فهرست مطالب

حفاظت و بهره برداری از منابع طبیعی - سال یکم شماره 2 (1391)

نشریه حفاظت و بهره برداری از منابع طبیعی
سال یکم شماره 2 (1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی شیخ الاسلامی، احمد سیبی صفحه 1
    سری هفت واشمرد جزوه حوزه 38 سردآبرود بوده که در چشم انداز معروفترین طرح توریستی واقع شده است و حداقل فاصله جاده پر ترافیک کناره چالوس – تنکابن که هرساله میلیون ها نفر از آن عبور و یا توقف می کنند به یک کیلومتر نمی رسد. در این تحقیق براساس داده های مختلف محیطی، مدلی برای پهنه بندی آمایشی توسعه گردشگری ارائه شد که بر رویکرد ازیابی چند عامله استوار است. مدل فوق با استفاده از وزن دهی به معیارها با فرآیند تحلیل سلسله مراتبی در AHP و تحلیل های فضایی در GIS همراه شد تا نمایش بهینه توان سرزمین در سه طبقه بسیار مطلوب، مطلوب و نامطلوب برای توسعه گردشگری فراهم شود. نتایج نشان داد که 11/51 درصد از کل سری مربوط به پهنه مطلوب برای گردشگری و 61/11 درصد سری مربوط به پهنه نامطلوب برای گردشگری می باشد. همچنین نحوه پراکنش پهنه ها نشان می دهد که پهنه های نامطلوب بیشتر در نقاط پرشیب سری قابل مشاهده بوده و مطالعات میدانی نشان داد که برای گردشگری توصیه نمی شوند.
    کلیدواژگان: پهنه بندی آمایشی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، اکوتوریسم، ارزش گذاری
  • سمانه سادات آریاپاک صفحه 15
    چالش بزرگ جهان امروز به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک، گرم شدن و تغییر اقلیم، ناشی از اثر گازهای گلخانه ای است. یکی از راه کارهای شناخته شده که به کاهش کربن اتمسفری و بهسازی وضع موجود کمک می کند، ترسیب کربن در پوشش گیاهی و خاک است. برای برآورد کربن ترسیب شده در خاک و توده جنگلی کاج تهران در دو پارک جنگلی طالقانی و چیتگر، پس از مشخص کردن شبکه نمونه برداری بر روی نقشه، محل نمونه برداری ها انتخاب شد، برای توده جنگلی کاج تهران 10 پلات با شعاع 4 متر در دو پارک در نظر گرفته شد و مقدار کربن ترسیب شده در درخت (تنه و ریشه)، پوشش علفی و خاک (20-0 و 40-20 سانتی متر) اندازه گیری شد، همچنین برخی از مهمترین خصوصیات خاک؛ بافت، اسیدیته، وزن مخصوص ظاهری، هدایت الکتریکی، کربن آلی، نیتروژن کل و کربن فعال در آزمایشگاه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد کربن ذخیره شده در هر دو عمق 20-0 و 40-20 سانتی متر به ترتیب در پارک جنگلی طالقانی (t/ha51/25)، (t/ha 00/20) از پارک چیتگر (t/ha 06/21)، (t/ha 61/9) به طور معنی داری (01/0P<) بیشتر می باشد، همچنین میزان کربن فعال در پارک طالقانی نیز در هر دو عمق مورد مطالعه بیشتر از پارک چیتگر است که از مهمترین اجزاء تاثیرگذار بر مقدار کربن آلی خاک است. با توجه به نتایج این تحقیق با اطمینان می توان بیان داشت که در اکوسیستم های جنگلی، خاک مهمترین مخزن کربن آلی به شمار می آید که مدیریت مناسب آن منجر به افزایش حاصلخیزی، حفاظت و بهره وری از اراضی جهت ایجاد یک استراتژی مناسب در راستای کاهش CO2 اتمسفری خواهد شد
    کلیدواژگان: ترسیب کربن، توده کاج تهران، پارک های جنگلی چیتگر و طالقانی، کربن فعال
  • ایرج حسن زاد ناورودی، ویدا حبیب زاده، بیت الله امان زاده، علیرضا صیادی صفحه 29
