فهرست مطالب

حفاظت و بهره برداری از منابع طبیعی - سال چهارم شماره 2 (1394)

نشریه حفاظت و بهره برداری از منابع طبیعی
سال چهارم شماره 2 (1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/25
  • تعداد عناوین: 11
|
  • عبدالرضا بهره مند، احسان الوندی، مرضیه بهرامی، مریم دشتی مرویلی، حسام هروی، غلامرضا خسروی، آیدینگ کرنژادی*، حجتالله صمدی ارقینی، مریم تاجیکی، مهدی تیموری صفحات 1-20
    در هیدرولوژی متغیرهای زیادی به عنوان نماینده رفتار سیستم جهت مدل سازی فرآیندها مورد بررسی قرار می گیرند. مستقل فرض کردن این متغیرها صحت نتایج نهایی مدل سازی را زیر سوال می برد. از طرفی در بعضی از مسائل و پدیده های هیدرولوژی (سیل، خشکسالی و غیره) چندین متغیر موثر بوده و در حالی پدیده را تحت تاثیر قرار می دهند که خود این متغیرها با همدیگر وابستگی و همبستگی دارند. استفاده از توزیع های آماری برای چنین متغیرهایی بدون در نظر گرفتن این همبستگی ها بر عدم قطعیت ها می افزاید. بنابراین، دانستن ارتباط بین توزیع های حاشیه ای متغیرهای مختلف به منظور درک قوانین حاکم بر این وابستگی ها می تواند در شناخت وقایع هیدرولوژیکی مشاهده شده بسیار موثر واقع شود. لذا به منظور افزایش اطمینان به نتایج تحلیل ها باید از رویکردهای آماری چند متغیره استفاده نمود. روش سنتی انجام تحلیل های چند متغیره، استفاده از توابع توزیع چند متغیره کلاسیک می باشد. اما در استفاده از این توابع مشخص بودن توزیع های حاشیه ای و یکسان بودن نوع آن ها الزامی بوده، لذا استفاده از این روش ها با محدودیت مواجه است. روش مناسب تر برای تحلیل های چند متغیره که بر محدودیت های توابع چند متغیره کلاسیک فائق آمده است، استفاده از توابع مفصل (کاپولا) می باشد. پیشرفت های اخیر در مطالعات ریاضی کاربردی نشان داده است که توابع مفصل ابزاری مفید برای بررسی رفتار آماری متغیرهای وابسته می باشد. لذا این مقاله جهت تحلیل چند متغیره فرآیندهای هیدرولوژیکی به بررسی تاریخچه توسعه و نحوه کارکرد و کاربردهای توابع رایج کاپولا در مدل سازی هیدرولوژیکی- تصادفی می پردازد.
    کلیدواژگان: کاپولا، تابع مفصل، توزیع های دومتغیره، هیدرولوژی استوکاستیک
  • محمدرضا محبوبی*، سوسن مقصودلونژاد، احمد عابدی سروستانی صفحات 21-40
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مسایل و مشکلات زراعت چوب اکالیپتوس در استان گلستان انجام شد. تحقیق توصیفی و از نوع پیمایشی و جامعه مورد مطالعه کلیه زراعت کاران چوب اکالیپتوس در سطح استان گلستان بودند. حجم نمونه مورد نیاز با کمک جدول کرجسی و مورگان به تعداد 100 نفر برآورد گردید که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده در سه بخش شهرستان استان گلستان یعنی شهرستان های گرگان، بندرگز و کردکوی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود که روایی آن توسط متخصصان و کارشناسان تایید گردید. پایایی پرسش نامه با مقدار ضریب آلفای کرونباخ 92/0 مورد تایید قرار گرفت. براساس یافته های تحقیق، مهم ترین مسایل و مشکلات زراعت کاران چوب به ترتیب نداشتن آب کافی جهت آبیاری مزرعه چوب، مقاومت کم نهال های چوبده در مقابل سرما و یخ زدگی، سایه اندازی درختان اکالیپتوس بر روی گیاهان کشاورزی، قیمت پایین چوب در بازار، نبود صرفه اقتصادی کافی در تولید چوب و نبود یک نظام قیمت گذاری در خرید و فروش چوب می باشد. نتایج مقایسه میانگین نشان داد تفاوت معنی داری بین نظرات پاسخگویان در مورد مسایل و مشکلات زراعت چوب بر حسب فاصله محل زندگی تا گرگان، نوع کشت و سطح زیر کشت وجود دارد. معرفی گونه های سریع الرشد مناسب و مقاوم به شرایط آب و هوایی برای مناطق مختلف و همچنین ایجاد نهالستان در مناطق مختلف جهت تولید نهال سازگار با شرایط منطقه به منظور رفع مشکل مقاومت کم نهال های چوبده در مقابل سرما و یخ زدگی، از جمله پیشنهادهای این مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: زراعت چوب، اکالیپتوس کاران، استان گلستان
