فهرست مطالب

بوم شناسی گیاهان زراعی - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1395)

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • وحید منصوری گندمانی*، حشمت امیدی صفحات 1-9
    به منظور تعیین اثر کیتوسان بر بذور زوال یافته سویا آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه علوم و تحقیقات، دانشگاه شاهد تهران اجرا شد. عامل اول سطوح مختلف پیری تسریع شده شامل 24 و 48 ساعت در رطوبت اشباع و دمای 41 درجه سیلسیوس و عامل دوم غلظت های مختلف کیتوسان شامل 25/0 و 5/0% وزنی-حجمی بود. در این آزمایش صفات مورفولوژیکی نظیر تعداد گیاهچه سالم، طول گیاهچه، محتوای نسبی آب ساقه چه، نسبت وزنی ساقه چه به ریشه چه و صفات بیوشیمیایی مانند میزان کلروفیل a و b و میزان کاروتنوئید موجود در برگ گیاهچه سویا اندازه گیری شد. کیتوسان بر جوانه زنی بذور سویای پیر شده اثر معنی دار مثبتی داشت و با تاثیر بر میزان کلروفیل a و b و کاروتنوئید برگ باعث بهبود صفات مورفولوژیک گیاهچه سویا شد. همچنین کیتوسان با افزایش تعداد گیاهچه سالم از بذور زوال یافته و تاثیر بر نسبت وزنی ساقه چه به ریشه چه در تعدیل خسارات ناشی از زوال بذر نقش داشت. بنابراین کیتوسان با اثرگذاری مثبت بر برخی صفات فیزیولوژیک و جوانه زنی گیاهچه سویا برخی خسارات ناشی از زوال بذور سویا را کاسته و می تواند به عنوان یک پیش تیمار زیستی بهبود دهنده توصیه شود.
    کلیدواژگان: پیش تیمار، پرایمینگ، پیری تسریع شده، ترکیب زیستی، زوال بذر
  • حسن نورافکن*، زهرا محمودی راد، مهتاب پویان فر صفحات 11-17
    به دلیل اهمیت کشت گیاهان دارویی به روش ارگانیک و مزایای استفاده از کودهای بیولوژیک آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به صورت گلدانی با محلول پاشی چای کمپوست سه بار به فاصله زمانی 10 روزه با رقت های حجمی صفر، 25، 50، 100% محلول آبی ورمی کمپوست و بدون محلول پاشی به اجرا در آمد. دو هفته بعد از آخرین محلول پاشی، قطر سایه انداز، ارتفاع بوته، قطر یقه، طول ریشه، تعداد گره ساقه، فاصله اولین گره از یقه، تعداد برگ، طول و عرض بزرگ ترین برگ، وزن تر و خشک برگ، ساقه، ریشه و وزن تر و خشک گیاه اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده نشان داد با افزایش رقت چای ورمی کمپوست در محلول های مصرفی، شاخص های رشدی افزایش می یابد به طوری که تیمار 50% بیشترین مقدار ارتفاع بوته، تعداد برگ و وزن خشک گیاه را نشان داد و بیشترین مقدار طول ریشه، طول و عرض بزرگ ترین برگ، وزن تر و خشک ساقه، وزن تر و خشک ریشه در تیمار 100% حجمی به دست آمد. احتمالا اثر مثبت چای ورمی کمپوست روی شاخص های رشدی به قابلیت جذب نیتروژن توسط گیاه و یا اثر هورمون های رشد حاصل از فعالیت کرم خاکی در چای ورمی کمپوست مربوط باشد. با توجه به سرعت انتقال عناصر غذایی از سطح برگ ها به اندام های مختلف گیاه، محلول پاشی کودهای زیستی به تنهایی و یا در ترکیب با کود شیمیایی می تواند در کشت و پرورش گیاهان دارویی که توصیه کمتری برای مصرف مواد شیمیایی می شود، تاثیر مثبتی داشته باشد.
