فهرست مطالب

پژوهشنامه مذاهب اسلامی - پیاپی 7 (بهار و تابستان 1396)

پژوهشنامه مذاهب اسلامی
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمد صدرا* صفحات 9-34
    مفهوم وحدت اسلامی در ایران از دوره قاجار تاکنون مورد بحث و مناقشه بوده است. این مفهوم در عصر جدید و زمینه نوعی آگاهی دینی و در پاسخ به شرایط جهان اسلام در مواجهه با «غرب» و «استعمار» شکل گرفت. «وحدت اسلامی» ابتدا در شبه قاره هند و سپس در عثمانی و ایران نضج و نشو پیدا کرد. این مفهوم در ایران در ارتباط با مثلث مفهومی: انحطاط خرافه گرایی توحید، پیگیری شد؛ با این حال ویژگی و شاخصه اصلی خود را در ارتباط با طرح و گسترش آن در جهان اسلام حفظ کرد. شاخصه اصلی این بحث، طرح و گسترش آن در زمینه ای کلامی ذیل دوگانه[1] مفهومی فرقه گرایی/ سیکولاریسم بود که موجب ناکارآمدی آن گردید.
    [1] .Dichotomy.
    کلیدواژگان: وحدت اسلامی، سید جمال الدین اسدآبادی، شبه قاره هند، فرقه گرایی، سکولاریسم
  • حسین متقی*، رسول جعفریان صفحات 35-58
    یکی از منابع مهم پژوهشی در حوزه تمدنی جهان اسلام، نسخ خطی هستند و بخشی از این مواریث کهن، طبعا متعلق به طیف جامعه شیعی است. وجود عناصر مشترک قوی اعتقادی و مشابهت ها و تاثیرات رفتاری بکتاشیان از آموزه های مکتب نورانی اهل بیت:، با فرمتی صوفیانه، حاکی از آن است که آنان، بدون تردید، بخشی از جامعه شیعی دور مانده از اصل خویش هستند. بررسی مقدماتی گونه شناختی (تیپولوژیک) متون کهن بکتاشیان، نشان می دهد که بیش ترین آثار بکتاشیه به زبان ترکی عثمانی و در موضوع کلی تصوف، شامل بیان آیین ها و آداب جمع خانه ها، همراه شرح احوال و نقل سخنان رهبران بکتاشیه، افسانه های عجیب و غریب تاویلی درباره رهبران بکتاشیه، به خصوص حاجی بکتاش ولی، همچنین نگاه نیمه لاهوتی به حضرت امیرالمومنین علی7 همراه تاثیرپذیری های بیش تر از آموزه های امام صادق7، در کنار ردپایی از عناصر اندیشه های غالیانه و تاویلی شیعی، به خصوص در مساله تولی و تبری از غاصبان حقوق اهل بیت: است. تحریر این نوشتار، به روش توصیفی و کتابخانه ای، عمدتا بر پایه نسخه های خطی بکتاشیه موجود در کتابخانه های ترکیه بوده است.
    کلیدواژگان: بکتاشیه، علویان، شیعه، تصوف، نسخ خطی، ترکیه
  • سید مرتضی عادلی*، قاسم جوادی صفحات 59-80
    چگونگی عمل شیعیان به فقه در دوره ی قبل از امامت امام محمد باقر(ع) امری است که بسیاری آن را مبهم دانسته وحتی بدان ورود نکرده ویا به صورتی گذرا از آن سخن رانده اند. روشن نمودن این امر در دوره ی یادشده می تواند روزنه های نوینی درعلم تاریخ فقه پدید آورد. نوشتار حاضر با بررسی دوره ی نخست فقه شیعه پس از پیامبر اکرم (ص) تا قبل از امام محمد باقر(ع)، در پی آن است که چگونگی عمل شیعیان به فقه و راه های اخذ آن در این دوره را بازخوانی کند؛ دوره ای که امامان نخست با مشکلات فراوانی همچون مقابله ی دستگاه حکومتی اموی،عدم دغدغه درمسائل فقهی به سان دوره های بعد،وقایع پس ازکربلا و نبود حکومت قدرتمندشیعی برای نشر وگسترش فقه ناب روبه رو بودند. روایات فقهی ونقل های موجودتاریخی نشان می دهد که شیعیان با روش هایی مانند اجتهاد بر اساس اصول القاشده ازسوی امامان در شهرهای دور از مرکز شیعه، پرسش مستقیم از ایشان یا اصحاب، تابعین وعالمان شیعی ویا به احتمال فراوان رجوع به مکتوبات و دست نوشته های برجای مانده از امامانی مانند امام حسن مجتبی(ع) و امام سجاد(ع) یا اصحاب آنان نظیر ابورافع و دوفرزندش، مسائل فقهی خود را درمی یافته اند. البته شیعیان قبل از امام محمد باقر(ع) گاهی برای دریافت پاسخ در مسائل شرعی به عالمان غیرشیعی رجوع می نموده اند.
