فهرست مطالب

نشریه شناخت اجتماعی
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • پروین کدیور، غلامرضا صرامی، زهرا اشعری صفحات 9-26
    مقدمه
    این پژوهش به آزمون مدلی در رابطه با رشد وجدان در اوان کودکی می‎پردازد. چگونگی ارتباط دو مبنای رشدی محیط تربیتی و ویژگی‎های سرشتی کودک در رشد وجدان اخلاقی او همواره مورد مطالعه پژوهشگران بوده است. در این مقاله برای بررسی ارتباط میان عوامل درونی و محیطی در رشد اخلاقی کودک، نقش متغیر کنترل تلاش‎مند در رابطه تعامل مادر کودک و رفتار سازگار با قانون و همدلی که دو جنبه از وجدان هستند، بررسی می‎شود.
    روش
    بدین منظور 515 کودک پیش دبستانی، به طور تصادفی انتخاب شدند و مادران آن ها پرسشنامه‎های مربوط به هر سه متغیر را پاسخ دادند. با استفاده از روش تحلیل مسیر برای دو متغیر وابسته همدلی و رفتار سازگار با قانون و زیرمقیاس‎های تعامل مادر کودک شامل نزدیکی (تعامل مثبت) ، وابستگی و تعارض و زیرمقیاس‎های کنترل تلاش مند، شامل بازداری درونی، تمرکز توجه، خوشایندی محرک‎ها و حساسیت ادراکی، اثرگذاری تعامل مادر کودک بر ابعاد وجدان در 24 مسیر بررسی شد. شاخص‎های برازش در همه مسیرهای پیشنهادی مدل، به جز یک مورد، معنادار و مناسب بود.
    یافته ها
    در مجموع، نتایج آزمون مدل، نشان می‎دهد که تعامل مثبت مادر کودک با واسطه کنترل تلاش مند بر همدلی و رفتار سازگار با قانون در سن پیش دبستان تاثیر دارد. همچنین نتایج پژوهش، فقدان نقش واسطه‎ای کنترل تلاش مند کودک را در رابطه‎ مولفه وابستگی مادر کودک بر رفتار سازگار با قانون کودک نشان می‎دهد.
    نتیجه گیری
    این پژوهش، نقش و اهمیت عاملیت، به ویژه کنترل تلاش مند را در سن پیش دبستان، برای نتیجه‎بخش بودن تعامل مثبت با مادر در درونی‎سازی ارزش‎های اخلاقی نشان داد.

    کلیدواژگان: وجدان، همدلی، رفتار سازگار با قانون، تعامل مادر کودک، عاملیت، کنترل تلاش‎مند، پیش‎دبستان
  • شیرین کوشکی، فاطمه حسینقلی، ولی الله فرزاد، سید فرهاد افتخار زاده صفحات 27-50
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی سازگاری تحصیلی بر اساس ویژگی های شخصیتی و حمایت اجتماعی ادراک شده با نقش واسطه ای راهبردهای خودتنظیمی انجام شد.
    روش
    تعداد 300 دانش آموز پسر دوره متوسطه دوم شهر تهران در سال تحصیلی 13961395 با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایمرحله ای انتخاب و به پرسشنامه های سازگاری دانش آموزان سینها و سینگ (1993) ، ویژگی های شخصیتی آیزنگ (1963) ، حمایت اجتماعی زیمت (1988) و راهبردهای انگیزشی خودتنظیمی پینتریچ و دی گروت (1990) پاسخ دادند. اطلاعات با بهره گیری از معادلات ساختاری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان می دهد روان آزردگی به صورت غیرمستقیم و از طریق راهبردهای خودتنظیمی بر سازگاری تحصیلی تاثیر معنادار دارد، بدین صورت که روان آزردگی بیشتر موجب ناسازگاری بیشتر می شود. برون گرایی به صورت غیرمستقیم و از طریق راهبردهای خودتنظیمی بر سازگاری تحصیلی تاثیر منفی معنادار دارد، به عبارت دیگر هر چه میزان برون گرایی افزایش یابد ناسازگاری نیز کاهش پیدا می کند. پرخاشگری به صورت غیرمستقیم و از طریق راهبردهای خودتنظیمی بر سازگاری تحصیلی تاثیر مثبت معنادار دارد، یعنی هر چه میزان پرخاشگری افزایش یابد ناسازگاری نیز بیشتر می شود. روان آزردگی به صورت مستقیم بر سازگاری تحصیلی تاثیر مثبت معنادار داشت. به بیان دیگر، هر چه میزان روان آزردگی افزایش یابد ناسازگاری هم بیشتر می شود. در مورد برون گرایی به صورت مستقیم بر سازگاری تحصیلی تاثیر منفی معنادار بدست آمد. به عبارت دیگر هر چه میزان برون گرایی افزایش یابد ناسازگاری نیز کمتر می شود. پرخاشگری به صورت مستقیم بر سازگاری تحصیلی تاثیر مثبت معنادار داشت، به عبارت دیگر، هر چه میزان پرخاشگری افزایش یابد ناسازگاری هم بیشتر می شود. حمایت اجتماعی نیز به صورت مستقیم بر سازگاری تحصیلی تاثیر منفی و معنادار داشت.
    نتیجه گیری
    می توان مطرح کرد هر چه میزان حمایت اجتماعی افزایش یابد ناسازگاری نیز کمتر می شود.