  • محسن مصطفی*، شعبان شتایی جویباری، مجید لطفعلیان، امیر سعدالدین صفحات 41-63
    این مطالعه به منظور بررسی و معرفی معیارهای فنی، اقتصادی و خدماتی شبکه جاده در سطح منطقه-ای و حوزه آبخیز جنگلی انجام گرفته است. ابتدا اجزای شبکه جاده در قالب تئوری گراف ( گره، کمان، زیر مجموعه و حلقه)، شبکه جاده (مستوی و غیر مستوی)، مشخصات ساختاری کمان (پیوستگی، زنجیره، طول کمان، گردش، جریان، دسته و خوشه)، ویژگی های ساختاری شبکه (قابلیت اتصال، شبکه های مکمل، شبکه های درختی، ریشه و گره مفصلی) مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله بعد معیارهای اقتصادی (هزینه فایده تورکر و هزینه ارزش)، معیارهای خدماتی اهمیت (جایگزینی، امنیتی- دفاعی، اجتماعی، امدادرسانی، رفاهی و تفریحی- زیارتی) و فنی (شاخص های آلفا، بتا و گاما، تغییر مسیر، تراکم، پی، آتا، قطر و تعداد سیکل) شناسایی گردید. نتیجه نشان داد که با توجه به ویژگی های مشترک شبکه جاده های جنگلی با جاده های عمومی، تمامی معیار های اقتصادی و خدماتی و برخی معیارهای فنی شامل شاخص های آلفا و بتا، قطر، و تراکم شاخص های مناسبی برای ارزیابی جامع شبکه جاده های جنگلی می باشند.
    کلیدواژگان: شبکه جاده های جنگلی، معیار فنی، اقتصادی و خدماتی، تئوری گراف
  • شهرام مهدی کرمی*، محمدرضا کاوسی، جهانگیر محمدی، اکرم احمدی صفحات 65-76
    گسترش قارچ های سم اسبی (طاقچه ای یا پلی پور) سبب بروز خسارات زیادی روی درختان پهن برگ و سوزنی برگ می گردد. یافتن روش مناسب برای مدیریت و کنترل قارچ ها با توجه به فراوانی آن ها در جنگل های خزری شمال کشور ضروری می باشد. بنابراین، تحقیق حاضر در سطح 80 هکتار به روش خطی یا ترانسکت جهت کنترل مکانیکی قارچ های سم اسبی در جنگل شصت کلاته گرگان انجام گرفت. در این تحقیق، برای ارزیابی میزان تاثیر کنترل مکانیکی روی قارچ سم اسبی، کلاهک قارچ در فصل رویش از روی تنه درختان میزبان جدا گردید. سپس در فصل رویش سال بعد تمام مشخصات درختان آلوده (کنترل کامل و ترمیم زخم، رشد مجدد قارچ، خروج شیرابه از درخت و فاسد شدن محل استقرار قارچ جدا شده) ثبت گردید. نتایج تحقیق نشان داد بخش عمده قارچ های شناسایی شده به دو خانواده Polyporaceae و Ganodermaceae تعلق داشتند. همچنین، روش به کار گرفته شده تاثیر معنی داری در کاهش فراونی قارچ های سم اسبی در منطقه مورد مطالعه داشته است، به طوری که تقریبا اثری از رشد مجدد قارچ به جزء گونه Rigidoporus ulmarius، روی تنه درختان آلوده مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: قارچ سم اسبی، خسارت، کنترل مکانیکی، ترانسکت، فصل رویش، جنگل شصت کلاته گرگان
  • میثم مهدی نیا*، محمد لایقی، امینه بهزادی شهربابک، سیده زهرا حسینی صفحات 77-87
    یکی از جدی ترین چالش های حال حاضر دنیا و از جمله ایران در بخش صنایع سلولزی، کمبود مواد اولیه می باشد. بنابراین لزوم یافتن منابع جایگزین با توجه به کاهش سطح جنگل ها و در نتیجه کاهش سطح برداشت چوب بیش از پیش احساس می شود. امکان استفاده از ساقه سویا نیاز به بررسی های ریخت شناسی شیمیایی و فیزیکی الیاف آن دارد در این تحقیق بر طبق استاندارد TAPPI انجام شده است. نتایج به دست آمده برای متوسط طول، قطر، قطر حفره سلولی و ضخامت دیواره سلولی الیاف ساقه سویا به ترتیب 16/1 میلی متر، 8/35، 8/16 و 19 میکرون است. میزان سلولز 98/48 درصد، لیگنین 41/20 درصد، مواد استخراجی محلول در استون و آب به ترتیب 97/5 و 29/4 درصد و خاکستر 33/2 درصد اندازه گیری شد. به طور کلی با توجه به نتایج حاصله الیاف گونه های غیرچوبی ساقه سویا در مقایسه با سایرگونه ها می تواند منبع خوبی برای فرآورده های سلولزی توصیه شود.
