فهرست مطالب

حفاظت و بهره برداری از منابع طبیعی - سال سوم شماره 2 (1393)

نشریه حفاظت و بهره برداری از منابع طبیعی
سال سوم شماره 2 (1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن حسین علیزاده *، نفیسه حسن علیزاده، منوچهر بابانژاد، محسن رضانژاد صفحات 1-12
    کمبود یا عدم توزیع منابع آب یکی از بزرگترین دغدغه های قرن حاضر است و باران یکی از مهم ترین منابع آبی موجود محسوب می شود. بنابراین پیش بینی نزولات جوی برای هر منطقه و آبخیز یکی از مهم ترین کمیت های اقلیمی است. برای پیش بینی باران می توان ازتحلیل سری های زمانی استفاده نمود. یکی از نرم افزارهای آماری که این محاسبات را به راحتی و با دقت بالا انجام می دهد نرم افزار Rاست که در این تحقیق مورد استفاده قرار گرفت. در تحقیق حاضر، آمار 30 ساله بارندگی ماهانه در ایستگاه ارازکوسه استان گلستان به عنوان یک سری زمانی در نظر گرفته شد. بر اساس نمودارهای خودهمبستگی و خود همبستگی جزئی، الگوی مناسب به صورت ARIMA(0،0،1) (0،1،1)12 به داده ها برازش شد. نتایج نشان داد که نمودارهای خود همبستگی باقیمانده ها برای این الگو حاکی از ناهمبسته بودن باقیمانده ها است. به جز در تاخیر 11 که با انجام آزمون بارتلت مقدار همبستگی در این تاخیر در سطح 05/0=α برابر صفر در نظر گرفته شد، در مابقی تاخیرها همبستگی وجود داشت. همچنین p-value آماره آزمون Ljung-Box در تاخیرهای مختلف بزرگتر از سطح معنی داری 05/0 بوده که حاکی از ناهمبسته بودن باقیمانده ها هستند. علاوه براین بر اساس الگوی برازش شده میزان بارندگی برای 12 ماه آینده پیش بینی شد.
    کلیدواژگان: سری های زمانی، پیش بینی بارش، ARIMA، استان گلستان
  • محمد حسنی*، حسین وارسته مرادی صفحات 13-24
    تخریب زیستگاه در نواحی طبیعی تهدید بزرگ جهانی برای حفاظت از تنوع زیستی محسوب می شود. این تهدید می تواند آثار منفی چشمگیری بر محیط زیست، به ویژه حیات وحش جانوری داشته باشد. از این رو، به روش هایی نیاز است که به کمک آنها بتوان زیستگاه ها را ارزیابی کرد. تعیین وضعیت پراکنش گونه های حیات وحش و وضعیت زیستگاه های تحت اشغال آنها از اهمیت به سزایی در مدیریت حیات وحش و زیستگاه ها برخوردار است. به منظور مدل سازی مطلوبیت زیستگاه گونه پایکا (Ochotona rufescens) از همگن سازی مناطق مطلوب بر اساس نقاط حضور افراد و نرم افزار (9.3 Arc GIS) استفاده شد. لایه های اطلاعاتی به کاربرده شده به عنوان متغیرهای موثر بر حضور گونه شامل شیب، جهت، ارتفاع و شاخص پوشش گیاهی (NDVI) بوده است. نتایج حاصل از مدل سازی مطلوبیت زیستگاه نشان داد که زیستگاه مطلوب پایکا در پارک ملی گلستان عمدتا در مناطق صخره ای و کوهستانی با پوشش استپی، در شیب های 5 تا 20 درجه است. همچنین جهت های ترجیحی این گونه بیشتر جهت جنوبی و شرقی است. معمولا پایکاها در این منطقه در ارتفاعی بین 1000 تا 1500 متر از سطح دریا زیست می کنند.
