهش از نمونه گیری استفاده نشده و تمام عناصر جامعه به‎صورت سرشماری بررسی شده است. یافته‎ها: پس از بررسی تک تک مقالات، محتوای آنها از لحاظ تعداد مقالات چاپ شده در فصلنامه، جنسیت، رتبه علمی، رشته/ گرایش و موضوعات و محورهای مورد توجه نویسندگان، دانشگاه ها/ سازمان های مشارکت کننده، جامعه آماری، رویکرد، نوع، سطح تحلیل، استراتژی و مقطع زمانی تحقیقات، نوع داده ها و روش گردآوری داده ها تجزیه و تحلیل شد. نتیجه‎گیری: نتایج نشان داد که از سال 1387 تا بهار 1397 تعداد 291 مقاله در فصلنامه مدیریت دولتی منتشر شده است. بیشترین مقالات توسط مولفان مرد، با رتبه علمی استادیار، مدرک مدیریت دولتی و وابسته به دانشگاه تهران انتشار یافته است. موضوع محوری بیشتر مقالات، رفتار سازمانی و منابع انسانی بوده و اغلب سازمان‎ها و نهادهای دولتی را برای جامعه آماری در نظر گرفته‎اند. همچنین بر اساس نتایج، بیشتر مقالات به‎صورت مقطعی انجام شده و دارای رویکرد کمی و از نوع کاربردی بودند؛ سطح تحلیل و استراتژی بیشتر مقالات به‎ترتیب از نوع فردی و پیمایشی است. داده های به‎کار رفته در بیشتر آنها از نوع اولیه و روش گردآوری داده ها بیشتر از طریق پرسش‎نامه بوده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دولتی، تحلیل محتوا، پژوهش های مدیریت دولتی، فصلنامه مدیریت دولتی دانشگاه تهران، مدیریت دولتی در ایران
  • آرین قلی پور، ندا محمد اسماعیلی *، فریبا پارسا صفحات 415-442
    هدف
    بقای سازمان های امروزی در فضای کسب‎وکار، مستلزم شناخت عوامل تاثیرگذار بر بهره وری است. از سویی، بهبود روابط میان رهبر و پیروانش نقش بسزایی در ارتقای بهره وری سازمان دارد و از سویی دیگر وجود حسادت در محیط کار از جمله عواملی است که به‎صورت نامشهود بر بهره وری نیروی کار و در نتیجه بر بهره وری سازمان تاثیر می گذارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مبادله رهبر پیرو بر حسادت سازمانی و شناسایی روش های بهبود روابط رهبر و پیرو، از بعد هدف، کاربردی است و با تمرکز بر سوال پژوهش در مرحله نخست، از نوع اکتشافی به‎شمار می‎رود و در مرحله دوم، در دسته پژوهش های فرضیه ای قیاسی قرار می‎گیرد.
    روش
    روش این مطالعه مبتنی بر رویکرد آمیخته است. در مرحله نخست این پژوهش، پژوهشگران تلاش کردند ابعاد حسادت سازمانی و تاثیر مبادله رهبر پیرو بر آن و هم‍چنین عوامل بهبود روابط رهبر و پیرو را از طریق ابزار مصاحبه و جمع آوری داده های کیفی شناسایی کنند و در مرحله دوم به‎دنبال تایید داده های جمع آوری شده در مرحله نخست با استفاده از ابزار پرسشنامه بودند. جامعه آماری پژوهش، شامل کارکنان ستاد بانک ملی ایران می‎شود. داده های کیفی از طریق روش تحلیل تم و داده های کمی پژوهش به‎کمک تحلیل عاملی در نرم‎افزار SPSS تحلیل و بررسی شدند. یافته‎ها: در بخش یافته های کیفی پژوهش، مولفه های حسادت سازمانی و دو عامل حذف دلایل ایجاد حسادت سازمانی و اصلاح دلایل تشکیل گروه خودی برای بهبود روابط رهبر و پیرو شناسایی شدند و در بخش یافته های کمی، فرضیه های مطرح شده در بخش کیفی به تایید رسیدند. نتیجه‎گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که مبادله رهبر پیرو باکیفیت برخی افراد با سرپرستشان، بر حسادت سازمانی سایر افراد تاثیر دارد. همچنین رهبران می توانند از طریق حذف دلایل ایجاد حسادت سازمانی و اصلاح دلایل تشکیل گروه خودی، رابطه خود با پیروانشان را بهبود دهند.
