فهرست مطالب

نشریه شناخت اجتماعی
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حسین زارع، حمیدرضا ایمانی فر صفحات 7-17
    مقدمه
    ادبیات تحقیقی بسیاری در مورد ادراک زمان که در تمام رفتارهای ارگانیسم زنده در جریان است وجود دارد. در روان شناسی اجتماعی نیز تحقیقات زیادی وجود دارد که به موضوع شکل گیری رفتار با توجه به زمان می پردازد. همانند مدیریت زمان، رویکرد زمان، جهت گیری زمان و یا ارزش های مرتبط با گذشته و آینده. هدف از این تحقیق، بررسی قدرت پیش بیینی کنندگی سهل انگاری اجتماعی و اضطراب انتظار بر ادراک زمان بود.
    روش
    در این تحقیق، 300 دانشجوی دختر به روش در دسترس انتخاب گردیدند. سهل انگاری اجتماعی با دو زیر مقیاس توجه به خود و بی تفاوتی، اضطراب انتظار با کمک پرسشنامه استاندارد و ادراک زمان با چهار روش سنجش تولید، بازتولید، مقایسه ای و برآورد کلامی با کمک نرم افزار سنجیده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج رگراسیون چند متغیری نشان داد که بی تفاوتی به طور مثبت و توجه به خود به طور منفی ادراک زمان به روش برآورد کلامی را پیش بینی کرد. متغیرهای پیش بین اضطراب انتظار، توجه به خود و سن آزمودنی ها توانستند به طور مثبت ادراک زمان به روش تولید را پیش بینی نمایند. همچنین نتایج رگراسیون لجستیک نیز نشان داد که متغیر سن، ادراک زمان را به روش سنجش مقایس های پیش بینی می نماید.
    کلیدواژگان: ادراک زمان، سهل انگاری اجتماعی، اضطراب انتظار
  • غلامحسین جوانمرد صفحات 18-24
    مقدمه
    باورهای دینی در زندگی اجتماعی و روان شناختی نقش مهمی برعهده دارند. بخش اعظم این باورها از والدین به فرزندان منتقل می شوند. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر دینداری والدین در دینداری فرزندان انجام یافته است.
    روش
    در این مطالعه ی توصیفی مقطعی، 260 دانشجو پسر و دختر و والدین آنان با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای در دانشگاه های بناب است، نمونه منتخب با تکمیل پرسشنامه معبد- دو، مورد مطالعه قرار گرفتند. همبستگی داده ها با تحلیل ضریب همبستگی پیرسون، و آزمون t برای مقایسه میانگین ها به کار گرفته شد. همچنین تحلیل واریانس یک راهه نیز برای تجزیه و تحلیل داده ها به کار برده شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد که رابطه معناداری بین عمل به باورهای دینی فرزندان و مادران (01/0p<، 31/0=r) و عمل به باورهای دینی فرزندان و پدران (05/0p<، 23/0=r) وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که عمل به باورهای دینی در فرزندان به طور معناداری توسط عمل به باورهای دینی در والدین پیش بینی می شود (01/0p<). اما در بررسی جداگانه دیده شد که همبستگی عمل به باورهای دینی فرزندان پسر با مادرانشان و همبستگی عمل به باورهای دینی فرزندان دختر با پدرانشان بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    دینداری و عمل به باورهای دینی والدین با دینداری و عمل به باورهای دینی فرزندان با هم رابطه دارند.
    کلیدواژگان: دینداری، فرزندان، والدین
  • شکوفه موسوی، علی اصغر کاکوجویباری صفحات 25-37
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بافت اجتماعی دو زبانه بر حافظه رویدادی خردسالان است.
