فهرست مطالب

بوم شناسی گیاهان زراعی - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 45، پاییز 1395)

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 45، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمیرا مالکی خضرلو*، سجاد انصاری اردلی، مهدیه مالکی خضرلو، عاطفه دستور صفحات 1-9

    چکیده  به منظور تعیین اثر سطوح تنش برگ زدایی و کود نیتروژن بر برخی خصوصیات کمی و کیفی گیاه کدو تخم کاغذی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام گرفت. فاکتورهای مورد آزمایش شامل تنش برگ زدایی در سه سطح بدون برگ زدایی، 50%، 100% و کود نیتروژن در سه سطح 50، 100، 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص از منبع کود اوره بود. به این منظور تنش برگ زدایی در مرحله شیری دانه ها و کود نیتروژن در دو مرحله رشدی گیاه اعمال شدند. پس از برداشت محصول، برخی صفات کمی شامل وزن میوه، قطر، طول، عرض، وزن و تعداد دانه و همچنین روغن و برخی اسیدهای چرب دانه به عنوان صفات کیفی مورد ارزیابی قرار گرفتند. سطوح کود نیتروژن و تنش برگ زدایی صفات مورد بررسی را تحت تاثیر قرار دادند، اما برهم کنش این تیمارها بر صفات معنی دار نشد. با افزایش سطوح کود نیتروژن و تنش برگ زدایی، بیشتر صفات کمی و کیفی دانه کاهش یافتند و بیشترین مقدار اسید لینولییک، اولییک، پالمیتیک و استیاریک به ترتیب با 3/44، 9/27، 03/17 و 98/4% در سطح 50 کیلوگرم در هکتار نیتروژن به دست آمد. همچنین، در تیمار بدون تنش برگ زدایی بیشترین مقدار اسیدهای چرب به دست آمد. بنابراین، حذف واحدهای فتوسنتزی در گیاه بر بیشتر خصوصیات رشدی گیاه تاثیرگذار بوده و افزایش مقدار مصرف کود نیتروژن علاوه بر افزایش هزینه نهاده مصرفی، اثر سوء بر خصوصیات کمی و کیفی محصول دارد. در مجموع، تیمار کود نیتروژن 50 کیلوگرم در هکتار و تیمار بدون برگ زدایی مناسب ترین تیمار از نظر حصول حداکثر عملکرد دانه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اسید چرب، اوره، تغذیه گیاهی، حذف برگ، واحد فتوسنتزی
  • سجاد سوری، امین باقی زاده*، قاسم محمدی نژاد صفحات 11-19

    شوری خاک یکی از تنش های غیرزنده محیطی و یک مشکل عمده برای تولید محصول مناسب در گندم می باشد. به منظور آگاهی از روابط صفات زراعی و عملکرد دانه گندم در شرایط تنش شوری و تعیین صفات اثرگذار بر میزان عملکرد و تحمل به شوری، ضرایب همبستگی صفات مختلف و تجزیه ضرایب مسیر مربوط به عملکرد دانه گندم در شرایط تنش شوری مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور تعداد 322 لاین اینبرد نوترکیب گندم حاصل از تلاقی ارقام روشن و فلات به همراه والدین در قالب طرح لاتیس ساده 18 × 18 با دو تکرار ارزیابی شدند. آزمایش در سال زراعی 92-1391 در مزرعه شور اختیار آباد کرمان با شوری 12 دسی زیمنس بر متر انجام شد. نتایج ضرایب همبستگی ساده فنوتیپی مشخص کرد که بین عملکرد دانه و اکثر صفات مورد مطالعه همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. وزن کل سنبله بیشترین همبستگی مثبت و معنی دار را با عملکرد دانه داشت. تجزیه رگرسیون چندگانه به روش گام به گام نشان داد که در تنش شوری، وزن کل سنبله در بوته، شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیک وتعداد پنجه بارور مهمترین صفات موثر بر عملکرد دانه بودند. تجزیه علیت نشان داد که عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت اثر مستقیم بالایی برعملکرد دانه داشتند. لاین شماره 56 که دارای عملکرد بیشتری نسبت به ارقام روشن و فلات و سایر لاین ها بود، به عنوان برترین ژنوتیپ در شرایط مورد مطالعه انتخاب شد.