    کلیدواژگان: بهبود، حسادت سازمانی، رهبر، گروه خودی، مبادله رهبر - پیرو
  • اصغر نعمتی، بهرام علیشیری *، طاهر روشندل اربطانی، ناصر آزاد صفحات 443-458
    هدف
    در این پژوهش تلاش شده است که با بهره گیری از مدل پنج نیروی رقابتی پورتر و اخذ رای از خبرگان حوزه مطبوعات، ارزیابی آسیب‎شناسانه‎ای از وضعیت فعلی مطبوعات دولتی انجام شده و در پی آن ابعاد زیست‎بوم مطبوعات دولتی در انطباق با محیط جدید رسانه‎ای استخراج شود.
    روش
    در این پژوهش از استراتژی روش کیفی برای پاسخ به گزاره های پژوهش استفاده شده است. در بخش آسیب شناسی مطبوعات دولتی، به کمک روش دلفی نظر خبرگان این حوزه گردآوری و جمع بندی شده و در بخش تدوین ابعاد زیست‎بوم مطبوعات دولتی از روش نظریه داده‎بنیاد بهره برده شده است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه کارشناسان و خبرگان مدیریت رسانه و مطبوعات هستند. یافته‎ها: یافته های به‎دست آمده از بررسی رای خبرگان برای رسیدن به ابعاد زیست‎بوم مطبوعات دولتی، دو دسته عوامل را دربرمی‎گیرد: 1. عوامل محیطی شامل عوامل اقتصادی، سیاسی و حقوقی قانونی و 2. عوامل درونی مطبوعات شامل مخاطب، نظام نیروی انسانی و رقبای جایگزین. نتیجه‎گیری: نتیجه این پژوهش حاکی از این است که زیست‎بوم مطبوعات دولتی دو دسته عوامل را دربرمی‎گیرد: 1. عوامل محیطی شامل عوامل اقتصادی، سیاسی و حقوقی قانونی و 2. عوامل درونی مطبوعات شامل مخاطب، نظام نیروی انسانی و رقبای جایگزین.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، صنعت مطبوعات، مطبوعات دولتی، محیط رسانه‎ای، پنج نیروی رقابتی پورتر
  • احمد خانی، جلیل دلخواه *، احمد علی خائف الهی صفحات 459-480
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی دلایل و عواملی است که به بهبود ماندگاری کارکنان در سازمان منجر می شود. به بیان دیگر، به این سوال که چرا افراد محل کار خود را به مقصد دیگری ترک نمی کنند، پاسخ داده می‎شود. بدین منظور این پژوهش با استفاده از مفهوم چسبندگی شغلی، درصدد واکاوی عوامل موثر بر ماندگاری کارکنان است.
    روش
    در این پژوهش با اتکا بر رویکرد کیفی تحلیل تم (درون‎مایه) ، ابتدا با برخی از مدیران و کارشناسان خبره بانک ملی ایران (عمدتا مستقر در تهران) مصاحبه هایی به شکل نیمه ساختاریافته صورت گرفت و از کدگذاری اطلاعات، پنج تم تبیین‎کننده دلایل و عوامل چسبندگی شغلی به‎دست آمد. در ادامه، پرسش‎نامه ای درباره این عوامل و اجزای فرعی آنها تهیه شد و در اختیار 300 نفر از کارکنان بانک ملی ایران قرار گرفت و پس از تکمیل جمع‎آوری شد.
    یافته ها
    پیوندهای درون و برون سازمانی، اضطراب جدایی، تناسب سازمان با فرد، راحتی و آرامش کارکردن با سازمان و رضایت از شرایط فعلی سازمان، پنج عامل چسبندگی شغلی شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج تحلیل عاملی تاییدی بر عوامل پنج‎گانه و اجزای فرعی چسبندگی شغلی (دلایل ترک نکردن یا ماندگاری در سازمان) صحه گذاشت و آزمون بونفرونی نیز راحتی و آرامش کار کردن با سازمان را مهم‎ترین عامل موثر بر چسبندگی شغلی معرفی کرد.