    روش
    بدین منظور 27 خردسال دو زبانه (ارمنی و فارسی زبان) در سه رده سنی 24، 30 و 36 ماهه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و گروه خردسالان یک زبانه (فارسی زبان) با آن ها همتا شدند. به منظور سنجش مهارت های حافظه، عملکرد تقلیدی آن ها با آزمون حافظه عملی، در سه مرحله بررسی و سه نوع ارزیابی خط پایه، ارزیابی آنی و ارزیابی با تاخیر در خردسالان مقایسه شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی توکی تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده حاکی از این است که بین دو گروه از نظر مهارت های حافظه تفاوت معناداری دیده نشد. اما تفاوت دو جنس معنادار بود بدین صورت که دختران نسبت به پسران برتری داشتند. همچنین بین ارزیابی های گوناگون (پایه، آنی و با تاخیر) تفاوت معنادار دیده شد. بدین صورت که ارزیابی آنی و با تاخیر از پایه بهتر بود.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش مهارت های زبانی خردسالان به عنوان عامل مهمی در عملکرد آن ها در تکالیف تقلید توالی ها بود. بر همین روال یافته های اخیر پیشنهاد می کند حداقل تا دو سالگی زبان برای خردسالان عامل تعیین کننده و مهمی است از آنچه که به حافظه می رود.
    کلیدواژگان: دوزبانگی، بافت اجتماعی دوزبانه، حافظه رویدادی، خردسالان
  • منصور بیرامی، یزدان موحدی، عبدالخالق میناشیری صفحات 38-46
    مقدمه
    اختلالات اضطرابی و مخصوصا هراس اجتماعی از مهمترین اختلالاتی هستند که باید مورد توجه قرار بگیرند. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط باورهای فراشناختی و توان حل مساله اجتماعی با نشانگان اختلال هراس اجتماعی در دانشجویان انجام شده است.
    روش
    تعداد 284 نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز به صورت تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و علاوه بر اطلاعات دموگرافیک به پرسشنامه های باورهای فراشناختی، توان حل مساله اجتماعی و هراس اجتماعی پاسخ دادند. تحلیل داده ها با روش های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین نمرات افراد در باورهای فراشناختی و توان حل مساله اجتماعی با نشانگان اختلال هراس اجتماعی همبستگی معناداری وجود داشت، در این میان باور مثبت در مورد نگرانی، نیاز به کنترل فکر و توان حل مساله اجتماعی نقش معناداری در پیش بینی نشانگان اختلال هراس اجتماعی داشتند، اما وقوف شناختی، اطمینان شناختی و کنترل ناپذیری نقش معناداری در پیش بینی نشانگان اختلال هراس اجتماعی نداشتند.
    نتیجه گیری
    باورهای فراشناختی از عوامل موثر در سلامت روانی هستند و می توان با تغییر فراشناخت هایی که شیوه ناسازگارانه تفکرات منفی را زیاد می کنند و یا باعث افزایش باورهای منفی عمومی می گردند به بهبود وضعیت سلامت روانی دانشجویان کمک کرد.
    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، توان حل مساله اجتماعی، هراس اجتماعی
  • وحید نجاتی، سارا آقایی ثابت، مرضیه خوشحالی پناه صفحات 47-53
    مقدمه
    کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه (ADHD) اغلب در تعاملات اجتماعی با همسالان دچار مشکلات هستند و با طرد همسالان و انزوای اجتماعی مواجه می شوند. با این حال نقص در کارکردهای اجتماعی این کودکان هنوز مورد تردید است. هدف پژوهش حاضر مقایسه توانایی شناخت اجتماعی در کودکان مبتلا به ADHD و کودکان عادی می باشد.
    روش
    بدین منظور آزمون ذهن خوانی از طریق تصویر چشم در 25 کودک مبتلا به ADHD و 25 کودک سالم که از لحاظ سن و بهره هوشی با یکدیگر همتا شده بودند، اجرا شد.
    یافته ها
    تحلیل نتایج نشان داد که عملکرد کودکان مبتلا به ADHD در آزمون ذهن خوانی به طور معناداری ضعیف تر از گروه گواه بود.
    نتیجه گیری
    از آنجا که ذهن خوانی یکی از اساسی ترین مولفه های شناخت اجتماعی است، می توان نتیجه گیری نمود که نقص در توانایی ذهن خوانی یکی از عوامل موثر بر شکست این کودکان در تعاملات اجتماعی و روابط میان فردی است.