    کلیدواژگان: تنظیم کننده رشد، توان زیستی، کشت ارگانیک، کود زیستی، محلول پاشی
  • مجید رستمی* صفحات 19-24
    تنش خشکی عامل اصلی محدود کننده رشد و عملکرد گیاهان در مناطق خشک و نیمه خشک محسوب می شود. زوفا از مهمترین گیاهان دارویی خانواده نعناعیان بوده و مصارف دارویی متعددی دارد. به منظور تعیین اثر شرایط کم آبیاری بر صفات موروفولوژیک شامل ارتفاع بوته، وزن برگ، اندام هوایی، وزن ساقه، وزن ریشه و حجم ریشه گیاه، آزمایشی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی مجتمع عالی آموزشی شیروان در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. سطوح مختلف آبیاری شامل آبیاری 100، 75، 50 و 25% ظرفیت زراعی اعمال شد. تشدید شرایط کم آبیاری کاهش ارتفاع بوته، وزن برگ، وزن ساقه و اندام هوایی، وزن و حجم ریشه حادث شد ولی نسبت وزن خشک ریشه به اندام هوایی با افزایش سطح تنش خشکی افزایش پیدا کرد. نتایج آزمایش بیانگر تحمل نسبی گیاه زوفا در مواجهه با تنش ملایم کمبود آب بود. با توجه به تحمل گیاه زوفا به تنش های ملایم، در مناطق خشک و نیمه خشک که دارایی تنش های ملایم هستند کاشت گیاه زوفا در این مناطق توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: Hyssopus officinalis، تحمل به خشکی، تنش خشکی، تنش کم آبی، کمبود آب
  • احسان فتحی، ایرج طهماسبی*، نسرین تیموری صفحات 25-34
    این مطالعه به منظور ارزیابی مقاومت ژنوتیپ های نخود به تنش دمای پایین در مرحله رشد گیاهچه ای در اتاقک رشد انجام شد. دراین آزمایش سطوح دمایی 15-، 10-، 5-، 0، 5، 10 و 15 درجه سلسیوس روی پنج ژنوتیپ نخود شامل ILC482، آزاد، آرمان، کاکا و پیروز به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اعمال شد. در تمام ژنوتیپ های نخود با افزایش شدت تنش سرما از 15 تا 0 درجه سلسیوس، میزان نشت الکترولیت ها افزایش و در دمای حدود 0 درجه به حداکثر رسید. در دامنه دمایی اعمال شده، ژنوتیپ آزاد و ILC482 به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان نشت الکترولیت بودند. با کاهش دما تا 0 درجه سلسیوس فعالیت
    آنزیم های پراکسیداز و کاتالاز در همه ژنوتیپ ها افزایش یافت. در دما های کمتر از 0 درجه سلسیوس پاسخ ژنوتیپ ها متفاوت بود. همچنین بیشترین فعالیت آنزیم پراکسیداز و کاتالاز متعلق به ژنوتیپ ILC482 بود. در مجموع، به نظر می رسد ژنوتیپ ILC482 در مقایسه با سایر ژنوتیپ ها مقاومت بیشتری به سرما داشته باشد و بنابراین می توان توصیه کرد در مناطقی که دمای هوا در فصل پاییزه و زمستان در کشت های پاییزه و انتظاری با کاهش شدیدی مواجه می شود از این ژنوتیپ استفاده شود.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، تنش سرما، نشت الکترولیت، آزاد، پیروز، ILC482
  • عارف زنده*، محمدحسین انصاری، محمدباقر خورشیدی بنام صفحات 35-42