    کلیدواژگان: ترک خدمت داوطلبانه، چسبندگی شغلی، پیوندها، تناسب، از دست دادنی ها، پژوهش ترکیبی
  • سید حمیدرضا فاطمی عقدا، سید محمد طباطبایی نسب *، مهدی سبک رو صفحات 481-502
    هدف
    نظریه های متعددی در خصوص مسیر پیشرفت شغلی مطرح شده و محققان این نظریه‎ها را در طبقات مختلفی دسته بندی کرده اند. نظریه های شناختی از جدیدترین دسته بندی هایی است که مشتمل بر دو نظریه شناخت اجتماعی مسیر پیشرفت شغلی و نظریه پردازش اطلاعات شناختی است. در پژوهش حاضر با شناسایی معیارهای مقایسه نظریه ها، به مقایسه دو نظریه شناختی مسیر پیشرفت شغلی پرداخته شده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف، توسعه ای بوده و از نوع مطالعات اکتشافی به‎شمار می‎رود و از نظر روش، در دسته پژوهش های آمیخته قرار می‎گیرد. برای گردآوری داده ها، از 20 خبره دانشگاهی و مدیر فعال در زمینه مدیریت منابع انسانی و مسیر شغلی بهره برده شده است. یافته‎ها: بر اساس مبانی نظری، 34 معیار و بر اساس نظر خبرگان، 12 معیار با استفاده از فن دلفی فازی و توافق خبرگان شناسایی شد و در نهایت، دو نظریه یاد شده بر اساس آنها مقایسه شدند. نتیجه‎گیری: نتایج نشان داد که بیشترین تاکیدهای نظریه شناخت اجتماعی مسیر پیشرفت شغلی به‎ترتیب بر محیط، آینده نگری و تعمیم پذیری است، اما نظریه پردازش اطلاعات شناختی بر شغل، فرد، فرایند و سازمان تاکید بیشتری می‎کند.
    کلیدواژگان: سیکل پردازش اطلاعات شناختی، نظریه پردازش اطلاعات شناختی، نظریه شناخت اجتماعی مسیر پیشرفت شغلی، خودکارآمدی، هرم پردازش اطلاعات
|
  • Moein Poorahmadi, Majid Mokhtarianpour *, Tahmores Hasangholipor Yasory Pages 333-356
    Objective
    Privatization is considered as one of the most important components of new public management with its pros and cons. However, privatization has been accepted and implemented as a policy in the whole political and economic system of Iran, but the barriers and dysfunctions of privatization policy implementation has reduced its effectiveness and efficiency in solving the problems of the Iran. In order to address this issue, this paper seeks to identify the barriers of successful implementation of privatization in Iran.
    Methods
    This research has been carried out using thematic analysis method and the data were collected using semi-structured interviews with specialists, managers and experts in the field of privatization, who were selected through snowball sampling method.
    Results
    Data analysis resulted in the formation of 218 primary codes, 94 sub-themes and 15 main themes including: inefficient and unproductive transfer mechanisms, structural weaknesses and low private sector incentives and power, inappropriate supply and demand mechanism, weak evaluation mechanism, lack of prospective views, cultural weaknesses, psychological weaknesses, capitalist logic, poor financial support to the private sector, indiscipline of public financial policies, the activity and dominance of quasi-governmental organizations in the economy, non-competitive environment of the national economy, excessive governmental intervention in the economy, the inappropriate formulation and implementation of laws and regulations, lack of alignment in the decisions and actions of responsible Institutions.
    Conclusion
    Despite many efforts, the incomplete, non-scientific and politically-driven implementation of privatization in Iran has led to the decline of its benefits and intensification of its disadvantages to the country.
    Keywords: Resilient economy, Article 44 of the Constitution, Privatization, Policy evaluation, Thematic analysis, Privatization organization
  • Peyman Mohammadi, Hasan Danaeefard, Mohammad Mahdi Zolfagharzade * Pages 357-386
    Objective
    The purpose of this study is to identify and extract the implications of critical realism for science, technology and innovation policy-making as one of the later research traditions in social sciences. Nevertheless, its main focus, according to the different stages of the policy-making cycle and extent of its contributing factors, is on the stage of "policy evaluation".