    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی و نقص توجه، شناخت اجتماعی، ذهن خوانی
  • احمد عابدی، عبدالحسین شمسی، احمد یارمحمدبان، امیر قمرانی، مریم صمدی صفحات 54-61
    مقدمه
    یکی از روز آمدترین مدل های شناختی در حوزه تعاملات بین فردی، مدل شناختی پردازش اطلاعات اجتماعی می باشد. این مدل از رهگذر تعاملات اجتماعی موفق به بررسی علل و پیشگیری مشکلات عاطفی و رفتاری کودکان و نوجوانان شده است. در این راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین مدل پردازش اطلاعات اجتماعی با علائم مشکل نافرمانی مقابله ای در دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر اصفهان می باشد.
    روش
    روش مورد استفاده در این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی (تحلیل رگرسیون) است. نمونه مورد استفاده در این پژوهش 100 نفر از دانش آموزان مقطع ابتدایی بودند که به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای از نواحی مختلف شهر اصفهان انتخاب گردیدند. ابزار پژوهش عبارت از پرسشنامه مشکلات رفتاری اخن باخ و داستان های اجتماعی برایان و تورکاسیا بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از رگرسیون چندگانه (گام به گام) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که در گام اول مرحله تفسیر 46 درصد واریانس مشکل نافرمانی و در گام دوم تفسیر و رمزگردانی 49 درصد واریانس مشکل نافرمانی مقابله ای را پیش بینی می کند.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های حاصل از پژوهش مدل پردازش اطلاعات می تواند علائم نافرمانی مقابله ای دانش آموزان را پیش بینی کند. به عبارت دیگر، دانش آموزانی که در پردازش اطلاعات اجتماعی نمرات کمتری کسب کرده بودند علائم نافرمانی مقابله ای را به میزان بیشتر نشان می دادند در مجموع نتایج حاصل از این پژوهش کارآیی مدل پردازش اطلاعات اجتماعی در پیش بینی علائم نافرمانی مقابله ای را تایید نمود.
    کلیدواژگان: مدل پردازش اطلاعات اجتماعی، علائم نافرمانی مقابله ای، دانش آموزان مقطع ابتدایی
  • محمدعلی نظری، مجتبی سلطان لو، سمیه سعیدی دهاقانی، سمیرا دمیا، نسرین راستگار هاشمی، محمد مهدی میرلو صفحات 62-73
    مقدمه
    طیف وسیعی از پژوهش ها نشان داده اند که مدت زمان ادراک شده، از عوامل متعددی تاثیر می پذیرد. فرضیه مطالعه حاضر این بود که جنسیت و بار هیجانی (والانس و برانگیختگی) لغات فارسی باعث خطا در ادراک زمان می شوند.
    روش
    در این آزمایش، 58 نفر از دانشجویان پسر و دختر مقطع کارشناسی دانشگاه تبریز به صورت داوطلبانه شرکت کردند. به همه شرکت کنندگان با استفاده از آزمون رایانه ای، مجموعه ای از کلمه های فارسی دارای بار هیجانی (در پنج بعد: شاد، آرامش بخش، خنثی، خشونت آمیز و غمگین) به مدت 800 و 2000 میلی ثانیه نشان داده شد تا بازتولید کنند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه های مکرر سه عاملی، آزمون تحلیل واریانس یک راهه، آزمون های تی مستقل و تی وابسته تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که میزان خطا (کم تخمینی)، برای مدت زمان بلند بیشتر از میزان خطا برای مدت زمان کوتاه بوده است. همچنین میزان تغییر پذیری در واژه های شاد و آرامش بخش به طور معناداری بالاتر از میزان تغییر پذیری در واژه های خشونت آمیز، غم انگیز و خنثی است.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که هیجان بر ادراک زمان تاثیر می گذارد. اساس تفسیر این نتایج مدل های توجهی ادراک زمان و مدل های مبتنی بر انگیختگی زمان است.
