فهرست مطالب

مدیریت صنعتی - سال نهم شماره 25 (تابستان 1396)

نشریه مدیریت صنعتی
سال نهم شماره 25 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عزت الله اصغری زاده*، احمد جعفر نژاد، مصطفی زندیه، سبحان جویبار صفحات 217-244
    هدف از ارائه این مقاله، تبیین مناسب ترین الگوی مدل سازی ترافیک در مسائل مسیریابی خودرو، مبتنی بر پارادایم حمل و نقل سبز است. ادبیات موضوع نشان دهنده وجود چهار رویکرد در مدل سازی ترافیک شامل، ساده، گسسته، پیوسته و تصادفی است. بنابراین، بر اساس روش فراتحلیل کیفی، به بررسی توصیفی و ارزیابی 67 منبع در زمینه حمل و نقل سبز از لحاظ استفاده از رویکردهای یاد شده (بررسی قوت ها و ضعف های هر رویکرد) اقدام شد. نتایج گویای بهتر بودن رویکرد پیوسته بود. با توجه به وجود الگوهای مختلف مدل سازی در رویکرد پیوسته، برای دستیابی به الگوی مناسب، شبکه توزیع شرکت زمزم بر اساس داده های مربوط به منطقه فروش تهران پارس در تاریخ 31 مرداد 1395 مطالعه شد. نتایج نشان داد الگوهای موجود نامناسب اند و باید الگوی مناسبی برای شبکه توزیع زمزم توسعه یابد. الگوی توسعه یافته در این مقاله شامل دو شاخص تعریف گره مجازی و محاسبه متوسط سرعت با در نظر گرفتن حالت های ترافیک چندگانه است. این الگو ایرادهای دو الگوی موجود در ادبیات بر اساس رویکرد پیوسته را تصحیح می کند.
    کلیدواژگان: ترافیک، حمل و نقل سبز، گره مجازی، مدل سازی، مسیریابی خودرو
  • علی اقبالی، حسین رضوی حاجی آقا، حنان عموزاد* صفحات 245-264
    با توجه به اهمیت بحث اعتبارسنجی مشتریان در تصمیم گیری موسسه های اعتباری برای اعطای تسهیلات، تحقیقات گسترده ای در خصوص روش های رتبه بندی اعتباری انجام شده است. الگوریتم های ژنتیک به عنوان یکی از روش های محاسبه تکاملی، از جمله روش هایی است که در این زمینه استفاده می شود. مقالات بسیاری در مقایسه عملکرد الگوریتم های ژنتیک و سایر روش های رتبه بندی رایج منتشر شده است، اما جزئیات چندانی درباره تابع شایستگی مورد استفاده در الگوریتم ژنتیک ارائه نشده، در حالیکه تابع شایستگی تاثیر شایان توجهی بر عملکرد مدل کلی دارد. برای بررسی بیشتر موضوع، در مقاله حاضر سه تابع شایستگی قابل استفاده در الگوریتم ژنتیک مطرح شده و عملکرد آنها با سایر روش های رتبه بندی اعتباری شامل رگرسیون لجستیک و تحلیل پوششی داده ها مقایسه شده است. نتایج به دست آمده حاکی از برتری عملکرد تابع درجه دو الگوریتم ژنتیک از لحاظ مجموع شاخص های صحت، تشخیص و حساسیت است.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، تابع شایستگی، تحلیل پوششی داده ها، رتبه بندی اعتباری، رگرسیون لجستیک، روش های ارزشیابی، مدیریت ریسک
  • امین پژوهش * صفحات 265-286
    تجاری سازی دستاوردهای تحقیقات دانشگاهی، مواد خام توسعه و تداوم رشد اقتصادی شناخته می شود. هدف تحقیق حاضر، شناسایی عوامل موثر بر تجاری سازی دستاوردهای تحقیقات دانشگاهی و طراحی مدل ساختاری آن در دانشکده های فنی مهندسی دانشگاه های دولتی شهر تهران است. تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، آمیخته است. جامعه نظری در بخش کیفی خبرگان و در بخش کمی، اعضای هیئت علمی دانشکده های مهندسی دانشگاه های دولتی تهران است. حجم نمونه در بخش کیفی 55 نفر (نمونه گیری هدفمند با اشباع نظری) و در بخش کمی، 334 نفر (طبقه ای تناسبی تصادفی) تعیین شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساخت یافته و پرسشنامه محقق ساخته بود. یافته های تحقیق شامل ارائه مدل مفهومی و شناسایی متغیرهای مستقل در چهار دسته عوامل فردی، درون سازمانی، برون سازمانی و ارتباط دهنده (دروازبان فناوری) است. بر اساس نتایج، وضعیت تجاری سازی در دانشگاه ها و همچنین عوامل درون سازمانی، پایین تر از سطح متوسط قرار دارد.