    Methods
    This research has been conducted based on the methodology of implication-research studies. In implication-research studies which are common in social sciences, researchers try to find implications from a social philosophy, framework, theory and or a model for their professional or specialized discipline. Accordingly, the authors first identified and extracted the elements of critical realism (emphasizing Roy Bhaskar's critical realism) and verified them consulting experts of the social sciences and philosophy of the method. Then, the implications of these elements have been extracted for the stage of evaluation of the science, technology and innovation policy and have been verified and confirmed by interdisciplinaryexperts.
    Results
    The implications found in the current research showed that critical realism can be useful both in previous evaluations in which counterfactual investigations cannot be done based on deductive and inductive methods and in the future evaluations where the analysis of the relationship between the goal and the tool requires transformation with an emphasize on institutions such as meaning system. In addition, critical realism is also effective in completing the prescriptive part of the later approaches of science, technology, and innovation policy-making (such as innovation system), which are often conceptual and descriptive frameworks.
    Conclusion
    Critical realism approach, at the same time, can help both the "explanatory" and the "prescriptive" aspects of the innovation system. The latter is more important because, according to some theorists of innovation system, this framework has serious gaps in this regard.
    Keywords: Social science's paradigms, Epistemological approaches, Research traditions, Science, technology, Innovation policy-making, Critical realism
  • Ali Asghar Pourezzat, Hossein Imani *, Amirhossein Abdollahzadeh Pages 387-414
    Objective
    In this research, we are going to analyze the content of articles published in “Journal of Public Administration” dependent to University of Tehran as a prominent journal in the field of public administration in Iran.
    Methods
    The research method applied in this research is content analysis and the statistical population is 291 articles published in the Journal of Public Administration dependent to University of Tehran between 2008 and 2018. There is no sampling in this research and all the paper have been scrutinized through census.
    Results
    By scanning each article, the contents of all the articles including number of published articles, gender, Scientific rank, discipline and the authors’ interests, participating universities and organization, statistical population, approach, type, analytical level, strategy and time horizon of articles, type of the data and date collection method were analyzed.
    Conclusion
    The results showed that 291 articles were published in the journal from 2008 to the spring of 2018 and most of them were written by male authors entitled as assistant professors who have studied public administration and dependent to University of Tehran. Also, many of the articles were about organizational behavior and human resources management, the statistical population of articles was mainly organizations and public sector. Moreover, the results showed that many of the articles were cross-sectional and quantitative and they were mostly applied in nature. Besides, their analytical level and strategy were individual and survey respectively. And the data were primitive and the questionnaires were the main data collection method.
    Keywords: Public administration, Content analysis, Public administration researches, Journal of public administration, Public administration in Iran
  • Aryan Gholipour, Neda Mohammadesmaeili *, Fariba Parsa Pages 415-442
    Objective
    The survival of today's organizations in the competitive business environment requires recognizing factors affecting productivity. On one hand, improving the relationship between the leader and his followers has a significant role in improving the efficiency of the organization; on the other hand, the existence of envy at the workplace is one of the intangible factors affecting labor productivity and the productivity of the organization in general. This study aims at investigating the effect of the Leader-follower exchange on organizational envy, therefore, it is practical in nature, and based on the research question, the present study is considered exploratory in the first stage and hypothesis-deductive in the second stage.
    Methods
    This study will be conducted based on mixed approach. The first stage of this study is to identify the dimensions of organizational envy and the impact of the leader-follower exchange on such envy, as well as to identify the factors for improving the relationship between the leader and the follower through the means of interviewing and collecting qualitative data. The second step is to verify the data collected in the first stage using a questionnaire. Statistical population of the research is the staff of the Iran's Melli bank. Required data will be gathered through interviews and then will be analyzed through theme analysis and factor analysis using SPSS software.
    Results
    Qualitative research findings identified components of organizational envy and two reasons for eliminating the reasons for improving the relationship between leader and member such as omitting organizational envy reasons and reforming the reasons of forming the inner-group itself. Moreover, the quantitative findings approved the proposed hypothesis in the qualitative section.
