فهرست مطالب

نشریه مدیریت صنعتی
سال پنجم شماره 11 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید حسین احمدی، نیما گروسی مختار زاده صفحات 1-22
    فرایند نگهداری و تعمیرات، یکی از حیاتی ترن فرایندهای سازمان است که وظیفه اصلی آن نگهداری و حفظ ماشین آلات در شرایط مطلوب یا بازگرداندن آنها از شرایط نا مطلوب به مطلوب است. خرابی ماشین آلات، به از دست رفتن زمان در دسترس تجهیزات و افزایش هزینه های سازمان منجر می شود، بنابراین همواره بهبود عملکرد ماشین آلات و درنتیجه بهبود فرایند نت، مورد توجه متخصصان بوده است. هدف این مقاله پاسخ به این پرسش است که بر اساس شاخص های انتخاب شده، کدام دستگاه بیشتر از دستگاه های دیگر نیاز به نت پیشگیرانه دارد. افزایش میزان عمر تجهیزات، افزایش رضایتمندی مشتریان و کاهش دیرکرد صورت گرفته به سبب خرابی های دستگاه ها، از دلایل انجام این پژوهش است. در این مقاله نخست به شناسایی شاخص های مهم در بحث نگهداری و تعمیرات کارخانه با توجه به سوابق دستگاه های موجود در سال 91 به مدت دوازده ماه پرداخته شده است و سپس به کمک یکی از روش های تصمیم گیری چند معیاره با نام مدل مارتل و زاراس، به اولویت بندی و شناسایی حیاتی ترین دستگاه موجود در کارخانه پرداخته و راه کارهایی برای نگهداری این دستگاه در بالاترین سطح کیفی خود ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تعمیر و نگهداری پیشگیرانه، روش های غیرجبرانی، شاخص های حساسیت، مدل مارتل و زاراس
  • مرتضی الهی، محمد مهدی لطفی صفحات 23-48
    مدیریت نیروی انسانی در صنعت تایر ایران، نیازمند تصمیم های راهبردی و آینده نگر برای مقابله با تغییرات پیش بینی نشده است. در این زمینه یکی از کاربردی ترین ابزارها، پویایی سیستم است که با جست وجوی ساختارهای علی معلولی در سیستم ها، رفتار آنها را در برابر تغییرات ناگهانی شبیه سازی می کند تا سیاست هایی برای مقابله با شرایط احتمالی آینده تدوین شوند. پژوهش حاضر می کوشد با ارائه مدلی پویا برای صنعت تایر خودروی سواری کشور، تغییرات نیروی انسانی فعال این صنعت را تا چشم انداز 1404 برنامه ریزی و تحلیل حساسیت کند. برای این کار، ساختارهای صنعت تایر خودروی سواری بر مبنای روش استرمن طراحی و داده های 10 سال اخیر، متغیرهای تاثیرگذار مدل شناسایی شدند. داده ها با روابط ریاضی مدل سازی و به منزله ورودی های مدل دینامیکی، در نرم افزار Vensim به کار رفتند. بر مبنای مدل طراحی شده، رفتار و نتایج نهایی متغیرهای مدل تا پایان مرز زمانی مورد نظر، بررسی شد. نتایج نشان داد که تا پایان چشم انداز، حدود پانزده هزار نفر در این صنعت فعال خواهند بود. درنهایت تحلیل حساسیت تاثیر متغیرهای مهم، به ویژه تقاضا بر صنعت تایر انجام و توصیه هایی برای اتخاذ سیاست های برنامه ریزی کلان تولید و نیروی انسانی در شرایط مختلف، ارائه شد.