    کلیدواژگان: ساقه سویا، صنایع سلولزی، مواد استخراجی، خاکستر
  • صدیقه پرون*، قدریه پرون صفحات 89-105
    هدف از این تحقیق ارزش گذاری اقتصادی آب گرم گنو در استان هرمزگان بوده بر این اساس، تمایل به پرداخت افراد برای ارزش غیربازاری شامل ارزش حفاظتی و ارزش بازاری غیرمستقیم شامل ارزش تفریحی اندازه گیری شد. بنابراین ارزش حفاظتی و ارزش تفریحی آب گرم مذکور، با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط و پرسش نامه انتخاب دوگانه محاسبه گردید. برای اندازه گیری میزان تمایل به پرداخت افراد از مدل لاجیت استفاده شده و بر اساس روش حداکثر درستنمایی، پارامتر های مدل برآورد گردیدند. ارزش بازاری غیرمستقیم با استفاده از متوسط تمایل پرداخت افراد برای تفریح در آب گرم به دست آمد که تمایل به پرداخت برای هر فرد و هر خانوار محاسبه شد که به ترتیب برابر با 3/3613 و 5/22113 ریال برآورد شد. متوسط تمایل افراد برای پرداخت جهت حفاظت از آب گرم 656888 ریال برای هر فرد محاسبه شد. ارزش غیربازاری آب گرم گنو با استفاده از متوسط تمایل به پرداخت افراد برای حفاظت از آب گرم محاسبه شد که این رقم معادل 6/4020154 ریال برای هر خانوار بوده است. نتایج نشان داد که آب گرم گنو ارزش بازاری و غیربازاری قابل توجهی داشته که این ارزش برای سیاستگذاران و تصمیم گیرندگان، توجیهی را فراهم می کند تا در حفاظت بیشتر از آب گرم گنو کوشا باشند و از کم توجهی به منابع آبی جلوگیری کنند.
    کلیدواژگان: آب گرم گنو، ارزش اقتصادی، تمایل به پرداخت، ارزش گذاری مشروط
  • دیمن غفاری، رئوف مصطفی زاده* صفحات 107-125
    رویدادهای گرد و غبار یکی از پدیده های رایج مناطق خشک و نیمه خشک هستند. طوفان های گرد و غبار دارای آثار زیانبار گسترده ای بر جامعه از جمله سلامت انسان هستند. هدف این مقاله مروری بر مطالعات اخیر بر ماهیت طوفان های گرد و غبار شامل منشاء، فراوانی، علل، اثرات و پیامدهای آن ها در ایران است. در حال حاضر 22 استان کشور با شدت و ضعف های متفاوت، تحت تاثیر این پدیده قرار دارند. مناطق واقع در بین النهرین از مناطق عمده تولید گرد و غبار هستند. در سال های اخیر گرد و غبار در تمام طول سال گسترش داشته است و در فصول گرم و به ویژه در تیر و مردادماه دارای بیش ترین فراوانی وقوع بوده است. عمده ترین علل وقوع پدیده گرد و غبار به ویژه در غرب ایران را می توان ناپایداری جوی در صحراهای عربستان، عراق، کویت و سوریه، وقوع خشکسالی های متوالی با شدت و وسعت بالا در فقدان پوشش گیاهی دانست. ترکیب پدیده اقلیم با فعالیت های انسانی و الگوهای سکونت آن ها موجب افزایش تخریب خاک، فرسایش بادی، بیابان زایی، تخریب مواد مغذی مورد نیاز گیاهان موجب تشدید طوفان های گرد و غبار می گردد. شیوه های مدیریت زمین، عملیات خاکورزی، مکانیکی به ویژه ایجاد موانع گیاهی روش های کنترل گرد و غبار هستند. هم چنین، اجرای برخی سیاست ها و استراتژی های کوتاه و بلند مدت در جهت بهبود امکانات زیربنایی و روش های مدیریتی در مناطق حساس کشور ضروری است. در نتیجه پیامدهای ناشی از طوفان گرد و غبار یک مشکل چند بعدی است که نیازمند راه حلی جامع و همه جانبه جهت کنترل و کاهش آثار نامطلوب ناشی از وقوع طوفان های گرد و غبار در مناطق در معرض خطر است.