    Conclusion
    The results of this study showed that the leader-member exchange of some people with their supervisor, affects the organizational envy of others. Also, leaders can improve their relationship with their followers by eliminating the reasons for organizational envy and modifying the reasons of forming the inner-group.
    Keywords: Improvement, Organizational envy, Leader, Inner-group, Leader-member exchange
  • Asghar Nemati, Bahram Alishiri *, Taher Roshandel Arbatani, Naser Azad Pages 443-458
    Objective
    This research has been conducted so as to use the Porter Five Competitive Model and to obtain the votes of experts in the press industry. A pathological assessment of the industry in the country has been achieved and a desirable model has been developed for transforming the industry to face environmental change.
    Methods
    In this research, the qualitative method has been applied to respond to research propositions. In the Pathology section for the press industry, Delphi's methodology was used to collect the views of the experts. And Grounded Theory was used to develop different aspects of the governmental press environment. The statistical population of this research includes all experts in media and press industry.
    Results
    The findings, based on reviewing the experts' opinions in order to achieve a model of industry transformation propose two types of factors: 1) environmental factors including economic, political and legal-legislative factors; and 2) factors within the press industry including the audience, the human resources system and alternative competitors.
    Conclusion
    In order to achieve a model of industry transformation are one of the factors: 1) environmental factors including economic, political and legal-legal factors; 2) factors of the press industry including the audience, the human resources system and alternative competitors.
    Keywords: Pathology, Press industry, Governmental press, Media environment, Five porter competitive forces
  • Ahmad Khani, Jalil Delkhah *, Ahmad Ali Khaef Alahi Pages 459-480
    Objectives
    The purpose of this study is to identify the reasons and factors that will improve the survival of employees in the organization. In other words, we seek the answer to the question “why don’t people leave their jobs for another destination?” For this purpose, this study uses the concept of job embeddedness to examine the factors affecting the survival of employees.
    Method
    In this research, based on a qualitative approach to theme analysis, some semi-structured interviews were initially conducted with some of the managers and experts of the National Bank of Iran (mainly located in Tehran), and five themes (factors) of job embeddedness were extracted based on the coding of the data. Subsequently, a questionnaire was developed about these factors and their sub-components and distributed among 300 employees of the National Bank of Iran.
    Results
    Internal and external communication, separation anxiety, organization compatibility with the individual, comfort and relaxation of working with the organization, and satisfaction with the organization's current conditions are identified as the five factors affecting job embeddedness.
    Conclusion
    The results of confirmatory factor analysis confirmed the five factors and the sub-components of job embeddedness (reasons for not leaving or staying in the organization), and Bonferroni test also described the convenience and relaxation of working with the organization as the most important aspect of job embeddedness.
    Keywords: Voluntary turnover, Job embeddedness, Links, Fit (compatibility), Sacrifice, Mixed research
  • Seyed Hamid Reza Fatemi Aghda, Seyed Mohammad Tabataba'i Nasab *, Mehdi Sabokro Pages 481-502
    Objective
    There are several theories proposed on the career development and researchers have classified these theories in different categories. Career-related cognitive theory is one of the latest categories including two theories: social cognitive theory of career development and cognitive information processing. The current study seeks to compare these two cognitive theories of career development by identifying the criteria for comparison of theories.
    Methods
    The present study is a practical research from goal perspective, is an exploratory survey in nature and methodologically is categorized in the field of mixed research. To collect data, a sample of 20 academic experts and active managers in human resource management and career development were interviewed.
    Results
    To execute the research, 34 criteria were identified based on theoretical foundations and 12 criteria were agreed upon according to experts' opinions; finally, the two theories were compared using a fuzzy Delphi technique and those criteria.
    Conclusion
    The results showed that social cognition of career development theory mostly emphasizes on environment, future, and generalizability respectively, while cognitive information processing theory mainly emphasizes on the job, individual, process, and the organization.
    Keywords: Cognitive information processing theory, Cognitive information processing cycle, Information processing pyramid, Self-efficacy, Social cognition career theory