    کلیدواژگان: تحلیل دینامیکی، تحلیل نیروی انسانی، صنعت تایر، مدل سازی پویا
  • خداکرم سلیمی فرد، غلامرضا جمالی، سلمان بابایی زاده صفحات 49-70
    زمان بندی درس های دانشگاه یک مسئله پیچیده بهینه سازی است. عوامل زیادی مانند گروه های آموزشی، استادان، اتاق ها و دانشجویان، مسئله را بزرگ و حل آن را دشوار می کنند. هر عامل، مجموعه ای از محدودیت ها را که معمولا با هم در تضاد هستند، بر فضای حل تحمیل می کند. اگر درس ها در اتاق های متفاوت و در بازه های زمانی معین به گونه ای زمان بندی شوند که مجموعه محدودیت ها را برآورده کنند، مسئله حل خواهد شد. در این نوشتار برای حل مسئله زمان بندی درس های دانشگاه، یک الگوریتم هیوریستیک فرادست بر مبنای گراف ارائه شده است. الگوریتم پیشنهادی یک رویه مدل سازی دو لایه است که هیوریستیک فرادست را با روش رنگ آمیزی گراف ترکیب می کند. لایه بالاتر، یک هیوریستیک مناسب را انتخاب می کند که بتواند یک حل شدنی خوب را برای مسئله رنگ آمیزی گراف در لایه پایین ارائه دهد. الگوریتم پیشنهادی در حل یک مسئله واقعی به کار رفته است. رویکرد پیشنهادی توانست همه محدودیت های نرم و سخت را برآورده کند. بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که رویکرد پیشنهادی یک روش مناسب و کارای محاسباتی، در یافتن حل مسئله زمان بندی درس های دانشگاه است.
    کلیدواژگان: جست وجوی محلی، رنگ آمیزی گراف، زمان بندی درس های دانشگاه، هیوریستیک فرادست
  • محمدرضا صادقی مقدم، علی حسین غریب صفحات 71-84
    در این مقاله تلاش می شود با ارائه مدلی، دو نقطه ضعف مدل های پایه ای تحلیل پوششی داده ها در عدم کنترل اوزان عوامل و محاسبه مجموعه ای متفاوت برای وزن های انتخابی واحدهای مختلف، به طور همزمان برطرف شود. این پژوهش یک مطالعه موردی است که مدل معرفی شده را برای ارزیابی کارایی نواحی هجده گانه مدیریتی شرکت توزیع نیروی برق فارس، در سال 1384 به کار برده است. کارایی واحد های مورد نظر، نخست به کمک مدل پایه CCR مضربی خروجی محور اصلاح شده، اندازه گیری شد و در مرحله بعد این کار با مدل ارائه شده، انجام گرفت. در مدل کلاسیک از هجده ناحیه توزیع، پنج ناحیه نواحی کارا شناخته شدند (حدود 28 درصد) و میانگینی برابر 74/0 برای کارایی واحدها به دست آمد، اما با استفاده از مدل ارائه شده، تنها یک واحد توانست خود را واحدی کارا نشان دهد و میانگین به دست آمده برای کارایی واحدها تا 35/0 کاهش یافت. نتایج نشان دهنده آن است که مدل مورد استفاده، علاوه بر اینکه نقاط ضعف DEA کلاسیک را در مورد عدم کنترل اوزان برطرف می کند، توانایی تفکیک کنندگی مدل را نیز افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، تحلیل پوششی داده های فازی، توزیع برق، کارایی، منطق فازی
  • علی عطافر، محمد اقبالی صفحات 85-102
    سازمان ها در ساختار پروژه ای، توجه ویژه ای به مقوله مدیریت بهینه پروژه دارند و در این راستا می کوشند از تاخیر در پروژه ها بکاهند. مناطق عملیات انتقال گاز، ازجمله سازمان هایی هستند که بخش عمده ای از فعالیت آنها در ساختار پروژه ای رقم می خورد. لذا اهمیت توجه به مقوله مدیریت پروژه و آسیب شناسی پیشامد تاخیر که هزینه های هنگفتی به سازمان تحمیل می کند، در این سازمان ها دوچندان می شود. در نوشتار پیش رو، پیشامد تاخیر پروژه های منطقه سه عملیات انتقال گاز ایران مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا، از مصاحبه با تعدادی از مدیران و کارشناسان و متخصصان صف و ستاد سازمان مذکور و همچنین پرسش نامه استفاده شده است. برای اثبات فرضیه ها، آزمون تی. و برای رتبه بندی عوامل موثر بر تاخیر پروژه ها، آزمون فریدمن به کار گرفته شده است. بر اساس نتایج حاصل از پژوهش، موثرترین عامل در تاخیر پروژه ها از دیدگاه پاسخ دهندگان، عدم انجام تعهدهای پیمانکار و کم اثرترین عامل، عوامل محیطی شناخته شد. از یافته های این پژوهش می توان برای آسیب شناسی پروژه های سایر مناطق عملیات انتقال گاز و نیز، سازمان های مشابه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی پروژه، پروژه، مدیریت پروژه، منطقه 3 عملیات انتقال گاز ایران