    استفاده از باکتری های محرک رشد علاوه بر افزایش رشد و عملکرد گیاه، کاهش مصرف کودهای شیمیایی و افزایش کارایی کود مصرفی را نیز به همراه دارند. به منظور تعیین اثر کاربرد باکتری محرک رشد گیاه Pseudomonasputida به همراه مقادیر مختلف کود نیتروژن آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بر گیاه سویا در شهرستان بیله سوار اجرا شد که در آن فاکتورهای آزمایش شامل دو سطح تلقیح و عدم تلقیح با باکتری، سه سطح کود نیتروژن شامل 0، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار از منبع اوره بود. برهم کنش باکتری و کود نیتروژن بر تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، تعداد شاخه فرعی و عملکرد دانه معنی دار بود. به طوری که با تلقیح باکتریایی و افزایش مصرف کود شیمیایی نیتروژن تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، تعداد شاخه فرعی و عملکرد دانه افزایش یافت. در حالی که ارتفاع گیاه در تیمارهای تلقیحی با افزایش مصرف کود نیتروژن از 50 به 100 کیلوگرم در هکتار به طور معنی دار کاهش یافت. همچنین، افزایش مصرف کود نیتروژن وزن هزار دانه را در تیمارهای تلقیحی کاهش و در تیمارهای غیرتلقیحی افزایش داد. بیشترین عملکرد دانه با میانگین 3006 کیلوگرم در هکتار از سطح 100 کیلوگرم کود نیتروژن تحت تلقیح با باکتری به دست آمد. برای حصول حداکثر عملکرد دانه در زراعت سویا، کاربرد 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن به همراه تلقیح با باکتری مذکور توصیه می شود.
    کلیدواژگان: Pseudomonas putida، اوره، سودوموناس، کشاورزی پایدار، کودهای بیولوژیک
  • ناصر نظری * صفحات 43-53
    تغییرات ساختاری خاک، دربرگیرنده ی تغییرات مشخص و تدریجی خصوصیات آن به عنوان تابعی از فیزیوگرافی، ژئومورفولوژی و مجموعه برهم کنش های عوامل خاک سازی است. حتی پس از طبقه بندی و یا پهنه بندی خصوصیات مختلف خاک و نمایش آن ها در قالب واحدهای نقشه، واحدهای مربوط در درون خود، کاملا همگن نبوده، تغییرات مکانی قابل توجهی را نشان می دهند. هدف از این پژوهش، ارزیابی کارآیی شماری از روش های رایج درون یابی به منظور تخمین و پهنه بندی یکی از ویژگی های کیفی و تاثیرگذار خاک های منطقه و ایران یعنی کربنات کلسیم معادل در اراضی زراعی پایاب سد آیدوغموش بخش آچاچی واقع در شهرستان میانه بود. بدین منظور تعداد 62 نمونه خاک سطحی از عمق 30-0 سانتیمتری به صورت تصادفی جمع آوری و مورد تجزیه آزمایشگاهی قرار گرفت. بعد از بررسی نرمال بودن داده ها اقدام به ترسیم واریوگرام تجربی همسانگرد و تحلیل نتایج واریوگرافی گردید. روش های زمین آماری کریجینگ و معکوس فاصله وزن دار به منظور درون یابی و پهنه بندی آهک خاک به کار گرفته شدند. مدل های نمایی، گوسی و کروی بر تغییرنماهای تجربی برازش داده شدند. سپس برای ارزیابی روش های میان یابی از روش ارزشیابی متقابل و چهار معیار میانگین خطای مطلق، میانگین خطای اریب، ریشه میانگین مربعات خطا و ضریب تبیین استفاده شد. نتایج نشان داد که در تخمین آهک خاک و تغییرات آن، روش کریجینگ بر روش معکوس فاصله وزن دار ارجحیت داشت چون مقدار میانگین خطای مطلق در آن برابر 86/1% بود و همچنین در این روش مدل نمایی، بیشتر از سایر مدل ها از ساختار مکانی قوی تری برخورداربود. بنابراین براساس نتایج این پژوهش که با در نظر گرفتن بهترین روش میان یابی، نقشه پهنه بندی کربنات کلسیم منطقه مورد مطالعه را به دست داده است، می توان استفاده از روش زمین آمار را در مدیریت دقیق خاک های آهکی منطقه برای استفاده بهینه از آن ها پیشنهاد داد.
