فهرست مطالب

اندیشه مدیریت راهبردی - سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1395)

نشریه اندیشه مدیریت راهبردی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عادل پیغامی*، سمانه منصوری صفحات 5-40
    افزایش تنش ها و مخاطرات طی نیم قرن گذشته خصوصا در حوزه مالی و اقتصادی، اثر گذاری مستقیمی بر رفاه زندگی بشر داشته است. بر همین مبنا علاوه بر اینکه مطالعه و تحقیق برای کنترل و مدیریت این تنش ها در قالب مباحث مربوط به تاب آوری و مقاوم سازی اقتصادی از اهمیت ویژه ای برخوردار گشته، لزوم و ضرورت ورود این ادبیات به حوزه سیاست گذاری و برنامه ریزی های رفاهی نیز قابل درک است. به این معنی که امروز جهت نیل به مدل های جامع تر و کامل تر رفاه، ورود ادبیات تولیدشده در حوزه تاب آوری اقتصادی در برنامه ریزی و سیاست گذاری های رفاهی لازم و ضروری خواهد بود. بر اساس همین ضرورت، هدف مقاله پیش رو پاسخ به این پرسش است که آیا از نظر اساتید و دانشمندان ادبیات تاب آوری اقتصادی و صاحب نظران حوزه رفاه اجتماعی نقاط اشتراک و تلاقی میان دو ادبیات برنامه ریزی رفاه اجتماعی و تاب آوری اقتصادی وجود دارد؟ نقاط تلاقی و یا مولفه های مشترکی که می توانند هم زمان نیازها و خواسته های هر دو عرصه را پاسخ دهد، کدام ها هستند؟ به همین منظور با استفاده از فن مصاحبه های عمیق با متخصصین و تحلیل این اطلاعات به روش تحلیل داده بنیاد این نتیجه حاصل شد که اشتراک مفهومی بالای نظری در شاخص ها و مدل های مفهومی دو حوزه مورد تایید خبرگان است. همچنین حاصل این تطبیق ارائه یک مدل مفهومی ترکیبی به نام لگام- PEOPLES اعتباربخشی شده و تکمیل شده با نظر متخصصان ایرانی دو حوزه است که این امکان را فراهم می کند که نه تنها متخصصان و سیاست گذاران این دو عرصه با هم زبانی و اشتراک هدف دست به ساختن مدل های ترکیبی توامان بزنند، بلکه ورود سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی به عرصه برنامه ریزی رفاه اجتماعی را ممکن، عملی و لازم می سازد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی رفاه اجتماعی، تاب آوری اقتصادی، مدل مفهومی ترکیبی لگام- PEOPLES، اعتباربخشی
  • محمد مهدی شاه آبادی*، امین زلقی صفحات 41-80
    در میان سازمان های غیرانتفاعی، سازمان هایی که با رسالت و انگیزه های دینی و مذهبی تشکیل می شوند، با نام «سازمان های ایمان محور» شناخته می شوند. تعاریف، شناسایی وجوه اصلی و نوع شناسی های گوناگونی از این سازمان ها صورت گرفته و درباره مدیریت، رهبری، منابع مالی و موارد دیگر آن ها پژوهش های بسیاری انجام شده است. در ایران علی رغم وجود فرهنگ اسلامی و به ویژه تشکیل سازمان های مبتنی بر ایمان پس از انقلاب اسلامی، پژوهش علمی بر روی این سازمان ها و شناسایی و حل مسائل آن ها به میزان پژوهش های متداول دنیا نرسیده است. یکی از مهم ترین سازمان های انقلابی و ایمان محور، «بسیج دانشجویی» است که با رسالت و انگیزه دینی تشکیل شده است. بسیج دانشجویی بر اساس فرمان تشکیل آن، یکی از ضرورت های انقلاب اسلامی است و وظیفه پاسداری از اصول اسلام ناب محمدی(ص) را در دانشگاه بر عهده دارد. ویژگی های دانشجویی بودن و داوطلبانه بودن این مجموعه، اهمیت پژوهش علمی درباره این سازمان مهم انقلاب اسلامی را از نظرها دور داشته است.
