فهرست مطالب

نشریه مدیریت صنعتی
سال پنجم شماره 10 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین پورکاظمی، مصطفی فتاحی، ساسان مظاهری، بهرنگ اسدی صفحات 1-20
    بهینه سازی سبد پروژه سازمانی به دلیل پیچیدگی ارزیابی پروژه ها و همچنین محدودیت منابع همواره با چالش های تصمیم گیری متعددی روبرو است. مطالعات بسیاری برای ارائه و بررسی عملکرد مدل ها و الگوریتم های بهینه سازی سبد پروژه انجام شده است. با این وجود لحاظ اثرات متقابل بین پروژه ها در بسیاری از این پژوهش ها مغفول مانده است. اگرچه لحاظ کردن اثرات متقابل بین پروژه ها باعث پیچیدگی مضاعف مسئله انتخاب سبد پروژه می شود، صرف نظرکردن از محاسبه این اثرات ممکن است کارایی فرآیند تصمیم گیری و مطلوبیت سبد پایانی پروژه را به شدت تحت تاثیر قراردهد. در این مقاله ابتدا فرمولاسیون مسئله انتخاب سبد پروژه با درنظر گرفتن اثرات متقابل بین پروژه ها انجام شده است. سپس مسئله انتخاب سبد پروژه با درنظر گرفتن اثرات متقابل پروژه ها با استفاده از الگوریتم های بهینه سازی ICA بررسی شده است. لحاظ کردن اثرات متقابل در انتخاب سبد نهایی و برازندگی آن را تحت تاثیرات قابل توجه بالایی قرار می دهد. نتایج حاصل نشان می دهد که روش ICA نسبت به روش الگوریتم هایGA، PSO و CPSO که پیش از این در این گونه مسائل به کار رفته است برتری دارد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی سبد پروژه، اثر متقابل پروژه ها، الگوریتم رقابت استعماری، محدودیت منابع
  • سلطانعلی شهریاری، سیدمصطفی رضوی، عزت الله اصغری زاده صفحات 21-42
    مدل های شعاعی تحلیل پوششی داده ها برای سنجش کارایی فرض می کنند، یک واحد ناکارا جهت کارا شدن باید تمام ورودی ها (خروجی هایش) را به یک نسبت کاهش (افزایش) دهد. عدم ضرورت، نادرستی و نیز غیرواقعی بودن این فرض کاملا واضح است؛ بنابراین، برای رفع این نقیصه و افزایش آگاهی از چگونگی استفاده از منابع، انتظار این که ورودی های مختلف دارای کارایی های متفاوتی هستند، واقعی تر است. همچنین به علت عدم اطمینان موجود در قضاوت و تفکر انسانی، مدل های DEA فازی می توانند نقش مهم تری برای ارزیابی کارایی در مسائل واقعی ایفا کنند. در این پژوهش برای ارزیابی کارایی دانشکده های علوم انسانی دانشگاه تهران با دو ورودی و دو خروجی فازی از مدل غیرشعاعی پروفایل فازی استفاده شد. از حل 180 مدل در سطوح برش مختلف کارایی ورودی اول و دوم به صورت اعدادی فازی به دست آمده که این اعداد فازی را با روش چن و کلین رتبه بندی کرده سپس برای رتبه بندی کامل دانشکده ها از تکنیک پیشنهادیFIEP/AHP استفاده کرده که براساس آن دانشکده ادبیات و علوم انسانی رتبه اول و دانشکده حقوق و علوم سیاسی رتبه آخر را به دست آورده است.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده های فازی، پروفایل کارایی ورودی (IEP)، پروفایل فازی کارایی ورودی (FIEP)، FIEP، AHP، تحلیل سلسله مراتبی، ماتریس گروه مشاوره بوستون (BCG)
  • میثم عظیمیان، آرش شاهین، مهدی علینقیان، سیدمحمدعلی بدری صفحات 43-62
    در این مقاله رویکردی تلفیقی از تحلیل پوششی داده ها و شاخص بهره وری مالم کوئیست برای ارزیابی عملکرد پروژه ها در پژوهشکده علوم و فناوری زیر دریا ارائه شده است. دراین مطالعه از مدل خروجی محور با بازده به مقیاس ثابت استفاده شده است و نتایج مخصوص به یک زمان مشخص و مربوط به سازمان تحت بررسی هستند. همچنین باتوجه به این که تحلیل پوششی داده ها برای سنجش کارایی واحد های با اهدف یکسان استفاده می شود، فرض شده پروژه ها از نظر اهداف که همان ارائه کیفیت مطلوب با حداقل هزینه و زمان می باشند، همگن به شمار آیند. نتایج این پژوهش امکان استفاده از مدل یادشده را برای تعیین عملکرد پروژه ها در سازمان های پروژه محور نشان می دهد. تلفیق تحلیل پوششی داده ها و شاخص مالم کوئیست برای ارزیابی پروژه ها و همچنین تحلیل حساسیت کارایی آنها از نوآوری های مطالعه حاضر هستند.