    کلیدواژگان: سازگاری تحصیلی، ویژگی های شخصیتی، حمایت اجتماعی ادراک شده، راهبردهای خودتنظیمی و دانش آموزان
  • مهتا اسکندرنژاد صفحات 51-70
    مقدمه
    سوگیری توجه به تصاویر بدنی می تواند با نارضایتی از تصویر همراه گردد و باتوجه به نقش تسهیل کننده ورزش بر سلامت بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش فعالیت بدنی در سوگیری توجه به تصاویر تیپ بدنی و نارضایتی از تصویر بدنی در بانوان می باشد.
    روش
    طرح پژوهش حاضر به روش علی مقایسه ای و همبستگی انجام گرفت. بدین منظور در 130 بانو شرکت کننده در فعالیت های ورزشی (65 نفر) و بدون مشارکت ورزشی (65 نفر که با گروه فعال همگن گردیده بودند) سوگیری توجه و نارضایتی از تصویر بدنی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایه دات پروب برای بررسی سوگیری توجه و پرسشنامه چندبعدی خود بدن برای بررسی نارضایتی از تصویر بدنی مورد استفاده قرار گرفت. برای بررسی ارتباط بین نمرات حاصل از سوگیری توجه و نارضایتی از تصویر بدنی از ضریب همبستگی پیرسون و برای بررسی نقش فعالیت بدنی و برای مقایسه این متغیرها در دو گروه فعال و غیرفعال آزمون تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    بررسی نتایج نشان داد که سوگیری توجه به تصاویر تیپ بدنی با نارضایتی از تصویربدنی به صورت مستقیم و معنادار بوده و تفاوت معناداری در نارضایتی از تصویر بدنی و سوگیری توجه دو گروه وجود دارد به طوری که افراد فعال نارضایتی از تصویر بدنی کمتری نسبت به دیگر گروه داشتند و ارزیابی بهتر بدن و تصویر بدنی مثبت تر اجزای بدن در گروه فعال می باشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد معیارهای غیر واقعی زیبایی و تناسب اندام و انتظارات افراد از بدن خود و دیگران با داشتن فعالیت ورزشی و بدنی مناسب می تواند تغییر یابد.