    کلیدواژگان: طوفان های گرد و غبار، سلامت انسان، مواد معلق، راهکارهای مدیریتی کاهش اثرات
  • افسون رحمان پور* صفحات 127-140
    در این تحقیق سعی شد جمع آوری و کاشت گونه های بومی تیره گل سرخیان و نحوه استقرار آن ها بررسی شود تا علاوه بر حفظ گونه های این تیره، غنای گونه های باغ گیاه شناسی ملی ایران افزایش یابد و در نهایت بخشی از گونه های بومی ایران که دارای ارزش اقتصادی هستند و قادر به ادامه حیات در این باغ می باشند، معرفی شوند. نتایج حاصل از استقرار 16 گونه از جنس های آلبالوی وحشی ((Cerasus، شیرخشت ((Cotoneaster، زالزالک ((Crataegus، آلو ((Prunus نشان داد که گونه Cerasus incana (Pall.) Spach. با کاشت بذر و انتقال نهال از رویشگاه اصلی به قطعه آربوراتوم در باغ گیاهشناسی ملی ایران استقرار یافت و سایر گونه های این جنس از طریق انتقال نهال، مستقر شدند و زمان جمع آوری و انتقال تاثیری در استقرار آن ها نداشته است. دو گونه از زالزالک جنگلی شامل سرخ ولیک ( Koch. Crataegus microphylla) و سیاه ولیک (Crataegus myerii Pojark.) علاوه بر استقرار با انتقال و کاشت نهال، از طریق بذر نیز تکثیر یافته و از زنده مانی خوبی برخوردارند و سایر گونه های جنس زالزالک، آلو و شیرخشت از طریق انتقال نهال در قطعه مستقر شدند و مناسب ترین زمان استقرار، فروردین و اردیبهشت قبل از باز شدن جوانه های برگ و مهر و آبان پس از رسیدن بذرها می باشد. نتایج حاصل از فنولوژی 16 گونه مستقر شده در قطعه مبنی بر این است که زمان و شروع رشد رویشی و زایشی این گیاهان تابع دما و نور است و به طور کلی پایه های بذری منتقل شده از زنده مانی و رشد بهتری نسبت به نهال های انتقالی دارند.
    کلیدواژگان: آربوراتوم، باغ گیاه شناسی ملی ایران، تیره رز، استقرار، فنولوژی
  • منصوره کارگر*، قدرت الله حیدری صفحات 141-156
    برنامه قطع تخریب منابع طبیعی در سطح ملی به عنوان یک راهبرد کلان، مستلزم شناخت دقیق این عوامل و تعیین سهم هر یک از آن ها در این مسئله است، لذا ضرورت انجام این بررسی بیشتر روشن می شود. بنابراین در همین راستا به منظور بررسی و اولویت بندی عوامل موثر بر تخریب مراتع استان مازندران دیدگاه مبتنی بر کارشناسان منابع طبیعی در نظر گرفته شد. جامعه آماری این تحقیق را کارشناسان منابع طبیعی تشکیل داده اند که 50 نفر از آن ها به طور تصادفی انتخاب گردیدند. ابزار اصلی برای جمع آوری داده ها، پرسش نامه می باشد که برای اندازه گیری متغیرهای تاثیر گذار بر تخریب مراتع با طیف پنج گزینه ای لیکرت از خیلی کم تا خیلی زیاد پرسیده شد. روایی محتوایی پرسش نامه با استفاده از نظرات متخصصان پس از اصلاح و بازنگری به دست آمد. پایایی متغیرهای موثر بر تخریب مراتع با انجام پیش آزمون با 30 نفر از از کارشناسان منابع طبیعی بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 761/0 درصد گردید که نشان دهنده اعتبار بالای پرسش نامه تحقیق است. در بخش آمار استنباطی برای مقایسه رتبه ها در بین متغیر ها از آزمون فریدمن و هم چنین برای روابط بین متغیرها از تحلیل مسیر استفاده گردید. نتایج به دست آمده از تحلیل مسیر نشان می دهد که از یک طرف بیشترین اثر غیرمستقیم مربوط به عوامل تعدد بهره بردار و از طرف دیگر بیش ترین اثر مستقیم مربوط به تغییر کاربری اراضی مرتعی به کشاورزی می باشد. مجموع اثرات مستقیم و غیر مستقیم حاکی از آن است که در درجه اول تغییر کاربری اراضی مرتعی به کشاورزی بیشترین اثرات را بر میزان تخریب مراتع دارد و پس از تغییر کاربری اراضی، خشکسالی تاثیر مستقیم مهمی بر میزان تخریب مراتع داشته است.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، مراتع، کارشناسان، تغییر کاربری اراضی