    کلیدواژگان: عملکرد پروژه، تحلیل پوششی داده ها، شاخص مالم کوئیست، سازمان پروژه‎محور
  • اکبر عالم تبریز، حمیدرضا طلایی، الناز مرادی صفحات 63-81
    تولید در کلاس جهانی (WCM) یک مفهوم کلیدی و مهم در جهان معاصر است که توجه بسیاری از صنایع را به خود جلب کرده است. بسیاری سازمان ها از سیستم تولید در کلاس جهانی به منظور رقابت در بازار جهانی استفاده می کنند. دیدگاه های گوناگونی درمورد فلسفه و مفاهیم ویژگی های WCM مطرح است اما آنچه به عنوان عنصر کلیدی مطرح است، رسیدن به عملکردی مطابق با «بهترین ها در سطح جهانی» است. تاکنون عوامل متعددی شناسایی شده اند که بر پیاده سازی موفق تولید در کلاس جهانی موثر هستند، اما پژوهش های کمی در حوزه ارزیابی این عوامل در کشورهای در حال توسعه انجام شده است. هدف اصلی این مقاله، ارائه تکنیکی برای ارزیابی عوامل کلیدی پیاده سازی موفق تولید در کلاس جهانی و مقایسه توانایی دو شرکت مورد مطالعه در پیاده سازی WCM، با توجه به شاخص نهایی به دست آمده برای هر شرکت است. این تکنیک ترکیبی از دو رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM)، تئوری گراف و رویکرد ماتریسی (GTMA) است که در دو شرکت خودروسازی (ایران خودرو و سایپا) به کار گرفته شده است. براساس نتایج این پژوهش، امکان تعیین میزان توانایی شرکت ها در پیاده سازی WCM، همچنین مقایسه و رتبه بندی شرکت ها از حیث توانایی در پیاده سازی WCM با توجه به شاخص هر شرکت فراهم می شود.
    کلیدواژگان: تولید در کلاس جهانی، مدل سازی ساختاری تفسیری، تئوری گراف، رویکرد ماتریسی
  • میرفیض فلاح شمس لیالستانی، معصومه راجی، محمود خواجه پور صفحات 81-100
    هدف از این پژوهش ارزیابی عملکرد شعب استان تهران شرکت همکاران سیستم به روش ترکیبی TOPSIS، AHP، BSC است؛ به طوری که کاستی های ناشی از ذهنی بودن و توجه گزینشی مدیران (ارزیابان) را در ارزیابی شاخص های عملکرد کاهش داده، یکپارچه سازی ارزیابی را با لحاظ کردن سهم هر شاخص و هر گروه شاخص BSC در دست یابی به اهداف فراهم کند. این پژوهش یک رویکرد تصمیم گیری چندمعیاره را برای ارزیابی عملکرد شعب شرکت همکاران سیستم به عنوان یک شرکت فعال در صنعت IT ارائه می کند. روش پژوهش به کار رفته تجربی و از نوع مطالعه موردی است. ابزار جمع آوری داده ها نیز مصاحبه، پرسشنامه و مطالعه ی اسناد و مدارک موجود در سازمان است. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهایExpert Choice و SPSS استفاده شد. نتایج این پژوهش افزون بر این که می تواند به طور کاربردی برای برنامه ریزی و بهبود عملکرد شرکت های مشابه مورداستفاده قرار گیرد، در توسعه مدل BSC در صنعت IT موثر بوده، ترکیبی مناسب از دو تکنیک را برای جمع بندی نتایج ارزیابی مناظر مختلف BSC ارائه می کند.