    کلیدواژگان: نارضايتي از تصوير بدني، سوگيري توجه، مشارکت ورزشي، بانوان ورزشکار، بانوان غيرورزشکار
  • حسین سلیمی، عزت الله قدم پور*، فاطمه رضایی صفحات 71-94
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه عوامل محیطی و مهارت های‏ ارتباطی با قربانی شدن به واسطه‏ آشفتگی ‏روان‏شناختی با استفاده از روش مدل یابی ساختاری انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر با استفاده از روش همبستگی و معادلات ساختاری و با شیوه نمونه‏گیری خوشه‏ای تک مرحله‏ای، به آزمون رابطه ساختاری عوامل محیطی و مهارت های ارتباطی با واسطه‏گری آشفتگی روان‏شناختی و قربانیان قلدری در بین 350 نفر از دانش‏آموزان دختر ‏متوسطه اول شهرستان بوکان پرداخته است. بدین منظور از فرم ایرانی مقیاس قربانی قلدری مرادی (1388) و پرسشنامه‏های افسردگی، اضطراب و استرس لویندا (1995) برای سنجش آشفتگی روان‏شناختی، حمایت اجتماعی ثامنی (1374) ، مهارت های ارتباطی کوئین‏دام (2004) ، و ادراک از جو مدرسه برگرفته از مقیاس محیط کلاس تریکت و موس (1973) ‏به عنوان ابزارهای گردآوری اطلاعات استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج تجزیه وتحلیل معادلات ساختاری نشان می دهد که مدل مفهومی پژوهش با آماره آزمون خی دو برابر با 33/63 و درجه آزادی 51 از برازش خوبی برخوردار است و آشفتگی روان‏شناختی، مهارت های ارتباطی و عوامل محیطی به صورت مستقیم پیش‏بین‏های خوبی برای قربانی شدن دانش‏آموزان بودند. همچنین مهارت های‏ ارتباطی و عوامل محیطی با واسطه آشفتگی روان‏شناختی قربانی شدن را به صورت غیرمستقیم پیش بینی نمودند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل نشان داد که همسو با مدل مفهومی، ابعاد آشفتگی روان‏شناختی، مهارت های ارتباطی و عوامل محیطی به طور مستقیم و غیرمستقیم با قربانی شدن دانش‏آموزان رابطه دارند.

    کلیدواژگان: قربانی شدن، قلدری، عوامل محیطی، مهارت های ارتباطی و آشفتگی روان‏شناختی
  • سهراب امیری صفحات 95-106
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی سودگرایی در قضاوت های اخلاقی شخصی و غیرشخصی بر اساس ابعاد هویت اخلاقی و شناخت اخلاقی و نیز تفاوت های جنسیتی بود.
    روش
    به همین منظور، 303 دانش آموز نوجوان بر اساس نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. سپس به منظور بررسی اهداف و فرضیه های پژوهش مقیاس های هویت اخلاقی، شناخت اخلاقی و در نهایت داستان های اخلاقی شخصیتی و غیرشخصی در قالب گروه های کوچک بین شرکت کنندگان پژوهش توزیع شد تا پاسخ دهند. داده های گرد آوری شده به منظور بررسی اهداف پژوهش، با استفاده از شاخص های توصیفی، همبستگی، تحلیل رگرسیون چندگانه هم زمان و آزمون تی مستقل مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج بیانگر این بود که نمرات بالاتر در هویت اخلاقی با سودگرایی پایین تر در قضاوت اخلاقی شخصی مرتبط است؛ اما رابطه هویت اخلاقی با قضاوت اخلاقی غیرشخصی معنادار نبود. شناخت اخلاقی بالا منجر به سودگرایی پایین تر در قضاوت های اخلاقی شخصی و غیرشخصی می شود. همچنین بین هویت اخلاقی و شناخت اخلاقی همبستگی مثبت معناداری یافت شد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد درگیری فرایندهای شناختی در قضاوت های اخلاقی شخصی منجر به قضاوت های سودگرایانه می شود.