    کلیدواژگان: زمین آمار، تغییرات مکانی، کریجینگ، عکس فاصله وزنی، کربنات کلسیم معادل، میان یابی
  • بهرام میرشکاری *، رضا صیامی صفحات 55-63
    به منظور بررسی اثر کود نیتروژنه اوره در زراعت گلرنگ بر عملکرد و اجزای عملکرد در سال زراعی 1394 در تبریز به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا در آمد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل مقدار نیتروژن خالص شامل 50، 75 و 100 کیلوگرم در هکتار و زمان کوددهی شامل قبل از کاشت، قبل از کاشت + ساقه روی (1:1) و قبل از کاشت + ساقه روی + آستانه گلدهی (1:2:1) بود. تیمار 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن دارای بیشترین تعداد دانه در طبق بود. تعداد شاخه جانبی با کاربرد 50 و 75 کیلوگرم در هکتار نیتروژن بیشتر از 100 کیلوگرم در هکتار بود. تیمار کوددهی گلرنگ با 75 کیلوگرم در هکتار نیتروژن به صورت تقسیط سه مرحله ای منجر به تولید دانه هایی با وزن هزار دانه 8/31 گرم شد که نسبت به سایر سطوح تیماری بیشتر بود. عملکرد دانه در تیمار 75 کیلوگرم در هکتار نیتروژن در مراحل قبل از کاشت و ساقه روی نسبت به دو سطح کودی دیگر افزایش معنی دار داشت. کاربرد 75 کیلوگرم در هکتار اوره در صورت تقسیط دو و سه مرحله ای نسبت به تک مرحله ای آن دارای عملکرد روغن بالاتری بود. بر اساس نتایج تجزیه رگرسیون وزن هزار دانه و تعداد شاخه های جانبی بیشترین تاثیر را بر عملکرد داشت. در گلرنگ کاربرد 75 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنه اوره در دو مرحله و یا به صورت تقسیط در سه مرحله به منظور حصول بیشترین عملکرد روغن توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آستانه گلدهی، ازت، رگوسیون گام به گام، کود نیتروژنه
  • سلیمان جمشیدی *، سودابه اندرگانی صفحات 65-72
    سرخارگل Echinacea purpurea به دلیل خواص ضدمیکروبی اش همواره مورد توجه بوده است. برای ارزیابی اثر عصاره های آبی، متانولی، اتانولی، استونی و اسید کلریدریک و نیز اسانس گل این گیاه آزمون های بازدارندگی، تعیین حداقل بازدارندگی و کشندگی روی باکتری های گیاهی شامل Rhixobiumtumefaciens، Bacillus turengiensis، Pectobacterium atrocepticum، Pseudomonas fleuorscens، Erwinia amylovora، Basillus subtilis و Rhodococcus faciens انجام شد. آنتی بیوتیک جنتامایسین به عنوان شاهد مثبت و حلال خنثی دی متیل سولفوکسید به عنوان شاهد منفی قرار داده شدند. در آزمون زیست سنجی، برای هر باکتری آزمایش به صورت یک طرح کاملا تصادفی با 24 تیمار و سه تکرار در نظر گرفته شد. واکنش باکتری ها به عصاره های گیاهی سرخارگل متفاوت بود. در مجموع اثر بازدارندگی اسانس گل بیشتر از عصاره اندام های مختلف سرخارگل بود. به علاوه، باکتری های گرم مثبت به ویژه R. facience نسبت به عصاره ها اثرپذیری چندانی نشان ندادند، هر چند اسانس گل بازدارنده، باکتری ایستا و حتی کشنده بودند. عصاره ها بیشتر از آن که باکتری کش باشند، باکتری ایستا بودند. تجمع مواد ضدباکتریایی در ریشه و گل بیشتر از ساقه و برگ بود. استون به عنوان کم اثرترین حلال در استخراج مواد ضدباکتریایی عصاره از اندام های گیاهی سرخارگل تشخیص داده شد. در کل به نظر می رسد سرخارگل از کارآیی بالقوه بالایی برای مقابله با باکتری های گیاهی و به ویژه گونه های مهاجم و بیماریزا می تواند برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: ضد میکروب، کشندگی، باکتری ایستایی، مهار زیستی، تولیدات طبیعی
|
  • Vahid Mansouri Gandomani *, Heshmat Omidi Pages 1-9
    To determine the effect of a chitosan on aging accelerated soybean seeds, a study was conducted based on completely randomized design in factorial experiment with three replications in 2015 Science and Research Laboratory of Shahed University, Tehran. The first factor was levels of accelerated aging including 0, 24 and 48 hours storing of seeds in saturated humidity at 41°C temperature. The second factor was chitosan different concentrations including 0, 0.25 and 0.5% w/v rates. In this experiment, morphological traits such as number of normal seedlings, seedling length, shoot relative water content of, shoot to root ratio and biochemical