    کلیدواژگان: تجزیه علیت، تحمل به شوری، رگرسیون گام به گام، لاین اینبرد، گندم معمولی
  • بهروز بابایی نژاد، جعفر البوبغیش، علیرضا دادخواه، مجید رستمی* صفحات 21-28

    به منظور تعیین اثر دگرآسیبی عصاره آبی کاکوتی بر شاخص‎های جوانه‏زنی و رشد گیاهچه نخود و سویا در شرایط آزمایشگاهی، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار شامل عصاره آبی کاکوتی با غلظت های 0، 5/2، 5، 5/7، 10و 15% در مجتمع آموزش عالی شیروان در سال 1393 انجام شد. درصد و سرعت جوانه‏زنی، طول ساقه‏چه و ریشه‏چه، ورن خشک ساقه‏چه و ریشه‏چه نخود و سویا تحت تاثیر غلظت های مختلف عصاره آبی کاکوتی قرار گرفتند. با افزایش غلظت عصاره کاکوتی، درصد و سرعت جوانه زنی به طور معنی‎داری کاهش یافت. بیشترین اثر بازدارندگی بر درصد جوانه‎زنی مربوط به عصاره آبی 15% بود که درصد جوانه زنی نخود و سویا در آن به ترتیب 5/17 و 5/23% نسبت به شاهد کاهش نشان داد. تاثیر بازدارنده عصاره آبی کاکوتی بر سرعت جوانه‎زنی دو گیاه نخود و سویا نسبت به درصد جوانه‎زنی بیشتر بود و عصاره آبی کاکوتی به طور معنی داری باعث تاخیر در جوانه‏زنی بذور این دو گیاه شد. با افزایش غلظت عصاره، طول ساقه‏چه و ریشه‏چه نخود نسبت به سویا بیشتر تحت تاثیر بازدارندگی عصاره آبی کاکوتی قرار گرفت. حساسیت وزن خشک ساقه‏چه و ریشه‏چه سویا نسبت به نخود بیشتر بود به طوری که وزن خشک ساقه‏چه و ریشه‏چه سویا نسبت به شاهد به ترتیب 2/82 و 67% کاهش نشان داد، در حالی که کاهش وزن خشک ساقه‏چه و ریشه‏چه نخود نسبت به شاهد به ترتیب 60 و 2/53% بود. با توجه به اثر بازدارندگی کاکوتی بر شاخص های رشد نخود و سویا، کاشت این گیاهان در مزارعی که کاکوتی چند ساله رویش داشته باشد، توصیه نمی گردد.

    کلیدواژگان: _ Ziziphora clinopodioiedes آللوپاتی، آللوکمیکال، عصاره آبی، کاکوتی چندساله
  • بهرام میرشکاری*، رضا صیامی صفحات 29-39

    چکیده   به منظور ارزیابی تاثیر تداخل سلمه تره بر شاخص تولید بذر آن و عملکرد گیاه دارویی رازیانه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در سال زراعی 1394 اجرا شد. آزمایش به صورت افزایشی و با دو فاکتور تراکم سلمه تره شامل 0، 2، 4، 6، 8 بوته در هر متر از طول ردیف کاشت و زمان نسبی سبز شدن آن  شامل همزمان، 10، 20 و 30 روز پس از سبز شدن رازیانه انجام شد.  نتایج نشان داد که ظهور برگ هشتم رازیانه در تمامی تیمارها 4/35 روز بعد از سبز شدن اتفاق افتاد. زمان تا ظهور دوازدهمین برگ در رازیانه در فاصله تراکم صفر تا چهار بوته سلمه ترهدر هر متر از ردیف کاشت متوسط 50 روز طول کشید، در حالی که در دو سطح بعدی تراکم علف هرز به طور میانگین 9/11 روز به تاخیر افتاد. با کاهش تراکم و تاخیر در زمان سبز شدن سلمه تره، عملکرد  بذر و اسانس  رازیانه افزایش یافت. همچنین کاهش تراکم و تاخیر در زمان سبز شدن سلمه تره،  موجب کاهش شاخص تولید بذر این گیاه شد. در سلمه تره هایی که  همزمان با رازیانه سبز شده بودند، شاخص تولید بذر 8/9% بود، در حالی که در تیمارهای 10، 20 و 30 روز پس از سبز شدن رازیانه مقدار این شاخص به ترتیب تا 8/5، 6/3 و 8/3% کاهش یافت. در این مطالعه تیمارهای دارای بالاترین تولید زیست توده در سلمه تره، دارای بیشترین تولید بذر در سلمه تره و در مقابل کمترین عملکرد بذر در رازیانه بودند که این امر می تواند در مدیریت این علف هرز در مزارع رازیانه مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اسانس، تراکم بوته، تداخل، فیلوکرون
  • سید یعقوب سیدمعصومی*، حسن سروی صفحات 41-46