    کلیدواژگان: ادراک زمان، بازتولید زمان، واژه های فارسی، بار هیجانی، خطای هیجانی، جنسیت
  • حمید لطفی، حسین زارع، محمود ایروانی، یوسف کریمی صفحات 74-86
    مقدمه
    جهت سنجش تاثیر فشارگروهی بر فرضیه آزمایی از جامعه دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی 103 نفر (51 نفر گروه کنترل و 52 نفر گروه آزمایش) به روش تصادفی انتخاب شدند.
    روش
    با تکلیف انتخاب واسون تصریح شده لطفی و زارع، و سنجه فشار گروهی ذهنی مورد سنجش و آزمایش قرار گرفتند. داده های به دست آمده با آزمون های آماری نیکویی برازش مجذور خی و مستقل بودن متغیرهای طبقه ای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 1) حجم اصلی آزمودنی ها در موقعیت آزمون تعیین کننده فرضیه به دو انتخاب پاسخ بی ربط و پاسخ درست گرایش بیشتری نشان دادند. 2) آزمودنی ها در سه انتخاب گزینه پاسخ های الف) تمایل روان شناختی به حفظ فرضیه ب) پاسخ درست و ج) پاسخ غلط تفاوت معناداری با یکدیگر نداشتند. 3) وقتی افراد در موقعیتی قرار می گیرند که خلاف تمایل روان شناختی آن ها است در مقابل فشارگروهی ذهنی نیز مقاومت می کنند.
    نتیجه گیری
    نتایج با توجه به نظریه روش شناختی توصیف و تبیین دوگانه رفتار اجتماعی، مولفه های شناختی و روانی اجتماعی مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فرضیه آزمایی، استدلال انتزاعی، فشار گروهی
  • رضا قربان جهرمی، الهه حجازی، جواد اژه ای، محمد خدایاری فرد صفحات 87-99
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی اهداف پیشرفت در رابطه بین نیاز به خاتمه و درگیری شناختی بر حسب تعلل ورزی دانش آموزان است.
    روش
    به این منظور 268 نفر (161 دختر و 107 پسر) از دانش آموزان پایه سوم دبیرستان های دولتی شهر شیراز به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و به پرسشنامه خودگزارشی متشکل از خرده مقیاس های نیاز به خاتمه (NFCS)، مقیاس اهداف پیشرفت (AGS)، مقیاس درگیری شناختی (MSLQ) و مقیاس تعلل ورزی تحصیلی (PASS) پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش به طور کل‍‍ی نشان داد که در یک بافت تحصیلی تعلل ورزی، ابعاد نیاز به خاتمه از طریق واسطه گری اهداف پیشرفت بر راهبردهای شناختی عمیق دارای اثر غیرمستقیم، منفی و معنی دار می باشد؛ در حالی که بر راهبردهای شناختی سطحی دارای اثر غیرمستقیم، مثبت و معنی دار است.
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از آن بود که اثر مستقیم نیاز به ساختار بر اهداف تبحری و رویکرد- عملکرد منفی و معنی دار و بر اهداف اجتناب- عملکرد مثبت و معنی دار است. بعلاوه، اثر مستقیم نیاز به قطعیت بر اهداف تبحری معنی دار و منفی و بر اهداف رویکرد عملکرد معنی دار و مثبت بود. اثر مستقیم نیاز به قطعیت بر اهداف اجتناب عملکرد معنی دار نبود. در ضمن، اثر هر یک از اهداف پیشرفت بر راهبردهای شناختی سطحی و عمیق متفاوت بود.
    کلیدواژگان: نیاز به خاتمه، اهداف پیشرفت، درگیری شناختی، تعلل ورزی تحصیلی
  • مرتضی ترخان صفحات 100-110
    مقدمه
    این پژوهش به منظور اثربخشی آموزش گروهی تفکر انتقادی بر خودکارآمدی اجتماعی و تاب آوری معتادان گمنام انجام پذیرفته است.
