فهرست مطالب

شناخت اجتماعی - پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه شناخت اجتماعی
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • لیلا کاشانی وحید *، غلامعلی افروز، محسن شکوهی یکتا، کمال خرازی، باقر غباری بناب صفحات 8-22
    مقدمه
    تقویت مهارت حل مسئله بین فردی در دانش آموزان سرآمد می تواند به آن ها در مواجهه با مشکلات بین فردی و اجتماعی یاری دهد. با توجه به اهمیت مهارت حل مسئله برای دانش آموزان، به طراحی برنامه آموزش حل مسئله بین فردی با رویکرد خلاقانه و ارزیابی اثربخشی آن بر بهبود مهارت های اجتماعی در دختران سرآمد پرداخته شد.
    روش
    این پژوهش به شیوه آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل اجرا شد. با استفاده از آزمون ماتریس های پیش رونده هوش ریون (1938) و آزمون هوش استنفورد-بینه تهران (افروز و هومن، 1375) ازمیان دانش آموزانی که دارای هوش بهر بالاتر از 120 تشخیص داده شده بودند، 42 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایش طی 15 جلسه (هر جلسه 60-45 دقیقه) در برنامه آموزش حل مسئله خلاق بین فردی شرکت کردند و گروه گواه هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. به منظور ارزیابی مهارت های اجتماعی این دانش آموزان، مقیاس درجه بندی مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت (1990) مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    داده های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر نشان داد که در تمامی خرده مقیاس های مهارت های اجتماعی و حل مسئله، بین میانگین نمرات گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری وجود دارد (p
    کلیدواژگان: مهارت های حل مسئله، برنامه آموزش حل مسئله خلاق بین فردی، مهارت های اجتماعی، دانش آموزان سرآمد
  • امین حسینی*، مهناز شاهقلیان، محمدحسین عبدالهی صفحات 24-49
    مقدمه
    مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه سیستم های مغزی رفتاری و اعتیاد به اینترنت با نقش واسطه ای احساس تنهایی و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان طراحی و انجام شد.
    روش
    مطالعه حاضر پژوهشی اکتشافی از نوع طرح های همبستگی بود. جامعه این پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه دوم ناحیه چهار شهر کرج در سال 1395 تشکیل می دادند که از میان آن ها به شیوه نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای 300 دانش آموز (164 دختر و 136 پسر) انتخاب و به پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ (1998)، مقیاس احساس تنهایی تجدید نظر شده راسل، پیلو و کاترونا (1980)، فرم کوتاه نسخه فارسی پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان گارنفسکی، کرایج و اسپینهاون (2001) و مقیاس سیستم های بازداری/ فعال سازی رفتاری کارور و وایت (1994) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار AMOS و به روش تحلیل مسیر انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاکی از برازندگی مناسب مدل داشت که در آن سیستم فعال سازی رفتاری ارتباط منفی با اعتیاد به اینترنت (566/0-) و سیستم بازداری رفتاری ارتباط مثبت با اعتیاد به اینترنت (496/0) داشتند. همچنین مکانسیم این ارتباطات بدین صورت بود که سیستم فعال سازی رفتاری از طریق راهبردهای مثبت نظم جویی شناختی هیجان باعث کاهش اعتیاد به اینترنت می گردد و از سویی دیگر سیستم بازداری رفتاری از طریق راهبردهای منفی نظم جویی شناختی هیجان و احساس تنهایی بر افزایش اعتیاد به اینترنت تاثیر می گذارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که سیستم های مغزی رفتاری اهمیت ویژه ای در تبیین اعتیاد به اینترنت داشته و می تواند از طریق احساس تنهایی و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان نقش موثری در گرایش افراد به سمت درگیری در رفتارهای اینترنتی داشته باشند.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان، سیستم های مغزی رفتاری، احساس تنهایی
  • سید موسی گلستانه *، سید علی افشین، یوسف دهقانی صفحات 52-69
    مقدمه
    چشم انداز زمان چگونگی ادراک یا ارزیابی شخص از گذشته، حال و آینده را مشخص می کند. چشم انداز زمان، ساختار شناختی ناهشیاری دارد که فرد در هنگام تصمیم گیری درباره اعمال و اهداف کوتاه مدت یا بلندمدت به کار می برد. هدف پژوهش حاضر تعیین نقش واسطه ای جهت گیری هدف در رابطه بین چشم انداز زمان، پیشرفت تحصیلی و تعلل تحصیلی دانشجویان بود.