    چکیده   این پژوهش به منظور تعیین مناسب ترین فاصله ایزولاسیون در مزارع تکثیر بذر پنبه به مدت دو سال زراعی و در ایستگاه تحقیقات کشاورزی مغان اجرا گردید. رقم مهر رقم رایج در منطقه به عنوان رقم والد مادری یا تلقیح شونده و دو رقم اکرا برگ قرمز و برگ اکرا به عنوان والد پدری یا تلقیح کننده در نظر گرفته شد. ارقام نشانگر از هر دو طرف با والد مادری به فواصل 80، 160، 240 و 320، 400، 800، 1600 و 3040 سانتیمتر کاشته شدند. در سال دوم بذور به دست آمده از رقم پایه مادری، به صورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار کشت شده و پس از سبز شدن و رسیدن به مرحله 6 برگی، تعداد کل بوته ها و بوته های دگرگشن شده شمارش و در نهایت درصد دگرگشنی برای فواصل مختلف ایزولاسیون محاسبه گردید. میانگین درصد دگرگشنی در فواصل مختلف ایزولاسیون در هر دو نشانگر همچنین فواصل ایزولاسیون و اثرات متقابل آنها اختلاف معنی داری با همدیگر نشان دادند. میزان دگرگشنی در فاصله ایزولاسیونی 80 سانتیمتری والد مادری از والد پدری برگ پهن قرمز و برگ قرمز اکرا به ترتیب 11 و 5/4% بود. در مجموع برای هر دو والد پدری برگ پهن قرمز و برگ قرمز اکرا در فاصله ایزولاسیونی 80 سانتیمتری بیشترین میزان دگرگشنی اتفاق افتاده ولی در فواصل ایزولاسیونی 80 سانتیمتر تا 400 سانتیمتر، میزان دگرگشنی به شدت کاهش یافته و صفر رسید.  نتایج بدست آمده وجود میزان ناچیز دگرگشنی در پنبه را تایید کرده و ایده مناسبی را برای پژوهشگران در تولید بذور هیبرید و همچنین تولیدکنندگان بذر پنبه ارایه می نماید که با رعایت فاصله ایزولاسیونی حداکثر 4 متر بین ارقام مختلف می توان با اطمینان کامل بذر خالص و  استاندارد تولید کرد.

    کلیدواژگان: نشانگر، دگرگشنی، تلقیح، برگ اکرا، برگ قرمز
  • محمدحسن صادقی روش* صفحات 47-61

