فهرست مطالب

مدیریت صنعتی - سال نهم شماره 27 (زمستان 1396)

نشریه مدیریت صنعتی
سال نهم شماره 27 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهران ابراهیمی، حسین صفری *، محمدرضا صادقی مقدم صفحات 563-586
    در چند سال گذشته، احتمال وقوع ریسک ها و رویدادها در زنجیره تامین افزایش یافته است. در نتیجه، زنجیره ها بیش از پیش نسبت به اختلال ها آسیب پذیر بوده و ریسک تداوم زنجیره تامین افزایش یافته است. توانایی مدیریت کردن ریسک ها و اختلال ها جنبه مهمی است که باعث تمایز رهبران موفق کسب وکارها از دیگران می شود. در پژوهش حاضر به مفهوم سازی مدلی برای مدیریت تداوم زنجیره تامین پرداخته شده است. بدین منظور، نخست با بازخوانی گسترده ادبیات پژوهش به شناسایی قابلیت ها و استراتژی هایی که مدیریت تداوم زنجیره تامین را امکان پذیر می کند، پرداخته شده است. نتیجه آن رسیدن به یک مدل مفهومی اولیه است که تداوم زنجیره تامین را معادل با سه قسمت قابلیت جذب، قابلیت انطباق و قابلیت بازیابی می داند. هر یک از این موارد خود دارای زیرمجموعه هایی هستند. در گام بعد، از رویکرد طراحی آگزیوماتیک فازی برای توسعه و تایید مدل تداوم زنجیره تامین در صنعت خودرو استفاده شده است. در هر گام از توسعه مدل، دو آگزیوم استقلال و اطلاعات برای ارزیابی راه حل های پیشنهادی محاسبه شده و تحلیل ها تا سه سطح انجام شده است.
    کلیدواژگان: اختلال، ریسک، زنجیره تامین، طراحی آگزیوماتیک، مدیریت تداوم زنجیره تامین
  • عزت الله اصغری زاده، محمدرضا مهرگان، حامد شکوری، محمد مدرس یزدی، محمدرضا تقی زاده یزدی * صفحات 587-608
    این پژوهش با استفاده از برنامه ریزی ریاضی، مدلی برای توسعه ظرفیت نیروگاه ها با هدف کنترل دی اکسیدکربن ارائه کرده است. تابع هدف مدل شامل کمینه سازی مجموع تنزیل شده ارزش هزینه های سرمایه گذاری نیروگاه های جدید، سوخت، نگهداری و تعمیرات و هزینه اجتماعی دی اکسیدکربن طی سال های 1390 تا 1404 بوده و محدودیت های مدل شامل «محدودیت های تقاضا»، «توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر و تولید پراکنده» و «غیرمنفی بودن متغیر ها» است. مدل پیشنهادشده در سناریوهای مختلف با رویکرد های اقتصادی و زیست محیطی، اقتصادی و کاهش هزینه سرمایه گذاری تکنولوژی های تجدیدپذیر حل و تحلیل شده است. شایان ذکر است که پس از انجام سناریوی اول، حساسیت مدل ریاضی توسعه ظرفیت نیروگاه ها نسبت به تعدادی از پارامترها بررسی شد. این پارامترها شامل راندمان تکنولوژی های تولید برق، هزینه اجتماعی دی اکسیدکربن و هزینه نگهداری و تعمیرات تکنولوژی های تولید برق بودند. در سناریوی با رویکرد اقتصادی و زیست محیطی، تکنولوژی های سیکل ترکیبی، گازی CHP،بادی کوچک و بادی بزرگ و در سناریوی با رویکرد اقتصادی، تکنولوژی های سیکل ترکیبی، گازی CHPو بادی بزرگ موجه شدند. همچنین در سناریوی با رویکرد کاهش هزینه سرمایه گذاری، متغیر های مربوط به تکنولوژی های تجدیدپذیر، تکنولوژی های سیکل ترکیبی، گازی CHP، بادی کوچک، بادی بزرگ و فتوولتائیک مقدار گرفتند.