    کلیدواژگان: هویت اخلاقی، شناخت اخلاقی، قضاوت اخلاقی، سودگرایی
  • محمدحسن صیف صفحات 107-122
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر ارائه الگوی روابط علی جذب شناختی و یادگیری ادراک شده بر اساس نقش واسطه گری درگیری شناختی، سهولت و سودمندی ادراک شده به روش تحلیل مسیر است.
    روش
    نمونه آماری این پژوهش شامل 273 نفر از دانشجویان دوره های مجازی دانشگاه پیام نور شیراز که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده و به پرسشنامه هایی متشکل از درگیری شناختی وانگ و اسکالیس (2013) ، جذب شناختی آگاروال و کاراهانا (2000) ، یادگیری ادراک شده رووی و همکاران (2009) ،سهولت ادراک شده هسوولو (2004) و سودمندی ادراک شده کیم و دیگران (2007) پاسخ دادند.
    یافته ها
    به طور کلی نتایج حاکی از اثرات غیر مستقیم مولفه های جذب شناختی بر یادگیری ادراک شده دانشجویان دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده جذب شناختی و مولفه های آن از طریق واسطه گری درگیری شناختی، سودمندی و سهولت ادراک شده بر یادگیری ادراک شده تاثیر گذار بوده به طوری که کنترل و کنجکاوی از طریق درگیری شناختی، سودمندی و سهولت ادراک شده اثر مستقیم و غیر مستقیم و تفکیک زمانی، غوطه وری متمرکز و لذت بی نهایت از طریق درگیری شناختی و سودمندی ادراک شده بر یادگیری ادراک شده اثر غیر مستقیم است. کلیه متغیر های مطرح در این پژوهش چهل و دو درصد از تغییرات موجود در متغیر یادگیری ادراک شده را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: یادگیری ادراک شده، جذب شناختی، درگیری شناختی، سودمندی ادراک شده، سهولت ادراک شده
  • وحید نجاتی، سامان کمری، صدیقه جعفری صفحات 123-144
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر ساخت و بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه شناخت اجتماعی دانشجویان (شاد) بود.
    روش
    پژوهش حاضر از منظر هدف و شیوه گردآوری اطلاعات جزء طرح های همبستگی مبتنی بر روان سنجی بود. بدین منظور پرسشنامه محقق ساخته حاضر که دارای 19 گویه است با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای بر روی 735 دانشجوی دختر و پسر دانشگاه های شریف، تربیت مدرس، علم و صنعت، شهید بهشتی و خواجه نصیر تهران اجرا شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی به روش مولفه های اصلی همراه با چرخش واریماکس نشان دهنده وجود 4 مولفه شناخت اجتماعی بود که به ترتیب شناخت خود، ذهن خوانی، تشخیص تهدید آموزشی و درک محیط آموزشی نام گذاری شدند. این 4 مولفه 63/49 درصد از کل واریانس را تبیین کردند. همچنین نتایج تحلیل عاملی تاییدی وجود چهار عامل پرسشنامه مذکور را مورد تایید قرار داد. از طرفی دیگر نتایج ضریب همبستگی شواهدی دال بر روایی همگرای پرسشنامه شناخت اجتماعی با دیگر متغیرهای شناختی این حوزه فراهم کرد. همچنین به منظور سنجش پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ و همبستگی خرده مقیاس ها با نمره کل پرسشنامه استفاده شد که ضرایب آلفای کرونباخ برای خرده مقیاس شناخت خود (73/0) ، ذهن خوانی (72/0) ، تشخیص تهدید آموزشی (71/0) ، درک محیط آموزشی (74/0) و نمره کل پرسشنامه (86/0) بدست آمد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج بیانگر آن بود که پرسشنامه شناخت اجتماعی از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار است و می توان از آن به عنوان یک ابزار سودمند برای سنجش شناخت اجتماعی در دانشجویان بهره برد.

    کلیدواژگان: شناخت اجتماعی، شناخت خود، ذهن خوانی، تشخیص تهدید آموزشی، درک محیط آموزشی
  • مرتضی ترخان صفحات 145-158
    مقدمه
    این مطالعه به منظور پیش بینی بهزیستی روان شناختی از طریق مکانیزم های دفاعی و خودمتمایزسازی شناختی دانشجویان انجام پذیرفت.
    روش
    روش تحقیق این پژوهش از نوع همبستگی و نمونه این پژوهش 125 نفر از دانشجویان بودند که از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار این پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه خودمتمایزسازی شناختی اسکورون و فریدلندر، پرسشنامه مکانیزم های دفاعی آندروز، سینگ و باند و پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف.
    یافته ها
    تحلیل رگرسیون چندمتغیری به روش گام به گام و ضریب همبستگی پیرسون نشان داد، خودمتمایزسازی شناختی 23/8 درصد، مکانیزم دفاعی رشد یافته 53/5 درصد، مکانیزم دفاعی رشدنایافته 30/4 درصد و مکانیزم دفاعی روان آزرده 12/4 درصد و در کل 18/22 درصد واریانس مشترک (R2) بهزیستی روان شناختی دانشجویان را تبیین نمودند.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش در همگرایی با یافته های تحقیقات دیگر نشان داد، خودمتمایزسازی شناختی، مکانیزم دفاعی رشدیافته، مکانیزم دفاعی رشدنایافته و مکانیزم دفاعی روان آزرده در بهزیستی روان شناختی دانشجویان نقش تعیین کننده ای دارند.