    یکی از اهداف مهم انجام طرح های کشاورزی پایدار کاهش محرومیت، تامین امنیت غذایی و رفع تبعیض بین مناطق مختلف در چارچوب حفظ محیط زیست است. ارزیابی قابلیت اراضی نخستین گام در فرایند توسعه پایدار منطقه ای می باشد. با توجه به ویژگی های فیزیولوژیک زعفران و مقاومت آن در برابر خشکی و گرما و نقش آن در وضعیت اقتصادی - اجتماعی و با در نظر گرفتن مساحت وسیع اقلیم خشک در کشور، این پژوهش تحلیلی با هدف تعیین قابلیت اراضی به منظور کشت زعفران به انجام رسید. به این منظور در قالب روش های تصمیم گیری چند معیاره فازی، روش بونیسون به منظور تعیین قابلیت اراضی در هر واحد کاری استفاده شد. در این روش لایه های اطلاعاتی مورد نیاز نیز در نرم افزار Arc Gis تهیه شد. سپس اقدام به فازی سازی داده ها از روش چن و هوانگ شد و فرایند تحلیل فازی روی داده ها صورت گرفت و در نهایت تبدیل داده های فازی به غیرفازی و برآورد پتانسیل قابلیت اراضی به انجام رسید. از مجموع 785 کیلومترمربع اراضی دشت خضرآباد، 56/46% از کل منطقه مطالعاتی مناسب و نسبتا مناسب، 9/40% دارای توان متوسط و 54/12% دارای توان نسبتا نامناسب جهت کشت زعفران ارزیابی شدند. مطالعه صورت گرفته نشان از کارایی و سهولت کاربرد منطق فازی در ارزیابی قابلیت اراضی داشت و کاربرد نتایج حاصل از این پژوهش امکان ایجاد تعادل بین طرح های توسعه و محیط را  میسر می سازد.

    کلیدواژگان: Crocus sativus، روش بونیسون، بهره برداری بهینه، توسعه پایدار، تصمیم گیری چند معیاره
  • حسینعلی بانشی، صدیقه محمدی*، طاهره بصیرنیا صفحات 63-69

    گل جالیز از مهمترین گیاهان انگل، سالانه خسارت زیادی را به بسیاری از محصولات کشاورزی وارد می آورد. یافتن روش مناسب برای مهار رشد و خسارت این انگل همواره مورد توجه پژوهشگران بوده است. در این پژوهش اثر کشت مخلوط گلدانی سه نوع لوبیای قرمز، چیتی و چشم بلبلی با گوجه فرنگی بر کاهش خسارت گل جالیز مصری بر گوجه فرنگی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با هفت تیمار شامل اثر هر نوع لوبیا روی گل جالیز به شیوه کشت مخلوط گلدانی، هم در حضور گوجه فرنگی و هم بدون حضور میزبان و تیمار شاهد تنها با کشت مخلوط بذر گل جالیز و گوجه فرنگی در سه تکرار در شرایط گلخانه انجام شد. دو ماه پس از کاشت، ارتفاع، وزن خشک کل گیاه و وزن میوه گوجه فرنگی و همچنین ارتفاع و تعداد شاخه های گل جالیز اندازه گیری شد. کشت مخلوط لوبیای قرمز یا چیتی با گوجه فرنگی بیشترین تاثیر را بر افزایش ارتفاع، وزن خشک و محصول گوجه فرنگی داشت. هم چنین کشت انواع لوبیا تاثیر همسانی بر کاهش ارتفاع و تعداد شاخه های گل جالیز داشت. براساس یافته ها، کشت مخلوط انواع لوبیا توانایی بالایی در بهبود رشد میزبان و کاهش خسارت ناشی از گل جالیز دارد. بنابراین توصیه می شود در کشت گوجه فرنگی به منظور مهار گل جالیز مصری، کشت مخلوط انواع لوبیا مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ریزوسفر مشترک، کنترل بیولوژیک، گیاه انگل، مهار زیستی
  • حمیده زمانی، سلیمان جمشیدی*، حبیب الله خدابنده صفحات 71-78