  • فرشاد سلیمانی ساردو*، علی آذره، الهام رفیعی ساردویی، حمیدرضا قره چایی صفحات 157-169
    یکی از مباحثی که نقش مهمی در برنامه ریزی های منطقه ای و ملی دارد اطلاع از چگونگی کاربری اراضی، استفاده از اراضی بر اساس استعداد آن ها و کشف روند تغییرات کاربری اراضی می باشد. با اطلاع از روند تغییرات کاربری اراضی می توان در راستای هدایت بوم سازگان به سمت تعادل قدم برداشت. این مطالعه به منظور بررسی روند تغییرات کاربری اراضی در دشت گرمسار و بررسی میزان تخریب اراضی صورت گرفته است .در این تحقیق از تصاویر ماهواره ای لندست در دو مقطع زمانی 2002 و 2011 استفاده گردید. برای تعیین نقشه کاربری اراضی دشت گرمسار از شاخص NDVI استفاده شد. سپس با استفاده از روش طبقه بندی نظارت شده و روش های مختلف آن نقشه پوشش اراضی از روی تصاویر ماهواره ای تهیه گردید. کاربری اراضی در منطقه مورد مطالعه در سال های 2002 تا 2011 دچار تغییر و تحولاتی شده است به صورتی که اراضی کشاورزی منطقه مورد مطالعه به میزان 49/2 درصد در این مدت کاهش یافته است که علت اصلی آن را می توان در گسترش مناطق مسکونی در قسمت شمال غرب و غرب و تخریب اراضی کشاورزی در جنوب منطقه مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، سنجش از دور، تصاویر لندست، تخریب اراضی
  • ام البنین بذرافشان*، عظیمه چشم براه، ارشک حلی ساز صفحات 171-176
    هدر رفت آب در اثر تبخیر، به عنوان یکی از مولفه های اصلی بیلان آبی، از مهم ترین چالش ها در طراحی و مدیریت مخازن، برنامه ریزی و مدیریت منابع آب و طراحی الگوی کشت است. ارتباط بین پدیده تغییر اقلیم و روند تغییرات تبخیر هنوز به طور کامل درک نشده و درک روند آن می تواند در مدل سازی دقیق تر تبخیر در مدل گردش عمومی جو کمک شایانی نماید. لذا به این منظور استان هرمزگان براساس روش تعیین اقلیم دومارتن توسعه یافته به 3 طبقه اقلیمی تقسیم و در هر اقلیم یک ایستگاه تبخیرسنجی در دوره آماری 54-1353 تا 92-1391 انتخاب، پس از انجام آزمون نرمالیته کولموگروف- اسمیرونوف، روند داده ها در سه مقیاس زمانی ماهانه، فصلی و سالانه با استفاده از روش های آمار ناپارامتری (آماره من- کندال و ضریب اسپیرمن) و آمار پارامتری (تحلیل رگرسیون و ضریب پیرسون) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که روند تغییرات تبخیر از تشتک برای اقلیم فراخشک گرم و فراگرم فراخشک دارای روند نزولی و برای اقلیم گرم و خشک دارای روند صعودی است، به طوری که روند کاهشی تبخیر از تشتک در مناطق غرب و شرق استان و روند افزایشی در شمال استان طی فصول تابستان و پاییز (مرداد تا آبان ماه) دیده می شود. مقایسه عملکرد و توان دو آزمون پارامتری و ناپارامتری در سطح معنی داری قابل قبول، نشان داد، در بیشتر موارد تطابق قابل توجهی بین در آشکارسازی روند توسط دو آزمون ناپارامتری وجود دارد.