    کلیدواژگان: مطلوبیت زیستگاه، پایکا، GIS، پارک ملی گلستان
  • سیده زیبا صید*، محمدهادی معیری، جهانگیر محمدی صفحات 25-38
    امروزه جنگلداری پایدار به عنوان جنگلداری مشارکتی در توسعه پایدار تلقی می شود. این مفهوم به معنای مدیریت و بهره گیری از اراضی جنگلی است به گونه ای که تنوع زیستی، تولید و قابلیت تجدیدحیات، شادابی و پتانسیل قابل تحقق جنگل ها در حال و آینده حفظ شود. مدیریت پایدار به گونه ای تعریف می شود که مطابق کارکردهای اجتماعی، اقتصادی و بوم شناختی در سطوح محلی، ملی و جهانی است. این سه کارکرد اثر متقابل روی هم داشته و بهره برداری از منابع جنگلی باید به صورتی باشد که منجر به حفظ هر سه کارکرد در حال و آینده شود. هدف از این مطالعه، بررسی مطالعات انجام شده در زمینه معیارها و شاخص های پایداری جنگل و شناسایی معیارها و شاخص های مربوط به اندازه گیری ساختار جنگل است. در ابتدا 35 شاخص مربوط به ساختار تعیین و در 11 دسته طبقه بندی شد، سپس با تطبیق این شاخص ها بر اساس معیارهای مدیریت پایدار منابع جنگلی دنیا، شاخص های مرتبط به هر معیار مشخص و معرفی شد. با توجه به اهمیت ساختار جنگل در ارتباط با کارکردهای جنگل و تغییرات حاصله در پایداری جنگل، نتایج این مطالعه می تواند در سیاست گذاری، مدیریت، پایش و ارزیابی پایداری جنگل به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: جنگلداری پایدار، شاخص، معیار، ساختار جنگل
  • سیدعلی جوزی، نسرین مرادی مجد* صفحات 39-52
    این مطالعه برپایه استفاده از روش النبرگ جهت پیش بینی شرایط آب و هوایی منطقه بوالحسن انجام شده است. این منطقه در زمره جنگل های طبیعی شهرستان دزفول می باشد. به منظور برداشت داده های صحرایی از روش آماربرداری منظم- تصادفی و جهت تعیین مساحت قطعه نمونه در هر منطقه از روش حداقل سطح استفاده گردید. از قطعه نمونه های 10×10 مترمربع (قطعه نمونه اصلی) برای برداشت گونه های درختی و درختچه ای و از قطعه نمونه های 1×1 مترمربعی برای گونه های علفی استفاده و در هر قطعه نمونه، نوع گونه های گیاهی شناسایی شد. در این قطعه نمونه ها تعداد گونه های علفی برابر 23 عدد و تعداد گونه های چوبی 9 عدد محاسبه گردید. از این قطعه نمونه ها نمونه های ترکیبی از خاک گرفته شد و pH، EC، بافت و ساختمان خاک مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج آزمایشات خاکشناسی نشان داد بافت خاک از نوع لومی، ساختمان خاک به صورت توده ای، دارای اسیدیته برابر 8/7 و هدایت الکتریکی 4/0 میلی موس بر سانتی متر است. در ادامه با تعیین پارامترهای اکولوژیک مانند: نور، ارتفاع، درجه حرارت، رطوبت و اسیدیته خاک، براساس شناسایی پوشش گیاهی و با کمک جداول النبرگ تخمین شرایط آب و هوایی منطقه بوالحسن انجام پذیرفت. با استناد به این روش ارزیابی مشخص گردید که رویشگاه تحت بررسی دارای تابش نور بیش از 50 درصد و در نتیجه در طبقه رویشگاه های خشک و مناطق بسیار گرم است. خاک رویشگاه قلیایی و آهکی و دمای متوسط سالیانه آن بیش از 5/10 درجه سانتی گراد می باشد. نتایج این تحقیق به روش النبرگ با مطالعات میدانی مستقل انجام پذیرفته بر روی این پارامترها انطباق دارد.