    روش
    این پژوهش از نوع آزمایشی و با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بوده که با استفاده از پرسشنامه خود کارآمدی اجتماعی گادیانو و هربرت و تاب آوری کانرو و دیویدسون 30 نفر از معتادان گمنام که خودکارآمدی اجتماعی و تاب آوری پایینی داشتند، به طور تصادفی انتخاب و به طور داوطلبانه در دوگروه آزمایشی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایشی10 جلسه، هفته ای یک جلسه، مهارت تفکر انتقادی را آموزش دیدند و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. پس از آموزش، مجددا خودکارآمدی اجتماعی و تاب آوری هر دوگروه، مورد اندازه گیری قرار گرفت.
    یافته
    از تحلیل کوواریانس یک طرفه (آنکوا) برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد، F به دست آمده در خود کارآمدی اجتماعی (96/37) و تاب آوری (69/32) درسطح بین گروه آزمایشی و کنترل 0001/0>P معنی دار می باشد. به عبارت دیگر، آموزش گروهی تفکر انتقادی موجب افزایش خود کارآمدی اجتماعی و تاب آوری معتادان گمنام شده است.
    نتیجه گیری
    این مطالعه، اهمیت روش آموزش تفکر انتقادی را در افزایش خود کارآمدی اجتماعی و تاب آوری معتادان گمنام نشان می دهد. یافته های این پژوهش با یافته های سایر پژوهش همسوئی دارد. همه این تحقیقات نشان می دهند، با افزایش تفکر انتقادی می توان موجبات خود کارآمدی اجتماعی و تاب آوری بالا را فراهم ساخت.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی اجتماعی، تاب آوری، تفکر انتقادی، معتادان گمنام
  • رضا رسولی صفحات 111-124
    مقدمه
    رعایت عدالت در سازمان ها یکی از موضوعات مهم مدیریتی است که از سال هاست توجه پژوهشگران زیادی را در سراسر جهان به خود جلب نموده است. بیش از سی سال تحقیق بر روی مبحث عدالت در سازمان ها، نشان می دهد که افراد به شدت نسبت به رعایت عدالت در تخصیص پیامدها، رویه هایی که به موجب آنها پیامدها تخصیص می یابند و رفتارهایی که با آن ها صورت می گیرد، حساس هستند. که این امر به وبه خود تاثیر بسزایی بر سرمایه اجتماعی سازمان ها خواهد داشت. سرمایه اجتماعی از مفاهیم نوینی است که نقشی بسیار مهمتر از سرمایه فیزیکی و انسانی در سازمان ها و جوامع ایفا می کند و امروزه در جامعه شناسی و اقتصاد و به تازگی در مدیریت و سازمان به صورت گسترده ای مورد استفاده قرار گرفته است. در غیاب سرمایه اجتماعی، سایر سرمایه های سازمانی اثر بخشی خود را از دست می دهند و از آن ها به طور بهینه استفاده نخواهد شد. لذا آگاهی از میزان سرمایه اجتماعی درسازمان ضروری و مهم به نظر می رسد.
    روش
    در این پژوهش برای بررسی اهمیت رعایت عدالت سازمانی و تاثیر آن بر سرمایه اجتماعی کارکنان، پرسشنامه ای شامل دو بخش سوالات عمومی و سوالات اختصاصی تدوین شد. سپس از میان 215 کارمند گروه پیراپزشکی بیمارستان آیت الله طالقانی دارای مدرک کارشناسی یا بالاتر، 95 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پس از توزیع پرسشنامه، تجزیه و تحلیل با استفاده از آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون t صورت گرفته است.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده از تحقیق نشان می دهد که میان حساسیت کارکنان به رعایت عدالت (رویه ای، عدالت توزیعی، عدالت سازمانی) و مرتبه سرمایه اجتماعی آنان در سازمان رابطه معنادار وجود دارد. همچنین بین رعایت عدالت رویه ای و عدالت مراوده ای و ایجاد اعتماد در سازمان رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت مراوده ای
|
  • Pages 7-17
    Introduction
    There is a wide range of research on time perception and processing which is related to all organisms’ behaviors. Also, there is a vast literature in social psychology to assess how behavior is shaped by time including topics such as time management, time orientation, or the relative value to past and future. The main aim of the present study was the assessment of relationship among social procrastination, waiting anxiety and time perception.
