فهرست مطالب

مدیریت صنعتی - سال هفتم شماره 17 (تابستان 1394)

نشریه مدیریت صنعتی
سال هفتم شماره 17 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • غلامرضا اسماعیلیان، فروزان لورک زاده، رحمان زارعیان صفحات 189-214
    یکی از بخش های جدایی ناپذیر هر صنعت، سیستم نگهداری و تعمیرات (نت) آن است؛ ارتباط این بخش با دیگر بخش ها، دارای پویایی ها و بازخوردهای فراوانی است. ازاین رو پویایی شناسی سیستم ها، ابزار مناسبی است که می توان از آن برای تجزیه وتحلیل این بخش استفاده کرد. در این مقاله، نحوه تاثیر و تاثر سیستم نت و سایر بخش ها برای یک شرکت تولیدکننده سیم و کابل، مدل سازی شده و در ادامه، پس از ایجاد نمودار جریان-انباشت، اعتبار مدل با سه آزمون بازسازی رفتار مرجع، رفتار حدی و حساسیت ارزیابی شده است. همچنین پس از اعتبارسنجی، اثر تغییر رویکرد فعلی شرکت در قبال سیستم نت، از نت اصلاحی به سمت نت پیشگیرانه، بررسی شده است. نتایج نشان می دهد تغییر این رویکرد از جنبه های مختلف به نفع شرکت است و سبب افزایش فروش و تعداد مشتریان شرکت می شود و مدیران باید توجه بیشتری به نت پیشگیرانه نشان دهند.
    کلیدواژگان: پویایی شناسی سیستم ها، سیاست های نگهداری و تعمیرات، نت اصلاحی، نت پیشگیرانه
  • اسدالله اکبریان اقدم، علی محمد احمد وند، سعید علیمحمدی صفحات 215-242
    افزایش تقاضا و کاهش بالقوه منابع، تولید انرژی در آینده را به یکی از چالش های مهم تبدیل کرده است. در نیروگاه های برقابی، تغییر اقلیم از دلایل اصلی محدودیت منابع تامین تولید است. دما و بارش می تواند شرایط هیدرولوژیکی آینده را تغییر دهد و بر میزان و توزیع زمانی تولید اثر مستقیم بگذارد. برای مشخص شدن تغییرات آینده تولید و امکان مدیریت آن، یک مدل ریاضی بهینه سازی تحت بسته نرم افزاری Lingo توسعه داده شده است. بررسی های تغییر اقلیم با ایجاد گروهی از سناریوهای آینده عوامل تاثیرگذار انجام گرفته است. این تحقیق با استناد به داده های تاریخی 30 سال منطقه کارون 4، مدل های لازم برای برآورد تبخیر و جریان رودخانه را تهیه کرده و با ایجاد سناریوهای آینده دما و بارش، با استفاده از مدل های مذکور، مقدار و توزیع زمانی جریان رودخانه در 86 سال آینده را برآورد کرده است. نتایج نشان می دهد تا انتهای قرن، با 2/17 درصد کاهش بارش، و 6/22 و 1/26 درصد افزایش دما و تبخیر، جریان رودخانه به طور متوسط 9/10 درصد کاهش خواهد یافت. در مدیریت تولید، با ضریب بار نیروگاهی 2/0 می توان تولید نیروگاه برقابی را در محدوده کاهش 12 تا 46 درصدی و به طور متوسط 20 درصد با لحاظ محدودیت های متعدد کنترل بهینه سازی کرد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی تولید، نیروگاه برقابی، تغییر اقلیم، مخزن سد، تقاضای انرژی
  • سیامک برادران، محمدرضا دارایی، داود فتاحی صفحات 243-258
    امروزه مشتریان خواستار کالاهای باکیفیت تر و ارزان ترند؛ ازاین رو سازمان ها ازجمله شرکت ایران ترانسفو -ری به دنبال راهکارهایی هستند که بتوانند به بقای خود ادامه دهند. پیاده سازی تولید ناب می تواند این شرکت را به این مهم رهنمون سازد. هدف اصلی این پژوهش، ارزیابی سطح آمادگی شرکت ایران ترانسفو-ری برای اجرای سیستم تولید ناب با استفاده از مدل تجزیه وتحلیل ابعادی است. در همین زمینه، طی مطالعات انجام گرفته، 8 مولفه و 66 عامل شناسایی و حد انطباق آن ها با تولید ناب بررسی شد. روش تحقیق حاضر، زمینه یابی است و دارای 1 سوال اصلی و 8 سوال فرعی است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه با صاحب نظران و تکمیل پرسشنامه است. در تجزیه و تحلیل داده ها از روش مقایسه زوجی، برای تایید روایی پرسشنامه از روش تایید خبرگان و برای سنجش پایایی آن از روش آزمون در آزمون استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که ایران ترانسفو-ری، 49/0 از انطباق کامل با تولید ناب فاصله دارد و مولفه های سازماندهی و رهبری، مدیریت منابع انسانی و مدیریت فرایند تولید به ترتیب بیشترین اهمیت را برای دستیابی به تولید ناب دارند.