    کلیدواژگان: شرایط آب و هوایی، پوشش گیاهی، پارامترهای اکولوژیک، روش النبرگ، منطقه جنگلی بوالحسن دزفول
  • فاطمه کاردل* صفحات 53-66
    سطح گیاهان پوشیده از یک لایه مومی به نام اپی کوتیکول می باشد. این لایه در حفاظت بخش های داخلی برگ در مقابل شرایط محیطی نقش مهمی ایفاء می کند. تخریب این لایه در اثر عوامل محیطی و یا آلاینده های اتمسفری سبب تغییر در میزان خیس پذیری برگ گیاهان می شود. لذا این تحقیق به بررسی روش های مشاهده لایه اپی کوتیکول برگ گیاهان از طریق میکروسکوپ الکترونی، اندازه گیری میزان خیس پذیری برگ، و اندازه گیری مقدار کمی موم لایه اپی کوتیکول پرداخته است. برای این منظور سه گونه درختی، آقطی سیاه، افرا شبه چناری و بلوط قرمز اروپایی انتخاب شدند. نتایج این تحقیق نشان دادند که مشاهده لایه اپی کوتیکول به طور مستقیم با میکروسکوپ الکترونی، هر چند دقیق است ولی بسیار پرهزینه، زمان بر و امکان تعیین کمی میزان اپی کوتیکول سطح برگ را در مقیاس وسیع نشان نمی دهد. حضور موم لایه اپی کوتیکول می تواند با اندازه گیری مقدار کمی موم لایه اپی کوتیکول تعیین شود، اما با این روش نمی توان تغییرات موم لایه اپی کوتیکول را تخمین زد. در صورتی که با اندازه گیری میزان خیس پذیری برگ از طریق زاویه تماس قطره با سطح برگ می توان تغییرات سطح لایه اپی کوتیکول را تخمین زد. همچنین این تحقیق نشان داده است، برگ هایی با ساختار اپی کوتیکول مشابه قابلیت خیس پذیری یکسانی دارند. در نهایت این تحقیق اندازه گیری میزان خیس پذیری برگ را به عنوان روشی آسان، مطمئن، سریع و کم هزینه برای مشاهده لایه اپی کوتیکول پیشنهاد کرده است.
    کلیدواژگان: گونه های درختی، لایه مومی اپی کوتیکول، میکروسکوپ الکترونی، خیس پذیری برگ، زاویه تماس قطره با سطح
  • سیدعلی حسینی* صفحات 67-80
    یکی از فاکتورهای مهم در تعیین ظرفیت چرایی مشخص کردن حد بهره برداری مجاز گونه ها می باشد، به علت عدم اطلاعات کافی در این زمینه، این پژوهش به منظور تاثیر شدت های مختلف برداشت بر تولید دو گونه یونجه سیاه و گل گندم در منطقه سرعلی آباد گرگان انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل چهار شدت برداشت 25، 50 و 75 درصد و کنترل (بدون برداشت) بودند. در هر تیمار 10 پایه از هر گونه به عنوان تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل در قالب طرح بلوک-های خرد شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تولید نشان داد که اثر سال، شدت های مختلف برداشت و اثر متقابل آنها معنی دار بوده است (01/0>P). در گونه یونجه سیاه هر چند اثر برداشت در کاهش تولید موثر بوده است ولی خشکسالی در کاهش تولید موثر بوده است. بنابراین در خشکسالی ها و سال های عادی حد بهره برداری این گونه با محدودیت چرایی و چرای سبک پیشنهاد می گردد. گونه گل گندم نسبت به تغییرات آب و هوایی، خشک و ترسالی عکس العمل نشان می دهد و باعث کاهش و افزایش تولید آنها می گردد و همچنین اعمال تیمارهای برداشت بخصوص تیمارهای50 و 75 درصد تاثیر منفی در عملکرد علوفه این گونه گردید. لذا حد بهره برداری مجاز این گونه حداکثر 37 درصد پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: یونجه سیاه، گل گندم، شدت های برداشت، تولید علوفه، سرعلی آباد گرگان
  • عباس بانج شفیعی *، پیمان اشکاوند، هادی بیگی حیدرلو صفحات 81-98