    به منظور بررسی روابط بین قطر و متغیرهای وابسته و تعیین درصد حجم های صنعتی و هیزمی گونه راش، سری 2 ناو اسالم انتخاب و اطلاعات مربوط به 10 سال اندازه گیری های حجم گونه راش از پروانه های قطع و تجدید حجم استخراج شد. تعداد درختان ارزیابی شده 1163 اصله بود. درصد حجم صنعتی و هیزمی برای طبقات مختلف قطری درختان نمونه سال های 88-1379 محاسبه شد. همچنین میانگین درصد حجم صنعتی و هیزمی درختان نمونه هر سال به تفکیک و برای کل سال ها بدست آمد. مدل های مختلفی برازش شده و اعتبار مدل ها با استفاده از نرم افزار SAS احراز شد. نتایج نشان داد که از بین مدل های مختلف بررسی شده، مدل سهمی، دارای بیشترین همبستگی است. همچنین نتایج نشان داد که درصد حجم صنعتی درختان با قطر برابر سینه کمتر ار 35 سانتی متر، کاهش یافته است و با افزایش طبقات قطری تا قطر برابر سینه 80 سانتی متر، درصد حجم صنعتی افزایش و سپس کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: جنگل راش، حجم صنعتی، حجم هیزمی، ناو اسالم
  • سیدعلی حسینی (سیدرضا) صفحه 45
    ایران یکی از مهمترین خاستگاه های رویش گون در دنیا می باشد و گون ها از جنبه های علوفه ای، داروئی، صنعتی و حفاظت خاک ارزشمند می باشند. در این بررسی فاکتورهای کمی با اندازه گیری فاکتورهای پوشش گیاهی(پوشش تاجی، تولید، انبوهی و ارتفاع) و فاکتور های کیفی با اندازه گیری پروتئین خام، فیبرخام، دیواره سلولی بدون همی سلولز، قابلیت هضم پذیری و انرژی متابولیسمی تعدادی از گونه های علوفه ای پارک ملی گلستان انجام گردید. داده های بدست آمده با نرم افزار آماری spss تجزیه و تحلیل گردیدند و مقایسه میانگین با استفاده از آزمون چند دامنه دانکن انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد گون های، Astragalus podolobus، Astragalus lilacinus Astragalus sumbari Astragalus rawlinsianusو Astragalus jolderensis با بهترین فاکتورهای کمی و کیفی شامل: تولید (71 الی 1049 کیلوگرم در هکتار)، پروتئین خام (5/12 الی 2/19 درصد در مرحله گل دهی)، انرژی متابولیسمی (9/5 الی 6/8 مگاژول بر کیلوگرم) و همچنین خوشخوراکی بالا معرفی شدند، بنابراین این گونه ها برای افزایش کمی و کیفی علوفه در مناطق اطراف پارک ملی گلستان، مراتع مشابه در استان گلستان و کشور پیشنهاد می گردند.
    کلیدواژگان: گون، پارامترهای گیاهی، کیفیت علوفه، پارک ملی گلستان
  • منیرالسادات سیدی، حسین بارانی، احمد عابدی سروستانی، حسن وحید صفحه 57
    قرق مراتع یک ابزار مدیریتی مهم در حفاظت و احیای مراتع است. با انجام قرق می توان وضعیت و گرایش مراتع را بهبود بخشید و ظرفیت آن را افزایش داد. قرق مراتع از نظر مدت زمان شامل قرق کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت می گردد. قرق کوتاه مدت و میان مدت با هدف تجدید حیات طبیعی و استقرار گونه های گیاهی خوشخوراک و قرق بلند مدت با هدف حفظ ذخایر ژنتیکی، پایش روند توالی وتواتر مرتع و آموزش مرتعداران ایجاد می گردند. مطالعه حاضر به مقایسه پذیرش قرق بلند مدت و قرق کوتاه مدت از سوی بهره برداران (دامداران) مراتع بزداغی شهرستان آشخانه استان خراسان شمالی پرداخته است. این پژوهش به روش پیمایشی انجام گردید و در آن60 نفر از دامداران مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان می دهد میزان پذیرش قرق بلند مدت در حد کم تا متوسط قابل ارزیابی است. از این نظر، میزان پذیرش قرق کوتاه مدت در حد زیاد تا خیلی زیاد است. از دلایل مخالفت دامداران با قرق بلندمدت می توان به کمبود علوفه برای دام، کمبود مرتع برای چرا و کمبود زمین برای کشاورزی اشاره کرد. از نظر بهره برداران مراتع هنگامی باید قرق بلند مدت انجام شود که کمبود علوفه ناشی از آن جبران شود؛ دولت زمین های کشاورزی واقع در ارتفاعات را جهت کشت آزاد کند و یا در ازای قرق مراتع، زمین های دیگری را برای کشاورزی در اختیار آن ها قرار دهد و یا وام های کم بهره به آنان داده شود.