    روش
    به این منظور 424 نفر (223 زن، 201 مرد) از دانشجویان دانشکده های مختلف (ادبیات، مهندسی، علوم پایه) دانشگاه خلیج فارس بوشهر به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و به مقیاس چشم انداز زمان زیمباردو (ZTPI، فرم 56 سوالی)، مقیاس آینده متعالی (TFTPS)، مقیاس جهت گیری هدف 2×3 (3 × 2 AGQ-S) و پرسش نامه تعلل ورزی تحصیلی (TPS) پاسخ دادند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که رابطه مستقیم بین چشم انداز زمان و جهت گیری هدف معنی داری بود؛ و رابطه ی بین چشم انداز زمان و تعلل تحصیلی معنادار بود. رابطه ی غیرمستقیم جهت گیری هدف و تعلل تحصیلی با پیشرفت تحصیلی معنادار بود. همچنین رابطه ی غیرمستقیم چشم انداز زمان از طریق جهت گیری هدف با پیشرفت تحصیلی معنادار بود. به علاوه رابطه ی غیرمستقیم چشم انداز زمان از طریق تعلل تحصیلی با پیشرفت تحصیلی معنادار بود. نتایج مدل معادلات ساختاری حکایت از برازندگی مدل مفروض تحقیق داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها می توان گفت که جهت گیری هدف نقش واسطه ای مهمی در رابطه ی بین چشم انداز زمان، پیشرفت تحصیلی و تعلل تحصیلی ایفا می کند. بر این اساس با در نظر گرفتن نقش چشم انداز زمان، افزایش آگاهی نسبت جهت گیری هدف و تعلل تحصیلی می توان پیشرفت تحصیلی دانشجویان را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: چشم انداز زمان، پیشرفت تحصیلی، تعلل تحصیلی، جهت گیری هدف
  • محبوبه طاهر*، عباس ابوالقاسمی، نادر حاجلو، محمد نریمانی صفحات 70-91
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی و مقایسه آموزش های همدلی و مدیریت خشم بر شناخت اجتماعی کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای انجام شد. طرح پژوهش آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون چندگروهی است. جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر پایه های هفتم و هشتم مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای شهر ساری در سال تحصیلی 94-1393 بود. نمونه پژوهش 54 کودک مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای شهر ساری بود که از میان دانش آموزان شناسایی و به صورت تصادفی به 3 گروه گمارده شدند. جهت جمع آوری داده ها از مقیاس درجه بندی اختلال نافرمانی مقابله ای کودکان (هومرسن و همکاران، 2006)، مصاحبه بالینی ساختاریافته (فرست و همکاران، 1995)، و داستان های اجتماعی (تورکاسپا و برایان، 1994) استفاده شد. برای گروه های آموزشی، آموزش همدلی و آموزش مدیریت خشم در 8 جلسه 60 دقیقه ای برگزار شد در حالی که گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکردند. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد آموزش های همدلی و مدیریت خشم می تواند موجب بهبود شناخت اجتماعی (و مولفه های آن) در کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابلها ی شود. و اثر گروه های آموزشی با توجه به مجذور اتا برابر با 84 درصد است. تفاضل مقادیر میانگین تعدیل شده گروه های آموزش همدلی و مدیریت خشم نشان داد آموزش همدلی در مقایسه با آموزش مدیریت خشم با اطمینان 95 درصد سهم بیشتری در افزایش شناخت اجتماعی مرحله دوم و پنجم دارد. آموزش مدیریت خشم و آموزش همدلی با فراهم آوردن توانایی درک دیگران و دیدگاه گیری به بهبود شناخت اجتماعی کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای منجر می شود.
    کلیدواژگان: آموزش همدلی، آموزش مدیریت خشم، شناخت اجتماعی، کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای
  • مرتضی ترخان* صفحات 92-104
    مقدمه
    این پژوهش با هدف تاثیر مداخله های شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی(MBCT) بر احساس تنهایی و کمرویی دانشجویان انجام شده است.