    مطالعه حاضر در بخشی از جنگل های مناطق مرزی مریوان انجام شد. تعداد 115 قطعه نمونه 500 مترمربعی در مناطق تخریب یافته (غیرمرزی) و کمتر دست خورده (مرزی) با استفاده از شبکه آماربرداری 100×100 متر برداشت گردید. نتایج به دست آمده نشان داد میانگین قطر برابرسینه گونه برودار و زالزالک (9/21 و 3/20 سانتی متر) در منطقه کمتر دست خورده بیشتر از منطقه تخریب یافته (6/20 و 7/16 سانتی متر) بوده و این عامل در مورد گونه مازودار در منطقه کمتر دست خورده (6/33 سانتی متر) کمتر از منطقه تخریب یافته (5/39 سانتی متر) است. همچنین، میانگین قطر تاج گونه های برودار، بنه و زالزالک در منطقه کمتر دست خورده (9/4، 3/7 و 3/5 متر) در مقایسه با منطقه تخریب یافته (5/4، 4/5 و 9/3 متر) بیشتر بود. بین میانگین ارتفاع درختان گونه های مختلف دو منطقه اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0 α=). علاوه بر این گونه های کیکم، ویول، بادام، چنار و گلابی تنها در منطقه کمتر دست خورده مشاهده شدند. نتایج به دست آمده از تجزیه خاک نشان داد که مقادیر اسیدیته، هدایت الکتریکی، درصد آهک، درصد ماده آلی، درصد رس، درصد شن، فسفر قابل جذب، درصد ازت کل در منطقه کمتر دست خورده در مقایسه با منطقه تخریب یافته تفاوت معنی داری داشته اند (05/0 α=) درحالی که درصد لای در دو منطقه اختلاف معنی داری نداشتند. بیشتر بودن متغیرهای کمی در منطقه کمتر دست خورده نشان می دهد که در صورت حفاظت از جنگل های تخریب یافته و اعمال روش های احیایی در این مناطق و یا مناطق مشابه می توان موجودی جنگل را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: تخریب جنگل، منطقه کمتر دست خورده، ویژگی های خاک، مریوان
  • وحید وزیری* صفحات 99-106
    در این تحقیق مواد استخراجی چند گونه چوبی و غیرچوبی توسط حلال های مختلف مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی ازگونه های غیر چوبی گندم (Triticum dicoccum) از نوع رقم چمران و باگاس مغززدایی شده (sofficinarum saccharum) کارخانه هفت تپه پارس و صنوبر دلتوئیدس (Populus deltoids) از ایستگاه تحقیقات صفرابسته و اکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis) از استان فارس و حلال های الکل-استن، الکل-بنزن، آب سرد، آب گرم و سود یک درصد استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل معنی داری داده ها از آزمون تجزیه واریانس و برای مقایسه میانگین ها از آزمون دانکن استفاده شد. نتایج نشان دادکه گونه های گندم و صنوبر به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار مواد استخراجی را دارا بودند که احتمالا می تواند به دلیل بیشتر بودن درجه پلیمریزاسیون سلولز گونه های چوبی باشد. حلال یک درصد سود و الکل- استن نیز به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار مواد استخراجی را از گونه ها خارج نمودند.
    کلیدواژگان: مواد استخراجی، حلال، اکالیپتوس، صنوبر، گندم
|
  • M. Hosseinalizadeh*, N. Hassanalizadeh, M. Babanezhad, M. Rezanezhad Pages 1-12
    Water shortage or its improper distribution is one of the biggest concerns in this century، and the precipitation is one of the most important water resources. Therefore، predicting of the precipitation at each catchment is one of the crucial climate quantities. To forecast precipitation، time series analysis can be used. One of the statistical software that can perform these calculations easily and with high accuracy is R software which was used in this study. In this research monthly precipitation for 30 years was considered as a time series in Arazkooseh station، Golestan province. Based on the autocorrelation and partial autocorrelation diagrams، the appropriate model ARIMA (0،0،1) (0،1،1) 12 was fitted to the considered data set. Further the residual autocorrelation diagrams for the fitted model show that the residuals are uncorrelated. Except at the lag 11th where Bartlett test showed correlation is zero (α=0. 05)، there were correlation at the other lags. Furthermore the P-value of the Ljung-Box test statistic for different lags is greater than the significance level of 5%، which indicates that the residuals are uncorrelated. Moreover the precipitation for the next 12 months was forecasted based on the fitted model.