    در این پژوهش، خاصیت شته کشی اسانس گیاهان دارویی زیره سیاه، اسطوخودوس، رزماری، بومادران و زنیان روی شته معمولی گندم مطالعه شد. استخراج اسانس گیاهان ذکر شده با استفاده از روش تقطیر با آب انجام و رقت های  2 ،4 ،6 ،8 ،10 و 12 در هزار از آنها تهیه شد. شته های جمع آوری شده از مزارع گندم و سورگوم جارویی از منطقه میانه به گندم های کاشته شده در گلخانه انتقال داده شد. رقت های تهیه شده از اسانس ها در هر تکرار روی 10 شته کامل بی بال ریخته شد. میزان مرگ و میر 2، 4، 6، 8، 10، 12 و 24 ساعت بعد از اعمال تیمارها ثبت شد و طی یک طرح آزمایش کاملا تصادفی داده ها تجزیه و تحلیل گردید. تمامی اسانس های گیاهی اثر کشنده بر شته معمولی گندم داشتند. در غلظت 12 در هزار زنیان و بومادران کشندگی نهایی بیشتری نشان دادند در حالی که رزماری در غلظت 2 در هزار پس از گذشت 24 ساعت از بقیه کشنده تر بود. مقایسه غلظت کشنده 50% اسانس های گیاهی پس از 24 ساعت نشان داد که اسانس زنیان در مقایسه با  چهار گیاه دیگر اثر بیشتری در مهار شته معمولی گندم داشت و اسانس بومادران، زیره سیاه، اسطوخودوس تقریبا به یک انداره و در نهایت رزماری در رده های بعدی قرار گرفتند. اسانس های گیاهی مورد بررسی می توانند به عنوان آفت کش طبیعی جایگزین مناسبی برای سموم شیمیایی مدنظر قرار گیرند.

    کلیدواژگان: آفت کش های طبیعی، حداقل غلظت کشندگی، زیست سنجی، مهار زیستی، کنترل طبیعی
|
  • Samira Maleki Khezerlu *, Sajjad Ansari Ardali, Mahdie Maleki Khezerlu, Atefeh Dastur Pages 1-9

    ABSTRACT  To study the effect of defoliation stress and nitrogen on some quantitative and qualitative characteristics of filed pumpkin an experiment was conducted at Tarbiat Modares University Research Field of Agriculture Faculty. Three levels of defoliation including 0, 50 and 100% and three levels of plant nitrogen fertilizing including 50, 100 and 150 kg/h were studied in a randomized complete block design in three replications with factorial arrangement. Defoliation in the milky stage and of nitrogen fertilizers in two equal split applications were applied at two-leaf and flowering stages. Harvesting was carried out in mid of October. Fruit and grain weight, grain length, width and diameter, oil content, fatty acids linoleic, oleic, palmitic and stearic were evaluated. Grain morphological characteristics were influenced by nitrogen fertilization. Using of excessive nitrogen fertilizer had no positive effect on studied traits. The effect of defoliation stress on fruit and grain weight, grain width and diameter were highly significant (P ≤0.01). Under stress conditions, the highest percentages of linoleic, oleic, palmitic and stearic acid were achieved as 5.44, 3.28, 2.17 and 2.5%, respectively and also the minimum amount of those in complete defoliation were observed as 41, 24.9, 14.5, and 4.25%, respectively. On the whole, removal of photosynthesis unit by reducing production, production disruptions and assimilates allocation, was significantly reduced between different parts of the plant's production. increased levels of fertilizer did not increase yield. Nitrogen fertilizer in 50 kg/ha and no defoliation treatments have been recommended as the most suitable treatments for access to maximum seed yield.

    Keywords: o Defoliation, o Medicinal plant, o Photosynthetic unit, o Seed size, o urea
  • Sajad Soori, Amin Baghizadeh *, Ghasem Mohammadi-Nejad Pages 11-19

    Soil salinity is one of the abiotic stresses and a major problem to have a high yield in wheat. To awareness of relationship between agronomic traits and grain yield in salinity and to determine the traits affecting yield and tolerance to salinity, the Correlations coefficients of different traits and path analysis of grain yield in salinity conditions were investigated. 322 recombinant inbred lines of wheat derived from crosses Roshan and Falat with parents were evaluated in simple lattice design 18 x 18 with two replications. The Experiment was conducted in the 2013-14 crop season at a farm in Ekhteiar Abad in Kerman with EC = 12 ds/m. The simple correlation coefficient among grain yield and the most of evaluated traits had significant positive correlation. The total weight of spikes per plant had the highest positive correlation and significantly with yield. Stepwise multiple regression analysis method showed that the total weight of spikes per plant, harvest index, biological yield and Number of fertile tillers were the most effect on grain yield. Path analysis based on variables in the final stepwise regression analysis showed that biological yield and harvest index had high direct effect on grain yield. Line number 56 having a higher yield than the parents and the other lines was selected as the best genotype in studied conditions.