    کلیدواژگان: توسعه ظرفیت نیروگاه ها، تولید پراکنده، گازهای گلخانه ای، هزینه اجتماعی گازهای گلخانه ای
  • مهناز حسین زاده، عالیه کاظمی * صفحات 609-632
    امروزه زنان در زمینه کسب وکار نقش مهمی دارند و کارآفرینی در رشد اقتصادی کشورها سهم بسزایی دارد. در ایران نهاد یا سازمان دولتی مختص کارآفرینی و کارآفرینان وجود ندارد و فقط در برخی از وزارتخانه ها و نهادهای دولتی، حمایت های محدودی از خوداشتغالی می شود. این حمایت ها عمومی است و زنان نیز همچون مردان در حد امکان از آن بهره مند می شوند و برای زنان کارآفرین برنامه ویژه ای وجود ندارد. علاوه بر این مشکلات زیادی وجود دارد که مانع پیشرفت کارآفرینی زنان می شود. هدف از این تحقیق شناسایی موانع توسعه کارآفرینی زنان در ایران با رویکرد کل نگر و در نظر گرفتن جهان بینی کلیه افراد درگیر در این سیستم، رسم شبکه موانع کارآفرینی و تعیین کلیدی ترین عوامل در ارتباط با سایر موانع است. در این رابطه از روش شناسی سیستم های نرم برای شناسایی ذی نفعان سیستم و موانع توسعه کارآفرینی زنان و از رویکرد تحلیل شبکه های اجتماعی، برای ترسیم شبکه روابط میان این موانع و مشخص کردن کلیدی ترین موانع استفاده شده است. در نهایت مدل مفهومی راهکارهای سیستمی برای بهبود وضعیت سیستم ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه های اجتماعی، روش شناسی سیستم های نرم، کارآفرینی زنان، موانع توسعه کارآفرینی
  • جلیل حیدری دهویی، مهرنوش خرم *، امیرسالار ونکی، محمد مهدی دهقان صفحات 633-664
    واحد های تحقیق و توسعه از واحدهای اساسی سازمان ها هستند و انتخاب مناسب ترین فرد به عنوان مدیر تیم، بر موفقیت آن تاثیر بسزایی دارد. این در حالی است که تاکنون برای احصای معیارها و انتخاب مدیر یک تیم تحقیق و توسعه، چارچوب ساختارمندی ارائه نشده است. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر ارائه رویکردی نوین برای انتخاب مدیر تیم تحقیق و توسعه است. بدین منظور، فهرست معیارهای متناسب برای انتخاب مدیر تحقیق و توسعه با بهره گیری از مدل های شایستگی احصا شد. در ادامه، با توجه به تعدد معیارهای شناسایی شده و لحاظ این نکته که اهمیت معیارها برای خبرگان متفاوت است، به کارگیری ترکیب روش های تصمیم گیری چندشاخصه مد نظر قرار گرفت. از این رو، برای وزن دهی به معیارها از روش سیموس تجدیدنظرشده استفاده شد و به کمک روش آراس اینتروال، مناسب ترین کاندید انتخاب گردید. در نهایت رویکرد طراحی شده برای انتخاب مدیر پروژه تحقیق و توسعه در شرکت کیسون استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که مهارت های فردی (به ویژه انتخاب و اختصاص پرسنل، تخصیص منابع و همچنین داشتن نگرش سیستمی) مهم ترین معیار در انتخاب مدیر تیم تحقیق و توسعه است.
    کلیدواژگان: انتخاب مدیر تیم تحقیق و توسعه، تصمیم گیری چندشاخصه، روش آراس اینتروال، روش سیموس تجدیدنظرشده، مدل شایستگی
  • علی سرورخواه، عادل آذر *، سامان بابایی کفاکی، محسن شفیعی نیک آبادی صفحات 665-690
    انتخاب گزینه (استراتژی) برتر در یک فرایند تصمیم گیری همواره با چالش هایی روبه رو بوده است. در این پژوهش، ضمن بررسی اجمالی برخی از روش های پرکاربرد و شناخته شده در این حوزه، به منظور برطرف کردن ضعف ها روش های موجود، رویکردی ماتریسی وزنی ارائه می شود. این رویکرد امکان توجه همزمان به ابعاد پیچیدگی و عدم قطعیت مسئله را دارا بوده و در فضایی مشارکتی پیاده سازی می شود. به علاوه در رویکرد بالا، به سه ضعف مهم؛ روش تحلیل استواری کلاسیک مربوط به بررسی تعداد اندک سناریوها، نامشخص بودن نتیجه برخی تصمیم ها از لحاظ معیارهای مختلف در قالب برخی سناریوها و عدم توجه به وزن و میزان اهمیت عوامل تشکیل دهنده سناریوهای آینده، توجه می شود. در پایان، رویکرد پیشنهادی را در یک مطالعه موردی مربوط به مرکز تحقیقات و نوآوری صنایع خودروی سایپااعمال کرده و نتایج حاصل را شرح می دهیم.