    روش
    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بوده است. با استفاده از پرسشنامه احساس تنهایی راسل و همکاران و پرسشنامه کمرویی استنفورد، 30 نفر از دانشجویان دختر که از احساس تنهایی و کمرویی بالایی برخوردار بودند، به طور تصادفی ساده انتخاب و به طور داوطلبانه در دو گروه آزمایشی و کنترل (15 نفر در هر گروه) جایگزین شدند. گروه آزمایشی 8 جلسه MBCT را به طور گروهی بر اساس بسته آموزشی سگال و همکاران (2002) دریافت نمودند و گروه کنترل مداخله ای در این زمینه دریافت نکرد. پس از اجرای MBCT، مجددا احساس تنهایی و کمرویی دانشجویان هر دو گروه مورد اندازه گیری قرار گرفت.
    یافته ها
    از تحلیل کوواریانس چندمتغیری (مانکوا) برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. F محاسبه شده برای فرضیه اصلی (11/18) و برای هر یک از متغیرهابه طور جداگانه، تفاوت معناداری را در رابطه با متغیرهای مورد مطالعه در هر دو گروه نشان داد (001/0>P).
    نتیجه گیری
    این پژوهش در همگرایی با نتایج تحقیقات مشابه بیان می دارد، MBCT در کاهش احساس تنهایی و کمرویی دانشجویان دختر نقش موثری داشته است.
    کلیدواژگان: مداخله های شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، احساس تنهایی، کمرویی
  • محمد اورکی، پوران سامی* صفحات 105-117
    مولتیپل اسکلروزیس(ام اس) بیماری مزمن سیستم عصبی مرکزی است.ام اس که از شایع ترین بیماری های عصبی انسان است، با عوارض جسمی و روانشناختی فراوانی همراه میباشدکه موجب می شود بیماران شناخت معیوب و باورهای تحریف شده ای درباره بیماریشان داشته باشند،لذا درمقابله مثبت وموثر با بیماری و پذیرش آن به عنوان بخشی از زندگی خوددچارمشکل میشوند.بنابراین اصلاح شناخت وایجاد ادراک صحیح از بیماری،می تواند ضمن کمک به واقع بینانه کردن ادراک بیماران، شدت بیماری را نیز کاهش دهد.
    هدف این تحقیق بررسی اثربخشی آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی یکپارچه بر میزان ادراک بیماری و شدت بیماری در مبتلایان به ام اس می باشد. این پژوهش نیمه آزمایشی باطرح پیش آزمون و پس آزمون برای دو گروه آزمایش و کنترل اجرا شد.جامعه آماری این پژوهش را 2500 بیمارعضو جامعه ام اس،تشکیل داده اند که ازبین آنها،30 نفربه روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل گمارده شدند.ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه ادراک بیماری بازنگری شده و مقیاس وضعیت ناتوانی گسترده بود که توسط بیماران پیش وپس از مداخله تکمیل شدند.داده ها با استفاده از آزمون کوواریانس تحلیل شدند.یافته های این پژوهش نشان داد آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی یکپارچه بر میزان ادراک بیماری تاثیر معنادار داشته و باعث ارتقای سطح ادراک صحیح و واقع بینانه از بیماری شده ،اما بر شدت بیماری (بعد جسمی)تاثیر معناداری نداشته است
    کلیدواژگان: ادراک بیماری، شدت بیماری، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، مولتیپل اسکلروزیس
  • مجید صفاری نیا، رقیه محمدی *، سمیرا حسن زاده پشنگ صفحات 118-133
    مقدمه
    هدف مطالعه حاضر، بررسی ارتباط توانایی ذهن آگاهی و ذهن خوانی با هر یک از سبک های تصمیم گیری منطقی، اجتنابی، وابسته و شهودی در دانشجویان بود.
    روش
    بدین منظور 182 دانشجو (71 مرد و 111 زن) به روش تصادفی چندمرحله ای از دانشگاه های شهرستان بناب انتخاب شدند و پرسشنامه های سبک های تصمیم گیری اسکات و بروس (1995)، پرسشنامه مهارت ذهن آگاهی کنتاکی (KIMS) و آزمون ذهن خوانی از طریق تصویر چشم (RMET) را تکمیل کردند.