    Keywords: o common wheat, o inbred line, o path analysis, o salinity tolerance, o stepwise regression
  • Behrouz Babaeinjad, Jafar Alboghbeish, Alireza Dadkhah, Majid Rostami * Pages 21-28

    To determine the allelopathic potential of Ziziphora clinopodioides Lam. on seed germination and seedling growth of chickpea and soybean in laboratory condition, an experiment based on completely randomized design with four replications and six treatments was carried out including distilled water as control, aqueous extract concentrations of Z. clinopodioides by 2.5, 5, 7.5, 10 and 15% (w/v) at Complex Higher Education of Shirvan during 2014. Germination percentage and rate, seedling shoot and root length, dry weight of chickpea and soybean significantly affected by aqueous extract concentrations of Z. clinopodioides in 5% probability levels. Germination percentage and rate of chickpea and soybean significantly decreased by increasing extract concentration. The most inhibitive effect was observed in 15%, that germination percentage of chickpea and soybean decreased by 17.5 and 23.5%, respectively compared to control. Z. clinopodioides extract had more inhibitive on germination rate than germination percentage. Z. clinopodioides aqueous extract significantly delayed the germination of chickpea and soybean. With increasing concentration of aqueous extract of shoot and root inhibition was more impressed than chickpea and soybean. Shoot and root dry weight of soybean showed more reduction than seedling dry weight of chickpea. However, shoot and root dry weight of soybean seedling decreased by 82.2 and 67% respectively, compared to control, while shoot and root dry weight of chickpea seedling decreased by 60 and 53.2%, respectively. According to the inhibitory effect of Z. clinopodioiedes, on growth of chickpea and soybean in farms growing perennial herbs such as Z. clinopodioiedes is not recommended.

    Keywords: Allelopathic potancial of Ziziphora clinopodioides on germination indices, initial growth of chickpea, soybean
  • Bahram Mirshekari *, Reza Siyami Pages 29-39

    To evaluate seed production index of lambsquarters (Chenopodium album L.), leaf appearance rate and yield of fennel (Foeniculum vulgare L.) under inter-specific competition a factorial experiment was conducted in Islamic Azad University, Tabriz Branch, Iran during 2011-2012 growing season based on randomized complete blocks design with three replications. Factors included five weed densities 0, 2, 4, 6 and 8 plants per meter row and its relative emergence times of simultaneously sown 10, 20 and 30 days after fennel emergence. The 8th leaf in fennel appeared after 35.4 days. Time to appearance of the 12th leaf in weed densities of 0-4 plants per meter row was 50 days, while in higher weed densities it was delayed about 11.9 days. Fennel seed and essential oil yields increased with decreasing weed density and delay in its emergence time. Low density and late emergence of lambsquarters caused seed production index to decrease. In simultaneously sown treatments, seeds production index was 9.8% while, in treatments of 10, 20 and 30 days after fennel emergence it was decreased to 5.8, 3.6 and 3.8%, respectively. In this study, treatments with higher biomass production of lambsquarters resulted in greater weed seed production and lower seed yield in fennel, being important for lambsquarters management in fennel fields.

    Keywords: o plant density, o interference, o essential oils, o phyllocron
  • Seyed Yaghub Seyed Masoumi *, Hasan Sarvi Pages 41-46

    The current study was carried out to determine the most appropriate isolation distance in seed production cottom farms in two cropping years at Moghan agricultural Research Station. Cotton cv. Mehr as conventional cultivar in this region was cosidered as female parent cultivar or pollen receptive and Red leaf and Okra leaf cultivars were considered as male parent or pollinator. The marker genotypes were planted with distances of 80, 160, 240, 320, 400, 800, 1600 and 3040 cm from both side with mathernal parent. Seeds obtained from female parent cultivar were grown in the second year in factorial experiment with randomized complete block design in four replications and after growing in six-leaved stage the total number of plants and out-crossing plants were counted and percentage of outcrossing were calculated for different isolation distances. The out crossing percentage average in isolation different distances and their interactions in both markers showed significant difference. Out-crossing rate in 80cm isolation distance between female parent with Red leaf and red Okra leaf male parents were 11 and 4.5%, respectively. Totally  in both Red and red Okra leaf male parents in 80 cm of isolation distance maximum out-crossing happened but in 80 to 400cm distances it was reduced extremely and teneded to be zero. Results are showing low rate of out-crossing in cotton and giving good idea for researchers in hybrid seed producers to consider maximum 4 cm of isolation distance getting net and standard cotton seed.