    کلیدواژگان: ابعاد تولید ناب، تجزیه و تحلیل ابعادی، تولید ناب، مقایسه های زوجی
  • ناصر حمیدی، محمدعلی والافر صفحات 259-284
    اولویت بندی پروژه های استراتژیک در سازمان، یک مسئله تصمیم گیری چندمعیاره است که به دلیل عدم اطمینان موجود در قضاوت های خبرگان، همواره نمی توان آن ها را با مقادیر عددی و دقیق بیان کرد. هدف این پژوهش، معرفی تئوری سیستم خاکستری (روش درجه امکان خاکستری) و کاربرد آن در رتبه بندی پروژه های استراتژیک سازمانی در محیط غیرقطعی است. در ابتدا، شاخص های کیفی استخراج شده از اسناد استراتژیک سازمان (شاخص های استراتژیک)، توسط متغیرهای زبانی خاکستری تعیین وزن شدند و سپس، حد تاثیر هر شاخص بر روی پروژه ها بررسی شد. در ادامه، با استفاده از الگوریتم درجه امکان خاکستری، پروژه های مورد مطالعه با رویکرد احتمال نزدیکی هر گزینه به گزینه برتر نسبت به یکدیگر رتبه بندی شدند. با توجه به احتمالات به دست آمده از بررسی هر پروژه، گزینه ای که در فاصله کمتری از گزینه برتر قرار داشت، در رتبه بالاتری قرار گرفت و مدیران شرکت، نتایج رتبه بندی پنج پروژه با این روش را منطقی و پذیرفتنی تشخیص دادند.
    کلیدواژگان: تئوری سیستم خاکستری، تصمیم گیری چندمعیاره، درجه امکان خاکستری، رتبه بندی پروژه
  • شکرالله خواجوی، حسن فتاحی نافچی صفحات 285-304
    در دنیای رقابتی امروز، ایجاد سیستم مناسب ارزیابی عملکرد ضروری است. هدف این پژوهش، ارزیابی عملکرد مالی شرکت های دارویی، گروه فلزات اساسی و گروه خودرو و ساخت قطعات با استفاده از روشی نوین است. از فازی AHP برای وزن دهی به شاخص های ارزیابی عملکرد و از فازی تاپسیس و فازی ویکور برای رتبه بندی شرکت های مورد مطالعه استفاده می شود. در این پژوهش، ترکیبی از معیارهای سنتی ارزیابی عملکرد و معیارهای مبتنی بر ارزش، برای ارزیابی عملکرد و رتبه بندی شرکت های مورد مطالعه در سال 1388 به کار گرفته شد. جامعه آماری این پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در صنایع دارویی، گروه فلزات اساسی، و گروه خودرو و ساخت قطعات است. استفاده از رویکرد فازی در رتبه بندی شرکت ها ابهام اطلاعات ورودی به نرم افزار های رتبه بندی را کاهش می دهد. نتایج این پژوهش که به ارائه دو روش در ارزیابی عملکرد مالی شرکت ها منتج شد، می تواند برای گروه های مختلف اعم از سرمایه گذار، سازمان بورس و دیگر استفاده کنند گان مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد مالی، تاپسیس، فازیAHP، ویکور