    کلیدواژگان: تحلیل روند، تبخیر از تشتک، دومارتن توسعه یافته، روند کاهشی
|
  • A. Bahremand, E. Alvandi, M. Bahrami, M. Dashti Marvili, H. Heravi, Gh.R. Khosravi, A. Kornejady*, H. Samadi Arghini, M. Tajiki, M. Teimouri Pages 1-20
    In hydrology, numerous variables serve as representative for system behavior to model processes. Assuming these variables as independent may question accuracy of modeling final results. On the other hand several variables may involve in some of the hydrological issues and phenomena (floods, droughts, etc.), and affect the phenomenon in a manner that these variables can be interrelated. Applying statistical distribution for such variables regardless of this correlation increases uncertainty. Therefore, understanding the correlation between the marginal distributions of different variables in order to perceive the laws governing these dependences may be very promising to identify the observed hydrological events. Therefore, In order to increase reliability of analysis results, the multivariate statistical approach must be applied. Conventional methods for multivariate analysis involve classical multivariate distribution functions. But while using such functions, marginal distributions should be known and equal. Hence, applying such methods is limited to some extent. More suitable method for multivariate analysis that has overcome the limitations of classical multivariate functions is the utilization of Joint (Copula) functions. Recent developments in applied mathematic's studies have shown that Joint functions are useful tools to study the statistical behavior of dependent variables. Hence, the present paper aims to shed lights on the history and usages of common Copula functions in stochastic hydrology for multivariate analyzing of hydrological processes.
    Keywords: Copula, Joint function, Bivariate distributions, Stochastic hydrology
  • M.R. Mahboobi*, S. Maghsoudloo Nejad, A. Abedi Sarvestani Pages 21-40
    This research aimed to identify issues and problems of Eucalyptus wood cultivation in Golestan province. The descriptive research method and survey technique were used. The study population consisted of all Eucalyptus growers in Golestan province. The sample size was estimated by Morgan-Krejcie’s table. A total of 100 Eucalyptus growers were selected through stratified random sampling method in three counties of Golestan province including Gorgan, Bandargaz and Kordkuy. Data was gathered using a questionnaire. The questionnaire validity was confirmed by specialists and experts. The reliability of questionnaire was confirmed by calculating Cronbach’s Alpha coefficient (α=0.92). Research findings revealed that the most important problems in wood cultivation were: lack of enough irrigated water for wood farms, low resistance of seedlings to cold weather and frost, shading of Eucalyptus trees on crop plants, low price of wood in markets, lack of enough economic profitability of wood cultivation and lack of a proper system of pricing for wood trading. The results of mean comparison showed that there are significant differences between the answers of different respondents about issues and problems in wood cultivation based on the distance of their living place to Gorgan city (the capital of the province), cultivation type and farm size. Based on the findings, some recommendations are presented as follow: introducing the fast-growing species which are compatible to weather condition for different regions, establishing plant nurseries in different regions to produce seedlings compatible with region conditions to solve the problem of seedlings’ low resistance to cold weather and frost.
    Keywords: Wood cultivation, Eucalyptus growers, Golestan Province
  • M. Mostafa*, Sh. Shataee Jouibary, M. Lotfalian, A. Sadoddin Pages 41-63
    This research has been done in order to review and introduce the technical, economic and services criteria in regional and watershed level. First, the road network components in form of graph theory (node, link, sub-graph, and buckle), road network (planar and non-planar graphs), link structural characteristics (connectivity, chain, length of link, cycle, circuit, clique and cluster), network structural characteristics (connectivity, complementarity, tree networks, root and articulation node) were investigated. Then economic criteria (Turker cost-benefit , value cost), services criteria of importance (replacement, security-defensive, social, rescue, welfare and recreational-pilgrimage) and technical (α, β,ɣ indices, detour Index, network density, π, η, diameter and number of cycles) were identified. Result showed that regarding the common characteristics between forest road networks and public roads all of the economic and services criteria and some of the technical criteria such as α and β indices, diameter and network density are suitable criteria for comprehensive evaluation of forest road networks.