    بر این اساس در این تحقیق تلاش شده است تا مرور تفصیلی بر ادبیات سازمان های ایمان محور انجام شود. سپس به مدل «قابلیت های رهبری» به عنوان یکی از تئوری های کاربردی برای شناسایی و پرورش رهبران پرداخته شده و رهبری در سازمان های ایمان محور با رویکرد قابلیت های رهبری بررسی شده است. آنگاه بسیج دانشجویی دانشگاه تهران به عنوان نمونه ای برجسته از بسیج دانشجویی های کشور مورد بررسی قرار گرفته است. هدایت چنین مجموعه ای همانند غالب سازمان های ایمان محور متکی بر تقویت باورهای ایمانی و نفوذ رهبری مبتنی بر انگیزه های دینی است. در این تحقیق بر پایه مصاحبه با مسئولان این مجموعه تلاش شده است اصلی ترین شایستگی های لازم برای رهبری این سازمان استخراج شود.
    کلیدواژگان: سازمان های ایمان محور، مدل شایستگی های رهبری، بسیج دانشجویی
  • محمدرضا عطاردی*، رحمت الله قلی پور، حسن دانایی فرد، علی نقی امیری صفحات 81-126
    وجود خط مشی های متعدد برای حل مسائل مشترک و یا برای حوزه خط مشی واحد، سبب می گردد نتایج آن خط مشی ها حاصل مطلوبی را به ارمغان نداشته باشند. موازی کاری، تعارض نقش ها و عدم همکاری میان نهادهای ذیل یک حوزه خط مشی گاه باعث می شود با برآیند صفر و یا حتی منفی در ارزیابی نتایج آن خط مشی ها مواجه گردیم. چه باید کرد؟ مدل ها و رویکردهای متنوعی در پاسخ به این سوال ارائه شده است. پاسخ به این سوال را در انبوهی از مفاهیم متنوعی می توان یافت که هریک از زاویه ای خاص و گاهی متفاوت به این مسئله نگریسته اند. اصلی ترین پاسخ را با مفهومی تحت عنوان «یکپارچه سازی خط مشی» پیشنهاد داده اند. یکپارچه سازی خط مشی را می توان «به مثابه یک فرآیند مفهوم پردازی تعریف نمود که طی آن، خط مشی ها در یک کل واحد، همسان و هماهنگ می شوند و یا اینکه مسائل مربوط به یک خط مشی در دیگر خط مشی ها ادغام می شود». علی رغم مناسب بودن این رویکرد برای اجرا در فرآیند خط مشی گذاری در حوزه های مختلف کشور، چنین رویکردی نتوانسته است مسیر همواری را برای خود ایجاد نماید. این تحقیق بر آن است تا با استفاده از روش شناسی نظریه پردازی داده- بنیاد به واکاوی علل این ناکامی در حوزه فرهنگ بپردازد. بدین منظور، مصاحبه های عمیق و باز با خبرگان اجرایی و دانشگاهی حوزه خط مشی گذاری فرهنگی صورت گرفت و نظرات آنان در سه مرحله و بر اساس کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. آنچه در نهایت حاصل گردید، سه مقوله اصلی موثر در ناکامی یکپارچه سازی خط مشی های فرهنگی در ایران بوده است که با عناوین زیست بوم فرهنگ، ساختار خط مشی گذاری و فرآیند خط مشی گذاری معرفی شده اند. این مقوله ها با دسته بندی عوامل ناکامی موجود در ادبیات علمی این حوزه (عوامل هنجاری، سازمانی و رویه ای) انطباق معنایی دارند. در ذیل هریک از این مقوله ها، دلایل اصلی علل ناکامی یکپارچه سازی تشریح شده است.