    کلیدواژگان: خودمتمایزسازی شناختی، بهزیستی روان شناختی، مکانیزم های دفاعی (رشدیافته، رشدنایافته و روان آزرده)
  • نیلا علمی منش صفحات 159-172
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه مداخله ای لوتانز بر اهمال کاری تحصیلی و اهمال کاری سازمانی بود.
    روش
    پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون است. جامعه آماری شامل دانشجویانی است که در سال تحصیلی 1395 در دانشگاه پیام نور نطنز مشغول به تحصیل بوده و هم زمان به صورت تمام وقت مشغول به کار بوده اند. تعداد این افراد 300 نفر بود. از بین آن ها 50 نفر که اهمال کاری تحصیلی و سازمانی داشتند به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شده و در دو گروه 25 نفری قرار داده شدند. ابزارهای سنجش پرسشنامه های اهمال کاری تحصیلی سولومون و راثبلوم و اهمال کاری سازمانی صفاری نیا و امیرخانی رازلیقی بودند. پس از اجرای پرسشنامه ها برنامه مداخله ای لوتانز برای گروه آزمایش برگزار شد. به منظور جمع آوری داده های پس آزمون و پی گیری مجددا آزمون توسط هر دو گروه در دو مرحله دیگر اجرا شد. به منظور تحلیل داده ها از روش کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل نشان داد تمام متغیرهای وابسته در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، در هر دو مرحله پس آزمون و پیگیری کاهش معناداری داشته است. این نشان دهنده اثربخشی مداخله در مرحله پس آزمون و پایداری اثر در مرحله پیگیری است
    نتیجه گیری
    درنتیجه می توان گفت استفاده از مدل مداخله ای لوتانز بر کاهش اهمال کاری تحصیلی و اهمال کاری سازمانی موثر است. بنابراین می تواند راهکار اجرایی مناسبی جهت اهمال کاری تحصیلی و اهمال کاری سازمانی کاهش باشد.

    کلیدواژگان: مدل مداخله ای سرمایه روان شناختی (PCI)، اهمال کاری تحصیلی، اهمال کاری سازمانی
  • محمدعلی خاکساربلداجی، محمدحسین عبدالهی، پروین کدیور، حمیدرضا حسن آبادی، علی اکبر ارجمندنیا صفحات 173-186
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی شناختی رایانه محور حافظه فعال بر توجه و بازداری پاسخ و مولفه مجری مرکزی کودکان دارای اختلال یادگیری خاص انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون پیگیری است. تعداد 27 نفر دانش آموز 8 تا 12 ساله دچار اختلال یادگیری خاص به شکل تصادفی در دسترس از مراکز اختلالات یادگیری خاص شهرستان های تهران (شهریار و رباط کریم) انتخاب گردیدند. این 27 نفر در سه گروه بر اساس مولفه های حلقه واج شناختی و لوح دیداری فضایی آزمون حافبک و فرم ارزیابی اختلال یادگیری خاص (LDES) همتا و گروه بندی شدند. سپس با استفاده از آزمون IVA و مولفه مجری مرکزی آزمون حاف بک پیش آزمون به عمل آمد. پس از 18 جلسه 50 دقیقه ای مداخله شناختی رایانه ای بر روی 27 نفر، مجددا پس آزمون انجام شد و پس از گذشت سه ماه آزمون پیگیری انجام گردید. برای تحلیل داده ها از آماره های توصیفی و تحلیل واریانس اندازه های مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین سه گروه در پیش آزمون و پس آزمون و آزمون پیگیری در حوزه های توجه، بازداری پاسخ و مولفه مجری مرکزی تفاوت معنادار ایجاد شده است.
    نتیجه گیری
    بنابراین مداخله آموزشی شناختی رایانه محور باعث افزایش توجه، بازداری پاسخ و مولفه مجری مرکزی حافظه فعال در کودکان دارای اختلال یادگیری خاص شده است.