    یافته ها
    طبق یافته ها، توانایی ذهن آگاهی و ذهن خوانی با سبک های تصمیم گیری منطقی و شهودی رابطه مثبت و با سبک وابسته رابطه منفی معناداری داشتند. توانایی ذهن خوانی با سبک اجتنابی نیز رابطه منفی معناداری داشت. همچنین، سبک های تصمیم گیری منطقی و وابسته، توسط هردو متغیر ذهن آگاهی و ذهن خوانی، قابل پیش بینی بودند؛ اما سبک اجتنابی و شهودی را فقط توانایی ذهن خوانی پیش بینی می کرد.
    نتیجه گیری
    بنابراین به نظر می رسد با آموزش مهارت ذهن آگاهی و تقویت توانایی ذهن خوانی، می توان تصمیم گیری در افراد را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: سبک های تصمیم گیری، ذهن آگاهی، ذهن خوانی، دانشجویان
  • محمدباقر ریحانی*، سامان کمری، رقیه زارعی، وحید نجاتی صفحات 134-152
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای هیجانات پیشرفت در ارتباط بین شناخت اجتماعی و رضایت از تحصیل بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر از نوع تحقیقات توصیفی و طرح همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانشجویان شهر شیراز در سال تحصیلی 95-96 تشکیل می دادند که از این میان تعداد 278 نفر (107 پسر و 171 دختر) به روش نمونه-گیری خوشه ایانتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های رضایت از تحصیل، پرسشنامه هیجان پیشرفت و پرسشنامه شناخت اجتماعی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های ضریب همبستگی پیرسون و آزمون تحلیل مسیر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج جدول ماتریس همبستگی نشان داد که بین تمام متغیرهای پژوهش حاضر که شامل ابعاد رضایت از تحصیل، هیجانات پیشرفت و ابعاد شناخت اجتماعی بود همبستگی معناداری در سطح 01/0 P
    کلیدواژگان: شناخت اجتماعی، هیجانات پیشرفت، رضایت از تحصیل
  • علی اصغر عیوضی حشمت*، محمد محمودی میمند، محمد مهدی پرهیزکار، علیرضا آقایوسفی صفحات 153-165
    مقدمه
    هدف اصلی پژوهش حاضر پیش بینی سبک های تصمیم گیری مصرف کنندگان از طریق ویژگی های شخصیت است. برای تعیین سبک های تصمیم گیری از الگوی اسکات و بروس مشتمل بر سبک های منطقی، شهودی، وابسته و اجتنابی و برای تعیین ویژگی های شخصیتی از مدل گری ویلسون مشتمل بر سیستم های فعال سازی رفتاری، بازداری رفتاری و جنگ/گریز استفاده شده است.
    روش
    نمونه مورد مطالعه، 375 نفر از دانشجویان دانشگاه پیام نور مرکز قم که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. پرسشنامه های سبک های تصمیم گیری اسکات و بروس و ویژگی های شخصیتی گری - ویلسون توزیع و با استفاده از تحلیل رگرسیون چند متغیره، سبک های تصمیم گیری آزمودنی ها پیش بینی گردید.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که علاوه بر وجود رابطه معنی دار بین مولفه های سبک های تصمیم گیری، شرکت کنندگان پژوهش که دارای سیستم های فعال سازی رفتاری و جنگ/گریز هستند، از سبک تصمیم گیری منطقی و در سیستم بازداری رفتاری از سبک تصمیم گیری اجتنابی و شهودی استفاده می نماید.
    کلیدواژگان: سبک های تصمیم گیری، فعال سازی رفتاری، بازداری رفتاری، جنگ، گریز
  • محمد الوندی سرابی*، حسین زارع، احمد علیپور، نصرالله عرفانی صفحات 166-178
    مقدمه
    ازآن جا که اعضای سازمان از مهم ترین سرمایه های مراکز آموزش عالی به شمار می روند، بررسی و شناسایی عوامل مرتبط با منابعی که می توانند بر عملکرد شغلی آن ها موثر باشند، از اهمیت روز افزونی برخوردارشده است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر پیش بینی تحریف های شناختی بر اساس باورهای غیرعقلانی و همجوشی شناختی کارکنان اداری دانشگاه پیام نور استان همدان بود.