    کلیدواژگان: انتخاب استراتژی، تحقیق در عملیات نرم، تحلیل استواری، رویکرد ماتریسی، صنعت خودرو
  • ابوالفضل شرافت، فرحناز کریمی، سید محمدرضا داودی * صفحات 691-734
    در عصر حاضر تصور سازمان های تولیدی بدون سیستم نگهداری و تعمیرات غیرممکن است. تاکنون مطالعات متعددی در خصوص سیستم های نگهداری و تعمیرات انجام شده است، اما مطالعه ای که به طور جامع ابعاد مختلف این سیستم را کنکاش کرده و به نوعی با مطالعه تحقیقات گذشته، ابعاد و ویژگی های سیستم نگهداری و تعمیرات را از منظری جدید بررسی کند، کمتر انجام شده است. در این پژوهش تلاش بر این است تا با تبیین ابعاد و اجزای هر بعد سیستم نگهداری و تعمیرات، به تعریف ویژگی های این پدیده با استفاده از تحقیقات گذشته پرداخته شود. از این رو با به کارگیری رویکرد متاسنتز به تحلیل نتایج و یافته های محققان قبلی پرداخته و با انجام گام های هفت گانه این روش، پدیده نگهداری و تعمیرات را در 5 بعد، 31 زیربعد و 98 جزء طبقه بندی کرده است. در نهایت با استفاده از روش آنتروپی شانون، به تعیین ضریب اثر اجزای مشخص شده پرداخته شده وبا تعیین رتبه هر یک از کدها، نشان داده شد که در تحقیقات گذشته تاکید در هر تم روی چه عوامل یا کدهایی بوده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی سیستم نگهداری و تعمیرات، روش آنتروپی، روش متاسنتز، سیستم نگهداری و تعمیرات
  • رحیم فوکردی *، مینو محتاط صفحات 735-764
    طی دو دهه اخیر، لزوم پاسخگویی شرکت های نفتی در قبال پیامدهای چشمگیر اقتصادی ، اجتماعی و زیست محیطی عملکرد خود، صنعت نفت و گاز را به شفاف سازی اقدامات خود از طریق انتشار گزارش پایداری سوق داده است. این در حالی است که پیچیدگی های ناشی از توجه همزمان به خواسته های متنوع و گاهی متناقض ذی نفعان، محدودیت منابع و لزوم اطمینان از همراستایی اقدامات منتهی به توسعه پایدار با راهبردهای سازمان مدیران شرکت های نفتی را در تعیین محتوای گزارش پایداری با ابهاماتی رو به رو کرده است. پژوهش حاضر با اتکا به شیوه نامه برنامه جهانی گزارش دهی اختصاصی صنعت نفت و گاز (جی آرآی)، بهره گیری از کارت ارزیابی متوازن و روش تصمیم گیری چندشاخصه دیمتل در محیط خاکستری، سعی در تعیین معیارهای کلیدی عملکرد پایدار شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران برای انعکاس در گزارش پایداری این شرکت دارد. طبق یافته های پژوهش، در این شرکت از میان معیارهای متنوع پیشنهادی جی آرآی، 22 معیار از انطباق بیشتری با اصول محتوایی گزارش دهی پایدار برخوردار بودند. به علاوه، معیارهای جنبه زیست محیطیتوسعهپایدارنسبت بهمعیارهایدوجنبهاقتصادیواجتماعی، سهم بیشتری داشتند.