    کلیدواژگان: پذیرش قرق، مرتعداران، مراتع، استان خراسان شمالی
  • سعیده کیوانلو، محمد سوداگر صفحه 73
    علی رغم تلاش های فراوان، تاکنون امکان انجماد موفقیت آمیز جنین ماهیان میسر نشده است. انجماد جنین عبارت از جایگزین کردن مواد ضد انجماد با آب درون جنین است. انجماد موفقیت آمیز جنین ماهیان نیازمند ورود مقادیر و غلظت های مناسبی از مواد ضدانجماد به قسمت های مختلف جنین است. در بررسی های صورت گرفته در زمینه انجماد جنین موجودات، اطلاعات مربوط به سمیت مواد ضد انجماد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مواد ضدانجماد در درجه حرارت های پایین، سمیت کمتری دارند. مواد ضدانجماد این توانایی را دارند که سمیت یکدیگر را کاهش دهند. به طورکلی با افزایش غلظت و زمان غوطه وری، درصد تفریخ کاهش می یابد، کاهش درصد تفریخ می تواند در اثر وارد آمدن شوک اسمزی، عدم تعادل یونی و یا اثر سمیت مواد ضدانجماد باشد. نتایج تحقیقات صورت گرفته نشان می دهد، با پیشرفت روند تکاملی حساسیت جنین نسبت به غلظت های مختلف مواد ضدانجماد کاهش یافته و بهتر می تواند غلظت های بالای این مواد را تحمل کند.
    کلیدواژگان: سمیت، مواد ضدانجماد، جنین، ماهیان
  • علی مهدوی صفحه 85
    مبنای اصلی تمامی طرح های جنگل داری و برنامه ریزی برای مدیریت جنگل های شمال، آماربرداری هایی هستند که براساس روش تصادفی سیستماتیک در این جنگل ها انجام می گیرد. اما متاسفانه سیستمی کارآمد و انعطاف پذیربرای تجزیه و تحلیل و پردازش این حجم عظیم اطلاعات آماربرداری که توسط سازمان جنگل ها و مراتع کشور جمع آوری می شود، وجود ندارد. بنابراین یک نیاز ضروری برای سازماندهی این داده ها و اطلاعات و ارائه آنها برای سازمان جنگل ها و مراتع و آبخیزداری کشور احساس می شود تا بتواند تمامی فعالیت های جمع آوری، تجزی و تحلیل و ارائه داده ها واطلاعات آماربرداری جنگل را تحت یک سیستم واحد درآورد. به منظور تسهیل در ذخیره، پردازش و ارائه اطلاعات آماربرداری جنگل های شمال، یک سیستم پایگاه داده های آماربرداری با کمک مدل کلی ادراکی موجودیت رابطه طراحی شد. برای طراحی فیزیکی پایگاه داده یا همان اجرای مدل داده رابطه ای از نرم افزار اکسس کمک گرفته شد. سیستم طراحی شده شامل چندین مولفه یا زیر سیستم (آماربرداری ها، پلات ها، وضعیت توده، درختان، درختان شاهد، زادآوری ها) است که می تواند نیازمندی های داده ها و اطلاعات برای بررسی های جنگل داری را فرآهم کند و به عنوان یک مبنایی برای تهیه طرح های جنگل داری مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آماربرداری، موجودیت، رابطه، پایگاه داده، جنگل های شمال
  • مقاله کوتاه علمی
  • امین جوربندیان، محمدرضا ماستری فراهانی صفحه 105
|
  • A. Shikholeslamy, A. Sibi Page 1
    Compartment 7 of Vashmard was a part of watershed 38 of Sardabrood which is located in landscape of the most famous touristic plan and in minimum distance from the high-traffic Chaloos to Tonakabon coastal road through which millions of passengers pass or stop by every year is less than one kilometer. In this paper, we have provided a model for preparatory zoning for tourism development based on multi-agent evaluation approach. In the mentioned model weighing to criteria has been used with analytical hierarchy process in AHP and spatial analysis in GIS in order to provide an optimum display of the land ability for tourism development at three categories of very favorable, favorable and unfavorable. Results have shown that 51.11 percent of the entire compartment belongs to the favorable zone for tourism and 11.61 percent belongs to the unfavorable zone for tourism. Also distribution of the zones showed that unfavorable zones are mostly found in steep parts and field studies have shown that they are not recommended for tourism.