    روش
    به منظور انجام این مطالعه نمونه ای به حجم240نفر از کارکنان اداری دانشگاه پیام نور استان همدان به روش نمونه گیری تصادفی منظم انتخاب شدند. شرکت کنندگان آزمون باورهای غیرمنطقی جونز (1986)، آزمون تحریف های شناختی بک و وایسمن (1978) و پرسشنامه همجوشی شناختی مقیاس گیلاندرز (2010) را تکمیل نمودند. به منظور ارزیابی روابط بین متغیرها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که باورهای غیرعقلانی و همجوشی شناختی نقش پیش بینی معناداری در پیش بینی تحریف های شناختی کارکنان اداری دانشگاه پیام نور استان همدان دارند (05/0>P).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش، باورهای غیرعقلانی و همجوشی شناختی می توانند تحریف های شناختی را پیش بینی کنند؛ بنابراین با آموزش و مدیریت باورهای عقلانی و عوامل کارآمد شناختی می توان تحریف های شناختی کارکنان را کاهش داد.
    کلیدواژگان: باورهای غیرعقلانی، تحریف های شناختی، همجوشی شناختی
|
  • Leila Kashani Vahid, Gholam Ali Afroz, Mohsen Shokohi Yekta, Kamal Khrazi, Bagher Ghobari Bonab Pages 8-22
    Improving interpersonal problem solving skills in gifted students would facilitate their confrontation with everyday conflict situations. Due to the necessity of these skills in the lives of the gifted students, a creative interpersonal problem solving training program was developed, and its effectiveness on social skills of the elementary gifted students was evaluated. The design of the study was semi-experimental with pretest-posttest and control group. Among 5 different 4th grade classes in an all-girl school in north Tehran, two were randomly selected and assigned as experimental and control groups. The students in these two classes were screened by the Raven Progressive Matrix of Intelligence (1938) and the Tehran Stanford-Binet test of intelligence (Afrooz & Hooman, 1996). The experiment group participated in the interpersonal creative problem solving program, and the control group did not receive any treatment. Teacher form of Social Skills Rating Scale (Gresham and Elliott, 1990) was used to measure their social skills. The obtained data were analyzed using repeated measures analysis of the variance showed significant differences (p
    Keywords: Problem Solving, Social Skills, Creative Problem Solving, Gifted Students
  • Amin Hasani * Pages 24-49
    Aim: The present study was designed and conducted by the aim of investigating the relationship between brain behavioral systems and Internet addiction with mediating role of loneliness and cognitive emotion regulation strategies.
    Method
    The study was of explorative type with correlational design. The population consisted of all the male and female students in second level of secondary schools in district 4 of Karaj in 2016, among them 300 students (164 girls and 136 boys) were selected by multi-stage random sampling. They completed The Internet Addiction Test of Young (1998), The Revised form of University of California at Los Angles Loneliness Scale of Russel, Peplua and Cutrona (1980), Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ-P) of Garnefski, Kraaij and Spinhoven (2001), and Behavioral Activation/Inhibition Systems Scale of Carver and White (1994). Data analysis was conducted through AMOS software and by path analysis method.
    Results
    The results showed goodness of fit for the model, in which behavioral activation system had negative association with Internet addiction (- 0.566), and behavioral inhibition system had positive association with Internet addiction (0.496). Furthermore, the mechanism of the association was such that behavioral activation system decreases Internet activation through positive cognitive emotion regulation strategies, and on the other hand, behavioral inhibition system increases Internet addiction through negative cognitive emotion regulation strategies and loneliness.
    Conclusion
    The results suggested that brain behavioral systems are of particular importance in explaining Internet addiction and it can play an effective role in individuals’ tendency to Internet behaviors involvement through loneliness and cognitive emotion regulation strategies.
    Keywords: Internet Addiction, Cognitive Emotion Regulation Strategies, Brain Behavioral Systems, loneliness
  • Said Mousa Golestaneh*, Seyed Ali Afshin, Yusef Dehghani Pages 52-69
    Aim: Time perspective identifies a person's perception or assessing of past, present, and future. Time perspective, has an unconscious cognitive structure that a person uses in decision-making on short-term or long-term goals and actions. The aim of this study was to examine the mediating role of achievement goal in the relationship between time perspective, academic achievemen, and student's academic procrastination.
    Method
    For this purpose, 424 (223 female, 201 male) students from different faculties (Literature, Engineering, Science) of the Persian Gulf University of Bushehr were selected by cluster sampling method and responded to the Zimbardo Time Perspective Scale (ZTPI, the form of 56 questions), Transcendental Future Time Perspective Scale (TFTPS), Measuring Target Scale 3×2 (3×2 AGQ-S), and the Academic Procrastination Scale (TPS). Structural Equation Modeling was used to analyze the data.