    کلیدواژگان: برنامه جهانی گزارش دهی، دیمتل خاکستری، صنعت نفت، کارت ارزیابی متوازن، گزارش پایداری
  • محمدرضا قاسمی *، آرش نبی زاده صفحات 765-780
    در چندین دهه گذشته تحلیل پوششی داده ها (DEA) به عنوان تکنیکی برای ارزیابی عملکرد و اندازه گیری کارایی واحدهای تصمیم گیری (DMU)، بر اساس داده های ورودی خروجی آنها معرفی شد. با وجود این، نقصان و ضعف در قدرت تفکیک پذیری و عدم توزیع مناسب وزن ها به عنوان اشکالات عمده در DEA باقی مانده اند. در ادبیات موضوع، مدل هایی برای حل این مشکلات ارائه شده است که این مدل ها مشکلات دیگری از قبیل ناشدنی بودن دارند. در این مقاله با به کار بردن یکی از معیارها از مدل DEA چندمعیاره (MCDEA)که در اواخر دهه 1990 میلادی توسعه یافت، اضافه کردن کرانی پایین برای وزن ها و همچنین ارائه ابتکار و تکنیکی برای تفکیک و رتبه بندی همه واحدهای تصمیم گیری کارا، به دنبال برطرف کردن مشکلات اشاره شده هستیم. برای تست و سنجش قابلیت متد پیشنهادی در مقابل مدل های DEA موجود، به حل و تحلیل نتایج دو مثال عددی می پردازیم.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، توزیع وزن ها، رتبه بندی، قدرت تفکیک پذیری
|
  • Mehran Ebrahimi, Hossein Safari *, Mohammad Reza Sadeghi Moghaddam Pages 563-586
    In the recent years, there has been an increase in the likelihood of the occurrence of the risks and unexpected events in supply chains. As a result, supply chains are more vulnerable to disruption and the risks on supply chain continuity has increased. The ability to manage risks and disruptions is one important aspect that differentiates between successful business leaders and others. This present research, therefore, attempts to present a system-wide approach to conceptualize a novel -to our knowledge- supply chain continuity management model. First, a systematic literature review was conducted to identify and explore appropriate capabilities and strategies that can be employed to improve the continuity of a supply chain. Then, a Fuzzy Axiomatic Design (FAD) approach was used to develop a supply chain continuity management model in automobile industry. In each step, independence and information axioms were used to evaluate the identified solutions.
    Keywords: Axiomatic Design, Disruption, Risk, Supply Chain Continuity Management, Supply Chain
  • Ezzatollah Asgharizadeh, Mohammad Reza Mehrgan, Hamed Shakouri, Mohammad Modarres Yazdi, Mohammad Reza Taghizadeh Yazdi * Pages 587-608
    This study presents a mathematical model for the development of power plants capacity to control carbon dioxide. The objective function of the model is to minimize the costs of investing in new power plants, costs of fuels, costs of maintenance and social costs of carbon dioxide over the years from 2011 to 2025. The model has some constraints including demand, development of renewable power plants and development of dispersed generation sites. The proposed model has been solved and analyzed in different scenarios regarding approaches such as "economic and environmental", “economic” and “decreasing the costs of investment in renewable technologies”. It should be noted that having conducted the first scenario, the sensitivity of the mathematical model has been studied in relation to a number of parameters. These parameters include the efficiency of technologies, the social costs of carbon dioxide and the costs of maintaining power generation technologies. In the scenario with economic and environmental approach, combined cycle technologies, CHP, small wind and large wind; and in the economic approach, combined cycle technology, CHP and large wind have been justified. Moreover, in the scenario with the reduction of investment costs, variables related to renewable technologies, combined cycle technology, CHP, small wind, large wind and photovoltaic have been taken into account.
    Keywords: Distributed Generation, Greenhouse Gases, Power Generation Expansion Planning, Social Costs of Carbon Dioxide
  • Mahnaz Hosseinzadeh, Aliyeh Kazemi * Pages 609-632
    Nowadays, women play an important role in business. In addition, entrepreneurship has a significant role in economic growth of countries. There is not any governmental agency or institute dedicated to entrepreneurship and entrepreneurs in Iran. There are only some governmental agencies and departments in the ministries supporting self-employment to some extent. These supports are public for both men and women and there are not any especial plans for female entrepreneurs. Moreover, there are lots of barriers that restrict women's entrepreneurship progress. The aims of this research are identification of women's entrepreneurship development barriers in Iran based on a holistic approach and regarding worldview of all those involved in the system, formulation of entrepreneurship barriers network and identification of key factors relating to the other barriers. In this regard, soft systems methodology has been used to identify the stockholders in the system and to identify barriers of women's entrepreneurship development. Social network analysis has also been used to map the relationships network among these barriers and to identify the key barriers. Finally, the conceptual model of systematic strategies was proposed to help improve the system.
    Keywords: Entrepreneurship development barriers, social network analysis, Soft systems methodology, Women's entrepreneurship
  • Jalil Heidary Dahouei, Mehrnoosh Khorram *, Amir Salar Vanaki, Mohammad Mehdi Dehghan Pages 633-664
    R & D is one of the most important departments in organizations and selecting the most appropriate candidate as the team manager, can have a significant impact on its success. Despite these necessities, there has not been developed a structured framework to help identify appropriate criteria to select the R&D team manager yet. Nevertheless, this study aims to introduce a new combined approach for selection of R&D team managers. For this purpose, the required criteria are obtained from existing competency models. Afterwards, due to the variety of identified criteria and this fact that the weight of each criterion is different from the experts’ point of view, a combination of multi-attribute decision-making (MADM) methods has been used. Therefore, for the weighting of the criteria, the revised SIMOS method and for the selecting of the most appropriate candidate as the team manager, ARAS interval method was used respectively. The framework proposed in this study was used to select the most appropriate candidate for R&D project manager in Keyson Company. According to the results, the most important criteria in the selection of the managers are the individual skills (especially selecting and assigning personnel, allocating resources and having systematic viewpoints).