    کلیدواژگان: یکپارچه سازی خط مشی، ساختار خط مشی گذاری، فرآیند خط مشی گذاری، زیست بوم فرهنگ، نظریه پردازی داده- بنیاد
  • علیرضا رحیم زاده*، غلامرضا گودرزی صفحات 127-162
    نحوه تعامل سازمان ها با یکدیگر مسئله ای است که در حوزه سازمان دهی و ارتباطات بین سازمانی تعریف می شود. در این میان دو رویکرد اساسی وجود دارد: رقابت و همکاری. در دیدگاه مبتنی بر رقابت سازمان ها رقبایی در نظر گرفته می شوند که به منظور رسیدن به اهداف خود در مقابل یکدیگر قرار می گیرند. در دیدگاه مبتنی بر همکاری رابطه میان سازمان ها بر اساس تحقق منافع مشترک تعریف شده و برای رسیدن به آن بجای ضدیت، با یکدیگر همکاری می کنند.
    شبکه های همکاری راهکاری عملیاتی به منظور توسعه روابط همکارانه مبتنی بر اعتماد است. در یک شبکه همکاری کلیه سازمان های همکار به صورت یک کل دیده می شوند که در آن از ظرفیت ها، شایستگی ها و نقاط قوت فکری هریک از اعضاء برای به دست آوردن مزیت رقابتی و به حداکثر رساندن عملکرد کل شبکه استفاده می شود.
    در این تحقیق با به کارگیری راهبرد نظریه پردازی داده بنیاد مدل مفهومی رشد شبکه همکاران با مطالعه موردی سازمان هوافضا ارائه گردیده است. این مدل از سه بخش اصلی طراحی نظام مند شبکه پایدار، همکاری های راهبردی و همکاری های قانون مند و متعهدانه تشکیل شده است.
    کلیدواژگان: ارتباطات بین سازمانی، همکاری مبتنی بر اعتماد، شبکه همکاری، سازمان شبکه ای، اتحاد راهبردی
  • سید علیقلی روشن، فریبا بخشی* صفحات 163-188
    امروزه، بسیاری از سازمان ها به این باور رسیده اند که نام و نشان تجاری یکی از باارزش ترین دارایی های آن هاست. ازجمله مهم ترین ویژگی های یک نام تجاری، قابلیت اعتماد و ارزش ویژه نام تجاری است. از طرفی عوامل آمیخته بازاریابی جوهره اصلی فعالیت های بازاریابی محسوب می شود. عوامل مختلفی بر اعتماد، ارزش ویژه نام تجاری و همچنین عوامل آمیخته بازاریابی تاثیر می گذارند که از بین این عوامل می توان به اعتقادات مذهبی مشتریان اشاره کرد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر اعتقادات مذهبی مشتریان بر ارزش نام تجاری صنایع غذایی آستان قدس رضوی است. این تحقیق ازنظر هدف کاربردی و به لحاظ روش اجرا یک تحقیق پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل مشتریان محصولات آستان قدس رضوی شهر مشهد و تعداد اعضای نمونه 384 نفر بودند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از ابزار پرسش نامه استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها به روش الگوی معادلات ساختاری با نرم افزار لیزرل انجام گرفت. طبق یافته های این تحقیق، متغیر مستقل اعتقادات مذهبی مشتریان تاثیر مثبت و معناداری بر متغیر وابسته ارزش نام تجاری شرکت (که حاصل برآیند متغیرهای اعتماد، ارزش ویژه نام تجاری و عوامل آمیخته بازاریابی است) دارد.