    کلیدواژگان: حافظه فعال، توجه، کنترل پاسخ، مولفه مجری مرکزی حافظه فعال، اختلال یادگیری خاص، مداخله آموزشی شناختی رایانه محور حافظه فعال
|
  • Parvin Kadivar , Gholamreza Sarami , Zahra Ashari Pages 9-26
    ntroduction: his study is a test of a model related to conscience development in early childhood. Researchers have studied that tow developmental bases, child's temperament and educational environment, how have relation together. This paper studies the model that links the early mother-child relationships, children’s temperament trait of effortful control, and their empathy and rule-compatible conduct, two aspects of child conscience.
    Method
    In play study, we used N=515 preschool students. In a developmental chain, effortful control was posited as a mediator of the links between mother-child relationship and children’s conscience. Effortful control is consisted of attention focusing, inhibitory control, low-intensity pleasure and perceptual sensitivity.  Mother–child relationship is consisted of conflicts, closeness and dependence. We used path analyses method and 24 paths analyzed in this model. Based on the fitting coefficients, exceptone path, the model considered suitable.
    Conclusion
    Structural modeling analyses, with effortful control as a mediator, supported relationship across mother-child interaction and empathy and rule-compatible conduct of pre-school's children. Effortful control has not mediation role in effect of dependence of mother-child on rule-compatible conduct.
    Result
    Findings of this study shows the importance of agency and effortful control of pre-school's children for effective interaction with mother in the irmoral internalization.
    Keywords: Conscience, Empathy, Rule-compatible conduct, Mother-childinteraction, Agency, Effortful Control, Pre-schoo
  • shirin kooshki , fatemeh hosseingholi , valiallah farzad , Seyed Farhad Eftekharzadeh Pages 27-50
    Introduction
    The present study aimed to investigate academic adjustment based on personality traits and percieved social support with mediating self-regulated learning strategies.
    Method
    300 male second grade students of a high school in Tehran during 1395-1396 were selected based on randomized stage cluster sampling and answered to Sinha and Singh (1993) academic adjustment, Eysenck (1963) personality traits, Zimth (1988) social support, Pintrich and De Groot (1990) motivational strategies questionnaires. The collected data were analysed by Lisrel software structural equation statistical methods.
    Result
    The result showed that meaningful and positive effect rather leads to more inadjustment. Extroversion (indirectly and with self regulated learning strategies) had a meaningful and positive effect on academic adjustment, that is, by increasing extroversion academic adjustment decreases. Aggression, indirectly and and througout self-regulated learning strategies had a positive and meaningful effect on academic adjustment, that is to say, as aggression  increases so does unadjustment. Neuroticism indirectly had a negative and meaningful effect on academic adjustment, in other words, as neuroticism increases so does unadjustment. Extroversion directly had a negative and meaningful effect on academic adjustment, meaning when extroversion increases unadjustment decreases. Aggression directly had a positive and meaningful effect on academic adjustment, meaning as aggression increases so does unadjustment.
    Conclusion
    Social support on the other hand, directly had a negatove and meaningful effect on academic adjustment, in other words, with increasing social support unadjustment decreases as well.

    Keywords: academic adjustment, personality traits, perceived social support, self-regulated learning, students
  • mahta eskandarnejad Pages 51-70
    Introduction
    Attentional biases are thought to contribute to body image dissatisfaction and due to the role of sports facilitation on health, the aim of this research was to study the role of physical activity in attentional bias to body pictures and body image dissatisfaction in women.
    Method
    The research was causal-comparative and correlational. In 130 participants who had participated in sports (n=65) and no participated in sport (n=65) that were homogenized with active group, attentional bias and body image dissatisfaction were investigated. Dot-probe task was used for attentional bias and multidimensional body-self relations questionnaire was used for body image dissatisfaction. Pearson test was used to examine the correlation between attentional bias and body image dissatisfaction. To evaluate the role of physical activity and compare these variables in two groups, independent t-test was used.
    Results
    The results showed a significant relationship between attentional bias and body image dissatisfaction and there was a significant difference between the two groups in these variables that non-active group showed significant high body image dissatisfaction. There was better assessment of body and more positive image of the body limbs in the active group.
    Conclusion
    It seems that unrealistic measurement of beauty and fitness and the expectations of individuals' body itself and others might be changed with appropriate sports and physical activity.

    Keywords: Body image dissatisfaction, Attentional bias, Sport Participation, Athlete women, Non-athlete women
  • hossein salimi, Ezatollah Ghadampour, Fatemeh Rezaei Pages 71-94
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the relationship between environmental factors and communication skills with sacrifice due to psychological crisis using structural equation modeling method.

    Method

    The present study used a correlation and single-stage cluster sampling method to test the structural relationship between environmental factors and communication skills with the mediation of psychological distress and victims of bullying among 350 middle school students in Boukan city. For this purpose, the Iranian version of Moradi victimization scale (2009) and Lewinda's Depression (1995), Anxiety and Stress Scale for measuring psychological crisis, Samini's Social Support (1995), Queendom's Communication Skills (2004), and perception of the school atmosphere derived from the scale of the classroom environment of the Trickett and Moos (1973) Information gathering tools were used.