  • مهسا سلسبیل، محمدعلی شفیعا، میرسامان پیشوایی، کامران شهانقی صفحات 305-332
    در دو دهه اخیر به دلیل جهانی شدن زنجیره تامین، تغییرات فراوانی در شرایط زنجیره ها رخ داده است. راهبران و مدیران کلان، همواره با ریسک های جدیدی روبه رو هستند که با برنامه ریزی باید برای مقابله با آن ها آماده شوند. در سال های اخیر، تحریم به عنوان یکی از جدی ترین ریسک ها تاثیرات مخرب خود را بر زنجیره های تامین گذاشته است؛ درحالی که در پژوهش های مربوط به زنجیره تامین جهانی، مسئله اختلال مغفول مانده است. هدف این پژوهش مدل سازی زنجیره دارو در سطح تاکتیکی در شرایط اختلال تحریم است. جریان فیزیکی و مالی و اختلال آن دو در شرایط تحریم، به صورت همزمان مدل سازی شده است. برای تکمیل جریان مالی نسبت های مالی نیز وارد مدل شده اند. عدم قطعیت مسئله با استفاده از یکی از جدیدترین رویکردهای بهینه سازی استوار به نام برنامه ریزی امکانی استوار مدل سازی شده است. مدل بر روی مجموعه دارویی آترا پیاده شد و نتایج آن توسط نرم افزار گمز تحلیل و اعتبارسنجی شد. نتایج از یک سیستم استوار در برابر اختلال تحریم نشان دارد که بدون تخطی از محدودیت های مسئله، تصمیمات مناسب برای برخورد با مسئله را نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: اختلال تحریم، برنامه ریزی تاکتیکی، برنامه ریزی امکانی استوار، زنجیره تامین دارو، عمر قفسه ای
  • حسین صفری، علیرضا فقیه صفحات 333-364
    مسئله زمان بندی پروژه با محدودیت منابع (RCPSP) جزء مسائل غیرچندجمله ای سخت (NP-Hard) است که برای حل آن، روش های ابتکاری و فراابتکاری در مقایسه با راه حل های دقیق، کارایی بیشتری دارند. در این تحقیق از الگوریتم رقابت استعماری اصلاح شده برای حل مسئله زمان بندی پروژه با محدودیت منابع در حالت تک حالته و همچنین از الگوریتم محاسبه جواب موجه ابتدایی برای افزایش سرعت الگوریتم رقابت استعماری اصلاح شده با استفاده از حذف فضای غیرموجه جست وجو، استفاده شده است. الگوریتم ارائه شده در این مقاله بر روی مجموعه مسائل استاندارد کتابخانه PSPLIB آزمایش و از نظر کارایی با تعدادی از روش های موجود مقایسه شده است. نتایج آزمایش ها، کارایی و امکان پذیری الگوریتم پیشنهادی را در حل مسائل استاندارد زمان بندی پروژه با محدودیت منابع نشان می دهد. به منظور بررسی عملکرد الگوریتم در حل مسائل با داده های واقعی، دو پروژه انجام گرفته توسط شرکت قدس نیرو در قالب مسئله مدل سازی و با استفاده از الگوریتم پیشنهادی حل شد.