    کلیدواژگان: تجاری سازی، تحقیقات، دانشگاه، رویکرد آمیخته، مدل ساختاری
  • رامین جمشیدی دهنوی، محسن زاینده رودی *، سید عبدالمجید جلایی، علی رئیس پور صفحات 287-308
    در این مقاله، به بررسی پاسخگویی نحوه اثرگذاری تکانه های بهره وری بر تولید ناخالص ملی با رهیافت الگوریتم های پیشرفته و شبیه سازی مونت کارلو در اقتصاد ایران پرداخته شده است. پس از بررسی مطالعات نظری و تجربی صورت گرفته، متغیرهای تورم، بیکاری، تولید بالقوه و تکانه های بهره وری به عنوان متغیر های توضیح دهنده تولید ناخالص داخلی انتخاب شدند و با استفاده از سه الگوریتم کرم شب تاب، فاخته و پرندگان، ضریب هر یک از متغیرهای مستقل برآورد شد. پس از برآورد ضرایب و با توجه به عدم قطعیت آنها به وسیله الگوریتم های پیشرفته، به کمک روش مونت کارلو معادلات مد نظر شبیه سازی شدند. مقایسه نتایج به دست آمده از شبیه سازی و نتایج حاصل از تخمین، نشان دهنده دقت بالای نتایج تخمین هاست. با توجه به نتایج به دست آمده، تکانه های بهره وری اثر بسیار ناچیز و قابل صرف نظر بر تولید ناخالص داخلی دارند و تولید بالقوه اثرگذارترین متغیر معرفی است.
    کلیدواژگان: الگوریتم های پیشرفته، بهینه یابی، تکانه های بهره وری، تولید ناخالص داخلی، شبیه سازی مونت کارلو
  • زهرا سعادت نیا، طیبه عباس نژاد *، حنانه محمدی کنگرانی صفحات 309-328
    هدف این پژوهش بررسی شبکه همکاری و اعتماد میان دانشگاه هرمزگان و صنعت است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی است و بر اساس روش تحقیق در گروه تحقیقات توصیفی پیمایشی قرار دارد. جامعه آماری این پژوهش شامل اعضای هیئت علمی دانشگاه هرمزگان و مدیران پژوهش سازمان های استان هرمزگان است. به منظور تحلیل شبکه ارتباطی، ابتدا دو دسته پرسشنامه حاوی سوال های تحلیل شبکه طراحی شد. پس از تکمیل پرسشنامه ها، داده های هر شبکه در قالب ماتریس وارد نرم افزار Excel شده و به کمک نرم افزارهای Visone و NetDraw شاخص هایی چون مرکزیت درجه درونی، نقاط برشی و تراکم شبکه ها محاسبه و شبکه ها تحلیل شدند. به طور کلی نتایج به دست آمده از تحلیل شبکه های همکاری و اعتماد نشان داد شبکه های ترسیم شده مرکزیت و تراکم نسبتا پایینی دارند. بالا بودن نقاط ایزوله در دو شبکه و تراکم کمتر شبکه های اعتماد نسبت به شبکه های همکاری، گویای این است که هر دو طرف نتوانسته اند به خوبی رضایت و اعتماد طرف مقابل را در مسیر همکاری شکل گرفته، جلب کنند و ارتباطات و اعتماد نسبتا ضعیفی بین دانشگاه هرمزگان و محیط کسب وکار وجود دارد.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه اجتماعی، دانشگاه، شبکه اعتماد، شبکه همکاری، صنعت
  • یاسر سیف*، شاهرخ اسدی، محمدرضا محمدزمانی صفحات 329-352
    ایمنی عبور و مرور یکی از اصول اساسی مهندسی ترافیک و برنامه ریزی حمل و نقل است؛ به طوری که کشورهای توسعه یافته همگام با توسعه سایر بخش های مهندسی ترافیک به آن توجه کرده و با مطالعات و تمهیدات لازم تلاش می کنند که تصادف و پیامدهای ناشی از آن را به حداقل برسانند. تحقیق حاضر به بررسی کاربرد داده کاوی در شناسایی نقاط حادثه خیز پرداخته است. محدوده مطالعه 15 کیلومتر از جاده هراز است. داده ها از واحد فناوری اطلاعات پلیس راهور ناجا جمع آوری شد و با استفاده از روش داده کاوی و با بهره گیری از نرم افزار SPSS Modeler تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان می دهد سه نقطه گزنک، محدوده تونل وانا و شنگلده جزء نقاط حادثه خیز این محدوده است. برای کاهش تصادف ها در این محور، پیشنهاد می شود اصلاح هندسی نقاط حادثه خیز و همچنین دوبانده کردن راه و در نظرگرفتن نور کافی، در دستور کار سازمان های مربوطه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: جاده هراز، چارچوب کریسپ، خوشه بندی، داده کاوی، نقاط حادثه خیز