    کلیدواژگان: اعتقادات مذهبی، ارزش نام تجاری، اعتماد به نام تجاری، ارزش ویژه نام تجاری، عوامل آمیخته بازاریابی
  • حسنعلی نعمتی شمس آباد، فاطمه سلیمانی روزبهانی* صفحات 189-228
    با توجه به تغییرات سریع و محیط پویایی که سازمان ها به سرعت در آن متولد شده، به سختی رقابت نموده و به راحتی از گردونه فعالیت بازمی مانند، شرط بقای حیات و حضور در بازارهای شدیدا رقابتی، هماهنگی استراتژی های سازمانی و استراتژی های اطلاعات به کار گرفته شده در سازمان هاست. به همین دلیل بحث انطباق استراتژیک در سازمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. منظور از انطباق استراتژیک، انطباق، هماهنگی و یکپارچه سازی استراتژی های کلان سازمان با استراتژی های فناوری اطلاعات با توجه به زیرساخت های سازمانی و فناوری های اطلاعاتی است. در این تحقیق ابتدا موضوع انطباق استراتژیک را به صورت عام بررسی گردیده و سپس با بررسی وضعیت موسسات آموزشی و پژوهشی این موضوع در دانشگاه تهران، به عنوان یک موسسه آموزشی- پژوهشی نمونه، بررسی شده است. سپس از میان مدل هایی که ارتباط بین مولفه ها و اجزای موثر بر انطباق استراتژیک را تبیین می کنند، مدل پاپ را انتخاب و با پیاده سازی آن برای دانشگاه تهران، ارزیابی اولین مرحله از انطباق استراتژیک که تعیین چشم انداز این انطباق است، انجام شده است. ابزار استفاده شده برای جمع آوری اطلاعات در این مطالعه پرسش نامه و مصاحبه است که پس از جمع آوری دیدگاه های اعضای اصلی معاونت برنامه ریزی و فناوری اطلاعات دانشگاه تهران، روش تحقیق توصیفی با استفاده از مطالعه موردی به کار گرفته شده و چشم انداز سطح سرویس را برای این انطباق، مناسب تشخیص داده شده است. با توجه به روش به کار گرفته شده در این تحقیق این فرضیه می تواند در مطالعات بعدی مورد آزمون قرار گیرد و در صورت اثبات مدل انطباق استراتژیک حوزه آموزش و تحقیقات و فناوری تعیین گردد. در پایان پیشنهاداتی برای ادامه این تحقیق با استفاده از ایجاد یک سیستم پشتیان تصمیم مبتنی بر وب داده شده است.
    کلیدواژگان: انطباق استراتژیک، یکپارچه سازی، استراتژی، فناوری اطلاعات، سازمان، آموزش و پژوهش، دانشگاه تهران
  • بهمن حاجی پور *، سامه نجفی صفحات 229-270
    بقای سازمان ها در دنیای پررقابت امروزی نیازمند بررسی عملکرد و جایگاه آن ها در بازار است. شرکت های بیمه نیز به عنوان بخش مهمی از اقتصاد در هر کشور باید برای رسیدن به این مهم در دستیابی به اهداف خود موفق عمل کنند؛ بنابراین، استفاده از الگویی جهت ارزیابی عملکرد سازمان و بررسی جایگاه رقابتی آن برای مدیران شرکت های بیمه اهمیت فراوانی دارد.
    مدل های مورد استفاده برای این منظور، با گرایش بیشتر به بعد محصول، بیشتر بر پایه اصول کارت امتیازی متوازن و یا با روش ها و فنون دیگر، توانسته اند عوامل مختلف موثر بر عملکرد این شرکت ها را بررسی کنند. بااین حال، جای خالی رویکردهایی که گرایش بیشتری به نوآوری، مشتری و نحوه برقراری ارتباط با وی داشته باشند،به شدت احساس می شود. برای این منظور، در این پژوهش از مدل دلتا استفاده شده است. هدف اصلی پژوهش حاضر این است که دریابد آیا رابطه معناداری بین به کارگیری گزینه های راهبردی مدل دلتا در صنعت بیمه و عملکرد آن وجود دارد یا خیر. نتایج تجزیه وتحلیل های انجام شده روی داده های به دست آمده از نمونه هایی از کارشناسان پنج شرکت بیمه برتر در صنعت بیمه ایران (ایران، البرز، آسیا، دانا و پارسیان) و مشتریان آن ها با استفاده از روش معادلات ساختاری نشان داد که به کارگیری گزینه های راهبردی مدل دلتا تاثیر مثبتی بر عملکرد سازمان دارد و ازاین رو به سازمان ها پیشنهاد می شود با هم راستا کردن اقدامات خود با الزامات جای گیری در هر یک از جایگاه های مدل دلتا، اثربخشی فعالیت های خود را افزایش دهند تا بتوانند عملکرد خود را بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: راهبرد، مدل دلتا، شرکت های بیمه، عملکرد
|
  • Adel Paighami *, Samaneh Mansuri Pages 5-40
    During the last half-century, increased stresses and risks, particularly in the financial and economic fields, have directly influenced human welfare. Upon this basis, not only has it become particularly important to undertake studies to have these stresses controlled and well managed within the framework of topics related to resiliency and economic strength, but also the necessity of introducing this literature into welfare policy-setting and planning arena is now further understandable. This means that, nowadays, in order to achieve more comprehensive and complete welfare models, it is required to introduce the literature generated within the scope of economic resilience into welfare policy-setting and planning. Based on this necessity, the present research is an attempt to address the following questions: “from the standpoint of economic resilience as well as welfare planning