    Keywords: Time series, Precipitation forecasting, ARIMA, Golestan province
  • M. Hassani*, H. Varasteh Moradi Pages 13-24
    Destruction of natural habitat areas is a global threat for the conservation of biodiversity. Negative effects of this threat on the environment can be significant, especially for wildlife. Therefore, some methods are needed to help the assessment of habitats. Determining the distribution of different wildlife species and habitat status occupied by them is important to wildlife and habitat management. For modeling the habitat suitability of Pika species (Ochotona rufescens), desired zones of homogeneous points were used based on the individual presence and Arc GIS 9.3 software. Data layers such as slope, aspect, elevation and vegetation index (NDVI) have been used as effective variables on the species presence. The results of habitat suitability modeling indicated that pika favorite habitat in Golestan National Park was mostly at rocky and mountainous areas with steppe cover, in the slope ranged between5- 20 degrees. South and east aspects are preferred mostly by this species. Pika usually live on this area at an altitude between 1000-1500 meters above sea level.
    Keywords: Habitat suitability, Pika, GIS, Golestan National Park
  • S.Z. Seyd*, M.H. Moayeri, J. Mohammadi Pages 25-38
    Nowadays, sustainable forest management is considered as participatory forestry in sustainable development. This concept refers to the management and use of forestlands so that biodiversity, production and potential of Regeneration, health and Realizable potential of forests are preserved at present and future. Sustainable management is defined in accordance to the social, economic and ecological functions in local, national and global scale. These three functions have interaction and utilization of forest resources should lead to preservation of the mentioned functions at present and future. The aim of this study was to survey literatures about criteria and indicators of forest sustainability, and identifying criteria and indicators about measuring forest structure. Initially 35 indicators related to the structure were identified and were classified in 11 categories, and then by adjusting these indicators according to criteria of the sustainable forest management of the world, related indicators of each criterion were determined and introduced. Considering the importance of forest structure in relation to forest functions and the resulting changes in forest sustainability, the results of this study can be used in policy making, management, monitoring and assessment of forest sustainability.
    Keywords: Sustainable forest management, Indicator, Criterion, Forest structure
  • S.A. Jozi, N. Moradimajd* Pages 39-52
    This study was done based on Ellenberg method to predict climate conditions of Bolhasan region of Dezful city. This area is among natural forests of Dezful city. For collecting data systematic random sampling method was used and the suitable area of sample plot in each area was determined based on minimal area method. 10 × 10 m2 sample plots were used for tree and shrub species (main plot) and 1 × 1 m2 sample plots were used for herbaceous species, and within each sample plot plant species were identified. Totally 23 herbaceous and 9 woody species (tree and shrub) were identified within sample plots. Some combined soil samples were taken from the sample plots and texture, structure, pH and EC of soil samples were analyzed. Results of soil analysis showed that the soil texture is loamy, structure is mass, pH is 7.8 and EC is 0.4 mmhos/cm. Finally by determining ecological parameters such as: light, altitude, temperature, soil moisture and pH, based on the recognition of vegetation cover and using Ellenberg tables the climatic conditions of Bolhasan region was estimated. Based on this evaluating method it has been revealed that the studied site has the sun light of more than 50% and consequently is classified in dry and very hot habitat class. Soil is alkaline and calcareous and the mean annual temperature is more than 10.5 °C. The results of this investigation which used Ellenberg method is in agreement with independent field studies on these parameters.
    Keywords: Climatic conditions, Vegetation cover, Ecological parameters, Ellenberg method, Bolhasan forest region of Dezful
  • F. Kardel* Pages 53-66
    Leaf surface of almost all plants is covered by epicuticular wax layer. This layer protects the interior parts of leaves against environmental conditions. Destruction of this layer due to environmental factors or atmospheric pollutants will change the amount of wettability of plant leaves. Therefore, this research investigates methods for observing epicuticular wax layer of plant’s leaves via scanning electron microscopy (SEM), measurement of leaf wettability, and measurement of epicuticular wax amount. Three species (Sambucus nigra L., Acer Pseudoplatanus L. and Quercus robur L.) were selected for this purpose. The results showed that observing epicuticular wax layer via SEM is precise but is very expensive, time-consuming and is practically difficult to do in large scale. The presence of epicuticular wax layer can be estimated by measuring the epicuticular wax amount, but this method is not able to estimate the changes of wax on leaf surface. While, by measuring the leaf wettability via measuring drop contact angle it is possible to estimate the changes on the leaf surface. Moreover, this research has shown that leaves with similar epicuticular wax structure have similar wettability. As a result of this research, among mentioned methods, measuring leaf wettability via drop contact angle is introduced as an easy, reliable, fast, and inexpensive method for observing epicuticular wax layer.