    Method
    In this study, 300 female students were selected by convenience sampling. They were assessed using social procrastination inventory with two subscales, waiting anxiety standard questionnaires and time Perception measured with four methods of production, reproduction, verbal estimation and comparison by standard software.
    Conclusion
    Multivariable regression results showed that Incuriosity positively and self concentration negatively (social procrastination subscales) predicted time perception with verbal estimation method. Waiting anxiety, age and self concentration predicted time perception by production method. Also, Logistic regression results showed that age is able to predict time perception by compared method.
    Keywords: Time perception, social procrastination, waiting anxiety
  • Pages 18-24
    Introduction
    Religious beliefs have an important effect on psychological and social life. Most of these beliefs are transferred from parents to children.
    Method
    in this descriptive - cross sectional research, 260 male and female students of universities selected by multi-stage random sampling and they and their parents completed the Mabade-2 questionnaire. Data were analyzed by Pearson correlation, t-test and multiple regression analysis methods.
    Finding
    Results showed that there were significant relationship between the practice of religious beliefs of children and their mothers (r = 0.31, p<0.01) and their fathers (r = 0.23, p<0.05). Regression analysis showed that the practice of religious beliefs in children could be predicted significantly by their parent's practice of religious beliefs (P<0.01). In additional analyses, it revealed that the practices of religious beliefs of daughters have high correlation with fathers and the practices of religious beliefs of sons have high correlation with mothers.
    Conclusions
    Parents religiosity and the practices of religious beliefs have influence on children religiosity and their practices of religious beliefs.
    Keywords: religiosity, children, parents
  • Shokoufeh Mousavi Pages 25-37
    Introduction
    The current study aimed to assess the effect of bilingual social context on children's episodic memory.
    Method
    To do so, 27 bilingual children at 24, 30 and 36 months of age were selected using convenience sampling and the monolingual group was matched with them. To assess the memory skills, their elicited Imitation was investigated in three phases with action memory test and three types of assessment of base line, immediate and delayed performance in children were compared. The data were analyzed using variance analysis and the Tukey test.
    Findings
    the results revealed no significant differences between bilinguals and monolinguals. But the difference between genders was significant (i. e. girls gained higher scores). Also, there was significant difference between the base line, immediate and delayed performance. That is, the immediate and delayed performances were better than base line performance.
    Conclusions
    Based on this study, children’s language skills is an important factor in the sequenced imitation task. Accordingly, the current findings suggest that at least by 2 years of age, the language available to children is an important determinant of what gets into memory.
    Keywords: Bilingualism, Bilingual social context, episodic memory, children
  • Pages 38-46
    Introduction
    Anxiety disorder, particularly social phobia, is one of the most important disorders. The main aim of the present study was to assess the relationship among metacognitive beliefs, problem solving ability and social phobia disorders symptoms in students.
    Method
    The subjects were 284 male students selected from the University of Tabriz using cluster-random sampling. All of the subjects were asked to answer demographic questions as well as problem solving scale, metacognitive beliefs and social phobia questionnaires. Data was analyzed using descriptive statistics, Pearson correlation coefficient and multivariate regression analyze.
    Findings
    The results showed that there were significant relationships among metacognitive beliefs, social problem-solving ability and social phobia symptoms. Among these, positive beliefs about worry need to control thought and social problem solving had a significant role in predicting social phobia disorder symptoms, but cognitive awareness, cognitive confidence, and uncontrollability did not have a significant role in predicting social phobia disorder symptoms.
    Conclusion
    Metacognitive beliefs are effective factors in general health. In addition, it is possible to promote students’ mental health by changing metacognitive beliefs which enhance maladaptive and negative thinking styles or general negative beliefs.