experts, is there any intersection point between welfare planning literature on the one hand and economic resilience on the other? What are the intersection points or common components which can address needs and meet demands of both arenas at the same time?” For this purpose, deep interviews were conducted with experts and the obtained data was analyzed based on grounded theory. The results indicate that experts affirm a high theoretic conceptual commonality between corresponding indices and conceptual models of each arena. Furthermore, the adaptation resulted in the presentation of a conceptual hybrid model called LEGATUM-PEOPLES which was accredited and completed based upon ideas of Iranian experts in both fields. This model not only provides a basis for experts and policy-setters from either arena to share their ideas and objectives to build hybrid common models, but also makes it practically possible to introduce general policies for resistance economy into social welfare planning.
    Keywords: Social welfare planning, Economic resilience, LEGATUM-PEOPLES hybrid conceptual model, Accreditation
  • Mohammad Mahdi Shahabadi *, Amin Zalaghi Pages 41-80
    Faith-Based Organizations (FBOs) are type of non-profit organizations whose core motivation is Faith (religion). A diversity of definitions, key aspect identification and typologies have been offered in literature and a lot of research has been carried out on management, leadership, and funding of these organizations. Meanwhile, in Iran, which has experienced an Islamic culture and the establishment of faith-based institutions in the post revolutionary era, a lack of sufficient research that could cope with the one done internationally is felt. Student Basij , a religious institution recruiting volunteers , was established by order of the Great Leader of the Islamic revolution and its basic duty is safeguarding the Islamic and revolutionary principles . Despite this, not much conspicuous scientific research has been done on this very important volunteer group. The present research has reviewed FBO literature focusing on a leadership competency model. Then after interviewing Tehran University Basij authorities, their essential leadership competencies required are extracted and presented.
    Keywords: Faith-Based Organization, Leadership Competency Model, Student Basij
  • Mohammadreza Atarodi, * Rahmatollah Gholipur, Hasan Danaeefard, Alinaghi Amiri Pages 81-126
    Having multiple policies for solving common problems or for a single policy area causes the results to be unfavorable. Parallel work, role conflict and lack of cooperation in a policy domain can sometimes bring zero or even negative results in policy evaluation. What is the solution? There is a variety of models and approaches for that, but “policy integration” may be the best. Policy integration is a process of conceptualization in which policies become consistent and coordinated as a whole.
    This research tries to analyze the causes of the failure in cultural policy integration. We have used grounded theory as research methodology and in depth, open - ended interview as method of data gathering. The research statistical society consisted of executives and academic experts in the field of cultural policy making. Their views have been analyzed in three stages of open, axial and selective coding. Finally, three main categories affecting the cultural policy integration failure were extracted, namely cultural ecology, policy making structure and policy making process. Under each of these categories the main reasons of that failure are explained.
    Keywords: Policy integration, Policy making structure, Policy making process, Cultural ecology, grounded theory
  • Alireza Rahimzadeh *, Gholamreza Goodarzi Pages 127-162
    How organizations have interact each other is defiend in the region of organizing and inter-organizational relationship. There are two basic approaches to this issue: competition and collaboration. In the former, organizations are Competitors that compete each other to achieve their own goals. In the latter, the relationship between organizations is defined according to achieve common benefits and therefore, instead of competition, the organizations collaborate with each other.