    کلیدواژگان: فقه شیعه، ادوار فقه شیعه، امامان چهارگانه ی نخست علیهم السلام، عمل شیعیان به فقه، چالش های فقهی شیعه
  • محمد علی محمدی*، محمد جاودان صفحات 75-92
    این مقاله می کوشد نحوهٔ مواجههٔ امام صادق 7 با پرسش ها و شبهات کلامی، استفاده ایشان از برهان لم یا ان و کاربرد یقینیات شش گانه، در براهین اعتقادی ایشان را بکاود و چارچوب محکم استدلالی امام را که قابل بیان به روش های استدلال منطقی معهود و شناخته شده نیز هست نشان دهد. روش بررسی، مراجعه به مهم ترین منابع روایی و استخراج روایات کلامی امام 7 و تحلیل آن بوده است. نتیجهٔ مقاله نشان می دهد رویکرد و روش ایشان برهانی بوده است؛ معمولا در مواجهه با دانشمندان از براهین لمی سود می جستند و در مواجهه با افراد عادی از براهین انی. استفادهٔ امام صادق 7 از برهان انی در مباحث و پرسش ها و پاسخ های اعتقادی، بسیار بیشتر از براهین لمی بوده است. همچنین، آن حضرت بارها از یقینیات، به همان معنا و مفهوم منطقی، استفاده کرده اند.
    کلیدواژگان: برهان، امام صادق (ص)، إن، لم، یقینیات، پرسش، پاسخ، شبهه
  • روح الله نجفی* صفحات 99-118
    «تفسیر القرآن الحکیم» مشهور به «المنار»، از پر اهمیت ترین تفاسیر قرآن در سده چهاردهم هجری است که در این عرصه ، آراء جدید و در خور تحقیق، عرضه کرده است. مقاله حاضر با نگاهی توصیفی-تحلیلی به بررسی رویکرد فقهی رشید رضا در این تفسیر پرداخته و بیان می دارد که «نفی تبعیت بدون دلیل از اقوال پیشینیان» ، «کاستن از گستره فقه» و «مصلحت محوری فقی هانه» ، مشخصه هایی بارز در رویکرد فقهی صاحب «المنار» هستند. مشخصه های مزبور نیز در نهایت، به تقویت فرایند «عرفی سازی حوزه امور دنیوی» (یعنی همه قلمرو فقه به جز عبادات) می انجامند.
    کلیدواژگان: رشیدرضا، تفسیر المنار، فقه، مصلحت، عرفی شدن
  • محمدتقی دیاری، محسن دلیر* صفحات 119-138
    تشخیص جنسیت افراد دوجنسه با شمارش تعداد دنده ها از جمله مسائلی است که در فقه اسلامی مورد مناقشه بوده و طرفداران آن به روایات آفرینش زن از دنده مرد و آفرینش حواء از دنده آدم استناد کرده اند که معتبرترین آنها روایت شریح قاضی است. این روایت همچنین می تواند مستند فتواهای دیگری نیز باشد که از جمله آنها امکان تغییر جنسیت حقیقی است. با بررسی سندی و تاریخی روایات مزبور و سیر تحول آنها، آثار جعل در آنها روشن می شود. بررسی اختصاصی روایت شریح نیز اشکالات مختلف سندی و متنی آن را ظاهر ساخته و وجود روایات معارض و قراین جعل، به ویژه مخالفت روایت شریح با مسلمات علمی، جعلی بودن آن را مرجح می سازد. بنابر این، ممکن نیست به این روایت برای معتبر بودن معیار شمار دنده ها در تشخیص جنسیت استناد کرد.