    کلیدواژگان: الگوریتم رقابت استعماری اصلاح شده، الگوریتم محاسبه جواب موجه ابتدایی، زمان بندی پروژه با محدودیت منابع، مدیریت پروژه
  • تورج کریمی صفحات 365-384
    هدف از این تحقیق، استخراج مدل قوانین مربوط به داده های حاصل از ممیزی انرژی ساختمان ها به کمک تئوری راف است. تئوری راف دارای الگوریتم های قدرتمندی است که امکان تحلیل داده ها را فراهم می کند. ابزارهای استفاده شده در این تئوری می تواند با ارزش های نادقیق و داده های غیرقطعی کار کرده و واقعیت های پنهان در داده ها را کشف کند. ازآنجاکه قسمتی از گزارش های ممیزی انرژی ساختمان مربوط به سنجش سطح آسایش ساکنان ساختمان از نظر وضعیت سرمایش و گرمایش است و بخش دیگر داده ها مربوط به بررسی های فنی ساختمان است، در این تحقیق یک مشخصه تصمیم مربوط به سطح آسایش ساکنان و یازده مشخصه موقعیتی مربوط به جنبه های فنی ساختمان تحلیل شده و استنتاج قوانین به کمک نرم افزار ROSETTA صورت گرفته است. با توجه به الگوریتم های مختلف تکمیل داده ها، گسسته کردن مقادیر و تولید بی زائده، براساس شرایط تحقیق چهار مدل از قوانین ساخته شده و به روش اعتبارسنجی موازی نتایج مدل ها ارزیابی شده است. در مجموع بهترین مدل با 14 قانون و دقت پیش بینی 8/99 درصد انتخاب شده است. نتایج این مدل نشان داد که مهم ترین مشخصه فنی هر ساختمان «متراژ فضای کنترل نشده» است و با اطلاع از مقدار این مشخصه می توان سطح آسایش کارکنان در ساختمان را با دقت زیادی پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: استنتاج قوانین، مجموعه های راف، ممیزی انرژی ساختمان، ROSETTA
  • حسنعلی محمدی مطلق، علیرضا محمدی مطلق، جلال رضایی نور صفحات 385-403
    یکی از فاکتورهای مهم در مدیریت زنجیره تامین، انتخاب تامین کننده مناسب است، به طوری که تصمیم گیری صحیح در این مورد سبب کاهش هزینه های خرید، ایجاد رابطه پایدار با تامین کننده ها و تقویت استراتژی رقابتی در بازار می شود. در این مقاله ابتدا با بررسی مقالات مرتبط، معیارهای مهم در امر انتخاب به دست آمد و سپس با روش دلفی فازی، وزن دهی معیارها و ارزیابی گزینه ها انجام گرفت. با رتبه بندی گزینه ها به روش تاپسیس فازی، پنج آستانه به دست آمد که با استفاده از این آستانه ها می توان گزینه ها را به چهار دسته درجه یک، درجه دو، درجه سه و نامناسب تقسیم کرد. نتایجی که تا این مرحله به دست آمد، به دانش و قوانین سیستم خبره پیشنهادی تبدیل شد. با استفاده از پوسته سیستم خبره جاوا، طراحی و پیاده سازی سیستم، طوری انجام گرفت که در آینده هم بتوان پایگاه دانش آن را بهنگام کرد. برای ایجاد یک رابط گرافیکی کاربر پسند از زبان جاوا کمک گرفته شد. سیستم پیشنهادی و افراد خبره، جداگانه چندین نمونه را ارزیابی کردند که پس از مقایسه، نتایج به طور قابل قبولی به هم نزدیک بودند.
    کلیدواژگان: انتخاب تامین کننده، تاپسیس فازی، دلفی فازی، سیستم خبره
|
  • Gholamreza Esmaeilian, Forouzan Lourak Zadeh, Rahman Zareayan Pages 189-214
    Maintenance is one of the Inseparable parts of each Industry and relations between this part and others consist of many dynamics and feedbacks. By this regard systems dynamic is a tool that can be used to analyze this part. In this paper for a company that produces Wire and cable, cause and effect (feedbacks) between maintenance and others part are modeled. After creating stock-flow diagram, model validation analyzed with Behavior Reproduction, Extreme Condition, and Sensitivity test. Also after model validation, effect of changing companies attitude from corrective maintenance to preventive maintenance, discussed. Results show this shifting is beneficial for company from different views and increase sales and customers. By this regard company managers should increase their Attention to preventive maintenance.