    Keywords: Forest road networking, Technical, Economic, services criteria, Ggraph theory
  • Sh. Mahdi Karami*, M.R. Kavousi, J. Mohammadi, A. Ahmadi Pages 65-76
    Increasing distribution of horse hoof fungi leads to significant losses on broadleaf and coniferous trees. Finding the appropriate method to manage and control of these fungi due to their abundance in the northern forests is necessary. The present study was carried out for mechanical controlling of horse hoof fungi in an area about 80 ha of Shast-Kalate forest of Gorgan via transects sampling method. In this research, for evaluating the effect of mechanical control on horse hoof fungi, the caps of fungi were isolated from tree trunk during the growth season. Then, in the next growth season, all specification of infected trees (complete control and wound healing, regrowth of fungi, latex exiting and decaying the fungi establishment) were recorded. The results showed that the identified fungi were belonged to Polyporaceae and Ganodermaceae families. Also, the method was applied to a significant effect in reducing the frequency of horse hoof fungi found in the study area. As the further growths of fungi were not observed on the trunk of infected trees, but the only exception was the fungus of the Rigidoporus ulmarius family.
    Keywords: Horse hoof fungi, Damage, Mechanical control, Transect, Growth season, Shast, Kalate forest of Gorgan
  • M. Mehdinia*, M. Layeghi, A. Behzadi Shahrbabak, S.Z. Hoseini Pages 77-87
    One of the important issues in regional and national planning is information about land use, land use based on their capacity and the discovery of land use change procedure. By knowing the land use change procedure it would be possible to manage the ecosystem toward balance. This study is to investigate the changes in land use and land degradation in Garmsar Plain. In this study the images of Landsat satellite in the year 2002 and 2011 were reviewed. For producing the land use map of Garmsar plain NDVI index was used. Then, using different methods of supervised classification the land cover map were prepared based on satellite images. Land use in the region from 2002 to 2011 has changed and agricultural land in the study area decreased by 2.49% due to the possible expansion of residential areas in western and north western parts and degradation of agricultural lands in southern parts of the study site.
    Keywords: Soya Stalk, Cellulosic industries, Extractive material, Ash
  • S. Paroon*, Gh. Paroon Pages 89-105
    The main objective of this research is to estimate economic valuation of Geno thermal spring in Hormozgan province. Total Geno thermal spring value includes indirect market (recreation) value and non-market (preservation) value. Contingent valuation method (CVM) and double dichotomous choice (DDC) questionnaire are used to measure willing to pay (WTP) for Geno thermal spring in Hormozgan province. Logit model is used to calculate WTP and the model parameters are estimated using maximum likelihood method. Indirect market value is calculatedby the mean of willing to pay for recreation in Geno thermal spring and isestimated 3613.3 Rial/person and 22113.5 Rial/family. The mean of WTP for preservation value of Geno thermal spring is calculated as 656888 Rial/person. Non market value of Geno thermal spring calculated using mean of WTP for preserve the thermal spring and found to be 4042268.1 Rial/person. Results show that Geno thermal spring has considerable non-market and market values and this value can be an important reason for policy and decision makers to try forpreservation of Geno thermal spring and to prevent the loss of water resources.
    Keywords: Geno thermal spring, Economic value, WTP, CVM
  • D. Ghaffari, R. Mostafazadeh* Pages 107-125
    Dust events are common phenomena in arid and semi-arid areas. The dust storms have harmful impacts on human health. The purpose of this paper is to review recent studies on the nature of dust storms including their main sources areas, frequency, causes, effects and consequences in Iran. At present, 22 provinces of Iran are affected by dust storm phenomenon with different intensities. Someareas in Mesopotamia are the main regions in dust production. In recent years, dust storms occur all year round with the highest frequency at June and July. The main causes of the dust events especially over the western parts of Iran can be atmospheric instability in the deserts of Saudi Arabia, Iraq, Kuwait, and Syria, successive and intensive droughts along with the lack of vegetation cover. The combination of climate and human activities and their habitation patterns which increase soil degradation, aeolian erosion, desertification and degradation of nutrients required for plants, intensify dust storms. Dust control methods are land management practices, tillage and mechanical operations particularly creation of plant barriers. Also, some short- and long-term policies and strategies are needed to improve the infra-structure facilities and management actions in the vulnerableareas of the country. It can be concluded that the consequences of dust storm is a multi-dimensional issue and comprehensive solution is needed to control and mitigate the unwanted effects of dust storm events in vulnerable areas.