    Keywords: Preparatory Zoning, Analytical Hierarchic Process (AHP), Ecotourism, Valuation
  • S. Sadat Ariapak, V. Bayram Zadeh, A. Moeini Page 15
    Major challenge in today's world, especially in arid and semi-arid regions are warming and climate change, caused by greenhouse gases. One of the known solutions that reduce atmospheric carbon and help to improve the situation, is carbon sequestration in vegetation cover and soil. In order to estimate the sequestered carbon in forest stand and soil of Pinus eldarica plantations in Taleghani and Chitgar Forest Parks (in Tehran) sampling points were chosen after the sampling network were determined on map, then 10 circle plots were considered with the radius of 4 m in both parks and the Sequestered carbon were measured in trees (trunks and roots), grass cover and soil (0-20 and 20-40 cm), in addition some of the most important soil properties, soil texture, acidity, Soil bulk density, electrical conductivity, organic carbon, total nitrogen and carbon were measured in the laboratory. Results showed that the amount of sequestered carbon in both 20-0 and 40-20 cm depth was significantly (P <0.01) more in Taleghani Forest Park (25.51 tons per hectare and 20.00 ha respectively) than Chitgar Forest Park (21.06 ha and 9.61 ha), also the amount of activated Carbon, which is the most important effective components on soil organic carbon, in both studied depth in Taleghani Forest Park were more than Chitgar Forest Park. According to the results of this investigation it can be stated with confidence that in forest ecosystems, soil is considered as the most important organic carbon reservoir and its appropriate management increases fertility and productivity and land protection and utilization in order to create an appropriate strategy to reduce atmospheric carbon dioxide.
    Keywords: Carbon sequestration, Pinus eldarica, Taleghani, Chitgar Forest Parks, Active carbon
  • I. Hassanzad Navroodi, V. Habibzadeh, B. Amanzadeh, A.R. Sayadi Page 29
    In order to study the relationship between diameter and dependent variables and to determine the percentage of industrial and firewood volumes of beech species, compartment No.2 of Asalem forests was selected. The 10-year data of beech volume measurement were extracted from cut and volume renewal permits. The number of measured trees was 1163. The volume percent of industrial and firewood was calculated for various diameter classes of sampled trees during 2001-2009. Also the mean of percentage of industrial as well as firewood volume of sampled trees was calculated for each year and for all years altogether. Different models were fitted and then the validity of the models was evaluated using SAS software. The results showed that among the suggested models, the parabolic model had the highest correlation. Results also showed that the percentage of industrial volume with DBH less than 35 cm has decreased and with increasing in diameter classes up to 80 cm, the percentage of industrial volume increased and then decreased.