    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، ارزیابی عملکرد، TOPSIS، AHP
  • مهرداد مدهوشی، آذر نصیری، ایوب رمضانی صفحات 101-123
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر متوسط اندازه صنعت و سرمایه اولیه بر بقای شرکت های تولیدی استان مازندران در فاصله سال های 1390-1360 است. برای جمع آوری داده ها و اطلاعات از پایگاه داده اداره صنایع و معادن استان مازندران استفاده شده، با استفاده از رویکرد تجزیه و تحلیل تاریخی- رویدادی به بررسی تاثیر متغیرهای مستقل بر بقای شرکت ها پرداخته شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل برآوردکننده حد محصول (کاپلان- مایر) استفاده شده است. جهت آزمون فرضیه ها، مدل نیمه پارامتریک رگرسیون Cox (تابع هزارد) و مقایسه توابع بقا مورد استفاده قرار گرفته است. در نتیجه این پژوهش، رابطه معنادار میان متوسط اندازه و سرمایه اولیه صنعت با بقای شرکت های تولیدی تائید شد. همچنین براساس مقایسه توابع بقای صنایع، این گونه نتیجه گیری شد که تاثیر متوسط اندازه و سرمایه اولیه در هر صنعت، متفاوت با سایر صنایع است.
    کلیدواژگان: متوسط اندازه صنعت، بقا، سرمایه اولیه، شرکت های تولیدی، تابع هزارد، استان مازندران
  • بهنام مولوی، مجید اسماعیلیان، رضا انصاری صفحات 123-138
    در این مقاله تلاش می شود با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چندمعیاره و سیستم های استنتاج فازی، رویکردی کمی برای اولویت بندی توانمندسازهای استرتژیک چابکی سازمان ارائه شود. پژوهش حاضر در سه مرحله متوالی انجام شده است. در ابتدا، عواملی به عنوان محرک ها، قابلیت ها و استراتژی های چابکی با استفاده از ادبیات پژوهش و نظر خبرگان سازمان و اساتید دانشگاه استخراج و انتخاب شده اند. سپس عوامل محرک چابکی صنعت، با استفاده از تکنیک تاپسیس فازی و براساس اهمیت و فوریت پاسخ گویی برای صنعت، رتبه بندی شده و محرک های کلیدی انتخاب می شوند. در مرحله ی دوم، قابلیت های چابکی با بهره گیری مجدد از تکنیک تاپسیس فازی و براساس اثربخشی و توانشان برای غلبه بر محرک های کلیدی صنعت اولویت بندی شده، قابلیت های اساسی موردنیاز صنعت برای پاسخ گویی به تغییرات محیط انتخاب می شوند. در مرحله ی آخر، با طراحی و به کارگیری یک سیستم استنتاج فازی، استراتژی های چابکی برمبنای تاثیرشان بر بهبود قابلیت های موردنیاز صنعت، وزن دهی و اولویت بندی می شوند. نتایج به دست آمده از پژوهش نشان دهنده برتری نقش فناوری اطلاعات و مدیریت تکنولوژی نسبت به سایر استراتژی ها، در بهبود چابکی صنعت موردمطالعه و پاسخ گویی به نیازهای محیطی آن است.
    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، استراتژی های چابکی، تاپسیس فازی بهبود یافته، استنتاج فازی
  • محمدرضا مهرگان، محمد مدرس یزدی، طهمورث حسنقلی پور، حسین صفری، محمود دهقان نیری صفحات 139-163
    تحلیل چندشاخصه رضایت (MUSA) از جمله تکنیک های نوین توسعه داده شده به منظور تحلیل رضایت مشتریان، مبتنی بر برنامه ریزی آرمانی خطی است. این تکنیک به منظور غلبه بر ضعف مدل های پیشین تحلیل چندمعیاره رضایت، شامل فرض مقیاس فاصله ای داده ها و برازش ضعیف مدل ها توسعه داده شده است. این تکنیک از داده های حاصل از قضاوت مشتریان در قالب پرسشنامه رضایت سنجی استفاده کرده و همزمان با تبدیل داده ها به مقیاس فاصله ای، رضایت مشتریان و عوامل موثر بر آن را تعیین می کند.. هدف از این مقاله، مرور ادبیات نوین تحلیل رضایت و تبیین روش شناسی MUSA به همراه شناسایی نقاط قوت و ضعف آن است. در این راستا، پس از شرح مدل سازی، نتایج حاصل از اجرای این تکنیک در یک مثال واقعی با نتایج حاصل از دو روش سنتی رایج تحلیل رضایت، شامل رگرسیون معمولی و ترتیبی مقایسه شده است. یافته های پژوهش نشان دهنده عملکرد مناسب تر این تکنیک نسبت به دو روش دیگر همزمان با تایید اعتبار ملاکی آن است. درنهایت در بخش نتیجه گیری این مقاله، به بررسی نقاط قابل بهبود روش های تحلیل چندمعیاره رضایت مشتریان پرداخته می شود تا راه گشای پژوهشگران و متخصصان در پژوهش های آتی باشد.