    کلیدواژگان: آفرینش آدم و حواء، دوجنسه(خنثی)، روایت شریح قاضی، اسرائیلیات، جعل حدیث
  • محمد مولوی*، نبی الله صدری فر، مرضیه مهری ثابت چماچایی صفحات 139-158
    روایات و اخبار سبب نزول به عنوان یکی از منابع خارجی و به مثابه جهت دهنده کار مفسر در تعیین مراد خداوند از کلامش نقش مهمی دارد. روشن است که میزان تکیه بر سبب نزول در تفسیر از آیه ای به آیه دیگر و از مفسری به مفسری دیگر متفاوت است، برخلاف گذشته در تفاسیر امروزی مانند المنار و الفرقان نقش این روایات کم رنگ تر شده است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی جایگاه و کارکرد روایات سبب نزول را در تفاسیر المنار و الفرقان به شکل تطبیقی کاویده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که به دلایلی همچون توجه به وحدت موضوعی سوره، عقل گرایی در فهم آیات، حجت نبودن گفتار صحابه و تابعان، اجتهاد آنان در روایات، نقل به معنی شدن روایات سبب نزول، ضعف سندی و متنی روایات، توجه به قاعده «العبره بعموم اللفظ لا بخصوص السبب»، خلط بین سبب و مصداق و دلایلی دیگر رویکرد این تفاسیر نسبت به روایات سبب نزول تقریبا منفی است. تبیین تاثیر این رویکرد در چگونگی و کیفیت نقل روایات سبب نزول و همچنین کارکرد این روایات در تفاسیر المنار و الفرقان از دیگر مسائلی است که در این تحقیق به آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: روایات سبب نزول، تفسیر قرآن، تفسیر المنار، تفسیر الفرقان، عبده، رشیدرضا، صادقی تهرانی
  • امیر دیوانی، محسن کربلایی نظر* صفحات 159-180
    از مهم ترین دغدغه های دانش عرفان، تبیین کیفیت به فعلیت رساندن استعدادهای بشر، در جهت نیل به کمال می باشد. ازین رو، تلاش اهل معرفت بر کشف و شناسایی انسان، و تبیین کیفیت رسیدن او به سعادت حقیقی اش متمرکز شده است. در همین راستا گام نهادن در وادی سلوک و اختیار راهنمای کاملی که مکمل دیگر سالکان است (که بنابر اجماع عارفان مهمترین رکن سلوک است)، از مهم ترین راهکارهای عارفان برای رسیدن به هدف مذکور معرفی شده است. با بررسی دقیق آموزه های آسمانی و عرفانی درمی یابیم که پس از نبی اکرم(ص)، مصداق حقیقی کاملان مکمل تنها در وجود امامان معصوم علیه السلام معنا می-یابد. زیرا وصایت حقیقی از نبی اکرم(ص) در ارشاد و هدایت برای امام معصوم(ع) می باشد، و همچنین ایشان اصلی ترین واسط فیض از خداوند به دیگر انسانها شمرده می شوند. بنابراین، سلوک عرفانی اساسا بدون امام معصوم(ع) امکان پذیر نیست، و همچنین ارشاد دیگر سالکان به واسطه ی استمداد از ایشان تحقق می پذیرد.
    برای اثبات این مطالب نخست لازم است رابطه ی امام معصوم(ع) با صراط سلوکی و سپس رابطه ی آنان با سالک بررسی شود.