    Keywords: metacognitive beliefs, social problem solving ability, social phobia
  • Vahid Nejati, Sara Aghayi Sabet Pages 47-53
    Introduction
    Children with attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) often have difficulties in social interactions with peers and are confronted with peers rejection and social isolation. However, some researchers do not have agreement about this issue. So the purpose of this study was the comparison of the social cognition ability in ADHD children and normal children.
    Method
    For this reason, Reading the Mind in the Eyes test (RMET) was conducted to 25 ADHD children and 25 normal children who were matched for age and IQ.
    Findings
    The results indicated that the performance of ADHD children in RMET was significantly lower than the control group.
    Conclusions
    Since the mind reading is one of the most important elements of the social cognition, it can be concluded that impairment in mind reading ability is one of the affective factors in failure of these children in social interactions and interpersonal relationship.
    Keywords: attention deficit, hyperactivity disorder, social cognition, mind reading
  • Pages 54-61
    Introduction
    One of the updated cognitive models in the domain of interaction between individuals is cognitive model of social information processing. Through successful social interaction, this model has been able to assess the causes and prevention of Emotional- behavior problems in children and adolescents. The purpose of this study was assessing the relationship between social information processing model and oppositional defiant symptoms in elementary students.
    Method
    The method used in this study was descriptive and Correlational. The samples used in this study were 100 elementary students that were selected by multi-stage cluster random sampling from different areas of the Isfahan. Research tools included Behavior Problems Inventory Achenbach and Social stories Brayan and Turkasya. Multivariate regression (stepwise) was used to analyze the data.
    Findings
    Stepwise regression analysis showed that in the first step of interpreting, 46% of the variance of problem of defiant and in second step, 49% of the variance of problem of defiant are predicted.
    Conclusion
    Based on the results, the model of social information processing can predict oppositional defiant symptoms. In other words, students who have obtained lower scores in social information processing showed a higher rate of oppositional defiant symptoms. Overall, the results of this research, confirmed efficiency of Social information processing model in predicting oppositional defiant symptoms.
    Keywords: Social information processing model, oppositional defiant symptoms, elementary students
  • Mohammad Ali Nazari, Mojtaba Soltanlo, Sommayeh Saeadi Dehaghani, Samyra Damya, Nasrin Rastgar Hashemi, Mohammad Mehdi Mirlo Pages 62-73
    Introduction
    A range of studies have shown that the time perception is influenced by numerous factors. In the present study the hypothesis was that gender and emotional dimensions (valance and arousal) of Persian words influence time perception.
    Method
    fifty-eight volunteer undergraduate female students of the University of Tabriz participated in the experiment. A set of emotional Persian words (in the five dimensions including happy, calm, neutral, angery and sad) were projected to all participants for 800 and 2000 milliseconds (ms) via a computerized test. The participants were asked to reproduce the words. Three-factor ANOVA with repeated measures, one-way ANOVA, paired and independent t-tests were used to analyze the data.
    Findings
    The results rvealed that the rate of error (underestimation) for the long duration was more than the short duration. Coefficient of variation for the happy and calm words was higher than the angery, sad and neutral words.
    Conclusion
    These findings indicate an effect of emotion on time perception. The results are interpreted in the framework of the intentional time perception and arousal time perception models.
    Keywords: Time perception, time reproduction, emotional Persian words, gender
  • Pages 74-86
    Introduction
    This study aimed to assess the effect of group pressure on hypothesis testing.
    Method
    To do so, a hundred and three participants (Control: n=51 and Experimental: n=52) were randomly selected from among undergraduate students. All participants were tested using the stipulated version of Wason Selection Task (Lotfi and Zare, 1388) and some informative items for Group Pressure. Data were analyzed using Chi-Square Goodness-of-Fit Test and crosstabs statistics.
    Findings
    The results of the study indicated that: (1) In response to the situation for the critical test of hypothesis, most participants tended to choose either unrelated or correct responses. (2) Participants were not significantly different in terms of their psychological desire to keep the initial hypothesis, the choice for the correct response, and the choice for the wrong response. (3) When confronted to a situation which directly challenges their psychological desires, subjects tended to resist against group pressure.