    Keywords: Beech forest, Industrial volume, Cordwood volume, Asalem
  • S.A. Hosseini Page 45
    Iran is one of the most important habitats of Astragalus growth in the world. Astragalus spp are valuable for their forage, medicinal and industrial usage and soil conservation. In this study quantity factors were investigated by measurement of vegetation parameters (canopy cover, production, density and height) and quality factors were evaluated by measurement of crude protein, crude fiber, acid detergent fiber, dry matter digestibility and metabolic energy. Data were analyzed using SPSS software package and means comparison was performed by Duncan multiple range test. Results showed that the species of Astragalus podolobus, Astragalus lilacinus, Astragalus sumbari, Astragalus rawlinsianus and Astragalus jolderensis have the best quantitative and qualitative factors such as: production (71 to 1049 kg/ha), crude protein (12.5 to19.2 percent in flowering period), metabolic energy (5.9 to 8.6 MJ/kg) and high palatability. So this species were suggested to increase quality and quantity of forage in adjacent regions of Golestan Natural Park, similar rangelands of Golestan province and the country.
    Keywords: Astragalus species, Plant parameters, Forage quality, Golestan Natural Park
  • M.S. Seyedi, H. Barani, A. Abedi Sarvestani, H. Vahid Page 57
    Rangelands enclosure is an important management tool in protection and restoration of rangelands. Enclosure can improve rangelands’ status and trends and also its capacity. In case of time there are three types of rangelands enclosure which include short-time, medium-time and long-time enclosure. The aim of short-time and medium-time enclosures is to revitalize natural establishment of palatable plant species. Long-time enclosure is used for conservation of genetic resources and monitoring of range succession and trend. This research investigated the long-time and short-time enclosures adoption among pastoralists of Bozdaghi region located in Ashkhaneh of North Khorasan province. Survey research was used in which 60 pastoralists were studied. The results showed that the adoption of long-time enclosure could be evaluated at low to moderate level. In this regard, the adoption of short-time enclosures was at high to higher level. The reasons for opposing long-time enclosure were: shortage of forage for livestock, lack of rangelands for grazing and the shortage of land for agriculture. Most pastoralists believed that long-time enclosure should be done when the shortage of forage for feeding pastoralists’ animals be compensated, agricultural lands located in high lands be available by the government for cultivation or pastoralists receive some other lands for cultivation instead of their ranges enclosure and low interest loan be available for pastoralists.
    Keywords: Enclosure Adoption, Pastoralists, Rangelands, North, Khorasan Province
  • S. Keivanloo, M. Sudagar Page 73
    Successful fish embryo cryopreservation has not been achieved. Cryopreservation of fish embryos is replacement of cryoprotectants with water inside embryo. Cryopreservation of fish embryos requires an optimal concentration of cryoprotectants inside all embryo compartments. In researches on cryopreservation of embryo, information on relative toxicities of cryoprotectants is of key importance. Cryoprotectants are less toxic at lower temperatures. Cryoprotectants can neutralize the toxicity of other cryoprotectants. Generally the hatching rate decrease with increase in concentration and expose time. Reduced hatch may be a result of osmotic shock, ionic imbalance or consequence of cryoprotectant toxicity. As the progress of embryonic development, sensitivity of embryos decrease to the different concentration of cryoprotectants and can tolerate high concentration of this materials better.
    Keywords: Toxicity, Cryoprotectants, Embryos, Fish
  • A. Mahdavi Page 85
    Forest inventories that are implemented based on systematic random sample design, are the base for all forestry planning and management in northern forests of Iran. Unfortunately, there is no effective and flexible system for analyzing and processing of this huge inventory information that are collected by Forests and Rangeland Organization of Iran. Therefore, there is an urgent need for the forestry sector in Iran to organize its activities of data collecting, analyzing and distributing and the inventory information under a unified system. To facilitate the storage, processing and presentation of inventory information of northern forest, a database for inventory data was designed using Entity – relationship data model. Access software was used to implement the entity- relationship data model or physical design of database system. The designed system was included several components or sub-system (such as inventories, plots, stand status, trees, control trees and regenerations) which can provide data requirements and inventory information for forestry surveys and can be used as a base for providing forestry plans.
    Keywords: Inventory data_Entity – relationship_Database_North forests