    Keywords: o marker, o out crossing, o pollination, o Okra leaf, o Red leaf
  • Mohammad Hassan Sadeghi Ravesh * Pages 47-61

    One of the main goals of sustainable agriculture projects is poverty reduction, discrimination among different regions in the context of environmental protection. Land capability assessment is the first step in the process of sustainable development. Due to the physiological properties of saffron, its resistance to drought and high temperatures, its role in socio-economic status and considering the vast dry climate area in the country, this analytical study was conducted to determine the land capability for saffron cultivation. For this aim, in the form of fuzzy multi-criteria decision-making methods, Bonissone method was used to determine land capability in every land use. In this method, the required information layers were provided in ArcGIS software. Then the data was fuzzed using Chen and Huang method. Following the procedure fuzzy analysis was performed on data and finally fuzzy data were become to no fuzzy and estimation of potential land capability was conducted. The obtained results showed that that a total of 785 km2, 365 km2 (46.56%), 321 km2 (40.9%) and 98.4 km2 (12.54%) have suitable, average and relatively unsuitable ability for Saffron cultivation respectively. The results showed the efficiency of fuzzy logic to assessment land capability. The results of this study provide better planning to minimize the effects of the destruction caused by culture development projects and can create condition that provide balance among development and environment projects according to the priorities and zonation of land capability.

  • Hosseinali Baneshi, Seddiqe Mohammadi *, Tahereh Basirnia Pages 63-69

    Broomrape is one of the most important parasitic higher plants imposing annually remarkable damages to crops. Finding a suitable management method to broomrape growth and damage depression had continuously been considered by investigators. In this research, the effect of pot intercropping of three bean varieties including kidney, wax and navy bean was investigated as a method to decrease of Egyptian broomrape damage. The experiment was carried out based on randomized complete block design with seven treatments including of each of bean varieties pots intercropping with and without host and broomrape. After two months, tomato height, dry weight and fruit weight and height and number of broomrape branches were measured. Intercropping of kidney and wax bean with tomato had the most effect on increasing of height, dry weight and fruit weight of tomato. Also, all bean varieties had the same effect on height and number of broomrape branches. Therefore, intercropping of bean with tomato has high potential in tomato growth improvement and broomrape damage decrement. Intercropping of beans with tomato is recommending managing broomrape.

    Keywords: o biological control, o parasite, o damage, o biocontrol, o intercropping
  • Hamideh Zamani, Soleiman Jamshidi *, Habibollah Khodabandeh Pages 71-78

    Incurrent research, the aphidicidal effect of essential oils of rosemary, ajwain, yarrow, caraway and lavender on wheat common aphid (Schizaphis graminum) has been studied. Studied plants essential oils were extracted using hydro-distillation method and 2, 4, 6, 8, 10 and 12 per thousand concentrations of essential oils were prepared. Aphids collected from wheat and broomcorn Miyaneh farms, Iran transferred to cultured wheat plants in greenhouse condition. Essential oils concentrations were poured on 10 adult wingless aphids. The mortality percentage was calculated 2, 4, 6, 8, 10, 12 and 24 hours after treatment. Data were analyzed based on completely randomized design.  In concentration of 12 per thousand ajwan and yarrow had highest aphidicidal activity, while rosemary in 2 per thousand was more killer effect than others. Comparison of LC50 of studied plants essential oils after 24 hours showed that ajwain essential oils had more mortality effect on wheat common aphid than others. Alsso essenrial oils of yarrow, caraway and lavender had about same LC50 and rosemary was the weakest one. Essential oils of these plants could be considered as a natural pesticide for chemical pesticides replacement.

    Keywords: o bioassay, o biocontrol, o natural control, o natural pesticides, o Schizaphis graminum