    کلیدواژگان: رضایت مشتریان، تحلیل چندمعیاره، MUSA، رگرسیون ترتیبی
|
  • Pourkazemi Pourkazemi, Fattahi Fattahi, Sasan Mazaheri, Behrang Asadi Pages 1-20
    Due to Project evaluation complexity and resource constraints، the project portfolio optimization is numerous decision making challenges. Hence، many researches have been done to introduce model and methods for portfolio optimization. But most of them have not considered the interaction between projects. Considering the interactions between projects increase complexity of portfolio optimization problem and if these interactions be ignored، the efficiency of decision making process and final portfolio utility maybe influenced dramatically. In this paper، the portfolio optimization problem with considering interactions between the projects is formulated. Then، The portfolio optimization problem with regard the interactions between projects using ICA optimization algorithm was investigated. Interactions at the projects optimization، final solution and its fitness show the important effects. It was shown ICA method is better in comparison with the GA، the PSO and CPSO algorithm technique used before in such problems.
    Keywords: Project Portfolio Optimization, Interactions between Projects, Imperialist Competitive Algorithm (ICA), Resource Constraints
  • Shahriari Shahriari, Razavi Razavi, Ezzat Allah Asgharizadeh Pages 21-42
    Radial models of DEA to measure the efficiency of DMUs assumed an inefficient unit to be efficient must decrease (increase) proportional all inputs (outputs) as the same. This assumption is absolutely false، unnecessary and unrealistic، therefore، to address this deficiency، and raise awareness of how to use resources، it is so realistic that expect the various inputs have different efficiency. Also، due to uncertainty in the human thinking and judgment، and fuzzy DEA models can play an important role for evaluating the performance of the real issues. In this study، to evaluate the performance of the two inputs and two outputs faculty of Tehran University non-radial fuzzy input efficiency Profiling model was used. After solve of 180 models at various cutting level for two inputs efficiency we obtained input efficiency as fuzzy numbers that ranked by method of Chen and Klein، then the complete ranking of colleges with suggested technique FIEP / AHP results in the Faculty of Letters and Humanities and the Faculty of Law and political Science ranked as the first and the last respectively
    Keywords: Data Envelopment Analysis, Input Efficiency Profile, Fuzzy Input Efficiency Profiling, Analytical Hierarchy Process, Boston Consulting Group
  • Misam Azimian, Arash Shahin, Mahdi Alinaghian, Mohammad Ali Badri Pages 43-62
    An integrative approach of Data Envelopment Analysis (DEA) and Malmquist Productivity indicator for performance analysis of projects in Subsea R&D Center (SRDC) is presented. It is noticeable that، an output based model with constant efficiency was used for data analysis. Furthermore، since the DEA approach is merely used for homogeneous units، it was assumed that all the projects according to objectives in the project based organization، i. e. time، cost and acceptable quality were homogenised. However، results of this research are limited to an exact time and are related to special projects for the associated organization. Findings imply feasibility of using this model for measuring productivity improvement of projects in project based organizations. The innovation of this research may consider to integrative of DEA and Malmquist indicatorfor projects analysis and performance sensitivity analysisas well.