    Keywords: ARAS interval method, Competency model, MADM, R, D manager selection, Revised Simos method
  • Ali Sorourkhah, Adel Azar *, Saman Babaie-Kafaki, Mohsen Shafiei Nik Abadi Pages 665-690
    Choosing the best option (strategy) in a decision-making process has always brought about some challenges. In this research, while reviewing some of the widely used and well-known methods in this field, a matrix-weighted approach will be presented to address the weaknesses of the existing methods. This approach allows simultaneous attention to the dimensions of the complexity and uncertainty of the problem and is implemented in a collaborative situation. In addition, three important weaknesses of the classic robustness analysis method concerning the examination of a small number of scenarios, the uncertainty about the outcome of some decisions in terms of different criteria in the form of some scenarios and the lack of attention to the weight and importance of the factors shaping future scenarios, are considered in the above approach. In the end, we will apply the proposed approach in a case study for Saipa automotive research and innovation center and will describe the results afterwards.
    Keywords: Automotive industry, Matrix approach, Soft OR, Strategy selection, Weighted, robustness analysis
  • Abolfazl Sherafat, Farahnaz Karimi, Mohammad Reza Davoodi * Pages 691-734
    At the present time, it is impossible to imagine manufacturing organizations without running maintenance systems. Maintenance is a system that supports the core processes. Therefore, a maintenance system is essential for manufacturing organizations in order to maintain competitiveness. As yet many studies have been done on maintenance systems but there is almost no study comprehensively examining various aspects of the system. In this study, defining the attributes of maintenance phenomenon, dimensions and components of maintenance system are clarified. By the use of meta-synthesis approach, previous studies are analyzed and maintenance phenomenon is categorized in five dimensions, 31 sub-dimensions, and 98 components. Finally, the effect of the specified components in 209 previous studies has been determined using Shannon entropy method. And, it has been shown that what factors or codes have received the most emphasis in each theme.
    Keywords: Entropy approach, Evaluation the maintenance system, Maintenance system, Meta, synthesis approach
  • Rahim Foukerdi *, Minoo Mohtat Pages 735-764
    During the last two decades, the need for oil companies to be responsible for the significant economic, social, and environmental consequences of their operations has pushed them to clarify their actions through the publishing sustainability reports. However, the complexity of simultaneous attention to the various and sometimes incompatible stakeholder's demands, resource limitations, as well as the necessity to ensure alignment of sustainable actions with organizational strategies has led oil companies confront with ambiguities in setting the content of the sustainability report. Based on the Global Reporting Initiative (GRI) guidelines, utilization of the balanced scorecard (BSC) and grey-DEMATEL technique, this research attempts to define the key sustainable performance criteria to help release a valid sustainability report by the National Iranian Refining & Distribution Company (NIRDC). According to findings, among the various criteria of the GRI, 22 criteria were more compatible with the content-related principles of this guideline. In addition, the share of environmental criteria of sustainable development was greater than that of the economic and social aspects.
    Keywords: Balanced scorecard (BSC), Global Reporting Initiative (GRI), Grey, DEMATEL, Oil industry, Sustainability report
  • Mohammadreza Ghasemi *, Arash Nabizadeh Pages 765-780
    Data Envelopment Analysis (DEA) has been proposed as a performance evaluative technique to measure the relative efficiency of decision-making units (DMUs) based on their respective multiple inputs and outputs. Lack of great discrimination power and poor weight dispersion has remained as the major issues in DEA. Hence, several methods were addressed in the literature as strategies to resolve the stated problems. However, there are some drawbacks to these methods too, which may lead to infeasible solutions. In order to address these drawbacks sufficiently, we extended the deviation variable form of classical DEA model by adding the lower bound to the input-output weights i.e. multi-criteria data envelopment analysis (MUDEA) developed in the late 1990s and proposed a procedure for ranking efficient units based on the deviation variables values framework. We further illustrated the performance of our proposed method against the alternative methods based on two numerical examples.
    Keywords: Data envelopment analysis, Discrimination power, Ranking, Weights dispersion