  • علی عموجی*، عبدالحمید فطانت صفحات 353-382
    امروزه از سیستم های خبره به عنوان یکی از سودمندترین و پرکاربردترین سیستم های تصمیم یار استفاده می شود. این سیستم ها با تکیه بر دانش متخصصان یک حوزه، تجربه های گرانبهای آنها را با سرعت و دقت موجود در کامپیوتر ترکیب کرده و موجب ارتقای کیفیت قضاوت می شوند. یکی از گسترده ترین حوزه های کاربرد این سیستم ها تشخیص پزشکی است. متفاوت از آنچه در بیشتر تحقیقات گذشته در توسعه سیستم های خبره به کار گرفته شده، در پژوهش حاضر استفاده از منطق وضعیت در فرایند اکتساب دانش و رویکرد فازی در معماری موتور استنتاج سیستم خبره پیشنهاد می شود. تشخیص نوع بیماری صرع همواره یکی از بحث انگیزترین چالش ها میان پزشکان نورولوژیست بوده و تمایز دقیق بین انواع این بیماری با توجه به علائم نزدیک به هم آنها، محل اختلاف بین پزشکان این حوزه است که این سیستم خبره موفق به حل این مسئله با درجه صحت 83 درصد می شود. از ویژگی های بارز این پژوهش، ایجاد پایگاه دانش جامع و کامل با رویکرد تحلیل فرضیه های رقیب (ACH) برای تمایز بین گونه های چهارده گانه بیماری صرع است. تحقیقات انجام شده در این پروژه می تواند برای تشخیص سایر بیماری هایی که علائم نزدیک به هم دارند، شبیه سازی و استفاده شود. همچنین این سیستم می تواند در موقعیت هایی که دستیابی به پزشکان متخصص مغز و اعصاب ممکن نیست، بسیار مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: استنتاج فازی، پایگاه دانش، تشخیص بیماری، سیستم خبره، منطق وضعیت
  • پریزاد وکیلی، سید مهدی حسینی مطلق*، محمدرضا غلامیان، عباس جوکار صفحات 383-407
    مسئله مسیریابی موجودی به بررسی همزمان مدیریت موجودی و مسیریابی وسایل نقلیه، در زمان اجرای سیستم مدیریت موجودی بر مبنای فروشنده می پردازد. در این مقاله به بررسی مسئله مسیریابی موجودی قطعی اقلام دارویی در زنجیره تامین دارو متشکل از یک توزیع کننده و مجموعه ای از خرده فروشان پرداخته شده است. اقلام دارویی بررسی شده به دو دسته یخچالی و غیریخچالی تقسیم شده اند که برای حمل نوع یخچالی به وسایل نقلیه یخچال دار نیاز است. بنابراین، این مسئله در حوزه زنجیره سرد با دمای کنترل شده تعریف می شود. ظرفیت انبار خرده فروشان نیز برای نگهداری محصولات، شامل دو قسمت یخچالی و غیریخچالی است. با هدف مینیمم کردن مجموع هزینه های حمل و نقل و نگهداری موجودی، مدل عدد صحیح مختلط خطی ای ارائه شده است. برای حل مدل، روشی ابتکاری مبتنی بر روش جست وجوی همسایگی بزرگ انطباقی ارائه شده و برای ساخت جواب اولیه از یک الگوریتم ابتکاری دو فازی استفاده شده است. از مجموعه داده های موجود در ادبیات به منظور آزمایش های عددی الگوریتم استفاده شده است. با مقایسه نتایج حاصل از این آزمایش ها با جواب های موجود، کارآمدی الگوریتم نام برده تایید شده است.