    Keywords: Project Performance, Data Envelopment Analysis, Malmquist Indicator, Project Based Organization
  • Akbar Alem Tabriz, Hamid Reza Talaie, Elnaz Moradi Pages 63-81
    World Class Manufacturing (WCM) is a key concept in the contemporary world that has attracted the attention of many industries. Many of the organizations in order to compete in the global market use world class manufacturing system. There are different views about the philosophy and concepts of WCM features، but what is considered as a key element is to achieve performance consistent with the «best in the world». Many factors that contribute to the successful implementation of world class manufacturing have been identified، but a little research on the evaluation of these factors has been done in developing countries. The main objective of this paper is to present a technique that assesses key factors of the successful implementation of world class manufacturing and shows the impact of these factors on the implementation of world class manufacturing in the form of a numeric index that is attributed to the organization. This technique combines two approaches that are interpretive structural modeling (ISM)، graph theory and matrix approach (GTMA). Also، the numerical index of the technique provides the capable of comparing and ranking organizations in terms of the WCM implementation. To implement this technique in two automobile companies (Iran Khodro and Saipa) important factors in the implementation of world-class Manufacturing have been identified and assessed
    Keywords: World Class Manufacturing, Interpretive Structural Modeling, Graph Theory, Matrix Approach
  • Mir Fallah Shams Lialestanei, Raji Raji, Khajeh Poor Khajeh Poor Pages 81-100
    The purpose of this study was to evaluate the performance of organization branches in Tehran by using the hybrid method TOPSIS، AHP، BSC، so that the deficiencies of such a subjective and selective attention Leaders (assessors) in the evaluation and integration of yield loss with In terms of the contribution of each group to achieve the goals to provide BSC. In this study، a multi-criteria decision making approach for evaluating the performance of the branches of Organization as a IT company، offers. Methods used in the study is experimental. Data were collected by interviews، questionnaires، and study documents in the organization. The data were analyzed using SPSS and Expert Choice softwares.
    Keywords: Balanced Scored Card, AHP, TOPSIS, Performance Evaluation
  • Mehrdad Madhoushi, Azar Nasiri, Ramezani Ramezani Pages 101-123
    The aim of this work to consider average influence of industry average size and primary capital on manufacturing companies’ survival of Mazandaran province in 1360-1390 years. Data and information have been obtained from database in mining and industries office of Mazandaran province and by using eventual- historical analyze method the efficacy of independent variables on companies survival has been determined. It has been used «product limit estimator model» (Kaplan-Mayer) to data analyze. For examining hypotheses، Cox regression semi parametric model (Hazard Function) and comparing survival functions have been used. In result of research، a meaningful relation between average size and primary capital of industry with manufacturing companies’ survival has been confirmed. According to comparing survival functions of industries، it was concluded that average size and primary capital influence in each industry، is different with other industries
    Keywords: Industry Average Size, survival, Primary Capital, Manufacturing Companies, Hazard Function, Mazandaran Province
  • Behnam Molavi, Esmaelian Esmaelian, Ansari Ansari Pages 123-138
    In this context and for helping to manufacturing industries in this research an attempt has been made to provide a method to managers of evaluating and ranking of agility strategies by using of a fuzzy inference system which is a branch of artificial intelligence. This research has been performed in three sequential phases. Firstly، some variables، as factors of agility drivers، agility capabilities and agility strategies، have been extracted from literature of research. Agility driver factors of industry، based on importance of attention and responsibility، have been ranked by using fuzzy TOPSIS technique and key drivers have been selected. Secondly، agility capabilities، based on the effect of capability to overcome the key drivers، have been ranked with the use of fuzzy TOPSIS technique and then essential capabilities have been selected. Lastly، the strategies، based on the effect of strategies to improve the essential capabilities، have been evaluated by planning and using a fuzzy inference system.
    Keywords: Organizational Agility, Agility Strategies, Improved Fuzzy TOPSIS, Fuzzy Inference
  • Mohammad Reza Mehregan, Modares Yazdi Modares Yazdi, Hasangholipour Hasangholipour, Safary Safary, Dehghan Nayeri Dehghan Nayeri Pages 139-163
    MUSA is one of the novel techniques in CSA، which lays its foundation on linear goal programming، developed for overcoming prior CSA models’ weaknesses such as coping with ordinal nature of data and low fitness. Employing a simple questionnaire، MUSA develops the interval scale and the level of satisfaction as well as determining its determinants in addition to several fruitful indices. This paper aims to review the contemporary CSA literature while being more elaborated on MUSA’s methodology. According to that، after defining its modeling approach، MUSA compared to ordinary and ordinal regression models in case of banking firm. Findings depicted that MUSA in addition to criterion validity outperforms regression models where as it is vulnerable to asymmetrical data sets. The paper at the end reviews the weak points of multi criteria satisfaction analysis methods، hopping that، marketing scholars and practitioners effectively put them in practice
    Keywords: Customer Satisfaction, Multi Criteria Analysis, MUSA, Ordinal Regression