characteristics such as chlorophyll a and b, chlorophyll a to b ratio and the amount of carotenoids in soybean leaves were measured. Chitosan had positive significant effect on aging accelerated soybean seeds germination, also effecting on chlorophyll a and b and carotenoids amounts in soybean seedling leaves tending to morphological characteristics improvement. Chitosan has also increased the number of normal seedlings resulted from aging accelerated seeds, shoot to root fresh weight resulting in modulating destructive effect of accelerating of soybean seeds. Therefore, chitosan effecting on physiological traits and soybean seedling germination of soybean seeds could reduce the damage on soybean seeds caused by aging acceleration as a priming environment friendly and safe treatment.
    Keywords: o aging acceleration, o biological compounds, o pretreatment, o priming
  • Hassan Nourafcan*, Zahra Mahmoudirad, Mahtab Pouyanfar Pages 11-17
    Because of the importance of medicinal plants cultivation with organic manner and the advantages of biological fertilizers, the experiment was conducted based on completely randomized design with three replications in pot condition using three times at 10 days interval with foliar application of concentrations of 25, 50 and 100% vermicompost tea. Two weeks after the last spraying, canopy diameter, plant height, crown diameter, root length, node number, distance between the first node from the crown, leaf number, leaf length, leaf width, leaf fresh weight, shoot fresh weight, root fresh weight, plant fresh weight, leaf dry weight, shoot dry weight, root dry weight and plant dry weight were measured. The growth indices increased with increasing of concentration of vermicompost tea so that vermicompost tea 50% showed higher plant height, leaf number and plant dry weight. Vermicompost tea 100% treatment was the highest amount of root length, width and height of the leaf, stem fresh and dry weight, root fresh and dry weight. Vermicompost tea may have a positive effect on growth indices related to the ability of nitrogen uptake by plants or growth hormones effect of earthworms on vermicompost tea. Given the pace of the transfer of nutrients from the leaves to the different plant parts, spraying bio- fertilizers alone or in combination with chemical fertilizers can education in the cultivation of medicinal plants recommended less use of chemicals occurs, have a positive effect.
    Keywords: o plant growth regulator, o viability, o compost tea, o growth indexes, o biofertilizer, o organic cultivation
  • Majid Rostami * Pages 19-24
    Drought stress is the main limiting factor of crop growth and yield in arid and semi-arid regions. Hyssop (Hyssopus officinalis L.) is one of the most important medicinal plants with various medical applications. To study the effect of deficit irrigation on hyssop morphological traits including plant height, leaf, shoot and stem weight, root volume and density and root to shootratio, an experiment was carried out based on randomized completely design in four replications at Research Greenhouse of Agricultural College of Shirvan. The irrigation deficit levels were 100, 75, 50 and 25% of field capacity as control, mild, medium and severe stress, respectively. Increasing of deficit irrigation from medium to severe stress declined plant height, leaf, stem and shoot weight, root volume and weight. However, root dry to shoot weight ratio increased with increasing deficit irrigation level. On the whole, the experiment results showed relative tolerance of hyssop to mild stress. Therefore, hyssop planting in arid and semi-arid with mild stress is recommending.