    Keywords: Dust storms, Human health, Suspended particles, Mitigation management
  • A. Rahmanpour* Pages 127-140
    This project focused on collecting and planting of the Rosaceae and their establishment in order to protect these species and to enhance species biodiversity of the national botanical garden of Iran. Finally, some of the native and economically valuable species which are able to survive in the National Botanical Garden are introduced. Results showed that 16 genuses of Cerasus, Cotoneaster, Crataegus and Prunus were established in the garden. Seeds and seedlings of Cerasus incana (Pall.) Spach. Transferred from the natural habitat and established in arboretum of the national botanical garden. Other species of this genus were established by transferring seedlings and the time of collection and transmission had no effect on the establishment of them. Crataegus microphylla Koch. and Crataegus myerii Pojark. were established by both seed germination and seedling planting and survived very good but others species of Crataegus, Prunus and Cotoneaster were only established by seedling and the best time of establishment is April to May, before opening of leaf buds and October to November after seed maturation. Phenological studies on 16 established species showed that start time of vegetative and reproductive growth of these species is related to temperature and light. Generally, viability and growth of transferred seed-originated samples is more than planted seedlings.
    Keywords: Arboretum, National botanical garden of Iran, Rosaceae, Establishment, Phenology
  • M. Kargar*, Gh. Heidari Pages 141-156
    The program to stop destruction of natural resources at the national level as a strategy requires a detailed understanding of the effective factors and determining the contribution of each of them, therefore this study was undertaken for further clarifying. Thus, viewpoints of natural resources experts were chosen in order to investigate and prioritize the effective factors on rangelands degradation in Mazandaran province. The statistical population of this research was comprised of natural resource experts that 50 of them were selected randomly. The main tool for data collection was a questionnaire that was designed to measure the variables influencing the rangelands degradation based on Likert scale with five options ranging from very low to very high. Questionnaire validity was attained by specialists’ views after correction and revision. Reliability of the factors influencing the rangelands degradation was assessed by a pretest with viewpoints of 30 experts from natural resources based on Cronbach's alpha coefficient and the mentioned coefficient was obtained as 0.761 which indicates the high reliability of the questionnaire. In inferential statistics the Friedman test was used to compare the ordinal variables and Path analysis was used to investigate the relationships between variables. The results of Path analysis show that the most indirect effect is related to the number of utilizers and the most direct effect is related to land-use change from rangelands to agriculture. Total of direct and indirect effects suggest that primarily the change of land use to agriculture has the greatest effect on rangelands degradation and after land-use change, drought has an important direct effect on rangelands degradation.
    Keywords: Prioritization, Rangelands, Experts, Land use change
  • F. Soleimani Sardoo*, A. Azareh, E. Rafiei Sardooi, H.R. Gharechaei Pages 157-169
    One of the important issues in regional and national planning is information about land use, land use based on their capacity and the discovery of land use change procedure. By knowing the land use change procedure it would be possible to manage the ecosystem toward balance. This study is to investigate the changes in land use and land degradation in Garmsar Plain. In this study the images of Landsat satellite in the year 2002 and 2011 were reviewed. For producing the land use map of Garmsar plain NDVI index was used. Then, using different methods of supervised classification the land cover map were prepared based on satellite images. Land use in the region from 2002 to 2011 has changed and agricultural land in the study area decreased by 2.49% due to the possible expansion of residential areas in western and north western parts and degradation of agricultural lands in southern parts of the study site.
    Keywords: Land use, Remote sensing, Landsat imagery, Land degradation
  • O. Bazrafshan*, A. Chashm Berah, A. Holisaz Pages 171-176
    Loss of water through evaporation is a major consideration in the design and management of water supply reservoirs, water resource management and cultivation pattern. The linkages between evaporation and climate change are still not fully understood and an improved understanding of evaporation processes may assist in more accurately modelling evaporation in general circulation models. Therefore, the province of Hormozgan is determined based on expanded De Martonne climatic classification method, classified into 3 classes of climate and in period from 1974-75 to 2012-13. All data have been checked for normality test with the Kolmogorov-Smirnov test. Time trend of this variable were analyzed normality data and analyzed using non-parametric statistical methods (Mann- Kendall test and rho-Spearman coefficient) and parametric statistics (least squareregression analysis and Pearson correlation coefficient). Result shown significantly decreasing trend while the extremely warm- arid and the extremely warmextremelyarid climates and increasing trend in the warm- arid regions. Further trend analysis was carried out on the summer and fall seasons for all the region similar trend regime was for months (August to November) exhibits downward trend the western and Eastern in Persian Gulf coastal and upward trend for the northern regions. In general, the performance and capability non- parametric tests and parametric tests were consistence at the verified confidence limit.
    Keywords: Trend analysis, Pan evaporation, Developed De martonne Decreased trend