    Keywords: Tree species, Epicuticular wax layer, Scanning electron microscop, Leaf wettability, drop contact angle
  • S.A. Hosseini* Pages 67-80
    Allowance specification of any species is one of the important factors to determine grazing capacity. Because of lack of enough information in this field, this research has been performed in order to determine the effect of different clipping intensity of alfalfa and white clover species at Saraliabad Gorgan rangeland. Experimental treatments in each block were including four clipping intensity o (control), 25, 50 and 75 percent. In each treatment, 10 bases from species were assessed as replication. Results were analyzed by SAS software in split plot statistical design with ten replications at four years (2006 to 2011). The results showed that there were significant difference between year, different intensities of harvest and their interactions (P<0.01). In spite of significant effect of harvesting on forage production which was observed on Me. lupulina but the drought has also had significant effect on forage production reduction. Therefore un-grazing and light grazing suggested for normal and drought condition. Centaurea zuvandica (Sosn.) Sosn has relative tolerance to drought and wet climate and caused decreasing and increasing yield performance. 50 and 75% treatments have negative effect on forage production of this species. Therefore, allowance of this species estimated 37 percent.
    Keywords: Medicago lupulina, Centaurea zuvandica, Clipping intensity, Forage production, Saraliabad Gorgan
  • A. Banj Shafiei*, P. Ashkavand, H. Beygi Heidarlou Pages 81-98
    This study was done in part of frontier forests in Marivan. 115 sample plots with an area of 500 m2 in non-border areas (degraded) and border areas (semi-protected) were taken with grid dimensions of 100×100 m. The results showed that average diameter at breast height (d.b.h) of Quercus brantii and Crataegus aronia (respectively 21.9 and 20.3 cm) in semi-protected region are more than degraded region (respectively 20.6 and 16.7 cm) and about Quercus infectoria in semi-protected region (33.6 cm) is less than degraded region (39.5 cm). Also, the mean crown diameter of Q. brantii, Pistacia mutica and C. aronia in semi-protected region (Respectively 4.9, 7.3 and 5.3 m) was higher than degraded region (Respectively 4.5, 5.4 and 3.9 m). No significant differences was observed between average height of tree species in two regions (α=0.05), in addition Acer monspesulanum, Quercus libani, Amygdalus scoparia, Platanus orientalis and Pyrus sp. were observed only in the semi-protected region. Results of soil analysis showed that there was a significant difference (α=5%) in pH, electrical conductivity, % of lime, % of organic matter, % of clay, % of sand, phosphorus and % of total nitrogen between semi-protected and degraded regions, while percent of silt were not significantly different. Higher quantitative variables in semi-protected region show that in this regions or similar areas the forest stock can be improved by protection of degraded forests and applying rehabilitation methods.
    Keywords: Forest degradation, Semi, protected area, Soil characteristics, Marivan
  • V. Vaziri* Pages 99-106
    In this study, the extractive content of several species of wood and non- wood using different solvents were investigated. In this research, non-wood species including wheat (Triticum dicoccum)from type of Chamran cultivarand depithing bagasse (sofficinarum Saccharum) from pars Haft tapeh factory, wood species of poplar (Populus deltoids)from research station of Safrabasteh and eucalyptus (Eucalyptus camaldulensis) from Fars province, different solvents including alcohol- acetone, alcohol-benzene, cold water, hot water and one percent sodium hydroxide were used. The ANOVA procedure was utilized and mean values were compared using Duncanʼs test. The results showed that wheat straw and poplar had the highest and the lowest extractive content, respectively probably due to higher degree of polymerization of cellulose wood species was. The highest and lowest extractive content were extracted from one percent sodium hydroxide and alcohol acetone solvents, respectively.
    Keywords: Extractive, Solvents, Eucalyptus, Poplar, Wheat