    Keywords: o Hyssopus officinalis, o drought tolerance, o drought stress, o water deficit stress, o water deficit
  • Ehsan Fathi, Iraj Tahmasebi *, Nasrin Teimoori Pages 25-34
    ABSTRACT This study was conducted to evaluate the resistance of chickpea genotypes to low temperature stress in seedling growth stage in growth chamber condition. In this experiment temperature levels include -15, -10, -5, 0, 5, 10 and 15 °C applied on five chickpea genotypes such as Arman, Azad, Pirouz, ILC482 and Kaka as factorial based on completely randomized blocks design with three replications. in the of chickpea genotypes With increasing stress cold(Reducing the temperature from 15 to 0 ° C) Level of electrolyte leakage increased and the temperature a 0 ° C reached to maximum This average increase was 21.32%. The temperature range is applied, respectively Azad and ILC482 genotype have the highest and lowest electrolyte leakage were. With decreasing temperature to 0 ° C peroxidase and catalase enzyme activity increased in all genotypes. For temperatures less than 0 ° C genotype was different answers. The highest peroxidase and catalase enzyme activity was related to the genotype ILC482, while genotypes were Azad and pirouz has the lowest enzyme activity. different answers at low temperatures probably due to the influence of of enzymes and other materials that cause reduce damage that reactive oxygen species. Overall, compared to other genotypes ILC482 genotype seems to are the more resistance to cold. According to the results, it is recommended In areas where air temperature in the cultures winter and is waiting to reduce severe The genotypes that are more resistant to cold stress should be used such as ILC482.That Less damage to the In effect of cold on the plant.
    Keywords: o Antioxidant enzymes, o Cold stress, o electrolyte leakag, o Azad, o Pirouz, o ILC482
  • Aref Zendeh*, Mohammad Hossein Ansari, Mohammad Bagher Khorshidi Pages 35-42
    ABSTRACT Application of plant growth promoting rhizobacteria not only increases plant growth and seed yield but reduces chemical fertilizers rate and increases the efficiency of fertilizer consumption, too. To evaluate the effect of Pseudomonas putida inoculum under different levels of nitrogen fertilizer a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted on soybean as second crop in Bilehsavar Moghan region. Experimental factors consisted of inoculated and non-inoculated seeds with P. putida, and three levels of nitrogen fertilizer (0, 50 and 100 kg N/ha as urea). The interaction of bacteria and nitrogen fertilizer on pod and grain per plant, branch number and grain yield was significant. Inoculation with bacteria and application of fertilizers increased the number of pods and seeds per plant, number of branches and seed yield, while plant height were significantly decreased in inoculated treatments increasing nitrogen level from 50 to 100. Also, nitrogen fertilizer application increased and decreased thousand seed weight in inoculated and un-inoculated treatments, respectively. The highest grain yield 3006 kg/ha obtained in 100 kg/ha nitrogen application with inoculation with bacteria. On the whole, in soybean second crop, application of 100 kg N/ha under P. putida inoculation is recommending.