    Conclusion
    Findings in the present study are discussed by the methodological theory of binary explanation of social behavior, as well as psychosocial and cognitive components.
    Keywords: Hypothesis testing, abstract reasoning, group pressure
  • Reza Ghorban Jahromi, Elaheh Hejazi, Javad Ejei, Mohammad Khodayari Fard Pages 87-99
    Introduction
    The aim of the present study was to investigate the mediating role of achievement goals in the relationship between need for closure and cognitive engagement based on students’ academic procrastination.
    Method
    To do this, 268 third grade high school students (161 female & 107 male) from Shiraz were selected through multistage cluster sampling and answered a self-report questionnaire including need for closure scale (NFCS), achievement goals scale (AGS), cognitive engagement scale (MSLQ), and academic procrastination scale (PASS).
    Findings
    The results showed that in an academic procrastination context, need for closure dimensions have significant negative indirect effects on deep cognitive strategies through the mediation of achievement goals; whereas, this effect on shallow cognitive strategies is significant, negative, and indirect.
    Conclusions
    The findings demonstrated that the direct effect of need for structure on mastery and performance-approach goals is significantly negative; but this effect on performance-avoidant goals was significantly positive. Moreover, the direct effect of need for certainty on mastery goals and performance-approach goals was respectively negative and positive, both significant. The direct effect of need for certainty on performance-avoidance goals was not significant. The effect of each of the achievement goals on shallow and deep cognitive strategies was different.
    Keywords: need for closure, achievement goals, cognitive engagement, academic procrastination
  • Pages 100-110
    Introduction
    The aim of this research was to study the effectiveness of group critical thinking training on social self-efficacy and resilience of narcotics anonymous (Na).
    Method
    The research was semi experimental with pretest – post test design. Using Gaudino & Herbert social self-efficacy questionnaire and Conner & Davidson resilience questionnaire, 30 narcotics anonymous (Na) with low social self-efficacy and resilience were randomly selected and were voluntarily assigned to experimental and control groups (15 persons in each group). The experimental group received 10 sessions of critical thinking skills (a session weekly) and the control group did not receive any training. After the training, social self-efficacy and resilience of the experimental group were measured again.
    Findings
    Analysis of one way covariance method (ANCOVA) showed significant differences in both social self-efficacy (37.96) and resilience (32.69) with P<0.0001 between the experimental and control groups. On the other word, group critical thinking training increased social self-efficacy and resilience in narcotics anonymous.
    Conclusion
    The results of the present study indicated the importance of group critical thinking training on increasing self-efficacy and resilience of narcotics anonymous. The results confirm the results of other research and encourage providing group critical thinking training to help high social self-efficacy and resilience of narcotics anonymous.
    Keywords: social self, efficacy, resilience, critical thinking, narcotics anonymous(Na)
  • Reza Rasouli Pages 111-124
    Introduction
    Justice is an important managerial issue which has received considerable attention world-wide. Over thirty years of research on justice in organizations indicate that individuals are highly sensitive to executing justice in allocation of complications, procedures under which the complications are allocated and behaviors that are conducted. Social capital is a modern concept that plays a more important role than that of physical and human in the organizations and societies. Nowadays, in sociology and economy it has received widespread attention in managements and organizations. In the absence of social capital, other organizational capitals will lose their effect and cannot be used optimally. Therefore, knowledge of the amount of social capital is important. This study aimed at studying the importance of organizational justice and its impact on the social capital of employees.
    Methods
    A questionnaire comprising of two main sections was designed. Then, among 215 employees of medical department of Ayatollah Taleghani with Bachelor of Science, 95 individuals were selected randomly to fill out the questionnaire. After collecting the data, analysis was carried out by using descriptive statistics, Pearson correlations coefficient and T test. Results and
    Conclusion
    The results indicated that there is a meaningful relationship among employees sensitivity to justice execution (procedural, distribution justice and organizational justice) and their social capital level. Also, there is a positive meaningful relationship between understanding distributive justice, procedural justice and creating trust in organization.
    Keywords: Social capital, distributive justice, Procedural justice, interactional justice