  • حسن فارسیجانی، محمدعلی ترابنده * صفحات 103-120

    امروزه با گسترش رقابت میان شرکت ها، ساخت محصول یا خدمت مطابق با الزامات مشتریان، مسئله ای مهم تلقی می شود. به گفته دیگر، شرکت ها می بایست شناسایی مطلوبی از نیازمندی های مشتریان داشته باشند و بتوانند آنها را در الزامات فنی محصول خود پیاده سازی کنند و برای عملی کردن الزامات فنی محصول، باید تضادهای میان این الزامات را در کوتاه ترین زمان ممکن برطرف کنند. پژوهش حاضر، ابزاری برای طراحی محصول ترانسفورماتور مبتنی بر الزامات مشتری، در شرکت ایران ترانسفوری ارائه می دهد. برای این کار، ابتدا از ابزار QFD فازی استفاده شده است. در فرایند ماتریس خانه کیفیت، برای وزن دهی به الزامات مشتریان، فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی به کار رفته و از نرم افزار تصمیم گیری پیشرفته برای محاسبه پایایی استفاده شده است. در خروجی ماتریس خانه کیفیت، اهمیت الزامات فنی طراحی بر اساس الزامات مشتریان بیان می شود، اما بین این الزامات فنی تضادهایی وجود دارد که براساس اهمیت این الزامات، از ابزار TRIZ برای رفع تضادها در کمترین زمان ممکن استفاده شده است و این به معنای انتقال تکنولوژی است.

    کلیدواژگان: انتقال تکنولوژی، روش فازی، ماتریس خانه کیفیت، FAHP، QFD، TRIZ
  • رحیم فوکردی، رضا علیخانی، محسن صادق عمل نیک صفحات 121-140
    پژوهش حاضر به ارائه رویکردی جایگزین در تصمیم گیری و به کارگیری آن در انتخاب بهترین بالگرد نظامی از میان گزینه های موجود می پردازد. برای این کار، پس از شناسایی معیارهای ارزیابی و انتخاب بالگردهای نظامی، از روش تحلیل مولفه های اصلی برای تعیین اوزان اهمیت این معیارها استفاده شد. سپس این اوزان در صورت بندی مدل برنامه ریزی آرمانی به کار رفت. درنهایت با اجرای مدل برنامه ریزی آرمانی، به ازای پارامترهای متناظر با گزینه های در دسترس، ضمن رتبه بندی گزینه ها، امکان انتخاب بهترین گزینه فراهم شد. مزایای متعددی چون، اتکای کمتر به نظرات ذهنی و ادراکات فردی و تاکید بیشتر بر داده های واقعی، حذف هم خطی های چندگانه بین شاخص های ارزیابی، کاهش چشمگیر ابعاد مسئله ارزیابی بدون ریزش قابل توجه اطلاعات، انعطاف پذیری در مواجهه با معیارهای کمی و کیفی و سهولت به کارگیری، حکایت از قابلیت بالای این مدل در حل مسئله ارزیابی و انتخاب گزینه ها دارد.
    کلیدواژگان: انتخاب سامانه تسلیحاتی، بالگرد، برنامه ریزی آرمانی، تحلیل مولفه های اصلی
  • علی محقر، احمد جعفرنژاد، محمود گلابچی، یونس جبارزاده صفحات 141-154
    عملکرد پروژه های سازمان، تاثیر مهمی بر اجرای موفقیت آمیز استراتژی های سازمان دارد و این امر در سازمان های پروژه محور که کسب وکارشان براساس پروژه هاست، از اهمیت بیشتری برخوردار است. سازمان مادر که یکی از گروه های تعیین کننده موفقیت یا شکست پروژه است، کارکردهای متفاوتی در رابطه با پروژه هایش دارد که شناسایی آنها نقش مهمی در توسعه ادبیات موضوع و شناخت بیشتر این نوع سازمان ها دارد. در این پژوهش بر اساس رویکرد کیفی و با استفاده از یک مطالعه چند موردی، هفت سازمان پروژه محور فعال در صنعت ساخت مورد بررسی قرار گرفتند تا کارکردهای سازمان مادر آنها در رابطه با پروژه هایشان مشخص شوند. براساس تجزیه وتحلیل های بین موردی، هفت کارکرد اصلی برای سازمان های پروژه محور شناسایی شده است. با مشخص شدن این کارکردها، سازمان های پروژه محور می بایست در توسعه قابلیت های لازم برای انجام هرچه بهتر آنها حرکت کرده و سیاست ها و استراتژی هایی را در این جهت تدوین و پیاده سازی کنند.