    کلیدواژگان: اقلام دارویی، جست وجوی بزرگ همسایگی انطباقی، روش حل ابتکاری، زنجیره تامین سرد، مسئله مسیریابی موجودی
|
  • Ezat Asgharizadeh *, Ahmad Jafar Nejad, Mostafa Zandieh, Sobhan Jooybar Pages 217-244
    The purpose of this paper is to explain the most appropriate approaches for traffic modeling in vehicle routing problem based on green transportation paradigm. There are four approaches in literature for modeling of traffic including: simple, discrete, continuous, and random. Based on the qualitative meta-analysis method, 67 sources of green transportation were examined descriptively (in terms of using the above-mentioned approaches based on descriptive statistics) and evaluating (assessing the strengths and weaknesses of the approaches), which resulted in It was better to use a continuous approach. Regarding the existence of different patterns of modeling in the continuous approach, in order to achieve the appropriate model, Zamzam's distribution network was used based on Tehran Pars sales data on 21 August 2016. The results showed that existing patterns were inappropriate and that a proper pattern for the Zamzam distribution network should be developed. The developed pattern consists of two indicators: 1) the definition of the virtual node; and 2) the calculation of the average speed, taking into account multiple traffic conditions. This pattern corrects the weaknesses of previous patterns based on continuous approach.
    Keywords: Green transportation, Modeling, Traffic, Vehicle routing, Virtual node
  • Ali Eghbali, Seyed Hossein Razavi Hajiagha, Hannan Amoozad * Pages 245-264
    a lot of studies have been done about customer credit scoring, considering importance of the topic on credit institutions decision making. As an evolutionary computation method, Genetic algorithm is one of the methods used in this field. A variety of papers are published on comparing the performance of genetic algorithms with other scoring method but there is little information regard to fitness functions while these fitness functions play a vital role in overall performance of the model. To further investigation of the problem, three different fitness functions are proposed in the current paper and their performance is compared with other scoring methods including logistic regression and data envelopment analysis. The obtained results have shown that genetic algorithms quadratic function totally outperformed other methods based on accuracy, detection and sensitivity criteria.
    Keywords: Credit scoring, Data Envelopment Analysis, Evaluation methods, Fitness function, Genetic Algorithm, Logistic regression, Risk management
  • Amin Pazhouhesh * Pages 265-286
    The aim of this study is to identify factors influencing the commercialization of academic research achievements and to design its Structural Model. The research is applied and the method is mixed. The population in qualitative is experts, and in quantitative is faculty of engineering colleges in state universities in Tehran. The sample size in qualitative is 55 (purposive sampling) and in quantitative is 334 (stratified random). To collect data, semi-structured interviews and questionnaires were used. To validate the qualitative section, the member check and peer check and to reliability, method of agreement between the two coders was used. To validate quantitative section, content and construct validity and Cronbach's alpha coefficient was used to determine the reliability of the questionnaire. The findings are a conceptual model and identify independent variables in four categories: individual factors, internal, external, and academic gatekeepers. Goodness of fit index (GFI) was 0.88 and root mean square residual latent variables model was RMSEA = 0.072. The results indicate that the commercialization in universities as well as internal factors, lower than average level.
    Keywords: Academic Research Achievements, Commercialization, Mixed Method, Structural Equation Modeling
  • Ramin Jamshidi Dehnavi, Mohsen Zayandeh Roodi *, Sayed Abdolmajid Jalaee, Ali Raees Poor Pages 287-308
    In this paper, the impact of productivity shocks on GDP using advanced algorithm approach and the Monte Carlo simulation in the Iranian economy has been surveyed. After reviewing the theoretical and experimental studies, the variables of inflation, unemployment, potential production and productivity shocks are selected as the variables explaining the variable of gross domestic product. Using three algorithms of fireflies, cuckoo, and particle swarms optimization, the coefficients of each of the independent variables were estimated. After estimating the coefficients and given the uncertainty of the estimated coefficients by the advanced algorithms, Monte Carlo method was used to simulate the equations. Comparing the findings obtained from the simulation and findings of the estimation indicate the high accuracy of the findings obtained from estimates. Given the obtained findings, productivity shocks had very little impact on GDP and the potential production was introduced as the most influential variable.