    An operational solution to develop collaborative trust-based relationships is Collaborative inter-organizational networks. In a collaborative network, all of the partners are considered as a unit identity in which the capacities and competeces of every member are used to gain competevie advanteges and maximise performance of the whole network.
    Using the strategy of Grounded theory , this research represents the conceptual model of collaborative network in case of Aerospace. Three cheif part of this model are systematic design of stable network, strategic alliance and regulated and committed collaboration
    Keywords: Inter-organizational relationship, Trust-based collaboration, Collaborative network, Strategic alliance
  • Aligholi Rowshan, Fariba Bakhshi * Pages 163-188
    Today, many organizations believe that brand is one of the most valuable assets. The most important characteristics of a brand are brand trust and equity. The marketing mix elements are the main essence of marketing activities. Various factors affect the brand trust, equity and marketing mix elements. Among those we can mention customer's religious beliefs. This research studies the impact of these beliefs on brand value in the Astan Quds Razavi food industries. The research is, in terms of application purpose and performance method, a survey study. The statistical population of the study included customers of Astan Quds Razavi products in Mashhad city and the random sample consisted of 384 persons. A questionnaire was used for data collection. Data analysis was implemented by structural equation model and use of LISREL software. According to the findings of this research, the religious beliefs as an independent variable of customers has a positive and significant effect on brand value as a dependent variable of the firm (which is the sum total of trust variables, the brand equity and marketing mix elements).
    Keywords: Religious Beliefs, Brand Value, Brand Trust, Brand Equity, Marketing mix Elements
  • Hasanali Nemati Shamsabad, Fatemeh Soleimani Roozbehani * Pages 189-228
    The fast changing and dynamic nature of the environment in which organizations are quickly born, compete with difficulty, and stop their activities necessitate coordination between their adopted organizational and information technology (IT) strategies for survival. This has made strategic alignment as one of the most important issues in organizations. Strategic alignment means adaptation, coordination, and integration of organization's macro strategies with information technologies by considering their respective infrastructure. In this paper we have first had a general study of the strategic alignment, then we have perused this issue in research and training institutes and we followed it up in Tehran University as a case in point. Second, we have chosen an appropriate model from among those models which explain the relation between components and ingredients that affect strategic alignment. We have implemented the chosen model in the selected institute and scrutinized the first level of strategic alignment that determines its perspective. The tools used for collecting data were questionnaires and interviews, and after gathering the ideas of the prominent Tehran University's officials who worked in programming and IT, we put them under a descriptive analysis and found their servicing perspective level an appropriate one for the adaptation. In regard to the adopted method in this study, the hypothesis can be tested in the future studies by other researchers and if it will be proved, the strategic alignment model will be introduced in research, education and technologies. At the end of this paper we have made suggestions for continuing this study by creating a Web-based Decision Support System.
    Keywords: Strategic Alignment, Integration, Information Technology, Strategy, Research, Educational Institute, University of Tehran
  • Bahman Hajipour *, Sameh Najafi Pages 229-270
    The survival of an organization in today’s competitive world requires its being examined in terms of its performance and position in the market. Insurance companies that hold an important place in a country's economy need to achieve their goals for survival. Thus, using a model to evaluate organization performance and examine its competitive position is of high importance for managers of insurance companies.
    Models used to examine performance and determine competitive position of insurance companies have managed to examine various effective factors on these companies with high tendency to product aspect mostly based on balanced scorecard and/or other methods. However, approaches which tend to innovating, dealing with customers and manner of communicating with them instead of tending to the product itself are greatly missing.
    Thus, the Delta Model is used in this research. The main objective of this study is to find out whether there is a meaningful relation between adopting strategic options of Delta Model in insurance industry and its performance or not.
    Results obtained from analyzing the data gathered from samples that consist of top five insurance companies of Iran (Iran, Alborz, Asia, Dana, and Parsian) and their customers by Structural Equations Modeling showed that adopting strategic options of Delta Model has positive effect on organization performance and, hence, it is suggested to organizations to increase the effectiveness of their activities by aligning their measures with the requirements of taking each one of the positions of Delta Model in order to improve their performance.
    Keywords: Strategy, Delta Model, Insurance Companies, Performance