    کلیدواژگان: کتاب و سنت، پیامبراکرم، امام معصوم، استاد سلوک، سلوک عرفانی
|
  • Mohammad Sadraa* Pages 9-34
    It has been discussed about the Islamic unity concept in Iran, from Qajar era to now. This concept formed with a field of religious awareness and in response to the West and Colonialism in the new era. At first, Islamic unity grew up in the Indian subcontinent, and then, in Othman Empire and Iran. This concept. in connection with conceptual triangle; Degeneration, Superstitions, Monotheism, was perused in Iran. However, it preserved it’s main attributes, in connection with this plan and extension in the Muslim World. The main attribution of this discussion, plan and it’s extension in theological context was ... .
    Keywords: Islamic unity, Jamal, the Indian subcontinent, sectarianism, Islam, secularism
  • Hossein Mottaqi*, Rasoul Jafarian Pages 35-58
    The manuscripts are important sources of research in the field of Islamic civilization in the world. Part of this heritage belongs to the Shiite community. There are common elements and similar strong belief and behavior of the Bektashi School, light teachings of Ahlul Bayt (AS), a Sufi format, it signifies that they, no doubt, part of the Shiite community far from the parent. A preliminary researchs typoligy of Bektashi ancient texts, show that the largest effects on the general topic of the Bektashi Sufi Ottoman Turkish language, religion and customs of expression Jam’ehanh, with biography and quoted the words of the Bektashi leaders, legends of strange interpretation Bektashi leader, especially Haji Bektash Vali; see also semi-divine Imam Ali (AS) and influens more than the teachings of Imam Sadiq (AS), along with trace elements exaggerative and interpretation of Shia ideas, especially on the issue of friendship and aversion of usurpers rights of Ahl al-Bayt (AS). Metod of this article, is descriptive and library, mainly based on Bektashism manuscripts in the Turkey libraries.
    Keywords: Bektashism, Alevies, Shia, Sufism, Manuscripts, Turkey
  • Sayyed Murtaza Adeli*, Qasem Javadi Pages 59-80
    The issue of practicing Shia law in the period before the Pontificate of Imam Muhammad Baqir(PBUH) is something that many consider it vague and even does not come to mention it and have been passed by without talking about more.Clarifying this issue in the period that have mentioned can create new windows in the science of jurisprudence.The investigation of present study and the first jurisprudence after the death of Prophet peace be upon him and his progeny before Imam Muhammad Baqir(PBUH), looking how to act and obtain and review the Jurisprudence of shia for this period; The time when the first four Shia Imams peace be upon them with numerous problems such as facing Umayyad rule, lack of concern on jurisprudential issues for thelater periods,the events after the incident of Karbala and not having a strong Shia government for the development and spread of pure Shia jurisprudence. Jurisprudential story and narration from history shows that the Shias are practicing the methods of ijtihad based on the principlesinduced by the Imams in Shiite cities far from the center, questioning him directly, question his companions and followers and shia scholars or going back to written that have left from imams from before such as imam Hassan al-Mujtaba(pbuh) and Imam Sajjad(pbuh) or their companions such as Abu Raf’e and his two sons and they were finding the issue of their jurisprudences. Indeed sometimes the Shias before Imam Muhammad Al-Baqir(pbuh), they were going to non shia scholars to get the answer to legal issue.
    Keywords: Shiite Jurisprudence, Shiite periods, the first four Imams peace be upon them, how Shia act to Jurisprudence, Shiite jurisprudence problems
  • Mohammad Ali Mohammadi*, Mohammad Javdan Pages 75-92
    This article considers the approach of Imam Al-Sadiq in answering the theological questions and objections. The traditions (al-Ahadith) in which the way of Imam Sadiq has been narrated, show that when he debates with followers of different Islamic denominations or with disbelievers, makes use the arguments. Therefore, the main result of the research in the traditions is that Imam Sadiq usually uses one of many kinds of arguments to reject objections. The author proves this claim by narrating traditions in regard with the approach of Imam Sadiq who has set forth six kinds of proofs: first principles, observables, empirical facts, the principles of testimony, conjectures and innate ideas.