    کلیدواژگان: سازمان های پروژه محور، صنعت ساخت، کارکردهای سازمان، مدیریت پروژه
|
  • Seyed Hosein Ahmadi, Nima Mokhtarzadeh Pages 1-22
    Maintenance process is one of the most necessary processes in every organization، whose main task is maintaining machines in desired conditions or restoring machines from non-optimal (nonoperational) conditions to optimal (operational) conditions. Machines failure would result in loss of machines availability time، and rise of both organization costs and production time. Also، it may cause irreparable damages to company. Therefore improving the performance process and as a result improving the maintenance process has been considered by experts. This paper aims to provide an answer to the question that based on the selected criteria which machine needs more precautionary maintenance (PM). This research was carried out in order to improve machines lifetime، to increase customer satisfaction and to decrease delays. In this paper، first the researchers identified the most important PM criteria in the observed factory (within 12 months in 1391(2012- 2013)). Then the MCDM method was used for prioritizing and identifying the most vital machine in the factory. At the end some solutions for preserving these machines in the highest quality level were proposed.
    Keywords: Indexes of Sensitivity, Martel, Zaras Method, Non, compensatory Method, Precautionary Maintenance (PM)
  • Morteza Elahi, Mohammad Mehdi Lotfi Pages 23-48
    The human resource managers have to make strategic and prospective decisions to respond to the unexpected changes in national tire industry. In this regard، system dynamics is one of the most practical tools for searching causal structures in systems، simulating their behaviors against unpredicted variations، and making some reactive policies for possible future conditions. We try to predict and sensitively analyze the required human resource capacity of national sedan tire industry over the horizon of Iran 1404 vision through developing a system dynamics model. The structures of sedan tire industry are designed based on Sterman’s methodology and the recent 10 years corresponding data on the effective variables is identified. Collected data described by mathematical equations is then considered as the model’s input in Vensim. Based on the designed model، the behavior and final results of variables are evaluated until the end of time horizon. Numerical results indicated that the number of human resources employed in sedan tire industry at the end of Iran 1404 vision will approximately be equal to 15000. By establishing a sensitivity analysis، the effect of the key variables، particularly the demand، on sedan tire industry is examined and suggestions for making macro-planning policies for production and human resource in different conditions are provided.
    Keywords: Dynamic Analysis, Dynamic Modeling, Human Resource Analysis, Tire Industry
  • Khodakaram Salimifard, Gholamreza Jamali, Salman Babaeezadeh Pages 49-70
    University course timetabling is a complex optimization problem. There are many components like departments، faculties، rooms، and students making the problem huge and difficult to solve. Each component enforces a set of normally conflicting constraints on the solution space. The problem will be solved if courses are scheduled in different rooms and within some specific time slots such that a set of constraints are satisfied. In this paper، a graph-based hyper-heuristic is proposed to find a solution to the problem. This is a two tiers modeling approach combining hyper heuristic with graph coloring technique. The upper tier heuristic is used to select a suitable heuristic to find a feasible solution on the lower tier. To find the suitability of the proposed approach، it has been applied to a real world case. The proposed approach was able to satisfy all the hard and soft constraints. Based on the research findings، it can be concluded that a graph-based hyper heuristic approach is a suitable and computationally efficient method to find a solution to university course timetabling problem.
    Keywords: Graph Coloring, Hyper heuristics, Local Search, University Course Timetabling
  • Mohammad Reza Sadeghi Moghaddam, Ali Hosein Gharib Pages 71-84
    In this paper it has been tried to present a model by using some changes in the classical DEA models and combining these models with fuzzy models to eliminate these weaknesses. Inputs and outputs are recognized by using MCDM and AHP techniques and experts views. In the next step، the gathered data is compounded by fuzzy techniques and entered in the special DEA model after changing to the crisp amounts. Solving DEA model and attaining common set of weights will help illustrate the efficient and inefficient units. As an illustrative case study، the present research applies the proposed approach to evaluate the efficiencies of 18 regional management units of Fars Power Distribution Company in the year 1384 (2005). Finally، some areas are also suggested for further research to be undertaken in future.