    Keywords: maintenance policy, corrective maintenance, preventive maintenance, systems dynamic
  • Asadolah Akbarian Aghdam, Alimohammad Ahmadvand, Saeed Alimohammadi Pages 215-242
    Increasing of energy demand and decreasing of water resources, could make the future energy production as a big challenge. Climate change is one of the main reasons for water resources limitation. Future precipitation and air temperature, change hydrological conditions and directly effect on the hydropower production. For showing the future condition and making it possible to manage the hydropower, a mathematical model is developed and is run under Lingo optimization package. Climate changes are evaluated by establishing a group of scenarios of hydrological parameters. In this research a 30 years historical data of Karun4 basin is used to establish the monthly temperature-evaporation models and series of multi-variable discharge models. By using these models, future discharge scenarios are computed by the downloaded scenarios data. The results show a 17.2% reduction on precipitation, a 22.6% increasing on air temperature and a 26.1% increasing on the evaporation. These all cause a 10.9% reduction on the river discharge at the dam entrance. By managing the PF and taking it equal to 0.2, production optimization results a range of reduction between 12 and 46 percent with the average amount of 20% in energy production under a series of restrictions from climate change, plant characteristics and future energy demand.
    Keywords: Production optimization, Hydropower plant, Climate change, Dam reservoir, Energy demand
  • Siyamak Baradaran, Mohammadreza Daraei, Davoud Fatahi Pages 243-258
    Nowadays, customers ask for high quality products with less cost. So, the organizations such as Iran Transfo Rey are looking for a solution to survive longer. Implementation of lean production can lead the company to its target. The main goal of this research is evaluating the readiness of Iran Transfo Rey Co. for performing the Lean Production System through dimensional analysis model. In this regard, 8 components and 66 factors have been recognized through conducted studies and their conformity to Lean Production was studied. The current research methodology is survey model including one main question and 8 sub-questions. Data was gathered through interview to experts and completing the questionnaires. Paired comparison technique was used for analyzing data. Validity of questionnaires approved by Experts and respectively final assessment was done through test re test. Findings show that Iran Transfo Rey Co. was 49% away from full conformity to lean production; and components including organization and leadership, human resource management and production process management had the most importance for lean production achievement.
    Keywords: Lean production dimension, Dimensional analysis, Lean production, Paired comparison
  • Nasser Hamidi, Mohammad Ali Valafar Pages 259-284
    This prioritization of the projects in the organization is a multi-criteria decision making (MCDM) that because of the uncertainties existing in experts judgments, these cannot be represented accurately with numbers. The scope of this research is the introduction of the Grey system theory (Grey Possibility Degree Method) and application in ranking strategic organizational projects in an uncertain environment. First, qualitative indicators, which were extracted from the company’s strategic documents (strategic indicators), are weighted using Grey verbal variables. Subsequently, the effect of each indicator on the projects was investigated. After that, using the GPD algorithm, the projects under study were ranked by looking at the probability of how close each choice was to the preferred choice. Based on the probabilities found from studying each project, the choice that was closest to the preferred choice was ranked higher and using the above method, have been judged by the company executives as logical and acceptable.
    Keywords: Multi criteria decision making, Grey System theory, Grey Possibility Degree, Projects Ranking
  • Shokrollah Khajavi, Hasan Fattahi Nafchi Pages 285-304
    In today's competitive world, establishıng a proper system of evaluating firms performance is essential. The purpose of this study is to evaluate the financial performance of pharmaceutical, basic metals and automotive parts companies using a new method. The fuzzy AHP is used for weighting the performance evaluation measures and Fuzzy TOPSIS and fuzzy Vikor is also used to rank the companies in this study.A combination of traditional performance evaluation measures and value-based memeasures to evaluate the performance and ranking of pharmaceutical, basic metals and automotive parts companies are used in 1388. The population of this study includes pharmaceutical, the manufacturer of basic metals and automotive parts companies listed in Tehran stock exchange market. Ranking fuzzy approach to ranking of the companies listed in stock exchange significantly enhances the accuracy of the input data to the ranking softwares. The results presented two new accurate models of performance evaluation. These models can be useful to variety of groups such as investors, stock market and other users.