    Results

    The results of the structural equation analysis showed that the conceptual model of the research with Chi-square test was 63/33 and the degree of freedom of 51 are well fitted. Psychological aesthetics, communication skills and environmental factors directly provide good predictors for the victimization of knowledge students were. Also, communication skills and environmental factors predicted indirectly by the psychological crisis of  the victim.

    Conclusion

    The results showed that, in line with the conceptual model, the dimensions of psychological crisis, communication skills and environmental factors directly and indirectly related to the victimization of students.

    Keywords: victimization, bullying, environmental factors, communication skills, psychological crisis
  • Sohrab Amiri Pages 95-106
    Introduction
    This study examined the utilitarianism in personal and impersonal moral judgments based on moral cognition and moral identity according to gender differences.
    Method
    For this purpose, 303 adolescents were selected by multistage cluster sampling. Then, to evaluate the objectives and hypotheses, the moral identity, moral cognition scale and personality and impersonal moral stories were distributed in small groups among the participants to respond. Collected data to evaluate the purpose of the study were analyzed using the descriptive, correlational, multiple regression analysis, and independent t-test.
    Results
    Results showed that high scores on moral identity was associated with lower utilitarianism on personal moral judgment; however, the relationship between moral identity and impersonal moral judgment was not significant. High moral cognition led to lower utilitarianism in personal and impersonal moral judgments. In addition, a significant positive correlation was found between moral identity and moral cognition.
    Conclusion
    It seems cognitive processes involved in personal and impersonal moral judgments might lead to the utilitarian judgments.

    Keywords: Moral identity, moral cognition, moral judgment, utilitarianism
  • Mohammad hassan Seif Pages 107-122
    Introduction
    The aim of the present study was to investigate the causal relation model of cognitive absorption and perceived learning through the mediating role of cognitive engagement and perceived ease of use and perceived usefulness through path analysis.
    Method
    To do so, the sample of study included 273 students of virtual courses from Shiraz Payame Noor University selected through random sampling, and were asked to answer questionnaires of Cognitive Engagement (Wang& Eccles, 2013), Cognitive Absorption (Agarwal & Karahana, 2000) Perceived Learning (Rovai& et al, 2009), Perceived Ease of Use (Hsu & Lu, 2004) and Perceived Usefulness (Kim& et al, 2007) subscales.
    Results
    Overall, the results indicated the indirect effects of cognitive absorption components on perceived learning.
    Conclusions
    The results showed cognitive absorption and their components through cognitive engagement and perceived ease of use and perceived effect on perceived learning, as control and curiosity through cognitive engagement and perceived ease of use and perceived usefulness have direct and  indirect effect on perceived learning and temporal dissociation, focused immersion and heightened enjoyment, through cognitive engagement and perceived usefulness  had indirect effect on perceived learning. The whole variables in this study explain 42% of changes in the perceived learning.

    Keywords: Perceived learning, Cognitive absorption, Cognitive engagement, Perceived ease of use, Perceived usefulness
  • Vahid Nejati , saman kamari , Sedighe Jafari Pages 123-144
    Introduction
    The aim of this study was construction and examine the psychometric characteristics of student social cognition questionnaire (SHAD).
    Method
    This study from the perspective of the purpose and method of collecting information, was a part of correlational research based on psychometric analysis. For this purpose, a researcher-made questionnaire with 19 items was conducted on 735 girl and boy students by random multi-stage cluster sampling in universities of Sharif, Tarbiat Modares, Elmo Sanaat, Shahid Beheshti and Khaje-Nasir. For analysis of data, the exploratory and confirmatory factor analysis were used.
    Results
    The results of exploratory factor analysis by principal components method with varimax rotation indicated the existence of 4 component social cognition that were named respectively cognition of self, mindreading, detection of educational threat and understanding of educational environment. These four component explained 49/63 percent of the total variance. Also, the results of confirmatory factor analysis confirmed the four factors of the questionnaire. On the other hand, the results of the correlation coefficient provided evidence of the convergent validity of the social cognition questionnaire with other cognitive variables in this domain. The reliability of the questionnaire was also measured by Cronbach's alpha coefficient and the correlation of the subscales with the total score of the questionnaire. Cronbach's alpha for subscale cognition of self (0/73), mindreading (0/72), detection of educational threat (0/71), understanding of educational environment (0/74) and Cronbach's alpha coefficient of the total questionnaire was (0/86).
    Conclusion
    Generally, the results showed that social cognition questionnaire had an appropriate reliability and validity and it can be used as a useful tool to assess student’s social cognition.