    Results
    The results showed a direct significant relationship between the time perspective and achievement goal. Besides, there was a significant relationship between time perspective and academic ­procrastination and a significant indirect relationship between achievement goal and academic procrastination. Also, the indirect relationship between time perspective through achievement goal with academic achievement was significant. In addition, the indirect relationship between time perspective through academic procrastination and academic achievement was significant. Results of Structural Equation Modeling indicated the fitness of the supposed model in the study.
    Conclusion
    According to the findings, it can be said that time perspective has an important mediating role in achievement goal in the relationship between academic achievement and academic procrastination. Accordingly, taking into account the time perspective role and raising awareness of achievement goal and academic procrastination can improve student's academic achievement.
    Keywords: Time Perspective, Academic Achievement, Academic Procrastination, Achievement Goal
  • Mahbobeh Taher * Pages 70-91
    The aim of this research was studied effectiveness and comparing empathy and anger management trainings on social cognition in children with oppositional defiant disorder. The method of research is experimental and research design is pretest- posttest with multi groups. The sample consisted of 54 boy students of seventh and eighth grades with oppositional defiant disorder in 2014-2015 academic years in Sari city, which were selected by multi-stage cluster random sampling and were assigned to 3 groups (2 experimental groups and 1 control groups). For data collecting were used from oppositional defiant disorder rating scale for children (Homerson et al., 2006), the structured clinical interview (First et al., 1999) and social stories (Tur-Kaspa & Brayran, 1994). For educational groups, empathy training and anger management training was executed at 8 weekly sessions in 60 minutes whereas control group have any training. The results of multivariate analysis of covariance showed empathy training and anger management training can improve social cognition (and it's components) and the effectiveness of the trainings according to eta squared is 84 percent (P
    Keywords: Empathy Training, Anger Management Training, Social cognition, Children with Oppositional Defiant Disorder
  • M. Tarkhani * Pages 92-104
    Aim: This study aimed at investigating the effectiveness of Mindfulness-Based Cognitive Therapies (MBCT) on loneliness feeling and shyness of students.
    Method
    The research method was quasi experimental with pretest-posttest design and control group. Data was collected using Rasell et al Loneliness Questionnaire and Stanford Shyness Questionnaire. A total number of 30 female students with high loneliness feeling and shyness were randomly selected and assigned to experimental and control group (15 students in each group). The experimental group received 8 sessions of MBCT based on Segal and et al's (2002) instruction package; however, the control group did not receive any intervention. After the MBCT execution, loneliness feeling and shyness of the control and experimental group students were measured again. Data were analyzed using Multivariate Covariance Analysis (MANCOVA).
    Results
    Calculated F for original hypotheses (18/11) and all the separate variables showed significant differences in both groups (P
    Keywords: Mindfulness-based cognitive therapies, loneliness feeling, shyness
  • Mohammad Oraki, Puran Sami * Pages 105-117
    MS is a disease of the central nervous system myelin echoed. That is one of the most common neurological disease affecting young adults is a disease in humans disabilities. In this regard, reform and knowledge to create the beliefs and understanding of the disease,can also contribute to a realistic perception of patients the disease,reduce the severity of the disease.The aim of this study was to evaluate the effectiveness of training mindfulness-based cognitive therapy on the perception of disease and disease severity in MS.The methods used in this study is experimental procedure that is performed in two experimental and control groups.The study population included 2500 patients with MS, the MS Society's members from Of them 30 people have voluntarily chosen sampling And randomly were divided into two experimental and control groups.Illness Perception Questionnaire Data collection was revised and expanded disability status scale was completed by patients,120 minutes of training in 8 sessions were offered to groups of 15 persons After the end of training,the scores of both groups were measured.Data were analyzed using ANCOVA.The findings of this study showed that mindfulness-based cognitive therapy integrated(MBCTI) on the perception of MS patients have had significant effect But the severity of the disease have had significant effect.The results showed that MBCTI with MS patients has an impact on the perception the disease And improve the patient's level of understanding and realistic, But severity of the disease (physical) in these patients did not
    Keywords: cognitive therapy based on Mindfulness, multiple sclerosis, perception the disease, severity of the disease
  • Majid Saffarinia, Rogayeh Mohammadi *, Samira Hasanzadeh Pages 118-133
    Aim: The aim of the present study was to examine the relationship between mindfulness and mind reading ability and decision-making styles of rational, avoidant, dependent, and intuitive university students.