    Keywords: Financial Performance Evaluation, Topsis, Vikor, FAHP, Financial Criteria
  • Mahsa Salsabil, Mohammad Ali Shafia, Mir Saman Pishvaee, Kamran Shahanaghi Pages 305-332
    In the last two decades due to globalization of supply chain, enormous changes occurred in chains. Leaders in this field, always facing new risks and disorders that should prepare themselves to deal with them. In the recent years, sanctions as one of the most serious risks have damaged the supply chains. However, in the research related to global supply chains, modeling of disruption has been neglected. The purpose of this study was the modeling of drug supply chain at the tactical level in terms of sanction impairing. Physical and financial flow and their disruption in the term of sanction have been modeled simultaneously. To complete the financial flow, financial statements have also been modeled. One of the newest approaches named Robust Possibilistic Programming has been used for the modeling of the uncertainty of the problem. The model has been implemented on a drug organization called Atra and the results have been analyzed and validated by the optimization software Gams. The results show a robust and resistant system in the case of sanction disruption that without violating the constraints of the problem shows the appropriate measures to deal with the problem.
    Keywords: Drug Supply Chain, Robust Possibilistic Programming (RPP), Sanction Disruption, ShelfLife, Tactical Programming
  • Hossein Safari, Alireza Faghih Pages 333-364
    The scheduling problems are the non-polynomial problems-hard (NP-Hard), is to solve it, and meta-heuristic innovative method compared with the exact method require less time and memory.In this research, developed imperialistic competitive algorithm used to solving the single-mode resource-constrained project scheduling problem.also the basic feasible solution algorithm used in order to increase the rate of developed imperialist competetive algorithm by remove the unfeasible search space. The proposed algorithm is tested on a set of standard problems PSPLIB Library and the performance is compared with some existing methods. Test results of the proposed algorithm show effectiveness and feasibility of algorithm to solve standard problems. To evaluate the performance of algorithms for solving problems in real field, two projects that carried out by the Quds Force (supplies petrochemicals project in Kermanshah, Kermanshah Petrochemical Project Setup Utility) are modeling in RCPSP and solved by using the proposed algorithm.
    Keywords: Basic Feasible Solution Algorithm Developed, Imperialist Competetive Algorithm, Project Management, Resource Constrained Project Scheduling Problems
  • Tooraj Karimi Pages 365-384
    Rough set theory is a new mathematical approach to analyze the imperfect knowledge. It does not need any preliminary or additional information about data and provides efficient methods, algorithms and tools for finding hidden patterns in uncertain data. In this study, RST has been used to extract the rules from the data of energy audits of buildings. Since part of building energy audit data related to assessment of occupants comfort level and other data related to the technical analysis of the buildings so in this research, a decision attribute and eleven conditional attributes have been selected and rules inference have been done using ROSETTA software. Due to the different algorithms of data complement, discretization, reduction and rule generation, four rule models have been constructed based on the conditions of this study. Cross validation is used for evaluation of the model results. Finally the best model was chosen with fourteen rules and 99.8 percent of accuracy. The model demonstrate that the core attribute of buildings is "uncontrolled area of buildings". It means that if the value of this attribute is calculated the 14 rules can be used to accurately predict the level of employees comfort in the buildings.
    Keywords: Rough set theory, Rule induction, ROSETTA
  • Hassanali Mohammadi Motlagh, Alireza Mohammadi Motlagh, Jalal Rezaee Noor Pages 385-403
    Suitable supplier selection is the most important factor in supplier chain management; so that correct decisions in this phase, caused to reduce costs, make permanent relationship with suppliers and strong competitive strategy in market. In this paper, by reviewing the past articles, important related criteria found and then weighting of criteria and evaluation of alternatives were done with fuzzy Delphi. By ranking the alternatives in fuzzy TOPSIS, five thresholds obtained for grouping in the future. The results that obtained from these computations, converted to knowledge base (KB) of Expert System for Supplier Evaluation (ESSE). The ESSE was designed in Java Expert System Shell (Jess), so that its KB could be updated in the future. To make a user friendly interface, java language was used. The proposed system and experts individually evaluated some sample alternatives and by compare the results, they were very close.
    Keywords: Supplier selection, fuzzy Delphi, fuzzy topsis, Expert System