    Keywords: Social cognition, Cognition of self, Mindreading, Detection of educational threat, Understanding of educational environment
  • Morteza Tarkhan Pages 145-158
    Introduction
    The Purpose of this research was to study the relationship between predicting of psychological well-being through defense mechanisms and cognitive self-differentiation in students.
    Method
    The research method was correlation and participants of this research were 125 people of students selected via simple randomization. The research materials were: Skowron and Friddlander Self-differentiation Questionnair, Andrews, Sing and Bond Defense Styles Questionnaire and Ryff Psychological Well-being Questionnaire. .
    Results
    Multiple regression analysis with stepwise method and Pearson correlation showed that cognitive self-differentiation %8/23, mature defense mechanism %5/53, immature defense mechanism %4/30, neurotic defense mechanism %4/12 and the generally explained %22/18 of common variance (R²) of psychological well-being of students.
    Conclusion
    The findings of this research indicated that cognitive self-differentiation, mature defense mechanism, immature defense mechanism and neurotic defense mechanism have basic role in psychological well-being of students.

    Keywords: Cognitive self-differentiation, Psychological Well-Being, Defense mechanisms (mature, immature, neurotic)
  • Nila Elmimanesh Pages 159-172
    Introduction
    The present study was aimed to investigate the effectiveness of Luthans intervention program on Academic and Organizational Procrastination.
    Method
    the research was quasi-experimental with pretest-posttest design. The population consisted of PNU students of Natanz in the academic year 1395 who were studying and working full time. Out of the 300 students, 50 were randomly selected and put into two groups of 25, one for academic and another one for organizational procrastination. The instruments were two questionnaires of Academic Procrastination (Solomon & Rothblum) and Organizational Procrastination (Safary Nia & Amirkhani Razilighy). After the implementation of the questionnaires, Luthans Intervention Program was applied to the experimental group. Then, Post-test and follow-up were implemented for both groups in two phases. Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data.
    Results
    The results showed that compared with the control group, both of the dependent variables in the experimental group were reduced significantly. The results of the Post-test and follow-up reflected the effectiveness and stability of the intervention.
    Conclusion
    It can be stated that psychological Capital Intervention Model has been effective on decreasing Academic and organizational procrastination. Therefore, it can be an appropriate strategy to reduce Academic and organizational procrastination.
    Keywords: Psychological Capital Intervention Model (PCI), Academic Procrastination, Organizational Procrastination
  • Mohammad Ali khaksar boldaji , Mohammad Hossein Abdollahi , Parvin Kadivar , Hamid Reza Hasan Abadi , Aliakbar Arjomandnia Pages 173-186
    Introduction
    The purpose of  present research was the investigation of the effectiveness of computer-based cognitive training on working memory on attention, response control, and central executive working memory of children with specific learning disabilities.
    Method
    The research method was semi- experimental with pre-test post-test fallow-up. A total of 27 students aged 8 to 12 years with a specific learning disorder diagnosis were randomly selected from the centers of special learning disorders in Tehran (Robatkarim). The 27 subjects were peer and clustered into 3 groups based on component, phonological loop and visuospatial sketchpad of the HAFBAK test and the assessment of specific learning disorder (LDES). Then, using the IVA test and the central executive component of the HAFBAK  test, a pretest was performed. After 18 session of 50 minute computer- based cognitive intervention, on 27 subjects post-test was performed. After 3 months, the fallow-up test was performed. For analyzing the data descriptive statistics and repeated measure variance analysis method were used.
    Results
    The finding of this research showed that there was a significant difference between the 3 groups in per-test post-test and fallow-up test in the areas of attention, response control and central executive component.
    Conclusion
    Therefore, computer-based cognitive training intervention increased the attention, response control and  the central executive component of working memory in children with specific learning disabilities.

    Keywords: Working Memory, Attention, Response control, Central executive, Specific learning disabilities, Computer-based cognitive training of working memory