    Keywords: Data envelopment analysis, Efficiency, Fuzzy logic, Fuzzy Data Envelopment Analysis, Power Distribution
  • Ali Attafar, Mohammad Eghbali Pages 85-102
    Organizations particularly in project structure pay special attention to the efficient management and make a lot of efforts to achieve this goal by reducing delay in projects. Gas transmission zones are among those kinds of organizations whose main activities are considered to be in project structure. Thus the significance of project management and the pathology of delay that imposes exorbitant costs on organization will be more noticeable. In the present essay، project pathology and leading causes of delay in the projects of zone 3 of Iranian Gas Transmission Company have been investigated. In a similar vein، some managers and experts have been interviewed and a questionnaire has been used to prove theories from T test and to rank the major causes of delay in projects from Friedman test. Based on finding from this essay، the most effective cause of project delay from the respondents’ point of view is the contractor''s failure to perform his obligations and the least effective cause tends to be the external issues. The findings stemming from this essay can be utilized for the purpose of project pathology in all the gas transmission zones and similar organizations.
    Keywords: Project_Project Management_Project Pathology_Zone 3 of Iranian Gas Transmission Company
  • Hassan Farsijani, Mohammad Ali Torabandeh Pages 103-120

    Nowadays، with increasing competition among companies، producing product or a service that is consistent with customers’ requirements is an important problem. In other words، companies should identify customers’ requirements in a suitable manner and should implement them in technical requirements of their products. Also، for feasibility of technical product requirements، the conflicts between these requirements must be eliminated in the shortest possible time. This research introduces a tool for designing transformers on the basis of customers’ requirements in Iran Transfo Rey Corporation. For this purpose first the researcher used Fuzzy Quality Function Deployment (QFD). In the process of House of Quality (HOQ) the Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP) was used for weighting the customers’ requirements and Super Decisions Software was used for calculating the reliability of the questionnaire. In the HOQ output، the importance of technical designing was expressed on the basis of customers’ requirements. But there was a conflict between these technical requirements. Therefore، we used TRIZ tools based on the importance of these requirements for elimination the conflicts in the shortest possible time، and this means transferring technology.

    Keywords: FAHP, Fuzzy Theory, HOQ, QFD, Transferring Technology, TRIZ
  • Rahim Foukerdi, Reza Alikhani, Mohsen Sadeq Amalnik Pages 121-140
    This study provides an alternative approach to decision making and its application in selecting the best attack helicopter. In this way، Principal Component Analysis (PCA) is used to find the weights of the criteria after identifying the effective criteria for the evaluation and selection of attack helicopters. These weights، then، applied in the objective function of Goal Programming (GP) model. Finally، the best option was selected through implementing GB model per corresponding parameters for the available options. Several advantages of the model،such as less reliance on user’s perceptions and subjective opinions، greater emphasis on real data، removing multicollinearity among the evaluation criteria، significant reduction of evaluation problem dimensions without much loss of information، flexibility in the application of quantitative and qualitative criteria، and ease of application show the proposed approach is more capable in solving the evaluation and selection problem.
    Keywords: Goal Programming, Helicopter, Principal Component Analysis, Weapon System Selection
  • Ali Mohaghar, Ahmad Jafarnejad, Mahmood Golabchi, Younis Jabarzadeh Pages 141-154
    The performance of organizational projects has an eminent role in successfully implementing strategies. This is especially important in project-based organizations whose business is projects. Parent organization as one of the groups that determines projects’ success and failure has various functions regarding its projects. Identifying these functions develops literature on project-based organizations and helps to understand them more deeply. Using qualitative approach and a multiple case study، seven project organizations in construction sector were studied. The results of within-case analysis revealed seven main functions. Having identified these functions، project-based organizations should try to develop necessary capabilities to better perform them and formulate strategies and policies to support them.
    Keywords: Construction Industry, Organizational Functions, Project, Based Organizations, Project Management