    Keywords: o biofertilizer, o PGPR, o rhizobacteria, o sustainable agriculture, o urea
  • Naser Nazari * Pages 43-53
    Structural changes, including gradual and identified variations in soil properties is a function of physiography, geomorphology and a set of interactions of soil forming factors. Even after classification or zoning of soil properties and displaying them in the form of map units, the units are not completely homogeneous, and show significant spatial variations. The aim of the study was to evaluate the effectiveness of a number of common methods of interpolation to estimate and delineate one of the qualitative and impressive characteristics of the soils, that is, calcium carbonate equivalent in the farms located in Aidoghmoush dam downstream in Miyaneh county. A total of 62 topsoil samples from a depth of 0-30 cm was randomly collected and analyzed in laboratory. After checking the normality of the data, isotropic experimental variogram was calculated and variography results were analyzed. Geostatistic methods of Kriging and inverse distance weighted were used for interpolating and zoning of soil lime. Exponential, Gaussian and spherical models were fitted to experimental variograms. For evaluation of interpolation methods cross validation, mean absolute error, mean bias error, root mean square error and coefficient of determination were used. The results showed that in lime estimating and changes, Kriging method was superior than inverse distance method because of the 1.86% mean absolute error as well as the exponential model than other models met stronger spatial structure. So the results of this study with regard to the best method of interpolation used in draw the calcium carbonate zoning map, it can be suggested that the use of geostatistics to efficient use of calcareous soils in studied area to achieve the precise management of these soils.
    Keywords: geostatistics, spatial variability, kriging, inverse distance weighted, equivalent calcium carbonate, interpolation
  • Bahram Mirshekari *, Reza Siyami Pages 55-63
    To study the effect of urea application in safflower (Carthamus tinctorius) and determination of effective traits on its yield, a factorial experiment based on randomized complete block design in three replications was conducted in Tabriz, Iran, during 2012. Studied factors were urea rate levels as 100, 150 and 200 kg/ha and urea application times 100% in sowing time, 50% sowing time + 50% stem elongation, 25% sowing time + 50% stem elongation + 25% early flowering). Application of 200 kg/haurea had the highest seed number per anthodium. Number of secondary branches in 100 and 150 kg/ha urea application was more than 200 kg/ha. Safflower fertilizing with 150 kg/ha urea as 25% sowing time + 50% stem elongation + 25% early flowering lead to seed production with higher thousand seed weight of 31.8 g. Seed yield in fertilized plats with 150 kg/ha urea at 50% sowing time + 50% stem elongation was greater than other two urea doses. When plants fertilized with 150 kg/ha as 25% sowing time + 50% stem elongation + 25% early flowering or 50% sowing time + 50% stem elongation, oil yield was higher than 100% urea application in sowing time. The results of regression analysis revealed that thousand seed weight and number of secondary branches had higher positive effect on safflower yield. It is recommended to application of 75 kg/ha of urea in two or three parts of growth period for obtaining higher oil yield in safflower.
    Keywords: o flowering threshold_o N fertilizer_o nitrogenous fertilizer_o stepwise regression
  • * Soleiman Jamshidi, Soudabeh Andargani Pages 65-72
    Purple coneflower (Echinacea purpurea) have been always considered for its antimicrobial potentials. To evaluate the effect of coneflower methanol, ethanol, acetone, HCl and aqueous extracts and also flower essential oils, the bioassay and minimal bacteriostatic and bactericidal concentrations testes were carried out on some plant related bacteria including Pectobacterium atrosepticum, Pseudomonas fluorescens, Erwinia amylovora, Rhizobium tumefaciens, Bacillus subtilis and Rhodococcus faciens. Gentamycin® and dimethyl sulfoxide nutritive solvent were considered as positive and negative controls, respectively. For each bacterium, experiment was considered as completely randomized design with 24 treatments and three replications. Each bacterium reacted in different way against coneflower various organs extracts and flower essential oils. On the whole, coneflower essential oils were more inhibitive than extracts. In addition, Gr+ bacteria, especially R. faciens, did not get affected by coneflower extracts, however, essential oils were inhibitive, bacteriostatic and even bactericide. Antibacterials were accumulated in roots and flowers than leaves and stems. Acetone was the least effective solvent in antibacterials extractions. It seems coneflower has high potential for plant microbes’ biocontrol.
    Keywords: o antimicrobial, o biocontrol, o Echinasae purpureum, o MBC, o MIC, o natural products