    Method
    For this purpose, 182 students (71 males and 111 females) were selected from Bonab universities via multi-stage random sampling and completed the questionnaires of Scott and Bruce's Decision-Making Styles Inventory (1995), Kentucky’s Inventory of Mindfulness Skills (KIMS), and Reading the Mind in the Eyes Test (RMET).
    Results
    According to the findings, there was positive relationship between mindfulness and mind reading ability and rational and intuitive decision-making styles. Besides, there was a significant negative relationship with dependent decision-making style. There was also significant negative relationship between mind reading ability and avoidant decision-making style. In addition, rational and dependent decision-making styles were predictable by both mindfulness and mind reading variables. But, avoidant and intuitive styles were only predicted by mind reading ability.
    Conclusion
    According to the findings, it seems that people's decision making can be improved by mindfulness skill training and strengthening the ability of mind reading.
    Keywords: Decision Making Styles, Mindfulness, Mind Reading, University Students
  • Saman Kamari Songhor Abadi, Mohamadbagher Reyhani * Pages 134-152
    Aim: The aim of this study was to investigate the mediating role of emotions in the relationship between social cognition and academic satisfaction.
    Method
    The study was descriptive and correlational research. The statistical population comprised all students in Shiraz city in the 95-96 school year, of which, 278 (107 boys, 171 girls) who were selected by cluster sampling. Data were gathered by academic satisfaction questionnaire, achievement emotion questionnaire, and social cognition questionnaire. The methods used for analyzing was Pearson correlation and path analysis.
    Results
    The results of the correlation matrix showed that there is a significant correlation between all variables of this study, which includes academic satisfaction, emotional, and social cognition dimensions (p
    Conclusion
    In general, it can be concluded that the social cognition and achievement emotion are two of the most important factors for investigating the academic performance and academic satisfaction.
    Keywords: Social cognition, Achievement emotions, Academic Satisfaction
  • Aliasghar Eyvaziheshmat* Pages 153-165
    Aim: The main aim of this study was to predict consumer's decision-making styles through personality traits.
    Method
    The Scott and Bruce’s model which includes the rational, intuitive, dependent, and avoidant styles, was used to determine the decision-making styles. The Grey-Wilson model including the behavioral activation, behavioral inhibition, and fight/flight systems was used to determine the personality traits. The study sample included 375 students of Payame Noor University of Qom who were selected using stratified random sampling. Scott and Bruce decision-making styles questionnaire and Gary-Wilson personality questionnaire were completed, and multivariate regression analysis was used to predict the subjects’ decision-making styles.
    Results
    The results showed that, in addition to a significant relationship between the components of decision-making styles, participants with behavioral activation and fight/flight systems used rational decision-making style, while those with behavioral inhibition system used avoidant and intuitive decision-making styles.
    Keywords: Decision-making style, Behavioral activation, Behavioral inhibition, Fight, flight
  • Mohammad Alvandisarabi *, Hossini Zare, Ahmad Alipor Pages 166-178
    Aim: Since organization members are among the most important assets of higher education institutes, surveying and identifying factors associated with these sources which can be effective on their member's performance, have gained increasing importance. Accordingly, the aim of this study was investigating and predicting the cognitive distortions based on irrational beliefs and cognitive fusion in office members of Hamadan Payame Nour University.
    Method
    To conduct the study, using random stratified sampling, a sample consisting of 240 office members of Hamadan Payame Nour University was chosen. Data were gathered through Irrational Beliefs (Jones,1986), Cognitive Distortions (Bek & Weissman, 1978), and Cognitive Fusion (Gillanders, 2010) Questionnaires. To evaluate the relations among variables, Pearson Correlation and Multiple regression were used.
    Results
    The results showed that the irrational beliefs and cognitive fusion correlate positively and significantly and have significant predictive effect on cognitive distortions of Hamadan Payame Nour University office members.
    Conclusion
    According to the results, irrational beliefs and cognitive fusion have predictive role on cognitive distortions; therefore, by educating and management of rational beliefs and effective cognitive factors, cognitive distortions of Hamadan Payame Nour University office members could be reduced.
    Keywords: Irrational Beliefs, Cognitive Distortions, Cognitive Fusion