    Keywords: Advanced algorithm, GDP, Monte Carlo simulation, Optimization, Productivity shocks
  • Zahra Saadatnia, Tayebeh Abbasnejad *, Hannaneh Mohammadi Kangarani Pages 309-328
    A nation’s progress and development depends on the production of knowledge by its educational centers and turning them into presentable products by the industrial units. To reach this point, a coherent connection between the scientific and industrial units in the country seems natural and inevitable. This research aims at scrutinizing the cooperation network between Hormozgan University and Industry. This study has an applied and practical nature and can be classified as a descriptive and survey-based research. The statistical population for the study includes Hormozgan University faculty members and managers of research centers in a number of Hormozgan organizations. In order to analyze this cooperative network, at first, two sets of questionnaires containing items for studying the network connections were designed. After completing the questionnaires, the data for each network was imported into Excel as a matrix and analyzed by using Visone and NetDraw applications and indexes such as the inner core angle, cutpoints and network densities were derived and computed for the networks. All in all, the cooperation and trust networks analysis indicated that the presented networks had a relatively low central density. The high points of isolation in two networks and the lower density of networks of trust compared to the cooperative networks indicate that the two parties have not been able to develop and establish a good level of satisfaction and trust in the intended cooperative paths and, consequently, it can be maintained that there is an almost weak level of communication and trust between Hormozgan University and business environments (i.e., industry) in these networks.
    Keywords: Industry, Network, Social network analysis, Trust network, University
  • Yaser Seif *, Shahrokh Asadi, Mohamadreza Mohamadzamani Pages 329-352
    Passenger safety is one of the basic principles of traffic engineering and transportation planning, so that in developed countries, along with the development of other traffic engineering sections, attention is being paid and, by conducting studies and analyzes, attempts are made to crash and resultant consequences Minimize it. The present research studies the application of data mining in identifying incident points. The study area is 15 km from the Haraz road. The collected data from the police information technology unit of Navarra was analyzed using SPSS Modeler software using data mining method. The results show that the three points of the Goznak, the Wana and Shanglunn tunnels are part of the accidental areas in this area. In order to reduce accidents in this axis, it is suggested that the geometric modification of the accidental points, as well as the dual-tracking of the road and the consideration of lightning, be put on the agenda of the relevant organizations.
    Keywords: Accidental points, Clustering, Crisp framework, Data mining, Haraz road
  • Ali Amooji *, Abdolhamid Fetanat Pages 353-382
    Nowadays expert systems are used as one of the most useful and most practical decision support systems. These systems are relying on knowledge of experts in certain domain combines valuable experience with speed and accuracy of computer and improve the quality of their judgments. One of the most extensive applications of these systems is medical diagnostic fields. Different from what happened in most prior researches in the development of expert systems, in the present study using the situational logic in the process of knowledge acquisition and fuzzy inference engine architecture approach is recommended. Identify the type of epilepsy has always been one of the most challenging deliberations among the neurologist doctors and strict distinction between the types of the disease, according to the closely signs Creates conflict among the field's doctors that the expert system is able to solve this problem with the accuracy of 83 percent. Forming a comprehensive knowledge base using analysis of competing hypotheses (ACH) modeling in order to distinguish between 14 types of epilepsy disease is the distinctive features of this study. Research done on the project can be used to diagnose other diseases that have similar symptoms closely and to be pragmatic. The proposed system can be used in situations where access to neurologist doctors is impossible can be very useful.
    Keywords: Diagnosis, Expert system, Fuzzy inference, Knowledge base, Situational logic
  • Parizad Vakili, Seyyed-Mahdi Hosseini-Motlagh *, Mohammadreza Gholamian, Abbas Jokar Pages 383-407
    Inventory routing problem considers inventory allocation and routing problems simultaneously, in which the replenishment policies and routing arrangement are determined by the supplier under the vendor managed inventory mode. In this paper we study deterministic inventory routing problem in a pharmaceutical supply chain with a distributor and multiple geographically dispersed retailers. Two types of products are considered, first refrigerated which need temperature-controlled vehicles to be delivered and second non-refrigerated. Therefor our problem is defined in a cold chain which is a temperature-controlled supply chain. Vehicles capacity and holding capacity of retailers is consist of refrigerated and non-refrigerated parts. We propose a mixed integer linear programming (MILP) model. The objective is to minimize the sum of transportation and inventory costs. We also propose an adaptive large neighborhood search heuristic to solve the problem. In the initialization phase of the algorithm, a two phase heuristic algorithm is proposed. We used standard data sets to demonstrate the performance of the proposed algorithm.
    Keywords: inventory routing, pharmaceutical products, cold chain, ALNS, heuristic