    Keywords: Approach, Imam al Sadiq, Theological, Objection, Refutation
  • Rohollah Najafi* Pages 99-118
    “ Tafsir Alquran Alhakim “ , known as “Almanar” is one of the most important interpretations In fourteen century of Hejrah which has created a new school in realm of Quran interpretation that is deserving to do research. This essay investigates the Almanar’s jurisprudent approach in descriptive and analytical manner and concludes that “ rejecting unreasonable following of earlier words “ , “ decreasing of jurisprudence’ realm “ and “ jurisprudence based on expedience “ , are obvious characteristics of the writer of Almanar’s jurisprudent approach . Mentioned characteristics finally highlights “secularization worldly affairs “ ( it means all jurisprudent’s realm except prayers) .
    Keywords: Almanar interpretation, Rashid Reza, Jurisprudence, Discretion, Secularization
  • Mohammad Taqi Diari Bidgoli, Mohsen Deleer* Pages 119-138
    Identification of Androgynous sex by counting the number of ribs is a contradictory issue in the Islamic jurisprudence, advocates of which rely on the narratives about the creation of woman from man’s ribs and the creation of Eve from Adam's ribs. The most authentic one is a narrative by Shurayḥ Qāḍī which also rely. By studying the history and the chain of narrations, as well as their changing trend, the fabricated narratives will be identified. Exclusive study of Shurayḥ Qāḍī,s narrative has also unveiled its different problems both relating to the the sanad, the chain of narration, and the matn, the text of the narrative. The contradictory narratives and evidences of forgery, specially disagreement of Shurayḥ Qāḍī,s narrative with scientific accepted premises, increase the possibility of its fabrication. Therefore, it is not possible to rely on the narrative to prove the validity of the number of ribs as a criterion for the identification of gender.
    Keywords: Creation of Adam, Eve, Androgynous, Shurayḥ Qāḍī, s Narrative, Islamic Jurisprudence, Israiliyyat, Hadith Forgery
  • Mohammad Moulavi*, Nabiollah Sadrifard, Marzie Sabet Pages 139-158
    Narratives and traditions of "Asbab al-nuzul" conduct commentators to express God's intention from his own words. Because, sometimes, it is impossible to understand the meaning of the verses by language and contexual structure, but it should be taken from outside of the Quranic text. It is clear that relying on "Asbab al-nuzul" in commentary is different from one verse to the other and from one commentator to another commentator. On the contrary to the previous commentaries, the role of this kind of narratives in the current century has been unimportant. This article via comparative-Analytical method is going to study position and function of Asbab al-nuzul narratives in al-Manar and al-Furghan commentaries. The result shows that because of some reasons such as rationalism on understanding of the Quran, unreliability of companion and successor speech, their deductions into narrations, free quote of the hadiths, weakness on chain and text of the hadith and some others the attitude of theses commentators is negative. Clarification of the impact of this attitude in utilizing of this kind of narrations as well as their function in al-Manar and al-Furghan is the other matter have been researched in this article.
  • Amir Divani, Mohsen Karbalaei* Pages 159-180
    We can study the relationship between the infallible Imam and mystic journey on two very general perspectives. First one is relationship between the infallible Imam and mystical path and the other one is the relationship between the infallible Imam and the seeker. About the first one, our premise is that, firstly, the Imam constitutes the mystical path and mystic journey does not come to an achievement without him. Second, the status of "Imam" in mysticism is as the Prophet, not the same as normal people and even the masters of mystic journey and the complementary perfects. Associated with the relationship between the Imam and the seeker, we want to prove that the infallible Imam help and guide every human being in the path of mystic journey and in approaching to Allah. We can explain the relationship between the infallible Imam and mystic journey to Allah: first the relationship between Imam and Path of mystic journey that he constitutes the mystical path. And second his relationship with the seeker. Therefore Imam is associated with all seekers on the spiritual path and his grace applies to them.
    Keywords: the infallible Imam, Mystic journey, the Seeker, Quran, Tradition